Άγιος Παΐσιος: Το συγκινητικό φινάλε της σειράς-Η σκηνή που καθήλωσε το κοινό
Το βράδυ της Κυριακής 13 Απριλίου προβλήθηκε στο MEGA το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», συγκινώντας βαθιά το τηλεοπτικό κοινό. Η σειρά έκλεισε με μια συγκλονιστική σκηνή: την κοίμηση του Αγίου Παϊσίου, που παρουσιάστηκε με σεβασμό, ευλάβεια και βαθιά συναισθηματική φόρτιση.
Ο Γέροντας Παΐσιος, υποδυόμενος από τον εξαιρετικό Προκόπη Αγαθοκλέους, βρισκόταν ξαπλωμένος στο κελί του, υπομένοντας καρτερικά τον πόνο της ασθένειάς του. Τα τελευταία του λόγια, «Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησέ με. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με», ράγισαν καρδιές, ενώ ακολούθησαν σκηνές γεμάτες δύναμη και πνευματικότητα.
Η σκηνή της ένωσης με τον Άγιο Αρσένιο, ενσαρκωμένο από τον Νικήτα Τσακίρογλου, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του Παΐσιου, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν πλάνα από τη σημερινή Σουρωτή και τους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν. Το κοινό αποθέωσε όλους τους ηθοποιούς, ζητώντας περισσότερες σειρές με βίους Αγίων.
Η σκηνή στο φινάλε που καθήλωσε
Ο Θεόδωρος ήταν ένας από αυτούς που εμφανίστηκαν στο φινάλε της σειράς και συγκλόνισε με τα λεγόμενά του. Ο ίδιος πάσχει από καρκίνο και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Στην καθηλωτική σκηνή που ακολούθησε ο Άγιος Παΐσιος προσευχήθηκε για εκείνους και είπε: «Δώσε σε μένα τον καρκίνο τους, δώσε σε μένα να σηκώσω τον πόνο τους. Και όσο σε παρακαλώ να με σώσεις να είσαι σαν κωφός» είπε χαρακτηριστικά.
Η σειρά αποτέλεσε υπόδειγμα τηλεοπτικής παραγωγής, με άψογο σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές των θεατών και γράφοντας ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.
Το πέρασμα στον Ουρανό αλλά και δύο γυναίκες, η Μαρίνα Καλογήρου και η Κατερίνα Θεοχάρη, σχολιάστηκαν πολύ έντονα στα social media. Ο ηθοποιός αποθεώθηκε για κάθε του κίνηση και βλέμμα και η σειρά έγινε Νο1 trend.
«Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησε με. Μαρτύριο. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με» ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Άγιος Παΐσιος για να ακολουθήσουν μετά τα πλέον συγκινητικά πλάνα στον αέρα του MEGA.
«Αδελφές, ο γέροντας κοιμήθηκε. Όλη η αδελφότητα είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μας χάρισε 28 χρόνια τον γέροντα Παΐσιο για να μας βοηθήσει. Να σκεφτόμαστε το χρέος που έχουμε και να βάλουμε αρχή ώστε αυτά που μας είπε και δεν τα εφαρμόσαμε μέχρι τώρα, να τα εφαρμόσουμε μετά τον θάνατο του» υπογράμμισε, λίγα λεπτά αργότερα, η ηγουμένη Φιλοθέη.
Στις ανθισμένες Ροδακινιές του κάμπου της Βέροιας με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα(Βίντεο)
Μια παρέα οκτώ ατόμων μετακινούμενη με τέσσερα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, με τελικό προορισμό τις Ανθισμένες Ροδακινιές, οι οποίες απλώνονται σε έκταση 150.000 στρεμμάτων στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας και κάθε χρόνο «ντύνονται» με τα 8,5 δισ. λουλούδια που ανθίζουν και σηματοδοτούν την έλευση της Άνοιξης στη χώρα μας.
Το ταξίδι πολύωρο αλλά ευχάριστο και η προσμονή για αυτόν τον μοναδικό πίνακα, που είναι βαμμένος με όλη την χρωματική παλέτα του ροζ, κορυφωνόταν καθώς οι επιβαίνοντες των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων πλησίαζαν στο τελικό τους προορισμό. «Ζήσαμε τη μαγεία προτού φτάσουμε στη Βέροια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εκ των επιβατών, η 62χρονη Γεωργία Παύλου, περιγράφοντας τα συναισθήματα που την κατέκλυσαν στη διαδρομή, όταν στα αριστερά της έστεκε αγέρωχος και επιβλητικός ο Όλυμπος και δεξιά ξεπρόβαλλαν οι πρώτες ανθισμένες ροδακινιές.
Με το που άρχισε η φύση να ξετυλίγει τον χρωματιστό της πίνακα οι ασύρματοι πομποδέκτες της παρέας πήραν φωτιά και τα επιφωνήματα θαυμασμού διαδέχονταν το ένα το άλλο, όπως εξηγεί. «Μία κυρία της παρέας που έχει βρεθεί στις Ανθισμένες Κερασιές της Ιαπωνίας, μας είπε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δισταγμό ότι οι Ανθισμένες Ροδακινιές της Β. Ελλάδας είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπές και αναζωογονητικό θέαμα έναντι αυτού που είχε αντικρίσει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», αναφέρει.
