Η παραδοσιακή πίτα των Αγράφων με το όνομα ''πλαστός'' έχει τις ρίζες της στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στα χωριά των Αγράφων, που ποδάρι Τούρκων δεν πάτησε ποτέ, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της φτώχειας αλλά και της άκαρπης γης τους θεωρούσαν πολύ επίπονο να μεταφέρουν το αλεύρι στην πλάτη τους (ζαλίκα) από την κοντινότερη πόλη και να ζυμώσουν ψωμί. Έτσι φύτεψαν ανάμεσα στα φασόλια κόκκους καλαμποκιού και οι καλαμποκιές που μεγάλωναν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τους έδιναν το καλαμποκάλευρο.

Αφού λοιπόν το καλαμποκάλευρο αφθονούσε στην περιοχή τους έφτιαχναν με αυτό εκτός από τη μπομπότα και άλλα φαγώσιμα. Ένα απ' αυτά ήταν και η παραδοσιακή πίτα ''πλαστός'', την οποία έφτιαχναν πολύ γρήγορα γιατί δεν χρειαζόταν ν' ανοίξουν φύλλο.

Υλικά

μισό κιλό χόρτα

4 πράσα

μισό κιλό φέτα σκληρή

2 ποτήρια νερού λάδι

4-5 ποτήρια νερού καλαμποκάλευρο.

Τα χόρτα μπορεί να είναι σπανάκι. Νοστιμότερος γίνεται με διάφορα χόρτα, θα κανονίσετε στο μισό κιλό χόρτα τα περισσότερα να είναι σπανάκι. Τα υπόλοιπα λίγα σέσκουλα, λίγες παπαρούνες, πού λίγα φύλλα από παντζάρια και λίγα βλήτα.

Εκτέλεση

Κόβετε ψιλά με το μαχαίρι τα χόρτα, τα πλένετε καλά και τα τρίβετε λίγο με το χέρι σας. Το πράσινο νερό που θα μείνει το χύνετε.

Καθαρίζετε τα πράσα, τα τρίβετε πολύ ψιλά με το μαχαίρι και τα βάζετε μαζί με τα χόρτα. Τρίβετε το τυρί με το χέρι σας, το βάζετε στα χόρτα και τα ανακατεύετε καλά.

Λαδώνετε το ταψί καλά με το χέρι σας. Σε μια λεκανίτσα βάζετε τα δυο ποτήρια καλαμποκάλευρο, λίγο αλάτι, ένα ποτήρι λάδι και χλιαρό νερό, όσο πάρει για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.

Το απλώνετε στο ταψί, βρέχοντας συνέχεια το χέρι σας και ρίχνετε τα χόρτα. Με το χέρι σας, αφού απλώσετε τα χόρτα, τα πατάτε ελαφρά. Στη λεκανίτσα βάζετε το 1 ποτήρι καλαμποκάλευρο, λίγο λάδι και νερό όσο πάρει να γίνει ένας χυλός πολύ αραιότερος από τον προηγούμενο.

Απλώνετε το χυλό στα χόρτα και με το χέρι σας ρίχνετε, στεγνό όπως είναι το καλαμποκάλευρο να σκεπαστούν τα χόρτα. Ρίχνετε ραντίζοντας το υπόλοιπο λάδι.

Ψήνετε σε κανονικό φούρνο, δυνατό για 60 λεπτά.

Τα 4 λαχανικά που “συρρικνώνουν” το λίπος στην κοιλιά

Τα λαχανικά πρόκειται για θρεπτικές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές που βελτιώνουν την πέψη ενώ συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, υποστηρίζοντας την υγιή απώλεια βάρους.

Πέρα από αυτά τα οφέλη, ορισμένα λαχανικά περιέχουν επίσης συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εξαλείψει το λίπος της κοιλιάς από μόνο του. Παράγοντες όπως τα γονίδια, η ηλικία, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα λίπους γύρω από την κοιλιά και η αντιμετώπισή του απαιτεί μια ισορροπημένη, ολιστική προσέγγιση, που μπορεί να περιλαμβάνει ποικίλες καλές συνήθειες, όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

Ποια λαχανικά “διώχνουν” το λίπος στην κοιλιά

Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας την απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, περιλαμβάνουν :

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, η τακτική κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών (που περιλαμβάνει το μπρόκολο και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι) φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους σε υπέρβαρους νεαρούς συμμετέχοντες.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πιπεριές.

Καρότα

Η παραπάνω μελέτη συμπεριέλαβε τα καρότα στα λαχανικά που συμβάλλουν στην μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε ένα είδος φυτικής ένωσης που ονομάζεται λουτεΐνη, η οποία, όπως έχουν δείξει έρευνες, έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, που προάγουν τον κορεσμό και μειώνουν τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.

Μαρούλι

Ένα άλλο λαχανικό που παρέχει θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συνδέονται με την απώλεια κοιλιακού λίπους είναι το μαρούλι. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η αύξηση των πλούσιων σε καροτενοειδή λαχανικών (τα οποία περιλαμβάνουν λαχανικά, όπως το μαρούλι) φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Το μαρούλι αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ως πράσινο λαχανικό που συνδέεται με την απώλεια κοιλιακού λίπους.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που όχι μόνο “θωρακίζουν” την υγεία αλλά ευνοούν και την απώλεια βάρους, βελτιώνοντας πιθανώς και την πέψη. Για παράδειγμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών σε κάθε γεύμα ή σνακ συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος, στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ή την υγιή απώλεια βάρους.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism αναφέρει ότι μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος.

 

Πεντανόστιμο πιάτο, ιδανική λύση για Κυριακάτικο φαγητό που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Υλικά

1,5 κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς το κόκκαλο σε κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ σελινόριζα σε κομμάτια

2 πράσα χοντροκομμένα

1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι

2 αυγά

1 ½ χυμό λεμονιού

1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουρ

Οδηγίες

 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ρίχνω το κρέας σε κομμάτια (αφού πρώτα το έχω ταμπονάρει με χαρτί κουζίνας για να είναι στεγνό από νερό).

Όταν αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά (περίπου 7 -10 λεπτά). Το βγάζω σε πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό. Προσθέτω το κρέας, τη σελινόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζω με βραστό νερό( αφήνω 1 -1,5 εκ. να μην σκεπάζει το κρέας).

Μόλις βράσει, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι (αφήνω μια μικρή εσοχή να βγαίνει λίγο ο ατμός) για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω λίγο βραστό νερό).

Όταν περάσει η ώρα και το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ανοίγω το καπάκι, ρίχνω μέσα το πράσο και το σέλινο, σκεπάζω πάλι και αφήνω για περίπου 20 λεπτά (μόλις τα κοτσάνια μαλακώσουν είναι έτοιμο) και κατεβάζω από την εστία.

Ανοίγω το καπάκι και αφήνω 10 λεπτά το φαγητό να κρυώσει ελαφρά.

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά και το χυμό λεμονιού.

Παίρνω δυο κουταλιές με την κουτάλα (μεγάλη της σούπας) και προσθέτω σταδιακά (λίγο-λίγο) από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο. Έπειτα επιστρέφω όλο το μείγμα του μπολ, σε δόσεις στην κατσαρόλα, διάσπαρτα ανακινώντας την απαλά να ενσωματωθεί.

Βάζω την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά (μέτρια ένταση) και αφού διαλύσω σε ένα μικρό μπολάκι το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το ρίχνω στην κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση, τη βγάζω από τη φωτιά.

Σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.

Χρόνος Προετοιμασίας 30 Λεπ.

Χρόνος Μαγειρέματος 1 Ωρ. 20 Λεπ.

Μία ιστορική συναυλία με περίπου 65.000 θεατές έδωσε η Άννα Βίσση το βράδυ του Σαββάτου (5/10) στο Καλλιμάρμαρο.

Σήμερα (7/10), ο Γιώργος Λιάγκας μέσα από την εκπομπή του μίλησε για το αστρονομικό ποσό που έβγαλε η επιτυχημένη ερμηνεύτρια από την μαγική αυτή βραδιά.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε: «Ξέρετε ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πάντα όλα τα μεταφράζω και σε χρήμα. Όχι ότι είμαι φιλοχρήματος, κάθε άλλο, αλλά παίζει ρόλο και το χρήμα. Διαβάζω ότι το Καλλιμάρμαρο είχε 66.000 κόσμο. Ξέρω ότι τα εισιτήρια ήταν από 20 έως και 70-80 ευρώ. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι και 20 ευρώ να είχαν τα εισιτήρια, το ποσό βγαίνει 1.300.000 ευρώ».

«Η παραγωγή επειδή ήταν πανάκριβη άντε να στοίχησε 300.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 πήγε στην τσέπη της. Της αξίζει και με το παραπάνω, αλλά σκεφτείτε πόσο μεγάλος καλλιτέχνης πρέπει να είσαι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Άννα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου έβγαλε σε μία βραδιά 1.000.000», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.

Πόσο καλά γνωρίζετε την Αττική; Μπορεί όχι και τόσο, όσο νομίζετε. Για παράδειγμα, ξέρετε ότι δίπλα στην εντυπωσιακή Λίμνη Βουλιαγμένης βρίσκεται μία κρυφή παραλία που είναι από τις πιο όμορφες της Αττικής;

Πρόκειται για μια εντελώς άγνωστη prive παραλία όπου απολάμβανε τα μπάνια του ο Ξενοφών Ζολώτας, επί σειρά ετών διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του 1989.

 Μάλιστα η συγκεκριμένη άγνωστη παραλία – λίμνη φέρει και το όνομα του.

 Το Up Stories σε συνεργασία με την καταδυτική ομάδα Top2Bottom και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βανδώρου μας ταξιδεύει στον μαγικό και συνάμα δαιδαλώδη και άκρως επικίνδυνο βυθό της Λίμνης.

 Οι εικόνες είναι λες και είναι από έναν άλλον κόσμο, μαγικό.

 

Γέμισε με κόσμο το ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου, στο μεγαλύτερο συναυλιακό event της χρονιάς, το εντυπωσιακό σόου των Coldplay.

Από νωρίς οι φανς του δημοφιλούς συγκροτήματος έσπευσαν να στηθούν στην ουρά, παρά τη ζέστη, για να μπουν στον χώρο της συναυλίας και να απολαύσουν τα αγαπημένα κομμάτια των Coldplay.

Το σόου είναι μαγευτικό, ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να νυχτώνει και τα φώτα «έντυσαν» το ΟΑΚΑ.

coldplay__2_

Η κορυφαία συναυλία του καλοκαιριού -60.000 άτομα στο ΟΑΚΑ για τους Coldplay

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του, καθώς και ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγό του, ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που γέμισαν τον χώρο, για μια από τις top συναυλίες της χρονιάς στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το συγκρότημα κάνει συναυλία στη χώρα μας, ενώ είναι η πρώτη από τις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιήσει, καθώς αύριο, την Κυριακή, αναμένεται να ανεβεί και πάλι στη σκηνή.

Μάλιστα, ο τραγουδιστής των Coldplay Chris Martin, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την διεξαγωγή της συναυλίας στο ΟΑΚΑ, μετά τα προβλήματα στατικότητας που εντοπίστηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία είχαν οδηγήσει στο κλείσιμό του.

 

Στη συναυλία των Coldplay βρίσκονται το Σάββατο περίπου 60.000 φανς της μπάντας και αρκετοί ανέβασαν εντυπωσιασμένοι βίντεο και φωτογραφίες στα social media.

oaka-coldplay__14_

Coldplay

Ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε η ώρα να λάβει η Ελλάδα μέτρα για τα παλιά ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η παλαιότητα του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας είναι το «αγκάθι» στην υποχρέωση μείωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει αλματώδη βήματα για την απεξάρτησή της από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το κάρβουνο για την παραγωγή ρεύματος και ενώ έχει καταφέρει μία ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμα και κατά 70%, εξακολουθεί να έχει 16 ετών μέσο όρο ηλικίας τα Ι.Χ. της και πάνω από 20 τα φορτηγά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εξετάζονται σοβαρά κίνητρα αλλαγής των παλιών αυτοκινήτων με νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κυρίως ηλεκτρικών, παράλληλα με τη σταδιακή εφαρμογή αντικινήτρων χρήσης των παλιών, αρχής γενομένης με τα τέλη κυκλοφορίας του 2025.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας το 2025

Τα επόμενα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να έχουν για όλους μικρές αυξήσεις, εκτός των ηλεκτρικών που θα συνεχίσουν να έχουν πλήρη απαλλαγή. Τα οχήματα που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι κυρίως εκείνα με ηλικία άνω των δέκα ετών, με στόχο την απομάκρυνση των πιο ρυπογόνων οχημάτων από τους δρόμους.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, προβλέπουν τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να υπόκεινται σε μια κλιμακωτή κλίμακα τελών, ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών τους.

Εντούτοις, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να εξετάσει τις ήδη υπάρχουσες φορολογικές δομές και να βρει τρόπους ώστε να μην επιβαρύνει υπερβολικά τους ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης του οχήματός τους.

Με στόχο τη δίκαιη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία, προβλέπεται η δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων, όπως οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα ανταλλαγής ή επιδοτήσεις για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Η αγαπημένη γεύση της Ανάστασης- Μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ, συκωτάκια και ρύζι!

Υλικά 

 Για τη μαγειρίτσα

1 συκωταριά από μικρό αρνί

1 αντεριά από μικρό αρνί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια χοντροκομμένα

1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)

1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 μέτρια λεμόνια (χυμό)

Αλάτι-Πιπέρι

Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση

Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.

Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.

Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.

Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.

Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).

Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.

Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. 

Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.

Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.

Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.

Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.

Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.

Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

 προετοιμασία 1 ώρα -   μαγείρεμα  1 ώρα -μερίδες   8  argiro.gr

Μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, όπου έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.

Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για τους συμμετέχοντες στις ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018 και τις συνέκριναν με δεδομένα σχετικά με άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 ως το 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όπως εντόπισαν, η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε και σε άτομα που ζούσαν με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Επίσης, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.

«Ο περιορισμός του καθημερινού χρόνου κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οκτώ ώρες την ημέρα, έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας. «Παρόλο που αυτός ο τύπος διατροφής ήταν δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει σαφώς ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου διατροφής 12-16 ωρών ημερησίως, η μικρότερη διάρκεια διατροφής δεν σχετιζόταν με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», προσθέτει.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τη μνήμη των συμμετεχόντων και μπορεί να μην αξιολογούν με ακρίβεια τις τυπικές διατροφικές συνήθειες. Παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία, εκτός της ημερήσιας διάρκειας κατανάλωσης φαγητού και της αιτίας θανάτου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

«Συνολικά η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις. Όταν η μελέτη παρουσιαστεί στο σύνολό της, θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης, όπως την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας των διαφόρων υποομάδων των συμμετεχόντων», δηλώνει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της επιστημονικής δήλωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις διατροφικές οδηγίες το 2023. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι επίσης κρίσιμο να δούμε εάν έχει συμπεριληφθεί μια σύγκριση των δημογραφικών και άλλων χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και των παραδοσιακών παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως το βάρος και το άγχος.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Θα κάτσει, δεν θα κάτσει;» ήταν η απορία του συνεργάτη της Μαρίνας Σάττι, OGE, όταν πριν κάποιο καιρό τής έστελνε ένα ντέμο χωρίς στίχους που ονόμασε πρόχειρα «Ζάρι», όσο δοκίμαζαν ιδέες για να καταλήξουν στο κομμάτι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision.

