MasterChef :Αυτοί είναι οι έξι φιναλίστ-Στον αέρα ο τελικός λόγω Κορονοϊού
«Χτυπήθηκε» από τον κορονoϊό και ο διαγωνισµός µαγειρικής του Star. Το πρώτο µέτρο ήρθε µε τη µείωση των επεισοδίων από το κανάλι και την περασµένη Τετάρτη, παίκτες, κριτές και τεχνικό προσωπικό τράβηξαν χωριστούς δρόµους, για το καλό όλων...
Οι τηλεθεατές από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το αγαπηµένο τους πρόγραµµα, κάθε ∆ευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00, χωρίς το ραντεβού των masterclass, προς το παρόν, και αγωνιώντας για µία και µόνο αποχώρηση την εβδοµάδα, αντί για δύο όπως ίσχυε. Να σηµειωθεί ότι τα επεισόδια του «MasterChef 4», που παρακολουθούµε αυτές τις ηµέρες από το Star, έχουν γυριστεί αρκετές εβδοµάδες νωρίτερα, πριν από την παγκόσµια διασπορά του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν από την επιβολή των περιοριστικών µέτρων στη χώρα µας.
Γι’ αυτόν τον λόγο και για την προστασία τόσο των διαγωνιζοµένων όσο και των εργαζοµένων στο πλατό αλλά και στο σπίτι του «MasterChef 4», η παραγωγή της εκποµπής είχε λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα κατά τα γυρίσµατα, µε παρουσία γιατρού. Ωστόσο, το Star προχώρησε στο µέτρο της µείωσης των επεισοδίων. Σηµειωτέον, σηµαντικός αριθµός συνεργατών εργάζεται από το σπίτι, ενώ βάσει των νέων δεδοµένων οι εργασίες επεξεργασίας των επεισοδίων, όπως script, µοντάζ, γραφικά, sound design, color correction κ.λπ., γίνονται µε καθυστερήσεις.
Η όλη κατάσταση βεβαίως προβληµατίζει τους ιθύνοντες της παραγωγής, οι οποίοι έχουν µπροστά τους µια πρωτόγνωρη κατάσταση για το µέλλον του προγράµµατος. Αφενός καθώς υπολείπονται ακόµα αρκετά επεισόδια µέχρι τον τελικό και αφετέρου γιατί υπήρχε ένα χρονοδιάγραµµα, το οποίο πλέον δεν υφίσταται. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόµενα και κυρίως εάν θα υπάρξει συνέχεια στο πρόγραµµα ίσως το καλοκαίρι ή εάν ο νικητής θα προκύψει από τις µέχρι τώρα επιδόσεις του στο παιχνίδι.
Φυσικά κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση -λόγω των εξελίξεων- να «παγώσει» ο διαγωνισµός µέχρι νεωτέρας. Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι φιναλίστ αυτήν τη στιγµή, οι οποίοι έκλεισαν τελευταίοι την πόρτα του παιχνιδιού -σύµφωνα µε το «TV Εθνος»- είναι έξι. Μία γυναίκα, η Μαρία Μπέη από την Πιερία, και πέντε άνδρες, ο επίσης Βορειοελλαδίτης ∆ηµήτρης Μπέλλος, ο Σταύρος Γεωργίου από την Κύπρο, ο Κρητικός Γιώργος Λασκαρίδης, ο Σταύρος Βαρθαλίτης µε καταγωγή από τη Σύρο και ο Τζον Λέβι Ριάνο από τις Φιλιππίνες.
Αυτό δείχνει ότι µια κλίκα τελικά επικράτησε στο σπίτι και η οποία παρουσιάζεται έντονα στα επεισόδια που προβάλλονται ήδη, αποτελούµενη από τους δύο Σταύρους, τον Τζον και τον ∆ηµοσθένη, που ωστόσο είναι ο µόνος που δεν κατάφερε να φτάσει στον δρόµο για τον τελικό. Επιπλέον, ο έρωτας Μαρίας και Μπέλλου «κράτησε» τους δύο παίκτες στο παιχνίδι, ενώ µία θέση στην τελική εξάδα έχει και ο «ανένταχτος» Γιώργος από την Κρήτη, ο οποίος φαίνεται ότι άντεξε τον ανταγωνισµό και διεκδικεί και εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι πέντε, τόσο το τρόπαιο του «MasterChef 4» όσο και το ποσό των 50.000 ευρώ.Εθνος
Akis’ Food Tour:Γευστικό ταξίδι στον πιο ορεινό νομό της χώρας-Την Ευρυτανία!