Συνεχίζοντας την περιγραφή της η κ. Παύλου εξιστορεί ότι «εκεί που παραμέναμε συγκεντρωμένοι στον δρόμο του ταξιδιού μας, ξαφνικά αρχίσαμε να γυρνάμε τα κεφάλια μας αριστερά και δεξιά και πραγματικά δεν χορταίναμε τα χρώματα και τις εικόνες που μας αποκαλύπτονταν». Τελικά, όπως προσθέτει, «όλα όσα βλέπουμε τόσα χρόνια σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και διαβάζουμε, όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αληθινά, αλλά είναι ακόμη καλύτερα» και «νοιώθουμε τεράστια ικανοποίηση και χαρά και για όλα αυτά ενημερώσαμε και τους φίλους μας που μπορεί να έστριψαν για άλλον προορισμό, αλλά τελικά θα μας ακολουθήσουν σε αυτό το ταξίδι στη μαγεία της φύσης».
Συνολικά, οκτώ αυτοκινούμενα τροχόσπιτα έχουν σταθμεύσει σε σημείο της Βέροιας, και όλη η παρέα θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι και την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχει στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, η επικεφαλής του οποίου Ιωάννα Πιλιτσίδου, όπως σημειώνει η κ. Παύλου «είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε, γεγονός που μας ανακουφίζει και μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Η Βέροια δυναμικά στον τουριστικό χάρτη
Είναι γεγονός ότι κάποιοι -Έλληνες και ξένοι- ξεκινούν τον προγραμματισμό για τη δική τους συνάντηση με τη ...μαγεία έως έναν χρόνο νωρίτερα, διερωτώμενοι όλο αυτό το διάστημα αν όντως θα τη βρουν όπως τόσοι και τόσοι τους έχουν μιλήσει για αυτήν. Άλλοι πάλι, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει κάμπος πασπαλισμένος με όλη τη χρωματική παλέτα του ροζ, απλώς αδημονούν να βρεθούν και πάλι στην περιοχή όπου η φύση μεγαλουργεί και κάθε χρόνο φτιάχνει έναν μοναδικό πίνακα, ο οποίος όσο και να έχει φωτογραφηθεί, πάντα εκπλήσσει. Άλλωστε, η μαγεία της φύσης είναι όντως ανεξάντλητη και σχεδόν ποτέ δεν απογοητεύει με τα κάλλη της εκείνους που την εμπιστεύονται και της αφήνονται, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Βέροιας (ΤΟΒ), Γιάννα Πιλιτσίδου.
Έτσι και φέτος, οι εκδηλώσεις «Ανθισμένες Ροδακινιές» στη Βέροια Ημαθίας, αν και διοργανώνονται για όγδοη φορά, έχουν να πουν μια διαφορετική ιστορία, πατώντας βέβαια στην ίδια σκαλέτα και προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε, η Βέροια έχει μπει δυναμικά στον χάρτη διαμονής των τουριστών στην Ελλάδα -Ελλήνων και ξένων- με τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν εντάξει τον προορισμό στα προγράμματά τους, όπως εξηγεί η κ. Πιλιτσίδου.
«Από το 2017 ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για να αναδείξουμε την περίοδο της ανθοφορίας των ροδακινιών, οι οποίες καλύπτουν μια απέραντη περιοχή στον κάμπο της Βέροιας, της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας», υπενθυμίζει και προσθέτει πως «όταν κάποιος στέκεται στο " μπαλκόνι της Βέροιας", αντικρίζει μια ροζ θάλασσα από λουλούδια, μυρίζει το άρωμά τους και νοιώθει στον ουρανίσκο του τις γεύσεις που μεγαλώνουν πάνω στα δέντρα».
Οι φετινοί επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Δεκάδες τουριστικά λεωφορεία συρρέουν στην περιοχή με τους επιβαίνοντες να αδημονούν για τη στιγμή που θα βρεθούν ανάμεσα στις Ανθισμένες Ροδακινιές, σημειώνει η κ. Πιλιτσίδου, προσθέτοντας ότι ακόμα και μεμονωμένοι επισκέπτες Έλληνες από την Αθήνα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη «έρχονται στον τόπο μας να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα τόσα χρόνια τους επικοινωνούμε και η χαρά μου είναι μεγάλη που δεν απογοητεύονται».
Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν Ουκρανοί ποδηλάτες, επισκέπτες από τη Ρωσία και την Αρμενία, αλλά και Βαλκάνιοι. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Πιλιτσίδου, «το περασμένο Σαββατοκύριακο μας επισκέφτηκε ένα ζευγάρι από τη Βουλγαρία με τους φίλους τους, οι οποίοι ήρθαν και πέρυσι στην περιοχή μας για τις Ανθισμένες Ροδακινιές» και «είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ώρες με ενημέρωσαν, καθώς με τους περισσότερους γινόμαστε και φίλοι, ότι σήμερα θα είναι και πάλι εδώ για το τριήμερο».
