Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος και την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί με τους έξι υποψηφίους χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα «χαρτιά» του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος θα πρέπει να σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εκείνος αντιπροσωπεύει το παρελθόν, ενώ ο ίδιος το μέλλον.

Με δήλωσή του από το Καρπενήσι, όπου περιοδεύει, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο και προσαρμόζομαι μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος, στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει.

»Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος. Όρισα σήμερα εκπρόσωπό μου στα μέσα μαζική ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα. Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και, αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του Α.Λοβέρδου στον Παναγιώτη Καραγιάννη και το "Συμβαίνει Τώρα"

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς επίσης να σταματήσει η έκδοση των αδειών και να αξιολογηθούν όλες οι μέχρι τώρα άδειες, ζητά σε ψήφισμά του, το Δίκτυο Δημάρχων για την αειφορία, την ισόρροπη ανάπτυξη και τις Α.Π.Ε.

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Το σχετικό ψήφισμα υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι  κ.κ Αργιθέας Α.Στεργίου,Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Καρδίτσας Β. Τσιάκος και Λίμνης Πλαστήρα και Π. Νάνος.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το Δίκτυο Δημάρχων για τις ΑΠΕ που συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και αποτελείται από δημάρχους όλης της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους δήμους τους, στην προσπάθειά του να διευρύνει διαρκώς τη δυναμικότητά του με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα νησιά και στους σημαντικούς ορεινούς όγκους, πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11:00π.μ. σύσκεψη, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη (14-16/10/2021) και υποβάλλει το παρακάτω ψήφισμα για να ληφθεί σχετική απόφαση στο συνέδριο.

Σε παλαιότερη (10/11/2020) σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης των μελών του Δικτύου Δημάρχων, με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμφωνήθηκε καταρχήν ότι είναι απολύτως απαραίτητος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ στο σύνολό τους, και όχι μια πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά panels.

Όμως η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη, την εγκατάσταση και αδειοδότηση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων μας.

Αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους Δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες, χωρίς να ληφθούν υπόψη εγκεκριμένα τοπικά χωροταξικά σχέδια ή ευρωπαϊκοί θεσμοί και αποφάσεις, εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι αποδεκτό πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. είναι ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας, διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι αντιδράσεις εδράζονται σε δίκαια αιτήματα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ (Ιούνιος και Σεπτέμβριος 2021), έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγής Α.Π.Ε. για έργα συνολικής ισχύος 117,45 GW (μόνο τον Ιούνιο 17,45 GW). Είναι γνωστό ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας ήταν το 2020 19,4 GW.

Θέση του Δικτύου μας είναι ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο πρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής κρίσιμες παραμέτρους:

Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες, καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε:

1.Να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής αφού έχουν συντριπτικά υπερκαλύψει οι υπάρχουσες τις απαιτήσεις,

2.Να αξιολογηθούν ΟΛΕΣ οι μέχρι τώρα άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί, και με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, πολιτισμικά να επιλεγούν ποια έργα μπορούν να συνεχίσουν,

3.Περιοχές που έχουν ήδη μεγάλη συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, και περιοχές στις οποίες υπάρχουν ήδη μεγάλες εγκαταστάσεις Α.Π.Ε., να εξαιρεθούν από περαιτέρω εγκαταστάσεις,

4.Απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.) ή έντονης τουριστικής ανάπτυξης

5.Σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των Δήμων και της Περιφέρειας, δια των θεσμικών τους οργάνων.

Το δίκτυο των Δημάρχων αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα, έξω και πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με σαφή στόχο και προσανατολισμό την αποτροπή της ανεξέλεγκτης, άναρχης και υπερμεγέθους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους Δήμους μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσουμε την υπεραξία των τόπων μας, να συνεισφέρουμε στη σύνταξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης πρότασης, να διασυνδεθούμε μεταξύ μας και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, να συντονίσουμε τις δράσεις μας και τελικά να διασυνδέσουμε τις κυρίαρχες βουλήσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Ζητάμε από την ΚΕΔΕ τη σύσταση ειδικής αυτοτελούς επιτροπής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Το παρόν ψήφισμα θα κατατεθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες του Δικτύου.

