Η εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και ο σύνδεσμος Ευρυτάνων λογοτεχνών και συγγραφέων συνδιοργανώνουν αφιέρωμα στον Ευρυτάνα Λόγιο Στέφανο Γρανίτσα, ο οποίος στα 35 χρόνια ζωής του επί της γης πέτυχε να προσφέρει στα Ελληνικά Γράμματα ως πεζογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 10.45πμ στην αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" επι της Ακαδημίας & Γενναδίου 8 7ος όροφος.

 Ο Στέφανος Γρανίτσας γεννήθηκε στη Γρανίτσα της Ευρυτανίας το 1880. Καταγόμενος από φτωχή αγροτική οικογένεια, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρκετά νωρίς στράφηκε στη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με τις εφημερίδες Αστραπή, Εστία, Πατρίς και Χρόνος ως αρχισυντάκτης. Το 1902 αποφοίτησε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας και ονομάσθηκε έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει διηγήματα, χρονογραφήματα, λίγα ποιήματα και δύο θεατρικά (Μητσέλος και Σία και αράξαμε). Περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όλα παρουσιάζει μια σειρά χρονογραφημάτων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Χρόνος και εκδόθηκαν μετά τον πρόωρο θάνατό του με τον τίτλο Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου. Το βιβλίο, με πρόλογο του συμπατριώτη του Ζαχαρία Παπαντωνίου, συνδυάζει τη γλαφυρότητα του ύφους, την περιγραφική αμεσότητα και τη συγκομιδή ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων σχετικά με τα ζώα της περιοχής του.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία, ο Γρανίτσας ασχολήθηκε με την πολιτική. Θαυμαστής του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1911 και εξειδικεύτηκε σε θέματα αγροτικής πολιτικής. Σοσιαλιστικών τάσεων και υπέρμαχος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, υπήρξε ο βασικός συντάκτης πολλών από τα αγροτικά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή ο Βενιζέλος.

Φλογερός πατριώτης, «ο καλός Στέφανος αφήκε την Βουλήν και νόμους και ποιήματα και λαογραφίαν», όπως έγραψε η εφημερίδα Πατρίς, και επικεφαλής εθελοντικού σώματος πολέμησε στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, στο μέτωπο της Ηπείρου, όπως και ο ομότεχνός του Λορέντζος Μαβίλης, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Ο Στέφανος Γρανίτσας πέθανε σε κλινική της Αθήνας στις 13 Σεπτεμβρίου 1915, σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "EEA ΕΤΑΙΡΙΑ ROTE ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 και ώρα 10.45 Συνδιοργάνωση: Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Σύνδεσμος Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. σας προσκαλούν στην εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ, οδός Ακαδημίας και Γενναδίου αρ. 7ος όροφος, Τηλ:2103834559 E-mail: eel@otenet.gr ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΡΑΝΙΤΣΑ Ομιλητές: Χαιρετίζει: Παύλος Ναθαναήλ, τέως Πρόεδρος, VUV Αντ/δρος ΕΕΛ. Προλογίζει: Λάμπρος Ηλίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Φώτης Κουλαρμάνης, Πρόεδρος Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Δημήτρης Καραμβάλης, Επίτ. μέλος ΕeΛ, Απαγγέλλει: Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη, Γεν. Γραμμ. ΣΕΛΣ, Δοκιμιογράφος Ποιήτρια Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος ΕΕΛ Συντονίζει: Πρόεδρος της ΕeΛ Κώστας Καρούσος Πρόεδρος του ΣΕΛΣ Λάμπρος Ηλίας"

"Μέσα σε μια ιδιαίτερα ζεστή,  φιλική   και ζωντανή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χτες 08/01/2023 και ώρα 11:00 η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πανευρυτανικού Συλλόγου Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου παρουσία επισήμων, πλήθος κόσμου , ιδρυτικών μελών , φίλων και υποστηρικτών " τονίζουν στην  ανακοίνωση τους  ο σύλλογος.

