Το καλό κλίμα στο γεύμα ήταν το επιστέγασμα της καλής επίσκεψης που είχε προηγηθεί παρά τις live διαφωνίες στη συνέντευξη τύπου

Χθες το απόγευμα στην Άγκυρα, τα χαμόγελα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων περίσσευαν. Δεν είναι ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια αυτής της σύνθετης διμερούς σχέσης είχαν αίφνης και ως δια μαγείας εξαφανιστεί, φαίνεται όμως ότι οι δύο χώρες συνειδητά έχουν επιλέξει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την οδό της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

 Το καλό κλίμα συνεχίστηκε και στο δείπνο, με το οποίο ολοκληρώθηκε το τέταρτο κατά σειρά ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Εκεί, μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το…στήσιμο των τραπεζιών. Σε αντίθεση με το γεύμα εργασίας της Αθήνας, όπου οι αντιπροσωπείες έκατσαν στο ενιαίο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, στην Άγκυρα η τουρκική προεδρία τοποθέτησε τους καλεσμένους σε ροτόντες. Ο καθένας πήγε με το… ζευγάρι του και έτσι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν κάθισαν μόνοι τους σε μια ροτόντα, μαζί με τους δύο μεταφραστές τους, τον Μίλτον Νικολαϊδη από ελληνικής μεριάς και τον Τούρκο συνεργάτη του κ. Ερντογάν.

Το τι είπαν οι δύο ηγέτες όταν έμειναν απολύτως κατ’ ιδίαν, το γνωρίζουν σε αυτή τη φάση μόνο οι ίδιοι. Όπως μαρτυρούν, όμως, αυτόπτες μάρτυρες με βάση τη γλώσσα του σώματος, το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό. Σε αυτό ίσως να βοήθησαν τα αρνίσια παϊδάκια, τα κεμπάπ και τα ντολμαδάκια που σέρβιραν οι Τούρκοι, ενώ μια ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα έπαιξε ορχηστρικά τουρκικά και ελληνικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και την «Φραγκοσυριανή».

tourkia-palati2

Η ελεγχόμενη ένταση για τη Γάζα

Το καλό κλίμα στο γεύμα ήταν το επιστέγασμα μιας επίσης καλής επίσκεψης που είχε προηγηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε στο γραφείο του Τούρκου προέδρου 1,5 ώρα, περίπου μισή ώρα παραπάνω από όσο είχε επισήμως προβλεφθεί. Και εξίσου καλές ήταν οι συνομιλίες που έγιναν με τις διευρυμένες αντιπροσωπείες, αν και λόγω της παράτασης του τετ-α-τετ, αυτές κράτησαν λιγότερο.

Το ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι ο κ. Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά σε θέμα που να αφορά ελληνική κυριαρχία, όπως τα θαλάσσια πάρκα, ενώ έκανε ακροθιγείς αναφορές στη μειονότητα της Θράκης και στο Κυπριακό. Όσο για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εμφανίστηκε καταγραφικός, ενώ θέλησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις με την πρόσκληση στο δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Με όλα αυτά τα διμερή ανοιχτά, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να ανταπαντήσεις στις δηλώσεις Μητσοτάκη με έναν τρόπο «ελεγχόμενο», σηκώνοντας δηλαδή το θέμα της Γάζας και τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Ένα θέμα που τον αφορά ιδιαίτερα για το εσωτερικό του, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο «αποτύπωμα». Και αφού ολοκλήρωσε τη μακρά τοποθέτησή του για το ζήτημα, εστράφη προς τον κ. Μητσοτάκη, περίμενε να ακούσει πλήρως τη μετάφραση από το ακουστικό του και τον άφησε να απαντήσει ξανά. Και στο τέλος, συμφώνησαν ότι διαφωνούν, χωρίς αυτό να είναι εμπόδιο για την εξέλιξη της συνάντησης. Σημειωτέον, ο κ. Ερντογάν δεν είχε ανταπαντήσει στην Αθήνα, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει τον λόγο μετά την αναφορά του σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση είναι ότι, παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες που υπάρχουν, δεν θα πρέπει να διασαλεύεται η τάξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Με άλλα λόγια, μπορούμε να συζητάμε, ακόμα και αν διαφωνούμε.