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Πέτρος Φιλίππου

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Δημήτριος Λουκάς

ΑΓΡΑΦΩΝ Αλέξανδρος Καρδαμπίκης

ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Παναγιώτης Νάνος

ΣΚΥΡΟΥ Νικόλαος Μαυρίκος

ΤΗΝΟΥ Ιωάννης Σιώτος

ΑΝΔΡΟΥ Δημήτριος Λοτσάρης

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Ιωάννης Ταταράκης

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Νικόλαος Κομηνέας

ΜΗΛΟΥ Εμμανουήλ Μικέλης

ΝΑΞΟΥ Δημήτριος Λιανός

ΠΑΡΟΥ Μάρκος Κωβαίος

ΣΙΚΙΝΟΥ Βασίλειος Μαράκης

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ Ευθαλία Παπαδοπούλου

ΑΜΟΡΓΟΥ Ελευθέριος Καραΐσκος

ΜΕΤΕΩΡΩΝ Θεόδωρος Αλέκος

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ Μιχαήλ Μιτζίκος

ΑΡΓΙΘΕΑΣ Ανδρέας Στεργίου

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Βασίλειος Τσιάκος

ΑΝΑΦΗΣ Ιάκωβος Ρούσσος

ΙΟΥ Γκίκας Γκίκας

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ Βλάσης Σιώτος

ΚΥΘΗΡΩΝ Ευστράτιος Χαρχαλάκης

ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Γεώργιος Ψάθας

ΣΑΜΗΣ Γεράσιμος Μονιάς Νέτης

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Νικόλαος Γαλατούμος

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Ηρακλής Τριχείλης

ΔΩΔΩΝΗΣ Χρήστος Ντακαλέτσης

ΜΕΤΣΟΒΟΥ Κωνσταντίνος Τζαφέας

ΖΑΓΟΡΙΟΥ Γεώργιος Σουκουβέλος

ΚΙΜΩΛΟΥ Κωνσταντίνος Βεντούρης

Τον τρόπο με το οποίον οι επιτήδειοι "αρπάζουν" χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό των πολιτών εξηγεί η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" .

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να γίνει η απάτη απαιτείται η συμμετοχή του θύματος, καθώς δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι για να πετύχουν τον σκοπό τους και να κάνουν μια μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα εξής:

- Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking του θύματος,

-Τον κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται με SMS στο κινητό του.

- Αν η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται μέσω ειδοποίησης στο mobile banking , πρέπει να πείσουν το θύμα να τη δώσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", τα μισά περιστατικά απάτης αφορούν στην κλασική μέθοδο του ψαρέματος (phising) των στοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στο e-banking πατώντας συγκεκριμένο link προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα πχ ότι μπλόκαρε η κάρτα του ή πάγωσε ο λογαριασμός του.

Αν το θύμα πατήσει το link εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-bankig της τράπεζας του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εσόδου του, αυτά περιέχονται στην κατοχή των δραστών. Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν.

Για την απόκτηση των στοιχείων στο e-banking χρησιμοποιείται και η ακόλουθη μέθοδος:

Οι δράστες τηλεφωνούν στο θύμα υποτίθεται εκ μέρους της Microsoft για την επίλυση ενός ζητήματος στον υπολογιστή . Αν τους δοθεί η απαραίτητη εξ αποστάσεως πρόσβαση εγκαθιστούν προγράμματα παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνουν τους κωδικούς e-banking.

Ο συναγερμός της Αστυνομίας και η ΤτΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, την Τράπεζα της Ελλάδας και πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατακόρυφη αύξηση της λείας από ηλεκτρονικές απάτες κατά 515% το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 6,5 εκατ, ευρώ στο 9μηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό που έχει κλαπεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 καταθέσεις της τάξεως των 150. 000 ευρώ την ημέρα.

Όπως επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η στροφή των επιτηδείων στην εξαπάτηση καταθετών μέσω του e-banking οφείλεται σε δύο λόγους:

-Πρώτον στην αύξηση των δικλίδων ασφαλείας στις πληρωμές με κάρτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που ανάγκασε τους e-ληστές να στραφούν στις υπηρεσίες e-banking.

-Και δεύτερον στον μεγάλο αριθμό νέων χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής (συν 20% τον τελευταίο 1,5 χρόνο) οι οποίοι αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμανλής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Βασίλης Ράπανος.

Νέα στρατηγική

Όλα τα μέρη συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κρατικών και μη φορέων (υπουργείο, πιστωτικά ιδρύματα, κεντρική τράπεζα κλπ).

Το όργανο που θα συσταθεί με υπουργική απόφαση θα έχει δύο βασικούς στόχους:

-Πρώτον, την προώθηση μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την εκπαίδευση των πολιτών και την πρόληψη του φαινομένου.

-Δεύτερον, την άμεση επέμβαση τη στιγμή της απάτης, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.enikonomia.gr 

Η είδηση υποτροπής της υγείας της Φώφης Γεννηματά, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, αιφνιδίασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη χώρα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς εισήχθη με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Ωστόσο, μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου, με την κ. Γεννηματά να καλείται να δώσει άλλη μία δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.

Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην κούρσα για την αρχηγία του κόμματός της.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» ανέφερε η ίδια στη δήλωσή της.

Στήριξη του ΚΙΝΑΛ στη Φώφη Γεννηματά

Η είσοδος της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και η ανακοίνωση για την αποχώρησή της από τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών έπεσε σαν «βόμβα» στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου στεγάζεται το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στα γραφεία των τριών άλλων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης σημειώνουν ότι, αυτή τη στιγμή, προέχει η υγεία της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας στους συνομιλητές τους ότι δεν είναι η στιγμή για προεκλογικού τύπου ομιλίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε, από την πρώτη στιγμή, ότι απέχει από κάθε προεκλογική δραστηριότητα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πήγε σε προγραμματισμένη εκδήλωση στη Βούλα «για να μην στήσει τους πολίτες που τον περίμεναν», δεν πραγματοποίησε ομιλία. Το ίδιο και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος προχώρησε σε μία συναισθηματική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως «τη θέλουμε και πάλι ακμαία κοντά μας».

«Αφήστε να ξημερώσει και θα δούμε τι θα κάνουμε, πώς θα προχωρήσουμε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρέθηκε στον Ευαγγελισμό για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις για όλα, αλλά αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι μία καλή εξέλιξη της υγείας της προέδρου του κόμματος.

Η νέα σοβαρή περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε κύμα συμπαράστασης και από τον πολιτικό κόσμο.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησαν μαζί της, για να της ευχηθούν να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης έκαναν θερμές δηλώσεις συμπαράστασης.

Μήνυμα Προέδρου Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης για τις ανεμογεννήτριες: "Η  ΠΕΔ θα είναι δίπλα στο πρόβλημα που προέκυψε από την υπέρμετρη τοποθέτηση  ανεμογεννητριών" - Eviathema.gr

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση  του 1821. 

Η Ελλάδα, η αγαπημένη μας πατρίδα, γιορτάζει!

Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε!

Αισθανόμαστε υπερηφάνεια και ταυτόχρονα δέος για το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του 1821.

Η Στερεά Ελλάδα αποτέλεσε τον τόπο που δόθηκαν ιστορικές μάχες για την απελευθέρωση, σπουδαίοι αγωνιστές έδωσαν το αίμα τους για να μπουν τα θεμέλια ενός ελευθέρου και ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Σήμερα, απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της αυτοθυσίας, είμαστε ελεύθεροι, ορίζουμε τη μοίρα μας, χτίζουμε το μέλλον μας.

Μέσα σε αυτή την διαδρομή των 200 χρόνων η Ελλάδα και η Στερεά έχουν προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Έχουν αποκτήσει έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις.

Παλεύουμε για μια Ελλάδα, που θα την θαύμαζαν όσοι αγωνίστηκαν για αυτή. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελεί για εμάς ύψιστο χρέος και ευθύνη. Έχουμε πίστη και θα  πετύχουμε. Το οφείλουμε στους ηρωικούς αγωνιστές του 1821, το  χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ακολουθήστε την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωθείτε για τη δράση της:

www.facebook.com/pedstereas/

www.instagram.com/ped.stereas/

Έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο- Κηδεύεται αύριο

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 73 χρονών, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και είχε γίνει γνωστός για τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα, όπως και σε ακτιβιστικές ενέργειες για το παλαιστινιακό.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και το 2015 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο Τάσος Κουράκης υπήρξε ένας σπάνιος δημοκρατικός άνθρωπος προσηλωμένος στις αρχές των ατομικών ελευθεριών και της Δημοκρατίας. Φιλέρευνος και, παράλληλα, εξαιρετικά αγαπητός δάσκαλος, άφησε με την πλατιά καλλιέργειά του το δικό του στίγμα στην ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα, διαγράφοντας μια ξεχωριστή πορεία στον τομέα της γενετικής.

Γεννημένος το 1948 στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια με τα κοινά και το 1975 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Από το 1990 ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, έχοντας παράλληλα δράση στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ως μέλος του ΔΣ αρχικά και αργότερα ως γραμματέας του. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και του 2006  ήταν επικεφαλής  της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Από το 2007 έως το 2019 εκλεγόταν σταθερά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ά Θεσσαλονίκης.

Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ορκίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, ενώ μετά της εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, ο Τάσος Κουράκης ασχολήθηκε με την ποίηση, εκδίδοντας 8 ποιητικές συλλογές από το 1995 έως το 2019.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγένεια και τη συνέπειά του, αλλά και για τους αγώνες και τις αγωνίες του για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και του τρεις γιους του.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει αύριο Δευτέρα 11/10 στις 5:30 μ.μ στην αίθουσα Μπίλλη, απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης.​

Τις υποψηφιότητες για τις θέσεις του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας ΔΕΕΠ(παλιάς ΝΟΔΕ) Ευρυτανίας, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΕΠ, των Προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ), των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΗΜΤΟ και των Συνέδρων ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

Το who is who του Γιάννη Οικονομίδη

Όπως σας έχουμε ενημερώσει προ ημερών μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της ΔΕΕΠ είναι ο εκπαιδευτικός Γιάννης Οικονομίδης.

Στο σύντομο βιογραφικό του ο ίδιος αναφέρει:

"Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσα το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου. Σπούδασα στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1987-1988 εργάστηκα στην Αθήνα στα ιστορικά περιοδικά "ΤΟΤΕ..." ως βοηθός αρχισυντάκτη και αρθρογράφος και "Τρίπτυχο".

Ακολούθως με την έναρξη λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού "Ράδιο-Καρπενήσι 97,5 FM" εργάστηκα ως πολιτικός συντάκτης , εκφωνητής ειδήσεων και παραγωγός εκπομπών. Διορίστηκα το 1995 καθηγητής στο Γυμνάσιο Παλαιοκατούνας, όπου υπηρέτησα έως το 1998. Από το 2002 υπηρετώ στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας στη θέση του Προϊσταμένου Εκπαιδευτικών Θεμάτων"

Στην Ευρυτανία οι υποψηφιότητες έχουν για την εσωκομματική διαδικασία είναι οι παρακάτω:

 EYΡΥΤΑΝΙΑ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΛΟΓΩΝ 24ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΕΠ

1 Οικονομίδης Ιωάννης του Ζαχαρία

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΕΕΠ

1 Ατέσση Δήμητρα του Αντωνίου

2 Κολλημένος Δημήτριος του Ιωάννη

3 Λάππας Κλεομένης του Κωνσταντίνου

4 Μαντζιούτας Κωνσταντίνος του Ιωάννη

5 Μπαλτάς Αθανάσιος του Θωμά

6 Σταυρόπουλος Νικόλαος του Αλεξίου

7 Φουρλιά Μαρία του Φωτίου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

1 Κοροκίδας Ευθύμιος του Βασιλείου

2 Φλωράκης Ελπιδοφόρος του Χρυσοστόμου

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜΤΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

1 Ακρίβος Σωτήριος του Γεωργίου

2 Βαξεβάνος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου

3 Βλάχου Ανθούλα του Γεωργίου

4 Διαμαντής Ιωάννης του Λουκά

5 Κατσαρής Χρήστος του Αντωνίου

6 Κοτρώτσιου Νίκη του Αποστόλου

7 Μπομποτσιάρης Μιλτιάδης του Αλεξάνδρου

8 Παλαιού Γεωργία του Αντωνίου

9 Τριανταφύλλου Χρήστος του Θωμά

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

1 Παπαδήμος Γεώργιος του Αλεξάνδρου

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜΤΕ ΑΓΡΑΦΩΝ

1 Ευαγγελογιώργος Θωμάς του Γεωργίου

2 Κάκος Θωμάς του Νέστορα

3 Μάκκας Απόστολος του Ιωάννη

4 Νταβαρίνος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου

5 Πέτσας Γεώργιος του Παντελή

6 Τσιγαρίδας Κωνσταντίνος του Ιωάννη

7 Τσιτσάνης Ανδρέας του Γεωργίου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.