Και τελικά έκατσε. Το «Ζάρι» είναι «και με τη βούλα» το τραγούδι με το οποίο η Μαρίνα Σάττι θα διεκδικήσει το καλύτερο για την Ελλάδα στον 68o διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει στις 7, 9 & 11 Μαΐου (ημιτελικοί & τελικός) στο Μάλμε της Σουηδίας. 

Ο OGE, ράπερ που όχι μόνο έχει κυκλοφορήσει προσωπικές δουλειές αλλά έχει βάλει και «αόρατα» το χέρι του ως παραγωγός και συνθέτης σε πολλά κομμάτια εγχώριων καλλιτεχνών, δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που συνεργάστηκε με τη Μαρίνα Σάττι για το «Ζάρι». Δικαίως η μουσικός έβγαλε και… σκονάκι με τους συντελεστές στην παρουσίαση του κομματιού στην ειδική εκπομπή «Eurovision Σε Είδον» στην ΕΡΤ.

Οπως ανέφερε η τραγουδίστρια, στα χέρια τους έφτασαν γύρω στις 200 προτάσεις για κομμάτια ή έστω μουσικά και στιχουργικά μέρη πριν ξεχωρίσουν κάποια από αυτά και τα δουλέψουν εκ νέου για να καταλήξουν στην τελική μορφή που πήρε το «Ζάρι», που αποτελεί ουσιαστικά συρραφή από διάφορες ιδέες – εξ ου και οι πολλοί συντελεστές. 

Στη μουσική, λοιπόν, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι και τον OGE βρίσκουμε τον Νίκο Κωδωνά. Οπως και η Μαρίνα Σάττι, ο παραγωγός με έδρα τις ΗΠΑ είναι απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και τα κομμάτια που έχει βάλει το χέρι του έχουν συνολικά περισσότερα από 100 εκατ. ακροάσεις στο Spotify και έχει συνεργαστεί στενά με βραβευμένους με Grammy ηχολήπτες, ενώ και ο ίδιος ψηφίζει για τα βραβεία Grammy.

Ο Kay Be, πάλι, που μοιράζεται το δικό του credit στη σύνθεση του κομματιού αλλά και την παραγωγή μάς έρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ο Jay Stolar, που επίσης συνυπογράφει, έχει συμβάλει σε κομμάτια ονομάτων όπως η Σελένα Γκόμεζ και η Κάρλι Ρέι Τζέπσεν – όπως και ο Jordan Palmer που βρίσκουμε εδώ. O Gino the Ghost, που έχει δύο Grammy στη συλλογή του, εδώ δεν ραπάρει ούτε κάνει το επιτυχημένο του podcast «Good Luck! With Gino», αλλά δίνει τον μουσικό οβολό του.

Ευχάριστη έκπληξη επίσης στην παραγωγή του κομματιού και ο Ermis, που οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία του με τον Good Job Nicky ή, αλλιώς, τον μικρό γιο του Γιάννη Πάριου που διάλεξε κάτι πολύ πιο ποπ από την υπόλοιπη οικογένεια. 

Στους στίχους, πάλι, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι και τον OGE βρίσκουμε δύο «συνήθεις υπόπτους» της ελληνικής ραπ σκηνής, τον Solmeister αλλά και τον VLOSPA.

Οσο για το βιντεοκλίπ του κομματιού, που με το ιδιαίτερα έντονο ελληνικό φολκλόρ στοιχείο του έχει διχάσει από χθες το βράδυ το κοινό –όπως και το ίδιο το τραγούδι άλλωστε– για αυτό ευθύνεται ο Zac Dov Wiesel. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης έχει ήδη στο ενεργητικό του ευφάνταστα κλιπ για μουσικούς όπως o Rodney Chrome και η Audrey Nuna. Μάλιστα, για το «Pulpit» του Rodney Chrome, ο Zac Dov Wiesel απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο National Film Festival for Talented Youth στις ΗΠΑ. 

Σελίδα 1 από 31

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message