Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων ζήτησαν επίσημα χθες ,με σχετικό αίτημά τους προς τον τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Θανάση Σταμούλη,δεκάδες πολίτες,φορείς και σύλλογοι της Δυτικής Ευρυτανίας, ζητώντας ενημέρωση άλλα και λήψη απόφασης απο το ΔΣ για το σοβαρό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Την επιστολή που εστάλει στο "VP" ,την κοινοποιούν προς τον δήμαρχο Αγράφων και τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου .

Δείτε τι αναφέρουν:     

Θέμα  «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα»               

 κ. Πρόεδρε,

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός διακατέχει όλους εμάς τους Ευρυτάνες και ιδιαίτερα τους Αγραφιώτες Ευρυτάνες, μετά την έκδοση αδειών εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην περιοχή Αγράφων. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην Ευρυτανία και στην Καρδίτσα, αλλά σε πανελλήνια κλίμακα.

Κατόπιν αυτού, σας παρακαλούμε να συγκαλέσετε άμεσα Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγράφων, με μόνο θέμα «Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα»,. με σκοπό να γίνει ενημέρωση, συζήτηση, έκφραση των απόψεων των θεσμικών φορέων, κατοίκων, Συλλόγων, συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών, αλλά και λήψη αποφάσεων του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα, που θα προσδιορίσει και το μέλλον του τόπου μας.

Έχουμε την πεποίθηση, ότι το αίτημά μας θα βρει θετική ανταπόκριση από εσάς και αναμένουμε,  να μας ενημερώσετε έγκαιρα, για την υλοποιησή του. 

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1. Αγραφιώτες που κατοικούν στις περιοχές Σχηματαρίου-Θήβας- Αλιάρτου- Λειβαδιάς  σε συγκέντρωση στον Αλίαρτο στις 23-6-2018 με ομόφωνη απόφαση τους.

2. Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος

3. Ο Σύλλογος του Τροβάτου

4. Ο Σύλλογος των Επινιανών

5.Ο Σύλλογος της Κουστέσας

6. Ο Σύλλογος Μοναστηρακίου

7. Ο Σύλλογος Μ.Βραγγιανών «Αναστ. Ο Γόρδιος» 

8. Ο Σύλλογος Απεραντίων

9. Ο Σύλλογος Πρασιάς

10. Ο Σύλλογος Βαλαώρας

11.Ο Σύλλογος Καρβασαρά

12. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

13.Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος       Κοιλάδας του Αχελώου   

14. Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Δυτ. Ευρυτανίας 

15. Δίκτυο πολιτών Αγράφων 

Για επικοινωνία: 698 999 5773 κ. Τσιμάκη Περσεφώνη- 697 388 9006 κ. Καραγιώργος Στάυρος 

Σύμφωνα με το 100% των καταμετρημένων ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν χρίζεται νικητής των εκλογών στην Τουρκία από τον πρώτο γύρο, καθώς εξασφάλισε πάνω από το 50% του συνόλου της ψηφοφορίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το ποσοστό του 52,55%.Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος,ακολούθησε με 30,67%.Ο Ντεμιρτάς συγκέντρωσε 8,36% και η Μεράλ Άκσενερ 7,33%.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονταν εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς σηματοδοτούν το πέρασμα από το πρωθυπουργικό και κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, βάσει του οποίου ο πρόεδρος της χώρας αποκτά ουσιαστικά απόλυτη εξουσία.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή»,δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επιπλέον 'οτι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία ώστε οι ''φιλοξενούμενοί'' μας, οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρες τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:

Ο Ιντζέ παραδέχεται την ήττα του

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Οι προαναφερθείσες εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Με πανό οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος 

Περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου πραγματοπoίησε χθες Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης,.

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το RescEU, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον» που έλαβε χώρα στο Περδικάκι του ορεινού Βάλτου.Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Διαμαρτυρίες πολιτών έξω απο το κτίριο στο Περδικάκι

Στιγμές έντασης υπήρξαν τόσο έξω απο την αίθουσα που διεξαγόταν η ημερίδα όσο και μέσα σε αυτήν ,απο μερίδα πολιτών ,μέλη του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κοιλάδας Αχελώου.

