Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Υλικά

•   1.200 γραμ. (περίπου) μοσχάρι κομμένο σε μερίδες

•   500 γραμ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

•   ½ φλυτζ. ελαιόλαδο

•   1 κρεμμύδι ολόκληρο

•   3 σκελίδες σκόρδο

•   1 καρότο ολόκληρο

•   2 κλωνάρια σέλινο ή μαϊντανό

•   2 κουτ. σούπας γεμάτες ντοματοπελτέ

•   ½ κρασοπότηρο ξηρό κρασί, κόκκινο ή λευκό

•   1 πρέζα ζάχαρη

•   1 ξύλο κανέλλας

•   3 - 4 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)

•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το μοσχάρι, το κόβουμε σε μερίδες (αν δεν το έχει κόψει ο κρεοπώλης μας) και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα (ή καλύτερα σε χύτρα ταχύτητας) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε) γύρω γύρω το κρέας να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.

Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και με μια ξύλινη κουτάλα, τ΄ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον πελτέ, το σέλινο ή μαϊντανό, το ξύλο κανέλλας, το μπαχάρι και τόσο ζεστό νερό, που να το σκεπάζει και να είναι δυο δάχτυλα πάνω από το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει, για 1½ ώρα περίπου, ή για τρία τέταρτα της ώρας, αν το βράσουμε σε χύτρα. Ο χρόνος βρασίματος είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, τη δύναμη της εστίας και το κομμάτι του κρέατος που μαγειρεύουμε.

 

Αν δεν θέλουμε το κριθαράκι χυλωμένο και το προτιμούμε σπυρωτό, ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια πλασωτέ κατσαρόλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντάς το να λαδωθεί καλά. Έπειτα το αδειάζουμε σε ένα ταψί.Διαφορετικά, ρίχνουμε το κριθαράκι κατευθείαν στο ταψί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.

Στη συνέχεια αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το κρέας το κριθαράκι, μέχρι να το καλύψει το υγρό και ένα δάχτυλο παραπάνω.Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά από πάνω βάζουμε τα κομμάτια απ' το μοσχάρι μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω κάτω σχάρα, για 30' - 35' λεπτά ή  στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160°C για 20' - 25' λεπτά.

Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε.Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5' να τραβήξει  τα υγρά του και το σερβίρουμε αμέσως.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του σχεδίου δράσης “ΔΙΚΤΥΟ ΛΙΜΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” στο υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2020, το ΕΓΤΑΑ υποστηρίζει διακρατικά και διατοπικά έργα συνεργασίας που εκτελούνται από Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) στο πλαίσιο της υλοποίησης των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ).

Το Σχέδιο Συνεργασίας «ΔΙΚΤΥΟ ΛΙΜΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στοχεύει στην ανάπτυξη της συνεργασίας των περιοχών Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ν. Ηπείρου – Αμβρακικού.

Η στρατηγική του σχεδίου συνεργασίας βασίζεται στην προστασία και ανάδειξη των φυσικών και τεχνητών λιμνών (Ευήνου, Κρεμαστών, Τριχωνίδας και Ζηρού) και των παραλίμνιων περιοχών σε τουριστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η ανάδειξη των περιοχών αυτών προβλέπεται να οδηγήσει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού και γεωγραφικού αποκλεισμού που παρατηρείται στις περισσότερες από αυτές.

Κύριος στόχος του σχεδίου συνεργασίας είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής και μαθητικής κοινότητας σχετικά με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στις προαναφερόμενες λίμνες, έχοντας ως αποτέλεσμα την οικολογική υποβάθμισή τους καθώς και η τουριστική αξιοποίηση αυτών και των παραλίμνιων περιοχών.

Με την υλοποίηση του σχεδίου ικανοποιείται ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Πολιτείας που αφορά στην προώθηση της δικτύωσης μεταξύ φορέων, περιοχών και επιχειρήσεων αλλά και επιμέρους στόχοι όπως:

§ η ανάδειξη των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών

§ η άτυπη δικτύωση των συμμετεχόντων

§ η εισαγωγή πρακτικών και ανταλλαγή ιδεών με ήδη αναπτυγμένες λίμνες για την αειφόρο ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών

§ η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στην εκπαιδευτική κοινότητα

§ η ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των παραλίμνιων περιοχών

Το σχέδιο δράσης έχει προϋπολογισμό 260.000,00 € και έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Α.Ε. ως συντονίστρια και μέλη την Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α., την Τριχωνίδα Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού Α.Ε. Αναπτυξιακός Ο.Τ.Α. (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α.).

