Έφυγε από τη ζωή ο λαικός τραγουδιστής Κώστας Μοναχός -Τα σουξέ ,οι δύο γάμοι και η πολυτάραχη ζωή του(Βίντεο)
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός, που κατάφερε για δύο και πλέον δεκαετίες να γεμίζει μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το Σάββατο (28-06-2025) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στην Αθήνα, με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν τα κατάφερε. Ο τραγουδιστής είχε δίπλα, σε αυτές τις τελευταίες στιγμές του, στενούς συγγενείς και αγαπημένους φίλους, που τον στήριξαν στα εύκολα και στα δύσκολα της καριέρας του. Ο Κώστας Μοναχός, είχε δώσει μια σειρά από συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια και είχε προσπαθήσει να κάνει τον απολογισμό της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας.
Παιδί πολυμελούς οικογένειας, ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός (Κώστας Μιχαλόπουλος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στην Πετρούσσα Δράμας και κατηφόρισε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών για να ασχοληθεί με το όνειρό του, το λαϊκό τραγούδι.
Ο ηθοποιός και συνθέτης Ηλίας Μεγαλούδης ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε να βρει δουλειά ως τραγουδιστής. Γρήγορα έγινε πρώτο όνομα στη νυχτερινή Αθήνα, συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.
Υπήρξε ντουέτο με την τραγουδίστρια και πρώην σύζυγό του Μαρία Ρούσου. Μεσουράνησε κυρίως τις δεκαετίες του ΄80 και το ΄90.
Έχει πλούσια δισκογραφία από τα οποία ξεχωρίζουν τα τραγούδια “Τη νύχτα όλα επιτρέπονται”, “Θα με θυμηθείς”, “Νύχτα που αγαπάς τους αλήτες”, “Ήρθα να σου πω μια καλησπέρα”.
Ο Κώστας Μοναχός είχε κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ έχει και ένα εγγόνι. Στα μαγαζιά που τραγουδούσε δεν έπεφτε καρφίτσα και στην πίστα τα σπασμένα πιάτα ήταν βουνό μπροστά του. Τότε όπως είχε πει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Espresso το 2012, αισθανόταν ένας μικρός θεός. Η ζωή όμως παίζει τα δικά της παιχνίδια. Η δεύτερη γυναίκα του, τον εγκαταλείπει αφήνοντας τον με το παιδί τους, μόλις ενάμισι έτους.
«Η καριέρα μου πήρε στροφή 180 μοιρών εδώ και δέκα χρόνια, γιατί η φεύγοντας η μάνα του δεύτερου παιδιού μου, του Κωνσταντίνου, έπρεπε να αφοσιωθώ στο μεγάλωμα του παιδιού μου».
Την άνοιξη του 2021, ο Κώστας Μοναχός παραχώρησε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” του τηλεοπτικού σταθμού Star, όπου μίλησε για την εποχή που έβγαζε 100.000 δραχμές από “νυχτοκάματα”, μοιράστηκε το μεγάλο του παράπονο, καθώς επίσης μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.
Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρωτά τον λαϊκό τραγουδιστή για την εποχή με τα πιάτα. Απαντώντας ο Κώστας Μοναχός είπε χαρακτηριστικά, «Στην εποχή με τα πιάτα ήμουν αρχηγός», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «τα πόδια μου είναι κομμένα παντού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρωτά αν ο τραγουδιστής ήταν δοτικός με τις γυναίκες, με εκείνον να απαντά «Ναι, πάρα πολύ δοτικός, τα έδινα όλα στις γυναίκες. Όσες μου φέρθηκαν π@@@@, μου φέρθηκαν». Έπειτα ο δημοσιογράφος ρωτά αν είναι πικραμένος από κάτι, με τον τραγουδιστή να απαντά: «Από όλη τη ζωή μου είμαι πικραμένος».
Η Dora Pj μαγεύει τη Νέα Υόρκη με το ιδιαίτερο μουσικό της αποτύπωμα(Bίντεο)
Η Dora Pj, η Ελληνίδα ταλαντούχα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια από την, συνεχίζει να γράφει τη δική της ξεχωριστή πορεία στη Νέα Υόρκη, μέσα από ένα μείγμα jazz, soul και R&B που συνδυάζει ευαισθησία και δυναμισμό. Γνωστή στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις και κυκλοφορίες, η Dora Pj χτίζει σταθερά τη φήμη της και στο εξωτερικό. Με συμμετοχές σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές της Νέας Υόρκης και σε συνεργασία με σημαντικούς μουσικούς της jazz σκηνής, η παρουσία της ξεχωρίζει. Την ίδια στιγμή, παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Songwriting στο Berklee College of Music, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το στιβαρό και προσωπικό της καλλιτεχνικό στίγμα.
