Πεντανόστιμο πιάτο, ιδανική λύση για Κυριακάτικο φαγητό που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Υλικά

1,5 κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς το κόκκαλο σε κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ σελινόριζα σε κομμάτια

2 πράσα χοντροκομμένα

1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι

2 αυγά

1 ½ χυμό λεμονιού

1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουρ

Οδηγίες

 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ρίχνω το κρέας σε κομμάτια (αφού πρώτα το έχω ταμπονάρει με χαρτί κουζίνας για να είναι στεγνό από νερό).

Όταν αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά (περίπου 7 -10 λεπτά). Το βγάζω σε πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό. Προσθέτω το κρέας, τη σελινόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζω με βραστό νερό( αφήνω 1 -1,5 εκ. να μην σκεπάζει το κρέας).

Μόλις βράσει, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι (αφήνω μια μικρή εσοχή να βγαίνει λίγο ο ατμός) για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω λίγο βραστό νερό).

Όταν περάσει η ώρα και το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ανοίγω το καπάκι, ρίχνω μέσα το πράσο και το σέλινο, σκεπάζω πάλι και αφήνω για περίπου 20 λεπτά (μόλις τα κοτσάνια μαλακώσουν είναι έτοιμο) και κατεβάζω από την εστία.

Ανοίγω το καπάκι και αφήνω 10 λεπτά το φαγητό να κρυώσει ελαφρά.

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά και το χυμό λεμονιού.

Παίρνω δυο κουταλιές με την κουτάλα (μεγάλη της σούπας) και προσθέτω σταδιακά (λίγο-λίγο) από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο. Έπειτα επιστρέφω όλο το μείγμα του μπολ, σε δόσεις στην κατσαρόλα, διάσπαρτα ανακινώντας την απαλά να ενσωματωθεί.

Βάζω την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά (μέτρια ένταση) και αφού διαλύσω σε ένα μικρό μπολάκι το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το ρίχνω στην κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση, τη βγάζω από τη φωτιά.

Σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.

Χρόνος Προετοιμασίας 30 Λεπ.

Χρόνος Μαγειρέματος 1 Ωρ. 20 Λεπ.

Μία ιστορική συναυλία με περίπου 65.000 θεατές έδωσε η Άννα Βίσση το βράδυ του Σαββάτου (5/10) στο Καλλιμάρμαρο.

Σήμερα (7/10), ο Γιώργος Λιάγκας μέσα από την εκπομπή του μίλησε για το αστρονομικό ποσό που έβγαλε η επιτυχημένη ερμηνεύτρια από την μαγική αυτή βραδιά.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε: «Ξέρετε ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πάντα όλα τα μεταφράζω και σε χρήμα. Όχι ότι είμαι φιλοχρήματος, κάθε άλλο, αλλά παίζει ρόλο και το χρήμα. Διαβάζω ότι το Καλλιμάρμαρο είχε 66.000 κόσμο. Ξέρω ότι τα εισιτήρια ήταν από 20 έως και 70-80 ευρώ. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι και 20 ευρώ να είχαν τα εισιτήρια, το ποσό βγαίνει 1.300.000 ευρώ».

«Η παραγωγή επειδή ήταν πανάκριβη άντε να στοίχησε 300.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 πήγε στην τσέπη της. Της αξίζει και με το παραπάνω, αλλά σκεφτείτε πόσο μεγάλος καλλιτέχνης πρέπει να είσαι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Άννα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου έβγαλε σε μία βραδιά 1.000.000», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.

Πόσο καλά γνωρίζετε την Αττική; Μπορεί όχι και τόσο, όσο νομίζετε. Για παράδειγμα, ξέρετε ότι δίπλα στην εντυπωσιακή Λίμνη Βουλιαγμένης βρίσκεται μία κρυφή παραλία που είναι από τις πιο όμορφες της Αττικής;

Πρόκειται για μια εντελώς άγνωστη prive παραλία όπου απολάμβανε τα μπάνια του ο Ξενοφών Ζολώτας, επί σειρά ετών διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του 1989.