Τα έργα συνεργασίας μπορούν να τονώσουν τον καινοτόμο χαρακτήρα των δράσεων τοπικής ανάπτυξης και να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής μέσω της δημιουργίας ικανοτήτων και προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών εταίρων, καθώς και της διάχυσης καινοτομίας, τεχνογνωσίας και νέων δεξιοτήτων.

Αυτή η εύκολη συνταγή δεν γίνεται με παστό μπακαλιάρο, αλλά με κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου, που είναι ελαφρώς αλατισμένο και δεν χρειάζεται ξαλμύρισμα. Ούτε κουρκούτι έχει.

 Απλώς αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον τηγανίζουμε.

Υλικά

Μερίδες: 4

 1,5 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο, κατεψυγμένος (ελαφρώς αλατισμένος), ξεπαγωμένος, καθαρισμένος και κομμένος σε κομμάτια 15 εκ.

 λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση

 λάδι για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

 1 κιλό ψωμί καλής ποιότητας, ιδανικά λευκό προζυμένιο

 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη

 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 60 ml ξίδι λευκό

 120 ml ηλιέλαιο

 350 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, ξεκινάμε και πλένουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα νερά καλά, τον αλευρώνουμε και βάζουμε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο στη φωτιά να κάψει (το λάδι θα πρέπει να είναι τόσο ώστε ο μπακαλιάρος να κολυμπάει μέσα).

Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν για περίπου 3-4 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και το πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κομμένο λεμόνι και σκορδαλιά.

Σκορδαλιά

Πολτοποιούμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο στον πολυκόφτη, χτυπώντας τα καλά μέχρι να ασπρίσουν.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος και καθαρίζουμε τον πολυκόφτη.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε καλά και το θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψιλά ψίχουλα.

Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το ξίδι και το ηλιέλαιο και τα δουλεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.

Προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου και τα χτυπάμε ξανά όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.

Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, προσθέτοντας επιπλέον λάδι, σκόρδο, ξίδι ή αλάτι.

Σπαραγμός επικράτησε μεταξύ των οπαδών του Σασμού που σχολίαζαν στο Twitter τα όσα είδαν στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (13/3).

Η τηλεοπτική σειρά του Alpha είχε να προσφέρει για ακόμη μια φορά συναρπαστικό περιεχόμενο στους τηλεθεατές, οι οποίοι για ακόμη μια φορά καθηλώθηκαν στις οθόνες τους. Στο επίκεντρο των όσων έγιναν στον Σασμό, βρέθηκε -τι άλλο- ο ματωμένος γάμος του Αντώνη με την Μαρίνα.

Το ζευγάρι, που η αγάπη τους άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και στις πολλές κακοτοπιές, ανέβηκε τελικά τα σκαλιά της εκκλησίας, έχοντας στο πλευρό του αγαπημένα πρόσωπα.

Η Αργυρώ, η γιαγιά Ρηνιώ, η Ασπα και η Κατερίνα έντυσαν τη νύφη με παραδοσιακά κρητικά τραγούδια και χορούς. Και ο Αντώνης, όμως, ετοιμάστηκε έχοντας στο πλευρό τους επιστήθιους φίλους και συνεργάτες.

Ωστόσο, η χαρά δεν θα κρατούσε για πολ, καθώς ο γάμος τους βάφτηκε με αίμα. Ο Φαρμάκης που αποφυλακίστηκε, με εντολή της Αιμιλίας την ίδια ημέρα του γάμου, έστησε καρτέρι με σκοπό να πυροβολήσει την Μαρίνα για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της δικής του γυναίκας.

Ο Αντώνης τον είδε τη στιγμή που εκείνος ήταν έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη και μπήκε μπροστά για να σώσει την αγαπημένη του. Μετά τη σφαίρα που δέχθηκε, ο γαμπρός έπεσε στην αγκαλιά της νύφης, της οποίας το νυφικό γέμισε με αίματα.

