Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84

Το 2018 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε στη χώρα μας 107 σίφωνες, συγκεκριμένα οκτώ ανεμοστρόβιλους και 99 υδροσίφωνες, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84. Σε όλη την Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες. Η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στην χώρα μας (οι 99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς). Τόσο ο συνολικός αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα, όσο και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές, κυμάνθηκαν στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως επισημαίνει το ΕΑΑ-meteo, η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σιφώνων. Έτσι, οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% το 2018.

Σε σπάνιες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου δύο ωρών.ΑΠΕ

Το πιο...άγριο πρόσωπό της δείχνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου: από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά τρία τα θανατηφόρα περιστατικά και τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που καταγράφει τα στοιχεία για την εποχική γρίπη για το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι και την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε – από έναν θάνατο στους τέσσερις- όπως και ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων της γρίπης που εισήχθησαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν – από 12 τα κρούσματα έφθασαν τα 35!

Πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, πως ένα από τα θύματα των επιπλοκών της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ. Με δεδομένο πως τις τελευταίες δέκα ημέρες η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί σταθερά πάνω από 35 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δίνουν έναν άνισο αγώνα για τη ζωή τους, με μοιραία σε πολλές περιπτώσεις έκβαση.

Το θύμα ήταν μια 83χρονη, που νικήθηκε από το πανδημικό στέλεχος Α(H1N1) και τις επιπλοκές του. Η γυναίκα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Τα άλλα δυο θύματα της γρίπης ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Εποχική γρίπη: πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Η γρίπη συχνά συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, το οποίο όμως προκαλείται από διαφορετικούς ιούς σε σχέση με τη γρίπη.

Έτσι, ενώ η γρίπη χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονους μυϊκούς πόνους, εξάντληση και βήχα, στο κοινό κρυολόγημα τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο ήπια. Επιπλέον, η γρίπη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ το κοινό κρυολόγημα σπάνια εμφανίζει επιπλοκές.

Οι κυριότερες επιπλοκές της γρίπης  είναι η πνευμονία, η παρόξυνση ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα, και η χρόνια βρογχίτιδα. Όταν, μάλιστα, συνοδεύεται από διάρροιες ή εμετούς, ειδικά στα παιδιά,  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να προστατευτούμε;

Συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα  εάν υπάρχει στο σπίτι κάποιος που είναι ήδη ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει τη μετάδοση των λοιμώξεων στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Εάν δεν υπάρχει τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά με τα ειδικά αλκοολούχα διαλύματα.

Εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών: Η απόφαση της χορήγησης ή όχι των αντιβιοτικών θα πρέπει να ανήκει στο θεράποντα ιατρό.  Όταν ο ιατρός δε μας χορηγεί αντιβιοτικά, το κάνει γιατί δε μας χρειάζονται και όχι γιατί είναι «κακός ιατρός».

Σωστός αερισμός των χώρων που συνωστίζονται πολλά άτομα (π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής συγκοινωνίας κ.α.) καθώς και καλή συντήρηση των κλιματιστικών.

Αποφυγή  στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Αποφυγή άμεσης επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, για να αποτρέψουμε τη διασπορά των μικροβίων και των ιών.

Εάν έχουμε ήδη εμφανίσει λοίμωξη, θα πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλα μίας χρήσεως, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να τα πετάμε και να πλένουμε καλά τα χέρια μας.

Τήρηση σωστής διατροφής: Η τήρηση υγιεινής διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένα πρότυπο τέτοιας διατροφής αποτελείται κυρίως από όσπρια, λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φρούτα. Όσο για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αυτά θα πρέπει να τηρούν τα διατροφικά προγράμματα, που είναι κατάλληλα για την πάθηση τους.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και γενικά μέτρα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογική μας κατάσταση και ο επαρκής ύπνος.

 

 

 

Εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο χιόνι στην παγωμένη Δυτική Ευρυτανία και συγκεκριμένα στα χωριά της ΔΕ Ασπροποτάμου,Λεπιανά και Ραπτόπουλο.

Απολαύστε την:

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:58

Παραδοσιακό τραγανό & σιροπιαστό Κανταΐφι

Κανταΐφι, ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά! Φτιαγμένο με μεράκι, σπιτικό και τραγανό, δεν θα το αλλάζετε με κανένα του εμπορίου

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.

