Φάκελος αιολικά στα Άγραφα-Όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο

01 Αυγ. 2018 / 08:56 01 Αυγ. 2018 / 10:33 (upd)

Επειδή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη ανησυχία στο θέμα των αιολικών στις βουνοκορφές των Αγράφων,σαν VimaPoliti ανοίγουμε μια καινούργια ενότητα όπου  θα σας παρουσιάσουμε ότι έχει ειπωθεί και υπογραφεί απο το 2011 όπου γίνανε οι θετικές γνωμοδοτήσεις μέχρι και τώρα απο φορείς,δήμο,Περιφέρεια,Υπουργεία κ.α

Ξεκινούμε με τα αποσπάσματα απο εισηγήσεις-παρεμβάσεις που έγιναν τόσο απο την δημοτική αρχή,συμβούλους και φορείς στο δημοτικό συμβούλιο τέλη Ιουνίου,πριν την ημερίδα,ώστε σαν αναγνώστες να έχετε την πληρέστερη ενημέρωση.Υπ όψιν ότι τα πρακτικά του τότε ΔΣ μας στάλθηκαν σήμερα και αναρτώνται μέρος αυτών ώστε να γίνουν και πιο κατανοητά.

Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής

Οφείλω να σας πω επίσης ότι, η διαδικασία που γνωρίζω και που ακολουθήθηκε ξεκινά από το 2008 με τον τότε σχεδιασμό και την χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπήρχε τότε μια κοινή υπουργική απόφαση, με συγχωρείτε λίγο να βρω κάποια στοιχεία που έχω μπροστά μου, υπήρχε η κοινή υπουργική απόφαση 49828/03-12-2008 που εκδόθηκε ο εδικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία βελτιώθηκε με το Ν. 3851/04-06-2010 και ορίζει τις περιοχές εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Επομένως, η ιστορία αυτή ξεκίνησε από τότε. 

Ακολούθησε γνωμοδότηση των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων Αγράφων και Βραγγιανών, πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου το 2011. Έχω βγάλει ένα αντίγραφο με το απόσπασμα της απόφασης αυτής. Είναι η συνεδρίαση στις 04-07-2011 που αναφέρει τους παρόντες, τους απόντες. Πριν από αυτή συνεδρίασαν τα τοπικά συμβούλια όπως ανέφερα, αποφάσισαν, γνωμοδότησαν. Οι αποφάσεις αυτές θέλω να γνωρίζετε ότι είναι πάντα γνωμοδοτικού χαρακτήρα των τοπικών κοινοτήτων αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο τότε, σε αυτή την ιστορική συνεδρίαση στις 04-07-2011 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει υπέρ της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Σε αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κατσιφός, ο κ. Τόλης που απουσιάζει και σήμερα, ο κ. Κατσιάδας, ο κ. Γεωργίου και η κα Διώτη. Από τους υπόλοιπους είκοσι δυο ψήφισαν δεκαπέντε υπέρ και επτά κατά. Η ομάδα της αντιπολίτευσης τότε, δηλαδή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιάμης Θεόδωρος, ο Κίτσιος Γεώργιος, ο Λεωνίδας Τελώνης, ο Παπαθανάσης Απόστολος, ο Γκορόγιας Παναγιώτης και ο Μάκκας Κωνσταντίνος ψηφίσαμε αρνητικά. 

Ακολούθησε η γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε στις 10-07-2012 και με ομόφωνη θετική της απόφαση ενέκρινε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, πέραν από τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, του Δημοτικού Συμβουλίου, της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, εμπλέκονται οι Δασικές Υπηρεσίες των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών οι οποίες και γνωμοδότησαν επί των μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ορνιθολογικών προφανώς μελετών εφόσον είχαν αυτή την ευθύνη, εγκρίθηκαν άδειες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και φτάσαμε πριν από δυο περίπου μήνες όπου υπογράφτηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η τελική άδεια εγκατάστασης. Επομένως, είναι μια πολύ μακρά διαδικασία η οποία κράτησε από το 2008 μέχρι τώρα, δέκα χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων γνωμοδότησε το 2011, δηλαδή πριν από εφτά χρόνια, όπως και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων που προανέφερα, η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας πριν έξι χρόνια και ήρθαμε τώρα στο δια ταύτα, μετά τις τελικές άδειες εγκατάστασης να συζητάμε για το θέμα που αφορά τις ζημιές, τις επιπτώσεις, τις συνέπειες αν θέλετε, τα οφέλη, όλα αυτά τα πράγματα. 

Επειδή απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και υπεύθυνη στάση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο της πολιτείας όσο και τους ιδιώτες, για αυτό το λόγο ζητάω από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει θετικά για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, η οποία θα διεξαχθεί όπως είπα πριν στην πλατεία των Αγράφων, με όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους φορείς προσκεκλημένους και παρόντες θέλω να πιστεύω, με όλους τους δημότες ιδιαίτερα των δυο κοινοτήτων Βραγγιανών και Αγράφων, με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, με όλους τους ενδιαφερομένους, πολίτες και συλλογικότητες που θέλουν να είναι εκεί. 

.....Εγώ αυτό θέλω προς το παρόν να σας πω, ότι θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη διοργάνωση της ημερίδας διότι θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις, οι γνώμες και οι αποφάσεις των φορέων που ενεπλάκησαν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Να δούμε ποια είναι δεδομένα, ποια είναι ζητούμενα, ποιες είναι οι συνέπειες, ποιες είναι οι επιπτώσεις, ποιες είναι οι ζημιές, ποιες είναι οι καταστροφές, ποια είναι τα οφέλη. Και επειδή την εξειδικευμένη γνώση αυτή δεν την έχω ούτε εγώ προσωπικά σε όλους αυτούς τους τομείς ούτε και κανένας άλλος θεωρώ από τους παρόντες εδώ, για αυτό το λόγο και ζήτησα εδώ και δεκαεφτά μέρες να μπορέσουμε να έχουμε χρηματοδότηση από την οικονομική επιτροπή με αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να έρθει θέμα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε απόφαση να διοργανωθεί η ημερίδα στα Άγραφα. 

...Επιτρέψτε μου να πω, πριν δώσετε το λόγο στους φορείς και στους πολίτες, ότι ακούστηκε εδώ ποια είναι η θέση του Δημάρχου, από τον κ. Κατσιφό. Σας έχω δώσει νομίζω δυο επιστολές του 2011 και του 2012 μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η θέση μου ήταν αυτή και παραμένει αυτή κύριοι, δεν αλλάζει η θέση η Δημάρχου, η προσωπική άποψη. Όμως, άλλο αυτό και άλλο το να κρύβετε ο κ. Κατσιφός όταν παίρνονται οι αποφάσεις αυτές που ζητάει η πολιτεία σε αυτή την αίθουσα. 

..... Οι κάτοικοι των Βραγγιανών που είναι σήμερα εδώ και των Αγράφων, ξέρουν από το 2008 τη στάση μου προσωπικά ως άνθρωπο, ως Δημοτικό Σύμβουλο σε όλες τις εκδηλώσεις της περιοχής, σε πάρα πολλές εκδηλώσεις της περιοχής, είτε είναι συλλόγων είτε είναι φορέων είτε του Δήμου, του Καποδιστριακού Δήμου Αγράφων και του Καλλικρατικού ήταν ίδιες. Σας τις μοίρασα νομίζω, όποιος δεν τις πήρε να τις ζητήσει να τις πάρει, τις επιστολές μου μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2011. Δηλαδή, 4 Ιουλίου συνεδρίασε το συμβούλιο, 11 Ιουλίου υπάρχει δημοσιευμένη στο internet. Υπάρχει επίσης 7 Αυγούστου του 2012, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και την απόφαση που πήρε στις 10-07-2012. Υπάρχουν και άλλες αναρτήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα από το 2008. Αυτοί που με κατηγορούν σήμερα εδώ, δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, καμία δημοσίευση και καμία προσπάθεια. Επομένως, τους αφαιρώ αυτό το δικαίωμα και σε πρώτον από όλους στον κ. Κατσιφό. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε, όχι ως προς το ποια είναι η στάση του Θόδωρου του Μπαμπαλή και του Δημάρχου, την έχω αποδείξει δέκα χρόνια, από το 2008 σε όλες τις εκδηλώσεις, σε όλες τις αποφάσεις και σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Ευχαριστώ πολύ. Συγνώμη αν ανέβασα λίγο τους τόνους, αλλά μια προσπάθεια την οποία επί δέκα χρόνια την τράβαγα κουπί μόνος μου στον Καποδιστριακό Δήμο Αγράφων, με ελάχιστους συμπαραστάτες, δεν μπορεί να με βρει τώρα ζημιωμένο. 

Και σε εκδήλωση στη Μίκρα και σε εκδήλωση στα Άγραφα, συγνώμη κ. πρόεδρε, και σε εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε εκδήλωση στην πλατεία των Αγράφων και σε εκδήλωση των συλλόγων στην Αθήνα, Μοναστηρακίου, Αγραφιωτών, σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις έχω μιλήσει προσωπικά και το ξέρουν οι συγχωριανοί μου και οι συγχωριανοί σας και οι Τροβατιανοί και οι Επινιανίτες και οι Μοναστηρακιώτες και ήταν η θέση μου από τότε. 

.....Τότε όμως, συγνώμη κ. Δημητρίου, δεν μπορούσα να πάω να βρω όλους τους ανθρώπους της γης έναν – έναν. Έκανα ενημερώσεις σε εκδηλώσεις, έκανα επιστολές στα μέσα ενημέρωσης, στις εφημερίδες, στις ιστοσελίδες και δεν έβρισκα συμπαράσταση. Δεν το λέω με κανένα άλλο λόγο, το λέω με παράπονο διότι φτάσαμε στο 2018 μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα και βρίσκονται άνθρωποι σαν τον Βαγγέλη τον Κατσιφό να κατηγορούν εμένα που έκανα όλα αυτά. Εσείς τουλάχιστον και οι συγχωριανοί σας και όλοι οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αγράφων γνωρίζουν αυτά που λέω. Και τα λέω με αγανάκτηση. 

