Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2025 13:07

Παραδοσιακό ψάρι πλακί στο φούρνο

Συνταγή για παραδοσιακό ψάρι πλακί στο φούρνο. Γίνεται με φιλέτο από φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι της αρεσκείας μας, (μπακαλιάρο, πέρκα, γλώσσα, γλαύκο κ.α.), εύκολα και γρήγορα, ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες, και έχει σίγουρη επιτυχία.

Γλώσσα πλακί στο φούρνο

Υλικά

•   1 κιλό κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού (μπακαλιάρος, πέρκα, γλώσσα)

•   2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

•   2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

•   1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

•   1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

•   1 κουτί (500 γρ.) χυμό ντομάτας

•   1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ

•   2 κόκκους μπαχάρι

•   1 αστεροειδή γλυκάνισο,

•   1 κλωνάρι δεντρολίβανο

•   αλάτι - πιπέρι - ζάχαρη

•   250 γραμ. νερό

Εκτέλεση

Αν το ψάρι είναι κατεψυγμένο το ξεπαγώνουμε, το πλένουμε και το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλασωτέ (κοντή και φαρδιά) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

 Έπειτα ρίχνουμε την πιπεριά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα, μετά προσθέτουμε τον πελτέ, τον «ψήνουμε» για λίγο και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας. Ακολούθως ρίχνουμε το μπαχάρι, το δεντρολίβανο, το γλυκάνισο, το νερό, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10' - 15' λεπτά , μισοσκεπασμένη, μέχρι να χυλώσει.

 Στραγγίζουμε καλά τα ψάρια και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει το ένα τρίτο από τη σάλτσα. Έπειτα σκεπάζουμε τα ψάρια με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 10' - 15' λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι τους.

Αφήνουμε το φαγάκι μας να σταθεί για 10' περίπου και το απολαμβάνουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι σπυρωτό. 

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς θα είναι πάντα από τα αγαπημένα φαγητά όλων μας!

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

1 συσκ.χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο

1 κ.σ.βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο

50 gr Arla σκληρό τυρί Δανίας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

800 gr κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)

2 κ.σ.βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 καρότο τριμμένο

2 σκελ.σκόρδο ψιλοκομμένο

400 gr ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα

1/3 φλ.κονιάκ

1 ξυλάκι κανέλα-1 δαφνόφυλλο

Αλάτι-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

125 gr βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο

 125 gr αλεύρι

1,250 lt γάλα

1/2 κρεμμύδι

4 γαρύφαλλα

1/4 κ.γ.μοσχοκάρυδο

Αλάτι-Λευκό πιπέρι

50 gr Arla σκληρό τυρί Δανίας

200 gr  φρέσκο τυρί κρέμα

 Εκτέλεση

ΚΙΜΑΣ

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.

Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη βγάζει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.

Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Στο τέλος, αφού ψηθεί ο κιμάς τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με την κουτάλα.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.

Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Όταν βράσει ο κιμάς, προσθέτουμε στη σάλτσα κιμά μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα να αρωματιστεί και να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.

Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα σταδιακά ανακατεύοντας.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα ανακατεύοντας να ενσωματωθεί.

 10 - 12 μερίδες-Μαγείρεμα 40 λεπτά

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και τουλάχιστον 30.000 θεατές απόλαυσαν το βράδυ της Πέμπτης (04.09.2025) την μεγάλη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» που έγινε στο Καλλιμάρμαρο και αφορούσε αποκλειστικά τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή, Στέλιου Καζαντζίδη. Ανάμεσα στους τραγουδιστές που βρέθηκαν επί σκηνής ήταν ο Αντώνης Ρέμος και ο Χρήστος Μάστορας.

Ματθαίος Τσαχουρίδης / Klavdia / Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Στην εντυπωσιακή παραγωγή υψηλών προδιαγραφών της Panik Live Productions ακούστηκαν τα επιτυχημένα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, που συγκίνησαν όσους βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο.