Θλίψη στο πανελλήνιο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Νίκου Ξανθόπουλου. Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στον ύπνο του, τα ξημερώματα της Κυριακής 22/01.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε δώσει εντολή στα παιδιά του να ταφεί στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που έχει ο ίδιος χτίσει στο κτήμα του στην Παιανία.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι εύκολο να γίνει, καθώς ο νόμος δεν το επιτρέπει και χρειάζονται ειδικές άδειες από την οικεία μητρόπολη και τον δήμο. Από την άλλη, η υγεία της πολυαγαπημένης του συζύγου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κωλυσιεργία στα διαδικαστικά θέματα της ταφής, ούτε για δεύτερες σκέψεις.

 Έτσι, η οικογένεια προσανατολίζεται και στο ενδεχόμενο της αποτέφρωσης, κάτι που θα γίνει γνωστό την ίδια μέρα της πολιτικής κηδείας, που θα γίνει την Τρίτη στο Α’ Νεκροταφείο. Η κλονισμένη υγεία της Εριφύλης είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο μεγάλος ηθοποιός και τραγουδιστής δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

 

 

Μικρό αποδείχθηκε το ΣΕΦ

Ασφυκτικά γεμάτο το φαληρικό γήπεδο από χιλιάδες κόσμου στη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Σταύρο Ξαρχάκο. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική βραδιά ενώ από τις πρώτες νότες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη τα χειροκροτήματα και τα ρυθμικά παλαμάκια δεν σταμάτησαν.

Τις φωνές τους ένωσαν οι Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ηρώ Σαΐα, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης ερμηνεύοντας μεγάλα τραγούδια που σημάδευσαν την ελληνική μουσική. Τραγούδια όπως τα «Μάνα μου Ελλάς», «Ήτανε μια φορά», «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Καίγομαι - καίγομαι», «Χοντρομπαλού», «Προσκύνημα» και «Εμείς που μείναμε».O συνθέτης χαρακτήρισε τη βραδιά «ιστορική» γιατί «ποτέ στα πολιτισμικά δρώμενα αυτής της χώρας δεν συνέβη αυτό το γεγονός που συμβαίνει απόψε εδώ».

Και συνέχισε λέγοντας «ακόμα και το ΚΚΕ ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και μπήκε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που χρειάζεται κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια όχι μόνο να την κάνει, αλλά και να την υλοποιήσει είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».Πάντα επίκαιρος, στην έναρξη της συναυλίας του, ο Ξαρχάκος άφησε και μια καθαρή πολιτική αιχμή: «Γεια σας, είμαι ένας απόφοιτος λυκείου. Και στην πορεία της βραδιάς θα σας παρουσιάσω κι άλλους απόφοιτους Λυκείου» δείχνοντας τους μουσικούς του.

«Η τέχνη σου, που ημερεύει την ψυχή και εξυψώνει τον άνθρωπο, συναντιέται με τον δικό μας αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, όπου "ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος"», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στον Σταύρο Ξαρχάκο.Στο τέλος της συναυλίας ανέβηκε ξανά στη σκηνή και πρόσφερε στον Σταύρο Ξαρχάκο έναν πίνακα του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου από τα περίφημα «Αγριολούλουδά» του.

Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. 

Υλικά

Κομμάτια: 50-60

 3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού

  1 κούπα ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

 1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή

 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 1 κουτ. γλυκού σόδα

 9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι

 1½ κούπα νερό

 1½ κούπα μέλι

 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Πασπάλισμα

 1½ κούπα καρυδόψιχα,ψιλοκομμένη

 1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο

  1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη

  1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

 Μελομακάρονα

Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.

Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.

Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

30' προετοιμασία 30' ψήσιμο  

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό σύστημα

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος –σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, μέσω της ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιά και Διαβήτης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος σημειώνει: «Στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν  από διαβήτη και έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο. Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προσπαθεί να οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη».  

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Ταξινομείται αιτιολογικά σε 4 κατηγορίες αλλά δυο είναι οι συχνότερες μορφές του. Ο ΣΔ τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β- κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Ο ΣΔ τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψη της. Κύρια αιτία του αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή ΣΔ και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές (με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό) οι οποίες είναι:

-η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση,

-η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση

-η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό

-Καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Με απλούς αριθμούς:

537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.

Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Διαβήτη.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.ygeiamou.gr

Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).

Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το ½ από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και όλοι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, μαζί με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προσπαθεί να οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη. Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με προδιάθεση ή νόσηση από διαβήτη. Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της.

Παροτρύνει τους ασθενείς αν δεν έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη, να ελεγχθούν εφόσον:

1. Είναι άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο (ΔΜΣ ≥25 kg/m 2 ) και αν επιπρόσθετα έχει έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:

-Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά)

-Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου

-Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL])

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

-Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσα ακάνθωση)

2. Έχει ιστορικό προδιαβήτη

3. Έχει ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

4. Είναι άνω των 45 ετών

5. Έχει λοίμωξη από HIV.

Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον ανά 3ετία, με πιθανό πιο συχνό έλεγχο ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται αφενός μεν σε αλλαγή του τρόπου ζωής αφετέρου δε σε κατάλληλα φάρμακα. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του Σακχάρου αίματος ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και κυρίως οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις. Η σωστή ρύθμιση του Σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές. Η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος. Για αυτό:

Ζήσε καλά με τον σακχαρώδη διαβήτη

Απόφυγε τις επιπλοκές

Επισκέψου τον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο σου

Ρύθμισε το σάκχαρό σου:

Φρόντισε το σωματικό σου βάρος να είναι ιδανικό

Διάκοψε το κάπνισμα

Θρέψου σωστά

Περπάτα καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά

Μέτρα την αρτηριακή σου πίεση και ρύθμισέ την

Έλεγξε τη χοληστερίνη σου

Επισκέψου τον Θεράποντα Ιατρό σου τακτικά

Λάβε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2022, στην κοινή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σακχαρώδη διαβήτη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της ΕΚΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με Περίπτερο που θα στηθεί στον αύλειο χώρο του Ζαππείου, θα ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, ώρες 09.00-15.00.

Ήπια αναπτυγμένη στους δασωμένους πρόποδες της θεσσαλικής Τσιούκας, αποτελεί έδρα μίας από τις ελάχιστες βιοτεχνίες τσαρουχιών στην Ελλάδα

Δεν είναι και λίγα τα χωριά της Ελλάδας που φέρουν το όνομα Καστανιά, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ορεινή τους φύση και τη γειτνίασή τους με δάση γεμάτα από τα ομώνυμα δέντρα, που ειδικά το φθινόπωρο βρίσκονται στην πληρέστερη ανάπτυξή τους.

Η Καστανιά των θεσσαλικών Αγράφων, πάντως, είναι μία από τις διάσημες Καστανιές της χώρας μας, ίσως γιατί βρίσκεται κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Η σημαντική τουριστική ανάπτυξη αυτής κατά τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει αρκετούς επισκέπτες και προς τα μέρη της, επιτρέποντάς της έτσι να αποκτήσει δικές της υποδομές.

Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, θα βρείτε ένα κεφαλοχώρι χτισμένο στους δασωμένους πρόποδες της Τσιούκας (μία από τις δύο κορυφές του βουνού Ίταμος), στα 800 μέτρα υψόμετρο. Το οποίο απολαμβάνει πανοραμικής θέας τόσο προς τη Λίμνη Πλαστήρα, όσο και προς τον θεσσαλικό κάμπο –μάλιστα, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το μάτι φτάνει λένε μέχρι και τον Όλυμπο. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 196 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ένα καταπράσινο χωριό με μακραίωνη ιστορία

Κάτι πολύ ξεχωριστό όσον αφορά το παρελθόν της Καστανιάς είναι ότι το όνομά της δεν οφείλεται σε επίσημη μετονομασία παλιότερου τοπωνυμίου: μέσα στους αιώνες, δηλαδή, το χωριό λεγόταν Καστανέα, Καστανία ή Καστανιά (όπως επικράτησε, τελικά). Για την ακριβή ίδρυσή της, βέβαια, δεν είμαστε σίγουροι, αλλά με βάση τις διαθέσιμες πηγές την υπολογίζουμε γύρω στο 1450, όταν είχε αρχίσει πια η Τουρκοκρατία στη Θεσσαλία.