....Η απόφαση που πάρθηκε το 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα τοπικά και στην επιτροπή περιβάλλοντος και διαμόρφωσε όλη αυτή τη διαδικασία που φτάσαμε εδώ που λέτε παρά πέντε, ακριβώς, και πέντε, όπως το είπατε, δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι είμαστε σε αυτή τη στιγμή τώρα, αυτή η απόφαση δεν έχει παίξει κάποιο ρόλο για αυτή την ιστορία όλη που φτάσαμε εδώ τώρα; Και τι νόημα έχει μια καινούργια απόφαση δική μας που δε μας την ζητάει κανείς και που φτάσαμε και στο και πέντε όπως είπατε; Που θα μας βοηθήσει; 

Βαγγέλης Κατσιφός

.... Κύριε πρόεδρε, ιδού το πρόβλημα που είπαμε στην αρχή. Γιατί αν έρχονταν σε ειδική συνεδρίαση, βεβαίως εκεί θα ήταν πιο συγκεκριμένα τα πράγματα. Τώρα βέβαια ήρθε ένα θέμα έτσι, έτσι στα βιαστικά βέβαια, αλλά όλοι εμείς οι εννιά δεν σημαίνει ότι είμαστε παράδειγμα να πάμε κοντολογίς έτσι στο ναι ή το όχι. Είμαστε όμως, θέμα συζήτηση, προβληματισμό, κλήση ορισμένων ειδικών να μας ενημερώσουν, π.χ. όπως είναι καλή ώρα οι πατριώτες μας και κάποιοι επιστήμονες εδώ και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. 

Εγώ παράδειγμα από την πλευρά μου θα βάλω ορισμένα ζητήματα. Ένα ξεκαθάρισμα της προσωπικής θέσης του Δημάρχου. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να μην έχει προσωπική θέση. Είχε το 2011. Είχε και δεν είχε τις προάλλες που θέσαμε ξανά το θέμα. Όμως, τώρα, οφείλει να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή τη θέση του. Ένα θέμα αυτό. Και είπε ο ίδιος το 2011, έγραψε πάρα πολύ ακριβέστατα, πολύ ευανάγνωστα τις θέσεις του, ας μην τις διαβάσω εγώ τώρα. 

Μπαίνει ένα άλλο θέμα, μπαίνει ένα θέμα, το θέμα του οικονομικού οφέλους ενδεχομένως που θα έχουμε. Μπαίνει ένα άλλο θέμα, της προοπτικής. Ένα άλλο θέμα ότι ως Δήμος μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιους είδους επιχειρήσεις; Υπάρχουν τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, κάποιοι είναι υπέρ και κάποιοι είναι κατά. Οι ορεινές περιοχές είναι τόποι προορισμού ορεινού τουρισμού. Είναι τόποι προορισμού όλες οι ορεινές περιοχές, πλην ημών των Αγράφων. Και το Καρπενήσι είναι, πλην ημών των Αγράφων. Θα γίνουμε τόπος προορισμού με τις ανεμογεννήτριες ή θα μπει ταφόπλακα και τέλος; Δεν πρέπει να τα συζητήσουμε αυτά τα θέματα; 

Και από την άλλη μεριά, γουρούνι στο σακί; Ξέφραγο αμπέλι δηλαδή είμαστε για τους επενδυτές; Δεν έχουμε πρόταση, δεν έχουμε άποψη, δεν, δεν, δεν; 

Για αυτό ακριβώς φέραμε το θέμα, να το κουβεντιάσουμε καλή ώρα τώρα. Εγώ έχω την προσωπική μου θέση. Ο κ. Διώτης έχει την προσωπική του. Μπορεί να είναι ίδιες. Ως προς το οικονομικό όφελος του Δήμου, εγώ έχω να πω το εξής: Ότι δεν έχει ανάγκη οικονομικού οφέλους ο Δήμος, έχει ανάγκη από καλοδιαχείριση. Έχω παράδειγμα. Απογραφή 2001. Έφερε επιπλέον στα Άγραφα 17 εκατομμύρια δραχμές συν 7 εκατομμύρια δραχμές τα κανονικά, 24 εκατομμύρια δραχμές, συν 6 εκατομμύρια δραχμές η Νομαρχία που τα δικαιούμασταν λόγω απογραφής, 30 εκατομμύρια δραχμές και 3 εκατομμύρια δραχμές χρέη, 33 εκατομμύρια δραχμές. Τι έγιναν; Ξέρετε. 

Σε όλους εμάς, σε όλους εμάς. Έχουμε ανάγκη την καλή διαχείριση και να ψάξουμε να βρούμε έσοδα. Πώς να βρούμε έσοδα; Όπως το leader καλή ώρα, όπως η επόμενη απογραφή του 2021 που μπορούμε να μαζέψουμε από την Αθήνα 5000-10000 κόσμο και να τον γράψουμε εδώ πάνω. Επομένως, το θέμα, βάζω τους προβληματισμούς και κουβεντιάστε το. 

...Εγώ για λόγους, να πάω στο δια ταύτα, για λόγους καλής διαχείρισης που έχουμε ανάγκη ως Δήμος, για λόγους προοπτικής των Αγράφων που μπορούν να γίνουν τόπος ορεινού τουρισμού, είμαι κατά των ανεμογεννητριών. 

Φάκελος αιολικά στα Άγραφα-Όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο

Θεόδωρος Τσιάμης

Που μου λέει δεν ξέρει τη θέση μου ο κ. Κώτσιας και τον βοήθησα να πάει στη Βουλή; Ήρθε εδώ για εντυπώσεις, να μου λέει δεν ξέρει την άποψή μου; Όχι, κατά των αιολικών είμαι κ. Κώτσια, όπως και τότε.Τσιάμης: Εγώ ήθελα να πω, επειδή και εγώ ήμουνα παρών τότε εκλεγμένος στην αντιπολίτευση, να διευκρινίσω στον κ. Κατσιάδα, ότι και τότε και τώρα είμαι υπέρ. 

.....Υπέρ της αποφάσεως που ψήφισα τότε, κατά των αιολικών πάρκων, κατά των αιολικών πάρκων. Αλλά θα ήθελα μετά, μιας και θα μιλήσει και ο κ. Κώτσιας, να μας πει ως Βουλευτής το 2015 που ήτανε, έκανε καμία πρόταση στη Βουλή; Έκανε κάτι στη Βουλή τότε για τα αιολικά πάρκα;   : Αυτό που λέτε δεν υπήρχε. Το 2011 ψήφισα εγώ κατά των αιολικών πάρκων. Τώρα, το 2018, ξαναψηφίζω και γκαρίζω. Εγώ λέω, το 2015 ως Βουλευτής έκανε κάτι; Να μας πει. Μπορεί να έκανε, εγώ δεν τον κατηγορώ, έκανε κάτι εκεί; Αυτό λέω, ρωτάω, ερώτηση κάνω.  

 ..Ακούστε κύριοι, φορείς και εσείς, αν θέλετε λίγο την προσοχή σας, γιατί εγώ σας άκουσα όσο μπορούσα και ότι κατάλαβα. Από τους εννιά τους υπογράφοντες, μια και τέθηκε το θέμα έτσι, σε προηγούμενο θέμα για υδροηλεκτρικό στο Μοναστηράκι οι είκοσι εφτά ψηφίσαμε όχι να μην γίνει και ο κ. Κατσιφός ψήφισε ναι. 

Μάκκας Κωνσταντίνος

..Εγώ, για να μην υπάρχει κανένα υπονοούμενο από τους συναδέλφους και από τους ανθρώπους, τους συμπολίτες που είναι εδώ, είμαι κατά των αιολικών εγκαταστάσεων όπως ήμουνα και το 2011. Αυτό θέλω να ξέρουν οι συμπολίτες μου. Τίποτα άλλο. Μάκκας Κωνσταντίνος: Εγώ, για να μην υπάρχει κανένα υπονοούμενο από τους συναδέλφους και από τους ανθρώπους, τους συμπολίτες που είναι εδώ, είμαι κατά των αιολικών εγκαταστάσεων όπως ήμουνα και το 2011. Αυτό θέλω να ξέρουν οι συμπολίτες μου. Τίποτα άλλο. 

Σωτήρης Διώτης

... Ήταν εκεί. Ήμουνα και εγώ εκεί αταλάντευτα. Όπως θα είμαι και τώρα στα Άγραφα, αταλάντευτα θα είμαι εκεί. Όμως, θα έπρεπε να μας αφήσετε και αυτό το περιθώριο κ. Δήμαρχε, μόνο και μόνο από το χάρτη ότι δεν αφορά μόνο τα Άγραφα και τα Βραγγιανά, αφορά όλη, όπως τον έδειξε το χάρτη εκεί. Άρα λοιπόν, προσβάσιμο, κέντρο, να μπορούμε, θα πάμε στα Άγραφα, εγώ θα έρθω και χιόνι να έχει, όποτε και να το βάλετε

Με πολύ σεβασμό, με πολύ σεβασμό τα ακούω αυτά. Πλην όμως τώρα τρέχει γνωμοδότηση που αφορά, σας είπα, Καμάρια – Μαυρομμάτα. Ήδη στο γραφείο στο Δασαρχείο υπάρχει, έχει μεταφερθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και θα είναι για γνωμοδοτήσεις και τέτοια. Και άρα αυτός ο χάρτης θα γίνει πραγματικότητα όλος. 

Λοιπόν, να ξεφύγουμε όμως από αυτά τα στενά, ποιος είναι ο Διώτης, ποιος είναι ο κύριος, είμαι ένας από όλους σας. Είμαι ένας συνδημότης που έχω την ανησυχία, που δεν πιστεύω στα οφέλη. Αν θέλουμε να βρούμε οφέλη στην Ευρυτανία, από τον πρωτογενή τομέα χίλια πράγματα. Κάντε το μέλι Αγράφων ΠΟΠ, κάντε το βιολογικό μέλι με την οικοτεχνία και όλοι θα είναι με πολύ χρήμα στην τσέπη με πολύ απλές κινήσεις. Έχει τόσα η Ευρυτανία που μπορεί να επιλέξει, τα υπηρετώ τόσα χρόνια, θα συνεχίσω να τα υπηρετώ, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όμως, αυτό που είπα και με διάκοψε ο κ. Τσιάμης είναι, ότι στα βουνά των Αγράφων θα πάνε δωδεκάξονα αυτοκίνητα να πάνε τα μικρότερα τμήματα που ζυγίζουν 65 τόνους. 

