Μεγάλη η συμβολή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην κλιματική αλλαγή - Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας σε βάθος 125.000 χρόνων

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών έχει ανέβει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας, ενισχύοντας τα χειρότερα σενάρια και τις επιπτώσεις τους από τις ραγδαίες μεταβολές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η Γη ανεβάζει θερμοκρασία με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και αντιφατικά, από τη μία άκρη του πλανήτη έως την άλλη.

Επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε τα δεδομένα από μετρήσεις πολύπλοκων και υπερσύγχρονων οργάνων, τα οποία κατέδειξαν το πρόβλημα. Η ανάλυση των επιφανειακών θερμοκρασιών του ωκεανού δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή, στην οποία συμβάλλει και ο άνθρωπος, έχει βάλει τον κόσμο σε μία «μη αναστρέψιμη κατάσταση», λένε οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν τη σημερινή ως ανώτερη μέση θερμοκρασία για τον πλανήτη σε βάθος χρόνου ακόμη και 125.000 χρόνων, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι τόσο συγκεκριμένα, όσο για τα προηγούμενα 12.000 χρόνια.

 Η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε αναστροφή της θερμοκρασίας

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα λύνοντας το επονομαζόμενο «αίνιγμα θερμοκρασίας του Ολοκαίνου». Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν συνεχή θέρμανση από την τελευταία εποχή των παγετώνων που έληξε πριν από 12.000 χρόνια και ξεκίνησε η περίοδος του Ολοκαίνου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από ορυκτά, έδειξαν μια κορύφωση της θέρμανσης πριν από 6.000 χρόνια και στη συνέχεια μια ψύξη, έως ότου η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε την αύξηση των εκπομπών άνθρακα και την αναστροφή της θερμοκρασίας.

«Αποδεικνύουμε ότι η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί τα τελευταία 12.000 χρόνια, σε αντίθεση με τα προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Samantha Bova, από το Πανεπιστήμιο Rutgers – New Brunswick στις ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη, ανθρωπογενής, περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνει μια μακροπρόθεσμη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, καθιστώντας σήμερα ένα εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος. Αλλάζει τη βασική γραμμή και τονίζει πόσο κρίσιμο είναι να παίρνουμε στα σοβαρά την κατάστασή μας».

clima1

Σε βάθος 125.000 χρόνων τα στοιχεία

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο, ακόμη και σε βάθος χρόνου 125.000 χρόνων. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με αυτήν την εποχή.

Μία παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, έδειξε ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν στο σημερινό επίπεδο πριν από 115.000 χρόνια. Βασίστηκε ωστόσο σε λιγότερα δεδομένα και ως εκ τούτου δεν θεωρείται τεκμηριωμένη.

Η νέα έρευνα εξέτασε μετρήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από τη χημεία μικροσκοπικών βράχων και φυκών που βρέθηκαν σε πυρήνες ωκεάνιων ιζημάτων ωκεανών. Με αυτόν τον τρόπο έλυσε το αίνιγμα, λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:

Πρώτον, τα οργανικά υλικά θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το έτος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πιθανότερο να είχαν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι οργανισμοί άνθισαν.

Δεύτερον, υπάρχουν γνωστοί, προβλέψιμοι, φυσικοί κύκλοι στη θέρμανση της Γης που προκαλούνται από εκκεντρότητες στην τροχιά του πλανήτη. Οι αλλαγές σε αυτούς τους κύκλους μπορεί να οδηγήσουν σε καλοκαίρια πιο ζεστά και χειμώνες πιο κρύους, ενώ οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αλλάζουν σε μικρό ποσοστό.

 

Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών έδειξε ότι η φαινομενική ψύξη μετά τη θερμή κορύφωση πριν από 6.000 χρόνια, ήταν παραπλανητική. «Τώρα ταιριάζουν πραγματικά πολύ καλά και μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι τα κλιματικά μας μοντέλα κάνουν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε η Μπόβα. protothema.gr

Αναλυτικά τα ποσά που έχουν συγκεντρώσει οι παίκτες του Survivor δύο μήνες μετά το ταξίδι τους στον Άγιο Δομίνικο.

