Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα τη Λαμία προτείνει ο Κοντογεώργος

10 Ιαν. 2019 / 10:41

Koντογεώργος προς Γαβρόγλου:Eίστε ο «Χουντίνι» της παιδείας

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων συμμετείχε ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος.

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Κοντογεώργου έχεις ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και  κύριοι συνάδελφοι, καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους, παραγωγική για όλους γεμάτη υγεία και προκοπή στην πατρίδα μας. Κύριε Υπουργέ, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι στα σύγχρονα κράτη αν θέλουν να έχουν ελπίδα και προβολή στο μέλλον θα πρέπει να είναι ουσιαστική προτεραιότητα η παιδεία και κυρίως η ανώτατή τους παιδεία. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι γενικά όλα τα θέματα είναι θέματα παιδείας. Αν δεν υπάρχει παιδεία συγκεκριμένη, ουσιαστική με αποτελέσματα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα. Για να πετύχουμε όμως αυτό το στόχο θα πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό επίπεδο, κυρίως από όλους τους κοινωνικούς φορείς και δυστυχώς κύριε Υπουργέ, που σας αναγνωρίζω τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνετε, εντούτοις όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι δείχνετε μια αλλεργία και στο διάλογο, αλλά και στις ανεξάρτητες αρχές, όπως και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ πως είναι δυνατόν σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου των συναδέλφων να μη δίνετε καμία σημασία, έστω κάποιου συνεργάτη σας, να μην απαντάτε ποτέ. Αυτό δείχνει τις προθέσεις σας που έχουν να κάνουν με τις συναινέσεις που είναι απαραίτητες για να εφαρμοστεί μια στρατηγική σύγχρονη για την παιδεία και δείχνετε και πως αντιμετωπίζετε εσείς το δημόσιο διάλογο.

Κύριε Υπουργέ, έρχομαι στα ζητήματα του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και συζήτηση. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι η δομή της ανώτατης εκπαίδευσης σίγουρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και έγιναν βήματα στο παρελθόν, όπως ο νόμος Διαμαντοπούλου, όπως συμπληρώθηκε μετέπειτα, που ήταν μεγάλο επίτευγμα και για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και για τον εκπαιδευτικό κόσμο. Για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε νόμος για την παιδεία από 250 βουλευτές. Φανταστείτε τώρα σε μια Βουλή των 300 βουλευτών να ψηφιστεί από 250. Φανταστείτε τι μεγάλη συναίνεση είχε.

 

 

Ωραία. Οι βελτιώσεις ή οι υποχρεωτικές αλλαγές που έγιναν από τον νόμο Αρβανιτόπουλου, αν θέλετε να το παραδεχθούμε, ήταν σε μια κατάσταση που η χώρα προσπαθούσε να συμμορφωθεί με τα διεθνή δεδομένα και τις οικονομικές ανάγκες που υπήρχαν στις τότε στιγμές που αντιμετώπιζε η οικονομία μας. Μην ξεχνάτε ότι και τα ελλείμματα δεν ήταν τα ίδια, που βγαίνετε και λέτε σήμερα ότι βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο. Όταν η χώρα μέσα σε δύο χρόνια κάλυψε ελλείμματα του 10%, δεν είναι το ίδιο με τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία και που θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την ανώτατη παιδεία της στα σύγχρονα δεδομένα και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που δείχνουν μια άλλη εξέλιξη και μην ανατριχιάζετε στη λέξη «ανταγωνισμός». Κάντε το «συναγωνισμός», αν σας ικανοποιεί. Αν δε σας αρέσει ο «ανταγωνισμός», κάντε το «συναγωνισμό» αν σας αρέσει.

Πρέπει να δεχθείτε ότι για τις όποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην παιδεία θα πρέπει να συμφωνήσουμε και έχουμε ξαναπεί ότι πρέπει να εμπεριέχουν συναίνεση και διάλογο. Κανένα από τα δύο στοιχεία αυτά δεν περιέχει η προσπάθεια που κάνετε. Επιπλέον, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με ένα μαγικό τρόπο, που με αναγκάζει να σας χαρακτηρίσω ως ο «Χουντίνι» της παιδείας, προσπαθείτε να φανερώσετε μία εικόνα η οποία δεν υπάρχει, σαν μια εικονική πραγματικότητα. Με ένα μαγικό τρόπο τα κάνετε όλα ωραία, που εσείς εξασφαλίζετε την προβολή της χώρας τον 21ο αιώνα και στο δεύτερο ήμισύ του, σε μια προσπάθεια η οποία χάνει ο καθένας τον μπούσουλά του. Η διαφορά είναι ότι το κάνετε εκεί που σας παίρνει. 

Για παράδειγμα, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ποια προτεραιότητα το βάζετε για συνέργειες ή οτιδήποτε άλλο και πότε θα το κάνετε ή για τη δυτική Ελλάδα το εναπομείναν. Όπου δεν έχετε εκλογική πελατεία προσπαθείτε να φτιάξετε και είστε ο «μαέστρος», επαναλαμβάνω, ο «Χουντίνι» της παιδείας. Με ένα μαγικό τρόπο ικανοποιείτε ρουσφέτια όλων των ετών και με ένα μαγικό τρόπο προσπαθείτε να λύσετε χρόνια προβλήματα της παιδείας. Για αυτό, λοιπόν, σας απαντούμε ότι, χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς καμία μελέτη των υφιστάμενων δομών, προχωρείτε σε απορροφήσεις και σε καταργήσεις.