Άρα, οφέλη υπάρχουν πολλά άμα θέλουμε να τα βρούμε. Και θα τα βρούμε σιγά – σιγά. Πρέπει να αφουγκραστεί ο ένας τον άλλον. Δεν έχουμε να χωρίσουμε, έτσι; Μπορεί και διαφορετική άποψη να έχουμε κάποιοι, δεν είναι κακό στο κάτω – κάτω. Ο φίλος ο Γιάννης λέει ότι θέλει στα Βραγγιανά αυτά. Μα, αυτά τα μπάζα που θα βγούνε και θα τα κυλάει κάτω, που θα τα πάει, που θα πάνε; Μιλάμε για έξι μέτρα δρόμο. Που θα τα κυλήσει; Το είδαμε στον Αγραφιώτη κύριοι, που λέγανε θα γίνει μεταφορά των μπαζών. Καμία μεταφορά δεν έγινε, πήγαν σε παντελόνια της εταιρείας τα χρήματα. Στον Αγραφιώτη πήγαν κάτω και κοντά στη λίμνη του Μανώλη. Άρα λοιπόν, αυτά τα μπάζα που θα κυλήσουν από τα Καμάρια εκεί πάνω και όλα αυτά, στα Χονταίικα θα πάνε κάτω και όπου αλλού τα κυλάνε και θα πηγαίνουν. Εγώ αυτά έχω να πω. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί, καλέστε τους στην ημερίδα να σας τα πούνε. Βρείτε όμως σήμερα εδώ να πούμε και ποιοι είναι οι ειδικοί και να πάμε με θέση, με άποψη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Θεόδωρος Κατσιάδας

 Κατ’ αρχήν, θέλω να μιλήσω για τη σύνταξη για το θέμα αυτό, αν έχει κάποια ατασθαλία ή αν έπρεπε να πάρουμε κάποια απόφαση. Αυτό το θέμα ξεκίνησε από κάποιο συνάδελφό μας και μου ζητήθηκε και εμένα προσωπικά η υπογραφή μου και την έβαλα, γιατί πραγματικά έπρεπε να γίνει μια συζήτηση. Σίγουρα είναι ένα πάρα – πάρα πολύ σοβαρό θέμα και δε νομίζω κανείς να φέρνει και αντίρρηση γιατί κάνουμε συζήτηση. 

Βλέπω όμως, πριν καλά – καλά αρχίσει η συζήτηση, να ακούγονται και πράγματα ας πούμε που δεν θα βγάλουν κανένα νόημα. Εγώ θα τοποθετηθώ ξεκάθαρα και οι λέξεις μου θα είναι μετρημένες και ο χρόνος μου λίγος. Είμαι κατά των ανεμογεννητριών, δεν το συζητάω καθόλου, αλλά έχω στο μυαλό μου ότι αυτό που θα πάρουμε εμείς την απόφαση, και μετά την ημερίδα και αρνητική να την πάρουμε, γνωρίζουμε καλά και το είπε και ο Δήμαρχος και σίγουρα έτσι είναι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. 

Εγώ θα ήθελα αυτή τη στιγμή και από μια ομάδα, και συμφωνώ με τα όσα είπε πριν ο πρώην Βουλευτής, να μας υποδείξει κάποιος ένα σχέδιο ας πούμε από την πλευρά σας, γιατί οι εντυπώσεις είναι καλές, αλλά ένα σχέδιο στο να μην γίνει. Και αυτός που θα το υποδείξει, εν μέρει ας πάρει και κάποια ευθύνη, αφού το ψηφίσουμε και οι υπόλοιποι και συμφωνήσουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να κινηθούμε και θα πετύχουμε το σκοπό μας. Δεν είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάποιο αγώνα για αυτό. Εγώ πραγματικά, μπορεί εδώ να μη μένω μόνιμα, αλλά και που έρχομαι θέλω τα βουνά να τα βλέπω καθαρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα σεβαστώ απόψεις από ανθρώπους που μένουν μόνιμα εδώ και νομίζουν θα έχουν κάποια οφέλη, αλλά και εγώ θεωρώ ότι επειδή έχουμε γνωμοδοτικό χαρακτήρα καλό είναι να βάλουμε και ένα δεύτερο πλάνο, ένα plan b. Και αυτό ποιο είναι; Τι μπορούμε να κάνουμε αν γίνει και δεν πετύχουμε στην πρώτη φάση να μη γίνουνε; Αν γίνει να έχουμε τις πιο λίγες επιπτώσεις. Και για αυτό μιλήσαμε και για ειδικούς και για αυτό αν ο κύριος είναι ειδικός θα θέλαμε να μας πει. Δηλαδή, θα πρότεινα συγχρόνως να κινηθούμε σε δυο τομείς. Ο ένας είναι τι απόφαση θα πάρουμε, να μπούνε, να μην μπούνε, που η γνώμη η δική μου ξαναλέω είναι να μην μπούνε, αλλά αν δεν το πετύχουμε αυτό και πάνε να μπούνε να πάμε στο πλάνο δεύτερο και να διασφαλίσουμε ένα από όλα που είπαμε. Αν μπούνε για δέκα χρόνια ή για δεκαπέντε, θα μας τις παρατήσουν εκεί; Μπορεί να μπει τώρα, να ζητήσουμε τους όρους και να πούμε αυτό όταν θα σταματήσει αυτή η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη, με δικλείδες ασφαλείας, να τα πάρουν, να, να, να. Δεν θέλω να φτάσουμε στο πλάνο δεύτερο, αλλά όμως καλό είναι να έχουμε ευθύνη των πράξεών μας εδώ μέσα να συζητήσουμε και αυτό το θέμα, γιατί στο τέλος, μετά από δέκα χρόνια δεν λέει τίποτα το να λέμε: Άσε και εγώ κατά ήμουνα και έβαλα και πλάτη και φώναζα. Εμένα οι φωνές οι μεγάλες δε μου αρέσουν, μου αρέσουνε οι πράξεις. Και για αυτό θέλω να σταθούμε πιο πολύ στις πράξεις. Ευχαριστώ.

..... Εισήγηση ήταν η συζήτηση και προχωράμε σε εισήγηση, εμείς που υπογράψαμε τουλάχιστον αυτό και πιστεύω, από ότι είδα κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης, δε νομίζω ότι είναι και κανείς κατά. Δεν ξέρω τι μπορούμε να πετύχουμε αλλά εγώ θα έλεγα ενωμένοι σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον και για την συνείδησή μας και μόνο ας κάνουμε μια προσπάθεια και ας δώσουμε και την ευκαιρία στον κύριο που μίλησε πριν ότι 10 μηνός έχει αυτό, να έχουμε πάρει μια απόφαση. Και μην την υποβαθμίσετε σαν απόφαση, γνωρίζω ότι είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, ότι έρχεται και τελευταία στιγμή, αλλά και οι Έλληνες συνήθως τελευταία στιγμή κάνουμε ότι κάνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι αν το κάνουμε ενωμένοι, έστω και 1% ελπίδες έχουμε και 2%, εγώ λέω αξίζει να το προσπαθήσουμε. 

Οπότε, εισηγούμαι στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιφέρεια του Δήμου Αγράφων. Να πάρουμε αυτή την απόφαση το Σώμα, την στέλνουμε εμείς στην Περιφέρεια, την παίρνουν και ο ειδικός εδώ ας πούμε και αν θέλετε ας πάτε και εσείς Δήμαρχε να υποστηρίξετε αυτό και ότι πετύχετε και αν γίνει κάτι, έγινε. Αν δεν γίνει, τουλάχιστον δεν θα χάσουμε κάτι νομίζω στο να πούμε ένα όχι στις ανεμογεννήτριες. 

Εγώ, όπως και να έχει, επειδή και νομικά θεωρώ ότι στηρίζομαι και διαδικαστικά μάλλον στο θέμα που φέραμε και αφού ήρθε ως θέμα Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνουμε με την εισήγηση αυτή, πρόταση να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. ...Το ξέχασα πάνω στον ειρμό μου, ήθελα να πω ότι πήραμε πριν απόφαση για την ημερίδα. Εδώ όμως έχει δυο σκέλη αυτό. Το ένα είναι αυτό που λέτε όντως, να πάμε στην ημερίδα να ακούσουμε όλες τις πλευρές κλπ. 

... Και υπάρχει και το δεύτερο όμως, που το είχε πει πριν ο κ. Κώτσιας, που είπε ότι να πάμε με μια θέση τουλάχιστον και στην ημερίδα που θα πάμε να πάμε ως θέση ως Δήμος Αγράφων ότι λέμε όχι. Και πριν την ημερίδα μπορεί να είναι για κάποιον απαραίτητη ότι ακόμη δεν είναι σίγουρος τι θα ψηφίσει. Εγώ από αυτά που άκουσα εδώ μέσα, δεν άκουσα κανένα ναι στις ανεμογεννήτριες. Οπότε, ας το δείξει ο καθένας εδώ και με την ψήφο του και αν είναι πραγματικά όχι και δεν χρειάζεται την ημερίδα για να πειστεί κάποιος, αλλιώς ας αποφασίσουνε ποιοι λένε όχι από τώρα και ποιοι θέλουν να γίνει η ημερίδα και να πουν μετά

Χρυσικός Ταξιάρχης

 Θέλω να πω το εξής: Αφού πήραμε απόφαση να γίνει η ημερίδα στα Άγραφα, νομίζω πως θα πρέπει να αναβάλουμε τη λήψη απόφασης σήμερα για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα, της εγκατάστασης ή μη των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών συγκεκριμένα. Και αφού μας ενημέρωσε ο κ. Κώτσιας ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα συζητήσει η Περιφέρεια και θα λάβει κάποια σχετική απόφαση. 