Οι επόμενες συναντήσεις

Ένα πρακτικό παραγόμενο του ραντεβού ήταν η εντολή των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στους κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν να προσδιορίσουν το πλαίσιο των επόμενων επαφών. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ η επόμενη τους συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Ως το τέλος του έτους, ενδεχομένως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα λάβει χώρα στην Άγκυρα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έγινε πέρυσι στην Αθήνα με διευρυμένη υπουργική συμμετοχή και τείνει να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν θα τα πουν μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ως προς τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο, πάντως, εκκρεμεί ο από μέρους της Τουρκίας ορισμός του νέου υφυπουργού Εξωτερικών που θα χειρίζεται το σχήμα με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς ο νυν υφυπουργός Μπουράκ Ακτσαπάρ αναχωρεί μέσα στο καλοκαίρι για τον ΟΗΕ. Παράλληλα, εκκρεμεί για τις επόμενες μέρες ο πλήρης καθορισμός της οκταμελούς σύνθεσης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου υπό τους Γιώργο Προκοπίου και Αντνάν Πολάτ

Σε κάθε περίπτωση, ο «πυρήνας» της ελληνοτουρκικής διαφοράς, ως προς τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, φαντάζει ακόμα μακρινός στόχος, μιας και οι συζητήσεις δεν είναι ακόμα σε αυτή τη φάση.protothema.gr

Πόσα αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη αναψυχής δηλώνουν στην Εφορία. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την επεξεργασία 6.560.865 φορολογικών δηλώσεων

Εξι στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν ότι έχουν αυτοκίνητο στο όνομά τους, τέσσερις στους δέκα διαμένουν σε ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, δύο στους δέκα εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα, πάνω από 127.000 φορολογούμενοι αγόρασαν ακίνητο το 2023, περίπου 130.000 οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σχεδόν 1,8 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν δόσεις δανείων στις τράπεζες, ενώ περισσότεροι από 96.000 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι έχουν στο όνομά τους σκάφος αναψυχής και πάνω από 23.000 εμφανίζουν στην Εφορία την πισίνα που έχουν στο σπίτι τους. 

Αποκαλυπτικά για το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ των Ελλήνων είναι τα στοιχεία από την επεξεργασία των 6.560.865 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2023. Ειδικότερα:

Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.

Οι φορολογούμενοι δηλώνουν ότι έχουν στο όνομά τους 5.367.720 αυτοκίνητα και 96.750 σκάφη αναψυχής.

Πισίνες.

22.623 διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους, ενώ 345 φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 800.000 ευρώ έχουν και εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις πολυτελείς κατοικίες τους.

Ακίνητα

n  Ιδιόκτητη πρώτη κατοικία έχουν 3.275.076 νοικοκυριά και 963.789 έχουν παράλληλα και εξοχικό. Δευτερεύουσα κατοικία στο χωριό ή στην πόλη διαθέτουν 196.102 φορολογούμενοι.

n 1.798.246 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι η κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν είναι μισθωμένη ή ότι τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

n 1.041.391 φορολογούμενοι δήλωσαν 4,2 δισ. ευρώ ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση κατοικιών και 550.118 πρόσθετα εισοδήματα ύψους 4,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από την εκμίσθωση επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (γκαράζ).

n 1.510 δηλώνουν ότι έχουν ακίνητα προς εκμετάλλευση στο εξωτερικό. Το πλήθος των ακινήτων ανέρχεται σε 21.227 και τα εισοδήματα που απέκτησαν διαμορφώνονται σε 16,789 εκατ. ευρώ.

n Στο ενοίκιο μένουν 1.406.379 νοικοκυριά πληρώνοντας μισθώματα αξίας πάνω από 3,1 δισ. ευρώ συνολικά.

n 870.704 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών τους, συγγενών ή φίλων.

Δαπάνες

n 134.883 φορολογούμενοι πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία πληρώνοντας συνολικά για δίδακτρα 569,625 εκατ. ευρώ ή 4.218 ευρώ κατά μέσο όρο.

n Στους 2.646 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, σοφέρ και δασκάλους, συνολικής αξίας 32,918 εκατ. ευρώ ή 12.440 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Εισοδήματα – καταθέσεις

n Σε 82.726 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

n 2.721 φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν αποδοχές από το εξωτερικό συνολικού ύψους 78,190 εκατ. ευρώ.

n 44.030 φορολογούμενοι λαμβάνουν σύνταξη από το εξωτερικό, το ύψος των οποίων φθάνει στα 419,928 εκατ. ευρώ ή 9.537 ευρώ ο καθένας.

n Σε 257,562 εκατ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος των τόκων από τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ημεδαπές τράπεζες και σε 79,159 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις σε τράπεζες στο εξωτερικό.