Η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει: Αμερικανικά μέσα όπως το Spin Magazine και το Earmilk στάθηκαν στη φωνή και τη γραφή της, μιλώντας για «έντονη ερμηνευτική παρουσία», «πάθος», αλλά και «μια αφοπλιστική αυθεντικότητα που αγγίζει κατευθείαν την ψυχή». Τον Μάρτιο του 2025 κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο When the Shadows Fall – ένα έργο μελαγχολικού χαρακτήρα, που εστιάζει στην εσωτερική αναμέτρηση με τη σιωπή, την απώλεια και την αναζήτηση ταυτότητας. Στον αντίποδα, τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται η κυκλοφορία του δεύτερου μέρους του δισκογραφικού αυτού κύκλου – ένα άλμπουμ με φωτεινό, αναζωογονητικό χαρακτήρα, εμπνευσμένο από ρυθμούς latin και blues. Το άλμπουμ αυτό αποτελεί όχι μόνο μουσική συνέχεια, αλλά και προσωπική δήλωση: την επιλογή να στραφεί προς το φως, τη χαρά και την ανοιχτότητα μετά από μια περίοδο σιωπής και εσωστρέφειας.
Η αντίθεση των δύο έργων ενισχύει τη βαθύτερη θεματική τους, από τη σκιά στο φως, από το εσωτερικό σκοτάδι στην εξωτερίκευση της ελπίδας. Η Dora Pj δεν είναι απλώς μια Ελληνίδα καλλιτέχνις που ζει στο εξωτερικό. Είναι μια δημιουργός που μέσα από τη βαθιά της σχέση με τη μουσική και τις πολυγλωσσικές της ρίζες, μεταφέρει την ελληνική ευαισθησία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπο γνήσιο, εκφραστικό και βαθιά προσωπικό.
Ζαραβίνα: Γνωρίστε την πιο ορεινή παραλία της Ελλάδας(Βίντεο)
Η πιο ορεινή παραλία στην Ελλάδα είναι η παραλία της λίμνης Ζαραβίνας, η οποία βρίσκεται στην Ήπειρο σε υψόμετρο 500 μέτρων.
Πέρυσι το καλοκαίρι μία μικρή αλλά μοναδικού και διαφορετικού κάλους παραλία της Ηπείρου έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας από Έλληνες και ξένους τουρίστες και το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και φέτος.
Η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Νεζερός ή Νιζερός, είναι φυσική λίμνη, του Νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα της επαρχίας Πωγωνίου σε υψόμετρο 458 μ. Είναι μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας με μέγιστο βάθος τα 31,5 μ. Βρίσκεται έναντι της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κακαβιάς και απέχει 45 χλμ. από το κοντινότερο αστικό κέντρο, τα Ιωάννινα, ενώ οι πιο κοντινοί οικισμοί είναι τα χωριά Ζαραβίνα σε απόσταση 4 χλμ. και Σιταριά σε απόσταση 5,5 χλμ.
Σημείο αναφοράς για την περιοχή τόσο λόγω της φυσικής της ομορφιάς όσο και λόγω της οικολογικής της σημασίας, περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο ύστερα από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, μόλις το 2011. Έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από τον Αύγουστο του 1983, ενώ αργότερα εντάχθηκε μαζί με το γειτονικό δάσος της Μερόπης, την κοιλάδα του Γορμού ποταμού και το Ωραιόκαστρο, στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος NATURA-2000, με υψηλή μάλιστα προτεραιότητα προστασίας.
Στην όχθη της λίμνης Ζαραβίνας του Πωγωνίου σχεδιάζονται επεμβάσεις δημιουργίας χώρων υπαίθριων δραστηριοτήτων –περπάτημα, ποδήλατο, παιχνίδι στο νερό και την ξηρά, βαρκάδα, κολύμπι, καταδύσεις, πικ νικ, διάβασμα, ξεκούραση. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός οι κάτοικοι να βρουν έναν χώρο αναψυχής κι επαφής με τη φύση και αφετέρου η λίμνη να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και αφύπνισης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
«Κόλαση» στο θέατρο Πέτρας με τον "Βασιλιά" των πανηγυριών Γιώργο Βελισσάρη(Βίντεο)
Χαμός επικράτησε χθες στο Βράδυ στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης.
Στο δημοτικό πανηγύρι που διοργανώθηκε χιλιάδες κόσμου χόρεψε με την ψυχή του με τον Γιώργο Βελισσάρη και την ορχήστρα του να τους ξεσηκώνει.
Μάλιστα ο για πολλούς "Βασιλιάς των πανηγυριών" δέχθηκε και φόρεσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απο φανατικούς θαυμαστές του μια βασιλική κορώνα..