...Επίσης από αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, ίσως να πρέπει να περιμένουμε, να γίνει η ημερίδα, να ενημερωθούμε όπως είπε και ο κ. Κατσιάδας από ειδικούς επιστήμονες για το θέμα και μετά να λάβουμε σχετική απόφαση, ναι ή όχι, έστω και αν είναι γνωμοδοτική. Αυτό είχα να πω. 

Τελώνης Λεωνίδας

 Κύριε πρόεδρε, εγώ με την αίτηση αυτή που φέρανε οι εννιά, χωρίς εισήγηση, χωρίς τίποτα, δεν μπόρεσα να καταλάβω ακόμα τι γίνεται, δηλαδή τι θέλουν αυτά τα εννιά άτομα, τα έντεκα, τα δώδεκα, τα δεκαπέντε, όσοι είναι; Και το λέω αυτό γιατί. Εγώ το 2011 ψήφισα κατά των αιολικών. Κάποιοι λείπανε. Σήμερα μας είπαν τι θέλουν αυτοί; Έτσι για να καταλάβω δηλαδή τι γίνεται τώρα εδώ. Εγώ είχα πει όχι, τελείωσα. Αλλά τώρα εδώ, αυτή η κουβέντα και αυτή η συζήτηση που γίνεται τώρα, γιατί γίνεται; 

Πρώτον. Να συστηθώ στο φίλο το Θόδωρο, μιας και δεν γνωριζόμαστε. Από το 1980, 1978, αγαπητέ Θόδωρε, είμαι στο σύλλογο Απεραντίων. Για δεκαπέντε χρόνια έβγαζα το περιοδικό Απεραντιακά, που μεταβαίναμε τότε, που μάλλον εσύ έλειπες, στον Απεράντιο που δεν ήταν ταξιδάκι αναψυχής που είναι τώρα, ήταν μια ολόκληρη περιπέτεια. 

Θανάσης Σταμουλης

.. Ωραία. Λοιπόν, τα παιχνιδάκια τέλος. Η κατεύθυνση είναι αυτή, αυτό προτείνω εγώ. Και αυτά που μαζεύουμε και κάνουμε, δεν οδηγούνε πουθενά και πρέπει να είμαστε παρόντες αν πραγματικά διαφωνούμε για τις ανεμογεννήτριες. Χωρίς αγώνα δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα, έχει δίκιο ο Γιάννης που έβαλε το ζήτημα ότι αν δεν πάμε να αντισταθούμε δεν πετυχαίνουμε τίποτα, με ψηφίσματα και με τέτοια δεν κάνουμε κάτι

Παπαθανάσης Γρηγόρης

Συντάσσομαι με την πρόταση του κ. Κατσιάδα και ρητά και κατηγορηματικά λέω ότι και πριν και μετά την ημερίδα θα είμαι κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών.

Θωμάς Κώτσιας

....Σαν Βουλευτής λοιπόν τι έκανα, μάλλον πιο πριν. Το 2005 ανέβηκα σε μια ημερίδα που έκανε τότε ο τότε Βουλευτής Τσιαμάκης, μάλλον δεν ήταν Βουλευτής, πρώην Βουλευτής, όταν είχε φύγει από Βουλευτής, ήταν τότε που είχε την κόντρα με τον Κοντογεώργο στη Νομαρχία, έκανε μια ημερίδα στο Συνεδριακό, το θύμισε ο Σωτήρης, και ήρθα και εγώ, δεν είχα κανένα θεσμικό ρόλο, να καταθέσω την άποψή μου και την εναντίωσή μου σε αυτή την καταστροφή που τώρα έρχεται μπροστά μας, τότε ήταν στα σχέδια. Λοιπόν, από την ομιλία μου συγκίνησα τον κόσμο που ήταν από κάτω και δια βοής με εκλέξανε να είμαι στην επιτροπή που συστάθηκε τότε. Μαζί με τον Καρανίκα, ο οποίος τότε παλεύαμε κοινά πράγματα, ανεβοκατεβαίναμε για κάνα ενάμισι χρόνο πάνω – κάτω σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι άλλοι μας κοροϊδεύανε, αλλά ανεβοκατέβαινα. Και το ίδιο διάστημα που εγώ ανεβοκατέβαινα φτιάχτηκε η κίνηση πολιτών για την προστασία του ευρυτανικού τοπίου, που εκπροσωπεί εδώ ο φίλος ο Μανώλης ο Κοπανάκης από τότε και στην οποία μπήκα και εγώ. 

Σαν Βουλευτής λοιπόν. Μπορώ να περηφανεύομαι, τίποτα άλλο σε σχέση με την κουβέντα, δε μου αρέσει να μιλάω για εμένα, αλλά μιας και έτσι, ναι, είμαι ένας από αυτούς που ακυρώσανε όταν ήταν οι μπουλντόζες προ των πυλών, ακυρώσαμε λοιπόν τα αιολικά πάνω απ το Κρίκελλο. Αλλά τότε είχαμε μαζί μας το Δήμο Καρπενησίου, ήμασταν μαζί στα δικαστήρια, ενώ τώρα δεν σας έχουμε μαζί μας. Σας θέλαμε και στην προσφυγή του Αρείου Πάγου, στο Συμβούλιο Επικρατείας.  

... Συγκαλεί Περιφερειακό Συμβούλιο για να ζητήσει την  αναστολή των εγκαταστάσεων των συνοδών έργων με τους πυλώνες και να υπογειοποιηθεί το δίκτυο. Αυτό ζητάει ο Περιφερειάρχης, δεν ζητάει αναστολή των ανεμογεννητριών γιατί είναι στο δικό μας κομμάτι. Αυτό παρόλα εμάς, επειδή από κάθε άνθρωπο παίρνεις αυτό που μπορεί να σου δώσει ή αυτό που θέλει να σου δώσει, και αυτό θα κάνουμε και για εσάς, ότι μπορούμε, τι να κάνουμε, από τη μύγα ξίγκι, από το ντιπ ολότελα καλή είναι και η Παναγιώταινα, εδώ δικιά μας είναι η παροιμία. Αντιπάλους δεν σας βλέπουμε μόνο, αυτό. Θα πάρει λοιπόν μια τέτοια απόφαση που αν ευοδωθεί αυτή η απόφαση απαιτεί μια νέα περιβαλλοντική μελέτη για να υπογειοποιηθεί το δίκτυο και εκεί θα πέσουμε σαν κοράκια όλοι. Και να ξέρετε ένα πράγμα και να το θυμάστε, την ημερομηνία που κουβεντιάζουμε, το κίνημα των Αγράφων ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα και στην Ευρυτανία θα πάρει τέτοια διάσταση που θα σας ξεπεράσει όλους όσοι είστε διστακτικοί σήμερα. 

Με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος – Διεύθυνση Προστασίας Δασών, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Οδοί σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Γράφει λοιπόν, κατά την εφαρμογή της ανωτέρω εγκυκλίου όμως, και ειδικά στις περιπτώσεις έργων που απαιτείται διέλευση οχημάτων μεταφοράς ογκώδους εξοπλισμού απαραιτήτου για την εκτέλεση των έργων, διαπιστώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης της χρήσης αυτής, κυρίως λόγω του πλάτους της δασικής οδού Γ ́ κατηγορίας (μέγιστο πλάτος τα 5μ), το οποίο προβλέπεται από τις τεχνικές προδιαγραφές της οδοποιίας και δεν επαρκεί για τη μεταφορά μηχανημάτων και εξοπλισμού (τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται, π.χ., κατά την εκτέλεση έργων ΑΠΕ, όταν μεταφέρονται οι ανεμογεννήτριες στο χώρο εγκατάστασής τους).

Στις περιπτώσεις αυτές, που πρέπει να δικαιολογούνται με πλήρη τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση της μελέτης του έργου, μπορεί να εγκρίνεται στο άκρως δυνατό μέτρο, να τώρα πως αρχίζουν τα παραθυράκια εδώ, η πέραν των 5 μέτρων πλάτους καταστρώματος διάνοιξη της δασικής οδού σε όποια σημεία του μήκους της απαιτείται, και κατ’ ανώτερο μέχρι 10 μέτρα, διπλασιάζεται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση της χρήσης διέλευσης, όπως αυτή ανωτέρω τέθηκε. Το επιπρόσθετο των 5 μέτρων πλάτους καταστρώματος αποτελεί προσωρινού χαρακτήρα διάνοιξη και υφίσταται για το σκοπό της διέλευσης. Μετά ζητάει να αποκατασταθεί. Τι να αποκατασταθεί; Σε βουνά μας 10 μέτρα δρόμος, πόσο είναι το πρανές; Για σκαφτείτε το πρανές σε τέτοια σαθρά εδάφη; Αυτά τα εκατομμύρια κυβικά που θα καταλήξουν; Όλα τα ρέματα δεν θα αλλάξουν; Τα πάντα θα αλλάξουν. Τα ρέματα θα μπουκώσουν μπάζα, τα νερά θα βρουν άλλες διεξόδους. Αλλάζει εντελώς το τοπίο. 