Οι πολίτες , κρατώντας πανό και πλακάτ,θέλησαν να μπουν στην αίθουσα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν αφου  εμποδίστηκαν απο τις δυνάμεις της αστυνομίας.Λίγο μετά ο εκπρόσωπός τους κ.Στάθης Κουτέρης πήρε τον λόγο και ζήτησε την είσοδο των διαμαρτυρόμενων στην αίθουσα ενώ στην σύντομη παρέμβασή του έκανε λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή απο τη εγκατάσταση των υδροηλεκτρικών και των ανεμογεννητριών.

Τελικά τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων πολιτών κατατέθηκαν στον επίτροπο κ. Στυλιανίδη λίγο μετά το τέλος της ημερίδας όπου υπήρξε και σύντομη συνάντηση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ-Ανοικτή επιστολή προς τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Αξιότιμε κ. Χρ. Στυλιανίδη, Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε  και να σας δηλώσουμε ότι νιώθουμε την παρουσία σας τιμητική για τη περιοχή μας και τον κόσμο της. 

Θα θέλαμε όμως με την ευκαιρία της παρουσία σας που μας δίνεται να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα καθώς και να διαμαρτυρηθούμε για κάποια, από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε ότι θέμα της σημερινής ημερίδας είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ότι θα παρουσιαστεί σε αυτή εδώ την περιοχή. 

Δε σας κρύβουμε ότι μας έκανε εντύπωση για τον εξής λόγο. Η περιοχή μας στα χιλιάδες χρόνια έχει διαμορφώσει  το φυσικό της περιβάλλον  και μάλιστα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαθμολογείται με άριστα και  κατατάσσεται με το χαρακτηρισμό natura.  Και πραγματικά για μας που τη  γνωρίζουμε σε όλη της την έκταση, αποτελείται  από αλπικά τοπία στα  βουνά, φαράγγια, ποτάμια, κοιλάδα, μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και άγριας πανίδας. 

Να σας ενημερώσουμε κύριε Επίτροπε ότι στην περιοχή αυτή εδώ  που ζήσαμε ή ζούμε εμείς αλλά και οι γονείς και οι παππούδες μας, δεν είχαμε ποτέ φυσικές καταστροφές. Καταστροφές έχουμε τα τελευταία χρόνια από ανθρώπινη παρέμβαση και γίνεται προσπάθεια μεθοδευμένη να παρουσιάζονται ως φυσικές καταστροφές.

Εάν ανεβείτε  πάνω στο βουνό, θα δείτε την καταστροφή που συντελείται, το μέγεθος της εκτεταμένης παρέμβασης στο περιβάλλον, σε αλπικό τοπίο  χαρακτηρισμένο Ζ.Ε.Π. Είναι βουνά που πολέμησαν οι προγονοί μας και κάνανε αντίσταση κρατώντας τη χώρα όρθια. Είναι βουνά που στήριξαν και στηρίζουν τη χώρα και τα χωριά μας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, έχοντας τεράστια πλεονεκτήματα και για ήπια ανάπτυξη στο δευτερογενή τομέα τυποποίησης και αναψυχής. 

Αντ’ αυτού παραδίδονται στην καταστροφή και στο επιδοτούμενο κέρδος των 2 - 3 εταιριών και των εργοστασίων της κεντρικής Ευρώπης που μας πουλάνε τόσο πολύ σίδερο, που σε 20 περίπου χρόνια θα καταλήξει να είναι τοξικό απόβλητο εδώ σε κάθε κατεστραμμένο βουνό μας. Μιλάμε για τα γνωστά σιδερένια φτερωτά τέρατα που αποκαλούνται ανεμογεννήτριες. Έχουμε την εντύπωση ότι στη Χώρα σας την Κύπρο, τα αιολικά θεωρούνται ασύμφορα και έτσι αντιμετωπίζονται.  

    Διαβάζοντας κύριε Επίτροπε το πρόγραμμά σας στην περιοχή, είδαμε ότι θα επισκεφθείτε και κάποια έργα επιδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Νομίζουμε ότι είναι ένα μόνο τέτοιο έργο στην περιοχή και αυτό είναι το φράγμα Δαφνοζωνάρας του οποίου οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχουν εφαρμοστεί. Το έργο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με την κάλυψη των αρμόδιων αρχών, προκαλώντας κατά διαστήματα νέες καταστροφές. Είναι ένα έργο που επιδοτήθηκε από το τρίτο Κοινοτικό  Πλαίσιο Στήριξης  και συγχρηματοδοτήθηκε  από το ελληνικό δημόσιο, από τον έλληνα φορολογούμενο. Ας δούμε κάποια ζητήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

1.    Ο δρόμος πρόσβασης είχε άλλη χάραξη στη μελέτη και από άλλο μέρος  κατασκευάστηκε. Το παραποτάμιο τμήμα του δρόμου πρόσβασης στο έργο, για να μη καταστραφεί το φαράγγι η μελέτη προέβλεπε, κατασκευή σήραγγας. Αντ’ αυτού η εταιρία κατασκεύασε επιφανειακό δρόμο, ενώ τα μπάζα ρίχτηκαν στα πρανή, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες για το φαράγγι.