1 Καρατσίκης Δημήτριος του Σεραφείμ

2 Παπασπύρου Φωτεινή του Ηλία

Σημαντικές «ανάσες» θα αρχίσουν να παίρνουν από το 2023 οι συνταξιούχοι, καθώς τότε αναμένεται να βγουν από τον… πάγο οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι και όσοι δεν έλαβαν αυξήσεις και αναδρομικά με βάση τον πρόσφατο νόμο Βρούτση, ο οποίος μεταβάλλει προς τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

 Πρόκειται για περίπου 500.000 παλαιούς συνταξιούχους που δεν είδαν το χρώμα του χρήματος επειδή είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4670/2020 προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά μόνο αν υπερκαλύπτουν την προσωπική τους διαφορά.

Οι συγκεκριμένοι μετά τον επανυπολογισμό δεν πήραν πραγματική αλλά λογιστική αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν είτε να μειώσουν είτε να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους. Έτσι, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να δουν τις πρώτες αυξήσεις το 2023, οι οποίες θα προκύψουν πάντα βάσει του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr.

Συγκεκριμένα, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από 1 Ιανουαρίου 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Έτσι, σε περίπτωση που το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Ένας συνταξιούχος του ΤΣΜΕΔΕ με 38 έτη ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου λαμβάνει σύνταξη 910 και προσωπική διαφορά 96 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξη του ανέρχεται σε 1006 ευρώ, ενώ μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη, εθνική και ανταποδοτική, θα φτάσει στο σύνολο της τα 1006 ευρώ με την λογιστική αύξηση να προσεγγίζει τα 93 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει υπόλοιπο τρία ευρώ από την προσωπική διαφορά και με την πρώτη αύξηση του 2023 η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί πλήρως και σύνταξη του θα αυξηθεί στα 1.034 ευρώ.

Την ίδια στιγμή συνταξιούχος του ΙΚΑ με 37 έτη ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου έλαβε σύνταξη 1.025 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά ανήλθε σε 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση (4670/2020) η σύνταξη πλησίασε τα 1118 ευρώ, ενώ με την αύξηση των 92 ευρώ η προσωπική διαφορά μειώθηκε στα 16 ευρώ.

Η νέα προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί από την πρώτη αύξηση του 2023, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική σύνταξη στα 1.152 ευρώ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους καθώς και τα αναδρομικά που εκκρεμούν για 29.000 δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων.

Πηγή: enikonomia.gr

 

"Ο αγώνας μας ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού, του ναζισμού, του μίσους, του ρατσισμού και της βίας πρέπει να συνεχιστεί.Μέχρι την τελική νίκη" ..τονίζει σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θάνος Μωραίτης.

Αναλυτικά το μήνυμα Μωραίτη:

"Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.Ένας χρόνος από τότε που ο Παύλος κι ο Σαχζάτ τα κατάφεραν.Από τη μέρα που η καρδιά όλων των δημοκρατικών ανθρώπων χτύπησε δυνατά έξω από το Εφετείο. Ένας χρόνος από τη νίκη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Μια τεράστια μάχη κερδήθηκε.Όμως δεν τελειώσαμε.Ο αγώνας μας ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού, του ναζισμού, του μίσους, του ρατσισμού και της βίας πρέπει να συνεχιστεί.

Μέχρι την τελική νίκη".

“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καβγάς Μπογδάνου-Παφίλη – Οργή Δένδια για τον βουλευτή της ΝΔ

Είχε προηγηθεί το έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Θανάση Παφίλη στη Βουλή, αλλά και η οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Όλα ξεκίνησαν όταν στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τόνισε ότι κανείς δεν θα του απαγορεύσει να μιλάει για κράτος των Σκοπίων, ενώ τα αίματα άναψαν όταν είπε την φράση: «Εγώ θυμίζω τον Γρίβα της ΕΟΚΑ, που είπε πως είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές, και ο μεγαλύτερός μας πονοκέφαλος  οι κομμουνιστές».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε πως «Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη. Διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφανιού με την Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία είναι επίσης απαράδεκτη. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Σελίδα 1 από 56

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message