Έκτοτε, η παρουσία της είναι συνεχής. Μάλιστα, από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, γνώρισε και ιδιαίτερη οικονομική ακμή, που καθρεφτίζεται στη Σχολή Γραμμάτων της, από την οποία αποφοίτησαν δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες –ο Καλλίνικος ο Β΄ και ο Σεραφείμ. Οι κάτοικοί της πήραν μέρος και στην Επανάσταση του 1821, που όμως δεν είχε επιτυχία στα μέρη τους, αλλά και στις εξεγέρσεις του 1854, του 1866 και του 1877. Έγινε τμήμα του ελληνικού κράτους το 1881, με την επίσημη προσάρτηση της Θεσσαλίας.

H Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων υπάρχει στα περίχωρα της Καστανιάς από το 1600. Photo: Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων

Το παρελθόν της Καστανιάς γίνεται ορατό στον σημερινό επισκέπτη μέσα από διάφορα μνημεία και ευρήματα. Στη θέση που είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Ύψωμα Τσούκα», ας πούμε, υπάρχουν ερείπια αρχαίου οχυρωμένου οικισμού, ο οποίος ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. Τον σχετίζουμε με τους Δόλοπες, που ανήκαν στους ιδρυτές της Δελφικής Αμφικτυονίας, ωστόσο δεν ξέρουμε πολλά για τις πόλεις τους και δυσκολευόμαστε να κάνουμε πιο ακριβείς ταυτίσεις.

Όσον αφορά τα νεότερα μνημεία, αξίζει να περάσετε από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων στα περίχωρα της Καστανιάς, η οποία χτίστηκε το 1600 και διαθέτει υπόγεια σήραγγα. Δείτε ωστόσο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου μέσα στο χωριό, που χρονολογείται στο 1776, αλλά και την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου υπάρχει και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, σωσμένο από κατεστραμμένη πλέον μονή της γειτονικής Μούχας.

 Ασφαλώς, το ίδιο το φυσικό τοπίο αποτελεί αξιοθέατο κι από μόνο του για όσους έρθουν ως εδώ. Πέρα από την προαναφερόμενη θέα που απολαμβάνει η Καστανιά χάρη στο υψόμετρο στο οποίο έχει χτιστεί, είναι κι ένα χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο, αφού περιβάλλεται από ειδυλλιακό δάσος με έλατα. Πρόκειται δε για προορισμό κατάλληλο για κάθε εποχή του χρόνου, αφού είναι προσβάσιμος και φιλόξενος και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τέλος, εδώ υπάρχουν και δύο πολύ ξεχωριστά αξιοθέατα. Το πρώτο είναι το Κέντρο Χλωρίδας & Πανίδας Των Αγράφων Της Πίνδου, το οποίο οργανώθηκε το 2008 στο πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο της Καστανιάς (τσεκάρετε ωστόσο με τη Δημοτική Ενότητα Ιτάμου μήπως είναι προσωρινά κλειστό, με ένα τηλεφώνημα στο 24413-50700). Και το δεύτερο το εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων της οικογένειας Κόγια: υπάρχει από το 1910 και είναι μία από τις ελάχιστες βιοτεχνίες στην Ελλάδα που εξακολουθεί να παράγει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, σελάχια, ποντιακά στιβάνια κ.ά. Καλέστε στο 24410-97111 για να προγραμματίσετε μια επίσκεψη εκεί και να δείτε από κοντά όλη τη διαδικασία κατασκευής. 

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος παραμένει η κυριότερη αιτία

Ο πλανήτης έχει απολέσει κατά μέσον όρο σχεδόν το 70% των πληθυσμών των άγριων ζώων μέσα σε κάτι παραπάνω από πενήντα χρόνια, αποκαλύπτει η εκτίμηση αναφοράς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα κι επισημαίνει τη στενή σύνδεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ του 1970 και του 2018, κατά μέσον όρο το 69% των άγριων ειδών —ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών— χάθηκε, σύμφωνα με την έκθεση για τον Δείκτη Living Planet, εργαλείο αναφοράς που ενημερώνεται κάθε δυο χρόνια από τη WWF.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά για την ανάπτυξη της γεωργίας, παραμένει η κυριότερη αιτία, αναφέρεται στο κείμενο. Ακολουθούν η υπερεκμετάλλευση και η λαθροθηρία.