Δείτε περισσότερα στο βίντεο
Κατανάλωσαν εν αγνοία τους ζαχαρωτά που περιείχαν κάνναβη
«Συναγερμός» σήμανε στην Ολλανδία από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (Nvwa), αφού αρκετοί άνθρωποι αισθάνθηκαν αδιαθεσία – μεταξύ άλλων ζάλη και αίσθημα κόπωσης – μετά την κατανάλωση ζαχαρωτών γλυκών που αγοράστηκαν στην Ολλανδία.
Στα ζαχαρωτά βρέθηκαν Ίχνη κάνναβης μετά από ανάλυση δειγμάτων ορισμένων συσκευασιών «Happy Cola F!zz».
Δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για γνήσια ή πλαστά προϊόντα Haribo, αλλά η εταιρεία απέσυρε ολόκληρη την παρτίδα από την ολλανδική αγορά και ξεκίνησε έρευνα μαζί με την αστυνομία.
Γίγαντες με χοιρινό κότσι στη γάστρα
Δείτε τον απόλυτο τρόπο να συνδυάσετε τα όσπρια με το κρέας φτιάχνοντας γίγαντες με χοιρινό κότσι στη γάστρα! Ένα μαμαδίστικο φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι!
Συστατικά
Για τους γίγαντες
300 γρ. γίγαντες
αλάτι
Για τα κότσια
3 κιλά χοιρινά κότσια, χωρίς δέρμα
20 γρ. ελαιόλαδο
5 σκ. σκόρδο
2 κύβους κότας
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
3 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
2 κρεμμύδια
2 στικ σέλερι
2 καρότα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. μπούκοβο
400 γρ. τριμμένες ντομάτες
300 γρ. νερό
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τους γίγαντες
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό και αλάτι, και αφήνουμε να μουλιάσουν για 12-24 ώρες. (Στις τελευταίες 4-6 ώρες ετοιμάζουμε τα κότσια και τα αφήνουμε και αυτά να μαριναριστούν.)
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε στην άκρη.
Για τα κότσια
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου, τους κύβους, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
Τρυπάμε τα κότσια με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία και απλώνουμε τη μαρινάδα σε όλη την επιφάνειά τους.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα σε κύβους και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τον πελτέ ντομάτας, το μπούκοβο, τις τριμμένες ντομάτες και το νερό, και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε από πάνω τα κότσια και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Μεταφέρουμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για 3-3,5 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα κότσια.
Βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα, προσθέτουμε τους γίγαντες και ψήνουμε για ακόμα 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα κότσια.
Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε και αυτόν και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τα κότσια.
Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε. akispetretzikis.com
Άγιος Παΐσιος: Το συγκινητικό φινάλε της σειράς-Η σκηνή που καθήλωσε το κοινό
Το βράδυ της Κυριακής 13 Απριλίου προβλήθηκε στο MEGA το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», συγκινώντας βαθιά το τηλεοπτικό κοινό. Η σειρά έκλεισε με μια συγκλονιστική σκηνή: την κοίμηση του Αγίου Παϊσίου, που παρουσιάστηκε με σεβασμό, ευλάβεια και βαθιά συναισθηματική φόρτιση.
Ο Γέροντας Παΐσιος, υποδυόμενος από τον εξαιρετικό Προκόπη Αγαθοκλέους, βρισκόταν ξαπλωμένος στο κελί του, υπομένοντας καρτερικά τον πόνο της ασθένειάς του. Τα τελευταία του λόγια, «Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησέ με. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με», ράγισαν καρδιές, ενώ ακολούθησαν σκηνές γεμάτες δύναμη και πνευματικότητα.
Η σκηνή της ένωσης με τον Άγιο Αρσένιο, ενσαρκωμένο από τον Νικήτα Τσακίρογλου, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του Παΐσιου, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν πλάνα από τη σημερινή Σουρωτή και τους χιλιάδες πιστούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν. Το κοινό αποθέωσε όλους τους ηθοποιούς, ζητώντας περισσότερες σειρές με βίους Αγίων.
Η σκηνή στο φινάλε που καθήλωσε
Ο Θεόδωρος ήταν ένας από αυτούς που εμφανίστηκαν στο φινάλε της σειράς και συγκλόνισε με τα λεγόμενά του. Ο ίδιος πάσχει από καρκίνο και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Στην καθηλωτική σκηνή που ακολούθησε ο Άγιος Παΐσιος προσευχήθηκε για εκείνους και είπε: «Δώσε σε μένα τον καρκίνο τους, δώσε σε μένα να σηκώσω τον πόνο τους. Και όσο σε παρακαλώ να με σώσεις να είσαι σαν κωφός» είπε χαρακτηριστικά.
Η σειρά αποτέλεσε υπόδειγμα τηλεοπτικής παραγωγής, με άψογο σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές των θεατών και γράφοντας ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.
Το πέρασμα στον Ουρανό αλλά και δύο γυναίκες, η Μαρίνα Καλογήρου και η Κατερίνα Θεοχάρη, σχολιάστηκαν πολύ έντονα στα social media. Ο ηθοποιός αποθεώθηκε για κάθε του κίνηση και βλέμμα και η σειρά έγινε Νο1 trend.
