Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 11:47

Πεντανόστιμο κοτόπουλο στιφάδο

Το στιφάδο είναι από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για το κυριακάτικο τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή το φτιάχνετε με κοτόπουλο και το συνοδεύετε ιδανικά με τηγανητές πατάτες.

Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο (περίπου 1.600-1.800γρ.), σε μερίδες

1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρια), καθαρισμένα

4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα τέσσερα

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο μπρούσκο

2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 2 φλιτζάνια νερό

1 ξύλο κανέλας

3 φύλλα δάφνης

8 γαρίφαλα

6 κόκκους μπαχάρι

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σοτάρετε στο μισό λάδι τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βγάζετε σε ένα πιάτο.

Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν λίγο, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη διαλυθούν.

Τοποθετείτε το κοτόπουλο ανάμεσα στα κρεμμύδια και προσθέτετε το κρασί, το διαλυμένο ντοματοπελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μερίδες:5-6Χρόνος προετοιμασίας:20'Χρόνος μαγειρέματος:1:15'Έτοιμο σε:1:35

 

Μετά από πολλά επεισόδια στο τηλεπαιχνίδι του ALPHA Deal, η δασκάλα Βιργινία Σβάρνα κάθισε τελικά στην κεντρική καρέκλα και της δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει τα 60.000 ευρώ.

Το ποσό που κέρδισε τελικά η Βιργινία ήταν 2.500 ευρώ ,παίρνοντας την προσφορά του τραπεζίτη αφού είχαν μείνει δύο κουτιά, ένα με 1500 και ένα με 10.000 ευρώ.

Η Βιργινία Σβάρνα ζει στην Άμφισσα ,μητέρα δυο κοριτσιών, με τον πατέρα της να έλκει την καταγωγή του απο το Ραπτόπουλο Αγράφων 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το επεισόδιο

Είναι μεγάλο άγχος για κάθε νοικοκυρά το τι θα κεράσει έναν επισκέπτη που θα εμφανιστεί απρόσμενα στο σπίτι. Βρήκαμε κάποιες δύο εύκολες ιδέες και δύο γρήγορες συνταγές που θα σας λύσουν τα χέρια. 

 Οι γιαγιάδες πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει κάθε σπίτι να έχει ένα γλυκό για κέρασμα σε περίπτωση που έρθει κάποιος επίσκεψη. Πόσες όμως από εμάς το εφαρμόζουν; Νοικοκυρές απανταχού και μη δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί η λύση είναι πραγματικά απλή. 

 Συγκεντρώσαμε για εσάς τέσσερις εύκολες εναλλακτικές ωστε να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα και την όρεξή σας φυσικά. Πρόκειται για δύο “εύκολες λύσεις” και δύο γρήγορες συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους σας να θαυμάζουν την νοικοκυροσύνη και την φιλοξενία σας.

 Τα παρουσιάζουμε σαν εύκολη λύση αφού μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το σουπερμάρκετ και να τα έχετε στο ντουλάπι σας για μήνες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο φυλλάδιο Lidl τα βρίσκουμε σε προσφορά σε πολύ οικονομική τιμή και μάλιστα από ελληνικές τοπικές βιοτεχνίες. Έτσι μπορούμε να πάρουμε δύο τρία διαφορετικά και να τα αποθηκεύσουμε μέχρι να τα χρειαστούμε. Σερβίρονται σε μικρή ποσότητα, δε χαλάνε και αρέσουν στον περισσότερο κόσμο.

Γλυκό κουταλιού

 

 Το γλυκό του κουταλιού είναι μια ιδανική λύση αφού μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για πολύ καιρό. Υπάρχουν πολλές επιλογές στις γεύσεις αλλά θα σας πρότεινα να κινηθείτε συντηρητικά και να διαλέξετε μια κλασσική όπως το κεράσι ή το νερατζάκι που αρέσει σε όλους. Βρίσκουμε βαζάκια σε διάφορα μεγέθη με πολλές διαφορετικές γεύσεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αν από την άλλη πλευρά θέλετε να το φτιάξετε, η παρασκευή ενός γλυκού του κουταλιού δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πολυέξοδη αφού τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι το φρούτο της επιλογής σας, μπόλικη ζάχαρη και λίγο λεμόνι. 