«Akis’ Food Tour», το νέο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται στον Alpha, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 20:00. Όγδοος σταθμός η Ευρυτανία.
Με οδηγό του τα παραδοσιακά προϊόντα, τα φημισμένα κρεατικά αλλά και τις συνταγές που οι γυναίκες της περιοχής περνούν από γενιά σε γενιά, ο αγαπημένος chef εξερευνά την τοπική γαστρονομία αλλά και την υπέροχη φύση της Ευρυτανίας, του πιο ορεινού νομού της χώρας.
Το ταξίδι ξεκινάει με περιπέτεια, με τον Άκη να διασχίζει τη via ferrata, το σιδερένιο μονοπάτι στο επιβλητικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Μετά την απαιτητική διαδρομή, ένα αχνιστό πιάτο με πεντανόστιμη βραστή γίδα τον περιμένει στις όχθες του Ταυρωπού.
Στο Καρπενήσι συναντά έναν από τους πιο… καλοντυμένους κρεοπώλες ever, και δοκιμάζει μια ιδιαίτερη συνταγή με χειροποίητο πρόβειο κιμά. Η γευσιγνωσία συνεχίζεται στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας, όπου δοκιμάζει μοναδικές γεύσεις και ιδιαίτερα προϊόντα κοντά σε γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες διαφυλάττουν και εξελίσσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μέσα από πρωτότυπες επιχειρηματικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Όπως σε κάθε επεισόδιο, δεν λείπουν οι πρωτότυπες συνταγές του Άκη: θα τον απολαύσουμε να στήνει τον μαγειρικό «πάγκο» του με φόντο το γραφικό γεφύρι της Βίνιανης και να ετοιμάζει προσουτοπιτάκια, να μας δείχνει την τέλεια συνταγή για γρήγορα ντόνατς, ενώ θα μας κάνει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για την τηγανιά, με την υπέροχη συνταγή του για τηγανιά με άγρια μανιτάρια και μέλι ελάτης.
Στο μουσικό σήμα της εκπομπής ο Σάκης Ρουβάς ερμηνεύει το τραγούδι «Το ταξίδι», σε μουσική Γιάννη Σκούταρη και στίχους Παντελή Κυραμαργιού.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!
Δείτε ΕΔΩ το τρειλερ της εκπομπής
Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα
Γράφει η Βάσω Κακούρη-(instagram.com/baso_kkr/)
Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα
Υλικά
3 αυγα
120γρ. ζάχαρη
70γρ. φαρίναπ
60γρ. κακάο
1 βανίλια
200γρ. μαργαρίνη
125γρ. κουβερτούρα
Σιρόπι
100γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
125γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη συνεχίζουμε με την βανίλια έπειτα το φαρινάπ με το κακάο κοσκινισμένα. Τέλος το βιτάμ με τη σοκολάτα που λιώσαμε σε μπεν μαρι (κατσαρόλα με νερό και μέσα το μπολ με μαργαρίνη και κουβερτούρα ) και λίγο κονιάκ προαιρετικά.
Ρίχνουμε σε αντικολλητικό ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο για 20’ (στα 15’ κλείνουμε την κουζίνα) και αφήνουμε μέσα για 5’ λεπτά.
Σιρόπι
Σε μπαιν μαρί λοιώνουμε την κρέμα γάλακτος με την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι. Διακοσμούμε με λίγο καρύδι τριμμένο.
Καλή επιτυχία!!!!!
Πεντανόστιμες σουπιές κρασάτες
Οι σουπιές κρασάτες κοκκινιστές είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Θα τη βρείτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, άλλες φορές με το μελάνι τους που δίνει πολύ νοστιμιά και άλλες φορές χωρίς μελάνι. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι
Υλικά Συνταγής
4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό.
Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιουν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.
Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.
Ένα παμπάλαιο μονότοξο γεφύρι στα δύσβατα της Πίνδου
Εδώ γύρω μιλούν οι ποταμοί, τα ρέματα και οι βαθιές χαράδρες.
Αν είχαν στόμα τα βουνά και μεις αυτιά να ακούσουμε, θα σιωπούσαμε για πάντα..Τα πέτρινα γεφύρια στην Αργιθέα και τ' Άγραφα ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων αλλά και τη διασπορά τους.
Ίσως αυτό να ναι το γηραιότερο που στέκει όρθιο. Κάποτε ήταν πολυσήμαντο και πολυσύχναστο. Σήμερα, κάνει συντροφιά μοναχά με τον καλά κρυμμένο ποταμό, Αρέντα και τα πλατάνια που στέκουν στις όχθες του.