 Μάλιστα η συγκεκριμένη άγνωστη παραλία – λίμνη φέρει και το όνομα του.

 Το Up Stories σε συνεργασία με την καταδυτική ομάδα Top2Bottom και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βανδώρου μας ταξιδεύει στον μαγικό και συνάμα δαιδαλώδη και άκρως επικίνδυνο βυθό της Λίμνης.

 Οι εικόνες είναι λες και είναι από έναν άλλον κόσμο, μαγικό.

 

Γέμισε με κόσμο το ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου, στο μεγαλύτερο συναυλιακό event της χρονιάς, το εντυπωσιακό σόου των Coldplay.

Από νωρίς οι φανς του δημοφιλούς συγκροτήματος έσπευσαν να στηθούν στην ουρά, παρά τη ζέστη, για να μπουν στον χώρο της συναυλίας και να απολαύσουν τα αγαπημένα κομμάτια των Coldplay.

Το σόου είναι μαγευτικό, ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να νυχτώνει και τα φώτα «έντυσαν» το ΟΑΚΑ.

coldplay__2_

Η κορυφαία συναυλία του καλοκαιριού -60.000 άτομα στο ΟΑΚΑ για τους Coldplay

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του, καθώς και ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγό του, ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που γέμισαν τον χώρο, για μια από τις top συναυλίες της χρονιάς στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το συγκρότημα κάνει συναυλία στη χώρα μας, ενώ είναι η πρώτη από τις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιήσει, καθώς αύριο, την Κυριακή, αναμένεται να ανεβεί και πάλι στη σκηνή.

Μάλιστα, ο τραγουδιστής των Coldplay Chris Martin, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την διεξαγωγή της συναυλίας στο ΟΑΚΑ, μετά τα προβλήματα στατικότητας που εντοπίστηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία είχαν οδηγήσει στο κλείσιμό του.

 

Στη συναυλία των Coldplay βρίσκονται το Σάββατο περίπου 60.000 φανς της μπάντας και αρκετοί ανέβασαν εντυπωσιασμένοι βίντεο και φωτογραφίες στα social media.

oaka-coldplay__14_

Coldplay

Ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε η ώρα να λάβει η Ελλάδα μέτρα για τα παλιά ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η παλαιότητα του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας είναι το «αγκάθι» στην υποχρέωση μείωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει αλματώδη βήματα για την απεξάρτησή της από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το κάρβουνο για την παραγωγή ρεύματος και ενώ έχει καταφέρει μία ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμα και κατά 70%, εξακολουθεί να έχει 16 ετών μέσο όρο ηλικίας τα Ι.Χ. της και πάνω από 20 τα φορτηγά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εξετάζονται σοβαρά κίνητρα αλλαγής των παλιών αυτοκινήτων με νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κυρίως ηλεκτρικών, παράλληλα με τη σταδιακή εφαρμογή αντικινήτρων χρήσης των παλιών, αρχής γενομένης με τα τέλη κυκλοφορίας του 2025.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας το 2025

Τα επόμενα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να έχουν για όλους μικρές αυξήσεις, εκτός των ηλεκτρικών που θα συνεχίσουν να έχουν πλήρη απαλλαγή. Τα οχήματα που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι κυρίως εκείνα με ηλικία άνω των δέκα ετών, με στόχο την απομάκρυνση των πιο ρυπογόνων οχημάτων από τους δρόμους.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, προβλέπουν τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να υπόκεινται σε μια κλιμακωτή κλίμακα τελών, ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών τους.

Εντούτοις, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να εξετάσει τις ήδη υπάρχουσες φορολογικές δομές και να βρει τρόπους ώστε να μην επιβαρύνει υπερβολικά τους ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης του οχήματός τους.

Με στόχο τη δίκαιη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία, προβλέπεται η δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων, όπως οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα ανταλλαγής ή επιδοτήσεις για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Η αγαπημένη γεύση της Ανάστασης- Μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ, συκωτάκια και ρύζι!

Υλικά 

 Για τη μαγειρίτσα

1 συκωταριά από μικρό αρνί

1 αντεριά από μικρό αρνί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια χοντροκομμένα

1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)

1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 μέτρια λεμόνια (χυμό)

Αλάτι-Πιπέρι

Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση

Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.

Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.

Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.

Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.

Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).

Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.

Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. 

Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.

Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.

Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.

Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.

Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.

Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

 προετοιμασία 1 ώρα -   μαγείρεμα  1 ώρα -μερίδες   8  argiro.gr

Μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.

Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για τους συμμετέχοντες στις ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018 και τις συνέκριναν με δεδομένα σχετικά με άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 ως το 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όπως εντόπισαν, η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε και σε άτομα που ζούσαν με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Επίσης, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.

«Ο περιορισμός του καθημερινού χρόνου κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οκτώ ώρες την ημέρα, έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας. «Παρόλο που αυτός ο τύπος διατροφής ήταν δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει σαφώς ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου διατροφής 12-16 ωρών ημερησίως, η μικρότερη διάρκεια διατροφής δεν σχετιζόταν με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», προσθέτει.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τη μνήμη των συμμετεχόντων και μπορεί να μην αξιολογούν με ακρίβεια τις τυπικές διατροφικές συνήθειες. Παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία, εκτός της ημερήσιας διάρκειας κατανάλωσης φαγητού και της αιτίας θανάτου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

«Συνολικά η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις. Όταν η μελέτη παρουσιαστεί στο σύνολό της, θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης, όπως την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας των διαφόρων υποομάδων των συμμετεχόντων», δηλώνει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της επιστημονικής δήλωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις διατροφικές οδηγίες το 2023. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι επίσης κρίσιμο να δούμε εάν έχει συμπεριληφθεί μια σύγκριση των δημογραφικών και άλλων χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και των παραδοσιακών παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το βάρος και το άγχος.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Θα κάτσει, δεν θα κάτσει;» ήταν η απορία του συνεργάτη της Μαρίνας Σάττι, OGE, όταν πριν κάποιο καιρό τής έστελνε ένα ντέμο χωρίς στίχους που ονόμασε πρόχειρα «Ζάρι», όσο δοκίμαζαν ιδέες για να καταλήξουν στο κομμάτι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision.

Και τελικά έκατσε. Το «Ζάρι» είναι «και με τη βούλα» το τραγούδι με το οποίο η Μαρίνα Σάττι θα διεκδικήσει το καλύτερο για την Ελλάδα στον 68o διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει στις 7, 9 & 11 Μαΐου (ημιτελικοί & τελικός) στο Μάλμε της Σουηδίας. 

Ο OGE, ράπερ που όχι μόνο έχει κυκλοφορήσει προσωπικές δουλειές αλλά έχει βάλει και «αόρατα» το χέρι του ως παραγωγός και συνθέτης σε πολλά κομμάτια εγχώριων καλλιτεχνών, δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που συνεργάστηκε με τη Μαρίνα Σάττι για το «Ζάρι». Δικαίως η μουσικός έβγαλε και… σκονάκι με τους συντελεστές στην παρουσίαση του κομματιού στην ειδική εκπομπή «Eurovision Σε Είδον» στην ΕΡΤ.

Οπως ανέφερε η τραγουδίστρια, στα χέρια τους έφτασαν γύρω στις 200 προτάσεις για κομμάτια ή έστω μουσικά και στιχουργικά μέρη πριν ξεχωρίσουν κάποια από αυτά και τα δουλέψουν εκ νέου για να καταλήξουν στην τελική μορφή που πήρε το «Ζάρι», που αποτελεί ουσιαστικά συρραφή από διάφορες ιδέες – εξ ου και οι πολλοί συντελεστές. 

Στη μουσική, λοιπόν, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι και τον OGE βρίσκουμε τον Νίκο Κωδωνά. Οπως και η Μαρίνα Σάττι, ο παραγωγός με έδρα τις ΗΠΑ είναι απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και τα κομμάτια που έχει βάλει το χέρι του έχουν συνολικά περισσότερα από 100 εκατ. ακροάσεις στο Spotify και έχει συνεργαστεί στενά με βραβευμένους με Grammy ηχολήπτες, ενώ και ο ίδιος ψηφίζει για τα βραβεία Grammy.

Ο Kay Be, πάλι, που μοιράζεται το δικό του credit στη σύνθεση του κομματιού αλλά και την παραγωγή μάς έρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ο Jay Stolar, που επίσης συνυπογράφει, έχει συμβάλει σε κομμάτια ονομάτων όπως η Σελένα Γκόμεζ και η Κάρλι Ρέι Τζέπσεν – όπως και ο Jordan Palmer που βρίσκουμε εδώ. O Gino the Ghost, που έχει δύο Grammy στη συλλογή του, εδώ δεν ραπάρει ούτε κάνει το επιτυχημένο του podcast «Good Luck! With Gino», αλλά δίνει τον μουσικό οβολό του.

Ευχάριστη έκπληξη επίσης στην παραγωγή του κομματιού και ο Ermis, που οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία του με τον Good Job Nicky ή, αλλιώς, τον μικρό γιο του Γιάννη Πάριου που διάλεξε κάτι πολύ πιο ποπ από την υπόλοιπη οικογένεια. 

Στους στίχους, πάλι, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι και τον OGE βρίσκουμε δύο «συνήθεις υπόπτους» της ελληνικής ραπ σκηνής, τον Solmeister αλλά και τον VLOSPA.

Οσο για το βιντεοκλίπ του κομματιού, που με το ιδιαίτερα έντονο ελληνικό φολκλόρ στοιχείο του έχει διχάσει από χθες το βράδυ το κοινό –όπως και το ίδιο το τραγούδι άλλωστε– για αυτό ευθύνεται ο Zac Dov Wiesel. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης έχει ήδη στο ενεργητικό του ευφάνταστα κλιπ για μουσικούς όπως o Rodney Chrome και η Audrey Nuna. Μάλιστα, για το «Pulpit» του Rodney Chrome, ο Zac Dov Wiesel απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο National Film Festival for Talented Youth στις ΗΠΑ. 

Ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων, θα καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επίσης με το άρθρο  48 επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.ΑΠΕ

Το μέλι είναι μία από τις πιο πλούσιες σε γεύση και ενέργεια τροφές που μας χαρίζει η φύση. Πληροφορηθείτε από το άρθρο του Γιώργου Χατζόπουλου, ερασιτέχνη μελισσοκόμου, σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι και τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης και η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι ένα τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει.

Το μέλι συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι έχουμε μέλι θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, πεύκου, ελάτης κ.λπ. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Βασικά συστατικά του είναι το νερό, σε ποσοστό 16%, και τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, η σακχαρόζη και άλλα, σε ποσοστό 80%. Επιπλέον, στο μέλι βρίσκει κανείς πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, που αναδεικνύουν όμως την άριστη του θρεπτική αξία. Αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών σε μία μάζα με καθορισμένες βέλτιστες αναλογίες και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μέλι σε ό,τι αφορά τη συντήρησή του είναι η κρυστάλλωση. Πρόκειται για μία φυσική διεργασία κατά την οποία το μέλι μετατρέπεται σε παχύρρευστο προιόν. Η κρυστάλλωση παρατηρείται σε όλα τα είδη μελιού με διαφορετικούς χρόνους για την κάθε ποικιλία. Είναι ένα βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και στις βιολογικές ιδιότητες. Το μέλι που έχει κρυσταλλωθεί δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο.