Αυτό αφορά γενικά για όλες τις ΑΠΕ. Και μιλάμε εδώ όχι για ΑΠΕ, για ΒΑΠΕ. Ξέρετε, υπάρχει μια διαφορά. Άλλο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλο βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ μιλάμε, χαρακτηρίζεται δηλαδή η περιοχή μας από αυτό το χάρτη βιομηχανική περιοχή πλέον. Αλλάζουν αυτά που ξέραμε. Αυτό μας ζητάνε να συμφωνήσουμε. Θα γίνει, πως είναι το Σχηματάρι, πως είναι η Ελευσίνα, πως είναι η Σίνδος; Εκεί βάζουν εργοστάσια, εδώ βάζουν βιομηχανικές ανεμογεννήτριες

..... Αυτό ναι, αφορά το  σχεδιασμό. Και προς τιμή των Περιφερειών, άσχετα ισχύει εδώ το υποκείμενο από το υπερκείμενο, έρχεται ο νόμος Σουφλιά πλέον και τα ισοπεδώνει όλα, χαρακτηρίζει την Ευρυτανία περιοχή αιολικής προτεραιότητας και αδειοδοτεί όλες τις κορφές και τις δεσμεύουν οι εταιρείες. Αλλά ο χωροταξικός σχεδιασμός, το ειδικό χωροταξικό της Στερεάς γράφει και εξαιρεί, ζητάει να εξαιρεθούν συγκεκριμένα. Λοιπόν, μισό λεπτό να το βρω, και αναφέρει συγκεκριμένα για το νομό μας και για μια σειρά άλλες περιοχές λέει ότι αυτές δεν μπορούνε να αποτελέσουνε ένα τέτοιο χώρο. Αλλά έρχεται ο νόμος από πάνω και το καλύπτει. Άλλες περιοχές αποκλεισμού. Πλέον των ανωτέρω, προκειμένου να προσδιορίσουμε περιοχές ασυμβατότητας αποκλεισμού ορισμένων περιοχών για εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην επικράτεια, για περιβαλλοντικούς λόγους, επισυνάπτουμε σειρά χαρτών της Ελλάδας στους οποίους εμφανίζεται η κατανομή των δασών, των βιοτόπων CORINE, των περιοχών NATURA, των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, των ορεινών περιοχών και της κατανομής των βροχοπτώσεων: 1. Φυσιογραφικός χάρτης στον οποίο εμφανίζονται με κόκκινο περίγραμμα, υπάρχουν αυτοί οι χάρτες, οι περιοχές με υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα, με κόκκινο χρώμα οι περιοχές με υψόμετρο πάνω 1200 μέτρα. Βροχομετρικός χάρτης. Χάρτης των σπουδαιότερων δασών οξείας, μαύρης πεύκης, ελάτης, δρυός, χαλεπίου πεύκης με αντίστοιχα χρώματα. Χάρτης των βιοτόπων CORINE, χάρτης περιοχών NATURA, οι οποίες δυστυχώς με το νόμο Μπιρμπίλη αποχαρακτηριστήκανε και μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες πάνω στις NATURA που τα δικά μας βουνά είναι NATURA και χάρτης τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Από τη σύγκριση των ανωτέρω χαρτών προκύπτει μια σαφής χωρική συσχέτιση της κατανομής των ορεινών περιοχών, των συγκροτημένων δασών, των βιοτόπων NATURA και μέρη περιοχών με μεγάλο ύψος βροχής ενώ ιδιαίτερη συσχέτιση των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους λόγω της επαρκούς καταγραφής στις ορεινές περιοχές. Η συσχέτιση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στις οροσειρές των βορείων συνόρων της χώρας Περιστέρι, Βόρας, Πάικο, Μπέλες, όρη Βροντούς, Ροδόπη, Γράμμου, Πίνδου, Αγράφων, Βελουχίου, Βαρδουσίων, Οίτης, Γκιόνας, Παρνασσού. Και παρακάτω μετά αναφέρεται Μαίναλου, Ταϋγέτου, Πάρνωνα κλπ. 

Τι να σας πω ρε παιδιά. Στα υψηλότερα σημεία των ορεινών περιοχών εκτείνονται τα αλπικά λιβάδια πάνω από τα 1600-1800 μέτρα, τα οποία επίσης παρουσιάζουν μεγάλη βιοποικιλότητα, οικολογικό ενδιαφέρον ως βιότοποι σπάνιων και ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης παρόμοιο και ως βιότοποι εξειδικευμένων βιολογίας, ορνιθοπανίδας κλπ. Είναι το χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς. Δηλαδή, η Περιφέρεια Στερεάς μέχρι τότε επέμενε ότι η Ευρυτανία είναι αυτό που ξέρουμε όλοι. Και επειδή λένε ότι οραματιζόμαστε, από ότι σκεπτόμαστε δεν θα ισχύει τίποτα από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Έχω εδώ όλα, για αυτό κουβάλησα αυτό το φάκελο. 

Μελέτη αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακούστε ένα συσχετισμό που κάνει με την Ευρώπη, που μας λένε οι Ευρωπαίοι είναι κουτοί που τις βάζουν τις ανεμογεννήτριες; Πρώτο. Στα μικρά υδροηλεκτρικά επαναθεωρούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα αν ακούσατε οι Γάλλοι ανατίναξαν δυο – τρία φράγματα. Έχουν αλλάξει, αναθεωρεί την πολιτική τους πάνω στα φράγματα διότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα νερά τους. 

..... Και η Γερμανία το ίδιο. Λοιπόν, λέει: Καλούμε τους Δήμους, τα λέει η Περιφέρεια αυτά, και βέβαια τα λέει για να είμαι ακριβής, τώρα στο άγχος μου ούτε την ημερομηνία δεν βλέπω. Καλούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειας έμπρακτα πλέον και με βάση νέων δεδομένων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία της Ευρυτανίας από την καταστροφική κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Πρόσφατα εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που έχει χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες περιοχές υδάτων αναψυχής. Πρέπει να σας πω δε ότι το 30% που ξέρατε όλοι για τα μικρά υδροηλεκτρικά γίνεται 50% με Ευρωπαϊκή οδηγία. Παρόλα αυτά δεν τηρείται ακόμα στη χώρα μας αυτό, το 30% ανάμεσα Ιούλιο και Σεπτέμβρη το κάνουν 50%, γιατί το 30% χάνεται το καλοκαίρι. Έχει χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες περιοχές υδάτων αναψυχής σχεδόν όλα τα μεγάλα ποτάμια και ρέματα της Ευρυτανίας. Ταυτόχρονα, αναστέλλει την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών μέχρι να θεσπιστεί το θεσμικό πλαίσιο των υδάτων αναψυχής με σκοπό να αποτρέψει την καταστροφή τους. Και έχει συνταχθεί μελέτη του πλαισίου ΠΠΧΣΑ, τι είναι Δήμαρχε και δεν το θυμάμαι, πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, κάτι τέτοιο είναι, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που προτείνει το χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως προστατευόμενη περιοχή περιφερειακού πάρκου καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερη αξία και μεγάλο ενδιαφέρον ποιότητας και ποικιλίας φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών, με περιοχές που χαρακτηρίζονται ως εθνικού σχεδιασμού αξίας ζώνες τοπίου με καθαρά το φυσικό περιβάλλον που πρόκειται στην ουσία για ίσως ένα από τα πιο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Περιφέρειας. Ένα πάγιο λοιπόν αίτημα των Ευρυτάνων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Αυτά η Περιφέρεια. Και καταλήγει. Επομένως, πριν είναι πολύ αργά, ζητάμε να σταματήσει επιτέλους ο παραλογισμός και η διγλωσσία που έχει επιβληθεί από τις έξωθεν προωθούμενες ενεργειακές πολιτικές που έχει στοχοποιήσει τις ίδιες αυτές περιοχές ως περιοχές προτεραιότητας για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, αντί για περιοχές απαγόρευσης. Και καταλήγει πάλι, κάνει έκκληση στους Δήμους να κάνουν ότι χρειάζεται και ότι απαιτείται. Τα έχω όλα αυτά, μπορεί να τα πάρει όποιος τα θέλει, να του τα βγάλω φωτοτυπία να τα δώσω και να κάτσω όσες ώρες και μέρες να τα εξηγήσω. Είναι πολλοί βέβαια που τα ξέρουν καλύτερα από μένα σαν ειδικοί.                                              

Έχω εδώ ένα λογαριασμό της ΔΕΗ. Όταν πάτε σπίτι σας δείτε τον λογαριασμό που πληρώνετε, εδώ στη μέση λέει ΕΤΜΕΑΡ. Έχει έναν αριθμό ανάλογα, άλλος είναι, εμένα στο χωριό μου ας πούμε, στο σπίτι μου στο χωριό πληρώνω 11,00 €, έχει να κάνει με τις καταναλώσεις. Τι είναι αυτό το ΕΤΜΕΑΡ; Λέει: Υπέρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το γράφει από κάτω. Η MWh στοιχίζει από τις συμβατικές μορφές παραγωγής γύρω στα 30,00 €. Από εκεί και πέρα, αυτές οι ανανεώσιμες φτάνουν στα 90,00 €, είναι αυτά τα λεφτά που παίρνουν όσοι βάζουνε είτε φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες. Ποιος πληρώνει αυτά τα λεφτά; Για να συνεννοηθούμε δηλαδή ότι δε μας δίνουν, τους δίνουμε, είναι αυτά τα λεφτά που δίνουμε όλοι μας. Αυτός ο λογαριασμός, εμείς πληρώνουμε αυτές τις εταιρείες. 

Και οι εταιρείες αυτές, εγώ και για αυτούς που συμφωνάνε θα ήθελα να πω κάτι ακόμα. Συμφωνάς ρε φίλε να μπούνε. Διάολε, καλά, γιατί πρέπει να έρθουνε από τη Γερμανία, με ένα καράβι στο Μεσολόγγι ή στη Στυλίδα, τις έχετε δει φαντάζομαι, για να πάνε στα βουνά μας; Τουλάχιστον, δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή αλλά έτσι λίγο κάνω το συνήγορο του διαβόλου, γιατί δεν θα μπορούσαν το κουφάρι, όχι το τεχνικό, γιατί εμείς δεν έχουμε την τεχνογνωσία να βγάλουμε το ρότορα, το σωλήνα γιατί να μη δουλεύουν τα ναυπηγεία μας, οι μεταλλουργικές βιομηχανίες στην πατρίδα μας να έχουμε εμείς το μεροκάματο έστω; Λοιπόν, πέραν του ότι πρέπει να σας πω υπάρχουνε ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα που είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά έχει γίνει ένα μεγάλο πάρτι. Μεγάλες εταιρείες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας εκμεταλλευόμενοι τώρα και την κρίση στην πατρίδα μας έχουν πέσει σαν κοράκια, ξεφορτώνουν τις αποθήκες τους από την Κεντρική Ευρώπη και τις στέλνουν σε εμάς εδώ να βάλουν αυτά τα τέρατα στα βουνά μας. Είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας ανεμογεννήτριες, τριακονταετίας και πάνω. Αυτοί οι ίδιοι στα δικά τους βουνά έχουν πολύ πιο σύγχρονες. Ένα μεγάλο φαγοπότι γίνεται, ένα λόμπυ συμφερόντων, τις χρηματοδοτούνε από την Ευρώπη, τους χρηματοδοτούμε και εμείς μέσα από αυτό που σας είπα προηγούμενα και αυτό το πράγμα δεν το έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι, όλη η Ελλάδα δυστυχώς, γιατί είναι αυτό που είπε ο Μανώλης προηγούμενα, καλό πράγμα είναι ρε παιδί μου, καθαρές μορφές δίνουνε να γλιτώσουμε και από τους ρύπους. 