Υποβρύχιο

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Το υποβρύχιο είναι ένα γλυκό με γεύση βανίλια ή μαστίχα που όλοι μας αγαπήσαμε στα παιδικά μας χρόνια. Σερβίρεται με ένα κουτάλι μέσα σε ποτήρι με νερό και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ όπως το Lidl ή τον Σκλαβενίτη το βρίσκουμε όλο το χρόνο. Μάλιστα πλέον το βρίσκουμε και σε νέες γεύσεις όπως λεμόνι, καρύδα και πολλές ακόμα.  

Σφολιάτες

 “Πάντα να έχεις μια σφολιάτα στην κατάψυξη” συμβουλεύουν όλες οι νοικοκυρές και έχουν φυσικά δίκιο αφού μπορεί να μετατραπεί σε πεντανόστιμο γλυκό ή αλμυρό κέρασμα στο άψε σβήσε.  Νόστιμα ρολάκια κανέλας ή γευστικά πιτάκια με τυρί και μπέικον είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα φύλλο σφολιάτας. Ακόμα και αν δεν έχετε κανένα άλλο υλικό στο ψυγείο σας μπορείτε να εκτελέσετε την παρακάτω συνταγή που δεν πρόκειται να σας πάρει πάνω από 30 λεπτά μαζί με το ψήσιμο.

 Στικ σφολιάτας για τον καφέ:

Ανάψτε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 

Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας σε μακρόστενες λωρίδες του ενός εκατοστού. 

Πασπαλίστε με λίγες σταγόνες νερό την επιφάνειά τους και στη συνέχεια πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Αν δεν έχετε και η κρυσταλλική κάνει. 

Τοποθετήστε τα μπαστουνάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 20 λεπτά. 

Σας υποσχόμαστε ότι οι καλεσμένοι σας θα τα κάνουν ανάρπαστα!

3’ Κέικ

Αν από την άλλη πλευρά έχετε αρκετά υλικά αλλά ελάχιστο χρόνο μπορείτε να δοκιμάσετε το παρακάτω “κουπάτο κέικ” του Άκη Πετρετζίκη που εκτός από πεντανόστιμο είναι και εντυπωσιακό αφού θα το ψήσετε και θα το σερβίρετε σε φλυτζάνια του καφέ!

Για 2 μερίδες θα χρειαστείτε:

200 γρ. πραλίνα φουντουκιού

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 αβγά, μεσαία

βούτυρο, για τις κούπες

κακάο, για τις κούπες

Για το σερβίρισμα:σαντιγί ή ζαχαρωτά

Σε ένα μπολ προσθέτετε την πραλίνα, το αλεύρι, τα αβγά και ανακατεύετε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μοιράζετε το μείγμα σε δύο κούπες που έχετε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο.

“Ψήνετε” στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 Watt για 2 λεπτά και σερβίρουμε σκέτο, με σαντιγί ή με ζαχαρωτά.

 Με τις παραπάνω εύκολες λύσεις μπορείτε λοιπόν να ξεγνοιάσετε και να ξέρετε ότι έχετε πάντα ένα εύκολο κέρασμα έτοιμο για τους καλεσμένους σας!

Η νέα σεζόν του ριάλιτι μαγειρικής θα είναι πολύ διαφορετική

Πρεμιέρα κάνει στο Star ο 5ος κύκλος του MasterChef, που όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ξεκινάει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 21:00.

Η νέα σεζόν του διαγωνισμού μαγειρικής θα είναι φυσικά πολύ διαφορετική, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.Οι αλλαγές θα είναι πολλές και όπως έχει γίνει γνωστό, οι οντισιόν αλλάζουν και όσοι συμμετέχοντες κερδίζουν και τα τρία «ναι» από τους κριτές, παίρνουν την ποδιά τους και μπαίνουν στο σπίτι.