Εξυπηρέτησε για αιώνες την πεζοπορική σύνδεση των χωριών Πολυνέρι και Μυρόφυλλο με τα Ελληνικά.Εδώ μέσα εξελίχτηκαν σενάρια επιβίωσης των σκληροτράχηλων ανθρώπων της περιοχής, αλλά και δραματικές σκηνές, θανάτου και ανθρωποκυνηγητού.Τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτό εξιχνιάστηκαν ''σχεδόν''.
Το πέρασμα του ενιαίου μονοπατιού της Πίνδου Pindus Trail από το γεφύρι κρίνεται απαραίτητο για την καλή σύνδεση του όρους Χατζή με τα βουνά των Αγράφων.
Το γεφύρι φαίνεται πως στέκει αρκετά καλά όσο αφορά τη στατικότητα του, ενώ έχει δεχθεί την φροντίδα μαστόρων τα τελευταία χρόνια (αρμολόγημα σε μέρος της βάσης του>άγνωστο για την ώρα πότε έγινε η συντήρηση, καθώς και αν η χρονολογία που αναγράφεται στη βάση του τεκμηριώνεται..)
Κείμενο και φωτογραφίες-Αποστόλης Τσιμπανάκος
Παράταση για τις παραχωρήσεις εκτάσεων σε αγρότες ή ανέργους
Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Την ανανέωση παραχώρησης χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους, ρυθμίζει σχετική Τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους συνεταιρισμούς, το οποίο και υπερψηφίστηκε χτες Τετάρτη 4 Μαρτίου από την Βουλή.
Συγκεκριμένα, η παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχει εκπνεύσει από «31.10.2019 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι παραχωρησιούχοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα εν λόγω ακίνητα», όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη. Έτσι, «κρίνεται σκόπιμη η παράταση της ισχύος των ανωτέρω αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη μία καλλιεργητική περίοδο, ήτοι έως 31.10.2020, από την επομένη της οποίας θα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4061/2012».
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κώστα Βουτσά-Την Παρασκευή η κηδεία
Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα η σορός του Κώστα Βουτσά, προκειμένου να τον αποχαιρετίσει ο κόσμος που τόσο τον αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 9.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί έως τις 11.30 π.μ.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αμέσως μετά και στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσουν οι επικήδειοι.
Η κηδεία του Κώστα Βουτσά, που που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μετά το τέλος των επικήδειων.
Κορωνοϊός:Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προσβάλλουν τόσο τα ζώα, όσο και τον άνθρωπο. Στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι αρκετοί κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο πιο πρόσφατος κορωνοϊός από την Κίνα προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Τι είναι η νόσος COVID-19
Η COVID-19 είναι η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό στην Κίνα. Αυτός ο νέος κορονοϊός και η σχετική νόσος ήταν άγνωστα πριν από την έναρξη της επιδημίας στην Wuhan της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
πυρετός
κούραση
ξηρός βήχας
Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:
πόνους γενικά στο σώμα
ρινική συμφόρηση
ρινική καταρροή
πονόλαιμο
διάρροια
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα. Περίπου το 2% των ατόμων με κορωνοϊό πεθαίνει. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.
Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος COVID-19
Οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν την COVID-19 από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς. Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο με COVID-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.
Μπορεί ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του αέρα;
Μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής και όχι μέσω του αέρα.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν έχει συμπτώματα;
Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της νόσου είναι μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού που εκτοξεύονται από κάποιον που βήχει. Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που δεν έχει καθόλου συμπτώματα είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Είναι επομένως πιθανό να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που έχει, για παράδειγμα, έναν ήπιο βήχα και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άρρωστος.
Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί από τα κόπρανα κάποιου με την ασθένεια;
Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από τα κόπρανα μολυσμένου προσώπου φαίνεται να είναι χαμηλός. Αν και οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να υπάρχει σε κόπρανα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάδοση μέσω αυτής της διαδρομής δεν αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της έξαρσης. Επειδή, ωστόσο, μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός, είναι ακόμα ένας λόγος για να καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά μετά την τουαλέτα και πάντα πριν φάτε.
Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί απευθείας από μολυσμένο ζώο;
Λεπτομερείς έρευνες διαπίστωσαν ότι η νόσος SARS-CoV μεταδόθηκε από γάτες ράτσας civet σε ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και η νόσος MERS-CoV από καμήλες ράτσας dromedary σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Διάφοροι γνωστοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν σε ζώα που δεν έχουν ακόμη μολύνει τους ανθρώπους. Καθώς η επιτήρηση βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να εντοπιστούν περισσότεροι κορωνοϊοί στο μέλλον.