«Άγιε μου Αρσένιε, βοήθησε με. Μαρτύριο. Μαρτύριο. Παναγία μου, βοήθησε με» ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Άγιος Παΐσιος για να ακολουθήσουν μετά τα πλέον συγκινητικά πλάνα στον αέρα του MEGA.
«Αδελφές, ο γέροντας κοιμήθηκε. Όλη η αδελφότητα είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μας χάρισε 28 χρόνια τον γέροντα Παΐσιο για να μας βοηθήσει. Να σκεφτόμαστε το χρέος που έχουμε και να βάλουμε αρχή ώστε αυτά που μας είπε και δεν τα εφαρμόσαμε μέχρι τώρα, να τα εφαρμόσουμε μετά τον θάνατο του» υπογράμμισε, λίγα λεπτά αργότερα, η ηγουμένη Φιλοθέη.
Στις ανθισμένες Ροδακινιές του κάμπου της Βέροιας με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα(Βίντεο)
Μια παρέα οκτώ ατόμων μετακινούμενη με τέσσερα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, με τελικό προορισμό τις Ανθισμένες Ροδακινιές, οι οποίες απλώνονται σε έκταση 150.000 στρεμμάτων στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας και κάθε χρόνο «ντύνονται» με τα 8,5 δισ. λουλούδια που ανθίζουν και σηματοδοτούν την έλευση της Άνοιξης στη χώρα μας.
Το ταξίδι πολύωρο αλλά ευχάριστο και η προσμονή για αυτόν τον μοναδικό πίνακα, που είναι βαμμένος με όλη την χρωματική παλέτα του ροζ, κορυφωνόταν καθώς οι επιβαίνοντες των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων πλησίαζαν στο τελικό τους προορισμό. «Ζήσαμε τη μαγεία προτού φτάσουμε στη Βέροια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εκ των επιβατών, η 62χρονη Γεωργία Παύλου, περιγράφοντας τα συναισθήματα που την κατέκλυσαν στη διαδρομή, όταν στα αριστερά της έστεκε αγέρωχος και επιβλητικός ο Όλυμπος και δεξιά ξεπρόβαλλαν οι πρώτες ανθισμένες ροδακινιές.
Με το που άρχισε η φύση να ξετυλίγει τον χρωματιστό της πίνακα οι ασύρματοι πομποδέκτες της παρέας πήραν φωτιά και τα επιφωνήματα θαυμασμού διαδέχονταν το ένα το άλλο, όπως εξηγεί. «Μία κυρία της παρέας που έχει βρεθεί στις Ανθισμένες Κερασιές της Ιαπωνίας, μας είπε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δισταγμό ότι οι Ανθισμένες Ροδακινιές της Β. Ελλάδας είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπές και αναζωογονητικό θέαμα έναντι αυτού που είχε αντικρίσει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», αναφέρει.
Συνεχίζοντας την περιγραφή της η κ. Παύλου εξιστορεί ότι «εκεί που παραμέναμε συγκεντρωμένοι στον δρόμο του ταξιδιού μας, ξαφνικά αρχίσαμε να γυρνάμε τα κεφάλια μας αριστερά και δεξιά και πραγματικά δεν χορταίναμε τα χρώματα και τις εικόνες που μας αποκαλύπτονταν». Τελικά, όπως προσθέτει, «όλα όσα βλέπουμε τόσα χρόνια σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και διαβάζουμε, όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αληθινά, αλλά είναι ακόμη καλύτερα» και «νοιώθουμε τεράστια ικανοποίηση και χαρά και για όλα αυτά ενημερώσαμε και τους φίλους μας που μπορεί να έστριψαν για άλλον προορισμό, αλλά τελικά θα μας ακολουθήσουν σε αυτό το ταξίδι στη μαγεία της φύσης».
Συνολικά, οκτώ αυτοκινούμενα τροχόσπιτα έχουν σταθμεύσει σε σημείο της Βέροιας, και όλη η παρέα θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι και την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχει στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, η επικεφαλής του οποίου Ιωάννα Πιλιτσίδου, όπως σημειώνει η κ. Παύλου «είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε, γεγονός που μας ανακουφίζει και μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Η Βέροια δυναμικά στον τουριστικό χάρτη
Είναι γεγονός ότι κάποιοι -Έλληνες και ξένοι- ξεκινούν τον προγραμματισμό για τη δική τους συνάντηση με τη ...μαγεία έως έναν χρόνο νωρίτερα, διερωτώμενοι όλο αυτό το διάστημα αν όντως θα τη βρουν όπως τόσοι και τόσοι τους έχουν μιλήσει για αυτήν. Άλλοι πάλι, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει κάμπος πασπαλισμένος με όλη τη χρωματική παλέτα του ροζ, απλώς αδημονούν να βρεθούν και πάλι στην περιοχή όπου η φύση μεγαλουργεί και κάθε χρόνο φτιάχνει έναν μοναδικό πίνακα, ο οποίος όσο και να έχει φωτογραφηθεί, πάντα εκπλήσσει. Άλλωστε, η μαγεία της φύσης είναι όντως ανεξάντλητη και σχεδόν ποτέ δεν απογοητεύει με τα κάλλη της εκείνους που την εμπιστεύονται και της αφήνονται, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Βέροιας (ΤΟΒ), Γιάννα Πιλιτσίδου.
