Συνεδρίασαν και έκοψαν την βασιλόπιτα οι Δήμαρχοι της Στερεάς-Στον Σουλιώτη έπεσε το φλουρί

22 Φεβ. 2022 / 07:48 22 Φεβ. 2022 / 08:01 (upd)

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας. Η συνεδρίαση έγινε με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχαν Δήμαρχοι - μη μέλη του Δ.Σ., αιρετοί του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας και Δημοτικοί Σύμβουλοι άλλων Δήμων της Στερεάς Ελλάδας. 

Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Ηλίας Σανίδας και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας, κ. Θανάσης Καρακάντζας.

Η συνεδρίαση συνδυάστηκε με την κοπή της βασιλόπιτας της Π.Ε.Δ. για το 2022. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών. Το φλουρί «έπεσε» στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε.!!

Ο κ. Σουλιώτης, αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ. Συμεών για την παρουσία του αλλά και την υπεύθυνη στάση του σε όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την πατρίδα μας γενικότερα. Ευχαρίστησε επίσης την οικοδέσποινα Δήμαρχο, κα Στιβακτή για τη θερμή φιλοξενία, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την παρουσία τους στην κοπή της πίτας και τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της χώρας γενικότερα. «Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Αγωνιστήκαμε ως Δήμοι να είμαστε κοντά στους πολίτες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, λόγω του COVID19. Ως Π.Ε.Δ. βρεθήκαμε δίπλα σε Δήμους, που είδαν ολόκληρες περιοχές τους να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Λάβαμε πρωτοβουλίες για να δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Είμαστε και θα είμαστε, για όσο χρειαστεί, στο πλευρό τους για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Ενώσαμε δυνάμεις και συνεργαστήκαμε στενά με την ΚΕΔΕ, τους Δήμους και την Περιφέρεια για να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα “καλύτερο τόπο για να ζεις”. Καταφέραμε μαζί με την Περιφέρεια να σταματήσουμε την αδικία που υφίστατο η Στερεά Ελλάδα, σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, και καταφέραμε για την νέα προγραμματική περίοδο το οικείο Πρόγραμμα να έχει προϋπολογισμό ύψους 426 εκ. € έναντι 193 εκ. €, που έχει στην παρούσα. Προσπαθούμε να γεμίσουμε την φαρέτρα μας με περισσότερα όπλα για να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα καλύτερα και τα πιο απαραίτητα έργα για τον τόπο μας και τους πολίτες. Σήμερα βλέπουμε το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί, αλλά δεν σταματούμε να φροντίζουμε να έχουν όλα τα σχολεία πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και όλα μας τα μηχανήματα καύσιμα για τον αποχιονισμό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό της, τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο, Δημήτρη Παπαστεργίου και έχουμε χτίσει μια καλή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να δίνονται λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν. Προσπαθούμε επίσης αυτή την περίοδο να καταλήξουμε σε μία λύση σχετικά με το τέλος ταφής. Ακόμη και να θέλουμε να κάνουμε διαλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε ούτε τον εξοπλισμό αλλά ούτε μονάδες επεξεργασίας, και γι’ αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχθούμε ποινές και να επιτρέψουμε επιπλέον κόστη για τους δημότες μας, όταν με ευθύνη της πολιτείας δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά έργα. Σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, έχουμε κάνει επίσης μια πολύ σημαντική δουλειά και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την οριστικοποίησή της και την κατάθεσή της στην ΚΕΔΕ. Στόχος της πρότασής μας θα είναι να πάψει η υποχρηματοδότηση και η αδικία των μικρότερων, των ορεινών και των αγροτικών Δήμων, με την εισαγωγή νέων κριτηρίων στον σχετικό αλγόριθμο. Γενικότερα, έχοντας σαν βάση μας την ολοκληρωμένη πρόταση της Π.Ε.Δ. για τις διεκδικήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάζουμε συνεχώς θέματα στο τραπέζι και ζητάμε λύσεις, τεκμηριώνοντας πάντα τις προτάσεις μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Σουλιώτης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., σε συνεργασία με τις Π.Ε.Δ. και τους Δήμους για να λυθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας αλλά και εν γένει λειτουργίας των Δήμων. Ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα σε σχέση με τρέχοντα ζητήματα όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η επιβολή του τέλους ταφής, η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ αλλά και η πρόσφατη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, όπου εκτέθηκαν τα συγκεκριμένα θέματα και ζητήθηκε η ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους κατά 300 εκ. € για το έτος 2022.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός αναφέρθηκε στις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές του προηγούμενου έτους κι ευχαρίστησε την Π.Ε.Δ. και όλους τους Δημάρχους για τη συνεργασία τους, στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των παριστάμενων Δημάρχων και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., ενώ ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος επί όλων των ζητημάτων που τέθηκαν. Αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση των πρωτοβουλιών της Π.Ε.Δ., που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των Δήμων, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους πολίτες, την υλοποίηση έργων για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Διρφύων–Μεσσαπίων, κ. Ψαθάς ζήτησε από την ολομέλεια της Π.Ε.Δ., από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ. Συμεών και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανό να υπάρχει κοινή γραμμή υπέρ της αδιάλειπτης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της διασφάλισης των όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πρόταση του κ. Ψαθά έγινε ομόφωνα δεκτή και αποφασίστηκε η συνέχιση των σχετικών πρωτοβουλιών της ΠΕΔ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message