Η ζωική πηγή του κορωνοϊού COVID-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσετε τη νόσο από οποιοδήποτε ζώο, ή από το κατοικίδιό σας. Είναι πιθανό ότι μια ζωική πηγή από μια αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα να ήταν υπεύθυνη για ορισμένες από τις πρώτες αναφερθείσες λοιμώξεις σε ανθρώπους. Πρέπει γενικά να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Το νωπό κρέας, το γάλα ή τα όργανα των ζώων θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή, για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση με άψητα τρόφιμα.
Κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19
Καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα, ή να τα πλένετε καλά με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα σκοτώνει τους ιούς.
Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίεται. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεταιι ψεκάζει μικρά σταγονίδια υγρού από την μύτη ή το στόμα τους που μπορεί να περιέχουν τον κορωνοϊό.
Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορεί από εκεί να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, την μύτη, ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας.
Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο COVID-19.
Κορωνοϊός: Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά;
Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από έναν ιό (κορωνοϊός), οπότε τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.
Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράω χειρουργική μάσκα για να προστατευτώ;
Τα άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας για άτομα που έχουν συμπτώματα και για εκείνους που φροντίζουν άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό. Η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον (στο σπίτι ή σε ιατρείο).
Ο ΠΟΥ συστήνει την ορθολογική χρήση της ιατρικής μάσκας για να αποφευχθεί η περιττή σπατάλη πολύτιμων πόρων και η εσφαλμένη χρήση μάσκας. Χρησιμοποιήστε μάσκα μόνο εάν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτάρνισμα), ή έχετε υποψία μόλυνσης με COVID-19 με ήπια συμπτώματα, ή αν φροντίζετε κάποιον με υποψία μόλυνσης.
Κορωνοϊός: Πόση είναι η χρονική διάρκεια επώασης της νόσου COD-19
Ως "περίοδος επώασης" νοείται ο χρόνος από την στιγμή που κολλάει κανείς τη νόσο μέχρι τη στιγμή που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για τη νόσο COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες.
Πηγή: https://www.who.int
iatropedia.gr
Φορέα Διαχείρισης:Καταγραφή όρνιων σε Ακαρνανικά, Αράκυνθο και Κλεισούρα
Ο Φορέας Διαχείρισης Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων ως αρμόδιος για την διατήρηση, την προστασία των ενδιαιτημάτων και την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής παρακολουθεί και καταγράφει τον πληθυσμό του είδους με επισκέψεις πεδίου, καταγράφοντας την σύνθεση του πληθυσμού, την ετήσια διακύμανση και την βιολογία της αναπαραγωγικής του δραστηριότητας.
Για το λόγο αυτό το επιστημονικό προσωπικό του φορέα, με τους επόπτες φύλαξης και τον περιβαλλοντολόγο Μαμάση Διονύση πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ταυτόχρονη καταγραφή του πληθυσμού των ορνέων σε συγκεκριμένες θέσεις παρατήρησης και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ορνιθοπαρατήρησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια εποπτικών μέσων (τηλεσκόπια, κιάλια) κ.α. σε θέσεις όπου η επιβίωση των όρνιων εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη απότομων κλίσεων, κάθετων γκρεμνών, βραχώδη πλαγιών όπου αποτελούν οικολογικό σύνδεσμο για κούρνιασμα και φώλιασμα του είδους.
Ο πληθυσμός χαρακτηρίζεται διπλός. Από τη μία τα ιθαγενή πουλιά που φωλιάζουν και από την άλλη τα διαχειμάζοντα άτομα που έρχονται τον Οκτώβρη από τις Βαλκανικές χώρες.
Οι ορνιθοπαρατηρήσεις του Φορέα θα συνεχιστούν για να μελετηθεί ορθά ο τρόπος με τον οποίο θα είναι βιώσιμη η αποικία και αφετέρου να καταστεί δυνατή η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Οι γύπες, τα όρνια χρειάζονται την βοήθεια όλων μας.
Αλλαγή εταιρείας ρεύματος:Τα μυστικά και οι παγίδες
Ευκαιρίες στην αγορά για ανταγωνιστικά τιμολόγια στις διάφορες προσφορές ρεύματος που παρέχουν οι εταιρίες αναζητούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθώς όλο και περισσότερα είναι τα νοικοκυριά που ενδιαφέρονται να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές των προϊόντων ηλεκτρικού ρεύματος που κάνουν.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαφημιστικές σειρήνες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και μας καλούν να αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Για να είναι ωφελημένος ο καταναλωτής από την αλλαγή παρόχου και να κερδίσει χρήματα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και ενεργός, να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να τα διεκδικεί.