Οι δράσεις και η γιορτή για τις Ανθισμένες Ροδακινιές βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη ροδακινιά -το «Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου» σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ανατολής, που φέρνει ζωή και χαρά και τα άνθη της συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ανανέωση και έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh- να βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα κατά τις ώρες 15:00 -17:30 στον «Κήπο της Μνήμης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο αυτοβελτίωσης με την ψυχοθεραπεύτρια - Συγγραφέα Διονυσία Γιαννοπούλου με τον τίτλο "Ανθίζοντας", στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο "Ανθίζοντας", εκδόσεις Κey books.
Αύριο, με ώρα συγκέντρωσης στις 10 το πρωί στις Σαραντόβρυσες Κτήμα Αλέξανδρος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακολουθήσουν έναν περίπατο ή να κάνουν μια ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές και υπόσχονται πώς ότι και να διαλέξετε η ομορφιά της φύσης θα σας ανταμείψει! Παράλληλα, η ομάδα του ΤΟΒ και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικό σκηνικό ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό αερόστατο για να ποζάρετε μαζί του ανάμεσα στα ανθισμένα χωράφια!
Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 ώρα 14:00 - Σαραντόβρυσες Κτήμα Αλέξανδρος, η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε στο πλαίσιο της δράσης «Τρώμε Τοπικά» του Διακρατικού Σχεδίου «LOCAL TOUR», αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία μέσα από τα προϊόντα της περιοχής. Και όπως κάθε χρόνο ο ΤΟΒ σας προσφέρει κομποστάκια από ζουμερά ροδάκινα του Ημαθιώτικου κάμπου από τη Venus Growers και τα συνοδεύουμε με Ροζέ κρασί (Ξηρό, Ξινόμαυρο & Μαντηλαριά ) από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου!
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου SALA ELIA, ώρα 21:30, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας σας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα ξεχωριστό Pink Wine Party, όπου το ροζέ κρασί της περιοχής συναντά τη μαγεία των ροζ λουλουδιών! Ελάτε να απολαύσουμε εκλεκτά κρασιά, υπέροχη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και να διασκεδάσουμε με τη μοναδική μουσική των Balsam Blue! Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο "Τα Παιδιά της 'Ανοιξης". Χορηγοί των οίνων της εκδήλωσης τα οινοποιεία: Κτήμα Αργυράκη | Οινοποιείο Μαραντίδη | Ευστρατία Ταζογλίδου | Κτήμα Ταραλά.
Την Κυριακή 30/3 στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί μια περιπέτεια με MOUNTAIN BIKE, για μια συναρπαστική ορεινή ποδηλατάδα μέσα σε ένα μαγευτικό ανοιξιάτικο τοπίο, όπου τα ροζ άνθη των ροδακινιών δημιουργούν το πιο εντυπωσιακό σκηνικό!
Προγραμματίζεται επίσης δράση για τους μικρούς μαθητές με την υποστήριξη της Α΄Βαθμιας Δ/νσης Ημαθίας, με τίτλο "Η Βέροια ανθίζει... γίνε εσύ ο διαφημιστής/στρια της! Έτσι, εάν σου αρέσει να τραβάς βίντεο και θέλεις να δείξεις σε όλο τον κόσμο πόσο μαγική είναι η Βέροια την άνοιξη, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας με την υποστήριξη της Α΄Βαθμιας Δ/νσης Ημαθίας σε καλούν σε μια απίθανη αποστολή!
«Οι Ανθισμένες Ροδακινιές μοιάζουν με ένα τεράστιο ροζ σύννεφο που αγκαλιάζει την πόλη μας! Ψάχνουμε εσένα για να γίνεις ο μικρός πρεσβευτής της Βέροιας και να δημιουργήσεις ένα διαφημιστικό σποτάκι που θα ταξιδέψει την ομορφιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο! Τι πρέπει να κάνετε? Να γράψετε ένα σενάριο με την τάξη σου. Τώρα, πάρτε το κινητό και την κάμερά των γονιών σου ή του δασκάλου και γυρίστε ένα μικρό βίντεο για τις ανθισμένες Ροδακινιές!», καλεί ο ΤΟΒ και ζητά :«Πείτε μας - στα Ελληνικά και Αγγλικά- γιατί κάποιος πρέπει να επισκεφτεί τη Βέροια την άνοιξη! Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας- μπορεί να είναι αστείο, γλυκό, εντυπωσιακό ή παραμυθένιο! Όλα τα βίντεο θα γίνουν μέρος της τουριστικής καμπάνιας του ΤΟΒ και θα προβλήθουν στα Social Media του ΤΟΒ!»