 «Υπάρχω», «Αγριολούλουδο», «Όποια Και Να ‘Σαι», «Δεν Θα Ξαναγαπήσω», «Της Γερακίνας Γιος», «Κάτω Απ’ Το Πουκάμισό Μου», «Ζιγκουάλα», «Εγώ Είμ’ Αητός», «Το Θολωμένο Μου Μυαλό», «Έξω Ντέρτια Και Καημοί», «Τσαμπάσιν», «Αυτή Η Νύχτα Μένει», «Το Ψωμί Της Ξενιτιάς», «Το Δικό Σου Αμάρτημα» και «Γυάλινος Κόσμος» είναι μερικά από τα τραγούδια που έκαναν τους θεατές, όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη της Ελλάδας, να γίνουν μια φωνή.

Θέμης Αδαμαντίδης, Κωνσταντίνος Αργυρός, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Διονυσίου, Στέλιος Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Μελίνα Κανά, Klavdia, Χρήστος Μάστορας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος, Sicario, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Νεφέλη Φασούλη και Θοδωρής Φέρρης ερμήνευσαν μερικά από τα θρυλικά και διαχρονικά τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, με τα οποία έγραψε τη δική του ιστορία κι άφησε το ανεξίτηλο χνάρι του στην ελληνική μουσική.

NDP

 Εκτός από τις εξαιρετικές solo ερμηνείες των καλλιτεχνών, στη σκηνή παρουσιάστηκαν μοναδικά ντουέτα με τους Αντώνη Ρέμο – Χρήστο Μάστορα, Κωνσταντίνο Αργυρό – Μελίνα Ασλανίδου, Πέγκυ Ζήνα – Στέλιο Διονυσίου και Νεφέλη Φασούλη – Γιάννη Διονυσίου, ενώ η βραδιά «έκλεισε» με τους καλλιτέχνες να τραγουδούν όλοι μαζί τα «Δυο Πόρτες Έχει Η Ζωή» και «Βράχο Βράχο Τον Καημό Μου». 

Καλλιμάρμαρο

Η μουσική και τα τραγούδια συνοδεύτηκαν από ένα υψηλών προδιαγραφών οπτικό θέαμα, με μοναδικούς φωτισμούς και σύγχρονα εφέ με τη χρήση AI.

Την καλλιτεχική διεύθυνση έκανε ο Γιώργος Κυβέλλος και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Λύρας. Μαέστρος ήταν ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και σολίστ ο Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι). Σε ρόλο αφηγητή ο Θοδωρής Αθερίδης. 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός, που κατάφερε για δύο και πλέον δεκαετίες να γεμίζει μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το Σάββατο (28-06-2025) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στην Αθήνα, με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν τα κατάφερε. Ο τραγουδιστής είχε δίπλα, σε αυτές τις τελευταίες στιγμές του, στενούς συγγενείς και αγαπημένους φίλους, που τον στήριξαν στα εύκολα και στα δύσκολα της καριέρας του. Ο Κώστας Μοναχός, είχε δώσει μια σειρά από συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια και είχε προσπαθήσει να κάνει τον απολογισμό της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας.

 Παιδί πολυμελούς οικογένειας, ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός (Κώστας Μιχαλόπουλος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στην Πετρούσσα Δράμας και κατηφόρισε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών για να ασχοληθεί με το όνειρό του, το λαϊκό τραγούδι.

Ο ηθοποιός και συνθέτης Ηλίας Μεγαλούδης ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε να βρει δουλειά ως τραγουδιστής. Γρήγορα έγινε πρώτο όνομα στη νυχτερινή Αθήνα, συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Υπήρξε ντουέτο με την τραγουδίστρια και πρώην σύζυγό του Μαρία Ρούσου. Μεσουράνησε κυρίως τις δεκαετίες του ΄80 και το ΄90.

Πέθανε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός - Η πολυτάραχη ζωή του, τα σουξέ και  τα «χρυσά» νυχτοκάματα (ΒΙΝΤΕΟ) - REPORTAZ NET

 Έχει πλούσια δισκογραφία από τα οποία ξεχωρίζουν τα τραγούδια “Τη νύχτα όλα επιτρέπονται”, “Θα με θυμηθείς”, “Νύχτα που αγαπάς τους αλήτες”, “Ήρθα να σου πω μια καλησπέρα”.

Ο Κώστας Μοναχός είχε κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ έχει και ένα εγγόνι. Στα μαγαζιά που τραγουδούσε δεν έπεφτε καρφίτσα και στην πίστα τα σπασμένα πιάτα ήταν βουνό μπροστά του. Τότε όπως είχε πει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Espresso το 2012, αισθανόταν ένας μικρός θεός. Η ζωή όμως παίζει τα δικά της παιχνίδια. Η δεύτερη γυναίκα του, τον εγκαταλείπει αφήνοντας τον με το παιδί τους, μόλις ενάμισι έτους.