2.Πάνω από 200 ή και 300 χιλιάδες κ.μ. μπάζα αποθετήθηκαν παράνομα, σε διαφορετικά σημεία από αυτά της αδειοδότησης.

3.Η άδεια προέβλεπε ότι η λεκάνη κατάκλισης (η λίμνη) του φράγματος έπρεπε να τελειώνει (να σβήνει)  στα 2,9 χιλιόμετρα περίπου ανάντη του φράγματος και 800 μέτρα κατάντη του ιστορικού μνημείου Πετρογέφυρα Αυλακίου - Καταφυλλίου. Όμως με την κατασκευή του φράγματος η λεκάνη κατάκλισης τελειώνει περίπου στα 4,5 χιλιόμετρα. Αποτέλεσμα είναι το μπάζωμα του ποταμού από τη μια και η υπερκάλυψη του γεφυριού και οι συνεχείς καταστροφές του. Σημειώνουμε ότι στα πάνω από 100 χρόνια ζωής του συγκεκριμένου γεφυριού,δεν αντμετωπισε ποτε προβλημα, ΜΟΝΟ μετά την έναρξη λειτουργίας του φράγματος, αυτό υπερκαλύφθηκε από τα νερά του ποταμού και καταστρεφεται.

4.Η προβλεπόμενη ιχθυόσκαλα είναι σε άλλο ύψος κατασκευασμένη και τους περισσότερους μήνες καταλήγει σε …ξέρα.  

5.Σκάφος αναψυχής καγιάκ δεν ξαναπέρασε μετά την κατασκευή του φράγματος,  επειδή δεν κατασκευάστηκε η δίοδός τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη. Έτσι τα σκάφη για να περάσουν το φράγμα πρέπει να κάνουν … βουτιά κάποιων μέτρων. 

6.Το ύψος του φράγματος από 12 μέτρα που προέβλεπε η μελετη του, κατασκευάστηκε στα 16 μέτρα.

7.Η αρχική άδεια του φράγματος ήταν για 5 mw και κατασκευάστηκε για 11,2 mw. 

8.Το φράγμα Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε σε άλλο μέρος από αυτό που προέβλεπε η Άδειά του. Ακόμη, ενώ στην Άδεια προβλεπόταν φάρδος του φράγματος 65 μέτρα, λόγω και της διαφορετικής θέσης, κατασκευάστηκε με φάρδος περίπου 120 μέτρα.  

9.Περιφράξανε παράνομα  περισσότερο από 2 - 3 χιλιόμετρα παραποτάμια δασική έκταση και οδοποιία από τη μια πλευρά του ποταμού με αποτέλεσμα να  υπάρχει  απαγορευση  πρόσβασης στο ποτάμι.

10. Αποτέλεσμα  αυτής της αυθαιρεσίας είναι, ότι καταστρέφετε κάθε χρόνο περισσότερο το  ιστορικό μνημείο  - η γέφυρα - που είναι  μια πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Μετά τις καταστροφές της γέφυρας, με αστυνομική διάταξη (η οποία συνήθως δεν εφαρμόζεται), λόγω επικινδυνότητας απαγορεύεται η διάβαση του γεφυριού Αυλακίου. Όταν υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες νεροποντές συνήθως τον Χειμώνα, το νερό περνάει πάνω από το γεφύρι, οι κάτοικοι των παραποτάμιων Χωριών και Οικισμών αποκόπτονται και στερούνται βασικών αναγκών υγείας, τροφοδοσίας κ.α. και τα αγροκτήματα φτωχών ανθρώπων πλημμυρίζουν και καταστρέφονται. Και αν τολμήσει κανένας να διαμαρτυρηθεί η εταιρία τον περιμένει καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές για … συκοφαντική δυσφήμιση.

11.Στην περιοχή υπήρχαν και κάποια αντλιοστάσια, κοινοτικά και ιδιωτικά. Μετά την κατασκευή του φράγματος όλα αυτά έχουν καταστραφεί.