Παράλληλα φέτος δεν υπάρχουν ομάδες και pins, ενώ μειώνονται στο ελάχιστο τα ταξίδια.Φυσικά αυτό που δεν αλλάζει είναι οι τρεις κριτές, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Πάνος Ιωαννίδης και ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, που παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους.

Ο Pizza Chef Νίκος Αργυρόπουλος* μας επισημαίνει τα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε πίτσα και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

1. Βάζετε υπερβολική ποσότητα μαγιάς

Η υπερβολική ποσότητα μαγιάς, ιδιαίτερα ξερής, που είναι πιο ισχυρή από τη νωπή έχει μεν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει πολύ γρήγορα η ζύμη μας από την άλλη πλευρά όμως μας δημιουργεί τεράστια απώλεια σε γεύση στην πίτσα μας. Καλό θα είναι να μην ξεπερνάμε τα 3 με 4 γρ. ξερής μαγιάς στο 1 κιλό αλεύρι και να ακολουθούμε μια φυσική ωρίμαση στη ζύμη από 24 μέχρι 48 ώρες. Με απλά λόγια κάνουμε τη ζύμη την προηγουμένη μέρα και την πίτσα μας την επόμενη.

2. Μη βάζετε όλο το αλεύρι από την αρχή

Όταν βάζουμε όλη την ποσότητα από το αλεύρι στο νερό δεν γίνεται σωστά η απορρόφηση της υγρασίας από το αλεύρι. Άρα λοιπόν βάζουμε μικρές μικρές ποσότητες από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.

3. Προτιμήστε το κίτρινο αλεύρι (καλαμποκάλευρο) για να ανοίξετε τη ζύμη σας και όχι το συνηθισμένο λευκό

Συμβαίνει πολλές φορές να ανοίγουμε τη ζύμη μας με το συνηθισμένο σταρένιο (λευκό) αλεύρι που χρησιμοποιούμε και στη συνταγή μας. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε για το άνοιγμα της πίτσας το καλαμποκάλευρο (κίτρινο). Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι κολλάει λιγότερο αλεύρι με αυτόν τον τρόπο στη ζύμη και κατ’ επέκταση όταν ψήσουμε την πίτσα θα έχουμε λιγότερες έως καθόλου καμένες επιφάνειες στο κάτω μέρος της πίτσας. Είναι κάτι που το παρατηρούμε έντονα τόσο στους ξυλόφουρνους όσο όμως και στους οικιακούς φούρνους.

4. Χρόνος που ζυμώνουμε

Η διαδικασία του ζυμώματος είναι αρκετά σημαντική γιατί αφενός επιτρέπει να σχηματιστεί η ζύμη μας και αφετέρου βοηθάει να αναπτυχθούν τα δίκτυα της γλουτένης που είναι απαραίτητα για να φουσκώσει η πίτσα μας στον φούρνο. Ο χρόνος που ζυμώνουμε κατά μέσο όρο θα πρέπει να κυμαίνεται στα 20 λεπτά. Αν ζυμώσουμε πολύ παραπάνω, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέψουμε αυτά τα πλέγματα της γλουτένης που με τόσο κόπο σχηματίσαμε, ενώ αντίθετα, αν ζυμώσουμε λιγότερο, δεν θα σχηματιστούν καν αυτά τα πλέγματα γλουτένης και όταν μπει η πίτσα μας στον φούρνο δεν θα φουσκώσει καθόλου.

5. Μην αφήνετε τη ζύμη ξεσκέπαστη

Όταν δεν σκεπάζουμε τα μπαλάκια της πίτσας και η ζύμη έρθει σε επαφή με τον αέρα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει και να ξεραθεί. Κατά συνέπεια θα έχει αρκετές δυσκολίες στο άνοιγμα και δεν θα είναι λεία και ομοιόμορφη.

6. Μην κάνετε πίτσα όταν η ζύμη δεν έχει ωριμάσει

Όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε πίτσα με ζύμη που δεν έχει ωριμάσει θα μας προκύψουν δυο προβλήματα. Το πρώτο είναι στο άνοιγμα που η ζύμη δεν θα τεντώνει και δεν θα μπορούμε να την ανοίξουμε και να την σχηματίσουμε και το δεύτερο εστιάζεται στο ψήσιμο, καθώς η πίτσα μας δεν θα φουσκώσει καθόλου έχοντας μαύρες κηλίδες στην περιφέρεια της.

7. Τρόπος ψησίματος στο σπίτι – Μην βάζετε τα υλικά από την αρχή στο ψήσιμο

Οι οικιακοί φούρνοι ψήνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ότι οι επαγγελματικοί ή οι ξυλόφουρνοι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να παραμείνει περισσότερη ώρα η πίτσα μας στο φούρνο για να ψηθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καίγονται τα υλικά και διαλύονται τα τυριά βγάζοντας όλη την λιπαρότητα τους στην πίτσα μας. Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Ναπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 1.400 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 3.600 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.MΠΕ

Όλοι θέλουμε το σπίτι μας να μυρίζει σαν φρεσκοπλυμμένα σεντόνια ή σαν δωμάτιο ξενοδοχείου. Δηλαδή με ένα άρωμα φρεσκάδας που θυμίζει πούδρα ή θαλασσινό αεράκι.

Συνήθως βέβαια, και ειδικά τους θερμούς μήνες, το σπίτι περισσότερο θα λέγαμε ότι μυρίζει με αυγά τηγανιτά ή τέλος πάντων το φαγητό που φτιάξαμε την ίδια μέρα. Πως μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν να το καθαρίσατε πριν πέντε λεπτά;

Σε κανέναν δεν αρέσει να μπαίνει στο σπίτι του και να του έρχονται μυρωδιές φαγητού (όχι φρεσκομαγειρεμένου, αλλά χτεσινού) ή παπουτσιών ή σκουπιδιών (πόσο μάλλον αν περιμένει κι επισκέψεις!), αλλά με τη ζέστη και την υγρασία οι μυρωδιές εντείνονται.

Βρήκαμε το κόλπο-αντίδοτο. Και για την ακρίβεια, το κόλπο όχι απλώς για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει με καθαρό δωμάτειο πεντάστερου ξενοδοχείου. 

Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε νερό και μια χούφτα ροδέλες από λεμόνι. Βάλτε το να βράζει σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το για μία ώρα χωρίς (προφανώς) να ανοίξετε τον απορροφητήρα. Οι υδρατμοί που διαχέονται εξουδετερώνουν τις υπόλοιπες μυρωδιές. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν καθαρίσετε τα πατώματα με ηλεκτρική σκούπα, προσθέστε 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στην σακούλα της σκούπας. 

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και τα αρωματικά κεριά, αλλά δεν είναι ωραίο να ξέρεις κι ένα κόλπο που κάνει την ίδια δουλειά με λιγότερο από 1 ευρώ; 

Η αποχώρηση του Εμιλιάνο,  η μάχη των φιναλίστ και οι δηλώσεις του νικητή 

Μετά από έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο το φετινό GNTM έλαβε τέλος με μεγάλο νικητή τον… Ηρακλή Τσουζίνοφ.

Οι τρεις φιναλίστ, o Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Ηρακλής Τσουζίνοφ και η Παρασκευή Κερασιώτη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό θέλοντας να είναι άψογοι και να κερδίσουν την πρώτη θέση ώστε να γίνουν το επόμενο Next Top Model της Ελλάδας!

Στην τελική φωτογράφιση τα τρία μοντέλα κλήθηκαν να διαφημίσουν ένα ποτό, φλερτάροντας, και χορεύοντας!

Οι κριτές με τη βαθμολογία τους έδωσαν τη… δουλειά στον Ηρακλή όπως και το κοινό με την ψήφο του. Δεύτερη σε ψήφους αναδείχθηκε η Παρασκευή και τρίτος ο Ανδρέας.

Ο νικητής κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ, ένα ρολόι και κοσμήματα συνολικής αξίας €20.000 από το House of Jewels, ένα αυτοκίνητο Mitsubishi Space Star και μια συνεργασία με διετές συμβόλαιο, με ένα εκ των κορυφαίων και πιο ισχυρών πρακτορείων μοντέλων, παγκοσμίως, το Elite London.

