Kατά της εγκατάστασης φωτοβολταικού πάρκου στην Βαλαώρα η δημοτική αρχή Αγράφων

28 Φεβ. 2020 / 12:18 28 Φεβ. 2020 / 01:21 (upd)

Το ενδεχόμενο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στην Τ.Κ. Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων θα απασχολήσει ,μεταξύ άλλων,το αυριανό δημοτικό συμβούλιο στο Κερασοχώρι.

Το σώμα θα συζητήσει για συγκεκριμένο ψήφισμα περί της μη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Βαλαώρα,θέμα το οποίο θα εισαγάγει ο ίδιος ο δήμαρχος Αγράφων κ.Καρδαμπίκης, όπου με αυτό θα δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα των κτηνοτρόφων και της Τοπικής Κοινωνίας ενώ ο δήμος θα αναλάβει τη νομική στήριξη υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων .

Hχηρο "ΟΧΙ" των κατοίκων της Βαλαώρας

‘’Η δημιουργία του έργου αυτού το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο χωριό μας όσο και κατ’ επέκταση στο Δήμο Αγράφων, γίνεται χωρίς την συναίνεση των κατοίκων. Η περιοχή που θέλουν να εγκαταστήσουν το φωτοβολταϊκό πάρκο ήταν και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη. Η μόνη απασχόληση των κατοίκων του χωριού είναι η κτηνοτροφία και τα 2/3 των ζώων βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Με την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου θα υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας με συνέπεια την ερήμωση του χωριού" τονίζουν οι κάτοικοι της Βαλαώρας κατα την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου για να παρθεί απόφαση για την μη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Στην ομόφωνη απόφασή τους αποφάσισαν:

1. Την μη εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου εκτάσεως 3.000 στρεμμάτων στις τοποθεσίες Σμίξη έως Βλάχου από ιδιωτική εταιρεία στην Τοπική Κοινότητα Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων, που θα αποτελέσει την αιτία καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, την μείωση της κτηνοτροφίας και κατ’ επέκταση την ερήμωση του τόπου.

2. Εισηγείται στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου την λήψη αρνητικής απόφασης για την εγκατάσταση του εν λόγω πάρκου’’ "

Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων:"Oλοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας και ερήμωση του χωριού"

‘’ Με έκπληξη παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να μας ενημερώνουν για την πρόθεση ιδιώτικής εταιρείας φωτοβολταϊκών (CENTAYRUS ENERGY SOLUTION 1 ΙΚΕ) να δημιουργήσει πάρκο φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σμίξη έως Βλάχου και δυτικά σε μία έκταση 3.000 στρεμ. Η περιοχή αυτή από πολύ παλιά ήταν και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη και υπάρχουν σε αυτήν τουλάχιστον τα 2/3 της κτηνοτροφίας του χωριού.

Όπως γνωρίζετε οι κάτοικοι του χωριού μας έχουν ως μοναδική εργασία και απασχόληση την κτηνοτροφία. Τα μοναδικά έσοδα των κατοίκων προέρχονται από αυτήν και αποτελεί την μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή όχι μόνο του δήμου Αγράφων αλλά και όλου του νομού. Δυστυχώς όμως στο βωμό του κέρδους οι ιδιώτες δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τη χρήση γης και άλλες παραμέτρους. Το προηγούμενο παράδειγμα των ανεμογεννητριών των Αγράφων αποτελεί περίτρανη απόδειξη. Δεν ξεχνάμε και φέρνουμε στη μνήμη μας την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και τον εκτοπισμό των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών με την κατασκευή της λίμνης των Κρεμαστών.

Μας ξύνουν πληγές και μας θυμίζουν την εσωτερική προσφυγιά που δημιούργησαν στην περιοχή μας. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώξουμε και άλλους νέους από τον τόπο μας. Ακόμα αναφέρουμε και το μεγάλο πρόβλημα με τις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. των κτηνοτρόφων. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με τους ελάχιστους βοσκοτόπους στην περιοχή μας . Κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής μας . Θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι με την Τεχνική λύση; Δηλαδή βοσκότοπο στα Γρεβενά ή στο Δήμο Δελφών στη Φωκίδα; Η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα ζώα μας πού θα βοσκήσουν; Θα πάμε σε ενσταυλισμένη κτηνοτροφία; Ποιος θα μας αποζημιώσει; Εκτοπισμός των παλιών ιδιοκτητών , καταπάτηση της γης , των δικαιωμάτων μας, της ίδιας της ζωής μας. ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ OTI ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΑ. EINAI MIA ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ.

