Πρόταση για έξυπνα χωριά στην ορεινή Πίνδο
Δήμαρχος Αργιθέας:Να βάλουμε στο κέντρο του ενδιαφέροντος την ορεινή ζώνη της Πίνδου
Το ΔΙΚΤΥΟ ΟΤΑ ΠΙΝΔΟΣ υπέβαλλε πρόταση στο έργο «Smart Rural», που συντονίζεται από την Ομάδα 40 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας να είναι η περιοχή ευθύνης του ΔΙΚΤΥΟΥ, μία από τις 12 περιοχές που πρόκειται να επιλεγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο έχει στόχο να προωθήσει και να εμπνεύσει τα Χωριά-Τοπικές Κοινότητες προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προσεγγίσεις και στρατηγικές έξυπνων χωριών σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός του έργου είναι επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα για υποστήριξη μελλοντικών παρεμβάσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική σε έξυπνα χωριά.
Η πρόταση
Η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ αφορά σε ένα σύμπλεγμα τριάντα πέντε (35) Χωριών – Τοπικών Κοινοτήτων των έντεκα (11) Δήμων που συμμετέχουν στο ΔΙΚΤΥΟ. Επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν οι έδρες των Δήμων και 2-3 χωριά από κάθε Δήμο, όπου παρουσιάζουν πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και ενεργειακό απόθεμα και έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική τεχνική κατά το παρελθόν. Το έργο στις περιοχές που θα επιλεγούν παρέχει:
Ειδική υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής.
Επισκέψεις σε άλλες επιλεγμένες περιοχές.
Ανταλλαγές και ανάπτυξη ικανοτήτων με άλλα συμμετέχοντα χωριά μέσω των εκδηλώσεων Smart Village Academy.
Προβολή σε συζητήσεις και ανταλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
H πρόταση για το έργο «Smart Rural», σχεδιάστηκε μετά από τις προτάσεις των Δημάρχων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ και την επεξεργασία των στελεχών της Επιστημονικής Επιτροπής του ΔΙΚΤΥΟΥ.
Να βγούμε από την απομόνωση
Η στρατηγική που επιλέχθηκε για την ανάδειξη των Ορεινών Χωριών της Πίνδου, είναι αυτή η οποία διαμορφώθηκε όλα τα τελευταία χρόνια σε μια «εκ των κάτω προσέγγιση» με τους τοπικούς φορείς και ως αποτέλεσμα εφαρμογής προγραμμάτων LEADER : «Η επανενεργοποίηση των Χωριών – Κοινοτήτων της Πίνδου και η τοποθέτηση της περιοχής στο εξωτερικό της περιβάλλον».
Οι τομείς για τους οποίους αιτείται το ΔΙΚΤΥΟ τη στήριξη είναι οι εξής:
Η ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος, που αποτελεί πυλώνα στήριξης της τοπικής ταυτότητας και πόλος έλξης για την τοπική οικονομία.
Η ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας της περιοχής.
Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ανάδειξη της ταυτότητας και των καλών-μεταβιβάσιμων πρακτικών της περιοχής.
Η επικοινωνία στο εξωτερικό περιβάλλον της περιοχής, την ανάγκη προστασίας της παράδοσης και του εύθραυστου κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος των Χωριών Κοινοτήτων.
Για τη στήριξη της στρατηγικής απαιτούνται ειδικότερα:
• Η ανταλλαγή εμπειριών-τεχνογνωσίας από υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης άλλων Ορεινών Χωριών-Κοινοτήτων.
• Η απόκτηση εμπειριών από έξυπνες εφαρμογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως στην αξιοποίηση φυσικών πόρων για παραγωγή ενέργειας (Υδροκίνηση, Νερόμυλοι, Ενεργειακές Κοινότητες).
Η αναβάθμιση διατήρηση τοπίων, αναβαθμίδων για την καλλιεργητική αξιοποίηση εκτάσεων, διατήρηση βιοποικιλότητας.
Η εμπειρογνωμοσύνη για Δημιουργία Θεματικών Κοινοτήτων Πρακτικής (των επονομαζόμενων Communities of Practice) σε θέματα ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας, ανάπτυξης συγκεκριμένης τουριστικής πολιτικής, πολιτικής περιβάλλοντος, marketing περιοχής, επιχειρηματικότητας (Work Shops, e-Communities of Practice).