Κοπανάκης: Θα το πω ξανά. Αν ήταν μια ειδική συνεδρίαση μόνο για αυτό το θέμα και να είχα τα τριάντα πέντε λεπτά θα ήταν πάρα πολύ πιο εξυπηρετικό για εμένα, γιατί τώρα πρέπει να τα πω όπως τα θυμάμαι, δηλαδή δεν είναι εύκολο, δεν θα τα πω τόσο καλά. Αλλά εάν πρέπει να ειπωθούνε, τότε θα τα πω κατευθείαν αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι ενστάσεις μας.       

Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ότι σώζουν τον πλανήτη βάζοντας, μειώνοντας τους ρύπους σε διοξείδιο του άνθρακα. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Έχοντας αυτό το σκεπτικό λέμε άρα πρέπει να θυσιαστεί το περιβάλλον, άρα πρέπει να βάλουμε ανεμογεννήτριες κλπ. 

Όταν τελείωσα το πολυτεχνείο πίστευα ότι οι ανεμογεννήτριες είναι η πιο καθαρή μορφή ενέργειας, γιατί δεν έχουν καύση, δεν έχουνε ρύπους, παράγουν ενέργεια άρα είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Ωστόσο υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο πάνω στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα τεντωμένο σχοινί που πρέπει να ισορροπεί ακριβώς στα 220 volt. Και η κατανάλωση και η παραγωγή πρέπει να είναι τέτοια, ίσες μάλιστα, ώστε να έχω ακριβώς 220 volt. Άμα το ένα εκτραπεί, τότε καίγονται όλες οι συσκευές και δεν μπορεί να δουλέψει τίποτα σωστά. Έχει αυτή την ιδιορρυθμία και  επίσης δεν αποθηκεύεται.

Οι ανεμογεννήτριες λοιπόν έχουν μια βασική ιδιορρυθμία, ότι παράγουν ένα ρεύμα τυχαίο, όπως να είναι. Αυτό για το ρεύμα, για αυτόν που χειρίζεται το δίκτυο είναι καταστροφικό. Δηλαδή είναι ότι χειρότερο μπορείς να του κάνεις, γιατί η ζήτηση είναι που είναι μεταβαλλόμενη, όταν έχω και μια εισροή μεταβαλλόμενη, αυτός πως θα μπορέσει να φτιάξει τα 220 volt; Οπότε, αυτό που γίνεται και είναι το κυρίως στοιχείο το οποίο έχουμε να πούμε, είναι ότι τα θερμικά είναι υποχρεωμένα να δουλεύουν μαζί με τις ανεμογεννήτριες. Όταν δεν φυσάει αέρας είναι προφανές ότι πρέπει να δουλεύουν, αλλά και όταν φυσάει αέρας πρέπει να δουλεύουν για την ευστάθεια του συστήματος. Άρα, με απλά ελληνικά, δεν εξοικονομούμε ούτε καύσιμο, ούτε ρύπους, τα θερμικά συνεχίζουν τα δουλεύουν. 

Ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο κλπ. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, το βασικό στοιχείο. Δυστυχώς, οι ανεμογεννήτριες δεν θα παράγουν ρεύμα. Αυτό το ρεύμα που θέλετε να παράγουν, αυτά τα αντισταθμιστικά, αυτά τα χρήματα και αυτά όλα που έρχονται σαν όφελος, δεν είναι όφελος επειδή παράγουν το ρεύμα, αλλά είναι όφελος επειδή κάποιοι πληρώνουν για αυτό το πράγμα. Και αυτός που πληρώνει είμαστε εμείς. Πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αυτό που λέει φόρος ΕΤΜΕΑΡ κλπ, είναι ακριβώς για να μπορούν οι ανεμογεννήτριες να υπάρχουν. Δηλαδή, το έσοδο από εκεί που έρχεται, δηλαδή το χρήμα είμαστε εμείς οι πολίτες. Και μπορεί να μην είναι οι πολίτες των Αγράφων, μπορεί να είναι πολίτες άλλων περιοχών ή τα παιδιά σας, όλοι οι συγγενείς σας από όλη την Ελλάδα, αυτοί πληρώνουν. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. 

Τι άλλο θα ήθελα να πω σχετικά με αυτό. Κάπου ανέφερε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή ο εκπρόσωπος της εταιρείας ότι θα δίνουμε 900.000,00 € στα Άγραφα, τα ανταποδοτικά δηλαδή του 3%. Από αυτό το 3% το 1,7% πάει στο Δήμο και το 1,3% πάει στους πολίτες. Και ανέφερε μάλιστα ότι η Θήβα παίρνει 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και μετά ρωτήσαμε επειδή βρεθήκαμε στην περιοχή. 

 Και μας είπε ο σύμβουλος ότι όχι, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, είναι πολύ λιγότερα, και μάλιστα στους πολίτες δεν έχουν πάει χρήματα ποτέ, τα δικά τους χρήματα λέει δεν έχουν έρθει. Αυτό δεν το έχω γραπτώς βέβαια για να σας το πω αλλά το έχω ζητήσει γραπτώς. Και μάλιστα, αυτά τα 5 εκατομμύρια, μετά το διόρθωσε ο εκπρόσωπος και είπε δεν αναφερόμουνα 5 εκατομμύρια το χρόνο, αναφερόμουνα σε 5 εκατομμύρια συνολικά, όλα τα χρόνια. Δηλαδή θεωρώ ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούνε θα είναι πολύ λίγα. 

Όσον αφορά τώρα το τι πρόβλημα μπορούνε να παρουσιάσουν και τι πρόβλημα έχει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν πάνε τις ανεμογεννήτριες σε τόσο μεγάλα υψόμετρα, 2000 μέτρα. Τα Άγραφα είναι ένας πανέμορφος σχηματισμός, όπως είναι και ο Όλυμπος. Όπως και στον Όλυμπο δεν θα δεχόμασταν να βάλουμε ανεμογεννήτριες, δηλαδή θα το θεωρούσαμε ξένο πράγμα για τον Όλυμπο, έτσι είναι ακριβώς και τα Άγραφα. Δηλαδή, η ίδια η φύση είναι ακριβώς, ότι είναι τα Άγραφα είναι και ο Όλυμπος, ότι είναι ο Όλυμπος είναι και τα Άγραφα. Όταν θα ανεβούν αυτά τα μηχανήματα, τα οποία ζυγίζουν πολλούς τόνους και είναι και πολύ μακριά. 

 Είναι 105 μέτρα η ανεμογεννήτρια, αλλά το ύψος του ρότορα, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι 35 μέτρα το μικρότερο. 35 μέτρα λοιπόν πρέπει να ανεβεί πάνω στα Άγραφα. Σίγουρα θα έχουμε κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ όταν πειράζεις αυτές τις περιοχές, σίγουρα έχεις αυτό το πράγμα. Στην ίδια τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει και λέει ότι τα πετρώματα είναι φλύσχης ο οποίος είναι εξαιρετικά ασταθής πέτρωμα και επίσης είναι και ασβεστόλιθος ο οποίος έχει τη χειρότερη κλίση, γιατί η κλίση του ακριβώς είναι ίδια με την κλίση της διάβρωσης, άρα διαβρώνεται. Αν και το παραδέχεται σε κάποια σημεία της μελέτης, στο σημείο ακριβώς που λέει ότι θα τα τοποθετήσουν δεν λέει κανένα πρόβλημα, ότι δεν θα έχω ποτέ κατολισθήσεις ούτε πλημμυρικά φαινόμενα. 

Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε κατολισθήσεις, θα έχουμε πλημμύρες και το χειρότερο είναι, γιατί ξέρετε σαφώς ότι τρεις μέρες να βρέξει είναι αρκετό για να κατεβάσουν τα ποτάμια και να έχουμε προβλήματα. Και μάλιστα είναι πολύ πιθανό οι εταιρείες να έχουν ήδη μια μελέτη στα χέρια τους που να λέει ότι, από καθηγητές, που να λέει ότι το αιολικό πάρκο δεν έχει καμία σχέση με κατολισθητικά φαινόμενα, ώστε κάποιος πολίτης που θα πάθει ζημιές να μην μπορεί ούτε να διεκδικήσει. Δηλαδή, να πηγαίνει στο δικαστήριο και να έρχεται με μια μελέτη δηλαδή η εταιρεία και να λέει, ορίστε, δεν φταίω εγώ, ήταν φυσικό φαινόμενο. 

Άλλη ένστασή μας είναι ότι, οι ανεμογεννήτριες όταν έχει χιόνι και πάγο κολλάνε χιόνι και πάγο στα πτερύγια και αυτό το πράγμα μπορεί να εκτιναχθεί κάποια στιγμή. Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ότι υπάρχει οικισμός 1,3 χιλιόμετρα κοντά στις ανεμογεννήτριες. Δηλαδή, οι άνθρωποι που θα περπατάνε, που θα κινούνται, ποια θα είναι η ασφάλειά τους; Πόσος είναι ο χώρος; Δεν λέω ότι είναι επικίνδυνες, λέω όμως ότι θα έπρεπε η μελέτη να πει: Παιδιά, μέχρι εδώ θα περπατάτε, μέχρι εδώ θα κινείστε. Δεν αναφέρει τίποτα η μελέτη. Και όμως αυτός, είναι στην βιβλιογραφία, είναι ένας κίνδυνος που υπάρχει. Ταμπέλες σε όσα αιολικά πάρκα είναι ψηλά ότι παιδιά υπάρχει κίνδυνος, φύγετε από εκεί πέρα, υπάρχει κίνδυνος να σας πέσει πάγος, κομμάτια πάγου που θα εκσφενδονιστούν. 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, τα αιολικά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες, όπως λέει και η μελέτη κρατάνε για είκοσι χρόνια, είκοσι χρόνια οι ανεμογεννήτριες, μετά τέρμα. 

