Την πίτα τους έκοψαν τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων στο κέντρο της Αθήνας.Κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ο Ευρυτάνας ιστορικός και συγγραφέας κ.Μάρκος Γκιόλιας.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας κ.Φώτη Κουλαρμάνη και συνεχίστηκε με εισηγήσεις για το έργο και το πρόσωπο του Μάρκου Γκιόλια.Η απονομή της πλακέτας στον συγγραφέα έγινε απο τον Ευρυτάνα πρόεδρο του ΕΣΡ και  πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ.Αθανάσιο Κουτρομάνο

Φωτογραφία της Eleni Zaganiari.Φωτογραφία της Eleni Zaganiari.

Παρουσίαση του τόμου: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους  Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913»

Η Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.) συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των εκδοθέντων πρακτικών του Επετειακού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Προυσού στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 και είχε ως θέμα του: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13», καθώς και σε εκδήλωση τιμής

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄, στην ιστορική Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα).

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη, ήτοι:

Α΄ ΜΕΡΟΣ Χαιρετισμοί

Παρουσίαση του τόμου «Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13» (Πρακτικά Συνεδρίου) από τους:

- κ. Αθανάσιο Νικολοδήμο, Αντιστράτηγο ε.α.

- κ. Καίτη Αρώνη – Τσίχλη, Ομότ. Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας; ΠαντείουΠανεπιστημίου Αθηνών

- κ. Γιάννη Σακκά, Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Θα ακολουθήσει σύντομη αποφώνηση από τον Επιμελητή της έκδοσης κ.Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο.

Β΄. ΜΕΡΟΣ 

Απονομή τιμής σε ευεργέτες της Πανευρυτανικής Ένωσης κατά την τελευταία διετία.

Επιλεγμένα επίκαιρα ηρωικά τραγούδια σχετικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους θα αποδώσει ο κ. Χρήστος Σερέτης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε. κ. Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.Παρακαλούμε όλους τους Ευρυτάνες και τους φιλευρυτάνες να τιμήσουν με την παρουσία τους την παραπάνω εκδήλωσή μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας. Ο νέος Πρόεδρος κ. Χρήστος Πριόβολος και το νέο Δ.Σ. πραγματοποίησαν την εκδήλωση στην Πιτσα Ρόμα στο Αγρίνιο. Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι κ.κ. Β. Φωτάκης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Καλαντζής και Μαρία Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θέμης Χασιώτης, σύσσωμο το νέο ΔΣ. ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Νταβαρίνος , πολλοί Ευρυτάνες και φίλοι του Συλλόγου. 

Η επόμενη εκδήλωση , συνεστίαση και χορός του Συλλόγου είναι το Σάββατο 11 Μαρτίου στο Coralli Club . Μια βραδιά με πλούσιο μενού, και ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή λαϊκή και δημοτική ορχήστρα. Σας προσκαλούμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Εμφάνιση ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ 027.jpgΕμφάνιση ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ 057.jpg

Εμφάνιση ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ 076.jpg

 

Ο Σύλλογος Πρασιωτών Αθήνας καλεί μέλη και φίλους στην καθιερωμένη κοπή πίτας στις 5 Μαρτίου ώρα 12μμ στα γραφεία του συλλόγου (Σωκράτους 26-6ος όροφος).

Συγχρόνως θα πραγματοποιηθούν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ.

Σε μήνυμά του ο σύλλογος αναφέρει.."Η συμμετοχή σας στην εκλογή του νέου ΔΣ κρίνεται αναγκαία για την πορεία του συλλόγου μας,προσπαθώντας με αισιοδοξία για το μέλλον μας"..

 

Ανακοίνωση Συλλόγου

Μπορεί στα χωριά μας να είναι μικρά σε πληθυσμό, στις εκδηλώσεις του συλλόγου μας όμως συμμετέχουν πολλοί. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην φετινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αλλά και στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που προηγήθηκε. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στις 11:00 π.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΗΝΙΟΧΟΣ, Βερανζέρου 26, στην Ομόνοια,  με υπερ-απαρτία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου εκτός από τον απολογισμό-προγραμματισμό του Δ.Σ. ακούσθηκαν προτάσεις για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Ακολούθησε  η εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας. 