Αν αυτά δεν είναι προσβολή του τόπου μας και της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κατοίκων του, τότε τι είναι; 

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είδαμε ότι θα επισκεφτείτε και την πλατεία στο Αυλάκι. Είναι μια πέτρινη πλατεία με πολλά κυβικά πέτρα που κατασκευάστηκε από την εταιρεια του φράγματος. Όπως πέτρινη είναι και η διακόσμηση σε όλο το μήκος του δρόμου πρόσβασης στο φράγμα. Η οποία πέτρα κατά χιλιάδες κυβικά εξορύχτηκε παράνομα από την ίδια εταιρία από διπλανό χωριό της Αρτας. Ο λόγος τέτοιων «χορηγιών» είναι προφανής και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποιο σχολιασμό.   

Αν όλα αυτά θεωρούνται  ανάπτυξη, εμείς  αρνούμαστε να τη δεχτούμε. Μας είναι  αποκρουστική και θα παραμείνουμε πολέμιοί της.

Αξιότιμε κ. Χρ. Στυλιανίδη, 

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καταστροφής του περιβάλλοντος και περιουσιών κατοίκων της περιοχή μας. Η καταστροφή αυτή δεν γίνεται από φυσικά φαινόμενα, αλλά από έργα ανθρώπων. 

Το ορεινό δασικό και αλπικό τοπίο προσδιορίζει από μόνο του το μοντέλο ανάπτυξης που αφορά τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό, έτσι όπως έθρεψε και κράτησε στον τόπο μας φτωχό αλλά όρθιο για χιλιάδες χρόνια. 

Όπως προαναφέραμε, τα ιστορικά πολιτισμικά μνημεία του τόπου μας, τα γεφύρια Αυλακίου και Τέμπλας καταστρέφονται, τα αγροκτήματα γεμίζουν πέτρες και ξύλα από τις πλημμύρες του Αχελώου, τα πανέμορφα βουνά μας (Όρη Βάλτου, Άγραφα κ.α.) μετατρέπονται σε «κρανίου τόπο», η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή μας - με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της - γίνεται βορά για τα κέρδη κάποιων εταιριών.

Και όλα αυτά, από τη μια με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη ροκανίζοντας ευρωπαϊκές και ντόπιες επιδοτήσεις.

Τέλος κ. Επίτροπε, από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πεισθεί ότι τίποτε καλό δεν μπορούμε να προσδοκούμε από όλους αυτούς, αφού προτεραιότητα έχουν τα κέρδη κάποιων επιχειρηματικών ομίλων και όχι το περιβάλλον, οι κάτοικοι και οι ανάγκες τους.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων της περιοχής μας, για να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα πανέμορφα βουνά μας, να μην γίνουν νέα φράγματα στην περιοχή με τα οποία θα μας φέρουν νέες καταστροφές. 

Με δυο λόγια είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τον τόπο και τους κατοίκους του από όσους τον επιβουλεύονται.  Κλείνοντας, σας ευχόμαστε καλή διαμονή στο φιλόξενο τόπο μας. 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο απο την ημερίδα(η παρέμβαση των διαμαρτυρομένων μετά το 1.22.00)

 Φώτο-agriniopress

Eπιστολή προς τον δήμαρχο Αγράφων κ.Θεόδωρο Μπαμπαλή απέστειλε η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε) με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο που διατρέχει το εκκλησάκι της Παναγίας Λουρισιώτισσας στο Βασιλέσι .

Δείτε τι αναφέρουν:

"Κύριε Δήμαρχε.

H Παναγία η Λουρισιώτισσα(Λουρίς) στο Βασιλέσι στέκει απόμερα,απόμακρα και μοναχικά ..φωλιασμένη στην λαγκαδιά του ποταμού Πρασιώτη στον συνοικισμό Βασιλέσι της Πρασιάς.Δυστυχώς ο δύσκολος χειμώνας και η ορμή του ποταμού φέτος έφερε τόνους πέτρας και λάσπες στο κατώφλι της δημιουργώντας πολλές ζημιές στον χώρο κάτω απο το εκκλησάκι(πανηγύρι) ,στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό ,στο τοίχο κ.α.