Ωστόσο, η δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας υφίσταται μόνο στις περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και όχι για τους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.Η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαγορεύεται, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί ή δεν έχουν διακανονιστεί οι οφειλές προς τον υφιστάμενο προμηθευτή.
Οι τρεις οδηγίες της ΕΚΠΟΙΖΩ
Πρέπει να υπολογίσετε την κατανάλωση του ρεύματος σε kWh σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι αθροίζετε τους τρεις (3) εκκαθαριστικούς 4μηνιαίους λογαριασμούς για να δείτε ποιο είναι το «ενεργειακό σας προφίλ» και με βάση αυτό να ζητήσετε προσφορά από τον προμηθευτή. Προσοχή! Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις των διάφορων πακέτων ή προσφορών για μειωμένες χρεώσες για κάποιους μήνες (π.χ. πάγιο, μειωμένη χρέωση kWh κτλ)
Να γνωρίζετε ότι σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και να πάτε οι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και οι χρεώσεις υπερ τρίτων Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ, λοιπές χρεώσεις, είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή.
Να μν υπογράφετε ποτέ σύμβαση για αλλαγή προμηθευτή πριν την μελετήσετε προσεκτικά. Ζητήστε διευκρινήσεις για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.
Συγκρίνετε τις προσφορές και άλλων παρόχων, πριν καταλήξετε.
Προσοχή! Μην βιάζεστε να αποδεχθείτε την προσφορά ή να υπογράψετε το συμβόλαιο μπορεί να κρύβει παγίδες… Μόνο όταν είστε σίγουροι ότι θα έχετε όφελος προχωρείστε στην αλλαγή προμηθευτή.
Οι τρεις χρυσοί κανόνες
Πρέπει το κάθε νοικοκυριό να γνωρίζει πόσες kWh καταναλώνει σε ετήσια αλλά και 4μηνιαία βάση καθώς και πόσα χρήματα ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιρώντας τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ τρίτων Δήμος, ΕΡΤ κτλ.
Να μην υπερβαίνει τις 2000 kWh το 4μηνο, διότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εκτοξεύονται! Στην νυχτερινή κατανάλωση δεν υπάρχει επιβάρυνση ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Τα βήματα για αλλαγή προμηθευτή
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας προτείνει 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να είστε ασφαλής ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα από την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος
Πριν από την υπογραφή της σύμβασης
1ο βήμα
Έγγραφη Προσφορά
– Ζητήστε έγγραφη οικονομική Προσφορά από περισσότερους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για την τιμή ανα/kWh, με βάση την ετήσια κατανάλωση σας. Εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα διαχωρίστε τις αντοίστοιχες kWh. Στην τιμή της kWh δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ
– Στην προσφορά πρέπει να αναφέρεται και η πάγια μηνιαία, δημηνιαία ή τετραμηνιαία χρέωση (πάγιο), ημέρας και νύχτας
Προσοχή! Η σύγκριση μεταξύ περισσότερων προμηθευτών είναι δυνατή μόνο όταν γίνεται στην ίδια βάση (π.χ. ανά μήνα, με ΦΠΑ ή χωρίς κτλ)
2ο βήμα
Σχέδιο Σύμβασης
Ζητάτε πάντα το σχέδιο της σύμβασης -Γενικοί Όροι Συναλλαγών και Ειδικοί Όροι – που πρόκειται να υπογράψετε, μελετήστε το προσεκτικά και ζητείστε διευκρινήσεις για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.
Πρέπει μεταξύ άλλων να περιέχουν:
-την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης π.χ. ένα έτος κτλ
-τα κριτήρια αναπροσαρμογής της χρέωσης της kWh (αυξήσεις στην χρέωση της kWh)
-το ποσό της προκαταβολής «Εγγύηση»
-τη συχνότητα έκδοσης των λογαριασμών (μηνιαίος, διμηνιαίος κτλ)
-σε πόσο χρόνο γίνεται η αλλαγή προμηθευτή (πόσες μέρες)
-τι συνέπειες έχετε άν διακόψετε τη σύμβαση πριν από τη λήξη του συμφωνηθέντα χρόνου (πληρώνετε κάποιο ποσό και ποιό είναι αυτό;)
-εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σας που θα απευθυνθείτε; Διαθέτει η εταιρεία διαδικασία επίλυσης διαφορών; -πως μπορείτε να εξυπηρετηθείτε σε ποια σημεία και με ποιο τρόπο (π.χ. προσωπικά, τηλεφωνικά, με email, φαξ)
-με ποιους τρόπους μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό σας
3ο βήμα
Προσοχή στις συμβάσεις από απόσταση!