Έτσι και φέτος, οι εκδηλώσεις «Ανθισμένες Ροδακινιές» στη Βέροια Ημαθίας, αν και διοργανώνονται για όγδοη φορά, έχουν να πουν μια διαφορετική ιστορία, πατώντας βέβαια στην ίδια σκαλέτα και προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε, η Βέροια έχει μπει δυναμικά στον χάρτη διαμονής των τουριστών στην Ελλάδα -Ελλήνων και ξένων- με τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν εντάξει τον προορισμό στα προγράμματά τους, όπως εξηγεί η κ. Πιλιτσίδου.
«Από το 2017 ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για να αναδείξουμε την περίοδο της ανθοφορίας των ροδακινιών, οι οποίες καλύπτουν μια απέραντη περιοχή στον κάμπο της Βέροιας, της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας», υπενθυμίζει και προσθέτει πως «όταν κάποιος στέκεται στο " μπαλκόνι της Βέροιας", αντικρίζει μια ροζ θάλασσα από λουλούδια, μυρίζει το άρωμά τους και νοιώθει στον ουρανίσκο του τις γεύσεις που μεγαλώνουν πάνω στα δέντρα».
Οι φετινοί επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Δεκάδες τουριστικά λεωφορεία συρρέουν στην περιοχή με τους επιβαίνοντες να αδημονούν για τη στιγμή που θα βρεθούν ανάμεσα στις Ανθισμένες Ροδακινιές, σημειώνει η κ. Πιλιτσίδου, προσθέτοντας ότι ακόμα και μεμονωμένοι επισκέπτες Έλληνες από την Αθήνα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη «έρχονται στον τόπο μας να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα τόσα χρόνια τους επικοινωνούμε και η χαρά μου είναι μεγάλη που δεν απογοητεύονται».
Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν Ουκρανοί ποδηλάτες, επισκέπτες από τη Ρωσία και την Αρμενία, αλλά και Βαλκάνιοι. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Πιλιτσίδου, «το περασμένο Σαββατοκύριακο μας επισκέφτηκε ένα ζευγάρι από τη Βουλγαρία με τους φίλους τους, οι οποίοι ήρθαν και πέρυσι στην περιοχή μας για τις Ανθισμένες Ροδακινιές» και «είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ώρες με ενημέρωσαν, καθώς με τους περισσότερους γινόμαστε και φίλοι, ότι σήμερα θα είναι και πάλι εδώ για το τριήμερο».
Οι δράσεις και η γιορτή για τις Ανθισμένες Ροδακινιές βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη ροδακινιά -το «Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου» σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ανατολής, που φέρνει ζωή και χαρά και τα άνθη της συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ανανέωση και έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh- να βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα κατά τις ώρες 15:00 -17:30 στον «Κήπο της Μνήμης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο αυτοβελτίωσης με την ψυχοθεραπεύτρια - Συγγραφέα Διονυσία Γιαννοπούλου με τον τίτλο "Ανθίζοντας", στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο "Ανθίζοντας", εκδόσεις Κey books.
Αύριο, με ώρα συγκέντρωσης στις 10 το πρωί στις Σαραντόβρυσες Κτήμα Αλέξανδρος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακολουθήσουν έναν περίπατο ή να κάνουν μια ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές και υπόσχονται πώς ότι και να διαλέξετε η ομορφιά της φύσης θα σας ανταμείψει! Παράλληλα, η ομάδα του ΤΟΒ και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικό σκηνικό ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό αερόστατο για να ποζάρετε μαζί του ανάμεσα στα ανθισμένα χωράφια!
Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 ώρα 14:00 - Σαραντόβρυσες Κτήμα Αλέξανδρος, η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε στο πλαίσιο της δράσης «Τρώμε Τοπικά» του Διακρατικού Σχεδίου «LOCAL TOUR», αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία μέσα από τα προϊόντα της περιοχής. Και όπως κάθε χρόνο ο ΤΟΒ σας προσφέρει κομποστάκια από ζουμερά ροδάκινα του Ημαθιώτικου κάμπου από τη Venus Growers και τα συνοδεύουμε με Ροζέ κρασί (Ξηρό, Ξινόμαυρο & Μαντηλαριά ) από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου!