Εξάλλου, σε εξέλιξη παραμένει ο 8ος φωτογραφικός διαγωνισμός, σε συνεργασία με την Ένωση Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας και με θέμα «Ανθισμένες Ροδακινιές και Ζώα». Μέσα από τον διαγωνισμό, αναδεικνύεται το μήνυμα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάθε μας πράξη επηρεάζει τον πλανήτη και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Επίσης, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες κάθε μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης να δηλώσουν συμμετοχή στο καλλιτεχνικό κάλεσμα που αφορά τη δημιουργία εικαστικών έργων με θέμα το μοναδικό φαινόμενο του κάμπου μας, ενώ «τρέχει» και δράση που αφορά την καλύτερη στολισμένη βιτρίνα εμπορικών καταστημάτων με θέμα φυσικά...τις Ανθισμένες Ροδακινιές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοκκινιστά καλαμαράκια με κριθαράκι στην κατσαρόλα
Η πιο νόστιμη νηστίσιμη συνταγή
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• 350 γραμ. (6 φλυτζ. καφέ) κριθαράκι χοντρό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο ή 1 ποτήρι σπορέλαιο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• αλάτι - πιπέρι - ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. Έπειτα ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια. Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Όταν γυαλίσει το κρεμμύδι, σοτάρουμε τα καλαμαράκια, κι όταν αρχίσουν να βγάζουν το νερό τους τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ.
Κατόπιν ρίχνουμε περίπου 1.800 γραμμάρια νερό και αφήνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν γίνει το φαγάκι μας το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να σταθεί για 10' και το σερβίρουμε.
«Η γη της ελιάς»: Θυελλώδεις εξελίξεις έρχονται στη δραματική σειρά του MEGA!
Η Αντιγόνη επιστρατεύει κάθε αθέμιτο μέσο για να κερδίσει στη δίκη για την επιμέλεια της Αγγελικής. Ο εθισμός του Στάθη στον τζόγο εντείνεται. Η Αρετή και η Ισμήνη οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Αναλυτικά οι περιλήψεις των επεισοδίων που θα μεταδοθούν από την Κυριακή 16 έως την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου:
Επεισόδιο 92 (Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Ο Ανδρέας και η Χάιδω προσπαθούν να κρύψουν το κοινό τους παρελθόν. Εκείνος, όμως, την «πιέζει» να βρεθούν για να θυμηθούν τα παλιά και η Χάιδω έρχεται σε δύσκολη θέση. Ο Χρήστος ζητάει μια ειλικρινή συγγνώμη από την Παυλίνα και το ζευγάρι τα ξαναβρίσκει.
Ο Στάθης εθίζεται στα χαρτιά. Ο Παρασκευάς γνωρίζει μια κοπέλα με την οποία τους ενώνει η μουσική και φαίνεται πως υπάρχει χημεία μεταξύ τους. Ο πατήρ Τιμόθεος αποφασίζει να συμμετάσχει κι αυτός στην απεργία πείνας και, λίγο αργότερα, το ίδιο κάνει και η Μαρίνα.
Η Αντιγόνη ζητά τη βοήθεια της Αμαλίας στο δικαστήριο για την επιμέλεια της Αγγελικής. Η Χαίδω δεν αντέχει άλλο με το κρυφτό και αποκαλύπτει στη Μαργαρίτα το παρελθόν της με τον Ανδρέα.
Επεισόδιο 93 (Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Η Μαργαρίτα μαθαίνει λεπτομέρειες για τον πλατωνικό έρωτα του Ανδρέα και της Χάιδως και σύντομα τα νέα φτάνουν στα αυτιά της Αθηνάς και της Μαρίας. Ο Μιχάλης παίρνει την Αφροδίτη στο σπίτι του για να τη φροντίζει.
Το κόλλημα του Στάθη με την πόκα συνεχίζεται κι αυτή τη φορά τον συντροφεύουν ο Δημοσθένης με την Ασπασία. Η Αρετή κάνει τσαμπουκά στην ταβέρνα του Χρήστου και σύντομα οδηγείται στο αυτόφωρο.
Ο Παρασκευάς βρίσκει νέο έρωτα στο πρόσωπο της Λίνας (Πανάγια Αργυρίδου), αλλά η Βασιλική προσπαθεί να τον προσγειώσει. Η Μαρίνα αποφασίζει να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του σούπερ μάρκετ και τσακώνεται με τον Μάνο ο οποίος υποβαθμίζει το γεγονός. Το χωριό, όμως, επαναστατεί και, πάνω στον καβγά, η Ισμήνη ρίχνει έναν συντοπίτη της αναίσθητο.
Επεισόδιο 94 (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Η σύλληψη της Αρετής οξύνει κι άλλο τα πνεύματα, ενώ στο αυτόφωρο οδηγείται και η Ισμήνη. Το χωριό έχει χωριστεί στα δύο και κανείς δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος. Η Χάιδω επιστρέφει στη βάση της και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να πάρει πίσω την άδεια λειτουργίας του σούπερ μάρκετ, μια απόφαση που σηματοδοτεί την έναρξη της απεργίας πείνας. Ο Στάθης, νικημένος από τη μοναξιά του, επισκέπτεται την παράνομη χαρτοπαιχτική λέσχη.
Ο Μιχάλης συνεχίζει να φροντίζει την Αφροδίτη με αμείωτο ενδιαφέρον, φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση. Μια λάθος κίνηση του Σπύρου βάζει σε τον Ανδρέα σε υποψίες. Η Αντιγόνη γυρεύει ψευδομάρτυρες για την επικείμενη δίκη, ενώ η Μαρίνα της ζητάει να κρατηθεί μακριά από το παιδί.