Επιτρέπεται να συνάψετε σύμβαση από απόσταση (τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά). Δεν απαιτείται η υπογραφή της σύμβασης. Αρκεί και η τηλεφωνική συγκατάθεσή σας.
Η σύμβαση πρέπει να σας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς και το έντυπο Δήλωσης Υπαναχώρησης. Έχετε δικαίωμα να υπαναχωρήσετε αζημίως εντός 14 ημερών από την ημέρα που παραλάβατε το έντυπο της σύμβασης
Προσοχή! Μην δίνετε τα στοιχεία σας τηλεφωνικά και μην δεσμεύεσθε πριν μελετείστε τους όρους της σύμβασης και είστε σίγουροι ότι έχετε όφελος από την αλλαγή προμηθευτή και μάλιστα προσπαθείστε να το προσδιορίστε.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης
4ο βήμα
Ζητάτε πάντα αντίγραφο της σύμβασης καθώς και κάθε σχετικού εγγράφου που υπογράψατε π.χ. αίτηση, προσφορά πακέτου κτλ. και διατηρείτε αρχείο τόσο με την σύμβαση όσο και με τους λογαριασμούς
Ελέγχετε τους λογαριασμούς, ως προς την κατανάλωση σε kWh, και ως προς τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και υπερ τρίτων (Δημος, ΕΡΤ κτλ)
Περισσότερα...
Χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξυνη σάλτσα
Χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξυνη σάλτσα με λίγα υλικά.
Αποτελεί μία πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για ένα τραπέζι σε φίλους, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα "γκουρμέ" πιάτο.
Συστατικά
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κίτρινη
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. τσένταρ, σε φέτες
Για τη μαρινάδα
100 γρ. σάλτσα σόγιας
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ξύσμα, από 1 λεμόνι
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
1 κ.σ. μέλι
500 γρ. ψαρονέφρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
σουσάμι
φύλλα κόλιανδρου
γουακαμόλε
γλυκόξινη σάλτσα
γιαούρτι στραγγιστό, ή sour cream
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν.
Απλώνουμε τις φέτες τσένταρ πάνω από τις πιπεριές και αφήνουμε να λιώσει. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε στην άκρη.
Για τη μαρινάδα
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κρέμα βαλσάμικο με σύκο, το μέλι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε πλάγιες λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε μέσα στη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε μέσα τα φιλέτα αφαιρώντας την περιττή μαρινάδα. Αφήνουμε το μπολ με τη μαρινάδα στην άκρη.
Σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με τη μαρινάδα και βράζουμε 1-2 λεπτά για να γλασάρουν. Αφαιρούμε μόνο τα φιλέτα και αφήνουμε στην άκρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο τηγάνι με τη μαρινάδα για να καραμελώσει καλά και μεταφέρουμε σε μπολ.
Μοιράζουμε τις πιπεριές πάνω από κάθε φιλέτο, τυλίγουμε και κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα, σουσάμι, κόλιανδρο, γουακαμόλε, γλυκόξινη σάλτσα και γιαούρτι ή sour cream.
40' Χρόνος Εκτέλεσης
10' Χρόνος Ψησίματος
12-14 Μερίδες
Best Friend's Fear: Η απόλυτη ανατροπή! Φάρσα στη φάρσα του Ουγγαρέζου για ..όσκαρ
Γλέντι στο Twitter με την τροπή που πήραν τα πράγματα με το… θύμα να γίνεται θύτης
Αυτή και ήταν φάρσα στο Best Friend’s Fear γιατί αυτός που ήθελε να κάνει την φάρσα αυτός ήταν που την πάτησε. Στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο της εκπομπής που παρουσιάζει ο Σάββας Πούμπουρας έγινε η απόλυτη ανατροπή. Τη φάρσα ξεκίνησε ο δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης, την ολοκλήρωσε όμως με μαεστρία ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.
Συγκεκριμένα, ο φίλος του παρουσιαστή, ο δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης, θέλησε να κάνει μια τρομακτική φάρσα στον Ουγγαρέζο σε συνεργασία με τον Σάββα Πούμπουρα. Ο Πούμπουρας, όμως, ενημέρωσε τον Ουγγαρέζο για την φάρσα και μαζί αποφάσισαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα και κάνουν οι ίδιοι μαζί φάρσα στον Γεωργιάδη.