Το μέλι που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να μην κρυσταλλώνεται. Η επεξεργασία συνίσταται στη θέρμανση κάτω από ορισμένες συνθήκες, που οδηγεί στην καταστροφή της φυσικής δομής ορισμένων συστατικών του μελιού. Έτσι, δεν κρυσταλλώνεται. Αποτέλεσμα όμως αυτής της θέρμανσης είναι και η καταστροφή ορισμένων ωφέλιμων συστατικών του μελιού, σε μικρό ποσοστό. Σε πολλές χώρες που το καταναλωτικό κοινό είναι πιο ενημερωμένο, το μέλι διακινείται ευρέως χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία. Η τεχνολογία του μελιού στην Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να δέχεται την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία και να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Το εισαγόμενο μέλι, πέρα από την κατώτερη γεύση του, υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της διακίνησης και της συντήρησης και είναι ποιοτικά κατώτερο.

Μέλι: Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης - KIDS COOKING CLUB

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να νοθεύσουν το μέλι. Τέτοια είναι η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών ή και «βιομηχανικού» μελιού στο μέλι που λαμβάνεται από τις μέλισσες, ώστε να αυξάνεται η ποσότητά του. Επίσης μεγάλη έκταση έχει η νοθεία που γίνεται με την παραπλάνηση του καταναλωτή, όταν πωλείται μέλι κακής ποιότητας σαν μέλι από θυμάρι ή άλλο ποιοτικά ανώτερο φυτό. Ο τελικός καταναλωτής δεν έχει τον τρόπο να ξεχωρίσει αυτήν τη νοθεία, αφού δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα την ποιότητά του από τη γεύση. Η αξία όμως του νοθευμένου μελιού, από την άποψη των θρεπτικών συστατικών και των γενικότερων ευεργετικών ιδιοτήτων, είναι πολύ χαμηλότερη.

Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν μέλι επώνυμο και συσκευασμένο σε γυάλινα δοχεία, αεροστεγή, που όμως είναι προστατευμένα από την έκθεση στο φως. Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία τυποποίησης, το όνομα του παραγωγού με πλήρη στοιχεία, καθώς και το είδους του μελιού.

Το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και ξηρό. Καλό είναι να αποφεύγεται το μέλι που βρίσκεται σε βάζα εκτεθειμένα στον ήλιο.

Έχει αποδειχθεί ότι το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία και για αυτό είναι η πιο κατάλληλη τροφή για αθλητές και παιδιά. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη και συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού. Το μέλι είναι τονωτικό και βοηθά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χολίνη, άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Εντυπωσιακή είναι και η γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που καταναλώνουν συχνά μέλι και πάσχουν από βαριές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή αναιμία, πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες του γιατρού.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα μέχρι σήμερα για την επούλωση πληγών και χειρουργικών τραυμάτων με άριστα αποτελέσματα. Το ακατέργαστο μέλι έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνει την ανάπτυξη του δερματικού επιθηλίου σε πειραματόζωα με τραύματα. Η αντιβακτηριδιακή δράση του (και ιδιαίτερα του ελληνικού) αποτέλεσε μέρος ερευνητικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν στα πλαίσια του 8ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Χήνου, ακατέργαστο μέλι χρησιμοποιήθηκε σε δεκαεπτά τουλάχιστον νοσοκομειακά στελέχη έξι διαφορετικών βακτηριδίων που ήταν ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Η δράση του εμφανίστηκε εξαιρετικά αξιόλογη και τώρα ερευνάται και η επίδρασή του σε μύκητες.

Πέρα από το μέλι, και η πρόπολη, που συλλέγουν οι μέλισσες από εκκρίματα δένδρων και στην οποία προσθέτουν μόνες τους άλλα υλικά, έχει άριστες αντιμικροβιακές και απολυμαντικές ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο φράγμα κατά των λοιμώξεων. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες οφείλονται κυρίως στα φλαβονοειδή, ουσίες με γνωστή βακτηριοστατικά, παρασιτοκτόνο και αντιική δράση.

Σελίδα 1 από 31

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message