Υποτροφίες σε 3.771 φοιτητές - Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα ποσά

14 Νοε. 2019 / 06:08

Υποτροφίες σε 3.771 επιμελείς, προπτυχιακούς, φοιτητές που ανήκουν σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με σκοπό να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, «μοιράζει» το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 4 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι υποτροφίες χορηγούνται για χρονικό διάστημα εννέα μηνών (από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο) σε ημερομηνίες που αποφασίζονται από το ΙΚΥ και ανέρχονται σε 380 ευρώ, μηνιαίως, για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους και σε 200 ευρώ, μηνιαίως, για τους λοιπούς υποτρόφους και αφορούν στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Οι δικαιούχοι

Έλληνες και αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας, μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

* Το κατά κεφαλήν εισόδημά τους κατά το προηγούμενο της υποτροφίας φορολογικό έτος 2017 δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.500 ευρώ βάσει φορολογικής δήλωσης στην οποία ο υποψήφιος περιλαμβάνεται ως υπόχρεος ή εξαρτώμενο μέλος.

* Δεν λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα για οποιαδήποτε αιτία.

* Δεν είναι πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ.

* Δεν διαμένουν σε φοιτητική εστία και δεν τους παρέχεται στέγαση από το ΑΕΙ όπου φοιτούν ή άλλο φορέα.

* Δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου και έχουν επιτύχει στο 60% των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους που προηγείται της υποτροφίας (2017-2018), πλην των πρωτοετών.

Μένουν εκτός…

Στον αντίποδα, δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση:

* Οι φοιτητές Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής καθώς και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)

* Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων, βάσει ειδικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

– τα τέκνα των Ελλήνων εξωτερικού

– οι αλλοδαποί – αλλογενείς

– οι υπότροφοι (αλλοδαποί – αλλογενείς και ομογενείς) όπως οι κατηγορίες αυτές εξειδικεύονται στην Υ.Α. Φ.151/20049/Β6/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Υποβολή

Οι υποψήφιοι οφείλουν, το αργότερο έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 15:00, να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (οριστική υποβολή), με συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία και χωρίς καμία παράλειψη, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Παιδείας, στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου.

Τα κριτήρια μοριοδότησης

Εισοδηματικά

Υποψήφιοι με κατά κεφαλήν εισόδημα…

* έως 2.500 ευρώ: 60 μόρια

* έως 5.000 ευρώ: 40 μόρια

* έως 7.500 ευρώ: 20 μόρια

Κοινωνικά

* Γονέας με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη): 12 μόρια

* Γονέας με τρία τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη): 10 μόρια

* Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας: 10 μόρια

* Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη): 8 μόρια

* Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη): 4 μόρια

* Εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας: 4 μόρια

* Ορφανός από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του: 6 μόρια

* Εξαρτώμενο μέλος με ένα ή περισσότερα αδέρφια που σπούδαζαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 -ως προπτυχιακοί φοιτητές σε ΑΕΙ της Ελλάδας- εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους και εκτός του τόπου, όπου ο υποψήφιος και τα εν λόγω αδέρφια του ή οι γονείς τους διαθέτουν κατοικία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία: 5 μόρια

Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – Υποψήφιος που…

* Εχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%: 15 μόρια

* Εχει εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις ως πάσχων από σοβαρές ασθένειες: 15 μόρια

* Είναι μέλος είτε μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είτε Ρομά είτε παλιννοστήσας είτε πρόσφυγας: 20 μόρια

* Είναι απεξαρτημένος από ουσίες ή φυλακισμένος ή πρώην φυλακισμένος ή οροθετικός: 20 μόρια

* Είναι εξαρτώμενο μέλος με γονείς ή/και αδέρφια με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%: 8 μόρια

* Εχει σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%: 8 μόρια

* Είναι εξαρτώμενο μέλος ή γονέας οικογένειας πληγέντων από πρόσφατες φυσικές καταστροφές: 10 μόρια

Σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας

Υποψήφιος που σπουδάζει εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του και του τόπου, όπου ο ίδιος ή οι γονείς του, εφόσον είναι εξαρτώμενο μέλος ή ο/η σύζυγος, εφόσον είναι έγγαμος, διαθέτουν κατοικία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία: 30 μόρια. Ελεύθερος Τύπος

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message