Εμειναν οι τρεις τους....

Αμέσως μετά την αποχώρηση του Εμιλιάνο, η Βίκυ Καγιά ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά στα τρία χρόνια του GNTM όπου οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα, πριν το live, να ψηφίσουν ποιον από τους Παρασκευή, Ανδρέα και Ηρακλή θέλουν νικητή του GNTM 3.

Μετά από ένα φαντασμαγορικό σόου, ήρθε η στιγμή της διπλής φωτογράφισης, η οποία και έκρινε τον φετινό νικητή του GNTM 3. Τα τρία μοντέλα συνάντησαν τους κριτές στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκεί στηθηκε το σκηνικό των δύο φωτογραφίσεων.

Στην πρώτη φωτογράφιση, το θέμα ήταν Red Carpet και στη δεύτερη φωτογράφιση, Blue Part.

 Πρώτος μπροστά στους κριτές βρέθηκε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος που πήρε 9 από τη Βίκυ Καγιά, την Ζενεβιέβ Μαζαρί και τον Δημήτρη Σκουλό, ενώ 10 του έβαλε ο Αγγελος Μπράτης. Συνολικά είχε 37 βαθμούς.

Στη συνέχεια, η Παρασκευή πήρε 10 από τον Αγγελο Μπράτη και τον Δημήτρη Σκουλό, ενώ Βίκυ Καγιά και Ζενεβιέβ Μαζαρί της έδωσαν 9. Σύνολο 38 βαθμοί. Σειρά είχε ο Ηρακλής που πήρε τρία 10άρια από Καγιά, Σκουλό και Ζενεβιέβ, ενώ 9 του έβαλε ο Αγγελος Μπράτης.

Η βαθμολογία

Ανδρέας: 37/40

Παρασκευή: 38/40

Ηρακλής: 39/40

Για την εικόνα ο Ανδρέας έλαβε 9 από την Βίκυ Καγιά, τον Αγγελο Μπράτη, τον Δημήτρη Σκουλό, ενώ 8 πήρε από την Ζενεβιέβ Μαζαρί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Ανδρέας είχε 72 βαθμούς.

Η Παρασκευή πήρε 10 από την Βίκυ Καγιά, ο Αγγελος Μπράτης της έδωσε 9, όπως και η Ζενεβιέβ. Δέκα έλαβε από τον Δημήτρη Σκουλό. Σύνολο 76 βαθμοί.

Ο Ηρακλής για την εικόνα πήρε το απόλυτο 10/10!

Ανδρέας: 72

Παρασκευή: 76

Ηρακλής: 79

Ο σχολιασμός των κριτών και η βαθμολογία ολοκληρώθηκε, πλέον τον λόγο έχει το τηλεοπτικό κοινό. Οπως είπε η Βίκυ Καγιά, φέτος υπάρχει ρεκόρ συμμετοχής από τους τηλεθεατές, που ψηφίζουν για να αναδείξουν τον νικητή του GNTM 3.

Μετά από τις τελευταίες διαφημίσεις, η Βίκυ Καγιά ανακοίνωσε ότι έχουμε έναν νικητή, αναφερόμενη στον περυσινό τελικό, όπου λόγω τεχνικού προβλήματος Αννα Μαρία και Κάτια μοιράστηκαν το έπαθλο και τον τίτλο του GNTM.

Τι ψήφισε το κοινό του GNTM 3

 Ο Ανδρέας βρέθηκε στην τρίτη θέση με 84, 8, η Παρασκευή στην δεύτερη και ο Ηρακλής έλαβε 95,2. και αναδείχθηκε νικητής του GNTM 3 

Λίγα λεπτά μετά τη μεγάλη του νίκη ο  Ηρακλής Τσουζίνοφ, έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον κορονοϊό.

Αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά κα σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

«Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς - καταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

Καραντίνα σημαίνει εγκλεισμός και περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων. Σημαίνει όμως και περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι και κατά συνέπεια… κοντά σε πειρασμούς του ψυγείου ή της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο μένουμε σπίτι είναι πολύ πιθανό να μας ανοίξει η όρεξη ή να επιδοθούμε σε διατροφικές ατασθαλίες θέλοντας να μας ανεβάσουμε λίγο τη διάθεση και να μας φτιάξουμε το κέφι. Ποιος μπορεί άλλωστε να πει όχι σε μια λαχταριστή πίτσα ενόσω παρακολουθεί μια ταινία στην τηλεόραση ή πόσο εύκολο είναι να σταματήσουμε να “τσιμπολογάμε”, ανοίγοντας κάθε τόσο το ψυγείο. 

Για όσο διάστημα και εάν διαρκεί μια καραντίνα και αναγκάζεσαι να μένεις σπίτι υπάρχει μερικά χρήσιμα tips και μυστικά τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις με κλειστά μάτια για να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος, να μην “τσιμπήσεις” 5-6 κιλάκια και φυσικά να μην καταλήξεις κάνοντας υπερβολές. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι την περίοδο της καραντίνας είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μας δώσει ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι και παραγωγικοί. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο ΕΟΔΥ που διευκρινίζει πως μένουμε σπίτι αλλά μένουμε σωματικά δραστήριοι και τρεφόμαστε σωστά για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στη μάχη απέναντι στον Covid-19. 

Ας δούμε όμως 4 μυστικά που θα μας διατηρήσουν στα κιλά μας: 

1. Υγιεινά σνακ

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη διατροφική κραιπάλη είναι το να αποφύγουμε τα “τσιμπολογήματα”. Δεν είναι εύκολο! Ειδικά όσο είσαι μέσα στο σπίτι οι πειρασμοί τριγύρω είναι πολλοί, ωστόσο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να στραφούμε στα υγιεινά σνακ. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει αρχικά να αλλάξουμε τον τρόπο που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ: αντί για σοκολάτες, ανθυγιεινά σνακ, συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούμε να επιλέξουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να γεμίσουμε το καρότσι μας με αυτά καθώς και με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. 

Ένας πρακτικός τρόπος για να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε έναν τέτοιο στόχο και να αποφύγουμε τους πειρασμούς στα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι το να προετοιμάσουμε λίστα με τα ψώνια μας. Μπορείτε να εντοπίσετε στο φυλλάδιο ΑΒ, στον κατάλογο προσφορών των Lidl ή στην ιστοσελίδα του Μασούτη, τα υγιεινά σνακ που σας ενδιαφέρουν, να κάνετε μια λίστα με αυτά και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ της αρεσκείας σας και να προμηθευτείτε μόνο ότι γράφει η λίστα σας. Έτσι, όταν σας πιάσει η… λιγούρα στο σπίτι και θα θέλετε κάποιο γλυκό, αντί για σοκολάτες θα έχετε γιαούρτι με μέλι, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς που αποτελεί ένα άκρως υγιεινό σνακ. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πηγή: I E - Unsplash 

2. Μην ξεχνάτε τη γυμναστική

Το ότι μένουμε σπίτι περισσότερες ώρες της ημέρας δεν σημαίνει ότι χάνουμε τη φόρμα μας ή ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Εάν μπορείτε να βγείτε σε κάποιο ανοιχτό σημείο δίπλα στη φύση για ένα σύντομο περπάτημα ή λίγο τρέξιμο τότε κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα στο να παραμείνετε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. 

Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο app ή να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube με συμβουλές για γυμναστική στο σπίτι και να αθληθείτε μέσα στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο σας. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής και αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να άθληση. Ο μεταβολισμός σας θα παραμείνει “ξύπνιος” και ο οργανισμός σας υγιής και ισορροπημένος. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

3. Πιείτε νερό!