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τους δημότες ,σας ζητούμε να στείλετε άμεσα μηχανημα ,τύπου φορτωτής(λόγω των δεκάδων τόνων πέτρας) ,ώστε να να φτιαχτεί η ροή του ποταμού που πλέον μπαίνει στο χωρο της εκκλησίας και αναχώματα.Επίσης να καθαριστει ο δρόμος προς αυτήν και οι πεζούλες για να προστατευθεί η εκκλησία πριν να είναι πολύ αργά για την "δική μας φτωχή Παναγία".

Φωτογραφία του χρήστη Πρασιά Ευρυτανίας.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 13:19

Πέτρα «καρφώθηκε» σε Ι.Χ στον Προυσσό

Άγιο είχε γυναίκα επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου τις πρωινές ώρες σήμερα κοντά στο Μοναστήρι ,στον Προυσσό Ευρυτανίας, όταν πέτρα που αποκολλήθηκε από το βουνό έπεσε στην μεριά του συνοδηγού του αυτοκινήτου,και τραυμάτισε τη  γυναίκα στο πρόσωπο και τον θώρακα.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε για τις απαραίτητες εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου

Φώτο-αρχείο

Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου ενδόξου προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, γιορτάζει το Ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου στη Σπολάϊτα.

Το πρόγραμμα:

- Σάββατο 23 Ιουνίου : Το απόγευμα και ώρα 7.00 μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος

- Κυριακή 24 Ιουνίου: Το πρωί και ώρα 7.00 π.μ. θα ψαλεί ο Όρθρος της Εορτής και θα τελεσθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το βυζαντινό ξωκλήσι πλάι στα νερά του Αχελώου

Πλάι στη λίμνη Στράτου, κοντά στη παλαιά γέφυρα του Αχελώου και πάνω σε λοφίσκο υψώνεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ριγανά που χρονολογείται στα 1815.

Πρόκειται για ένα μνημείο βυζαντινής τέχνης με διαστάσεις 9.50 x 4.70, χωρίς την αψίδα, ενώ είναι σταυροειδής με τρούλλο. Εσωτερικά το τετράγωνο που δημιουργούν τέσσερις, εφαπτόμενοι στις μακριές πλευρές, πεσσοί στέφεται με τόξα. Τα τόξα αυτά και τα σφαιρικά τρίγωνα υποβαστάζουν τον ευρύ εξωτερικά και ελλειψοειδή εσωτερικά τρούλλο. Οι στέγες καλύπτονται με σχιστόπλακες.

Στην ανατολική πλευρά δημιουργούνται τρεις κόγχες, από τις οποίες η κεντρική εξέχει. Είναι ημικυκλική, αλλά το ημικύκλιο διακόπτεται εξωτερικά, δημιουργώντας στην κάτοψη ανεπαίσθητες γωνίες.

Η τοιχοποιία είναι από ελαφρά επεξεργασμένες ασβεστόπετρες που τοποθετούνται σε οριζόντιες στρώσεις με τη βοήθεια κονιάματος. Εσωτερικά η κατά μήκος και η εγκάρσια καμάρα, όπως και ο τρούλλος, διαμορφώνονται με μαστοριά και τέχνη και θυμίζουν τον εμπειρικό τεχνίτη της Αγίας Παρασκευής Παλιάμπελων.

Το περιθύρωμα της δυτικής εισόδου είναι κατασκευασμένο με πελεκετή μονοκόμματη πέτρα και στο επάνω μέρος ανοίγεται μικρή τυφλή κόγχη, όπου χαράσσεται η χρονολογία κατασκευής του ναού: 1815. Στην ανατολική πλευρά με μυστρί σημειώνεται η ίδια χρονολογία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου στη Σπολάϊτα.

 

Συνεδριάζει σήμερα στο Κερασοχώρι ,στις 13:00,η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Αγράφων με δύο θέματα στην διάταξή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση ,την συζήτηση για τον σχεδιασμό τουριστικού Marketing Plan του Δήμου Αγράφων και για τον σχεδιασμό φυλλαδίου .

Για γέλια και για ..κλάματα

 Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με κύριο σκοπό την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του δήμου.

Παρόλο που στη σύνθεσή της υπάρχουν έμπειροι επαγγελματίες με χρόνια παρουσία και άμεση σχέση με τον τουρισμό που οι απόψεις τους είναι χρήσιμες εν τούτοις με την απραξία και την αργοπορία των τελευταίων ετών συντελείτε μια απαξίωση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στα τέσσερα χρόνια της δημοτικής αρχής η επιτροπή συνεδρίασε μόλις τρεις φορές όταν ο νόμος αναφέρει ρητά μία συνεδρίαση κάθε  μήνα.Τελευταία συνεδρίαση πριν την σημερινή ήταν πριν το Νοέμβριο του 2017!

