Το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων 2024, έρχεται στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στο Περτούλι Τρικάλων.

 Το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια της Τούρκικης κατοχής στην Κύπρο.

«Πρέπει να την αγαπάς την τέχνη. Η τέχνη είναι αγάπη, δεν είναι εμπόριο», είναι η καταρχήν επισήμανση του Γιάννη Μεντή, συνταξιούχου αργυροχόου, μάστορα στην παραδοσιακή χειροποίητη Γιαννιώτικη συρματερή τέχνη.

Τον συναντήσαμε στην εκδήλωση που έγινε για την ανακήρυξη του Μαΐου, ως μήνα Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας και του ζητήσαμε, να μας μιλήσει για τον καλαίσθητο κόσμο της εμβληματικής τέχνης .

Η ζωή του ήταν στον πάγκο, γι' αυτό και θέλησε να ξεδιπλώσει την ιστορία του μέσα στο εργαστήρι του φίλου του, αργυροχόου Χρήστου Σιαπατόρη, όπου καθημερινά πηγαίνει, για να ζει μέσα στον δικό τους γνώριμο και γεμάτο αναμνήσεις χώρο.

Το εργαστήρι είναι όπως παλιά. Λίγα εργαλεία, γιατί το ασήμι δουλεύεται στο χέρι. Τρείς πολυδουλεμένοι πάγκοι, στον έναν έξι ασημένια κουτάλια μόλις βγήκαν από το παραδοσιακό καλούπι στο χώμα, τον τσατμά, έτοιμα για λιμάρισμα, μία ατμόσφαιρα που σε γυρίζει πολύ πίσω στο χρόνο.

Από το Βασιλικό Πωγωνίοιυ, ο Γιάννης Μεντής ήρθε παιδάκι 13 χρόνων, στη Σχολή του Γεωργίου Σταύρου για να μάθει την τέχνη της Αργυροχοΐας. Τότε όπως θυμάται, μάθαιναν τέχνη 300 παιδιά. Η φοίτηση ήταν 3ετής.Ο ίδιος πρόλαβε να φοιτήσει ένα χρόνο, γιατί μόλις έγινε η δικτατορία έκλεισε η Σχολή.

«Ο δάσκαλός μου στη Σχολή, είχε αντιληφθεί την αγάπη μου για την συρματερή τέχνη και μου είπε, έλα στο μαγαζί μου, να δουλέψεις για μένα, να μάθεις και στη δουλειά. Ο δάσκαλός μου, έγινε και αφεντικό μου. Είχε χρυσοχοείο και αργυροχοείο μαζί, στην οδό Αβέρωφ, που τότε ήταν στο επίκεντρο, ήταν όλη η γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχοΐας συγκεντρωμένη εκεί .

Στο εργαστήρι μέσα, είχε και τα 3 του παιδιά και ακόμα 3 άτομα, είμαστε δηλαδή 6 νεαροί,που μαθαίναμε την τέχνη», λέει ο κ. Μεντής.

Όταν έκλεισε η Σχολή του Γεωργίου Σταύρου, άνοιξε η Σχολή Μαθητείας του ΕΟΜΕΧ, στον 4ο όροφο ξενοδοχείου στην πόλη των Ιωαννίνων. Όπως λέει ο κ. Μεντής: «Το πρωί δουλεύαμε και το βράδυ 8-10 παρακολουθούσαμε μαθήματα. Τεχνίτες μας μάθαιναν για την συρματερή τέχνη, το σκάλισμα και τη χαρακτική.

Η φοίτηση ήταν τριετής. Τη μέρα δουλεύαμε στα αφεντικά και το βράδυ εμπλουτίζαμε με γνώσεις».

Η χειροποίητη τέχνη θέλει φαντασία στον πάγκο, μεράκι, υπομονή.

Ο κ. Γιάννης έμεινε στο εργαστήριο 10 χρόνια, πήγε φαντάρος και επέστρεψε για να «σπουδάζει» συνέχεια την συρματερή τέχνη. Εξαιρετικά κοσμήματα, καρφίτσες, δαχτυλίδια, βραχιόλια, πόρπες, μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, σταυροί, είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της συρματερής τέχνης, γνωστής και ως φίλικγραν, που από πάντα είχαν μία ιδιαίτερη θέση στα γιαννιώτικα σπίτια, αλλά και στην επιλογή δώρου, για τον κάθε επισκέπτη στην περιοχή.