Η φύση αντεπιτίθεται-Άγρια ζώα στους δρόμους των έρημων πόλεων(Φώτο)
Κι ενώ οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους υπο το φόβο της διασποράς του κορονοϊού, τα άγρια ζώα βγήκαν στους δρόμους.
Κατσίκες, τσακάλια, αλεπούδες, ελάφια κι άλλα ζώα εθεάθησαν να κόβουν βόλτες σε δρόμους μεγαλουπόλεων που άλλοτε κυριαρχούσε η ανθρώπινη παρουσία, το μποτιλιάρισμα και η ηχορύπανση.
Με την ησυχία τους τα ζωντανά απολαμβάνουν τις έρημες πόλεις, αναζητούν τροφή, ανακαλύπτουν νέο έδαφος με μια απορία στο βλέμμα τους αφού για πολλά απο αυτά είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε τέτοιο περιβάλλον.
Αφράτα & τραγανά Πασχαλινά κουλούρια
Η πιο ωραία συνταγή για εύκολα Πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, χωρίς αμμωνία και όλα τα μυστικά επιτυχίας. Αφράτα, τραγανά, βουτυράτα και θεϊκά!
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος πλακάκι
500 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
120 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
1.350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Για το διάλυμα αυγού
2 κρόκους αυγού
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Μυστικά για αφράτα πασχαλινά κουλουράκια τραγανά και τέλεια
-Για Πασχαλινά κουλουράκια αφράτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξέχασες να τα βγάλεις από το ψυγείο, δες εδώ πώς να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρεις τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
-Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Έτσι θα καραμελώσουν σωστά στο ψήσιμο.
-Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15-20 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
-Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για να γίνουν πιο τραγανά και μπισκοτένια.
-Κάθ φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει προτού μπει το επόμενο.
-Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
-Αφήστε τα Πασχαλινά κουλουράκια σας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα.
-Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
-Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
-Χρησιμοποιήστε ένα υπέροχο βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα Πασχαλινά κουλουράκια σας.
-Δοκιμάστε επίσης τη συνταγή μου για Πασχαλινά κουλουράκια Σμυρνέικα και παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία.argiro.gr
Μας στέλνουν τις Πασχαλιάτικες ευχές τους
Πολιτικοί,φορείς και σύλλογοι μας στέλνουν τις Πασχαλινές ευχές τους.Ευχόμαστε σε όλους .. Καλή Ανάσταση με υγεία και μια όμορφη Λαμπρή ..
Οι κάρτες συνεχώς θα ανανεώνονται με την σειρά που φτάνουν στο email
Αυτό το Πάσχα, ας κάνουμε πράξη την αγάπη προς τους συμπολίτες μας, με ευθύνη προς την κοινωνία. Μένουμε σπίτι, για να ανταμώσουμε και πάλι όταν περάσει ο κίνδυνος. Καλή Ανάσταση σε όλους!
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό...
Περισσότερο από ποτέ, όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μοιραστούμε συναισθήματα, σκέψεις και έννοιες...
Αυτές τις μέρες, οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας, ας γίνουν η απαρχή της εσωτερικής μας αναγέννησης...
Ας είναι η βάση για να δώσουμε, χωριστά καθένας μας, ένα μήνυμα ΖΩΗΣ...
Ας δείξουμε πόσο πολύ νοιαζόμαστε, σεβόμαστε την οικογένεια μας, τους φίλους μας αλλά και τους συνανθρώπους μας...
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ για να είμαστε όλοι ΑΣΦΑΛΕΙΣ!
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ για να είστε όλοι ΥΓΙΕΙΣ!
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ για να βγούμε όλοι ΝΙΚΗΤΕΣ!
Οι Διασώστες & οι Iατροί του ΕΚΑΒ... ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΠΙΤΙ για όλους εσάς!
Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ
Νίκος Π. Παπαευσταθίου
Σωματειο εργαζομένων Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας
Το φώς της Ανάστασης μας θυμίζει ότι η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ και μετά το σκοτάδι πάντα στο τέλος υπάρχει το φως.
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εύχονται ευλογία και υγεία να γεμίσει τα σπίτια όλου του κόσμου σε αυτή την πολύ δύσκολη αλλά ξεχωριστή περίοδο.
<<ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ>>
Το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας, σας εύχεται ολόψυχα
Καλή Ανάσταση!με Υγεία και Δύναμη!
Απρίλης και παράδοση..