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις απο την Κίνηση Πολιτών Αγράφων-Αιωρούνται παραιτήσεις

Σε σχόλιο της στα κοινωνικά δίκτυα ,για την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ,η Κίνηση Πολιτών Αγράφων ..επικρίνει και καυτηριάζει για την στάση της την ίδια την προεδρεύων της επιτροπής θέτοντας κάποια σοβαρά ερωτήματα και ζητά απο την κα.Φεγγούλη συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για την έκδοση του φυλλαδίου και την μη έγκριση του λογοτύπου απο το συμβούλιο τοπωνυμιών όσο και για το σχέδιο της Τουριστικής ανάπτυξης του δήμου που είχε ανατεθεί σε ιδιώτη και κόστισε 24,800 ευρώ.

Στο ίδιο σχόλιο η ΚΠΑ αναφέρεται ή αφήνει καλύτερα να εννοηθεί ότι ένας ή και περισσότερα απο τα μέλη της επιτροπής είναι δυσαρεστημένοι απο την τωρινή κατάσταση και μπορεί να οδηγηθούν σήμερα σε παραίτηση αν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Δείτε τι αναφέρουν στο σχόλιό τους..

"Εν μέσω αντιδράσεων(για το μηδενικό έργο που παρουσιάζει) και πιθανόν ..παραιτήσεων(ο καιρός θα δείξει)...προκειμένου να συζητήσει(τι άλλο βέβαια) απο τον περιβόητο σχεδιασμό φυλλαδίου(σαν να λέμε το γεφύρι της Άρτας αφού είναι το μόνιμο θέμα των τελευταίων συνεδριάσεων ).

Και θέτουμε το ερώτημά μας..Αλήθεια πως θα σχεδιαστεί το υποτιθέμενο φυλλάδιο προβολής(να το δω και να μην το πιστέψω) αν ακόμη και σήμερα δεν έχει κατοχυρωθεί και εγκριθεί το λογότυπο του δήμου απο το συμβούλιο τοπωνυμιών του Υπουργείου ;Aλήθεια γιατί αργεί τόσο πολύ η έγκριση;Μήπως το υπουργείο ζήτησε κάποια διευκρινιστικά στοιχεία για να το εγκρίνει και μέχρι και σήμερα αυτά δεν έχουν σταλεί;Αμέλεια ή κάτι άλλο..Εκτός και αν τυπωθεί φυλλάδιο ετσι για τα μάτια..χωρίς λογότυπο(θα γελούν και οι πέτρες..)!!Ας μας απαντήσει η πρόεδρος της επιτροπης.

Ως δευτερο θέμα υπάρχει η συζήτηση για τον σχεδιασμό τουριστικού Marketing Plan του Δήμου.

Το δικό μας ερώτημα εδώ είναι τι απέγινε το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Αγράφων» το οποίο χρυσοπληρώσαμε(24.800 ευρώπουλα) στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης.Για ποια συζήτηση μιλάτε??Δεν θα έπρεπε να παρουσιαστεί απο την επιτροπή το περιβόητο σχέδιο.Έχει συνταχθεί άραγε και αν όχι γιατι πληρώθηκε ο ιδιώτης εδώ και κάποιους μήνες;

Σοβαρά ερωτήματα(με κάπως χιουμουριστικό τρόπο γιατί θα τρελαθούμε με αυτα που βλέπουμε-ακούμε) που ζητούν άμεσες απαντήσεις"..

Απο τον Οκτώβρη του 2016 ! εκδίδουν.. το τουριστικό φυλλάδιο

 Επειδή μέσα απο την στήλη μας μιλάμε με αποδείξεις και όχι λόγια του αέρα έτσι για εντυπώσεις,δείτε το πρακτικό της συνεδρίασης της επιτροπής της 27ης Οκτώβρη του 2016 όπου απο τότε σχεδιάζουν για την έκδοση του τουριστικού φυλλαδίου.Και είμαστε εν έτει μέσα 2018 και φυλλάδιο δεν έχουν δει οι Αγραφιώτες αλλα ούτε ελπίδες για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους.