Η Μαργαρίτα, άθελά της, ενημερώνει τον Λυκούργο για το κοινό παρελθόν της Χάιδως και του Ανδρέα.
Επεισόδιο 95 (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 21:00)
Η απεγία πείνας ξεκινάει με τον Τιμόθεο να πρωτοστατεί, αγνοώντας πως οι υπόλοιποι τρώνε στα κρυφά το βράδυ. Σύντομα, όμως, ανακαλύπτει την ατασθαλία τους και η Αρετή ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθούν.
Ο Στάθης επισκέπτεται ξανά τη λέσχη, ενώ ο Τζον παρατηρεί πως έχει πάψει να είναι τυπικός στη δουλειά. Ο Μιχάλης κάνει το μεγάλο βήμα και προτείνει στην Αφροδίτη να συγκατοικήσουν.
Η Ιουλία κάνει άλλη μια προσπάθεια με την Αριάδνη, αλλά πέφτει στο κενό. Ο Παρασκευάς δηλώνει ερωτευμένος με τη Λίνα και τη γνωρίζει στον Λυκούργο και τη Χάιδω. Η Ειρήνη αναλαμβάνει να κρατήσει το μαγαζί της Αρετής, με σκοπό να επωφεληθεί από τις πωλήσεις και να την κλέβει.
Λαχταριστό μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια
Το κοκκινιστό μοσχαράκι μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι είναι το κλασικό κυριακάτικο πιάτο!
Υλικά
• 1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
• 500 γραμ. ντομάτες περασμένες στο μούλτι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5 ή 6
• τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα (για το πασπάλισμα των μακαρονιών)
Εκτέλεση
Πλένουμε, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, να θωρακιστεί.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σοτάρουμε για 2΄- 3΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνουμε 1 - 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.Αν χρειασθεί, προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό.
Βράζουμε τα μακαρόνια, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασία τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε το κρέας, μπόλικη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Μερίδες: 6
Συνελήφθη ο Χρήστος Μάστορας μετά από αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας-Επιχείρησε να διαφύγει από μπλόκο
Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο πλημμελήματα σε βάρος του τραγουδιστή, Χρήστου Μάστορα, ο οποίος συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Συγκεκριμένα σε βάρος του τραγουδιστή, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο δικαστήριο για να δικαστεί, ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Η δίκη του αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου από το αυτόφωρο δικαστήριο. Ο τραγουδιστής μέχρι τη δίκη του θα είναι ελεύθερος.
Ο Χρήστος Μάστορας οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, Χαράλαμπο Λυκούδη, φορώντας χειροπέδες, καπέλο, κουκούλα και μάσκα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραγουδιστής εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για το λάθος που φέρεται να έκανε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι δε σταμάτησε στο μπλόκο της τροχαίας καθώς όπως υποστηρίζει δεν κατάλαβε ότι του έκαναν σήμα. Επίσης, φέρεται να αρνείται ότι προσπάθησε να διαφύγει προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα πήγαινε όπου υπήρχε δεύτερο μπλόκο.
Σε δήλωσή του ο Χαράλαμπος Λυκούδης, δικηγόρος του τραγουδιστή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι βαθύτατα στενοχωρημένος και μετανιωμένος. Η κατηγορία περί επικίνδυνης οδήγησης από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο δεν ευσταθεί και δεν την αποδέχεται. Δεν αντελήφθη το σήμα των αστυνομικών και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αμέσως μετά σταμάτησε στο επόμενο σήμα. Το μήνυμα του είναι ότι δεν πρέπει να οδηγεί κάνεις έχοντας πιει έστω και ελάχιστα».
Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια και μυζήθρα
Παραδοσιακή συνταγή για προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια.
Υλικά
Για τη κοκκινιστή προβατίνα
1.300 γρ. προβατίνα με κόκκαλο, (μικρές μερίδες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 ντομάτες τριμμένες
4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή επιλογής σας
Μπόλικη ξερή μυζήθρα τριμμένη για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προβατίνα προετοιμασία
Επιλέγουμε προβατίνα (χεράκι) και την κόβουμε σε μικρές μερίδες.
Την βάζουμε σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά και σουρώνουμε. Πετάμε το πρώτο νερό.
Ξεπλένουμε την προβατίνα να φύγουν τυχόν κοκαλάκια και αφροί από το βράσιμο.
Πλένουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τις μερίδες.
Σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζεται αφρός στη επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1½ ώρα.
Βγάζουμε τις μερίδες σε πιατέλα και σκεπάζουμε.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για αργότερα.
Σάλτσα
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας να βγάλει όλα τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί όλο.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι το δαφνόφυλλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε με τσιμπίδα τις μερίδες προβατίνας μέσα στη σάλτσα.
Συμπληρώνουμε δυο φλυτζάνια ζωμό που έβρασε το κρέας.
Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μελώσει η σάλτσα.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος.
Βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασε η προβατίνα σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε με μυζήθρα μια βαθιά πιατέλα και βάζουμε πάνω τα μισά ζυμαρικά.