Στην υπόθεση της φάρσας λοιπόν ο Δημήτρης και ο Νίκος βρέθηκαν στο σπίτι ενός Κρητικού παραγωγού που ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους για να διαφημίσει τα προϊόντα του. Μαζί του έμενε η όμορφη αδελφή του, η Κωνσταντίνα, η οποία τον φλέρταρε και επεδίωκε να βρεθεί μόνη της μαζί του, ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά.
Μέχρι που ο αδελφός της, ο γεροδεμένος Κρητικός, βγαίνει εκτός εαυτού και απειλεί τον Δημήτρη Ουγγαρέζο με ένα όπλο. Τότε ο παρουσιαστής αρπάζει ένα βάζο και το σπάει στο κεφάλι του αδελφού, ενώ ο Πούμπουρας μπαίνει «έντρομος» στο σπίτι και φωνάζει στον Ουγγαρέζο ότι πρόκειται για φάρσα και ότι το πιστόλι είναι ψεύτικο.
Ο Ουγγαρέζος γίνεται έξαλλος με τη φάρσα και ο φίλος του ο Νίκος πανικοβάλλεται με όλο το σκηνικό, καθώς εξαιτίας του κινδυνεύει ο ηθοποιός της φάρσας. Μέχρι που ο Σάββας και ο Δημήτρης βάζουν τέλος στο άγχος του «συνεργού» και του εξηγούν ότι ήταν φάρσα στη φάρσα!
Αν υπήρχε βραβείο υποκριτικής ο Δημήτρης Ουγγαρέζος θα το έπαιρνε επάξια.
Πεντανόστιμες σούπες για το κρυολόγημα!
Είναι καιρός που όλοι είμαστε ψιλό-άρρωστοι και με πυρετό στο κρεβάτι. Εντάξει χειμώνας είναι και το να κρυώσουμε είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και τι θέλουμε όταν είμαστε κρυωμένοι; Ένα ζεστό κρεβάτι και μια ζεστή σούπα για το κρυολόγημα που θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.
Η πιο συνηθισμένη σούπα είναι ο φιδές και πιστεύω ότι το έχει σιχαθεί και η δική σου ψυχή όσο και η δική μου. Για αυτό σήμερα σου έχω όχι μία, όχι δύο, αλλά 3 συνταγές για νόστιμες σούπες για το κρυολόγημα. Γιατί ποιος είπε ότι το κρυολόγημα δε θέλει καλοπέραση; Νοστιμιά, μαλακός λαιμός και ήρεμο στομάχι είναι ο συνδυασμός που ακολουθεί παρακάτω.
Κοτόσουπα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
1 κοτόπουλο
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1/2φλ. αστράκι ή ρύζι
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλύνε καλά το κοτόπουλο και βάλτο σε μια κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Πρόσθεσε νερό μέχρι να καλυφθεί το κοτόπουλο. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ξάφρισε το, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε την κατσαρόλα να σιγοβράζει για 1 ώρα.
Έπειτα βγάλε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και σούρωσε το ζουμί σε μια άλλη κατσαρόλα. Άφησε την καινούρια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά να βράζει, πρόσθεσε το αστράκι ή το ρύζι και στη συνέχεια τα καρότα. Ξεψάχνισε καλά το κοτόπουλο, ρίξτο και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι. Άφησε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμη η σούπα.
Τοματόσουπα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
5 ντομάτες
50γρ. βούτυρο
4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
1 καρότο σε φέτες
100γρ. μπέικον (προαιρετικά)
2 κούπες ζωμό κότας
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάλε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίξε τα κρεμμύδια να τα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε το μπέικον ψιλοκομμένο, το καρότο σε φέτες και τις ντομάτες αφού πρώτα τις έχεις ξεφλουδίσει και έχεις αφαιρέσει τα σπόρια. Άφησε τα να βράσουν για 15 λεπτά και έπειτα πρόσθεσε το ζωμό κότας, το αλάτι και το πιπέρι. Βράσε για ακόμα 5 λεπτά και άσε τη σούπα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, πέρασε τη σούπα από μπλέντερ. Ξαναβάλε την κατσαρόλα στη φωτιά και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό. Ζέστανε την λίγο, ίσα ίσα να ανακατευτεί καλά η κρέμα γάλακτος. Έτοιμη η σούπα!
Σούπα από καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια φυτική χρωστική ουσία που περιλαμβάνει βιταμίνη Α. Επίσης, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην κυτταρική ανάπτυξη, ενισχύουν τα οστά και βελτιώνουν την όραση. Βοηθούν επίσης στην ανάπλαση των ιστών του δέρματος.
Συστατικά
Καρότα (500 γρ.)