"Στο Κερασοχώρι σήμερα την 27ην του μήνα Οκτώβρη του έτους 2016, ....αποφασίζει ομόφωνα

Εισηγείται, για την διαφήμιση – προώθηση του Δήμου, την έκδοση Τουριστικού Φυλλαδίου, καθώς και την προβολή του μέσω:

- Διαδικτύου με δημιουργία εργαλείων τεχνολογίας- site δυναμικό-διαδραστικό- Βελτιστοποίηση σελίδας με ειδικές τεχνικές ώστε η ιστοσελίδα Άγραφα να εμφανίζεται πάντα μπροστά στους επιθυμητούς χρήστες- Retargetihg, παρακολουθούμε τα στοχευμένα κοινά μπροστά στα οποία εμφανιζόμαστε διαφημιστικά συνεχώς.- facbook καμπάνια- gooogle καμπάνια

Τα μέλη και οι ..ευθύνες

Η επιτροπή αποτελείται από εννέα μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξ αυτών, τα επτά μέλη είναι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, του δήμου και τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας

Καθήκοντα προέδρου της επιτροπής ασκεί η κα.Βάσω Φεγγούλη και μέλη της είναι οι κκ.δημοτικοί σύμβουλοι Παπαθανάσης Γρηγόρης- Γεώργιος Τρίκκας-Κίτσιος Γεώργιος-Παπαδημητρίου Γεώργιος-Κολοκύθας Ευθύμιος -Ράπτη Θεοδώρα- Ξυραφάκης Παναγιώτης -Γεώργιος Μάκκας και οι κύριοι Θεοδώρου Κων/νος (Επιχειρηματίας) και Φέρρας Γρηγόριος (κάτοικος).

Οι ευθύνες για την απαξίωση της επιτροπής μπορεί να βαραίνει περισσότερο την ίδια την πρόεδρο εν τούτοις και τα μέλη(παλιά και νεα) δεν είναι άμοιροι ευθυνών σε ότι δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο σημαντικό κομμάτι του της τουριστικής ανάπτυξης στα Άγραφα και που εχουν ..χυθεί "τόνοι" μελάνια για τα προγράμματα ανάπτυξης της δημοτικής αρχής στις τότε προεκλογικές ημέρες..

 

Ένα όμορφο θέμα πρόσφεραν στους κατοίκους του Καρπενησίου εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές απο 17 λέσχες της χώρας ,κατα την πραγματοποίηση του ετήσιου ραντεβού τους.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και άλλες δράσεις , όπως κυνήγι θησαυρού, ασφάλτινες αλλά και χωμάτινες  διαδρομές, καλλιστεία μοτοσυκλέτας αλλά και ένα καταπληκτικό θέαμα επίδειξης trial από τον Λευτέρη Πίππο, πρωταθλητή ταχύτητας και trial.

Σκοπός του ανταμώματος δεν ήταν μόνο η ψυχαγωγία, καθώς τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν μοιράστηκαν σε δύο τοπικούς μας συλλόγους, τον Σύλλογο Γονέων ΑΜΕΑ Π.Ε.Ευρυτανίας και στο Σύλλογο Συν στον άνθρωπο.

Γκρίνιες για ελλιπή ασφάλεια των θεατών

Ωστόσο σύμφωνα και με μηνύματα αναγνωστών που παραβρέθηκαν στην κεντρική πλατεία κατα την επίδειξη trial,aαρνητική εντύπωση και γκρίνιες προκάλεσε η ελλιπής ασφάλεια όσων παρακολουθούσαν το θέαμα αφού όπως τονίζουν η επίδειξη έγινε χωρίς προστατευτικά και με δεκάδες θεατές ,και δει μικρά παιδιά,σε απόσταση αναπνοής απο τις μηχανές.

Σίγουρα βλέποντας και τις εικόνες με τους θεατές να ..ακουμπούν τις εξατμίσεις των μηχανών ,όσο και να κάνουμε με επαγγελματίες του είδους,η επίδειξη ή θα μπορούσε να γίνει σε άλλο σημείο ή να εξασφαλίζονταν με προστατευτικά γύρω απο την επίδειξη η επαρκής ασφάλεια των θεατών. 

Η ανακοίνωση του δήμου

Ένα πλούσιο σε θέαμα τριήμερο, από τις 15-17 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας με το 2ο Αντάμωμα Φίλων Μοτοσυκλέτας, μια συνδιοργάνωση 17 Λεσχών με τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το Καρπενήσι γέμισε μοτοσυκλετιστές από 17 λέσχες από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν το ετήσιο ραντεβού τους εδώ και σε εμάς την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά διάφορα μοντέλα μοτοσυκλέτας και να διασκεδάσουμε την Παρασκευή με την καταπληκτική συναυλία του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη και το Σάββατο με τις πανέμορφες φωνές της Τάνιας Κικίδη και της Αθηνάς Κοντοδήμα.