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου SALA ELIA, ώρα 21:30, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας σας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα ξεχωριστό Pink Wine Party, όπου το ροζέ κρασί της περιοχής συναντά τη μαγεία των ροζ λουλουδιών! Ελάτε να απολαύσουμε εκλεκτά κρασιά, υπέροχη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και να διασκεδάσουμε με τη μοναδική μουσική των Balsam Blue! Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο "Τα Παιδιά της 'Ανοιξης". Χορηγοί των οίνων της εκδήλωσης τα οινοποιεία: Κτήμα Αργυράκη | Οινοποιείο Μαραντίδη | Ευστρατία Ταζογλίδου | Κτήμα Ταραλά.
Την Κυριακή 30/3 στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί μια περιπέτεια με MOUNTAIN BIKE, για μια συναρπαστική ορεινή ποδηλατάδα μέσα σε ένα μαγευτικό ανοιξιάτικο τοπίο, όπου τα ροζ άνθη των ροδακινιών δημιουργούν το πιο εντυπωσιακό σκηνικό!
Προγραμματίζεται επίσης δράση για τους μικρούς μαθητές με την υποστήριξη της Α΄Βαθμιας Δ/νσης Ημαθίας, με τίτλο "Η Βέροια ανθίζει... γίνε εσύ ο διαφημιστής/στρια της! Έτσι, εάν σου αρέσει να τραβάς βίντεο και θέλεις να δείξεις σε όλο τον κόσμο πόσο μαγική είναι η Βέροια την άνοιξη, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας με την υποστήριξη της Α΄Βαθμιας Δ/νσης Ημαθίας σε καλούν σε μια απίθανη αποστολή!
«Οι Ανθισμένες Ροδακινιές μοιάζουν με ένα τεράστιο ροζ σύννεφο που αγκαλιάζει την πόλη μας! Ψάχνουμε εσένα για να γίνεις ο μικρός πρεσβευτής της Βέροιας και να δημιουργήσεις ένα διαφημιστικό σποτάκι που θα ταξιδέψει την ομορφιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο! Τι πρέπει να κάνετε? Να γράψετε ένα σενάριο με την τάξη σου. Τώρα, πάρτε το κινητό και την κάμερά των γονιών σου ή του δασκάλου και γυρίστε ένα μικρό βίντεο για τις ανθισμένες Ροδακινιές!», καλεί ο ΤΟΒ και ζητά :«Πείτε μας - στα Ελληνικά και Αγγλικά- γιατί κάποιος πρέπει να επισκεφτεί τη Βέροια την άνοιξη! Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας- μπορεί να είναι αστείο, γλυκό, εντυπωσιακό ή παραμυθένιο! Όλα τα βίντεο θα γίνουν μέρος της τουριστικής καμπάνιας του ΤΟΒ και θα προβλήθουν στα Social Media του ΤΟΒ!»
Εξάλλου, σε εξέλιξη παραμένει ο 8ος φωτογραφικός διαγωνισμός, σε συνεργασία με την Ένωση Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας και με θέμα «Ανθισμένες Ροδακινιές και Ζώα». Μέσα από τον διαγωνισμό, αναδεικνύεται το μήνυμα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάθε μας πράξη επηρεάζει τον πλανήτη και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Επίσης, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες κάθε μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης να δηλώσουν συμμετοχή στο καλλιτεχνικό κάλεσμα που αφορά τη δημιουργία εικαστικών έργων με θέμα το μοναδικό φαινόμενο του κάμπου μας, ενώ «τρέχει» και δράση που αφορά την καλύτερη στολισμένη βιτρίνα εμπορικών καταστημάτων με θέμα φυσικά...τις Ανθισμένες Ροδακινιές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοκκινιστά καλαμαράκια με κριθαράκι στην κατσαρόλα
Η πιο νόστιμη νηστίσιμη συνταγή
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• 350 γραμ. (6 φλυτζ. καφέ) κριθαράκι χοντρό
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο ή 1 ποτήρι σπορέλαιο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• αλάτι - πιπέρι - ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. Έπειτα ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια. Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Όταν γυαλίσει το κρεμμύδι, σοτάρουμε τα καλαμαράκια, κι όταν αρχίσουν να βγάζουν το νερό τους τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ.
Κατόπιν ρίχνουμε περίπου 1.800 γραμμάρια νερό και αφήνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν γίνει το φαγάκι μας το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να σταθεί για 10' και το σερβίρουμε.
«Η γη της ελιάς»: Θυελλώδεις εξελίξεις έρχονται στη δραματική σειρά του MEGA!
