Η επίσκεψη στο Ροβανιέμι είναι το όνειρο κάθε παιδιού αλλά και το κρυφό απωθημένο κάθε μεγάλου που κάποτε ήταν παιδί. Μιλάμε για το σπίτι του Άγιου Βασίλη, για χιόνι σε δέντρα, σκεπές και δρόμους, έλκηθρα, ταράνδους και σούπερ γιορτινή ατμόσφαιρα. Μιλάμε για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.
Το Ροβανιέμι, βρίσκεται στα βόρεια της Φινλανδίας μια ανάσα από τον Αρκτικό Κύκλο και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Λαπωνίας. Απευθείας πτήση για Ροβανιέμι από την Αθήνα δεν υπάρχει, όλες είναι με έναν έως τρεις ενδιάμεσους σταθμούς και ελάχιστο χρόνο ταξιδιού περίπου τις οκτώμισι ώρες. Οι πτήσεις για την πρωτεύουσα της Λαπωνίας, κατά κύριο λόγο, γίνονται μέσω Ελσίνκι και κάποιες μέσω Γκάτγουικ (Ηνωμένο Βασίλειο). Εάν δεν θέλετε να πετάξετε για Ροβανιέμι από το Ελσίνκι, μπορείτε να φθάσετε είτε με λεωφορείο είτε με τρένο αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον εννιά ώρες. Βέβαια, θα δείτε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας.
Όλα αυτά όμως εξαρτώνται πάντα από το χρόνο που έχετε και το είδος του ταξιδιού που θέλετε να κάνετε. Αν ταξιδέψετε αεροπορικώς σημειώστε πως υπάρχει λεωφορείο από το αεροδρόμιο που θα σας μεταφέρει στην πόλη, η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα. Η κύρια γλώσσα είναι προφανώς τα φινλανδικά, με πολλές άλλες διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων γλωσσών των Σάμι. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν καλά αγγλικά και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Επίσης, το καλό με τη Φινλανδία είναι πως δεν χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα αφού ανήκει στην Ευρωζώνη.
Το Ροβανιέμι είναι μια σχετικά μικρή πόλη, που τη διατρέχει ο ποταμός Kemijoki, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας καθώς και ο ποταμός Ounasjoki. Αν και η ίδια η πόλη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ομορφιά αξίζει μια επίσκεψη για το πράσινο που την περιβάλλει, για τα ποτάμια της και φυσικά για τα χριστουγεννιάτικα αξιοθέατα. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ταξί εδώ, η πόλη είναι σχετικά μικρή και τα λεωφορεία θα σας μεταφέρουν εύκολα στα διάφορα αξιοθέατα όπως το «Χωριό του Άι Βασίλη» που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο αεροδρόμιο.
Η πόλη μπαίνει σε χριστουγεννιάτικο κλίμα από νωρίς το φθινόπωρο με στολισμούς και pop up εορταστικές αγορές αλλά και διάφορες εκδηλώσεις μουσικές και μη. Αν επισκεφθείτε την πόλη νωρίς το Δεκέμβριο σημειώστε πως στις 9, 14 και 18 Δεκεμβρίου το Φινλανδικό Μουσικό Θέατρο ανεβάζει ένα μιούζικαλ για τον Φρανκ Σινάτρα και την Άβα Γκάρντνερ το οποίο αφηγείται τη ζωή και την αγάπη δύο σταρ του Χόλιγουντ, μια σχέση από την οποία δεν έλειπε το πάθος, η ζήλια και δράμα. Το μιούζικαλ θα σας μεταφέρει σε μια υπέροχη χολιγουντιανή ατμόσφαιρα, στον κόσμο της λάμψης και των γκάνγκστερ (εισιτήρια από 35,50€).
Επίσης, η εκκλησία του Ροβανιέμι φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων όπως το «Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο» στις 18 Δεκεμβρίου από την Saara Aalto μαζί με την τοπική παιδική χορωδία (εισιτήρια από 35€), ένα ακόμα «Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο» με τη Suvi Teräsniska στις 21 Δεκεμβρίου (εισιτήρια από 39,50€) ενώ την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου μπορείτε να απολαύσετε «Τα Πιο Όμορφα Διεθνή Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα». Μπορείτε φυσικά να παρακολουθήσετε και χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στην εκκλησία από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου.
Περισσότερα ΕΔΩ