Δάνεια.

Σε 1.767.546 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης ότι έχουν υποχρεώσεις σε δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 5,740 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.247 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια διαβίωσης.

Αγορές.

Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα πραγματοποιήθηκαν συνολικά από 7.024.636 ΑΦΜ. Το συνολικό ποσό για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που αναγράφηκε στους κωδικούς της δήλωσης 049 (υπόχρεος) και 050 (συζύγου) ανήλθε σε 42,222 δισ. ευρώ και 12,598 δισ. ευρώ αντίστοιχα. tanea.gr

Σε οξείς τόνους κριτική απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη , όταν πήρε το λόγο στη Βουλή .

«Να μην μας δίνει μαθήματα ευρωπαϊσμού ο κ. Μητσοτάκης. Έδειξε αλαζονεία και αμετροέπεια. Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη και εσείς πήγατε να τη βγάλετε το 2009. Δεν θυμάται ο Πρωθυπουργός τι ψήφισε το 2010; Αν τότε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ δεν έπαιρνε τη σωστή απόφαση κι ακολουθούσε τη στάση του Πρωθυπουργού η χώρα θα ήταν εκτός Ευρωζώνης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για την απόφαση στη δίκη για το Μάτι, ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι είναι ασύμμετρη για το μέγεθος της τραγωδίας και πώς και οι κρίνοντες κρίνονται.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη στη κυβέρνηση, όταν με τις συνεχείς παραβάσεις της υπονομεύει το κράτους δικαίου, όταν δεν έχει κληθεί ακόμη για τις υποκλοπές ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την προχειρότητα και την απουσία συνεκτικού σχεδίου για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης. Υποστήριξε ότι « η αλλαγή που φέρνετε, βιαστικά και πρόχειρα είναι για να μη χάσετε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν επιλύει το πρόβλημα που υπάρχει και θα δημιουργήσει νέα μεγαλύτερα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξήγησε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη επειδή «φαίνεται να γίνεται χωρίς να προκύπτουν σαφή και ενιαία κριτήρια, αλλά βάσει των δικών σας πελατειακών κριτηρίων όπως αποδεικνύει η απουσία της απαιτούμενη χωροταξικής προπαρασκευής. Οι κτηριακές υποδομές που υπάρχουν είναι το λιγότερο ανεπαρκείς δημιουργώντας ουσιαστικά προβλήματα. Όσον αφορά στους δικαστικούς υπαλλήλους, που σύμφωνα με το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας της οποίας ζητήσατε τη συνδρομή, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης», τα μέτρα του δικαστικού χάρτη και η σχετική ανακατανομή των πόρων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν» τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση του υπάρχοντος ανεπαρκούς προσωπικού».

Η οξεία επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη επεκτάθηκε σ΄όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, την ακρίβεια, την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την οικονομική πολιτική που , όπως ανέφερε, « εκτός από άδικη είναι και αναποτελεσματική», ενώ κάλεσε ευθέως τη κυβέρνηση να απαντήσει άν είναι "φερόμενη" η διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Στις Ευρωεκλογές όσο και να προσπαθείτε να εκβιάσετε τον ελληνικό λαό δεν κρίνεται η σταθερότητα της κυβέρνησής σας. Κρίνεται όμως ποιοι θα αναλάβουν την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πώς ανοίγει μέτωπο με την ακροδεξιά στην Ελλάδα αλλά ανέχεται τη η τωρινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για όσα είπε στη χθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι ανοικτή για συνεργασία με την ακροδεξιά και με κόμματα όπως το VOX στην Ισπανία, την κα Μελόνι στην Ιταλία, το PiS στην Πολωνία που κατηγορούνταν για παραβίαση του κράτους δικαίου, και τον κ. Βελόπουλο από την Ελλάδα.

«Συμφωνείτε με αυτή τη θέση της υποψήφιάς σας; Θεωρείτε ότι μία συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις θα είναι καλή για την Ευρώπη και για τα συμφέροντα της χώρας μας; Πως μπορείτε από τη μία να καταγγέλετε την Ακροδεξιά και από την άλλη να είστε έτοιμος να συμμαχήσετε μαζί της σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Τελικά τί από τα δύο ισχύει; Αυτό είναι το όραμά σας για την Ευρώπη; Η συνεργασία με την ακροδεξιά; Γιατί δεν το λέτε στον ελληνικό λαό για να ξέρει τι ψηφίζει στις Ευρωεκλογές!», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Και σας προκαλώ και πάλι: ελάτε να κάνουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ένα debate.