Πηγή: Johnny McClung - Unsplash 

αντάζει απλό ωστόσο οι περισσότεροι το ξεχνάμε. Το νερό είναι ένα πολύτιμο συστατικό για κάθε οργανισμό και δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας. Μπορεί να μην μας βοηθάει να αδυνατίσουμε, ωστόσο το νερό μας προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού και εκτός του ότι συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, μας επιτρέπει να τρώμε λιγότερο ή πιο απλά να… ξεγελάμε την πείνα μας. Γεμίστε δύο μικρά μπουκαλάκια νερό και καταναλώστε τα σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταναλώστε έξτρα νερό όταν γυμνάζεστε, καθώς ο οργανισμός μας χάνει υγρά και βοηθήστε με αυτό τον τρόπο το σώμα σας να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση. 

4. Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό

Περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι πολλές φορές σημαίνει και περισσότερο… fast food. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απολαμβάνοντας μια ταινία ή παρακολουθώντας μια σειρά, στρέφονται στην εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Καταναλώνοντας όμως fast food αυξάνεται ο κίνδυνος να πάρουμε έξτρα βάρος, ειδικά την περίοδο της καραντίνας που κινούμαστε λιγότερο. Συνεπώς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και να στραφείτε στα σπιτικά γεύματα και στα υγιεινά σνακ. Μπορείτε να προετοιμάσετε το φαγητό σας για μερικές ημέρες και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο, εάν δεν θέλετε να μαγειρεύετε σε καθημερινή βάση ή διαφορετικά μπορείτε να δείτε το μαγείρεμα σαν μια παραγωγική, ευχάριστη και δημιουργική ασχολία για να περάσετε την καραντίνα σας! 

Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή αγοράς λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών αλλά και το “άκυρο” στο delivery σε συνδυασμό με την καθημερινή γυμναστική μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος κατά την περίοδο της καραντίνας. Για όσο διάστημα μένουμε σπίτι πρέπει να φροντίσουμε τον οργανισμό μας και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της καραντίνας δεν απομακρύνει απλά το ενδεχόμενο να παχύνουμε, αλλά αποτελεί και την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στην πανδημία

Σε έξι σημεία η απελευθέρωση του μεθανίου - Έως και 400 φορές μεγαλύτερες οι τιμές από το κανονικό - Πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή, άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, καταστροφικές καταιγίδες σε μεγαλύτερη συχνότητα, ερημοποίηση περιοχών, έλλειψη πόσιμου νερού και πόρων... Όλα τα περικλείονται σε μία κατάσταση: Το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Η ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει την κατάσταση, επισπεύδοντας τις φυσικές διεργασίες στον πλανήτη. Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μία τεράστια πηγή απελευθέρωσης μεθανίου στην Ανατολική Σιβηρία, η οποία είναι άγνωστο σε τι ποσοστό θα επηρεάσει το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Πρόκειται για την απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου, από το κοίτασμα που αναφέρεται ως «κοιμώμενος γίγαντας του κύκλου του άνθρακα».

Υψηλά επίπεδα του ισχυρού αερίου, που ενισχύει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχουν ανιχνευθεί σε βάθος 350 μέτρων στη Θάλασσα του Λάπτοφ κοντά στη Ρωσία, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των ερευνητών ότι μπορεί να έχει προκληθεί ένας νέος βρόχος ανατροφοδότησης του κλίματος που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της παγκόσμιας θέρμανσης.

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην περιοχή

Τα ιζήματα πλαγιάς στην Αρκτική περιέχουν μια τεράστια ποσότητα κατεψυγμένου μεθανίου και άλλων αερίων - γνωστά ως ένυδρα. Το μεθάνιο έχει αποτέλεσμα θέρμανσης 80 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και διατηρείται για πάνω από 20 χρόνια. Η Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε προηγουμένως την αποσταθεροποίηση της ένυδρης Αρκτικής ως ένα από τα τέσσερα πιο σοβαρά σενάρια για απότομη κλιματική αλλαγή.