Νωρίτερα το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο κ. Ταξιάρχη Κουτρομάνο και την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Κατερίνα Καλαντζή, όπου τους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.  Σκοπός του ανταμώματος δεν ήταν μόνο η ψυχαγωγία, καθώς τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν μοιράστηκαν σε δύο τοπικούς μας συλλόγους, τον Σύλλογο Γονέων ΑΜΕΑ Π.Ε.Ευρυτανίας και στο Σύλλογο Συν στον άνθρωπο, όπου οι Σύλλογοι με τη σειρά τους για να τους ευχαριστήσουν τους χάρισαν αναμνηστικές ξύλινες πλακέτες και εικόνες.  

Το πρόγραμμα φυσικά περιελάμβανε και άλλες δράσεις για τους φίλους της μοτοσυκλέτας, όπως κυνήγι θησαυρού, ασφάλτινες αλλά και χωμάτινες  διαδρομές, καλλιστεία μοτοσυκλέτας αλλά και ένα καταπληκτικό θέαμα επίδειξης trial από τον Λευτέρη Πίππο, πρωταθλητή ταχύτητας και trial.

Ευχαριστούμε πολύ τις λέσχες που επέλεξαν τον τόπο μας για το αντάμωμά τους, την Αστυνομική Διεύθυνση Καρπενησίου, το ΕΚΑΒ, την ΑΛΑΚ και όλο το προσωπικό του Δήμου μας για την πολύτιμη βοήθειά τους. Συγχαρητήρια στους διοργανώτες. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο αντάμωμα!

 Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Καρπενησίου - Municipality of Karpenissi.

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Καρπενησίου - Municipality of Karpenissi.

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Καρπενησίου - Municipality of Karpenissi.

Ψηφίστηκε απο το Περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς η έγκριση του έργου που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος χώρου του Χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου,προυπολογισμού 2,750,000 ευρώ.Ήδη η Οικονοµική Επιτροπή της Περιφέρειας προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισµό

Το σχέδιο αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου περιλαμβάνει σειρά από παρεμβάσεις, όπως:

1. Ανακατασκευή του Σαλέ (1ος-2ος όροφος) και χώρου εστιατορίου, σύµφωνα µε τα εγκεκριµένα σχέδια από τον ΕΟΤ.

2. Ανακατασκευή του ‘’κάτω’’ µπαρ (Θησέας)

3. Ανακατασκευή πάνω πάρκινγκ (Εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης, στραγγιστηριών,δικτύου οµβρίων, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, ηλεκτροφωτισµοί).

4. Ανακατασκευή οικίσκων αναβατήρων.

5. Ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις-Αποκατάσταση δικτύου ηλεκτροδότησης του Χ.Κ.(διαχωρισµός ρευµάτων, νέοι ηλεκτρικοί πίνακες και εγκαταστάσεις).

6. Επισκευή διαµόρφωση και ανακατασκευή χώρου στάθµευσης και συντήρησης διαστρωτήρων χιονιού (Ratrack).

7. Εκβραχισµός-εξοµάλυνση πιστών.

8. Τοποθέτηση χιονοφραχτών-Ασφάλεια µόνιµη σήµανση πιστών.

Το έργο χρηµατοδοτείται από Πιστώσεις του Π.∆.Ε. 

 

Το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων θεατών απέσπασαν οι χορευτές των παραδοσιακών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου κατά την τελετή λήξης των χορευτικών τμημάτων. 

Στην παράσταση, που είχε τίτλο «Της ψυχής αισθήματα, του χορού πατήματα»  μετείχαν όλα τα μέλη των χορευτικών τμημάτων που φθάνουν τα 150 ενώ τους πλαισίωναν 10 μουσικοί. 

Οι χορευτές εντυπωσίασαν το πολυπληθές κοινό που αψήφησε την κακοκαιρία και βρέθηκε στο κλειστό γυμναστήριο στην Αερογέφυρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων θεατών απέσπασαν οι χορευτές των παραδοσιακών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων θεατών απέσπασαν οι χορευτές των παραδοσιακών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων θεατών απέσπασαν οι χορευτές των παραδοσιακών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου

 

Σελίδα 1 από 93

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message