Και συνεχίζει:

""Την Πίτα ευλόγησαν ο Αιδεσιμότατος Λεωνίδας Παναγιωτόπουλος απεσταλμένος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας και πάτερ Σπυρίδων Καπελλάκης, του Ιερού Ναού της κοινότητας Σπολάιτας.

Μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιούπρας Κωνσταντίνος , ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχήθηκε καλή χρονιά με Υγεία, Αγάπη και Αλληλεγγύη , προχώρησε σε σύντομη ομιλία αναλύοντας την ιστορία του Συλλόγου, τον σκοπό για τον οποίο έγινε και τους μελλοντικούς του στόχους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σαλμάς Μάριος, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α   Βαρεμένος Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αγρινίου Παπαναστασίου Γεώργιος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Μαυρομάτης Αθανάσιος ,οι οποίοι εκτός των άλλων χαιρέτησαν την επαναλειτουργία του Συλλόγου και υποσχέθηκαν κάθε δυνατή βοήθεια.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των ανωτέρω και οι : 1) Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης Λάμπρος 2) Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής Κωνσταντίνος  3) Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης Βασίλειος 4) Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παπαγεωργίου Μαρία 5) Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος Μίμης 6) Αντιδήμαρχος κ. Μαρνέζος Παναγιώτης 7) Αντιδήμαρχος κ. Ζώης Κωνσταντίνος , 8) ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου Καζαντζής Νικόλαος , 9) ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κοντογιάννης Γεώργιος ,  10) η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατσαρή Κωνσταντίνα 11) ο Δημοτικός Σύμβουλος Γκρίζης Νικόλαος 12)  η Πρόεδρος της κοινότητας της Σπολάιτας κ. Σαγάνη -Φράγκου Ιωάννα 13) ο Πρόεδρος της κοινότητας Ματσουκίου κ. Κουτρουμάνος Χαράλαμπος

14) ο Πρόεδρος της κοινότητας Ελαιοφύτου κ.Μακεδόνας Πάνος 15) η κ. Μπόκα Γεωργία πρώην πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας και μέλος του  Δ.Σ. του ΕΦΚΑ 16) ο κύριος Παπαθανάσης Θανάσης πρώην πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας  και Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ 17) ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας κ. Σαψάκης Γεώργιος  18) εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγραφιώτες Σαρακατσαναίοι κ. Αυδής Χρήστος 19) η Πρόεδρος  (Αγριωνίς Γαία) ΑΜΚΕ Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων Αγρινίου κ.Βίκυ Αγγέλη 20) εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καπράλος»  κ. Καλαντζή Ευδοκία 21) ο κ. Τσαμάκης Παναγιώτης πρώην Δήμαρχος Νεάπολης   22) ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Μπλέτσας Λίνος 23) ο πρώην Δήμαρχος Στράτου κ. Τζαμαλής Γρηγόριος    και  24) ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Τσούκαλος Ευστάθιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φλουρί της βασιλόπιτας   το οποίο αντιστοιχούσε συμβολικά, ένα δωρεάν ταξίδι σε εκδρομή του Συλλόγου μας, έπεσε στον Δήμαρχο της πόλεώς μας κ. Παπαναστασίου.Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή για την ιστορία του Συλλόγου μας.                                                                             

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους βοήθησαν να στηθεί αυτή η ωραία εκδήλωση.Καλή χρονιά με Υγεία , Αγάπη και Ευτυχία" ...αναφέρει ο Σύλλογος κλείνοντας την ανακοίνωση

 

Την διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να προκύψει νέα διοίκηση, ετοιμάζει ήδη ο  δραστήριος και με σημαντική παρουσία και δράση κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου,Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «το Βελούχι» .

Το μέχρι πρότινος Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν απο τους :Μαρία Παπαϊωάννου (Πρόεδρος), Δημήτρης Ευαγγελοδήμος (Αντιπρόεδρος), Γιώργος Λάγαρης (Γενικός Γραμματέας), Γιάννης Μπομποτσιάρης (Ταμίας) και Γιάννης Φούφλιας (Εφορος),με αναπληρωματικούς τον Γιώργο Τριαντογιάννη και τη Βούλα Τριαντογιάννη.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «το Βελούχι», σύμφωνα με το άρθρο 25 του Καταστατικού, προκηρύσσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη τριετία.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 12.00 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, Μακεδονίας 1 και Τρίτης Σεπτεμβρίου, 10433 Αθήνα. 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1. Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου. 

2. Οικονομικός απολογισμός – έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. 

3. Ψηφοφορία επί των απολογισμών και απαλλαγή του ΔΣ από κάθε ευθύνη.

4. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής και διενέργεια αρχαιρεσιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στην συνέλευση και δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα ταμειακώς ενημερωμένα μέλη.Υποψηφιότητες υποβάλλονται στην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, έως 3 ημέρες πριν από την διενέργεια της εκλογής (δηλαδή έως τις 12.00 μ.μ. της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2022)είτε με έγγραφη δήλωση, είτε με έγγραφη πρόταση τριών μελών, που μπορούν να προτείνουν δύο το πολύ υποψηφίους.

Οι δηλώσεις και οι προτάσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932490093, 6976762626 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Μαρία Παπαϊωάννου (Πρόεδρος), 

= Δημήτρης Ευαγγελοδήμος (Αντιπρόεδρος), 

= Γιώργος Λάγαρης (Γενικός Γραμματέας), 

= Γιάννης Μπομποτσιάρης (Ταμίας) και 

= Γιάννης Φούφλιας (Εφορος),

= με αναπληρωματικούς τον Γιώργο Τριαντογιάννη και τη Βούλα Τριαντογιάννη.

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού συλλόγου Καρπενησίου ,την Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση των Ν. Τσιφόρου και Π. Βασιλειάδη «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».

 Ώρα έναρξης 21:00-Είσοδος 3 ευρώ 

Σκηνοθεσία Βασιλική Σταμάτη.

Η υπόθεση του έργου:

Ο Αντώνης επιστρέφει στην Ελλάδα και στην οικογένειά του μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιταλία. Η αγαπημένη του αδερφή Τούλα, η οποία έχει κληρονομήσει μια μεγάλη περιουσία, από το δεύτερο σύντροφό της, τον συντηρεί οικονομικά και όπως είναι επόμενο τον «εξουσιάζει». Η Τούλα, όμως, έχει και μιαν άλλη ιδιαιτερότητα… την ξενομανία, κι αυτό γιατί ο πρώτος της άντρας είχε ξελογιαστεί από μια νεαρή Ελληνίδα. Απαγορεύει έτσι στον Αντώνη να παντρευτεί Ελληνίδα και επιμένει πως θα τον βοηθήσει οικονομικά μόνο αν η νύφη της είναι «ξένη»! Ο Αντώνης, που έχει ερωτευτεί και παντρευτεί κρυφά τη βέρα Ελληνίδα, ονόματι «Μπιάνκα», την παρουσιάζει στην οικογένειά του ως Ιταλίδα κι έτσι… η κωμωδία ξεκινάει!

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το VimaPoliti.gr

"Μια Ιταλίδα απ’την Κυψέλη" από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού συλλόγου Καρπενησίου

 Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος

Το 78ο συνέδιο της "Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ" θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι το διάστημα 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2022.

Τα ετήσια συνέδρια της Ενωσης γίνονται στην Αμερική. Εξαίρεση αποτελούν το φετινό και ένα άλλο, πριν από 35 χρόνια, που σαν τόπος  διεξαγωγής τους επελέγη η γενέθλια γη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΕΛΟΥΧΙ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ.

Στις 23 Οκτωβίου 1944 μερικοί Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική συναντήθηκαν στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας και αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ».

Αρχικός σκοπός της Ένωσης ήταν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την καταστραμμένη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο γενέτειρά τους Ευρυτανία. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η αποστολή της Ένωσης διευρύνθηκε και περιέλαβε την εκπλήρωση πολύ υψηλών φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στόχων καθώς και την διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας και κληρονομιάς μεταξύ των απανταχού μελών της και ιδιαίτερα των νέων της.

Οι ιδρυτές της Ένωσης οργάνωσαν το πρώτο συνέδριό τους το 1945 με τη συμμετοχή 136 μελών. Για δεκαετίες τώρα, «Το Βελούχι» περιστοιχίζεται και έχει την συνδρομή στο πολύπλευρο και πολύτιμο έργο που επιτελεί και από τα αδελφά σωματεία του «Ίδρυμα Ευρυτάνων της Αμερικής», «Θυγατέρες Ευρυτανίας» και «Ευρυτανική Νεολαία» καθώς και την Ειδική Αντιπροσωπεία του στην Ελλάδα με πρόεδρο τον Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Ιωάννη Υφαντόπουλο και τις Επιτροπές Υποτροφιών Αθηνών και Ευρυτανίας. Σήμερα η Ένωση έχει 18 Τμήματα σε όλη την Αμερική και απαριθμεί 1500 περίπου μέλη.

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΜΕΤΑΛΙΑ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η Ένωση Ευρυτάνων έχει τιμηθεί πολλές φορές για το αξιόλογο και θεάρεστο έργο που επιτελεί επί 74 χρόνια. Ανάμεσα στις διακρίσεις αυτές εξέχουσα θέση κατέχουν 1.-το πρόσφατο μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, 2.-ο Μεγαλόσταυρος Σωτήρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 3.- το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 4.- το Δίπλωμα της Ελλινικής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ελληνικής Τηλεόρασης και 5.- η αναγνώριση στη Ρώμη της Εφημερίδας «Το Βελούχι» που εκδίδεται αδιάκοπα από το 1946 και σήμερα εκδίδεται σαν περιοδικό.

φωτο-7

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

-Αρχική μεταφορά το 1945 φαρμάκων και ενδυμάτων στη Ευρυτανία.

-Θέσπιση προγράμματος προικοδότησης κοριτσιών φτωχών οικογενειών.

-Ανέγερση του Νοσοκομείου του Καρπανησίου το 1953.

-Ιδρυση οικοτροφείου για μαθητές Γυμνασίου στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας

-Εναρξη το 1961 χορήγησης υποτροφιών σε Ευρυτάνες μαθητές στην Ελλάδα και την Ομογένεια.

-Αγορά κτηριακού συγκροτήματος στο Σάρλοτ όπου σήμερα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Ενωσης.

-Ανέγερση Γηροκομείου στο Καρπενήσι με πρωτοβουλία, προβολή του έργου και αρχική οικονομική ενίσχυση του Βελουχιού.

-Οικονομική στήριξη σε ομάδες εθελοντών ιατρών σε απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας.

-Δημιουργία το 1997 στη Ευρυτανία του προγράμματος «Παιδιά με ειδικές ανάγκες» που προσφέρει αδιάκοπη διμηνιαία οικονομική βοήθεια για την ανακούφιση οικογενειών που έχουν παιδιά πάσχοντα από σοβαρές αναπηρίες.

-Δωρεά 100.000 δολαρίων για την στήριξη και ανάπτυξη του Κέντρου Διακονίας της Μητρόπολης Ατλάντας στην Αμερική καθώς και πολλές δωρεές σε Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Αμερική.

-Αξιόλογες χορηγίες πολλών μελών της Ένωσης στη δημιουργία και ανάπτυξη του δημοσίου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη» το οποίο απαριθμεί σήμερα 700 μαθητές σε δημοτικό και γυμνάσιο.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (που είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να το παρακολουθήσει)

    78ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: 28, 29, 30 & 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

6:30 μ.μ.: Εσπερινός στην Ιερά Μονή Προυσού και στη συνέχεια δείπνο στην Ταβέρνα Νασιόπουλος 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

• 9:30-10:30 π.μ.: Εγγραφή/Έλεγχος εισόδου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

• 10:30 π.μ.-1:00 μ.μ.: Γενική Συνέλευση

• 1:00-2:00 μ.μ.: Γεύμα

• 2:00-4:30 μ.μ.: Συνέχεια Γενικής Συνέλευσης με Ομιλίες και Παρουσιάσεις 

• 8:00 μ.μ.: Παράθεση Δείπνου στην Ταβέρνα Πανόραμα από τον Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Νίκο Σουλιώτη 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

• 10:00-11:00 π.μ.: Το χρονικόν της μάχης του Καρπενησίου 1821

• 11:00 π.μ.-1:30 μ.μ.: Παρουσίαση Υποτροφιών 2022–Καφετέρια Κεντρικής Πλατείας Καρπενησίου

• 1:30-3:30 μ.μ.: Ελαφρύ δείπνο προσφορά της «Ευρυτανικής Νεολαίας»  

• 3:30 μ.μ.: Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αρη Τασιό 

• 9:30 μ.μ.: Βραδιά Νεολαίας (DJ) στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου (Άπαντες ευπρόδεκτοι) 

φωτο-4

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

• 11:00 π.μ.: Κατάθεση στεφάνου στον Αγιο Ανδρέα μαζί με το Δήμαρχο Καρπενησίου και άλους αξιωματούχους. Τελετή στο άγαλμα του Αθανασίου Καρπενησιώτη 

• 1:00 μ.μ.: Γεύμα στην ταβέρνα «ΑΦΟΙ ΜΑΘΕ» στο χωριό Κλαυσί για όλους τους συμμετέχοντες

• Μεγάλο Συμπόσιο: Εστιατόριο Παράδεισος (Διασταύρωση Μεγάλου & Μικρού Χωριού)

✓ 8:00-9:OO μ.μ.: Ώρα για κοκτέιλ

✓ 9:00-11:00 μ.μ.: Δείπνο με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη

✓ Χορός & Κλήρωση Λαχειοφόρου

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

• Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας

• 1:00 μ.μ.: Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο, ακολουθούμενη από Γεύμα και Παραδοσιακούς Χορούς μέχρι τις 5:00 μ.μ.

• 9:00 μ.μ.: Μουσική & Βραδιά Χορού (ανοιχτή για όλους) στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου 

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

• Επίσκεψη στα Άγραφα, τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Αντώνη Κατσαντώνη

• Παράθεση Γεύματος από τον Δήμαρχο Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη

• Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ταταρνας (στο δρόμο της επιστροφής)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

❖ Για κάθε μία από τις παραπάνω επισκέψεις το κόστος μεταφοράς θα είναι 10 Ευρώ ανά άτομο.

❖ Οι κρατήσεις ξενοδοχείων είναι δική σας επιλογή και ευθύνη!

❖ Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας Covid-19 και τις συστάσεις υγείας των Δήμων της Ευρυτανίας.

Δείτε το βίντεο σχετικό με τους Ευρυτάνες μετανάστες.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο γνωστός τραγουδιστής δημοτικών-παραδοσιακών τραγουδιών Γιάννης Γκόβαρης μετά από γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το άκουσμα της είδησης του χαμού του δημοφιλή Σαρακατσάνου  τραγουδιστή σκόρπισε θλίψη σε όλη την Θεσσαλία.

 Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του που έγινε το Σάββατο το απόγευμα στον Ιερό Ναό Προφ. Ηλία στο Καστράκι Φαρσάλων,όπου δεκάδες συγγενείς και φίλοι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία υπο τους ήχους κλαρίνων.

Γράφει ο Ηλίας Προβόπουλος(nextdeal.gr)

Ο Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης) (1775 - 1809) υπήρξε ο πιο ονομαστός ήρωας των προεπαναστατικών χρόνων στη Δυτική Ελλάδα, τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα η ζωή του οποίου όπως και ο μαρτυρικός θάνατός του δημιούργησαν έναν θρύλο και από τον οποίο εμπνεύστηκαν και ακολούθησαν πολλοί από τους κατοπινούς ήρωες της Παλιγγενεσίας.