Παρόλα αυτά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις οι οποίες χρήζουν, πραγματικά, παραπέρα διαλόγου και συμφωνίας. Για παράδειγμα, προσωπικά έχω αναφερθεί σε αυτήν την αίθουσα και στην Επιτροπή ότι για πρώτη φορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εξακτινώνεται εκτός πρωτευούσης. Είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο μπορείτε να μου πείτε τι παράγει στη Λεωφόρο Καβάλας; Αυτό δεν αφορά εσάς μόνο, αλλά και τους προγενέστερους από σας. Το αίτημα της κοινωνίας ήταν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, που έχει αναφορά στην παραφυτική και ζωική παραγωγή της χώρας, να είναι στη Λεωφόρο Καβάλας, στον κεντρικό αστικό ιστό της πρωτεύουσας;

Είναι θετικό ότι εξακτινώνονται δράσεις του Πανεπιστημίου, αλλά είναι «κολοβές» αυτές οι δράσεις, κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Για παράδειγμα, όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά, το Τμήμα Δασολογίας που γίνεται το Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου και αναβαθμίζεται, είναι πολύ σωστή πρόβλεψη, γιατί ο ίδιος ο νομός αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο, όπου δεν χρειάζεται να αναπτύξεις εργαστήρια για ό,τι συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να γίνει σχολή και όχι τμήμα, που να ασχολείται με την τοπική και την ευρύτερη οικονομία.

Όταν έχεις έναν ορεινό όγκο της Πίνδου με τα χαρακτηριστικά φυσικού περιβάλλοντος που είναι απαράμιλλα και σε ομορφιά και σε καθαρότητα περιβάλλοντος, που να έχουν μια πλούσια χλωρίδα, δεν θα μπορούσαν ταυτόχρονα να προσαρμοστούν και άλλες δράσεις όπως τα αρωματικά φυτά και η μελισσοκομία; Ένα δεύτερο τμήμα; Έστω και διετή προγράμματα. Αυτές είναι οι προτάσεις μας που λέμε ότι υπάρχουν θετικές κατευθύνσεις. Η ένσταση μου είναι στο εξής, όταν ξέρετε ότι υπάρχει ο δημόσιος διάλογος και στην αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδος για το Πανεπιστήμιο της Στερεάς, εσείς προχωρείτε εσπευσμένα σε αλλαγές χωρίς να λάβετε υπόψη σας και επαναλαμβάνετε ένα άρθρο στο ίδιο νομοσχέδιο για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής που θα αποφασίζει τις δυνατότητες ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Στερεά.

Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα υποστηρίξω ότι θα πρέπει να υπάρχει Πανεπιστήμιο Στερεάς. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια τμήματα όπως για παράδειγμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αν οριζόταν με έδρα τη Στερεά ειδικά τη Λαμία θα ήταν κακό;  Αυτή θα ήταν μια τολμηρή μεταρρύθμιση και θα είχε και την συγκατάθεση όλων των Βουλευτών. Υπάρχουν και ρυθμίσεις που πράγματι αξίζουν περαιτέρω διαλόγου και θέλω να πω ότι μπορεί γενικά το σχέδιο νόμου σας να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, από ασύνδετες διατάξεις, από εξυπηρετήσεις ημετέρων, από βίαιη και ισοπεδωτική προσαρμογή των ΤΕΙ κλπ και χωρίς συνοχή, εν τούτοις όμως υπάρχουν διατάξεις όπως για την Άμφισσα. 

Ξεχάσατε όμως κάτι πολύ σημαντικό, το Πεδίο των Δελφών  στην Άμφισσα το ΕΚΠΑ δεν είχε να προτείνει τίποτα; Αν το πρότειναν δεν το ξέρω. Δεν προλάβαμε όλες τις παρατηρήσεις των φορέων στο δημόσιο διάλογο. Είναι απορίας άξιο και το επαναλαμβάνω ότι είναι μέσα στα τρωτά του εγχειρήματός σας ότι, δεν περιμένετε να ολοκληρωθεί ο διάλογος στη Στερεά Ελλάδα. Και έρχεστε προεκλογικά εσπευσμένα να φέρετε αυτές τις αλλαγές. Είναι η βασική μας ένσταση. 

Επαναλαμβάνω όμως ότι μακάρι οι προθέσεις σας να ήταν αγαθές, χαρακτηρίζονται όμως κυρίως από πολιτική σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή παρόλο που υπάρχουν κάποιες θετικές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα, την αναβάθμιση του ΤΕΙ Καρπενησίου και του ΤΕΙ Άμφισσας και του τμήματος στη Θήβα που αναβαθμίζεται και εξακτινώνεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που για πρώτη φορά μετά την Ίδρυση του το 1927 εξακτινώνεται για πρώτη φορά και στη Στερεά Ελλάδα. Τις θεωρώ θετικές και κολοβές αυτές τις ρυθμίσεις. Μπορούν να συμπληρωθούν με τα διετή προγράμματα αλλά ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη θέση και άποψη για όλα αυτά τα θέματα. Σας ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείται αν σας στενοχώρησα

Δείτε ΕΔΩ βίντεο απο την ομιλία του Βουλευτή

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message