Η Αντιγόνη επιστρατεύει κάθε αθέμιτο μέσο για να κερδίσει στη δίκη για την επιμέλεια της Αγγελικής. Ο εθισμός του Στάθη στον τζόγο εντείνεται. Η Αρετή και η Ισμήνη οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Αναλυτικά οι περιλήψεις των επεισοδίων που θα μεταδοθούν από την Κυριακή 16 έως την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου:
Επεισόδιο 92 (Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Ο Ανδρέας και η Χάιδω προσπαθούν να κρύψουν το κοινό τους παρελθόν. Εκείνος, όμως, την «πιέζει» να βρεθούν για να θυμηθούν τα παλιά και η Χάιδω έρχεται σε δύσκολη θέση. Ο Χρήστος ζητάει μια ειλικρινή συγγνώμη από την Παυλίνα και το ζευγάρι τα ξαναβρίσκει.
Ο Στάθης εθίζεται στα χαρτιά. Ο Παρασκευάς γνωρίζει μια κοπέλα με την οποία τους ενώνει η μουσική και φαίνεται πως υπάρχει χημεία μεταξύ τους. Ο πατήρ Τιμόθεος αποφασίζει να συμμετάσχει κι αυτός στην απεργία πείνας και, λίγο αργότερα, το ίδιο κάνει και η Μαρίνα.
Η Αντιγόνη ζητά τη βοήθεια της Αμαλίας στο δικαστήριο για την επιμέλεια της Αγγελικής. Η Χαίδω δεν αντέχει άλλο με το κρυφτό και αποκαλύπτει στη Μαργαρίτα το παρελθόν της με τον Ανδρέα.
Επεισόδιο 93 (Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Η Μαργαρίτα μαθαίνει λεπτομέρειες για τον πλατωνικό έρωτα του Ανδρέα και της Χάιδως και σύντομα τα νέα φτάνουν στα αυτιά της Αθηνάς και της Μαρίας. Ο Μιχάλης παίρνει την Αφροδίτη στο σπίτι του για να τη φροντίζει.
Το κόλλημα του Στάθη με την πόκα συνεχίζεται κι αυτή τη φορά τον συντροφεύουν ο Δημοσθένης με την Ασπασία. Η Αρετή κάνει τσαμπουκά στην ταβέρνα του Χρήστου και σύντομα οδηγείται στο αυτόφωρο.
Ο Παρασκευάς βρίσκει νέο έρωτα στο πρόσωπο της Λίνας (Πανάγια Αργυρίδου), αλλά η Βασιλική προσπαθεί να τον προσγειώσει. Η Μαρίνα αποφασίζει να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του σούπερ μάρκετ και τσακώνεται με τον Μάνο ο οποίος υποβαθμίζει το γεγονός. Το χωριό, όμως, επαναστατεί και, πάνω στον καβγά, η Ισμήνη ρίχνει έναν συντοπίτη της αναίσθητο.
Επεισόδιο 94 (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 21:50)
Η σύλληψη της Αρετής οξύνει κι άλλο τα πνεύματα, ενώ στο αυτόφωρο οδηγείται και η Ισμήνη. Το χωριό έχει χωριστεί στα δύο και κανείς δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος. Η Χάιδω επιστρέφει στη βάση της και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να πάρει πίσω την άδεια λειτουργίας του σούπερ μάρκετ, μια απόφαση που σηματοδοτεί την έναρξη της απεργίας πείνας. Ο Στάθης, νικημένος από τη μοναξιά του, επισκέπτεται την παράνομη χαρτοπαιχτική λέσχη.
Ο Μιχάλης συνεχίζει να φροντίζει την Αφροδίτη με αμείωτο ενδιαφέρον, φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση. Μια λάθος κίνηση του Σπύρου βάζει σε τον Ανδρέα σε υποψίες. Η Αντιγόνη γυρεύει ψευδομάρτυρες για την επικείμενη δίκη, ενώ η Μαρίνα της ζητάει να κρατηθεί μακριά από το παιδί.
Η Μαργαρίτα, άθελά της, ενημερώνει τον Λυκούργο για το κοινό παρελθόν της Χάιδως και του Ανδρέα.
Επεισόδιο 95 (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 21:00)
Η απεγία πείνας ξεκινάει με τον Τιμόθεο να πρωτοστατεί, αγνοώντας πως οι υπόλοιποι τρώνε στα κρυφά το βράδυ. Σύντομα, όμως, ανακαλύπτει την ατασθαλία τους και η Αρετή ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθούν.
Ο Στάθης επισκέπτεται ξανά τη λέσχη, ενώ ο Τζον παρατηρεί πως έχει πάψει να είναι τυπικός στη δουλειά. Ο Μιχάλης κάνει το μεγάλο βήμα και προτείνει στην Αφροδίτη να συγκατοικήσουν.
Η Ιουλία κάνει άλλη μια προσπάθεια με την Αριάδνη, αλλά πέφτει στο κενό. Ο Παρασκευάς δηλώνει ερωτευμένος με τη Λίνα και τη γνωρίζει στον Λυκούργο και τη Χάιδω. Η Ειρήνη αναλαμβάνει να κρατήσει το μαγαζί της Αρετής, με σκοπό να επωφεληθεί από τις πωλήσεις και να την κλέβει.
