Άγραφα:Τίμησαν τον δάσκαλο των Βραγγιανών Κωνσταντίνο Σκοπελίτη

01 Αυγ. 2018 / 11:26 01 Αυγ. 2018 / 01:27 (upd)

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Αγράφων ανακηρύχθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Σκοπελίτης. 

Η απόδοση της τιμής έγινε την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, στα Βραγγιανά, αμέσως μετά τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, στο ετήσιο μεγάλο αντάμωμα των Βραγγιανιτών. Παρουσία Βραγγιανιτών, φίλων, συγγενών και όχι μόνο, τιμήθηκε ο δάσκαλος της καρδιάς τους, όπως τον αποκαλούν, ο οποίος βαθιά συγκινημένος, αποδέχτηκε τη μεγάλη τιμή που έγινε στο πρόσωπο του. 

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής απένειμε την τιμητική πλακέτα στον κ. Σκοπελίτη, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής στον χαιρετισμό του: 

«Μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραγγιανιτών «Αναστάσιος Γόρδιος» και με απόφαση του ΔΣ Αγράφων αποφασίστηκε να ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αγράφων ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Σκοπελίτης. 

Ο κ. Σκοπελίτης, εκπαιδευτικός, διατέλεσε δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βραγγιανών την τριετία 1963-1966. Κατά κοινή ομολογία τόσο των κατοίκων όσο και των μαθητών του, αλλά και των προϊσταμένων του επιθεωρητών, υπήρξε άριστος εκπαιδευτικός και βοήθησε πολλούς μαθητές του μέσα από τα γράμματα και το ήθος που τους δίδαξε να βρουν το δικό τους δρόμο στη ζωή και μέχρι σήμερα του το αναγνωρίζουν. Φρόντιζε ιδιαίτερα και ανύσταχτα μεριμνούσε για το συσσίτιο των μαθητών, για την υγεία τους, για τα προβλήματά τους τα οικογενειακά. Είχε την πρωτοβουλία να διατηρεί προσωπική επαφή, σχέση και γνωριμία με τους κατοίκους του τόπου και να τους νουθετεί για τα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Μεριμνούσε μαζί με τις τοπικές αρχές του χωριού, των Αγράφων ευρύτερα, αλλά και με την τοπική εκκλησία και τους άλλους συναδέλφους  του των Βραγγιανών και των Αγράφων, να γνωστοποιούν στην υπόλοιπη κρατική πολιτική διοίκηση τα θέματα που απασχολούσαν την περιοχή για να βρεθούν και να δοθούν λύσεις. 

Η ουσιαστικότερη, όμως, προσφορά του, είναι πως μετά την αφυπηρέτησή του από τα Μεγ. Βραγγιανά, είχε τόσο αγαπήσει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, ώστε φρόντιζε, όπου κι αν βρισκόταν, να μεταλαμπαδεύει τις εμπειρίες του από την διαμονή του στα Άγραφα, αλλά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα τη σπουδαία παιδευτική μας παράδοση, με τους μεγάλους διδασκάλους του Γένους, τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό και τον Αναστάσιο Γόρδιο. 

Είχε και εξακολουθεί να έχει καταστήσει τη γενέτειρά του Στροφυλιά Ευβοίας σε Μεγάλα Βραγγιανά και Άγραφα της περιοχής, καθώς στον καθημερινό του λόγο και στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν παύει να μνημονεύει τα Άγραφα και τους ανθρώπους τους. Διατηρεί και σήμερα επαφή με τους μαθητές του από τα Μεγάλα Βραγγιανά, πολλοί από τους οποίους τον επισκέπτονται στον τόπο διαμονής του για να τους εκφράσουν και δια ζώσης φωνής, την ευγνωμοσύνη τους για όσα τους προσέφερε, για το «ευ ζην». Από τον τόπο που τόσο αγάπησε ο κ. Σκοπελίτης, από τα Βραγγανιά της καρδιάς του, σήμερα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής και δίπλα στις προτομές των μεγάλων δασκάλων του Γένους Ευγενίου Γιαννούλη του Αιτωλού και Αναστάσιου Γόρδιου, του απονείμουμε το Χρυσό Κλειδί και τον ανακηρύσσουμε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγράφων». 

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Φεγγούλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάμπρος Ζαμπάκας και Βαγγέλης Κατσιφός, ο Πρόεδρος της ΤΚ Βραγγιανών Γιάννης Παρθένης, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου Βραγγιανιτών «Αναστάσιος Γόρδιος» και φυσικά πλήθος κόσμου, που μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, διασκέδασαν, όσο το επέτρεψε η βροχή, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πλησίον του Ναού. 