Η εταιρεία αυτή έχει προχωρήσει ήδη σε αίτηση χαρακτηρισμού της κτηνοτροφικής έκτασης αφού βέβαια έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές μελέτες. Είναι από ότι βλέπουμε έτοιμοι για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την τελική πραγματοποίηση του σχεδίου τους. Γι αυτούς τους λόγους ζητούμε την αρωγή σας, στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την δημιουργία του πάρκου από την εταιρεία. Να μην υλοποιηθεί ο στόχος της, που θα έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας. Ζητούμε την αρνητική ψήφο, όλων των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων στην προσπάθεια εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού ΜΑΜΟΥΘ. Εμείς ξεκινάμε αγώνα και θεωρούμε το δήμο και την περιφέρεια συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας. Θα είμαστε εκεί, σε όλες τις ψηφοφορίες και στο Κερασοχώρι και στη Λαμία. ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ . ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ . ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ .

Εκδόθηκαν από το Δασαρχείο Καρπενησίου οι πράξεις χαρακτηρισμού των εκτάσεων 

Η εταιρεία “CENTAURUS ENERGY SOLUTION 1” μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ζητησε με αιτήσεις της την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 3.205,3685 στρεμμάτων, στην θέση « Λιθαρόστρουγκα» της Τ.Κ Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων, για την εγκατάσταση στην συνέχεια Φωτοβολταϊκού Πάρκου, στην συγκεκριμένη έκταση.

Πριν λίγες μέρες το δασαρχείο Καρπενησίου με αποφάσεις του έχει προβεί στην έκδοση της παραπάνω πράξης χαρακτηρισμού με τα αναφερόμενα σε αυτές στοιχεία, οι οποίες αφορούν τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή αγροτικών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο(Σάββατο & ώρα 11:30)

Ψήφισμα περί της μη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στην Τ.Κ. Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων (Εισηγητής: κ.Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Δήμαρχος)

Ορισμός μελών του Δήμου Αγράφων στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (Ε.Δ.Π. CLLD/LEADER), της εταιρείας Αναπτυξιακή ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Α.Ε ΟΤΑ (Εισηγητής: κ.Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Δήμαρχος)

Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Αγράφων για την συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμού έργων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας(Εισηγητής: κ.Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Δήμαρχος)

Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 150.000,00€ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών στον άξονα προτεραιότητας «Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος» με τίτλο «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών» (Εισηγητής: κ. Παπαθανάσης Γρηγόρης, Αντιδήμαρχος)

Αποδοχή Α’ Κατανομής 2020 από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων μας (Εισηγητής: κ. Σουλιώτη Χρυσούλα, Αντιδήμαρχος)

Παράταση προγραμματικής σύμβασης ΟΑΕΔ περιόδου 2020-2021 (Εισηγητής: κ. Σουλιώτη Χρυσούλα, Αντιδήμαρχος)

Συγκρότηση της Επιτροπής Ετήσιου Μητρώου Αρρένων, για το έτος 2020 (Εισηγητής: κ. Παπαθανάσης Γρηγόρης, Αντιδήμαρχος) 

4 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Βαγγέλης Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 13:46 δημοσιεύθηκε από Βαγγέλης

  Ευτυχώς αυτή φορά οι δημότες Αγράφων έδωσα δουλειά στην γνωστή δηκηγορο της δημοτικής αρχής......εις υγειαν των κοροιδιων

  Aναφορά
 • Σύνδεσμος σχολίου Δημοσθένης Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 17:52 δημοσιεύθηκε από Δημοσθένης

  Τώρα κατάλαβαμε όλοι Πίος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τους δηκηγορους ο Δήμος Αγράφων και κατά συνέπεια οι δημότες:.......αλιμονο στα Άγραφα κριμαααα

  Aναφορά
 • Σύνδεσμος σχολίου Θωμας Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 15:49 δημοσιεύθηκε από Θωμας

  Σιγά φοβηθήκαμε χαχαχαχα βρε τι γελοίο έχετε...

  Aναφορά
 • Σύνδεσμος σχολίου Μπάμπης Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 13:22 δημοσιεύθηκε από Μπάμπης

  Καλά τα ψηφίσματα αλλα τα έργα που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας που είναι????

  Aναφορά

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message