Οι παίκτες του Survivor έχουν περάσει ήδη δυο μήνες στον Άγιο Δομίνικο και τα ποσά που ακούγεται ότι παίρνουν είναι αρκετά υψηλά.Συγκεκριμένα, μπορεί να οι παίκτες να παραπονιούνται για την έλλειψη φαγητού όμως το κίνητρο για να παραμείνουν είναι ισχυρό.

Σύμφωνα με τις αμοιβές που «κυκλοφορούν», αυτά είναι τα ποσά που έχουν καταφέρει πάνω κάτω αν εξασφαλίσουν οι Διάσημοι μέχρι σήμερα, σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην εκπομπή του Open «Ευττυχείτε». 

Αναλυτικά τα ποσά

Γιώργος Κοψιδάς στις 8 εβδομάδες παραμονής του έχει φτάσει σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί τα 28.000 ευρώ (3.500 ευρώ την εβδομάδα).

Η Άννα Μαρία Βέλλη έχει εξασφαλίσει 32.000 ευρώ (4.000 ευρώ την εβδομάδα).

Πάνος Καλλίδης και Ελευθερία Ελευθερίου έχουν φτάσει τα 36.000 ευρώ (4500 ευρώ την εβδομάδα έκαστος).

Ο Αλέξης Παππάς έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 44.000 (5.500 ευρώ την εβδομάδα)

Ο Τριαντάφυλλος έχει φτάσει στο ποσό των 48.000 ευρώ αφού αμείβεται με 6.000 ευρώ την εβδομάδα.

Η Ανθή Σαλαγκούδη έχει φτάσει τις 45.500 αφού μπήκε την δεύτερη εβδομάδα στο παιχνίδι, αφού παίρνει 6.500 ευρώ την εβδομάδα.

Οι πρώην Μαχητές είχαν «κλείσει», άλλοι με 500 ευρώ την εβδομάδα και άλλοι με 1.000 την εβδομάδα και έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα από 4.000-8.000 ευρώ.

Τα ποσά που παίρνει η Acun Media 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία που φέρεται να έχει κάνει ο Ατζούν με τον ΣΚΑΪ για το Survivor, προβλέπει πως όσο ανεβαίνει η τηλεθέαση, ανεβαίνει και το κόστος επεισοδίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η βάση του επεισοδίου με μέση τηλεθέαση 20% στο δυναμικό κοινό, είναι οι 80.000 ευρώ. gazetta.gr

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 13:20

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

 Φτιάξτε μια γλυκιά πίτα με κολοκύθα, ρύζι, κανέλα και γαρίφαλο! Ιδανικό επιδόρπιο και κυρίως γεύμα!

Για τη γέμιση

2 1/2 κιλά κολοκύθα, κίτρινη

150 γρ. ρύζι γλασέ

5 αβγά

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη

2-3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

πιπέρι

Για τη σύνθεση

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

κανέλα, σε σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι με νερό προσθέτουμε και βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια. Μεταφέρουμε στο πολυκοπτικό και χτυπάμε σε δόσεις. Σπάμε σε τρίμματα προσέχοντας να μην λιώσει.

Ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά για να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμη την μεταφέρουμε σε μία πετσέτα, τη στύβουμε για να φύγει το περισσότερο νερό και την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει. 

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και χτυπάμε για να αφρατέψει το μείγμα. 

Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το κρύο ρύζι, αλεύρι αναμεμειγμένο με μπέικιν πάουντερ, την κρύα κολοκύθα, το πιπέρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Αλείφουμε το ταψί με λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε 7 φύλλα κρούστας πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

Προσθέτουμε τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων κρούστας προς τα μέσα. Πιέζουμε με τα χέρια μας την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να χωρίσουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.