Το είχε δεχθεί ο Κωσταντίνος Καραμανλής και το 2004 και το 2009. Εσείς γιατί το αρνείστε τώρα; Τι φοβάστε; », τόνισε .

 

«Δεν διακυβεύεται στις Ευρωεκλογές η σταθερότητα. Διακυβεύεται άν θα υπάρχει ανάχωμα στην αλαζονεία σας. Αν θα υπάρχει μιά αντιπολίτευση που προτείνει μια άλλη πορεία για τη χώρα », είπε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της ΝΔ. Κι όλοι εσείς είστε υποταγμένοι και υπόδουλοι στην εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Σας αξίζει μήνυμα αποδοκιμασίας».

"Λένε πως μόνο όταν θυμάσαι από πού ξεκίνησες, μπορείς να έχεις ασφαλή πυξίδα για το μέλλον. Στη συλλογική μας μνήμη, είναι χαραγμένη η εικόνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος πριν από 50 χρόνια σήμανε με την άφιξή του την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και χάρις στη δική του πολιτική οξυδέρκεια εξασφάλισε την είσοδο της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ενάντια στις σειρήνες του λαϊκισμού .. επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  Σοφία Ζαχαράκη σε μήνυμά της για το 15ο Συνέδριο του κόμματος. 

Και συνεχίζει...

Με την ίδια πυξίδα πορεύεται, όμως, επί πέντε δεκαετίες και η παράταξή μας. Εδώ στο Ζάππειο, γιορτάζουμε μισό αιώνα ζωής του μεγαλύτερου πολιτικού οργανισμού της χώρας, της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν «τυχαίνει» απλώς η Νέα Δημοκρατία να γιορτάζει τα 50 χρόνια της παράλληλα με τη Δημοκρατία μας, δεν πρόκειται για κάποιου είδους σύμπτωση. Το αντίθετο: 

Αυτή η παράταξη έχει αποτελέσει κατά το πέρασμα των δεκαετιών την εγγυήτρια του πολιτεύματός μας και της ασφαλούς ευρωπαϊκής πορείας του τόπου μας. Είναι η πολιτική δύναμη που σε κρίσιμα σταυροδρόμια δεν υπέκυπτε στις σειρήνες του λαϊκισμού και του μικροκομματικού συμφέροντος, αλλά έκανε θαρραλέες επιλογές, πάντα προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών.

Αυτός ο εορτασμός όμως περιέχει για πολλές και πολλούς από εμάς πολλές προσωπικές ξεχωριστές ιστορίες. Αυτή η παράταξη έχει και μια πιο προσωπική διάσταση στις ζωές μας, αποτέλεσε και ένα δεύτερο σχολείο, ένα δεύτερο σπίτι.

Προσωπικά, ποτέ δεν θα ξεχάσω και πάντα θα θυμάμαι μία προς μία τις ξεχωριστές στιγμές που έζησα, στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ως φοιτήτρια, στην ΟΝΝΕΔ , σε όλη αυτή την αξέχαστη διαδρομή. 

Τις φιλίες και τις σχέσεις ζωής που έφτιαξα. Τους αγώνες που όλες και όλοι μαζί δώσαμε, τις προσπάθειες που κάναμε, στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία, για αξίες απλές αλλά αδιαπραγμάτευτες για εμάς: όπως είναι οι φιλελεύθερες ιδέες, η αγάπη για αυτόν τον τόπο, η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, η πεποίθηση ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη, η πραγματική πίστη ότι όλες και όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα".

 

 

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν το ποσό της εκκαθάρισης, στον προσωπικό τους λογαριασμό (myAADΕ) στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα ενώ όσοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η πληρωμή του Φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις με την πρώτη στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Ανοίγει σήμερα, εκτός μεγάλου απροόπτου, για την υποβολή των αιτήσεων η ειδική πλατφόρμα για το Youth Pass των 150 ευρώ. Δικαιούχοι του νέου κύκλου χορήγησης της ενίσχυσης είναι όσοι έκλεισαν τα 18τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Για να μπορούν όμως να λάβουν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση.Προϋπόθεση -πριν από την αίτηση- συνιστά και η εγγραφή του δυνητικού δικαιούχου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/youthpass. Το ποσό της ενίσχυσης έχει την μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Πλέον, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Στην νέα «φουρνιά» δικαιούχων που υποβάλλει αιτήσεις την Πρωταπριλιά, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του Youth Pass