«Η καριέρα μου πήρε στροφή 180 μοιρών εδώ και δέκα χρόνια, γιατί η φεύγοντας η μάνα του δεύτερου παιδιού μου, του Κωνσταντίνου, έπρεπε να αφοσιωθώ στο μεγάλωμα του παιδιού μου».

Την άνοιξη του 2021, ο Κώστας Μοναχός παραχώρησε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” του τηλεοπτικού σταθμού Star, όπου μίλησε για την εποχή που έβγαζε 100.000 δραχμές από “νυχτοκάματα”, μοιράστηκε το μεγάλο του παράπονο, καθώς επίσης μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρωτά τον λαϊκό τραγουδιστή για την εποχή με τα πιάτα. Απαντώντας ο Κώστας Μοναχός είπε χαρακτηριστικά, «Στην εποχή με τα πιάτα ήμουν αρχηγός», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «τα πόδια μου είναι κομμένα παντού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρωτά αν ο τραγουδιστής ήταν δοτικός με τις γυναίκες, με εκείνον να απαντά «Ναι, πάρα πολύ δοτικός, τα έδινα όλα στις γυναίκες. Όσες μου φέρθηκαν π@@@@, μου φέρθηκαν». Έπειτα ο δημοσιογράφος ρωτά αν είναι πικραμένος από κάτι, με τον τραγουδιστή να απαντά: «Από όλη τη ζωή μου είμαι πικραμένος».

Η Dora Pj, η Ελληνίδα ταλαντούχα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια από την, συνεχίζει να γράφει τη δική της ξεχωριστή πορεία στη Νέα Υόρκη, μέσα από ένα μείγμα jazz, soul και R&B που συνδυάζει ευαισθησία και δυναμισμό. Γνωστή στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις και κυκλοφορίες, η Dora Pj χτίζει σταθερά τη φήμη της και στο εξωτερικό. Με συμμετοχές σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές της Νέας Υόρκης και σε συνεργασία με σημαντικούς μουσικούς της jazz σκηνής, η παρουσία της ξεχωρίζει. Την ίδια στιγμή, παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Songwriting στο Berklee College of Music, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το στιβαρό και προσωπικό της καλλιτεχνικό στίγμα.

Η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει: Αμερικανικά μέσα όπως το Spin Magazine και το Earmilk στάθηκαν στη φωνή και τη γραφή της, μιλώντας για «έντονη ερμηνευτική παρουσία», «πάθος», αλλά και «μια αφοπλιστική αυθεντικότητα που αγγίζει κατευθείαν την ψυχή». Τον Μάρτιο του 2025 κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο When the Shadows Fall – ένα έργο μελαγχολικού χαρακτήρα, που εστιάζει στην εσωτερική αναμέτρηση με τη σιωπή, την απώλεια και την αναζήτηση ταυτότητας. Στον αντίποδα, τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται η κυκλοφορία του δεύτερου μέρους του δισκογραφικού αυτού κύκλου – ένα άλμπουμ με φωτεινό, αναζωογονητικό χαρακτήρα, εμπνευσμένο από ρυθμούς latin και blues. Το άλμπουμ αυτό αποτελεί όχι μόνο μουσική συνέχεια, αλλά και προσωπική δήλωση: την επιλογή να στραφεί προς το φως, τη χαρά και την ανοιχτότητα μετά από μια περίοδο σιωπής και εσωστρέφειας.

Η αντίθεση των δύο έργων ενισχύει τη βαθύτερη θεματική τους, από τη σκιά στο φως, από το εσωτερικό σκοτάδι στην εξωτερίκευση της ελπίδας. Η Dora Pj δεν είναι απλώς μια Ελληνίδα καλλιτέχνις που ζει στο εξωτερικό. Είναι μια δημιουργός που μέσα από τη βαθιά της σχέση με τη μουσική και τις πολυγλωσσικές της ρίζες, μεταφέρει την ελληνική ευαισθησία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπο γνήσιο, εκφραστικό και βαθιά προσωπικό.