Κατα πλειοψηφία ψηφίστηκε το θέμα στο ΔΣ-Αντιδράσεις απο Κατσιφό-Τόλη και Διώτη

Σε ψηφοφορία μπήκε το θέμα της απόδοσης τιμών στο δάσκαλο των Βραγγιανών κατα την συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο με τελική απόφαση να βγαίνει κατα πλειοψηφία με 13 συμβούλους  υπέρ, 3 κατά(Κατσιφός-Τόλης-Διώτης) και τον κ.Ευαγγελιοκώστα να ψηφίζει παρών.

Ο κ.Κατσιφός δήλωσε στην τοποθέτησή του..

" Εντάξει, είναι ηθικό το θέμα και καλό είναι να υπάρχουν τέτοια ζητήματα, να προκύπτουν κάποιες φορές, για αυτό μας χρειάζονται κάποιες επιτροπές που έπρεπε να έχουμε. Απλά να ρωτήσω, πόσα και ποια άρθρα έχει γράψει ο κ. Σκοπελίτης για τα Άγραφα ή για τα Βραγγιανά; Αν έχει εκδώσει κάποιο βιβλίο για τα Βραγγιανά ή για τα Άγραφα. Και πόσες φορές έχει επισκεφτεί το χωριό και ποια είναι η παρουσία του και η προσφορά του μέχρι σήμερα, μετά την θητεία του εκεί ως δάσκαλος; Γιατί, υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι που περάσανε και σε χρόνια δύσκολα και ακόμη πιο δύσκολα. Τέλος πάντων, να έχουμε απάντηση επί αυτών. Γιατί έτσι απλά ένα θέμα, το θέμα η ανακήρυξη του δημότη, είναι ένα θέμα σοβαρό, έχει μια αξία. Αυτή την αξία την στηρίζουμε επάνω σε κάποια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα αν μπορούμε να τα έχουμε"... 

Ο κ.Τόλης ανέφερε...

"Εγώ θα έλεγα να είμαστε προσεκτικοί να φέρνουμε τέτοια θέματα στο συμβούλιο. Αν παρακολουθήσατε πως γίνεται η διαδικασία αυτή, είναι πολύ σημαίνοντα πρόσωπα αυτά που γίνονται, που παίρνουν αυτό τον τίτλο του δημότη. Δεν ξέρω τι θα εξυπηρετήσει και αυτόν και εμάς να γίνει επίτιμος δημότης. Πραγματικά το λέω. Χωρίς να παραβλέπω του ανθρώπου την προσφορά, όλα αυτά που γράφονται εκεί πέρα, αλλά νομίζω να μην φέρνουμε τέτοια θέματα στο συμβούλιο. Δεν έχω πρόβλημα να το ψηφίσω, αλλά δεν είναι σωστό να γίνεται έτσι. Τότε θα έπρεπε να φέρουμε το μισό Δήμο"..

Μεταξύ άλλων ο κ.Διώτης τόνισε..

"Περίπου στα ίδια κυμαίνομαι και εγώ. Θα πρέπει ο επίτιμος δημότης να έχει μια προσφορά. Τώρα, αν από το 1963 που ήταν δάσκαλος και καλά έκανε, αμειβόταν, όλοι κάποιο επάγγελμα κάνουν, προσφορά, ήταν ευσυνείδητος, ΟΚ. Από τότε και μετά τι έχει προσφέρει; Η παρουσία του είναι συνεχόμενη; Το ότι έγραψε ένα βιβλίο, δεν το ξέρουμε, πρέπει να είναι και διακεκριμένο το βιβλίο. Δεν μπορούμε να φέρνουμε, και βλέπω, εγώ έχω μιλήσει για αιτήματα πολιτών, δημοτών που δεν έχουν τύχει να έρθουν στο συμβούλιο αμέσως, όπως το προηγούμενο που έχει κλείσει το δρόμο και δεν μπορεί να πάει και δεν ήρθε ένα χρόνο. Ή χρωστάμε, δηλαδή εμφανίζεται ότι χρωστάει και δεν ασχολήθηκε κανένας, ενάμιση χρόνο είναι. Και εδώ αμέσως, μόλις έρχεται κάποιο να πουλήσουμε το πνεύμα, να είμαστε καλοί με αυτόν; Πρέπει να είμαστε και χρήσιμοι όμως, να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα". 

 

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message