Η κλιματική αλλαγή είναι ο τρίτος κυριότερος παράγοντας, όμως ο ρόλος της «μεγεθύνεται πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποιεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, ο γενικός διευθυντής της WWF. Ακολουθούν η μόλυνση του αέρα, του νερού και της γης, καθώς και η διασπορά από τον άνθρωπο ειδών-εισβολέων.

Η έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα αποτελεί «κόκκινο συναγερμό για τον πλανήτη και άρα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Λαμπερτίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά, «τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε στ’ αλήθεια ότι τα βιώσιμα οικοσυστήματα, η πλούσια βιοποικιλότητα και η σταθερότητα του κλίματος είναι στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε μέλλον με ευημερία, ισότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους».

Καθώς πλησιάζει η διεθνής σύνοδος COP15 για τη Βιοποικιλότητα (τον Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ), «η WWF καλεί τις κυβερνήσεις να αδράξουν αυτή την ύστατη ευκαιρία να υιοθετήσουν φιλόδοξο παγκόσμιο στόχο για να σωθούν τα άγρια είδη», ανάλογη με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Για να «αντιστραφεί η καμπύλη της απώλειας της βιοποικιλότητας» και για να «αμβλυνθεί» η κλιματική αλλαγή, η έκθεση καλεί να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης, η παραγωγή και η κατανάλωση πιο βιώσιμων τροφίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

WWF: Τα δύο τρίτα της άγριας πανίδας εξαφανίσθηκαν μέσα σε λιγότερο από 50  χρόνια | Flash.gr

 

Οι αριθμοί είναι «αληθινά τρομακτικοί» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο Μαρκ Ράιτ, επιστημονικός διευθυντής της WWF, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφεται εξαφάνιση του 94% των άγριων ειδών σε αυτή την περιοχή, «πασίγνωστη για τη βιοποικιλότητά της» και «αποφασιστικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος».

Η Ευρώπη είδε τον πληθυσμό των άγριων ζώων της να μειώνεται κατά 18% κατά μέσο όρο, όμως «αυτό κρύβει τις πολύ μεγάλες απώλειες βιοποικιλότητας ιστορικά», πριν από την περίοδο που καλύπτεται στην ανάλυση, επισήμανε ο Άντριου Τέρι, διευθυντής προστασίας στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, εταίρου της WWF στην κατάρτιση της έκθεσης.

Στην Αφρική, το κείμενο υπολογίζει πως η απώλεια έφθασε το 66%. «Φρικιαστικό παράδειγμα είναι αυτό του εθνικού πάρκου Καχούζι Μπιέγκα., στη ΛΔ Κονγκό, όπου οι γορίλες των ανατολικών πεδιάδων υπέστησαν μείωση πληθυσμού κατά το 80%», κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού, σημείωσε η Άλις Ρουχουέζα, διευθύντρια του τμήματος της WWF για την Αφρική.

Δερματοχελώνες, λύγκες, δελφίνια, κοράλια και βάτραχοι είναι ανάμεσα στα «σύμβολα της βιοποικιλότητας» που απειλούνται περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Living Planet Index (LPI, «Δείκτης του Ζώντος Πλανήτη»), καταπιάνεται με 5.230 είδη και ασπόνδυλα, μοιρασμένα σε 32.000 πληθυσμούς ζώων σε όλο τον κόσμο.

Το 2020, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature είχε θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση την αξία αυτού του δείκτη, επισημαίνοντας έπειτα από τη μελέτη 14.000 πληθυσμών σπονδυλωτών μόλις το 1% παρουσίασε ακραία μείωση και ότι εάν αφαιρείτο από την εξίσωση οι υπόλοιποι πληθυσμοί δεν παρουσίαζαν ούτε ανοδική ούτε καθοδική τάση.

Η συνεχής προβολή του μηνύματος της επαπειλούμενης «καταστροφής», επιχειρηματολογούσαν οι συγγραφείς του κειμένου αυτού, μπορεί να οδηγήσει «στην απελπισία, στην άρνηση και στην απραξία», καλώντας να γίνονται πιο εντοπισμένες εκτιμήσεις που θα συμβάλλουν να «προτεραιοποιούνται οι προσπάθειες προστασίας».

Από την πλευρά της, η WWF καλεί «τα πλούσια κράτη να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message