Η ανάπτυξη των Αγράφων στο επίκεντρο συνάντησης Στεργίου-Καρδαμπίκη-Νάνου στο Τροβάτο

12 Ιαν. 2023 / 07:34

Στο Τροβάτο, στο βορειότερο άκρο της Ευρυτανίας, έγινε η Διαδημοτική Συνάντηση των  Δημάρχων Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, παρουσία αντιδημάρχων και στελεχών των τριών δήμων. Η ατζέντα των θεμάτων ήταν οι αναπτυξιακοί στόχοι της Διαδημοτικής Συνεργασίας, με νέους αναβαθμισμένους στόχους, όπως προκύπτουν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, (ΕΑΠΑ) το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο στο Ανθηρό. 

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να διεκδικήσουν τα παρακάτω έργα:

1) Συντονισμός για άμεση απορρόφηση των 90.000.000 €, μέσα από την υλοποίηση του ΕΑΠΑ, προτάσσοντας έργα διαδημοτικής σημασίας, με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία ανάπτυξης των κοινοτήτων μας.

2) Άρση της οδικής απομόνωσης των ενιαίων Αγράφων και την διαπεριφερειακή σύνδεση και την ένωση των λιμνών Πλαστήρα – Κρεμαστών – Στεφανιάδας, με προτεραιότητα τους οδικούς άξονες Καρδίτσα – Άρτα (μέσω Φυλακτής – Πετρίλου), Καρδίτσα - Αγρίνιο (παραμεγδόβια χάραξη), σημαντικά έργα για τα οποία υπάρχει μελετητική ωριμότητα. Επίσης τέθηκαν οδικοί άξονες διαδημοτικής σημασίας, όπως η ένταξη του δρόμου Τροβάτου και Βραγκιανών με τη γέφυρα Παλιοκαρυάς, όπως οι οδικές προσβάσεις που χρονίζουν  από το Τροβάτο και  τα Κέδρα εντός του Νομού Καρδίτσας.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

3) Συνεργασία για την άμεση ίδρυση Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Αγράφων, σε συνεργασία με την ΕΣΕΚ και με δυνατότητα ένταξης όλων των δημοτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από εναλλακτικές μορφές, εκτός ανεμογεννητριών.

4) Σταθερή και αμετακίνητη θέση της διαδημοτικής είναι η ματαίωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Η νίκη των φορέων και πολιτών στην υπεράσπιση της Νιάλας, δείχνει το δρόμο του αγώνα για την ματαίωση εγκατάστασης όλων των αιολικών στα Άγραφα.

5) Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των κοινοτήτων μας, ιδιαίτερα μετά την δημογραφική αρνητική πραγματικότητα της απογραφής του 2021. Η Διαδημοτική συνεργασία επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στήριξης των μόνιμων κατοίκων των χωριών, αλλά και την παροχή κινήτρων για επανακατοίκηση οικισμών μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικής πρόνοιας, από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6) Διαδημοτική οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και διασύνδεση των Αγραφιώτικων χωριών, με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς Ορειβατικού – Πεζοπορικού Τουρισμού, με ανάλογη πιστοποίηση. 

7) Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων για όλους τους απανταχού Αγραφιώτες κάθε καλοκαίρι, με στόχο την ανανέωση του ενδιαφέροντος για την γενέθλια γη, αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος νέων επισκεπτών για να γνωρίσουν τα χωριά μας.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message