Ψήνουμε για 70-80 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.akispetretzikis.com

 

Το πέτρινο "Γεφύρι Της Βέργας" βρίσκεται στο χωριό Πετρώνα ,στον Βάλτο Αιτωλ/νίας δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο προς το Χαλκιόπουλο.

Ανεγέρθηκε περίπου το 1800 ,συντηρήθηκε το 2007 και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου. Πρόκειται για ένα μονότοξο στενό γεφύρι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και των αναγκών της περιοχής εκείνης της περιόδου.

Η εύκολη πρόσβαση και η πρόσφατη ανακαίνιση του το καθιστούν πλήρως επισκέψιμο με ιδανικότερη ίσως εποχή την άνοιξη όπου η τριγύρω φύση είναι καταπράσινη και ο Ίναχος τρέχει ακόμη δυνατός κάτω από το γεφύρι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεφύρι Βέργας

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεφύρι Βέργας

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεφύρι Βέργας

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη – Επένδυση 165 εκατ. ευρώ για τη  δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού νησιού προς ενοικίαση σε κροίσους – Το κόστος παραμονής στις πολυτελείς εγκαταστάσεις μπορεί να αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ την εβδομάδα

Εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη για το έργο πολυτελούς Τουριστικής Μονάδας στο Σκορπιό, της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Η επένδυση, ύψους 165 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά έκταση 161 στρεμμάτων.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου είχε υπογραφτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ενέκρινε την χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», με τις υπογραφές των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτισμού, Τουρισμού και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 ependysi skorpios  11

Είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, επί της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Το συγκεκριμένο έργο άνω των 165 εκατομμυρίων ευρώ -όλο το ποσό προέρχεται από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, χωρίς δανειοδότηση ή επιδότηση- πρόκειται να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα μιας και θα αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό νησί προς ενοικίαση σε κροίσους και θα είναι ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το project που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 152 νέες θέσεις εργασίας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας στο νησί Σκορπιός σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων.

Σήμερα αργά το απόγευμα εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη για την επένδυση στο Σκορπιό. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες».

ependysi skorpios  1

Η πρώτη περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτήριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος. Η δεύτερη περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η τρίτη Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί.

Η τέταρτη, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλία (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται). Η πέμπτη περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η έκτη κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η έβδομη το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η όγδοη το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και τέλος στην έννατη κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο ως τόπος για εκδηλώσεις.

ependysi skorpios  3

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση -επονομαζόμενη «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο ο Σκορπιός θα ενοικιάζεται κατά το διάστημα στο οποίο δεν θα βρίσκεται η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ενώ το ύψος της ενοικίασης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι για περιπτώσεις ανάλογες με τον Σκορπιό, η ενοικίαση μπορεί να αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα.

Ήδη τα έργα στο νησί, τα οποία είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019, συνεχίζονται, ενώ το project υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024.

ependysi skorpios  7

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 11:47

Πεντανόστιμο κοτόπουλο στιφάδο

Το στιφάδο είναι από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για το κυριακάτικο τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή το φτιάχνετε με κοτόπουλο και το συνοδεύετε ιδανικά με τηγανητές πατάτες.

Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο (περίπου 1.600-1.800γρ.), σε μερίδες

1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρια), καθαρισμένα

4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα τέσσερα

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο μπρούσκο

2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 2 φλιτζάνια νερό

1 ξύλο κανέλας

3 φύλλα δάφνης

8 γαρίφαλα

6 κόκκους μπαχάρι

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σοτάρετε στο μισό λάδι τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βγάζετε σε ένα πιάτο.

Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν λίγο, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη διαλυθούν.

Τοποθετείτε το κοτόπουλο ανάμεσα στα κρεμμύδια και προσθέτετε το κρασί, το διαλυμένο ντοματοπελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μερίδες:5-6Χρόνος προετοιμασίας:20'Χρόνος μαγειρέματος:1:15'Έτοιμο σε:1:35

 

Μετά από πολλά επεισόδια στο τηλεπαιχνίδι του ALPHA Deal, η δασκάλα Βιργινία Σβάρνα κάθισε τελικά στην κεντρική καρέκλα και της δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει τα 60.000 ευρώ.