Περιχύνουμε με μια κουτάλα σάλτσα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα.
Βάζουμε πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά την σάλτσα και την κοκκινιστή προβατίνα.
Τα σερβίρουμε αμέσως ανακατεύοντας τα στην πιατέλα.
Σερβίρουμε έξτρα σάλτσα και τυρί στα πιάτα.argiro.gr
Χωριάτικος πεντανόστιμος Καγιανάς
Ένα εύκολο φαγητό,πάρα πολύ γρήγορο, με ελάχιστα υλικά και μοναδική, απίθανη γεύση.
Υλικά
3 αυγά
2 ντομάτες μεσαίες
30 γρ. φέτα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Θυμάρι
Ρίγανη
Σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μέσα σ ένα μέτριο τηγάνι. Ρίχνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια (μαζί με τη φλούδα της) και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά της ντομάτας. Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε και την φέτα την οποία έχουμε κάνει τρίμμα.
Περιβάλλον: Οι ακραίες ξηρασίες αναμένεται να γίνουν πιο συχνές, σοβαρές και εκτεταμένες
Κάθε χρόνο οι πληγείσες από την ξηρασία περιοχές εξαπλώνονται κατά μέσο όρο κατά επιπλέον 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Οι επίμονες πολυετείς ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως προειδοποιεί μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Έρευνας Δασών, Χιονιού και Τοπίου που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί πολυετείς ξηρασίες και οξείες κρίσεις υδάτινων αποθεμάτων σε ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως είναι η Χιλή, όπου 15 χρόνια επίμονης και καταστροφικής ξηρασίας, της μεγαλύτερης σε διάρκεια των τελευταίων 1.000 ετών, έχουν σχεδόν αποξηράνει τα υδάτινα αποθέματα της χώρας.
Οι ερευνητές του ελβετικού ινστιτούτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας ανέλυσαν παγκόσμια μετεωρολογικά δεδομένα και μοντελοποίησαν τις ξηρασίες κατά την περίοδο 1980-2018. Κατέδειξαν μια ανησυχητική αύξηση των πολυετών ξηρασιών που έγιναν μεγαλύτερες, συχνότερες και πιο ακραίες καλύπτοντας περισσότερες εκτάσεις. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι πληγείσες από την ξηρασία περιοχές εξαπλώνονται κατά μέσο όρο κατά επιπλέον 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στην έκταση της Σλοβακίας και η εξάπλωση αυτή προκαλεί τεράστιες ζημιές στα οικοσυστήματα, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.
Μέσα από την έρευνα χαρτογραφήθηκαν όχι μόνο καλά τεκμηριωμένες ξηρασίες, αλλά και λιγότερο γνωστά ακραία συμβάντα, όπως η ξηρασία που επηρέασε το τροπικό δάσος του Κονγκό από το 2010 ως το 2018. «Ενώ τα εύκρατα λιβάδια έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία 40 χρόνια, τα βόρεια και τροπικά δάση φάνηκε να αντέχουν αποτελεσματικότερα στην ξηρασία και μάλιστα εμφάνισαν παράδοξα αποτελέσματα κατά την έναρξη της ξηρασίας», σημειώνει ο ανώτερος ερευνητής του ελβετικού Ινστιτούτου και συγγραφέας της μελέτης, Ντερκ Κάργκερ.
Μέσα από τον δημόσια διαθέσιμο κατάλογο των ξηρασιών που δημοσιεύεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας «ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσανατολιστούν σε πιο ρεαλιστικά μέτρα προετοιμασίας και πρόληψης», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, Φραντσέσκα Πελιτσιότι, παρατηρώντας ότι «επί του παρόντος οι στρατηγικές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό τις ξηρασίες ως ετήσια ή εποχιακά γεγονότα και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες μεγάλες ξηρασίες που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok στις ΗΠΑ-Σε απόγνωση οι influencers
Το TikTok σταμάτησε να λειτουργεί στις ΗΠΑ. Η δημοφιλής εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο, που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, έριξε τίτλους τέλους αργά το Σάββατο, αφού η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει τις υπηρεσίες τους «προσωρινά μη διαθέσιμες».
Λίγο πριν από τις 11 μ.μ., οι χρήστες των ΗΠΑ έλαβαν ένα μήνυμα που έλεγε: «Συγγνώμη που το TikTok δεν είναι διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή» και ο ιστότοπος κατά τα άλλα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Ήρθε περίπου μια ώρα αφότου προειδοποίησαν τους χρήστες για επικείμενο κλείσιμο.
«Λυπούμαστε που ένας νόμος των ΗΠΑ που απαγορεύει το TikTok θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και θα μας αναγκάσει να καταστήσουμε τις υπηρεσίες μας προσωρινά μη διαθέσιμες», ανέφερε η εταιρεία σε μήνυμα που εστάλη στους χρήστες νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου.
«Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία μας στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και εκτιμούμε την υποστήριξή σας».
Στα χέρια του Τραμπ η σωτηρία του TikTok
Το μέλλον της εφαρμογής βρίσκεται πλέον στα χέρια του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και έχει ορκιστεί να «σώσει» την εφαρμογή, στην οποία πιστώνει ότι τον βοήθησε να κερδίσει τον Νοέμβριο τις εκλογές.