250 γραμ. λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο

300 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ωμή ψίχα (ψιλοκομμένη)

3 κ.σ ζάχαρη

2 κ.σ. φρυγανιά

1 κ.γλ. κανέλα

2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο

αποξηραμένα ροδοπέταλα για το γαρνίρισμα (βρώσιμα που βρίσκετε σε καταστήματα μπαχαρικών)

Για το σιρόπι

600 γραμ. ζάχαρη

500 γραμ. νερό

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 κ.σ. ανθόνερο

Εκτέλεση

Για το παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι στον πάγκο εργασίας και το ξαίνουμε αφρατεύοντας τις κλωστές του με τα χέρια. Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε λίγο λίγο με το υπόλοιπο, όλο το κανταΐφι, αφρατεύοντάς το με τα χέρια, ώστε να βουτυρωθεί παντού.

Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί 34 εκ. και κάνουμε μία στρώση το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι. Σε μπολ βάζουμε το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά. Τα ανακατεύουμε και τα κάνουμε μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού.

Ραντίζουμε με το ανθόνερο, καλύπτουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, σκεπάζοντας τα υλικά. Ραντίζουμε με όσο βούτυρο έχει περισσέψει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, Στις αντιστάσεις για 45΄περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι. Αν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία (140-150 βαθμούς C) και ψήστε το μέχρι να ροδίσει καλά.

Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά, μέχρι να ποτίσει και να ρουφήξει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά. Για να έχει επιτυχία το γλυκό, ψήστε το να ροδίσει καλά πάνω και κάτω. Μπορείτε να το αναποδογυρίσετε σε μεγαλύτερο ταψί και να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά επιπλέον ώστε να ροδίσει πολύ καλά.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4-5΄ και αφήνουμε λίγο το σιρόπι  να σταθεί για 10΄πριν το ρίξουμε στο γλυκό.

Προετοιμασία: 0:20' Μαγείρεμα: 0:45' -Θερμοκρασία Μέτρια- Μερίδες: 12

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που υπολoγίζεται ότι ξεπερνάει τα 160 δισ. δολάρια, Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του, Μακένζι Μπέζος, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο είχαν μείνει σε διάσταση.

Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους, που ανήρτησε ο μεγιστάνας στο Twitter.

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με μια εξέλιξη στις ζωές μας.Όπως γνωρίζουν η οικογένειά και οι στενοί φίλοι μας, έπειτα από μια μακρά περίοδο εξερεύνησης της αγάπης και ενώ βρισκόμασταν σε διάσταση, αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο και να συνεχίσουμε την κοινή μας ζωή ως φίλοι.Αισθανόμαστε απίστευτα τυχεροί που βρήκαμε ο ένας τον άλλο και βαθιά ευγνώμονες για κάθε ένα από τα χρόνια που ήμασταν παντρεμένοι.

»Εάν γνωρίζαμε ότι θα χωρίζαμε έπειτα από 25 χρόνια, θα τα κάναμε όλα ξανά.Είχαμε μια τόσο υπέροχη κοινή ζωή ως παντρεμένο ζευγάρι και αντικρίζουμε επίσης ένα υπέροχο μέλλον μπροστά μας, ως γονείς, φίλοι, συνέταιροι στα επιχειρηματικά εγχειρήματά μας και τα σχέδιά μας κι ως άνθρωποι που κυνηγάμε επιχειρηματικά εγχειρήματα και περιπέτειες.Μπορεί οι τίτλοι μας να είναι διαφορετικοί, παραμένουμε οικογένεια και παραμένουμε αγαπημένοι φίλοι. Τζεφ και Μακένζι» έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter.

Ο κολοσσός Amazon αναδείχθηκε στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στη Γουόλ Στριτ αυτήν την εβδομάδα, ξεπερνώντας την Microsoft Inc.

Σε λευκό φόντο ξημέρωσε για άλλη μια μέρα το ορεινό χωριό των Βρουβιανών Αιτωλ/νίας.

Δείτε όμορφες εικόνες απο τον ορεινό Βάλτο μέσα απο το παρακάτω βίντεο..

Συνταγή για σπιτικά μαμαδίστικα μελομακάρονα για να μοσχοβολήσει το σπίτι. Φτιάξτε τα και θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα

Υλικά

2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. σούπας κανέλα

¼ φλιτζανιού μπράντι

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα 3 πορτοκαλιών

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα

2 φλιτζάνια μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1½ φλιτζάνι νερό

χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα

καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.

Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε λίγο - λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι (παράλληλα) σε 3 μεριές.

Λαδώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη αραδιασμένα στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε κατόπιν να κρυώσουν μέσα στο ταψί. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα και πασπαλίζετε κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

 

Μοναδική χοιρινή τηγανιά με πράσο, αλλά και μήλο και κεφαλοτύρι, που προσδίδουν τέλειες μυρωδιές και κάνουν τη γέυση ονειρεμένη.

