Ανάστατοι στα Άγραφα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών στην Λίμνη Κρεμαστών

20 Φεβ. 2022 / 08:59 20 Φεβ. 2022 / 09:34 (upd)

Την εναντίωσή τους στην προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών 5.000 τμ. στη λίμνη Κρεμαστών εκφράζουν δήμος ,φορείς και πολίτες στα Άγραφα.

Οι 2 φωτοβολταικοί σταθμοί θα καλύπτουν τη βόρεια υδατική επιφάνεια της λίμνης Κρεμαστών περί των 2.500 τμ, κοντά στο νησάκι «Αϊ Νικόλας»  στην περιοχή της Σιβίστας και κοντά στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου πλησίον της γέφυρας Επισκοπής περί των 2.500 τμ και αυτό.

Ήδη έχει συνταχθεί απο τον δήμαρχο Αγράφων ψήφισμα διαμαρτυρίας  κατά της εγκατάστασης και πρόκειται να εγκριθεί σε επόμενο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε τι αναφέρει

"Αξιότιμοι κύριοι-ες,

Η περιοχή του Δήμου Αγράφων, το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον, συνιστά στόχο των ιδιωτικών εταιρειών για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, ακόμα κα σε περιοχές υψηλής αξίας ως προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ως προς την προοπτική για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως και ως προς τη διάσωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς να τίθεται ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία, αλλά αντίθετα υποβάθμιση του φυσικού χώρου και της παραγωγικής και οικονομικής δυναμικής, ώστε να συντελεσθεί νέα πληθυσμιακήσυρρίκνωση, που θυμίζει την περίοδο της κατασκευής της λίμνης Κρεμαστών, αντί της επιδιωκόμενης τόνωσης, με ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, θέμα το οποίο λαμβάνει εθνικές διαστάσεις, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Οι γενικευμένες αντιδράσεις κατά των εκτεταμένων έργων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας σε περιοχές περιβαλλοντικής, οικοτουριστικής και αναπτυξιακής/οικονομικής σημασίας είναι δεδομένες, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αγώνας πολιτών, φορέων και αρχών κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή της Τ.Κ. Βαλαώρας (έκταση 3.200 στρεμμάτων), απέδωσε καρπούς, καθώς οι επενδυτές απέσυραν το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους, κρίνεται σκόπιμο να συνεχισθεί από όλους αυτός ο αγώνας και για την περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, δεδομένης της σημασίας της πλέον (μετά την απαλλοτρίωση για την κατασκευή της και τον αντίστοιχο πληθυσμιακό ξεριζωμό), καθώς προέκυψε το εξής θέμα: με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να δοθεί περιθώριο διαβούλευσης και έκθεσης απόψεων, εκδόθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού για δύο (2) πλωτούς φωτοβολταϊκούςσταθμούς  που χωροθετήθηκαν στην διοικητική επικράτεια του Δήμου Αγράφων.

Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί Βεβαιώσεις Παραγωγού για τους εξής φωτοβολταϊκούς σταθμούς:

    1. η υπ’ αριθ. ΒΕΒ-47109 από 1.2.2022 Βεβαίωση Παραγωγού «Για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115,87968 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115,87968 MW στη θέση ΚΡΕΜΑΣΤΑ Ι, της Δημοτικής Ενότητας ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ, ΙΝΑΧΟΥ, του Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ILIAKO POWER VIII ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε» και δ.τ. «ILIAKO POWER VIII». (ΑΔ-09315)», ο οποίος θα καλύπτει τη βόρεια υδατική επιφάνεια της λίμνης Κρεμαστών περί των 2.500 τμ,  σε εγγύτητα με το νησάκι «Αϊ Νικόλας» στην περιοχή της Σιβίστας, όπου βρίσκεται το κάστρο του Καρόλου Τόκου όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα του γεωπληροφοριακού χάρτη της Ρ.Α.Ε..

    2. η υπ’ αριθ. ΒΕΒ-4710 από 1.2.2022 Βεβαίωση Παραγωγού «Για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115,87968 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115,87968 MW στη θέση ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΙI, της Δημοτικής Ενότητας ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ, ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ, του Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ILIAKO POWER IX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε» και δ.τ. «ILIAKO POWER IX». (ΑΔ-09315)», ο οποίος θα καλύπτειυδατική επιφάνεια της λίμνης Κρεμαστών περί των 2.500 τμ,  στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου πλησίον της γέφυρας Επισκοπής, όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα του γεωπληροφοριακού χάρτη της Ρ.Α.Ε..

Λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξική θεώρηση της περιοχής του Δήμου Αγράφων και δη της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κρεμαστών, μπορούν να ορισθούν τρεις (3) βασικοί και δυνητικά καθοριστικοί πόλοι τουριστικής/αναπτυξιακής δυναμικής: (1) η περιοχή της Επισκοπής, (2) η περιοχή της Γέφυρας Τατάρνας – Τριποτάμου και (3) η περιοχή της Βαλαώρας-Σιβίστας. Οι δύο από τους συγκεκριμένους πόλους καταδυναστεύονται με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, γεγονός που σημαίνει ότι ανακόπτεται η όποια προσπάθεια για τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, συνεπώς, ο Δήμος Αγράφων πρόκειται να κινηθεί δικαστικώς ενάντια στα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Συνεπώς, 

Καλούμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την προτροπή των μελών για ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στη συγκεκριμένη πρόθεση για εγκατάσταση Φ/Β σταθμών στην περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, ώστε να κερδηθεί και αυτή η μάχη, παράλληλα με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, με τα βασικά- κοινωνικά αποδεκτά, επιχειρήματα για το σκοπό αυτό να συνιστούν τα εξής:

    • Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο πρόκειται να θέτει πιο αυστηρά κριτήρια χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ

    • ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης  στην διαδικασία αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, είναι αποδυναμωμένος, λόγω απουσίας κατάλληλου θεσμικού πλαισίου 

    • Με τα συγκεκριμένα έργα για φ/β παρεμποδίζεται κάθε προσπάθεια για ανάδειξη και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κρεμαστών

    • Οι ιστορικές περιοχές Σιβίστας-Βαλαώρας και Επισκοπής συνιστούν πόλους τουριστικής ανάπτυξης για τον Δήμο Αγράφων και δεν πρέπει να τεθούν οποιαδήποτε τεχνητά εμπόδια που θα ανακόπτουν δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού – αναψυχής".

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιάννης Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 22:22 δημοσιεύθηκε από Γιάννης

    Τελικά τι γίνεται εκεί Στ' δημο αγράφων.πιος διοικεί ;;τίνος τεχνικό πρόγραμμα θα εκτελεστεί μήπως λέω της αντιπολίτευσης έτσι ακούγεται ...η δημοτική αρχή τ κάνει; Θα είναι προτοφανες να εκτελεστεί της αντιπολίτευσης το τεχνικό θα γράψουμε ιστορία πάλι .αρε κατακαημενα Άγραφα .ας ξυπνήσει η δημοτική αρχή πρέπει να έχει πλειοψηφία.Ας αναλαβουνε όλοι τς ευθύνες του ο τόπος μας ερημώνει οι εκλογές στην ώρα πρέπει να έχει πλειοψηφία δεν χωράνε μικροπολιτικες

    Aναφορά
  • Σύνδεσμος σχολίου Θάλεια Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 21:31 δημοσιεύθηκε από Θάλεια

    Η κύρια Μέλπωμενη και ο κύριος μπαμπαλισκος αφού πάλι όχι θα πούνε αν βέβαια πάνε στο δημοτικό συμβούλιο...

    Aναφορά

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message