Ο Τραμπ είπε στο NBC News το Σάββατο ότι «πιθανότατα» θα δώσει στο TikTok παράταση 90 ημερών για να συνάψει συμφωνία. «Πρέπει να το δούμε προσεκτικά», είπε ο Τραμπ. «Είναι μια πολύ μεγάλη κατάσταση».
Το κλείσιμο του TikTok ήταν ευρέως αναμενόμενο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τον νόμο του Κογκρέσου που απαιτούσε από την ByteDance να εκχωρήσει το μερίδιό της στην εταιρεία έως τις 19 Ιανουαρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει εθνική απαγόρευση.
Περισσότερα...
Τραγανός και πεντανόστιμος πλαστός-Η παραδοσιακή πίτα των Αγράφων
Η παραδοσιακή πίτα των Αγράφων με το όνομα ''πλαστός'' έχει τις ρίζες της στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στα χωριά των Αγράφων, που ποδάρι Τούρκων δεν πάτησε ποτέ, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της φτώχειας αλλά και της άκαρπης γης τους θεωρούσαν πολύ επίπονο να μεταφέρουν το αλεύρι στην πλάτη τους (ζαλίκα) από την κοντινότερη πόλη και να ζυμώσουν ψωμί. Έτσι φύτεψαν ανάμεσα στα φασόλια κόκκους καλαμποκιού και οι καλαμποκιές που μεγάλωναν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τους έδιναν το καλαμποκάλευρο.
Αφού λοιπόν το καλαμποκάλευρο αφθονούσε στην περιοχή τους έφτιαχναν με αυτό εκτός από τη μπομπότα και άλλα φαγώσιμα. Ένα απ' αυτά ήταν και η παραδοσιακή πίτα ''πλαστός'', την οποία έφτιαχναν πολύ γρήγορα γιατί δεν χρειαζόταν ν' ανοίξουν φύλλο.
Υλικά
μισό κιλό χόρτα
4 πράσα
μισό κιλό φέτα σκληρή
2 ποτήρια νερού λάδι
4-5 ποτήρια νερού καλαμποκάλευρο.
Τα χόρτα μπορεί να είναι σπανάκι. Νοστιμότερος γίνεται με διάφορα χόρτα, θα κανονίσετε στο μισό κιλό χόρτα τα περισσότερα να είναι σπανάκι. Τα υπόλοιπα λίγα σέσκουλα, λίγες παπαρούνες, πού λίγα φύλλα από παντζάρια και λίγα βλήτα.
Εκτέλεση
Κόβετε ψιλά με το μαχαίρι τα χόρτα, τα πλένετε καλά και τα τρίβετε λίγο με το χέρι σας. Το πράσινο νερό που θα μείνει το χύνετε.
Καθαρίζετε τα πράσα, τα τρίβετε πολύ ψιλά με το μαχαίρι και τα βάζετε μαζί με τα χόρτα. Τρίβετε το τυρί με το χέρι σας, το βάζετε στα χόρτα και τα ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε το ταψί καλά με το χέρι σας. Σε μια λεκανίτσα βάζετε τα δυο ποτήρια καλαμποκάλευρο, λίγο αλάτι, ένα ποτήρι λάδι και χλιαρό νερό, όσο πάρει για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
Το απλώνετε στο ταψί, βρέχοντας συνέχεια το χέρι σας και ρίχνετε τα χόρτα. Με το χέρι σας, αφού απλώσετε τα χόρτα, τα πατάτε ελαφρά. Στη λεκανίτσα βάζετε το 1 ποτήρι καλαμποκάλευρο, λίγο λάδι και νερό όσο πάρει να γίνει ένας χυλός πολύ αραιότερος από τον προηγούμενο.
Απλώνετε το χυλό στα χόρτα και με το χέρι σας ρίχνετε, στεγνό όπως είναι το καλαμποκάλευρο να σκεπαστούν τα χόρτα. Ρίχνετε ραντίζοντας το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνετε σε κανονικό φούρνο, δυνατό για 60 λεπτά.
Δίαιτα: Ετσι θα διώξετε το λίπος από την κοιλιά-Οι 4 τροφές «κλειδί»
Τα 4 λαχανικά που “συρρικνώνουν” το λίπος στην κοιλιά
Τα λαχανικά πρόκειται για θρεπτικές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές που βελτιώνουν την πέψη ενώ συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, υποστηρίζοντας την υγιή απώλεια βάρους.
Πέρα από αυτά τα οφέλη, ορισμένα λαχανικά περιέχουν επίσης συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εξαλείψει το λίπος της κοιλιάς από μόνο του. Παράγοντες όπως τα γονίδια, η ηλικία, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα λίπους γύρω από την κοιλιά και η αντιμετώπισή του απαιτεί μια ισορροπημένη, ολιστική προσέγγιση, που μπορεί να περιλαμβάνει ποικίλες καλές συνήθειες, όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.