«Δεν τη μαθαίνεις μέσα σε ένα χρόνο την τέχνη, οι παλιοί μαστόροι, μας δείχνανε τα βασικά πράγματα από κει και μετά, έπρεπε μόνοι μας να δημιουργήσουμε, να σχεδιάσουμε, να βάλουμε το μυαλό να δουλέψει και να κάνουμε αυτά τα κομψοτεχνήματα», αναφέρει και συνεχίζει με πάθος να λέει: «Για να τα μάθεις, πρέπει να καθίσεις στον πάγκο, εκεί στην καρέκλα λοιπόν, το μυαλό σου σχεδιάζει, δημιουργεί. Πρέπει να την αγαπάς την τέχνη. Η τέχνη, είναι αγάπη, δεν είναι εμπόριο. Όπως εγώ και άλλα παιδιά που μάθανε μαζί, θέλαμε το αντικείμενο που θα φεύγει από το χέρι μας, να είναι τέλειο. Η χειροποίητη τέχνη, έχει κανόνες το έχω πει πάρα πολλές φορές, για παράδειγμα, η συρματερή τέχνη ,όταν έχεις το ασήμι στο χέρι ,πρέπει να φτιάξεις τα σύρματα τα χιλιάδες σύρματα και μετά να σχεδιάσεις, χρειάζεται υπομονή.

Η φαντασία έρχεται στον πάγκο, όταν πιάνεις ένα αντικείμενο αμέσως στο μυαλό, είναι πώς θα φτιάξεις το επόμενο καλύτερο.

Ιδέες έρχονται, η μία με την άλλη προς το καλύτερο βέβαια. Θα πω μία μεγάλη αλήθεια».

Ο μάστορας τονίζει με πικρία: «Ο τεχνίτης πεθαίνει στην ψάθα, αυτό είναι η αλήθεια. Εμείς είμαστε στον πάγκο, στη δουλειά μας, το δημιούργημά μας, το καρπώθηκαν οι έμποροι. Η δουλειά μας δεν πληρώνεται, είναι ατελείωτες οι ώρες που μένουμε πάνω από κάθε δημιούργημα. Η συρματερή τέχνη, δεν μπαίνει σε χυτήριο. Μάλιστα είχαμε και το εξής φαινόμενο. Είμαστε νέοι, 25- 30 χρονών. Ο έμπορος αργυροχόος που ερχόταν να το δει, για να κοστολογήσει τα έργα μας, που ήταν 65- 70 χρόνων για να μειώσει την τιμή, μας έλεγε δεν είναι τέλειο, όμως εμείς τότε, δεν είχαμε τη δυνατότητα τότε να το αντιληφθούμε αυτό».

Όση ώρα συνομιλούμε με τον κ. Γιάννη, ο Χρήστος Σιαπατώρης φτιάχνει καλούπια σε κοσκινισμένο χώμα. Χρησιμοποιεί ακόμη την τεχνική που έρχεται πριν από 400 χρόνια. Όπως λέει με χαμόγελο, αυτή παλιακή τεχνική δίνει καλύτερο αποτέλεσμα, βεβαίως όταν το κάθε αντικείμενο βγαίνει από το καλούπι, θέλει, λιμάρισμα, διόρθωμα, επιπλέον δουλειά, γυάλισμα.

Ο Κώστας Ζερβός, πρόεδρος Σωματείου Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννίωτικη Τέχνη», συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα, τεχνίτη στην συρματερή, που τον κέρδισε όπως αναφέρει, από μικρό παιδάκι. Όταν τελείωσε το σχολείο η επιλογή του δεν ήταν άλλη από να μπει στο εργαστήρι.

«Όταν τελείωσα το σχολείο, είπα στον πατέρα μου, εγώ θέλω να ακολουθήσω την τέχνη σου.

Τότε τις δεκαετίες του '70 και '80 είχε άνθηση η δουλειά, ο κόσμος αγόραζε. Ήταν και αυτό, ένα δέλεαρ.

Το εργαστήρι του πατέρα μου όπως το θυμάμαι, δεν είχε πολλά εργαλεία. Είναι μία τέχνη με το χέρι, είναι κάποια λίγα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε», λέει ο κ. Ζερβός.

Στη συζήτηση με τον κ. Ζερβό μάθαμε, για το ροδάνι και τον τσίφτη. Δύο απαραίτητα εργαλεία για την συρματερή. Στο ξύλινο χειροκίνητο ροδάνι έφτιαχναν τα σύρματα από το λιωμένο ασήμι, ενώ με την βοήθεια του τσίφτη, που είναι μια λαβίδα στόλιζαν το αρχικό μοτίβο του κάθε κοσμήματος.

Στο ερώτημα εάν εκτιμάται η αξία του χειροποίητου κοσμήματος, ο κ. Ζερβός απαντά: «Η αλήθεια είναι, ότι ποτέ δεν πληρώθηκε η αξία της χειροποίητης δουλειάς, για να φανταστείτε δύο μικρές καρφίτσες, μπορεί τεχνίτς να χρειαστεί μια ολόκληρη ημέρα για να τις φτιάξει».