Η διεθνής ομάδα στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο R/V Akademik Keldysh δήλωσε ότι οι περισσότερες φυσαλίδες διαλύονται επί του παρόντος στο νερό, αλλά τα επίπεδα μεθανίου στην επιφάνεια ήταν τέσσερα έως οκτώ φορές πάνω από αυτό που κανονικά θα περίμενε κανείς και αυτό εξαερώθηκε στην ατμόσφαιρα.

akademic

 

«Αυτή τη στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει πλέον ενεργοποιηθεί. Αυτό το σύστημα ένυδρου μεθανίου της ανατολικής Σιβηρίας έχει διαταραχθεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας janrjan Gustafsson, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, σε δορυφορική κλήση από το πλοίο.

Οι επιστήμονες - που είναι μέρος μιας πολυετούς Διεθνούς Αποστολής Μελέτης Πλαγιών - τόνισαν ότι τα ευρήματά τους ήταν προκαταρκτικά. Η κλίμακα των απελευθερώσεων μεθανίου δεν θα επιβεβαιωθεί έως ότου επιστρέψουν, αναλύσουν τα δεδομένα και δημοσιεύσουν τις μελέτες τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Ωστόσο, η ανακάλυψη του δυνητικά αποσταθεροποιημένου κατεψυγμένου μεθανίου προκαλεί ανησυχίες ότι έχει επιτευχθεί ένα νέο σημείο ανατροπής που θα μπορούσε να αυξήσει την ταχύτητα της παγκόσμιας θέρμανσης.

Με τη θερμοκρασία της Αρκτικής να αυξάνεται πλέον με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, το ζήτημα του πότε - ή ακόμα και αν - θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ήταν ζήτημα σημαντικής αβεβαιότητας στα μοντέλα υπολογιστών του κλίματος.

Η 60μελής ομάδα του Akademik Keldysh πιστεύει ότι είναι οι πρώτοι που επιβεβαιώνουν παρατηρητικά ότι η απελευθέρωση μεθανίου είναι ήδη σε εξέλιξη σε μια ευρεία περιοχή της πλαγιάς περίπου 600 χιλιόμετρα ανοικτά από τις ακτές.

Σε έξι σημεία η απελευθέρωση του μεθανίου

Σε έξι σημεία παρακολούθησης σε μια περιοχή κλίσης μήκους 150km και πλάτους 10km, είδαν σύννεφα φυσαλίδων να απελευθερώνονται από ιζήματα.

Σε μια τοποθεσία στην πλαγιά της Θάλασσας του Λάπτοφ σε βάθος περίπου 300 μέτρων, βρήκαν συγκεντρώσεις μεθανίου έως 1.600 νανογραμμομόρια ανά λίτρο, που είναι 400 φορές υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Ο Igor Semiletov, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επιστήμονας στο πλοίο, δήλωσε ότι οι απορρίψεις ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από οτιδήποτε είχε βρεθεί προηγουμένως. «Η ανακάλυψη της απελευθέρωσης ενεργών υδριτών πλαγιών ραφιών είναι πολύ σημαντική και άγνωστη μέχρι τώρα», είπε. «Αυτή είναι μια νέα σελίδα. Ενδεχομένως να έχουν σοβαρές κλιματικές συνέπειες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη για να το επιβεβαιώσουμε», πρόσθεσε.

Η πιο πιθανή αιτία της αστάθειας είναι η εισβολή θερμών ρευμάτων του Ατλαντικού στην ανατολική Αρκτική. Αυτή η «Ατλαντικοποίηση», όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες, καθοδηγείται από την ανθρώπινη κλιματική διαταραχή.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα του βρήκε κρατήρες στα ρηχά σημεία της Θάλασσας του Λάπτεβ και της Ανατολικής Σιβηρίας που εκτοξεύουν φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας σε επίπεδα δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερα από το κανονικό. Αυτό είναι παρόμοιο με τους κρατήρες και τις καταβόθρες που αναφέρθηκαν από την τούνδρα της Σιβηρίας στην ενδοχώρα το φθινόπωρο.

Οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία ήταν 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μια ανωμαλία που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ο θαλάσσιος πάγος του περασμένου χειμώνα έλιωσε ασυνήθιστα νωρίς. Το πάγωμα αυτού του χειμώνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και έχει ήδη καθυστερήσει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.Πρώτο Θέμα

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message