Καλημέρα και καλό μήνα...
Μπήκε ο Απρίλης σήμερα..Απρίλης και άνοιξη, είναι για τον ελληνικό λαό σχεδόν αξεχώριστα.Γι' αυτό τον είπαν και Ανοιξιάτη και Αιγιωργίτη, απ' τη μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει, και Κερασάρη, εκεί που πρωτοβγαίνουν τα κεράσια.
Στην 1η μέρα του Απρίλη έχουμε και το πρώτο έθιμο: το πρωταπριλιάτικο ψέμα.Καθένας αυτη τη μέρα προσπάθεί να ξεγελάσει τον άλλον με κάποιο αθώο ψέμα.Όλοι το' χουν για γούρι να ξεγελάσουν κάποιον...
Ας δούμε τις παροιμίες που λέει ο λαός μας για τον Απρίλη...
-Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα.
-Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον τον ζευγά που 'χει στη γη σπαρμένα.
-Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε-δέκα, να ιδείς το κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι, να ιδείς και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκρισαρίζουν, να ιδείς και την φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει.
-Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.
-Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.
-Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.
-Απρίλης, Μάης, κοντά ειν' το θέρος.
-Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη.
-Και τ' Απριλιού ταις δεκοχτώ, πέρδικα ψόφησε στ' αυγό. [δηλ. απ' το κρύο]
-Ο Απρίλης έχει τ' όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.
-Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
Ορεινή Ναυπακτία-Η φύση και ο άνθρωπος
Εκπληκτικής ομορφιάς τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία
Το ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, βορείως της Ναυπάκτου και ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και τη Φωκίδα, καταλαμβάνουν τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, που είναι διεσπαρμένα σε κατάφυτους ορεινούς όγκους.
Δάση από βελανιδιές, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, ο ποταμός Εύηνος και η μαγευτική Ευηνολίμνη, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (καγιάκ και ράφτινγκ στον Εύηνο, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία κ.ά.).
Ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν στο χάρτη της περιοχής τα χωριά Άνω – Κάτω Χώρα, Πλάτανος και Σίμος θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας και να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές της.
Η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα
Την πρώτη κορυφή του εν λόγω τριγώνου σχηματίζουν η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα, χωριά με παραδοσιακό χρώμα και τουριστική κίνηση, απλωμένα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, έλατα, πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, προπάντων, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα, και το φαράγγι του Κάκαβου, ιδεώδες για περιπατητικές διαδρομές.
Με ορμητήριο τα προαναφερθέντα γειτονικά χωριά οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν γραφικούς οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η Αμπελακιώτισσα
Κατ’ αρχάς, βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα βρίσκεται η Αμπελακιώτισσα, χωριό με πετρόχτιστα σπίτια.
Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν εδώ την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και, λίγο μακρύτερα, τη μονή Αμπελακιώτισσας.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε το 1455, προέρχεται από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.
Το καθολικό της μονής ιδρύθηκε το 1456, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του χρονολογείται από το 1871.
Τα Κρυονέρια
Εκκινώντας από την Κάτω Χώρα και ακολουθώντας διαδρομή μέσα σε ελατοσκέπαστη περιοχή, οι ταξιδιώτες μπορούν να γνωρίσουν τα Κρυονέρια, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.
Η Ελατού, η Τερψιθέα και η Λιμνίτσα
Εξάλλου, ανατολικά – νοτιοανατολικά από την Άνω Χώρα βρίσκονται η Ελατού, χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, και η Τερψιθέα, όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά.
Ακόμη νοτιότερα, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα, βρίσκεται η Λιμνίτσα, «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Ο Πλάτανος
Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα παλαιά κτίρια (δημοτικό – γυμνάσιο, νοσοκομείο), ο μουσειακός χώρος που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση, η λαογραφική συλλογή, τα ξωκλήσια με την ωραία θέα (Άγιος Ταξιάρχης, Άγιος Γεώργιος), το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και το υγιεινό κλίμα κάνουν τον Πλάτανο ξεχωριστό.
Ο Εύηνος και η ευρύτερη περιοχή
Ο Πλάτανος μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το σημείο αφετηρίας των ταξιδιωτών που επιθυμούν να γνωρίσουν το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη), με τη γέφυρα στο ανατολικό άκρο της.