Το ζητούμενο για τους αργυροχόους των Ιωαννίνων, είναι αφενός αυτή τέχνη να μη σβήσει, να μεταλαμπαδευτεί και στα νέα παιδιά τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή τη δουλειά και αφετέρου να ξεπεραστεί το ζήτημα του βιοπορισμού, καθώς η αγορά δεν αντιλαμβάνεται όσο πρέπει την αξία του χειροποίητου. Στα Γιάννενα λειτουργεί Σχολή του ΟΑΕΔ, 2ετους φοίτησης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου, «ένας νέος για να ξεκινήσει, να ασχοληθεί με την αργυροχοΐα, δεν είναι κοστοβόρο, δεν χρειάζεται φοβερά κεφάλαια για μηχανήματα. Η τέχνη είναι χειροποίητη. Χρειάζεται η πρώτη ύλη το ασήμι και το μεράκι. Όμως πρέπει να βρεις και τον τρόπο να το προωθήσεις το προϊόν, το κόσμημα. Δεν είναι ρούχο, δεν είναι παπούτσι, για να το προωθήσεις διαδυκτιακά, ένα κόσμημα πρέπει να το δεις, δεν μπορείς να ψωνίσεις από μία φωτογραφία».

Η οδός Αβέρωφ στα Γιάννενα έχει τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα. Είναι ένας κεντρικός δρόμος που χαρακτηρίζει ολόκληρη την ηπειρωτική πρωτεύουσα ως «πόλη των Ασημουργών». Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Κάστρο, αποκαλύπτεται η μοναδική τέχνη του ασημιού στα Ιωάννινα και την Ήπειρο ευρύτερα, με τις βαθιές ρίζες στον χρόνο , τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις. Οι παλιοί τεχνίτες, ζουν με την ελπίδα, η Αργυροχοΐα να ανθίσει και πάλι.AΠΕ

Σε μια υπέροχη ζεστή εκδήλωση ,ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας "Το Βελούχι"  έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του .

Το Σάββατο το βράδυ ,με την ευλογία του συμπατριώτη τουςς ιερέα Σπύρου Παπασπύρου,μέλη και φίλοι του συλλόγου κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων γνωστού κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας δημιουργώντας μια πολύ  όμορφη ατμόσφαιρα.

Η παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων, των γραμμάτων, της πολιτικής ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης  έδωσε μία ξεχωριστή νότα στην βραδιά και είχαν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον Σύλλογο  και όλα όσα πρεσβεύει εδώ και χρόνια!

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λάγαρης  αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ,αναφέρθηκε εν συντομία στα πεπραγμένα της  γεμάτης σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες χρονιάς που μας πέρασε και ευχαρίστησε τους χορηγούς όσους στηρίζουν τον Σύλλογο! 

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και άτομα που χορεύουν

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, πίνακας και φωτισμός

Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας καλούν στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 12μμ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αγρινίου.

Θα προηγηθεί η ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση των μελών.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "-Πρόσκληση- o Πανευρυτανικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αγρινίου, επί της οδού Παπαστράτου. Προ της κοπής πίτας και ώρα 11.00 θα γίνει η ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για τα μέλη του Συλλόγου μας. Η παρουσία όλων θα μας τιμήσει ιδιαίτερα! Για το Διοικητικό Συμβούλιο Η Γεν. Γραμματέας ΨΗΛΟΥ ΜΑΡΙΑ o Πρόεδρος ΛΙΟΥΠΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Τηλέφωνο επικοινωνίας 6946285058"

Μπορεί να είναι απεικόνιση blueprint και κείμενο

Τιμητικό βραβείο από τους Σαρακατσαναίους έλαβε μία από τις μεγαλύτερες Δημοτικές τραγουδίστριες.

Ο λόγος για την Γιώτα Γρίβα που εμφανίστηκε στο  “Χειμωνιάτικο Αντάμωμα” του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου και βραβεύτηκε απο την Ομοσπονδία τους .

Η ίδια μετά την βράβευσή της απο τον πρόεδρο της ΠΟΣΣ κ. Γ.Μουτσιάνα δήλωσε εμφανώς συγκινημένη ευχαριστώντας τους Σαρακατσαναίους για την τιμή,τονίζοντας ότι είναι περήφανη για την Σαρακατσάνικη καταγωγή της.

 Δείτε το βίντεο με τη βράβευση της δημοφιλούς τραγουδίστριας:

Ο δραστήριος Σύλλογος Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει «Γλέντι στα Χειμαδιά» το Σάββατο 13 Ιανουαρίου σε κοσμικό κέντρο στο Αγρίνιο.