Υλικά Συνταγής

350 γραμ. χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μικρές μπουκιές

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών

1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

2 πράσα (προαιρετικά ζεματισμένα) σε φέτες

2 φλ. χοντροτριμμένο λάχανο

1 μήλο με την φλούδα του κομμένο σε μικρά καρέ

1/4 φλ. κονιάκ

αλάτι

150 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά καρέ

Εκτέλεση

Γι αυτή την τηγανιά με πράσο, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το χοιρινό στο τηγάνι και το ροδίζουμε για 10 λεπτά γυρνώντας το τακτικά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το πράσο. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο και το μήλο, σοτάρουμε για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε την τηγανιά με πράσο να πιει όλα τα υγρά της.

Αλατίζουμε. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το κεφαλοτύρι κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ υπογραμμίστηκε ότι οι πλωτές πλατφόρμες παραγωγής «γαλάζιας ενέργειας» είναι αναπόφευκτες για την Ελλάδα 

Έως και το 70% μπορεί να φτάσει το ποσοστό συνεισφοράς στην εθνική οικονομία από τις πλωτές πλατφόρμες παραγωγής «γαλάζιας ενέργειας», παρέχοντας από 1,7 έως 3,6 GW σε όλο το Αιγαίο.

Αυτό τόνισε ο διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάρκος Δαμασιώτης, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τις δυνατότητες «καλλιέργειας» πηγών «γαλάζιας ενέργειας» στη Μεσόγειο και τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ο επικεφαλής του ΚΑΠΕ εξήγησε ότι οι πλωτές πλατφόρμες σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος, καθώς για να πετύχει η χώρα -έως το 2030- τους στόχους που έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει 8 GW, τα οποία μπορούν να προέλθουν από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.

Σημειώνεται ότι το ΚΑΠΕ είναι ο συντονιστής του προγράμματος PELAGOS, το οποίο κεφαλαιοποιώντας τα συμπεράσματα ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων προσεγγίζει με τρόπο κατά το δυνατόν καινοτόμο την ανάγκη προώθησης της γαλάζιας ενέργειας στη Μεσόγειο, μέσω συνεργατικών σχημάτων. Το μεσογειακό δίκτυο συνεργασίας του PELAGOS αποτελείται από επτά εθνικούς κόμβους (HUBs), ανάμεσά τους ο ελληνικός, τον οποίο διαχειρίζεται το ΕΛΚΕΘΕ. Τα μέλη των κόμβων είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και start-ups, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς και η κοινωνία των πολιτών.

Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, συντονιστής του ελληνικού κόμβου για τη γαλάζια ενέργεια, δρ. Τακβόρ Σουκισιάν παρουσίασε μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στη Μεσόγειο, συνδυάζοντας το πλαίσιο θεώρησης του μηχανικού με την περιβαλλοντική και την κοινωνικοοικονομική συνιστώσα. Επισήμανε δε ιδιαίτερα «την πολύ σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζεται για τους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα ήθελαν να εξασφαλίσουν την έγκαιρη είσοδό τους στη νέα αυτή αγορά της γαλάζιας ενέργειας».

Ο πρόεδρος και διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητής Σπύρος Μαυράκος, έκανε λόγο για ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό έργο πλωτών κατασκευών δυναμικότητας 1 MW, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος σύνδεσής του σε δίκτυο φτάνει το 1 εκατ. ευρώ/χλμ.

Ο κ. Μαυράκος εντόπισε έλλειμμα στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί εμπόδια σε έναν πιθανό επενδυτή ακόμα και όταν πρόκειται για πακτωμένες κατασκευές. Αναφέρθηκε δε στην πρώτη εγκατάσταση ανοιχτά του Αμπερντίν επάνω σε spar buoys, τεχνολογία η οποία δεν είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά αρκετά ώριμη ναυπηγικά και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στη Μεσόγειο, λόγω γεωμορφολογίας.

Τις επιπτώσεις (κυρίως στα θαλασσοπούλια) από το ανεξέλεγκτο στήσιμο θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασαν αναλυτικά οι επικεφαλής Πολιτικής και Διαχείρισης Δεδομένων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη και Δανάη Πορτόλου.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία ταινία που στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σεβασμού της ζωής

 Μόλις τέσσερα λεπτά αρκούν για τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τα άτομα με αναπηρία.

 Ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί», έφτιαξε μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια.

 Το βίντεο σε σενάριο του ίδιου και του Παναγιώτη Παπουτσάκη, με τίτλο «Ο αδερφός μου / My brother», γυρίστηκε στο κέντρο των Χανίων και στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σεβασμού της ζωής. Η υπόθεση αφορά έναν νεαρό που την παραμονή των Χριστουγέννων, προκαλεί το απόλυτο χάος με ένα σιδερένιο λοστό σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο.

 Δείτε την ταινία:

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message