Ποια λαχανικά “διώχνουν” το λίπος στην κοιλιά
Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας την απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, περιλαμβάνουν :
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, η τακτική κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών (που περιλαμβάνει το μπρόκολο και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι) φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους σε υπέρβαρους νεαρούς συμμετέχοντες.
Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πιπεριές.
Καρότα
Η παραπάνω μελέτη συμπεριέλαβε τα καρότα στα λαχανικά που συμβάλλουν στην μείωση του λίπους στην κοιλιά.
Τα καρότα είναι πλούσια σε ένα είδος φυτικής ένωσης που ονομάζεται λουτεΐνη, η οποία, όπως έχουν δείξει έρευνες, έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, που προάγουν τον κορεσμό και μειώνουν τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.
Μαρούλι
Ένα άλλο λαχανικό που παρέχει θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συνδέονται με την απώλεια κοιλιακού λίπους είναι το μαρούλι. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η αύξηση των πλούσιων σε καροτενοειδή λαχανικών (τα οποία περιλαμβάνουν λαχανικά, όπως το μαρούλι) φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Το μαρούλι αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ως πράσινο λαχανικό που συνδέεται με την απώλεια κοιλιακού λίπους.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που όχι μόνο “θωρακίζουν” την υγεία αλλά ευνοούν και την απώλεια βάρους, βελτιώνοντας πιθανώς και την πέψη. Για παράδειγμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών σε κάθε γεύμα ή σνακ συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος, στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ή την υγιή απώλεια βάρους.
Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism αναφέρει ότι μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος.
Λαχταριστό χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα
Πεντανόστιμο πιάτο, ιδανική λύση για Κυριακάτικο φαγητό που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.
Υλικά
1,5 κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς το κόκκαλο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ σελινόριζα σε κομμάτια
2 πράσα χοντροκομμένα
1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι
2 αυγά
1 ½ χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουρ
Οδηγίες
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ρίχνω το κρέας σε κομμάτια (αφού πρώτα το έχω ταμπονάρει με χαρτί κουζίνας για να είναι στεγνό από νερό).
Όταν αλλάξει το χρώμα του, γυρίζω τα κομμάτια κι από την άλλη πλευρά (περίπου 7 -10 λεπτά). Το βγάζω σε πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό. Προσθέτω το κρέας, τη σελινόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζω με βραστό νερό( αφήνω 1 -1,5 εκ. να μην σκεπάζει το κρέας).
Μόλις βράσει, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι (αφήνω μια μικρή εσοχή να βγαίνει λίγο ο ατμός) για περίπου 1 ώρα (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω λίγο βραστό νερό).
Όταν περάσει η ώρα και το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ανοίγω το καπάκι, ρίχνω μέσα το πράσο και το σέλινο, σκεπάζω πάλι και αφήνω για περίπου 20 λεπτά (μόλις τα κοτσάνια μαλακώσουν είναι έτοιμο) και κατεβάζω από την εστία.
Ανοίγω το καπάκι και αφήνω 10 λεπτά το φαγητό να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά και το χυμό λεμονιού.
Παίρνω δυο κουταλιές με την κουτάλα (μεγάλη της σούπας) και προσθέτω σταδιακά (λίγο-λίγο) από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο. Έπειτα επιστρέφω όλο το μείγμα του μπολ, σε δόσεις στην κατσαρόλα, διάσπαρτα ανακινώντας την απαλά να ενσωματωθεί.
Βάζω την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά (μέτρια ένταση) και αφού διαλύσω σε ένα μικρό μπολάκι το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το ρίχνω στην κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση, τη βγάζω από τη φωτιά.
Σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.
Χρόνος Προετοιμασίας 30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος 1 Ωρ. 20 Λεπ.
Άννα Βίσση: Το αστρονομικό ποσό που έβγαλε από τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο
Μία ιστορική συναυλία με περίπου 65.000 θεατές έδωσε η Άννα Βίσση το βράδυ του Σαββάτου (5/10) στο Καλλιμάρμαρο.
Σήμερα (7/10), ο Γιώργος Λιάγκας μέσα από την εκπομπή του μίλησε για το αστρονομικό ποσό που έβγαλε η επιτυχημένη ερμηνεύτρια από την μαγική αυτή βραδιά.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε: «Ξέρετε ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πάντα όλα τα μεταφράζω και σε χρήμα. Όχι ότι είμαι φιλοχρήματος, κάθε άλλο, αλλά παίζει ρόλο και το χρήμα. Διαβάζω ότι το Καλλιμάρμαρο είχε 66.000 κόσμο. Ξέρω ότι τα εισιτήρια ήταν από 20 έως και 70-80 ευρώ. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι και 20 ευρώ να είχαν τα εισιτήρια, το ποσό βγαίνει 1.300.000 ευρώ».
«Η παραγωγή επειδή ήταν πανάκριβη άντε να στοίχησε 300.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 πήγε στην τσέπη της. Της αξίζει και με το παραπάνω, αλλά σκεφτείτε πόσο μεγάλος καλλιτέχνης πρέπει να είσαι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Άννα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου έβγαλε σε μία βραδιά 1.000.000», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.