Το ποσό που κέρδισε τελικά η Βιργινία ήταν 2.500 ευρώ ,παίρνοντας την προσφορά του τραπεζίτη αφού είχαν μείνει δύο κουτιά, ένα με 1500 και ένα με 10.000 ευρώ.

Η Βιργινία Σβάρνα ζει στην Άμφισσα ,μητέρα δυο κοριτσιών, με τον πατέρα της να έλκει την καταγωγή του απο το Ραπτόπουλο Αγράφων 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το επεισόδιο

Είναι μεγάλο άγχος για κάθε νοικοκυρά το τι θα κεράσει έναν επισκέπτη που θα εμφανιστεί απρόσμενα στο σπίτι. Βρήκαμε κάποιες δύο εύκολες ιδέες και δύο γρήγορες συνταγές που θα σας λύσουν τα χέρια. 

 Οι γιαγιάδες πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει κάθε σπίτι να έχει ένα γλυκό για κέρασμα σε περίπτωση που έρθει κάποιος επίσκεψη. Πόσες όμως από εμάς το εφαρμόζουν; Νοικοκυρές απανταχού και μη δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί η λύση είναι πραγματικά απλή. 

 Συγκεντρώσαμε για εσάς τέσσερις εύκολες εναλλακτικές ωστε να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα και την όρεξή σας φυσικά. Πρόκειται για δύο “εύκολες λύσεις” και δύο γρήγορες συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους σας να θαυμάζουν την νοικοκυροσύνη και την φιλοξενία σας.

 Τα παρουσιάζουμε σαν εύκολη λύση αφού μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το σουπερμάρκετ και να τα έχετε στο ντουλάπι σας για μήνες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο φυλλάδιο Lidl τα βρίσκουμε σε προσφορά σε πολύ οικονομική τιμή και μάλιστα από ελληνικές τοπικές βιοτεχνίες. Έτσι μπορούμε να πάρουμε δύο τρία διαφορετικά και να τα αποθηκεύσουμε μέχρι να τα χρειαστούμε. Σερβίρονται σε μικρή ποσότητα, δε χαλάνε και αρέσουν στον περισσότερο κόσμο.

Γλυκό κουταλιού

 

 Το γλυκό του κουταλιού είναι μια ιδανική λύση αφού μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για πολύ καιρό. Υπάρχουν πολλές επιλογές στις γεύσεις αλλά θα σας πρότεινα να κινηθείτε συντηρητικά και να διαλέξετε μια κλασσική όπως το κεράσι ή το νερατζάκι που αρέσει σε όλους. Βρίσκουμε βαζάκια σε διάφορα μεγέθη με πολλές διαφορετικές γεύσεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αν από την άλλη πλευρά θέλετε να το φτιάξετε, η παρασκευή ενός γλυκού του κουταλιού δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πολυέξοδη αφού τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι το φρούτο της επιλογής σας, μπόλικη ζάχαρη και λίγο λεμόνι. 

Υποβρύχιο

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Το υποβρύχιο είναι ένα γλυκό με γεύση βανίλια ή μαστίχα που όλοι μας αγαπήσαμε στα παιδικά μας χρόνια. Σερβίρεται με ένα κουτάλι μέσα σε ποτήρι με νερό και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ όπως το Lidl ή τον Σκλαβενίτη το βρίσκουμε όλο το χρόνο. Μάλιστα πλέον το βρίσκουμε και σε νέες γεύσεις όπως λεμόνι, καρύδα και πολλές ακόμα.  