Μαγευτική θέα στην τεχνητή λίμνη προσφέρουν τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα και Κλεπά, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Περδικόβρυση, οικισμός χτισμένος σε επιβλητική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση
Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι διαδρομές αφενός μεν προς την Περίστα και τον Πέρκο, αφετέρου δε προς την Καστανιά.
Ένα από τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περίτεχνο τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας, στις όχθες του Εύηνου, νοτιοδυτικά από τον Πλάτανο.
Ο Σίμος
Τέλος, ο Σίμος αποτελεί την τρίτη κορυφή του νοητού τριγώνου στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.
Οι επισκέπτες του χωριού αντικρίζουν πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στην περιοχή.in.gr
Παραδοσιακές αφράτες και τραγανές τηγανίτες
Γράφει η Βάσω Κακούρη-(instagram.com/baso_kkr/)
Εύκολη παραδοσιακή συνταγή Αγρινίου για πεντανόστιμες και τραγανές τηγανίτες χωρίς αυγά
Υλικά Συνταγής
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1,5 κ.γλ. μαγιά στιγμής
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουµε τη µαγιά, τη ζάχαρη,το νερο και το αλάτι και ανακατεύουµε πολύ καλά ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος πηχτός χυλός(Όταν είναι αραιός οι τηγανίτες γίνονται πλακέ ενω όταν είναι θα βγουν πιο φουσκωτές).
Ζεσταίνουµε ελαιόλαδο σε τηγάνι και κουταλιά κουταλιά τις τηγανίζουµε µέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζουµε και από την άλλη πλευρά. Τις αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες με αγνό μέλι,κανέλα και καρύδια.Καλή επιτυχία!!
MasterChef :Αυτοί είναι οι έξι φιναλίστ-Στον αέρα ο τελικός λόγω Κορονοϊού
«Χτυπήθηκε» από τον κορονoϊό και ο διαγωνισµός µαγειρικής του Star. Το πρώτο µέτρο ήρθε µε τη µείωση των επεισοδίων από το κανάλι και την περασµένη Τετάρτη, παίκτες, κριτές και τεχνικό προσωπικό τράβηξαν χωριστούς δρόµους, για το καλό όλων...
Οι τηλεθεατές από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το αγαπηµένο τους πρόγραµµα, κάθε ∆ευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00, χωρίς το ραντεβού των masterclass, προς το παρόν, και αγωνιώντας για µία και µόνο αποχώρηση την εβδοµάδα, αντί για δύο όπως ίσχυε. Να σηµειωθεί ότι τα επεισόδια του «MasterChef 4», που παρακολουθούµε αυτές τις ηµέρες από το Star, έχουν γυριστεί αρκετές εβδοµάδες νωρίτερα, πριν από την παγκόσµια διασπορά του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν από την επιβολή των περιοριστικών µέτρων στη χώρα µας.
Γι’ αυτόν τον λόγο και για την προστασία τόσο των διαγωνιζοµένων όσο και των εργαζοµένων στο πλατό αλλά και στο σπίτι του «MasterChef 4», η παραγωγή της εκποµπής είχε λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα κατά τα γυρίσµατα, µε παρουσία γιατρού. Ωστόσο, το Star προχώρησε στο µέτρο της µείωσης των επεισοδίων. Σηµειωτέον, σηµαντικός αριθµός συνεργατών εργάζεται από το σπίτι, ενώ βάσει των νέων δεδοµένων οι εργασίες επεξεργασίας των επεισοδίων, όπως script, µοντάζ, γραφικά, sound design, color correction κ.λπ., γίνονται µε καθυστερήσεις.
Η όλη κατάσταση βεβαίως προβληµατίζει τους ιθύνοντες της παραγωγής, οι οποίοι έχουν µπροστά τους µια πρωτόγνωρη κατάσταση για το µέλλον του προγράµµατος. Αφενός καθώς υπολείπονται ακόµα αρκετά επεισόδια µέχρι τον τελικό και αφετέρου γιατί υπήρχε ένα χρονοδιάγραµµα, το οποίο πλέον δεν υφίσταται. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόµενα και κυρίως εάν θα υπάρξει συνέχεια στο πρόγραµµα ίσως το καλοκαίρι ή εάν ο νικητής θα προκύψει από τις µέχρι τώρα επιδόσεις του στο παιχνίδι.