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στη σχετική Εφαρμογή εισερχόμενος με τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στην ιστοσελίδαhttps://vouchers.gov.gr/youthpass

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Το YouthPass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Που εξαργυρώνεται το Youth Pass

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)

πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)

και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές με τον κ. Μητσοτάκη να τους ευχαριστεί για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Οι παραιτήσεις έρχονται μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση για τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί με τον επιχειρηματία και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη: μια συνάντηση που έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, την οποία ωστόσο επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτησή τους ήλθε μετά από συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση η οποία έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς ο επικεφαλής της παράταξης "Στερεά περιφέρεια" κ.Κώστας Μαρκόπουλος  έθεσε ερωτήματα για το πολύπαθο οδικό δίκτυο της Εύβοιας με έμφαση στον Νότιο Κεντρικό άξονα.

Η επερώτηση ήταν ως εξής:

«Το οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι πάντα ο πρωταγωνιστής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που αφορούν τα προβλήματα του Νομού την τελευταία 20ετία. Οι πολίτες αυθόρμητα το αναφέρουν πρώτο σε κάθε ερωτηματολόγιο. Δυστυχώς στην προηγούμενη 5ετία Περιφερειακής Αρχής βιώσαμε πολλές υποσχέσεις ακόμη και δια στόματος Πρωθυπουργού και από τον Περιφερειάρχη για εκκίνηση μεγάλων οδικών έργων (Παράκαμψη Χαλκίδας από το 2020, Παράκαμψη Βασιλικού & Αμαρύνθου από το 2021 κλπ) και τίποτα δεν επαληθεύθηκε.

Αντίθετα ζήσαμε και φυσικές καταστροφές που επιδείνωσαν το πρόβλημα. Δόθηκαν πολλά χρήματα για έργα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, είτε όχι, για τον Βορειοκεντρικό οδικό άξονα και συγχρόνως υπάρχει πλήρης αφωνία για τον Νοτιοκεντρικό οδικό άξονα που είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνος. Το αποτέλεσμα του τραγικού οδικού δικτύου στην Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στην Εύβοια είναι η Περιφέρεια Στερεάς να είναι τέταρτη σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και δεύτερη σε θανάτους.

Παρακαλώ πολύ να μας δώσετε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Πόσα χρήματα δόθηκαν για κατεπείγοντα έργα και πόσα από αυτά έχουν υλοποιηθεί και πότε;

2. Πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι παρακάμψεις και με ποια χρηματοδότηση.

3. Έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με τον Νοτιοκεντρικό άξονα και με ποιό τρόπο, με ποιές μελέτες και από ποιά χρηματοδότηση.

4. Τι έχετε κάνει για την οδική ασφάλεια σε επίπεδο σήμανσης και φωτισμού μέχρι τώρα και τι σχεδιασμό έχετε».

Δυστυχώς οι απαντήσεις που έλαβα ήταν απογοητευτικές. Καμία αναφορά σε καμία νέα χρηματοδότηση. Καμία ελπίδα για την υλοποίηση παρακάμψεων Βασιλικού και Αμαρύνθου. Καμία δέσμευση για συντήρηση και οδική ασφάλεια του υπάρχοντος δικτύου Χαλκίδα-Κύμη και Λέπουρα-Κάρυστος. Έλαβα σαν απάντηση την επίμονη αναφορά στο Στόμιο-Πλατάνα που είναι ημιτελές και στο Λέπουρα-Ν.Στύρα που θα παραδοθεί το μισό!

Δυστυχώς η θητεία Μπακογιάννη-Σπανού είναι τραγική για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας.

«Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα.

Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι θα υλοποιηθεί. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι, θα κάνουμε κάτι στο τέλος του χρόνου.

Θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έρχονται εκλογές και άρα «δώσε κάτι», αλλά δεν θα το κάνω.

Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη  ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», κατά την ειδική συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου εξελέγη  ­­­­o Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στη θέση του  Β΄ Αντιπροέδρου  ο Γεώργιος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και στη θέση του Γενικού Γραμματέα ο Δημήτρης Καφαντάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου  Νέστορος.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξελέγησαν  και τα επιπλέον επτά αιρετά μέλη - πέραν του Προεδρείου -  που απαρτίζουν την 11μελή  Εκτελεστική Επιτροπή

Συγκεκριμένα εξελέγησαν οι:

Ελευθέριος Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου

Βασίλειος Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου

Χρήστος Τεντόμας, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Ευάγγελος Μπαρμπάκος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας

Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών

Κώστας Ζαχαριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Σελίδα 1 από 73

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message