.. Ωστόσο, δεν αναφέρει μετά τα είκοσι χρόνια ποιος θα τις αποξηλώσει. Οι ανεμογεννήτριες θα μείνουν εκεί πέρα, θα σκουριάζουν. Και υπάρχει παράδειγμα στην Αμερική όπου υπάρχουν 14 χιλιάδες ανεμογεννήτριες αυτή τη στιγμή οι οποίες είναι σκουριασμένες και είναι έτσι, δεν πάει κανένας να τις πάρει, γιατί δεν συμφέρει ούτε καν να πάει να τις αποξηλώσει. Αν δεν συμφέρει στην Αμερική και στον κάμπο, θα συμφέρει στα Άγραφα να τις αποξηλώσει; Αυτές θα μείνουν για πολλά χρόνια, θα μείνουν και θα σκουριάζουνε. 

Εννοείται ότι για τις βάσεις πρέπει να γίνουν κάποια έργα κλπ, τα οποία ήταν στο πρώτο, στις κατολισθήσεις και στις πλημμύρες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, η κάθε ανεμογεννήτρια έχει 500 με 1000 λίτρα ορυκτέλαια μέσα. Αυτά τα ορυκτέλαια ποιος θα τα μαζέψει; Δεν αναφέρει η μελέτη τίποτα ποιος είναι υπεύθυνος να μαζέψει αυτά τα ορυκτέλαια. Μετά τα 20 χρόνια τι θα γίνει; 

Τώρα, όσον αφορά την εκτέλεση του έργου. Η έγκριση αναφέρει ότι αυστηρά το έργο πρέπει να έχει 5 μέτρα δρόμο, δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5 μέτρα δρόμο. Ξέρουμε ωστόσο ότι, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αυτό, δηλαδή για να ανεβούνε 5 μέτρα. Δηλαδή, αν ο Δήμος θέλει, εκεί που θα έχει πάει 5,5 μέτρα μπορεί να του πει στοπ, σταματάει το έργο. Δηλαδή, είναι πάρα πολύ εύκολο για οποιονδήποτε πολίτη να σταματάει το έργο εάν δεν το θέλει. 

Ναι. Είναι αυτό που είπαμε, ότι το ρεύμα αυτό δεν το παράγουν οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να μας πει σώζουμε το περιβάλλον. Δηλαδή βάλαμε τις ανεμογεννήτριες άρα σώσαμε το περιβάλλον, γιατί αυτό το ρεύμα που φαίνεται φαινομενικά να παράγεται και εγχέεται στο δίκτυο, ουσιαστικά είναι ένα τυχαίο ρεύμα το οποίο δημιουργεί αστάθεια στο δίκτυο, δημιουργεί πρόβλημα στο δίκτυο και αναγκάζει τις θερμικές μονάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν, είτε εργάζονται οι ανεμογεννήτριες είτε δεν εργάζονται. Και αυτό φαίνεται και στους δικούς μας λογαριασμούς, με κάθε αιολικό πάρκο που γίνεται ανεβαίνει κατευθείαν το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το πληρώνουμε εμείς, οι πολίτες. Αυτές είναι βασικά οι ενστάσεις μας. 

Καραμπάς: Κύριε Δήμαρχε, είπατε προηγουμένως ότι από το 2011 κρατάτε μια αρνητική στάση, έτσι; Θα ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζατε όλα τα υπέρ και τα κατά εκείνη την εποχή που έχουν οι ανεμογεννήτριες ή απλά ήσασταν αρνητικοί μόνο γιατί ήσασταν αντιπολίτευση; Θεωρώ, ανθρώπινα, ότι δεν μπορεί και εσείς και εμείς όλοι να ήμασταν τόσο καλά ενημερωμένοι για τα αποτελέσματα αυτών των έργων. 

Η δημοτική αρχή τότε και οι τοπικοί άρχοντες του χωριού μας πήγαν και βάζανε φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να μας ενημερώσουν. Άραγε, πιστεύω, ότι και αυτοί δεν ήταν καθόλου ενημερωμένοι, απλά βάλανε την υπογραφή τους. Γιατί αν ήταν, θα έπρεπε να μας πουν και εμάς, παιδιά αυτά. 

Λοιπόν, δεν είμαστε κατά της πράσινης ανάπτυξης, είμαστε όμως κατά της πράσινης καταστροφής. Γιατί εδώ μιλάμε για καταστροφή. 

Με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό ο κ. Κώτσιας και το παλικάρι εδώ, δεν ξέρω το όνομά του. Γιατί μιλάω για πράσινη καταστροφή; Πρώτον. Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν το δίκτυο με ρεύμα. Άραγε, κανένα εργοστάσιο λιγνίτη δεν θα κλείσει. Αν δεν το γνωρίζετε, να φροντίσετε να το μάθετε. Άραγε, δεν έχουμε κανένα όφελος. 

Μετά, για να γίνουν αυτά τα πράγματα, λόγω της ιδιότητάς μου, έχω κάνει χιλιάδες τέτοιες συνοδείες, μιλάμε για 50 μέτρα όχημα μονοκόμματο. Όταν λέμε 50 μέτρα, για φανταστείτε τώρα το δρόμο που εσείς χαράζατε, κ. Δήμαρχε, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορώ να ξέρω αν ξέρουν την περιοχή, να φύγει από τη Λίμνη Πλαστήρα και να πάει επάνω στο Βοϊδολίβαδο. Θα φύγουν όλα τα βουνά κάτω, αλλιώς δεν περνάνε αυτά τα πράγματα, μη μας κοροϊδεύουνε. 50 μέτρα, που να γυρίσει στις Σκάλες κ. Δήμαρχε, και παραπάνω που είναι οι κλειστές στροφές;        

 

.... Απλά, εσύ είσαι ο άρχοντας εδώ μέσα και σε εσένα μιλάω. Λοιπόν, όταν εσείς ήσασταν αρνητικοί το 2011, ακούσατε ότι θα μπούνε ανεμογεννήτριες στο Βοϊδολίβαδο. Βοϊδολίβαδο, προσέξτε. Θα μπουν ανεμογεννήτριες στη Νιάλα, έτσι; Δεν ξέρω αν γνωρίζουνε αλλά εσείς κ. Δήμαρχε και ο αντιδήμαρχος είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε, η λέξη η ίδια το λέει, Βοϊδολίβαδο. Ξέρετε τι σημαίνει Βοϊδολίβαδο; Ότι σε αυτό το χώρο το καλοκαίρι ξεκαλοκαιριάζουν 500 κεφάλια γελάδια και ζούνε τέσσερις - πέντε οικογένειες τουλάχιστον. Τη Νιάλα, την γνωρίζετε όλοι φαντάζομαι. Είναι τα μοναδικά βοσκοτόπια που μπορούν να τροφοδοτήσουν τροφή σε χιλιάδες αιγοπρόβατα, αυτά που υπάρχουν εκεί. Δηλαδή, τον ορεινό όγκο αυτό, τον βοσκότοπο, τον καθαρά βοσκότοπο βόσκουνε τόσες χιλιάδες ζώα και ζουν δεκαπέντε - είκοσι οικογένειες. Θα βγουν αυτοί να μας πουν τώρα, οι κύριοι αυτοί που βάλανε την υπογραφή τους, να μας υποδείξουνε το επόμενο βοϊδολίβαδο που θα είναι και το επόμενο βοσκοτόπι για τόσες χιλιάδες πρόβατα και για τόσες οικογένειες που απασχολούνται; Να έρθουν να μου το πουν αυτό, να μου υποδείξουν που είναι το επόμενο βοϊδολίβαδο. Για όσους δεν το γνωρίζετε, ο φίλος μου ο Λάμπρος ο Ζαμπάκας είναι πατριώτης πάνω και τα γνωρίζει, μπορεί να σας ενημερώσει περισσότερα. Ας έρθουν λοιπόν να μας πούνε. Αυτά είχα να πω, στα υπόλοιπα με καλύψανε. 

Γιαννούλης: Εγώ θα ήθελα να καταθέσω μόνο μια πολύ απλή σκέψη. Ακόμα και όλα καλώς καμωμένα να ήτανε και να μην υπήρχε καμία περιβαλλοντική καταστροφή, γιατί θα πρέπει αυτά τα έργα να γίνονται από τα μεγάλα μονοπώλια; Που σημαίνει ότι, αν το πάρουμε ως κοινωνικό αγαθό το ρεύμα, που το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για να βιοποριστούμε, το παίρνουνε τα μονοπώλια και μας το μοσχοπουλάνε, το εκμεταλλεύονται. Ουσιαστικά δίνουμε γη και ύδωρ. Που το δίνουμε; Ποιοι το παράγουνε και ποιοι το απολαμβάνουν αυτό το αγαθό; Μόνο αυτό, σαν σκέψη σε όλων τα μυαλά σας πριν πάρετε αποφάσεις. Ευχαριστώ πολύ. 

Χαλαστάνη: Εγώ θα ήθελα να πω δυο κουβέντες απλές. Όλοι εσείς που είστε εδώ σήμερα θέλω να ενημερωθείτε όσο γίνεται πιο πολύ για αυτό το θέμα που μιλάμε ΑΠΕ, ΒΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες και τα μικρά υδροηλεκτρικά που θα στερήσουν το νερό από τα χωριά μας. Δηλαδή, όταν άκουσα ότι στην Πρασιά, στον Πρασιώτη φτιάχνουν υδροηλεκτρικό, τρελάθηκα, δεν θα έχουν νερό να πιούνε οι άνθρωποι. Εν πάση περιπτώσει. 