Φυσικά κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση -λόγω των εξελίξεων- να «παγώσει» ο διαγωνισµός µέχρι νεωτέρας. Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι φιναλίστ αυτήν τη στιγµή, οι οποίοι έκλεισαν τελευταίοι την πόρτα του παιχνιδιού -σύµφωνα µε το «TV Εθνος»- είναι έξι. Μία γυναίκα, η Μαρία Μπέη από την Πιερία, και πέντε άνδρες, ο επίσης Βορειοελλαδίτης ∆ηµήτρης Μπέλλος, ο Σταύρος Γεωργίου από την Κύπρο, ο Κρητικός Γιώργος Λασκαρίδης, ο Σταύρος Βαρθαλίτης µε καταγωγή από τη Σύρο και ο Τζον Λέβι Ριάνο από τις Φιλιππίνες.
Αυτό δείχνει ότι µια κλίκα τελικά επικράτησε στο σπίτι και η οποία παρουσιάζεται έντονα στα επεισόδια που προβάλλονται ήδη, αποτελούµενη από τους δύο Σταύρους, τον Τζον και τον ∆ηµοσθένη, που ωστόσο είναι ο µόνος που δεν κατάφερε να φτάσει στον δρόµο για τον τελικό. Επιπλέον, ο έρωτας Μαρίας και Μπέλλου «κράτησε» τους δύο παίκτες στο παιχνίδι, ενώ µία θέση στην τελική εξάδα έχει και ο «ανένταχτος» Γιώργος από την Κρήτη, ο οποίος φαίνεται ότι άντεξε τον ανταγωνισµό και διεκδικεί και εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι πέντε, τόσο το τρόπαιο του «MasterChef 4» όσο και το ποσό των 50.000 ευρώ.Εθνος
Akis’ Food Tour:Γευστικό ταξίδι στον πιο ορεινό νομό της χώρας-Την Ευρυτανία!
«Akis’ Food Tour», το νέο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται στον Alpha, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 20:00. Όγδοος σταθμός η Ευρυτανία.
Με οδηγό του τα παραδοσιακά προϊόντα, τα φημισμένα κρεατικά αλλά και τις συνταγές που οι γυναίκες της περιοχής περνούν από γενιά σε γενιά, ο αγαπημένος chef εξερευνά την τοπική γαστρονομία αλλά και την υπέροχη φύση της Ευρυτανίας, του πιο ορεινού νομού της χώρας.
Το ταξίδι ξεκινάει με περιπέτεια, με τον Άκη να διασχίζει τη via ferrata, το σιδερένιο μονοπάτι στο επιβλητικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Μετά την απαιτητική διαδρομή, ένα αχνιστό πιάτο με πεντανόστιμη βραστή γίδα τον περιμένει στις όχθες του Ταυρωπού.
Στο Καρπενήσι συναντά έναν από τους πιο… καλοντυμένους κρεοπώλες ever, και δοκιμάζει μια ιδιαίτερη συνταγή με χειροποίητο πρόβειο κιμά. Η γευσιγνωσία συνεχίζεται στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας, όπου δοκιμάζει μοναδικές γεύσεις και ιδιαίτερα προϊόντα κοντά σε γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες διαφυλάττουν και εξελίσσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μέσα από πρωτότυπες επιχειρηματικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Όπως σε κάθε επεισόδιο, δεν λείπουν οι πρωτότυπες συνταγές του Άκη: θα τον απολαύσουμε να στήνει τον μαγειρικό «πάγκο» του με φόντο το γραφικό γεφύρι της Βίνιανης και να ετοιμάζει προσουτοπιτάκια, να μας δείχνει την τέλεια συνταγή για γρήγορα ντόνατς, ενώ θα μας κάνει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για την τηγανιά, με την υπέροχη συνταγή του για τηγανιά με άγρια μανιτάρια και μέλι ελάτης.
Στο μουσικό σήμα της εκπομπής ο Σάκης Ρουβάς ερμηνεύει το τραγούδι «Το ταξίδι», σε μουσική Γιάννη Σκούταρη και στίχους Παντελή Κυραμαργιού.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!
Δείτε ΕΔΩ το τρειλερ της εκπομπής
Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα
Γράφει η Βάσω Κακούρη-(instagram.com/baso_kkr/)
Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα
Υλικά
3 αυγα
120γρ. ζάχαρη
70γρ. φαρίναπ
60γρ. κακάο
1 βανίλια
200γρ. μαργαρίνη
125γρ. κουβερτούρα
Σιρόπι
100γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
125γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη συνεχίζουμε με την βανίλια έπειτα το φαρινάπ με το κακάο κοσκινισμένα. Τέλος το βιτάμ με τη σοκολάτα που λιώσαμε σε μπεν μαρι (κατσαρόλα με νερό και μέσα το μπολ με μαργαρίνη και κουβερτούρα ) και λίγο κονιάκ προαιρετικά.