Περισσότερα...
Λαχταριστό μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια
Το κοκκινιστό μοσχαράκι μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι είναι το κλασικό κυριακάτικο πιάτο!
Υλικά
• 1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
• 500 γραμ. ντομάτες περασμένες στο μούλτι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5 ή 6
• τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα (για το πασπάλισμα των μακαρονιών)
Εκτέλεση
Πλένουμε, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, να θωρακιστεί.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σοτάρουμε για 2΄- 3΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνουμε 1 - 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.Αν χρειασθεί, προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό.
Βράζουμε τα μακαρόνια, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασία τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά, προσθέτουμε το κρέας, μπόλικη σάλτσα και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Μερίδες: 6
Συνελήφθη ο Χρήστος Μάστορας μετά από αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας-Επιχείρησε να διαφύγει από μπλόκο
Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο πλημμελήματα σε βάρος του τραγουδιστή, Χρήστου Μάστορα, ο οποίος συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Συγκεκριμένα σε βάρος του τραγουδιστή, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο δικαστήριο για να δικαστεί, ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Η δίκη του αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου από το αυτόφωρο δικαστήριο. Ο τραγουδιστής μέχρι τη δίκη του θα είναι ελεύθερος.
Ο Χρήστος Μάστορας οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, Χαράλαμπο Λυκούδη, φορώντας χειροπέδες, καπέλο, κουκούλα και μάσκα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραγουδιστής εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για το λάθος που φέρεται να έκανε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι δε σταμάτησε στο μπλόκο της τροχαίας καθώς όπως υποστηρίζει δεν κατάλαβε ότι του έκαναν σήμα. Επίσης, φέρεται να αρνείται ότι προσπάθησε να διαφύγει προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα πήγαινε όπου υπήρχε δεύτερο μπλόκο.
Σε δήλωσή του ο Χαράλαμπος Λυκούδης, δικηγόρος του τραγουδιστή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι βαθύτατα στενοχωρημένος και μετανιωμένος. Η κατηγορία περί επικίνδυνης οδήγησης από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο δεν ευσταθεί και δεν την αποδέχεται. Δεν αντελήφθη το σήμα των αστυνομικών και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αμέσως μετά σταμάτησε στο επόμενο σήμα. Το μήνυμα του είναι ότι δεν πρέπει να οδηγεί κάνεις έχοντας πιει έστω και ελάχιστα».
Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια και μυζήθρα
Παραδοσιακή συνταγή για προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια.
Υλικά
Για τη κοκκινιστή προβατίνα
1.300 γρ. προβατίνα με κόκκαλο, (μικρές μερίδες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 ντομάτες τριμμένες
4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή επιλογής σας
Μπόλικη ξερή μυζήθρα τριμμένη για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προβατίνα προετοιμασία
Επιλέγουμε προβατίνα (χεράκι) και την κόβουμε σε μικρές μερίδες.
Την βάζουμε σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά και σουρώνουμε. Πετάμε το πρώτο νερό.
Ξεπλένουμε την προβατίνα να φύγουν τυχόν κοκαλάκια και αφροί από το βράσιμο.
Πλένουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τις μερίδες.
Σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζεται αφρός στη επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1½ ώρα.
Βγάζουμε τις μερίδες σε πιατέλα και σκεπάζουμε.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για αργότερα.
Σάλτσα
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας να βγάλει όλα τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί όλο.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι το δαφνόφυλλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε με τσιμπίδα τις μερίδες προβατίνας μέσα στη σάλτσα.
Συμπληρώνουμε δυο φλυτζάνια ζωμό που έβρασε το κρέας.
Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μελώσει η σάλτσα.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος.
Βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασε η προβατίνα σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε με μυζήθρα μια βαθιά πιατέλα και βάζουμε πάνω τα μισά ζυμαρικά.
Περιχύνουμε με μια κουτάλα σάλτσα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα.
Βάζουμε πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά την σάλτσα και την κοκκινιστή προβατίνα.
Τα σερβίρουμε αμέσως ανακατεύοντας τα στην πιατέλα.
Σερβίρουμε έξτρα σάλτσα και τυρί στα πιάτα.argiro.gr
Χωριάτικος πεντανόστιμος Καγιανάς
Ένα εύκολο φαγητό,πάρα πολύ γρήγορο, με ελάχιστα υλικά και μοναδική, απίθανη γεύση.
Υλικά
3 αυγά
2 ντομάτες μεσαίες
30 γρ. φέτα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Θυμάρι
Ρίγανη
Σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μέσα σ ένα μέτριο τηγάνι. Ρίχνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια (μαζί με τη φλούδα της) και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά της ντομάτας. Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε και την φέτα την οποία έχουμε κάνει τρίμμα.