Ο θρύλος του Κατσαντώνη επέζησε και μετά από την περίοδο της επανάστασης όπου διακρίθηκαν και δοξάστηκαν πολλοί άλλοι και διαδόθηκε κυρίως από τη δημοτική μούσα και το θέατρο σκιών! Έτσι αντί να ξεχαστεί ο ήρωας της Κλεφτουριάς, η μνήμη του διατηρήθηκε και τα κατορθώματά του ενέπνευσαν πολλούς να ασχοληθούν με τον βίο του και τα έργα του. Στις ημέρες μας δε, αυτός ο μοναδικός ήρωας κλήθηκε να ενώσει την ορεινή κεντρική Ελλάδα σε ένα όραμα που προσβλέπει στην προκοπή του τόπου.

Στον αγώνα αυτό επιστρατεύτηκαν οι δήμαρχοι Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσιούλας, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και με την υποστήριξη του περιφερειάρχη Αττικής Γεώργιου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη του οποίου οι πατρογονικές ρίζες από τα Άγραφα ξεκινάνε και όλοι μαζί οργάνωσαν την Κυριακή που μας πέρασε ένα τιμητικό αφιέρωμα για τον Κατσαντώνη στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσό».

Στην ωραία αυτή εκδήλωση που έφερε αέρα από τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα και τον Βάλτο στο κέντρο της Αθήνας, μίλησαν για τον ήρωα δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, βραβεύτηκαν ορισμένοι που έχουν ασχοληθεί και τον τον Κατσαντώνη ενώ ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην Πρύτανης, Γεώργιος Δ. Καψάλης παρουσίασε με μια εμπεριστατωμένη ομιλία, η οποία αποτελεί μέρος του έργου του για τον Κατσαντώνη πτυχές από τον βίο και τα έργα του. Την ομιλία ακολούθησε συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με τον Νίκο Φιλιππίδη στο κλαρίνο και πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές (Χαντζής, Καλαμίδας, Κόπανος) πράγμα που ενθουσίασε το κοινό και το ταξίδευσε νοερά στα βουνά του Κατσαντώνη.

Το Σάββατο 9 Απριλίου, στο Θέατρο «Κιβωτός» πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Κλέφτης» που ήταν αφιερωμένη στην Κατσαντώνη στα πλαίσια  πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και της ανάδειξης μορφών και γεγονότων που συνδέονται με αυτήν. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σεντελέ (δημάρχου βορείων Τζουμέρκων) και έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία μέλη της ομάδας τέχνης «Βορείως».

Οι φωτογραφίες από την παράσταση «Κλέφτης» και την ημερίδα στον «Παρνασσό».

.

Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η κα. Νάνσυ Ντζιώρα απ την Βράχα

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης στην πρώτη συνεδρίασή του στις 26 Μαρτίου 2022, ύστερα από σχετική πρόσκληση του συμβούλου που πλειοψήφησε κατά τις αρχαιρεσίες της 20ης Μαρτίου 2022 κ. Κώστα Αντ. Παπαδοπούλου, ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Δημήτριος Επαμ. Δέπος

Αντ/δρος: Αθανασία (Νάνσυ) Κ. Ντζιώρα

Γ. Γραμματέας: Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος

Ταμίας: Ανδρέας Κ. Ζούκας

Έφορος: Αριστείδης Κ. Ντέκας

Μέλη: Κων/νος Γρ. Παπατζίμας (ορίζεται και ως αναπλ. Έφορος, αρθρο 18, παρ.6).Αθανάσιος Δ. Σταμάτης -Κων/νος Σπ. Τσιώλης (ορίζεται και ως αναπλ. Γραμματέας, άρθρο 17, παρ.2).Κων/νος. Γ. Φούκας (ορίζεται και ως αναπλ. Ταμίας, άρθρο 19, παρ. 2).

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Αποφασίστηκε, επίσης, όπως προσκαλείται να συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις και ο πρώτος αναπληρωματικός σύμβουλος κ. Στυλιανός Κουτρής.