Ρίχνουμε σε αντικολλητικό ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο για 20’ (στα 15’ κλείνουμε την κουζίνα) και αφήνουμε μέσα για 5’ λεπτά.
Σιρόπι
Σε μπαιν μαρί λοιώνουμε την κρέμα γάλακτος με την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι. Διακοσμούμε με λίγο καρύδι τριμμένο.
Καλή επιτυχία!!!!!
Περισσότερα...
Πεντανόστιμες σουπιές κρασάτες
Οι σουπιές κρασάτες κοκκινιστές είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Θα τη βρείτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, άλλες φορές με το μελάνι τους που δίνει πολύ νοστιμιά και άλλες φορές χωρίς μελάνι. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι
Υλικά Συνταγής
4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό.
Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιουν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.
Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.
Ένα παμπάλαιο μονότοξο γεφύρι στα δύσβατα της Πίνδου
Εδώ γύρω μιλούν οι ποταμοί, τα ρέματα και οι βαθιές χαράδρες.
Αν είχαν στόμα τα βουνά και μεις αυτιά να ακούσουμε, θα σιωπούσαμε για πάντα..Τα πέτρινα γεφύρια στην Αργιθέα και τ' Άγραφα ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων αλλά και τη διασπορά τους.
Ίσως αυτό να ναι το γηραιότερο που στέκει όρθιο. Κάποτε ήταν πολυσήμαντο και πολυσύχναστο. Σήμερα, κάνει συντροφιά μοναχά με τον καλά κρυμμένο ποταμό, Αρέντα και τα πλατάνια που στέκουν στις όχθες του.
Εξυπηρέτησε για αιώνες την πεζοπορική σύνδεση των χωριών Πολυνέρι και Μυρόφυλλο με τα Ελληνικά.Εδώ μέσα εξελίχτηκαν σενάρια επιβίωσης των σκληροτράχηλων ανθρώπων της περιοχής, αλλά και δραματικές σκηνές, θανάτου και ανθρωποκυνηγητού.Τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτό εξιχνιάστηκαν ''σχεδόν''.
Το πέρασμα του ενιαίου μονοπατιού της Πίνδου Pindus Trail από το γεφύρι κρίνεται απαραίτητο για την καλή σύνδεση του όρους Χατζή με τα βουνά των Αγράφων.
Το γεφύρι φαίνεται πως στέκει αρκετά καλά όσο αφορά τη στατικότητα του, ενώ έχει δεχθεί την φροντίδα μαστόρων τα τελευταία χρόνια (αρμολόγημα σε μέρος της βάσης του>άγνωστο για την ώρα πότε έγινε η συντήρηση, καθώς και αν η χρονολογία που αναγράφεται στη βάση του τεκμηριώνεται..)
Κείμενο και φωτογραφίες-Αποστόλης Τσιμπανάκος
Παράταση για τις παραχωρήσεις εκτάσεων σε αγρότες ή ανέργους
Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Την ανανέωση παραχώρησης χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους, ρυθμίζει σχετική Τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους συνεταιρισμούς, το οποίο και υπερψηφίστηκε χτες Τετάρτη 4 Μαρτίου από την Βουλή.
Συγκεκριμένα, η παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχει εκπνεύσει από «31.10.2019 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι παραχωρησιούχοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα εν λόγω ακίνητα», όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη. Έτσι, «κρίνεται σκόπιμη η παράταση της ισχύος των ανωτέρω αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη μία καλλιεργητική περίοδο, ήτοι έως 31.10.2020, από την επομένη της οποίας θα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4061/2012».
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κώστα Βουτσά-Την Παρασκευή η κηδεία
Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα η σορός του Κώστα Βουτσά, προκειμένου να τον αποχαιρετίσει ο κόσμος που τόσο τον αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 9.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί έως τις 11.30 π.μ.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αμέσως μετά και στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσουν οι επικήδειοι.
Η κηδεία του Κώστα Βουτσά, που που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μετά το τέλος των επικήδειων.