Σφολιάτες

 “Πάντα να έχεις μια σφολιάτα στην κατάψυξη” συμβουλεύουν όλες οι νοικοκυρές και έχουν φυσικά δίκιο αφού μπορεί να μετατραπεί σε πεντανόστιμο γλυκό ή αλμυρό κέρασμα στο άψε σβήσε.  Νόστιμα ρολάκια κανέλας ή γευστικά πιτάκια με τυρί και μπέικον είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα φύλλο σφολιάτας. Ακόμα και αν δεν έχετε κανένα άλλο υλικό στο ψυγείο σας μπορείτε να εκτελέσετε την παρακάτω συνταγή που δεν πρόκειται να σας πάρει πάνω από 30 λεπτά μαζί με το ψήσιμο.

 Στικ σφολιάτας για τον καφέ:

Ανάψτε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 

Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας σε μακρόστενες λωρίδες του ενός εκατοστού. 

Πασπαλίστε με λίγες σταγόνες νερό την επιφάνειά τους και στη συνέχεια πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Αν δεν έχετε και η κρυσταλλική κάνει. 

Τοποθετήστε τα μπαστουνάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 20 λεπτά. 

Σας υποσχόμαστε ότι οι καλεσμένοι σας θα τα κάνουν ανάρπαστα!

3’ Κέικ

Αν από την άλλη πλευρά έχετε αρκετά υλικά αλλά ελάχιστο χρόνο μπορείτε να δοκιμάσετε το παρακάτω “κουπάτο κέικ” του Άκη Πετρετζίκη που εκτός από πεντανόστιμο είναι και εντυπωσιακό αφού θα το ψήσετε και θα το σερβίρετε σε φλυτζάνια του καφέ!

Για 2 μερίδες θα χρειαστείτε:

200 γρ. πραλίνα φουντουκιού

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 αβγά, μεσαία

βούτυρο, για τις κούπες

κακάο, για τις κούπες

Για το σερβίρισμα:σαντιγί ή ζαχαρωτά

Σε ένα μπολ προσθέτετε την πραλίνα, το αλεύρι, τα αβγά και ανακατεύετε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μοιράζετε το μείγμα σε δύο κούπες που έχετε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο.

“Ψήνετε” στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 Watt για 2 λεπτά και σερβίρουμε σκέτο, με σαντιγί ή με ζαχαρωτά.

 Με τις παραπάνω εύκολες λύσεις μπορείτε λοιπόν να ξεγνοιάσετε και να ξέρετε ότι έχετε πάντα ένα εύκολο κέρασμα έτοιμο για τους καλεσμένους σας!

Η νέα σεζόν του ριάλιτι μαγειρικής θα είναι πολύ διαφορετική

Πρεμιέρα κάνει στο Star ο 5ος κύκλος του MasterChef, που όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ξεκινάει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 21:00.

Η νέα σεζόν του διαγωνισμού μαγειρικής θα είναι φυσικά πολύ διαφορετική, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.Οι αλλαγές θα είναι πολλές και όπως έχει γίνει γνωστό, οι οντισιόν αλλάζουν και όσοι συμμετέχοντες κερδίζουν και τα τρία «ναι» από τους κριτές, παίρνουν την ποδιά τους και μπαίνουν στο σπίτι.

Παράλληλα φέτος δεν υπάρχουν ομάδες και pins, ενώ μειώνονται στο ελάχιστο τα ταξίδια.Φυσικά αυτό που δεν αλλάζει είναι οι τρεις κριτές, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Πάνος Ιωαννίδης και ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, που παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους.

Ο Pizza Chef Νίκος Αργυρόπουλος* μας επισημαίνει τα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε πίτσα και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

1. Βάζετε υπερβολική ποσότητα μαγιάς

Η υπερβολική ποσότητα μαγιάς, ιδιαίτερα ξερής, που είναι πιο ισχυρή από τη νωπή έχει μεν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει πολύ γρήγορα η ζύμη μας από την άλλη πλευρά όμως μας δημιουργεί τεράστια απώλεια σε γεύση στην πίτσα μας. Καλό θα είναι να μην ξεπερνάμε τα 3 με 4 γρ. ξερής μαγιάς στο 1 κιλό αλεύρι και να ακολουθούμε μια φυσική ωρίμαση στη ζύμη από 24 μέχρι 48 ώρες. Με απλά λόγια κάνουμε τη ζύμη την προηγουμένη μέρα και την πίτσα μας την επόμενη.