Η πιο ορεινή παραλία στην Ελλάδα είναι η παραλία της λίμνης Ζαραβίνας, η οποία βρίσκεται στην Ήπειρο σε υψόμετρο 500 μέτρων.

 Πέρυσι το καλοκαίρι μία μικρή αλλά μοναδικού και διαφορετικού κάλους παραλία της Ηπείρου έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας από Έλληνες και ξένους τουρίστες και το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και φέτος.

 Η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Νεζερός ή Νιζερός, είναι φυσική λίμνη, του Νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα της επαρχίας Πωγωνίου σε υψόμετρο 458 μ. Είναι μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας με μέγιστο βάθος τα 31,5 μ. Βρίσκεται έναντι της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κακαβιάς και απέχει 45 χλμ. από το κοντινότερο αστικό κέντρο, τα Ιωάννινα, ενώ οι πιο κοντινοί οικισμοί είναι τα χωριά Ζαραβίνα σε απόσταση 4 χλμ. και Σιταριά σε απόσταση 5,5 χλμ.

 Σημείο αναφοράς για την περιοχή τόσο λόγω της φυσικής της ομορφιάς όσο και λόγω της οικολογικής της σημασίας, περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο ύστερα από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, μόλις το 2011.  Έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από τον Αύγουστο του 1983, ενώ αργότερα εντάχθηκε μαζί με το γειτονικό δάσος της Μερόπης, την κοιλάδα του Γορμού ποταμού και το Ωραιόκαστρο, στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος NATURA-2000, με υψηλή μάλιστα προτεραιότητα προστασίας.

 Στην όχθη της λίμνης Ζαραβίνας του Πωγωνίου σχεδιάζονται επεμβάσεις δημιουργίας χώρων υπαίθριων δραστηριοτήτων –περπάτημα, ποδήλατο, παιχνίδι στο νερό και την ξηρά, βαρκάδα, κολύμπι, καταδύσεις, πικ νικ, διάβασμα, ξεκούραση. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός οι κάτοικοι να βρουν έναν χώρο αναψυχής κι επαφής με τη φύση και αφετέρου η λίμνη να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και αφύπνισης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Χαμός επικράτησε χθες στο Βράδυ στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης.

Στο δημοτικό πανηγύρι που διοργανώθηκε χιλιάδες κόσμου χόρεψε με την ψυχή του με τον Γιώργο Βελισσάρη και την ορχήστρα του να τους ξεσηκώνει.

Μάλιστα ο για πολλούς "Βασιλιάς των πανηγυριών" δέχθηκε και φόρεσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απο φανατικούς θαυμαστές του μια βασιλική κορώνα..

Δείτε περισσότερα στο  βίντεο

«Συναγερμός» σήμανε στην Ολλανδία από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (Nvwa), αφού αρκετοί άνθρωποι αισθάνθηκαν αδιαθεσία – μεταξύ άλλων ζάλη και αίσθημα κόπωσης – μετά την κατανάλωση ζαχαρωτών γλυκών που αγοράστηκαν στην Ολλανδία.

Στα ζαχαρωτά βρέθηκαν  Ίχνη κάνναβης μετά από ανάλυση δειγμάτων  ορισμένων συσκευασιών «Happy Cola F!zz».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για γνήσια ή πλαστά προϊόντα Haribo, αλλά η εταιρεία απέσυρε ολόκληρη την παρτίδα από την ολλανδική αγορά και ξεκίνησε έρευνα μαζί με την αστυνομία.

 

Δείτε τον απόλυτο τρόπο να συνδυάσετε τα όσπρια με το κρέας φτιάχνοντας γίγαντες με χοιρινό κότσι στη γάστρα! Ένα μαμαδίστικο φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι!

Συστατικά

 

Για τους γίγαντες

300 γρ. γίγαντες

αλάτι

Για τα κότσια

3 κιλά χοιρινά κότσια, χωρίς δέρμα

20 γρ. ελαιόλαδο

5 σκ. σκόρδο

2 κύβους κότας

1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή

3 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

2 κρεμμύδια

2 στικ σέλερι

2 καρότα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. μπούκοβο

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

300 γρ. νερό

1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για τους γίγαντες  

Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό και αλάτι, και αφήνουμε να μουλιάσουν για 12-24 ώρες. (Στις τελευταίες 4-6 ώρες ετοιμάζουμε τα κότσια και τα αφήνουμε και αυτά να μαριναριστούν.) 