1/2 βολβό μάραθου (125 γρ.)
Ελαιόλαδο (15 γρ.)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (5 γρ.)
2 φλιτζάνια νερό (400 ml)
Οδηγίες παρασκευής
Για να ξεκινήσετε, κόψτε το μάραθο σε μικρά κομμάτια.Στη συνέχεια, προσθέστε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάλτε τα κομμάτια του μάραθου μέχρι να μαλακώσουν.Σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και τα πλυμένα και κομμένα καρότα.Μετά συμπληρώστε με το κομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κομμάτια του μάραθου.
Αφήστε το να μαγειρευτεί για 30 λεπτά.Τέλος, περάστε το μείγμα από σίτα και απολαύστε τη σούπα.
Φλεβάρης και παράδοση
Καλό μήνα σε όλους..
Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο μικρός μήνας του χρόνου: έχει 28 μόνο ημέρες.Η ιδιαιτερότητα (μήνας εξαγνισμού) αυτή δίνει την αφορμή να λεχθεί κι εδώ ότι για ένα μεγάλο διάστημα θεωρούνταν ο τελευταίος μήνας του έτους μια και η προσθήκη των δύο τούτων νεότερων μηνών, δηλ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στο ρωμαϊκό δεκάμηνο πιστεύεται ότι καταρχήν έγινε μετά τον δέκατο μήνα, τον Δεκέμβριο. Πολύ αργότερα ο Φεβρουάριος ονομάστηκε δεύτερος μήνας της χρονιάς, οπότε κι όλοι οι υπόλοιποι μήνες μεταπήδησαν δύο επιπλέον θέσεις από την αρχική τους τοποθέτηση.Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει,μα κι αν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.
Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος γιατί δεν ξέρει τι κάνει, τι του γίνεται-Στην Κύπρο λένε την εξής παράδοση: Κάποτε, λέει, που η παραγωγή του κρασιού ήταν μικρή οι μήνες Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης συμφώνησαν να ενώσουν σε ένα πιθάρι το κρασί τους και να το χρησιμοποιήσουν από κοινού. Ο Φλεβάρης, που είχε βάλει πρώτος το κρασί στο πιθάρι,τρύπησε το κάτω μέρος για να τραβήξει το δικό του κρασί, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους, και τράβηξε και το δικό τους μερίδιο. Για τιμωρία τότε ο Γενάρης και ο Μάρτης του αφαίρεσαν από μια μέρα κι έτσι απόμεινε με 28.
Για τις αγροτικές δουλειές ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών και τότε βάζουνε και καταβολάδες, όπως λένε, δηλαδή, φυτεύουν αμπέλια, εκτός κι αν είναι δίσεχτος, τότε δεν φυτεύουν.Γιαυτό του το περιεχόμενο ο Φλεβάρης ονομάζεται σε ορισμένα μέρη, όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία, κλαδευτής.
Την πρώτη του μήνα γιορτάζεται ο Άγιος Τρύφωνας, ο οποίος είναι και ο προστάτης των αμπελουργών. Μετά το εκκλησίασμα, με τον αγιασμό οι γεωργοί ραντίζουν τ’αμπέλια και τα χωράφια και σε μερικά μέρη ο παπάς γυρίζει τους αμπελώνες και τους αγιάζει, ξορκίζοντας τα βλαβερά των αμπελιών. Σύμφωνα με το συναξάρι του, ο άγιος Τρύφωνας ήτανε βοσκός και γιάτρευε όλες τις αρρώστιες και έδιωχνε τους δαίμονες. Θεωρείται ως ο κατεξοχήν προστάτης των χωραφιών, των αμπελιών και των κήπων από τους κινδύνους που τα απειλούν.
Παροιμίες
Φλεβάρη κουτσοφλέβαρε καταραμένε μήνα, μας χιόνισες, μας απόπειρες, μας έλιωσες στην πείνα.
Φλεβάρη μήνα κοίταγε ήλιο και φεγγάρι, πάρε και γνώμη από αστρί και κάνε ό,τι βγάλει.
Φλεβάρη το 'πες, Φλεβάρη το 'κανες.
Φλεβάρη, φλέβες (νερού) μ' άνοιξες.
Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος, και του τσαπιού ο μήνας.
Φοβήθηκε ο παπάς τον Νοέμβρη και ο Δεσπότης τον Φλεβάρη.
Φυλάξου από τον διάβολο κι από Φλεβαριάτικο κρύο.
Χιόνι το Φλεβάρη βάνει στάπα στο κελάρι.
Χιόνι Φλεβαριάτικο, αλώνι αβερτιάτικο.
Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού