Εκπληκτικής ομορφιάς τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία

Το ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, βορείως της Ναυπάκτου και ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και τη Φωκίδα, καταλαμβάνουν τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, που είναι διεσπαρμένα σε κατάφυτους ορεινούς όγκους.

Δάση από βελανιδιές, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, ο ποταμός Εύηνος και η μαγευτική Ευηνολίμνη, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (καγιάκ και ράφτινγκ στον Εύηνο, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία κ.ά.).

Ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν στο χάρτη της περιοχής τα χωριά Άνω – Κάτω Χώρα, Πλάτανος και Σίμος θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας και να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές της.

Η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα

Την πρώτη κορυφή του εν λόγω τριγώνου σχηματίζουν η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα, χωριά με παραδοσιακό χρώμα και τουριστική κίνηση, απλωμένα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, έλατα, πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, προπάντων, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα, και το φαράγγι του Κάκαβου, ιδεώδες για περιπατητικές διαδρομές.

Με ορμητήριο τα προαναφερθέντα γειτονικά χωριά οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν γραφικούς οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Αμπελακιώτισσα

Κατ’ αρχάς, βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα βρίσκεται η Αμπελακιώτισσα, χωριό με πετρόχτιστα σπίτια.

Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν εδώ την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και, λίγο μακρύτερα, τη μονή Αμπελακιώτισσας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε το 1455, προέρχεται από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.

Το καθολικό της μονής ιδρύθηκε το 1456, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του χρονολογείται από το 1871.

Τα Κρυονέρια

Εκκινώντας από την Κάτω Χώρα και ακολουθώντας διαδρομή μέσα σε ελατοσκέπαστη περιοχή, οι ταξιδιώτες μπορούν να γνωρίσουν τα Κρυονέρια, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.

Η Ελατού, η Τερψιθέα και η Λιμνίτσα

Εξάλλου, ανατολικά – νοτιοανατολικά από την Άνω Χώρα βρίσκονται η Ελατού, χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, και η Τερψιθέα, όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά.

Ακόμη νοτιότερα, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα, βρίσκεται η Λιμνίτσα, «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ο Πλάτανος

Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα παλαιά κτίρια (δημοτικό – γυμνάσιο, νοσοκομείο), ο μουσειακός χώρος που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση, η λαογραφική συλλογή, τα ξωκλήσια με την ωραία θέα (Άγιος Ταξιάρχης, Άγιος Γεώργιος), το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και το υγιεινό κλίμα κάνουν τον Πλάτανο ξεχωριστό.

Ο Εύηνος και η ευρύτερη περιοχή

Ο Πλάτανος μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το σημείο αφετηρίας των ταξιδιωτών που επιθυμούν να γνωρίσουν το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη), με τη γέφυρα στο ανατολικό άκρο της.

Μαγευτική θέα στην τεχνητή λίμνη προσφέρουν τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα και Κλεπά, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Περδικόβρυση, οικισμός χτισμένος σε επιβλητική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση

Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι διαδρομές αφενός μεν προς την Περίστα και τον Πέρκο, αφετέρου δε προς την Καστανιά.

Ένα από τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περίτεχνο τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας, στις όχθες του Εύηνου, νοτιοδυτικά από τον Πλάτανο.

Ο Σίμος

Τέλος, ο Σίμος αποτελεί την τρίτη κορυφή του νοητού τριγώνου στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Οι επισκέπτες του χωριού αντικρίζουν πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στην περιοχή.in.gr

Γράφει η Βάσω Κακούρη-(instagram.com/baso_kkr/)

Εύκολη παραδοσιακή συνταγή Αγρινίου για πεντανόστιμες και τραγανές τηγανίτες χωρίς αυγά

Υλικά Συνταγής

3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1,5 κ.γλ. μαγιά στιγμής

1/2 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. ζάχαρη

2 κούπες νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουµε τη µαγιά, τη ζάχαρη,το νερο και το αλάτι και ανακατεύουµε πολύ καλά ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος πηχτός χυλός(Όταν είναι αραιός οι τηγανίτες γίνονται πλακέ ενω όταν είναι θα βγουν πιο φουσκωτές).

Ζεσταίνουµε ελαιόλαδο σε τηγάνι και κουταλιά κουταλιά τις τηγανίζουµε µέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζουµε και από την άλλη πλευρά. Τις αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.

Σερβίρουμε τις τηγανίτες με αγνό μέλι,κανέλα και καρύδια.Καλή επιτυχία!!

Παραδοσιακές αφράτες και τραγανές τηγανίτες

 

«Χτυπήθηκε» από τον κορονoϊό και ο διαγωνισµός µαγειρικής του Star. Το πρώτο µέτρο ήρθε µε τη µείωση των επεισοδίων από το κανάλι και την περασµένη Τετάρτη, παίκτες, κριτές και τεχνικό προσωπικό τράβηξαν χωριστούς δρόµους, για το καλό όλων...

Οι τηλεθεατές από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το αγαπηµένο τους πρόγραµµα, κάθε ∆ευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00, χωρίς το ραντεβού των masterclass, προς το παρόν, και αγωνιώντας για µία και µόνο αποχώρηση την εβδοµάδα, αντί για δύο όπως ίσχυε. Να σηµειωθεί ότι τα επεισόδια του «MasterChef 4», που παρακολουθούµε αυτές τις ηµέρες από το Star, έχουν γυριστεί αρκετές εβδοµάδες νωρίτερα, πριν από την παγκόσµια διασπορά του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν από την επιβολή των περιοριστικών µέτρων στη χώρα µας.

Γι’ αυτόν τον λόγο και για την προστασία τόσο των διαγωνιζοµένων όσο και των εργαζοµένων στο πλατό αλλά και στο σπίτι του «MasterChef 4», η παραγωγή της εκποµπής είχε λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα κατά τα γυρίσµατα, µε παρουσία γιατρού. Ωστόσο, το Star προχώρησε στο µέτρο της µείωσης των επεισοδίων. Σηµειωτέον, σηµαντικός αριθµός συνεργατών εργάζεται από το σπίτι, ενώ βάσει των νέων δεδοµένων οι εργασίες επεξεργασίας των επεισοδίων, όπως script, µοντάζ, γραφικά, sound design, color correction κ.λπ., γίνονται µε καθυστερήσεις.

Η όλη κατάσταση βεβαίως προβληµατίζει τους ιθύνοντες της παραγωγής, οι οποίοι έχουν µπροστά τους µια πρωτόγνωρη κατάσταση για το µέλλον του προγράµµατος. Αφενός καθώς υπολείπονται ακόµα αρκετά επεισόδια µέχρι τον τελικό και αφετέρου γιατί υπήρχε ένα χρονοδιάγραµµα, το οποίο πλέον δεν υφίσταται. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόµενα και κυρίως εάν θα υπάρξει συνέχεια στο πρόγραµµα ίσως το καλοκαίρι ή εάν ο νικητής θα προκύψει από τις µέχρι τώρα επιδόσεις του στο παιχνίδι.

Φυσικά κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση -λόγω των εξελίξεων- να «παγώσει» ο διαγωνισµός µέχρι νεωτέρας. Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι φιναλίστ αυτήν τη στιγµή, οι οποίοι έκλεισαν τελευταίοι την πόρτα του παιχνιδιού  -σύµφωνα µε το «TV Εθνος»- είναι έξι. Μία γυναίκα, η Μαρία Μπέη από την Πιερία, και πέντε άνδρες, ο επίσης Βορειοελλαδίτης ∆ηµήτρης Μπέλλος, ο Σταύρος Γεωργίου από την Κύπρο, ο Κρητικός Γιώργος Λασκαρίδης, ο Σταύρος Βαρθαλίτης µε καταγωγή από τη Σύρο και ο Τζον Λέβι Ριάνο από τις Φιλιππίνες.  

Αυτό δείχνει ότι µια κλίκα τελικά επικράτησε στο σπίτι και η οποία παρουσιάζεται έντονα στα επεισόδια που προβάλλονται ήδη, αποτελούµενη από τους δύο Σταύρους, τον Τζον και τον ∆ηµοσθένη, που ωστόσο είναι ο µόνος που δεν κατάφερε να φτάσει στον δρόµο για τον τελικό. Επιπλέον, ο έρωτας Μαρίας και Μπέλλου «κράτησε» τους δύο παίκτες στο παιχνίδι, ενώ µία θέση στην τελική εξάδα έχει και ο «ανένταχτος» Γιώργος από την Κρήτη, ο οποίος φαίνεται ότι άντεξε τον ανταγωνισµό και διεκδικεί και εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι πέντε, τόσο το τρόπαιο του «MasterChef 4» όσο και το ποσό των 50.000 ευρώ.Εθνος

«Akis’ Food Tour», το νέο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται στον Alpha, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 20:00.  Όγδοος σταθμός η Ευρυτανία.

Με οδηγό του τα παραδοσιακά προϊόντα, τα φημισμένα κρεατικά αλλά και τις συνταγές που οι γυναίκες της περιοχής περνούν από γενιά σε γενιά, ο αγαπημένος chef εξερευνά την τοπική γαστρονομία αλλά και την υπέροχη φύση της Ευρυτανίας, του πιο ορεινού νομού της χώρας.

Το ταξίδι ξεκινάει με περιπέτεια, με τον Άκη να διασχίζει τη via ferrata, το σιδερένιο μονοπάτι στο επιβλητικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Μετά την απαιτητική διαδρομή, ένα αχνιστό πιάτο με πεντανόστιμη βραστή γίδα τον περιμένει στις όχθες του Ταυρωπού.

Στο Καρπενήσι συναντά έναν από τους πιο… καλοντυμένους κρεοπώλες ever, και δοκιμάζει μια ιδιαίτερη συνταγή με χειροποίητο πρόβειο κιμά. Η γευσιγνωσία συνεχίζεται στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας, όπου δοκιμάζει μοναδικές γεύσεις και ιδιαίτερα προϊόντα κοντά σε γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες διαφυλάττουν και εξελίσσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μέσα από πρωτότυπες επιχειρηματικές δράσεις και εκδηλώσεις.

 

Όπως σε κάθε επεισόδιο, δεν λείπουν οι πρωτότυπες συνταγές του Άκη: θα τον απολαύσουμε να στήνει τον μαγειρικό «πάγκο» του με φόντο το γραφικό γεφύρι της Βίνιανης και να ετοιμάζει προσουτοπιτάκια, να μας δείχνει την τέλεια συνταγή για γρήγορα ντόνατς, ενώ θα μας κάνει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για την τηγανιά, με την υπέροχη συνταγή του για τηγανιά με άγρια μανιτάρια και μέλι ελάτης.

Στο μουσικό σήμα της εκπομπής ο Σάκης Ρουβάς ερμηνεύει το τραγούδι «Το ταξίδι», σε μουσική Γιάννη Σκούταρη και στίχους Παντελή Κυραμαργιού.

Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Δείτε ΕΔΩ το τρειλερ της εκπομπής

Γράφει η Βάσω Κακούρη-(instagram.com/baso_kkr/)

Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα

Υλικά

3 αυγα

120γρ. ζάχαρη

70γρ. φαρίναπ

60γρ. κακάο

1 βανίλια

200γρ. μαργαρίνη

125γρ. κουβερτούρα

Σιρόπι

100γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα

125γρ. κουβερτούρα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη συνεχίζουμε με την βανίλια έπειτα το φαρινάπ με το κακάο κοσκινισμένα. Τέλος το βιτάμ με τη σοκολάτα που λιώσαμε σε μπεν μαρι (κατσαρόλα με  νερό και μέσα το μπολ με  μαργαρίνη και κουβερτούρα ) και λίγο κονιάκ προαιρετικά.

Ρίχνουμε σε αντικολλητικό ταψί και  προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο για 20’ (στα 15’ κλείνουμε την κουζίνα) και αφήνουμε μέσα για 5’ λεπτά.

Σιρόπι

Σε μπαιν μαρί  λοιώνουμε την κρέμα γάλακτος με την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε  το γλυκό από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι. Διακοσμούμε με λίγο καρύδι τριμμένο.

Καλή επιτυχία!!!!!

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 13:02

Πεντανόστιμες σουπιές κρασάτες

Οι σουπιές κρασάτες κοκκινιστές είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Θα τη βρείτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, άλλες φορές με το μελάνι τους που δίνει πολύ νοστιμιά και άλλες φορές χωρίς μελάνι. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι

Υλικά Συνταγής

4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)

3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)

2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)

1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ πελτέ ντομάτας

2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)

2 δαφνόφυλλα

4-5 κόκκους μπαχάρι

αλάτι

 

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό.

 

Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.

Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιουν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.

Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.

Εδώ γύρω μιλούν οι ποταμοί, τα ρέματα και οι βαθιές χαράδρες.

Αν είχαν στόμα τα βουνά και μεις αυτιά να ακούσουμε, θα σιωπούσαμε για πάντα..Τα πέτρινα γεφύρια στην Αργιθέα και τ' Άγραφα ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων αλλά και τη διασπορά τους.

Ίσως αυτό να ναι το γηραιότερο που στέκει όρθιο. Κάποτε ήταν πολυσήμαντο και πολυσύχναστο. Σήμερα, κάνει συντροφιά μοναχά με τον καλά κρυμμένο ποταμό, Αρέντα και τα πλατάνια που στέκουν στις όχθες του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, φυτό, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Εξυπηρέτησε για αιώνες την πεζοπορική σύνδεση των χωριών Πολυνέρι και Μυρόφυλλο με τα Ελληνικά.Εδώ μέσα εξελίχτηκαν σενάρια επιβίωσης των σκληροτράχηλων ανθρώπων της περιοχής, αλλά και δραματικές σκηνές, θανάτου και ανθρωποκυνηγητού.Τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτό εξιχνιάστηκαν ''σχεδόν''.

Το πέρασμα του ενιαίου μονοπατιού της Πίνδου Pindus Trail από το γεφύρι κρίνεται απαραίτητο για την καλή σύνδεση του όρους Χατζή με τα βουνά των Αγράφων.

Το γεφύρι φαίνεται πως στέκει αρκετά καλά όσο αφορά τη στατικότητα του, ενώ έχει δεχθεί την φροντίδα μαστόρων τα τελευταία χρόνια (αρμολόγημα σε μέρος της βάσης του>άγνωστο για την ώρα πότε έγινε η συντήρηση, καθώς και αν η χρονολογία που αναγράφεται στη βάση του τεκμηριώνεται..)

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Κείμενο και φωτογραφίες-Αποστόλης Τσιμπανάκος

Τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Την ανανέωση παραχώρησης χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους, ρυθμίζει σχετική Τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους συνεταιρισμούς, το οποίο και υπερψηφίστηκε χτες Τετάρτη 4 Μαρτίου από την Βουλή.

Συγκεκριμένα, η παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχει εκπνεύσει από «31.10.2019 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι παραχωρησιούχοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα εν λόγω ακίνητα», όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη. Έτσι, «κρίνεται σκόπιμη η παράταση της ισχύος των ανωτέρω αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη μία καλλιεργητική περίοδο, ήτοι έως 31.10.2020, από την επομένη της οποίας θα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4061/2012».

 

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα η σορός του Κώστα Βουτσά, προκειμένου να τον αποχαιρετίσει ο κόσμος που τόσο τον αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 9.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί έως τις 11.30 π.μ.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αμέσως μετά και στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσουν οι επικήδειοι.

Η κηδεία του Κώστα Βουτσά, που που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μετά το τέλος των επικήδειων.

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προσβάλλουν τόσο τα ζώα, όσο και τον άνθρωπο. Στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι αρκετοί κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο πιο πρόσφατος κορωνοϊός από την Κίνα προκαλεί τη νόσο COVID-19.

 Τι είναι η νόσος COVID-19

Η COVID-19 είναι η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό στην Κίνα. Αυτός ο νέος κορονοϊός και η σχετική νόσος ήταν άγνωστα πριν από την έναρξη της επιδημίας στην Wuhan της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

πυρετός

κούραση

ξηρός βήχας

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:

πόνους γενικά στο σώμα

ρινική συμφόρηση

ρινική καταρροή

πονόλαιμο

διάρροια

Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα. Περίπου το 2% των ατόμων με κορωνοϊό πεθαίνει. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος COVID-19

Οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν την COVID-19 από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς. Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο με COVID-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας –

Μπορεί ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του αέρα;

Μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής και όχι μέσω του αέρα.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν έχει συμπτώματα;

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της νόσου είναι μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού που εκτοξεύονται από κάποιον που βήχει. Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που δεν έχει καθόλου συμπτώματα είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Είναι επομένως πιθανό να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που έχει, για παράδειγμα, έναν ήπιο βήχα και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άρρωστος.

Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί από τα κόπρανα κάποιου με την ασθένεια;

Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από τα κόπρανα μολυσμένου προσώπου φαίνεται να είναι χαμηλός. Αν και οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να υπάρχει σε κόπρανα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάδοση μέσω αυτής της διαδρομής δεν αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της έξαρσης. Επειδή, ωστόσο, μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός, είναι ακόμα ένας λόγος για να καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά μετά την τουαλέτα και πάντα πριν φάτε.

Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί απευθείας από μολυσμένο ζώο;

Λεπτομερείς έρευνες διαπίστωσαν ότι η νόσος SARS-CoV μεταδόθηκε από γάτες ράτσας civet σε ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και η νόσος MERS-CoV από καμήλες ράτσας dromedary σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Διάφοροι γνωστοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν σε ζώα που δεν έχουν ακόμη μολύνει τους ανθρώπους. Καθώς η επιτήρηση βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να εντοπιστούν περισσότεροι κορωνοϊοί στο μέλλον.

Η ζωική πηγή του κορωνοϊού COVID-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσετε τη νόσο από οποιοδήποτε ζώο, ή από το κατοικίδιό σας. Είναι πιθανό ότι μια ζωική πηγή από μια αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα να ήταν υπεύθυνη για ορισμένες από τις πρώτες αναφερθείσες λοιμώξεις σε ανθρώπους. Πρέπει γενικά να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Το νωπό κρέας, το γάλα ή τα όργανα των ζώων θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή, για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση με άψητα τρόφιμα.

Κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19

Καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα, ή να τα πλένετε καλά με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα σκοτώνει τους ιούς.

Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίεται. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεταιι ψεκάζει μικρά σταγονίδια υγρού από την μύτη ή το στόμα τους που μπορεί να περιέχουν τον κορωνοϊό.

Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορεί από εκεί να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, την μύτη, ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας.

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από έναν ιό (κορωνοϊός), οπότε τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράω χειρουργική μάσκα για να προστατευτώ;

Τα άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας για άτομα που έχουν συμπτώματα και για εκείνους που φροντίζουν άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό. Η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον (στο σπίτι ή σε ιατρείο).

Ο ΠΟΥ συστήνει την ορθολογική χρήση της ιατρικής μάσκας για να αποφευχθεί η περιττή σπατάλη πολύτιμων πόρων και η εσφαλμένη χρήση μάσκας. Χρησιμοποιήστε μάσκα μόνο εάν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτάρνισμα), ή έχετε υποψία μόλυνσης με COVID-19 με ήπια συμπτώματα, ή αν φροντίζετε κάποιον με υποψία μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Πόση είναι η χρονική διάρκεια επώασης της νόσου COD-19

Ως "περίοδος επώασης" νοείται ο χρόνος από την στιγμή που κολλάει κανείς τη νόσο μέχρι τη στιγμή που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για τη νόσο COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες.

Πηγή: https://www.who.int

 

iatropedia.gr

Σελίδα 1 από 23

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message