Θέλω το εξής: Έχω αντιληφθεί μέσα από όλο αυτό το τρέξιμο αυτό τον καιρό ότι ο κόσμος, οι χωριανοί μας δεν ξέρουνε τι είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Σου λέει να το βάλουμε. Μιλάνε για θέσεις εργασίας. Πρέπει να τους πείτε εσείς που τους εκπροσωπείτε ότι θα δουλέψουν πόσο, έξι μήνες, ένα χρόνο που θα γκρεμίσουν τα βουνά όλα; Πέντε άνθρωποι, μετά; Εμείς, διότι οι εταιρείες έχουν τους δικούς τους υπαλλήλους που θα πάνε μια φορά το χρόνο, θα τους ρίξουν με το ελικόπτερο, θα δούνε, κλπ.

.... Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Θέλω πολύ καλά αυτά τα πράγματα να τα μάθετε και πέστε το στα καφενεία, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έχει κέρδος. Η Ευρυτανία είναι κτηνοτροφική. Ένα το κρατούμενο. Δηλαδή, πρέπει να δώσουμε άλλες διεξόδους στους νέους ανθρώπους, την κτηνοτροφία, το μελίσσι, τα μονοπάτια τα ορειβατικά. Έφτασε σε εμένα Άγγλος ορειβάτης μέσα από το διαδίκτυο να ενδιαφέρεται για τα μονοπάτια μας. Τρελάθηκα. Πήρα τους σχετικούς ανθρώπους και λέω: Σοβαρά παιδιά; Και μου λένε ναι. Και όταν πριν από λίγα χρόνια μαθαίνω ότι στην Πρασιά ορειβάτες κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησία ένα βράδυ. Τους βρήκε ένας συγγενής μου και τους λέει: Ρε παιδιά, τι κάντε εδώ; Λένε: Δεν είχαμε που να πάμε να κοιμηθούμε. Και κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησία. Αυτά σας τα λέω όλα για να δείτε τι μπορεί να κάνει ο καθένας που μένει στα τόπια μας εδώ. Τον ξενώνα θες; Το φαΐ; Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Σιγά – σιγά θα ξυπνήσουνε. Όμως εσείς όλοι έχετε υποχρέωση να τους ενημερώσετε, αφού ενημερωθείτε εσείς σωστά. 

Δε διαφωνώ με την ενημέρωση Δήμαρχε, να ενημερωθείτε. Εκεί που διαφωνώ και δεν θα τον καλούσα ποτέ τον κ. Κατσέλη, γιατί άκουσα την συνέντευξή του. Απειλεί απευθείας όλους εμάς. Όταν το άκουσα, τρελάθηκα. Λέω, ποιος είναι αυτός; Ε, θα έρθει να γκρεμίσει τα βουνά, μας απειλεί κιόλας; Αυτόν δεν θα τον ήθελα ποτέ εκεί. Τι να μου πει; 

Ήδη από την ΤΕΡΝΑ, ο Φώτης ο Κουτέρης είναι στα δικαστήρια, τον έχει πάει η ΤΕΡΝΑ. Προχθές, πριν από λίγες μέρες, ο Πέτρος ο Παπαδήμας, ποιος είναι από το Ραπτόπουλο, κατέβηκαν να κολυμπήσουν στο ποτάμι, στην ΤΕΡΝΑ και δεν άφησε ο σεκιούριτι και τους είπε θα ανοίξω τις βάνες. Τα παιδιά δεν τον άκουσαν και βούτηξαν. Και άνοιξε τις βάνες. Παραλίγο να πνίξει τα παιδιά. Δεν έχουν το θεό τους αυτοί που θέλουν να βγάλουν λεφτά, δεν λογαριάζουν ούτε που θα πας να βοσκήσεις τη γίδα σου, ούτε αν μπορείς να περάσεις, απαγορεύεται να περάσεις, θα τα κλείσουν, δεν θα μπορεί κανείς να ανέβει εκεί πάνω. Ενημερωθείτε όσο πιο πολύ θέλετε. Εμείς, ότι υλικό έχουμε, όποιος το θέλει ευχαρίστως να του το στείλω πακέτα. Δεν ξέρω τι άλλο. Να φέρουμε ειδικούς να σας μιλήσουνε; Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Ενημερώστε τον κόσμο. Ο κόσμος είναι αυτός που κανένας Υπουργός και καμιά δύναμη δεν μπορεί να τον σταματήσει άμα πει ότι δεν θα ανεβείτε στα Άγραφα. Και δεν πρέπει να ανεβούν στα Άγραφα, δεν πρέπει να τα γκρεμίσουνε. Διότι η μελίστρα έτσι και περάσει μπουλντόζα έφυγε, γιατί φλύσχης αυτό είναι, το ξέρετε και εσείς και εγώ. Τελείωσα. Δεν θα υπάρχει βουνό. 

Φράγκου: Γεια σας. Λέγομαι Φράγκου Αγγελική και είχα την τύχη να έρχομαι στον όμορφο τόπο σας από το 1988 και εδώ και δέκα χρόνια για δέκα μήνες το χρόνο να μένω στο όμορφο Λημέρι. Το λέω αυτό γιατί νομίζω ότι, χωρίς να θέλω να σας προβάλω, δεν εκτιμάτε τον χώρο τον οποίο είστε, γιατί ίσως δεν έχετε ζήσει σε μεγαλουπόλεις. Έχω μεγαλώσει από τα δέκα μου χρόνια σε μεγαλουπόλεις και για αυτό μπορώ να εκτιμώ τον τόπο αυτό τον οποίο έχει απερίγραπτη ομορφιά, μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτό δεν πρέπει να το χάσετε, να το χάσουμε μάλλον με κανένα τρόπο. 

Πολλοί λένε για αυτές τις ανεμογεννήτριες ότι θα έχουμε αντισταθμιστικά οφέλη, ότι θα έχουμε θέσεις εργασίας και όλα αυτά. Και εγώ λέω το εξής και αναρωτιέμαι: Πόσος κόσμος θα μπορέσει να ωφεληθεί από αυτές τις ανεμογεννήτριες; Δηλαδή, ο Νομός Ευρυτανίας θα γίνει πλουσιότερος από αυτές; Θα γυρίσουνε τα παιδιά μας που είναι στην ξενιτιά να βρούνε εργασία εδώ; Θα έχουμε για πολλά χρόνια δωρεάν ρεύμα; Και πόσο θα ωφελήσει αυτό όταν τα χωριά μας είναι ερημωμένα; Δηλαδή, με δυο λόγια, αξίζει να καταστρέψουμε όλη αυτή την ομορφιά που υπάρχει στην Ευρυτανία και όσοι έρχονται το ομολογούν και το λένε; Αν αξίζει, να το κάνουμε. Έχω την άποψη όμως ότι δεν αξίζει. Δεν είναι δηλαδή τόσα τα οφέλη που να πρέπει να καταστρέψουμε αυτό το περιβάλλον, γιατί αυτό το περιβάλλον είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά μας. 

Όλοι μας έχουμε παιδιά και πολλοί από εσάς βλέπω από την ηλικία έχετε και εγγόνια. Όλοι μας προσπαθούμε και δίνουμε τα πάντα, να πάμε στο ιδιωτικό σχολείο το παιδί, να πληρώσουμε φροντιστήρια, να πάει σε μπαλέτα, να πάει σε οτιδήποτε, είναι φαινόμενα της εποχής μας που τα κάνουμε όλοι και πληρώνουμε αδρά για αυτά. Κάτι που έχουμε, δηλαδή το οξυγόνο, το περιβάλλον που υπάρχει στην Ευρυτανία και δεν χρειάζεται να πληρώσουμε για αυτό παρά μόνο να κάνουμε τι, να το προστατέψουμε, γιατί δεν το κάνουμε; Αυτό πρέπει να κάνουμε, να προστατέψουμε το περιβάλλον που υπάρχει στο Νομό Ευρυτανίας, η καθαρή ατμόσφαιρα που δεν πληρώνεται και δεν αγοράζεται με τίποτα. 

Ο Νομός Ευρυτανίας η ανάπτυξη που χρειάζεται δεν είναι αυτή των ανεμογεννητριών, θέλει άλλη ανάπτυξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι άνθρωποι που είναι εδώ και για να γυρίσουν τα ξενιτεμένα μας παιδιά. Θέλω να πω ότι, σήμερα που συζητάμε το θέμα αυτό, πραγματικά, αργά δεν είναι, αλλά είμαστε στο και. Θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ, σε αυτή την περιοχή εδώ πέρα, να είχε πάρει την αρνητική του απόφαση, για μένα, την άποψή μου λέω, πολύ πριν. 

.... Πολύ πριν αποφασιστεί από το Υπουργείο να δοθεί η απόφαση να λειτουργήσουνε, όταν ξεκίνησαν οι μελέτες. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ξέρω ότι πήραν ναι. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως έπρεπε ήδη να έχει συνεδριάσει, χωρίς να είναι μομφή σε κανένα, λέω θα έπρεπε να είχε παρθεί η απόφαση ούτως ώστε να είμαστε απέναντί τους σήμερα και να μην τρέχουμε από πίσω και να προσπαθούμε μια απόφαση που ήδη έχει παρθεί να την ανατρέψουμε. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί δεν ξεκινάς έναν αγώνα και να ξέρεις αν θα είναι αποτελεσματικός ή όχι. Ξεκινάς έναν αγώνα με την πεποίθηση ότι θα τον κερδίσεις και όχι να ξέρουμε εάν θα τον κερδίσουμε ή όχι, άραγε σήμερα δεν κάνουμε αγώνα. Κάνουμε αγώνα για να τον κερδίσουμε μέχρι και σήμερα που είμαστε εδώ. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Ευχαριστώ που με ακούσατε.

ΥΓ..Για την ιστορία το ΔΣ αποφάσισε κατα πλειοψηφία (Έξι άτομα με την πρόταση του κ. Κατσιάδα , οι υπόλοιποι με την πρόταση του Δημάρχου και ένας απών) να γίνει η προγραμματιζόμενη ημερίδα στις 16-07-2018 όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς, όπως αυτοί αναφέρονται στην αριθμ. 10-148/29-06-2018 (ΑΔΑ: 7ΘΔΒΩ6Α-Λ3Λ) ομόφωνη απόφασή και μετά εφόσον προκύψει ανάγκη να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για  την λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες από πλευράς του Δήμου 

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message