Δήμος Αγράφων:Αντιδράσεις και προσφυγές έφερε η απευθείας ανάθεση για το αναψυκτήριο της Βούλπης

17 Ιουν. 2021 / 06:44 17 Ιουν. 2021 / 08:31 (upd)

 Ανάμεσα στα θέματα της τελευταίας τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων που βρίσκονταν υπό συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, ήταν και αυτό της έγκρισης για την απευθείας μίσθωση του δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ Βούλπης.

Στην εισήγησή που έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Γκορόγιας τονίστηκε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην απευθείας εκμίσθωση  διότι...."...ο Δήμος Αγράφων επωφελείται από τη µη καταβολή καμίας δαπάνης για την συντήρηση (ελαιοχρωματισμοί, πληρωμή Ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, κ.α.) και λόγω ότι στο υπάρχον κτίριο δεν υπάρχει καμία οικοσκευή, δεν έχει εκδοθεί ποτέ άδεια καταστήματος και χρειάζονται αρκετές παρεμβολές ώστε να πάρει άδεια, ο Δήμος Αγράφων δεν θα επιβαρυνθεί με έξοδα για τις τροποποιήσεις και το κτίριο θα περιέλθει στην κατοχή του λειτουργικό,..." ,επίσης ότι ..."το γεγονός ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών που επικρατούν στην αγορά ακινήτων το ενδιαφέρον για μισθώσεις είναι πολύ περιορισμένο, καθιστώντας έτσι αμφίβολη την έκβαση τυχόν διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εξεύρεση μισθωτή....,ότι "το γεγονός ότι στην Τοπική κοινότητα Βούλπης δεν υπάρχει καμία εμπορική δραστηριότητα λόγω του μικρού αριθμού μόνιμων κατοίκων και μάλιστα ηλικιωμένων, αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες...αλλα και για ..."την θετική γνωμοδότηση του Προέδρου Βούλπης " αλλα και την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Λ.Τ για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου".

Αντιδράσεις ,καταγγελίες και προσφυγή κατά της απόφασης απο ενδιαφερόμενους 

Ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις και ενστάσεις  προκάλεσε η απευθείας εκμίσθωση του αναψυκτήριου  με ενδιαφερόμενους  δημότες  να καταγγέλλουν την δημοτική αρχή για αδιαφάνεια ζητώντας ακύρωση και εκ νέου διαδικασία δημοπρασίας για το ακίνητο.

Ένας εκ των δημοτών ,ο κ.Γιώργος Πέγκας,σε επικοινωνία με το "VP" ,ανέφερε ότι έχει στείλει γραπτώς την ένστασή του προς τον δήμο ζητώντας να γίνει η διαδικασία παραχώρησης του ακινήτου με τις νόμιμες διαδικασίες χωρίς ωστόσο να του έχει σταλεί κάποια επίσημη απάντηση.

Επίσης τονίζει ότι δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο ακίνητο καθώς υπήρχαν και άλλοι συγχωριανοί του που είχαν δείξει ενδιαφέρον.

 Προσφυγή ακύρωσης στην Αποκεντρωμένη-"Ανυπόσταση και άκυρη η απόφαση του ΔΣ"

Προχωρώντας ενα βήμα πιο κάτω ο καταγγέλλοντας κατέθεσε ένσταση ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου Αγράφων ,στις 11/6 ,στο αρμόδιο τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς (φωτο1) .

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή ο κ.Πέγκας κάνει λόγο για ανυπόστατη και άκυρη απόφαση καθώς εξεδόθη χωρίς την τήρηση του νόμου περι δημοπρασίας και ύψος μισθώματος καθώς και για την έστω δημοσιότητα περι διάθεσης και μίσθωσης του αναψυκτηρίου που θα οδηγούσε σε διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου με πολύ μεγαλύτερο μίσθωμα.

Θετικά ο πρόεδρος της Κοινότητας 

Μπορεί να προκαλεί πάμπολλα ερωτήματα και αλγεινή εντύπωση για την λειτουργία της δημοτικής αρχής σε τέτοια ζητήματα ,όμως απο ότι φαίνεται καταλυτική ,για την τελική απόφαση ανάθεσης του αναψυκτήριου ,ήταν η θετική γνωμοδότηση του τοπικού προέδρου κ.Κώστα Νιαβή  που πρότεινε ναι μεν τον συγκεκριμένο δημότη αλλα δε και τον τρόπο ανάθεσης (απευθείας)!(Φώτο 2)

Άραγε ήταν σε γνώση του προέδρου το ενδιαφέρον και άλλων δημοτών για την εκμίσθωση ,και αν ναι γιατί δεν το ανέφερε στις εισηγήσεις του προς το σώμα του ΔΣ Αγράφων ;

Πολλά τα ερωτήματα πολλών αναγνωστών μας για το θέμα που ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις απο την δημοτική αρχή ώστε να μην αιωρείται τίποτα μεμπτό πάνω απο τον ...καταγάλανο ουρανό του όμορφου χωριού της Βούλπης και διαβρώνουν την φιλήσυχη ζωή των κατοίκων της.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 192 περίπτ.α' παρ.2 ΔΚΚ όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 196 του Ν.4555/18. ...Η εκμίσθωση ακινήτων των δήμων γίνεται με δημοπρασία. Η δημοπρασία επαναλαμβάνεται υποχρεωτικά για δύο φορές και αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους καθορίζει το δημοτικό συμβούλιο.Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται η εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία αν η ετήσια πρόσοδος του υπό εκμίσθωση ακινήτου δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ..

 Απίστευτα.. χαμηλά μισθώματα ..με μεγάλη διάρκεια εκμίσθωσης

Αρκετά ερωτήματα εγείρονται στις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης δημοτικών ακινήτων με πολύ χαμηλό μισθωτήριο με διάρκεια 10 ετών.

Όπως στην περίπτωση της Βούλπης όπου νεόδμητο ισόγειο κατάστημα εμβαδού 59,71 τ.μ. μισθώθηκε με ποσό 300 ευρώ ετησίως για δέκα έτη κάτι ανάλογο έγινε και για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Φραγκίστα αλλά και την  Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας όπου σε ισόγειο κατάστημα εμβαδού 105.26 τ.μ., εκμισθώθηκε στον Γ.Γ με ποσό 350  ευρώ ετησίως για διάρκεια δέκα  έτη.

Το σίγουρο είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρχαν ενδιαφερόμενοι όπως αυτή της Βούλπης ,ο δήμος προκηρύσσοντας δημοπρασία θα ήταν διπλά κερδισμένος με κατά πολύ υψηλά μισθώματα να μπαίνουν στα ταμεία του αλλά και υψηλό αίσθημα διαφάνειας στις διαδικασίες κάτι που είχαν κάνει ..λάβαρο προεκλογικά πολλοί εκ των μελών της δημοτικής αρχής. 

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

 

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Βουλπη Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 12:38 δημοσιεύθηκε από Βουλπη

    Ούτε εδώ δεν μπορούν να είναι καθαροί και ξαστεροι-ελεος

    Aναφορά

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message