Η εκδήλωση άρχισε  στις  12:30 το μεσημέρι με την ευλογία της πίτας από τον  Ευρυτάνα ιερέα, φίλο του συλλόγου μας,  παπά Δημήτρη Σκόνδρα, εφημέριο στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου. Μετά την κοπή της πίτας απονεμήθηκε  τιμητική πλακέτα στον Ομότιμο καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Λάμπρου Γιαννακόπουλο, από τα Ψιανά, για την συμβολή του στην ανάδειξη της περιοχής μας και ιδιαίτερα του φαραγγιού ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ. Ο κ. Γιαννακόπουλος με δημοσιεύματα του αλλά και τη συμμετοχή του σε επιστημονικές ομάδες μελέτης της περιοχής μας, συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάδειξη της περιοχής μας, και ελπίζει, όπως όλοι μας, να μην αργήσει και η ανάπτυξή της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δημοσίευμά του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο το 1997, που έκανε πανελλαδικά γνωστό το Πανταβρέχει, την συμμετοχή του σε ομάδα μελέτης του Α.Π.Θ. για την ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ομάδα σύνταξης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ του νομού Ευρυτανίας (2006).

 Κατά την απονομή απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι κ.κ. Φώτης Κουλαρμάνης, πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, Αθανάσιος Σταμάτης, πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης και Ηλίας Ντζιώρας, πρόεδρος του Μουσειακού Λαογραφικού Κέντρου  Ευρυτανίας Ο ΕΥΡΥΤΟΣ, ενώ την παρουσίαση από το Δ.Σ του συλλόγου έκαναν ο πρόεδος κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος και ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Μπούρας, οι οποίοι από κοινού με τον Γραμματέα του Δ.Σ. κ.Αθανάσιο Ράπτη έκαναν την απονομή.  Ο κ. Γιαννακόπουλος, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο, ευχήθηκε να αρχίσει και η εφαρμογή των μελετών για το ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ και την περιοχή μας ώστε να έρθει και η ανάπτυξή της.

Ακολούθησε η απονομή επαίνων σε πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που κατάγονται από τα χωριά μας. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ροσκάς κ. Λεωνίδας Μυζήθρας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτιος Κουλαρμάνης με το μέλος του Δ.Σ. κ. Χρήστο Κουτρομάνο, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιος Σταμάτης με το μέλος του Δ.Σ. κ.Δημήτριο Φαλλή, ο πρόεδρος  του Μουσειακού Λαογραφικού Κέντρου Ευρυτανίας ο ΕΥΡΥΤΟΣ και αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ηλίας Ντζιώρας με τον  αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο  Καρλιάμπα,  η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ευρυτανίας κ. Ελένη Ζαγανιάρη και ο αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ κ. Κώστας Αβράμπος.

 

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός ή τσίκνα είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της αυτή η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια.Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης της Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Για αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Ευρυτανία:H Τσικνοπέμπτη στα χωριά των Αγράφων

Η «Τσικνοπέμπτη» στα χωριά των Αγράφων ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό».Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια. Αυτή ήταν η «γουρναλοιφή».Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά. Στον πάτο του καζανιού έμεναν οι «τσιγαρίδες» που νοστίμιζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια). Σε καζάνι έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα και τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη «τσικνιστούν» γιατί θα χάλαγε όλο το «παστό».

 Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε δοχεία πήλινα και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες.Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ’ αυτό φίλευαν και τους ξένους.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγαριδεσ

Ένα άλλο έθιμο είναι και οι τσιγαρίδες.

Οι τσιγαρίδες είναι το τραγανό και πολύ νόστιμο υπόλειμμα του χοιρινού λίπους μαζί με κρέας αφού έχει αφαιρεθεί από το καζάνι η «λίγδα», το καθαρό λίπος δηλαδή.Το λίπος του γουρουνιού , τη «λίπα», όπως την έλεγαν, την έκοβαν μικρά κομματάκια και την έλιωναν στη φωτιά. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο καζάνι μικρά κομματάκια από λίπος και κρέας. Ήταν οι περίφημες « τσιγαρίδες», το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.Μετά το ψήσιμο στα καζάνια άρχιζε το τσιμπούσι με άφθονο κρασί αλλά και χορό.Το υπόλοιπο λίπος το στράγγιζαν σε τενεκέδες και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πίτες ,τηγανίτες και μπουκουβάλα ή το άλειφαν πάνω σε φέτες ψωμιού.

Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν ιδιαίτερη ανάμεσα στις ημέρες του Τριωδίου γιατί την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια έψηναν κρέας ενώ παλιότερα έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα ήταν διάχυτη παντού.

Στα πλαίσια της καλής λειτουργίας του διαδικτυακού φροντιστηρίου στα δυσπρόσιτα σχολεία της Ευρυτανίας, που ξεκινά σε λίγες μέρες, η  Εθνική Τράπεζα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, χορηγώντας σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Γρανίτσας ταμπλετ. Συγχρόνως   για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εντός της εβδομάδας εξοπλίζει το Δημοτικό σχολείο της Γρανίτσας με διαδραστικό πίνακα, προζέκτορα και ηχοσύστημα. Με το νέο σύγχρονο  σύστημα εκπαίδευσης, οι μαθητές εκτός των άλλων θα μπορούν μέσα από το σχολείο τους να επικοινωνούν με άλλους μαθητές σχολείων  του εσωτερικού και  του εξωτερικού, διευρύνοντας  έτσι τη σκέψη τους, να βλέπου εκπαιδευτικές ταινίες κλπ. Συνολικά η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας είναι 5.000 ευρώ.

Στην ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Δημοτικό Σχολείο της Γρανίτσας, παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης  της ΕΤΕ κ. Νικόλαος Μαρινάκος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας-  Θεσσαλίας  κ. Χαρίλαος Γρανίτσας, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί γονείς και μαθητές.Για τη σωστή χρήση του διαδικτύου,   με τη συνεργασία της ΕΤΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ενημέρωση από ειδικούς.

Εμφάνιση fff.jpg

 

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 20:23

Ξεσήκωσαν την Ναύπακτο οι Ευρυτάνες(Φώτο)

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας στο κέντρο <Ανδρεόπουλος> στο Λυγιά Ναυπάκτου.

Την πίτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργάτος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ιεροθέου. Παρών ήταν και ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος. Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος της πόλης μας κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Σιαμαντάς, ο Αντιδήμαρχος  Δωρίδας κ. Ανδρέας Ευσταθίου , ο Πρόεδρος Τ.Κ. Μανάγουλης κ. Βασίλειος Καραμπάρμπας , ο Πρόεδρος  Τ.Κ  Άμπλιανης κ.Παπασπύρου,  ο Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας κ. Ελευθέριος Λαμπαδάρης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπλιανιτών <Ο Στέγκος> κ. Φωτεινή Παπασπύρου.

Την ορχήστρα μας πλαισίωναν οι: Αναστασόπουλος Παντελής: κανονάκι-τραγούδι,  Αναστασοπούλου Κατερίνα: τραγούδι,  Αναστασόπουλος Γιάννης: κρουστά, Μήτσος Παναγιώτης: λάουτο και Παπακωστόπουλος Κοσμάς: κλαρίνο-βιολί.   Η παρουσίαση του χορευτικού από τον όμιλο Ναυπακτίας <Ο Ανεμογιάννης> με χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Ζωριό  μας εξέπληξε με την εμφάνιση του χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.     Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται σε όλους σας  χρόνια πολλά καλή χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και χαμόγελο!    

            Εμφάνιση IMG_9080.JPGΕμφάνιση IMG_9151.JPG

 

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου παρουσιάζει την έκθεση του Ευρυτάνα ζωγράφου Γιάννη Καστρίτση: Έργα 2003-2016. Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της περιόδου 2003-2016.

Η Ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη στο κείμενό της Γιάννης Καστρίτσης, ο στωικός χειρώνακτας, αναφέρει:

«Αγγίζει με το κάρβουνο ή το χρωστήρα του τη φύση λες και δεν θέλει να πειράξει στο ελάχιστο τις ισορροπίες της, τα άπειρα κενά και τις μικρές ανάσες της. Έτσι όπως σκαλίζει με τις αδρές χαρακιές του μυστικιστή Μπάρλαχ τις ανθρώπινες μορφές του πάνω σε κορμούς που διαδηλώνουν την απτή προέλευση της υλικότητάς τους.Διαδηλώνει με τα τοπία του και με τα γλυπτά του, συνδέοντας στην αφαιρετική τέχνη της ανατολής και της δύσης, το ξεχασμένο σήμερα πρόσταγμα των στωικών φιλοσόφων τη φύσει ζην».

Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990, στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης, το διάστημα 1991-1993. Το 2014 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές. Εκτός απο τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική και τη φωτογραφία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία: Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ. 11πμ-7μμ, Σαβ. 11πμ-3μμ

Πληροφορίες: Τηλ.: 2102710472

Φωτογραφία του Giannis Kastritsis.

 

 

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 10:21

Φλεβάρης και παράδοση

Γράφει ο Πατριώτης

Καλό μήνα σε όλους..

Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο μικρός μήνας του χρόνου: έχει 28 μόνο ημέρες.Η ιδιαιτερότητα (μήνας εξαγνισμού) αυτή δίνει την αφορμή να λεχθεί κι εδώ ότι για ένα μεγάλο διάστημα θεωρούνταν ο τελευταίος μήνας του έτους μια και η προσθήκη των δύο τούτων νεότερων μηνών, δηλ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στο ρωμαϊκό δεκάμηνο πιστεύεται ότι καταρχήν έγινε μετά τον δέκατο μήνα, τον Δεκέμβριο. Πολύ αργότερα ο Φεβρουάριος ονομάστηκε δεύτερος μήνας της χρονιάς, οπότε κι όλοι οι υπόλοιποι μήνες μεταπήδησαν δύο επιπλέον θέσεις από την αρχική τους τοποθέτηση.Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει,μα κι αν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.

Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος γιατί δεν ξέρει τι κάνει, τι του γίνεται-Στην Κύπρο λένε την εξής παράδοση: Κάποτε, λέει, που η παραγωγή του κρασιού ήταν μικρή οι μήνες Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης συμφώνησαν να ενώσουν σε ένα πιθάρι το κρασί τους και να το χρησιμοποιήσουν από κοινού. Ο Φλεβάρης, που είχε βάλει πρώτος το κρασί στο πιθάρι,τρύπησε το κάτω μέρος για να τραβήξει το δικό του κρασί, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους, και τράβηξε και το δικό τους μερίδιο. Για τιμωρία τότε ο Γενάρης και ο Μάρτης του αφαίρεσαν από μια μέρα κι έτσι απόμεινε με 28.

Για τις αγροτικές δουλειές ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών και τότε βάζουνε και καταβολάδες, όπως λένε, δηλαδή, φυτεύουν αμπέλια, εκτός κι αν είναι δίσεχτος, τότε δεν φυτεύουν.Γιαυτό του το περιεχόμενο ο Φλεβάρης ονομάζεται σε ορισμένα μέρη, όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία, κλαδευτής.

Την πρώτη του μήνα γιορτάζεται ο Άγιος Τρύφωνας, ο οποίος είναι και ο προστάτης των αμπελουργών. Μετά το εκκλησίασμα, με τον αγιασμό οι γεωργοί ραντίζουν τ’αμπέλια και τα χωράφια και σε μερικά μέρη ο παπάς γυρίζει τους αμπελώνες και τους αγιάζει, ξορκίζοντας τα βλαβερά των αμπελιών. Σύμφωνα με το συναξάρι του, ο άγιος Τρύφωνας ήτανε βοσκός και γιάτρευε όλες τις αρρώστιες και έδιωχνε τους δαίμονες. Θεωρείται ως ο κατεξοχήν προστάτης των χωραφιών, των αμπελιών και των κήπων από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Παροιμίες

Φλεβάρη κουτσοφλέβαρε καταραμένε μήνα, μας χιόνισες, μας απόπειρες, μας έλιωσες στην πείνα.

Φλεβάρη μήνα κοίταγε ήλιο και φεγγάρι, πάρε και γνώμη από αστρί και κάνε ό,τι βγάλει.

Φλεβάρη το 'πες, Φλεβάρη το 'κανες.

Φλεβάρη, φλέβες (νερού) μ' άνοιξες.

Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.

Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος, και του τσαπιού ο μήνας.

Φοβήθηκε ο παπάς τον Νοέμβρη και ο Δεσπότης τον Φλεβάρη.

Φυλάξου από τον διάβολο κι από Φλεβαριάτικο κρύο.

Χιόνι το Φλεβάρη βάνει στάπα στο κελάρι.

Χιόνι Φλεβαριάτικο, αλώνι αβερτιάτικο.

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού

#πατριώτης

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message