Σημειώνεται ότι, το νεοεκλεγέν Δ.Σ. αποτελείται από πρόσωπα που έχουν πολυετή θητεία στην Πανευρυτανική Ένωση, αλλά και από νέα, που αναδείχθηκαν κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, εκπροσωπούν δε όλες τις περιοχές του Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Τέλος, κατά την πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκαν γενικά και οι προτάσεις των μελών της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις δραστηριότητες της Ένωσής μας και για τις οποίες θα υπάρξει απόφαση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε για τις 31 Μαρτίου 2022.

 Αθρόα συμμετοχή των Ευρυτάνων

 Απρόσμενη ήταν η συμμετοχή των Ευρυτάνων της Αθήνας στη Γενική Συνέλευση των μελών της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα ιδιόκτητα Γραφεία της (Κλεισθένους 17, απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας) την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022. Και ήταν απρόσμενη και αθρόα, αφενός μεν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφετέρου δε εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε κατά την ημέρα αυτή και στο κέντρο ακόμα της Αθήνας.

Στις δυσκολίες αυτές προστέθηκε και η απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκοινωνιακών μέσων και αυτοκινήτων Ι.Χ. σε κεντρικούς δρόμους, λόγω του ημιμαραθώνιου δρόμου… Και όλα αυτά, όμως, παρακάμφθηκαν, ακόμα και από ηλικιωμένους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, επιβραβεύοντας έτσι το πλούσιο έργο της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι αυτή η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση ενός έτους, περίπου, ύστερα από νόμιμη παράταση της θητείας του Δ.Σ., λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για το λόγο αυτόν και στα πλαίσια λήψης των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, τα μέλη προσκλήθηκαν και προσήλθαν μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες, κατά τις ώρες 10.00΄ – 14.30΄, όπου και ενημερώθηκαν γραπτώς για τα πλούσια πεπραγμένα (τους δόθηκε 12σέλιδο έντυπο!), τον οικονομικό απολογισμό και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, κατέθεσαν δε τις προτάσεις τους και ψήφισαν ενώπιον Εφορευτικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των μελών μας στα φιλόξενα Γραφεία μας προσφέρθηκε, καφές, εκλεκτό τσίπουρο με τα σχετικά εδέσματα και άλλα σπιτικά ποτά (κράνο, βατόμουρο) και έτσι δόθηκε η ευκαιρία ενός μικρού ανταμώματος, έστω και στους διαδρόμους, μετά από πολλούς μήνες…

Με κλαρίνα και τραγούδια, οικογένεια, φίλοι και θαυμαστές είπαν το τελευταίο “αντίο” στον θρύλο του δημοτικού τραγουδιού, Ανδρέα Τσαούση, που πέθανε την Κυριακή.

Η κηδεία έγινε στη γενέτειρά του τη Λιλαία, χωριό της Φωκίδας.Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο ερμηνευτή του δημοτικού τραγουδιού.

Από τα ηχεία στον προαύλιο χώρο ακούγονταν μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια, ενώ στη συνέχεια υπό τη συνοδεία χειροκροτημάτων και πολλών γνωστών μουσικών με το κλαρίνο τους, όπως ο Μάγκας, ο Κοτρώτσος, ο Καραΐσκος κ.ά., οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Τη μελωδία του κλαρίνου συνόδευε και η φωνή της Τζούλης Τζινέρη.

Στην αγαπημένη του Λιλαία πριν από περίπου έναν χρόνο είχε πραγματοποιήσει το όνειρό του ολοκληρώνοντας το κτίσιμο του Ναού της Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Ποικιλόμορφες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν στη πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του 29ου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.

Την Παρασκευή στη κωμόπολη Ρετσίτσα, έλαβε χώρα   αδελφοποίηση του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας με τον  σύλλογο Σαρακατσαναίων Ρετσίτσας σε ειδική εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του τοπικού συλλόγου.

Δείτε φώτο απο την εκδήλωση

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Takis Balaouras, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και άτομα που στέκονται

Σελίδα 1 από 11

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message