Διασκέδαση μέχρι το πρωί με υπέροχη ορχήστρα που αποτελείτο από καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει το Σαρακατσάνικο τραγούδι,ενώ τα χορευτικά του συλλόγου θα παρουσιάσουν στους παρευρισκόμενους, γνήσιους Σαρακατσάνικους χορούς.

 Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο που λέει "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ "Γλέντι Στα Χειμαδιά" χρόνια πολλά καλή χρονιά 13 Ιανουαρίου 2024 'Ώρα: 21:00 Corali Luvury Resort Αγρίνιο ΜΠΟΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΕΡΜΠΕΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: 25€ (ME ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ) ΖΑΡΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ FIRMA ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 6973 991762 ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 6972 882019 ΑΜΦΙΓΑΛ alfa fruits GARAGE.C ΛΕΡΗΣ TOpKaEBOSA IHARALINO Neapoli ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ TEYNIKOO ΤΣΙΑΜΑΚΗΣ 2S-EDAPOY-1DA"

 Το βράδυ της Τετάρτης όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στο Καρπενήσι στην ετήσια καλοκαιρινή μουσική βραδιά με αφορμή το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Ξηριά.

Εκατοντάδες κόσμου διασκέδασαν και ψυχαγωγήθηκαν με τον δημοφιλή Γιώργο Βελισσάρη  που ξεσήκωσε το κοινό ερμηνεύοντας τραγούδια δημοτικά κι όχι μόνο, ανεβάζοντας την διασκέδαση στα ύψη.

Τους γνωστό ερμηνευτή συνόδευαν μουσικά οι: Θοδωρής Μάκκας,Γιώτα και ο Σταυρος Ιωαννίδης 

 

Στα ειδυλλιακά λιβάδια του Περτουλίου στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας.

 Για άλλη μια χρονιά στο αντάμωμα συμμετείχαν και οι ..Σταυραετοί των Αγράφων (Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας) οι οποίοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τους λεβέντικους χορούς τους ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους και δίκαια δέχτηκαν ένα απο τα πιο ζωηρά χειροκροτήματα.

Στο αντάμωμα εκτός απο τους χορούς των τμημάτων παρουσιάστηκαν και παιγνίδια από συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας και γειτονικών χωρών, Σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ'τρεις & απέταμα λ'θαρ) καθώς και  ο χορός των Γερόντων.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που χορεύουν

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, ντιρντλ και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023 πραγματοποιείτε το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια του Νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων.

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι το γένος Έλληνες, αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας που αποκόπηκαν από τον Εθνικό Ιστό μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και το κλείσιμο των συνόρων και παρόλα αυτά κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς με την Πατρίδα την Ιστορία και την Παράδοση.

Έναυσμα αυτού του του αφιερώματος στάθηκε η θετική έκβαση της συλλογικής προσπάθειας των δύο Ομοσπονδιών για την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 25.000 Ελληνικής Καταγωγής Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Και φέτος το Αντάμωμα θα γίνει με ελεύθερη κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο του Ανταμώματος.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων 41° Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων "Αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας." 30- 02 Ιουνίου Ιουλίου 2023 Περτούλι Ν. Τρικάλων ΥΠΟ ΤΗΝ ÎΙÎΙÎΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας Αντιπεριφέρειας Τρικάλων Δήμου Τρικκαίων Δήμου Πύλης Επιμελητηρίου N. Τρικάλων Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, αρδικίου & Πύλης"

Η φετινή μάζωξη απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει για άλλη μία φορά, τις Κασσάνδρες μιας συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή το βράδυ στα Περτουλιώτικα Λιβάδι, το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού , για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!… Με επιμέλεια της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ.

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρονιά:

«Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες.

Το Σαββατόβραδο θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια με την παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών .

Την Κυριακή το πρωί , ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, θα παρουσιαστούν:

– δρώμενο με θέμα: «το έθιμο της Σταυραδελφοσύνης». Θα συμμετάσχουν μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας, ένεκεν του γεγονότος, ότι το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της γειτονικής χώρας.

– παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

– Σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’τρεις & απέταμα λ’θαρ)

– Χορός Γερόντων

– Χοροί αό τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας , Βουλγαρίας και Σκοπίων.

– Τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Μπορεί να είναι γραφικό χάρτης και κείμενο

Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Με μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότητας θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους υποψηφίους των ΓΕΛ, η εβδομάδα περιλαμβάνει δύο ημέρες εξετάσεων: Αύριο, Τρίτη, 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, η εβδομάδα περιλαμβάνει τρεις ημέρες εξετάσεων μαθημάτων ειδικότητας. Ειδικότερα, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Ακολούθως, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Στοιχεία Μηχανών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη.

Σελίδα 1 από 11

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message