Σουρώνουμε τους γίγαντες και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι.  

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν. 

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε στην άκρη. 

 

Για τα κότσια

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου, τους κύβους, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.  

Τρυπάμε τα κότσια με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία και απλώνουμε τη μαρινάδα σε όλη την επιφάνειά τους.  

Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες. 

Για τη σύνθεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. 

Κόβουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα σε κύβους και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα. 

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τον πελτέ ντομάτας, το μπούκοβο, τις τριμμένες ντομάτες και το νερό, και ανακατεύουμε.  

Τοποθετούμε από πάνω τα κότσια και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. 

Μεταφέρουμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για 3-3,5 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα κότσια. 

Βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα, προσθέτουμε τους γίγαντες και ψήνουμε για ακόμα 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα κότσια. 

Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τη ρίγανη. 

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε και αυτόν και ανακατεύουμε.  

Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τα κότσια. 

Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.  akispetretzikis.com

Το βράδυ της Κυριακής 13 Απριλίου προβλήθηκε στο MEGA το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», συγκινώντας βαθιά το τηλεοπτικό κοινό. Η σειρά έκλεισε με μια συγκλονιστική σκηνή: την κοίμηση του Αγίου Παϊσίου, που παρουσιάστηκε με σεβασμό, ευλάβεια και βαθιά συναισθηματική φόρτιση.

Ο Γέροντας Παΐσιος, υποδυόμενος από τον εξαιρετικό Προκόπη Αγαθοκλέους, βρισκόταν ξαπλωμένος στο κελί του, υπομένοντας καρτερικά τον πόνο της ασθένειάς του. Τα τελευταία του λόγια, «Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησέ με. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με», ράγισαν καρδιές, ενώ ακολούθησαν σκηνές γεμάτες δύναμη και πνευματικότητα.

Η σκηνή της ένωσης με τον Άγιο Αρσένιο, ενσαρκωμένο από τον Νικήτα Τσακίρογλου, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του Παΐσιου, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν πλάνα από τη σημερινή Σουρωτή και τους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν. Το κοινό αποθέωσε όλους τους ηθοποιούς, ζητώντας περισσότερες σειρές με βίους Αγίων.

Άγιος Παΐσιος

Η σκηνή στο φινάλε που καθήλωσε

Ο Θεόδωρος ήταν ένας από αυτούς που εμφανίστηκαν στο φινάλε της σειράς και συγκλόνισε με τα λεγόμενά του. Ο ίδιος πάσχει από καρκίνο και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Στην καθηλωτική σκηνή που ακολούθησε ο Άγιος Παΐσιος προσευχήθηκε για εκείνους και είπε: «Δώσε σε μένα τον καρκίνο τους, δώσε σε μένα να σηκώσω τον πόνο τους. Και όσο σε παρακαλώ να με σώσεις να είσαι σαν κωφός» είπε χαρακτηριστικά.

Η σειρά αποτέλεσε υπόδειγμα τηλεοπτικής παραγωγής, με άψογο σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές των θεατών και γράφοντας ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Το πέρασμα στον Ουρανό αλλά και δύο γυναίκες, η Μαρίνα Καλογήρου και η Κατερίνα Θεοχάρη, σχολιάστηκαν πολύ έντονα στα social media. Ο ηθοποιός αποθεώθηκε για κάθε του κίνηση και βλέμμα και η σειρά έγινε Νο1 trend.

«Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησε με. Μαρτύριο. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με» ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Άγιος Παΐσιος για να ακολουθήσουν μετά τα πλέον συγκινητικά πλάνα στον αέρα του MEGA.

«Αδελφές, ο γέροντας κοιμήθηκε. Όλη η αδελφότητα είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μας χάρισε 28 χρόνια τον γέροντα Παΐσιο για να μας βοηθήσει. Να σκεφτόμαστε το χρέος που έχουμε και να βάλουμε αρχή ώστε αυτά που μας είπε και δεν τα εφαρμόσαμε μέχρι τώρα, να τα εφαρμόσουμε μετά τον θάνατο του» υπογράμμισε, λίγα λεπτά αργότερα, η ηγουμένη Φιλοθέη.

Σελίδα 1 από 32

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message