2. Μη βάζετε όλο το αλεύρι από την αρχή

Όταν βάζουμε όλη την ποσότητα από το αλεύρι στο νερό δεν γίνεται σωστά η απορρόφηση της υγρασίας από το αλεύρι. Άρα λοιπόν βάζουμε μικρές μικρές ποσότητες από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.

3. Προτιμήστε το κίτρινο αλεύρι (καλαμποκάλευρο) για να ανοίξετε τη ζύμη σας και όχι το συνηθισμένο λευκό

Συμβαίνει πολλές φορές να ανοίγουμε τη ζύμη μας με το συνηθισμένο σταρένιο (λευκό) αλεύρι που χρησιμοποιούμε και στη συνταγή μας. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε για το άνοιγμα της πίτσας το καλαμποκάλευρο (κίτρινο). Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι κολλάει λιγότερο αλεύρι με αυτόν τον τρόπο στη ζύμη και κατ’ επέκταση όταν ψήσουμε την πίτσα θα έχουμε λιγότερες έως καθόλου καμένες επιφάνειες στο κάτω μέρος της πίτσας. Είναι κάτι που το παρατηρούμε έντονα τόσο στους ξυλόφουρνους όσο όμως και στους οικιακούς φούρνους.

4. Χρόνος που ζυμώνουμε

Η διαδικασία του ζυμώματος είναι αρκετά σημαντική γιατί αφενός επιτρέπει να σχηματιστεί η ζύμη μας και αφετέρου βοηθάει να αναπτυχθούν τα δίκτυα της γλουτένης που είναι απαραίτητα για να φουσκώσει η πίτσα μας στον φούρνο. Ο χρόνος που ζυμώνουμε κατά μέσο όρο θα πρέπει να κυμαίνεται στα 20 λεπτά. Αν ζυμώσουμε πολύ παραπάνω, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέψουμε αυτά τα πλέγματα της γλουτένης που με τόσο κόπο σχηματίσαμε, ενώ αντίθετα, αν ζυμώσουμε λιγότερο, δεν θα σχηματιστούν καν αυτά τα πλέγματα γλουτένης και όταν μπει η πίτσα μας στον φούρνο δεν θα φουσκώσει καθόλου.

5. Μην αφήνετε τη ζύμη ξεσκέπαστη

Όταν δεν σκεπάζουμε τα μπαλάκια της πίτσας και η ζύμη έρθει σε επαφή με τον αέρα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει και να ξεραθεί. Κατά συνέπεια θα έχει αρκετές δυσκολίες στο άνοιγμα και δεν θα είναι λεία και ομοιόμορφη.

6. Μην κάνετε πίτσα όταν η ζύμη δεν έχει ωριμάσει

Όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε πίτσα με ζύμη που δεν έχει ωριμάσει θα μας προκύψουν δυο προβλήματα. Το πρώτο είναι στο άνοιγμα που η ζύμη δεν θα τεντώνει και δεν θα μπορούμε να την ανοίξουμε και να την σχηματίσουμε και το δεύτερο εστιάζεται στο ψήσιμο, καθώς η πίτσα μας δεν θα φουσκώσει καθόλου έχοντας μαύρες κηλίδες στην περιφέρεια της.

7. Τρόπος ψησίματος στο σπίτι – Μην βάζετε τα υλικά από την αρχή στο ψήσιμο

Οι οικιακοί φούρνοι ψήνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ότι οι επαγγελματικοί ή οι ξυλόφουρνοι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να παραμείνει περισσότερη ώρα η πίτσα μας στο φούρνο για να ψηθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καίγονται τα υλικά και διαλύονται τα τυριά βγάζοντας όλη την λιπαρότητα τους στην πίτσα μας. Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Ναπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 1.400 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 3.600 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.MΠΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message