Καρπενήσι:Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός-Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

19 Ιαν. 2023 / 09:47 19 Ιαν. 2023 / 10:14 (upd)

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση το σώμα πέρασε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του Δήμου Καρπενησίου για το 2023, μόνο με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της δημοτικής αρχής.

Επί των 21 καταμετρούμενων ψήφων «υπέρ» ΄ψήφισαν οι 13 σύμβουλοι της πλειοψηφίας,,«εν μέρει» (μόνο την μισθοδοσία) οι 7 σύμβουλοι της παράταξης Κακαβά ενώ  «κατά» ψήφισε ο Γκορόγιας.

 Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κεραμάρης ο οποίος αναφέρθηκε ότι τα συνολικά έσοδα του Δήμου προϋπολογίζονται στο ποσό των 34.417.246,90 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται και το εκτιμώμενο χρηματικό υπόλοιπο του 2021, που μεταφέρεται στο 2022 για κάλυψη τόσο  υποχρεώσεων του 2021, όσο και για την κάλυψη νέων δαπανών.

Ε Σ Ο Δ Α

ΤΑΚΤΙΚΑ 7.789.982,35 ευρώ

ΕΚΤΑΚΤΑ 9.166.242,52 ευρώ

 Δ Α Π Α Ν Ε Σ

Έξοδα 10.460.156,58 ευρώ

Επενδύσεις 19.292.797,08 ευρώ

Αποθεματικό 261.730,17 ευρώ

Έντονη και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό

Κακαβάς:Λείπει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας και η ύπαρξη οράματος από τη δημοτική αρχή

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Χρήστος Κακαβάς ανέφερε ότι η παράταξή του  καταψηφίζει τον προϋπολογισμό ψηφίζοντας μόνο την μισθοδοσία του προσωπικού τονίζοντας:

«Καταρχήν θα θέλαμε να συγχαρούμε την οικονομική υπηρεσία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τη λογιστική αποτύπωση του προϋπολογισμού, αλλά κατά πόσο τελικά έρχεται και προσθέτει στην προοπτική της τοπικής κοινωνίας και ποιο το αντίκρισμα των 34εκ€ στην πόλη, τους οικισμούς και την τοπική κοινωνία.

Λείπει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας και η ύπαρξη οράματος από τη δημοτική αρχή. Διαβάσαμε με προσοχή την γνώμη και τις σημειώσεις του παρατηρητηρίου, πρόκειται για διαδικαστικές μεταβολές στους κωδικούς οι οποίες διευθετήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να αποφεύγονται οι τόσες πολλές αναμορφώσεις, οι οποίες πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Δεν έχετε κανέναν προγραμματισμό και επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, βλέπουμε για παράδειγμα αναμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού τον Δεκέμβριο μήνα, πότε θα προλάβετε; Η κατάσταση στην πόλη και τους οικισμούς δείχνει μία αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί ορθά τους πόρους, και κυρίως μία αναποτελεσματικότητα. Σε τομείς όπως τουριστική προβολή, η μίσθωση μηχανημάτων, η πυροπροστασία, έργα και ΣΑΤΑ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, σχολεία, αδέσποτα, βλέπουμε πως η κατάσταση σε όλους αυτούς τους τομείς όχι μόνο δεν είναι καλή, είναι κακή και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς χειροτερεύει. Υπάρχει μία φθίνουσα πορεία σε όλους αυτούς τους τομείς κι αυτό οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη βούλησης για μία πραγματική αλλαγή στο Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα,

Τουριστική Προβολή κωδικός 006431012 Ο Προϋπολογισμός του 2022 είχε 50.000 ευρώ και μετά από δύο αναμορφώσεις έμειναν 16.500 ευρώ, η ανάληψη του ποσού 9.800 ευρώ έγινε στο διαύγεια 29/11/2022, τα οποία αφορούν banner, περιοδικά, ράδιο κτλ.. Η τουριστική προβολή του 2023 είναι 30.000 ευρώ, μειωμένη κατά 40%, έτσι περιμένετε να αναπτύξετε τον τόπο; Συμφωνήσαμε όλοι ότι τα χρήματα των 50.000 ευρώ ήταν λίγα αλλά από τι φαίνεται αδυνατείτε να αξιοποιήσετε και αυτά. Η οικονομία του τόπου μας στηρίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον τουρισμό και πρέπει να το δείτε πολύ πιο σοβαρά. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει Τουριστικό Όραμα και από εκεί ξεκινάνε όλα τα δεινά - από τη Δημοτική Αρχή περιμένουμε και απαιτούμε να έχει ξεκάθαρο Όραμα, πρέπει να αποφασίσετε τελικά που θέλετε να το πάτε:

• " χειμερινός προορισμός";

• " ορεινός προορισμός για 365 μέρες το χρόνο";

• " συνεδριακός τουρισμός";

• " θρησκευτικός τουρισμός";

• " αθλητικός τουρισμός"; Όλα αυτά μαζί

• ...κάτι άλλο;;;

 Θα δαπανηθεί ένα σοβαρό ποσό του προϋπολογισμού σε έντυπα, αναμνηστικά και προωθητικά υλικά. Αυτό είναι μάρκετινγκ του 1980 (ούτε καν 1990), όλα αυτά αφορούν δαπάνες που θα καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα για διαφήμιση δαπανάται ένα μικρό ποσό από την οποία ένα κομμάτι θα πάει στο Internet. Καλώς ή κακώς, όλο το μάρκετινγκ πλέον γίνεται στο Internet, ειδικά όσον αφορά τους ιδιώτες τουρίστες. Συμβουλευθείτε επιτέλους έναν επαγγελματία του χώρου της διαφήμισης! Πέντε μεγάλες πόλεις έχουν κάνει μεγάλα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα. Όπως τα Τρίκαλα, η Δράμα, η Κομοτηνή. Την ίδια ώρα που μειώνουμε τη δαπάνη τουριστικής προβολής κατά 40% αυξήσαμε τις συνδιοργανώσεις στον κωδικό 006442029 από 5.000 ευρώ σε 33.000 ευρώ, τεράστια απόκλιση. Για το 2023 έχετε βάλει στον προϋπολογισμό 10.000 ευρώ και αναρωτιέμαι που θα φθάσει, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου.

Πυροπροστασία Το ποσό του προϋπολογισμού είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι 86.000 ευρώ περίπου. Το ποσό όμως των συμβάσεων 2022 είναι 47.500 για μίσθωση μηχανημάτων και 18.000 ευρώ περίπου για συμβάσεις προσωπικού και έγιναν 09/10/22 με 36.000 ευρώ αδιάθετο ποσό. Επίσης υπάρχει και αδιάθετο ποσό από το 2021 43.000 ευρώ περίπου. Μόνο για πυροπροστασία δεν πάνε τα χρήματα και αυτό αποδεικνύεται από τον μήνα που γίνονται οι αναθέσεις, δεν νομίζω στο Καρπενήσι να πιάσουμε φωτιά τον Οκτώβριο μήνα. Τα χρήματα έρχονται από τον Μάιο. Επίσης μίσθωση μηχανημάτων – εκτός πυροπροστασίας ήρθαν από το Υπουργείο 48.000 ευρώ. Το 2022 σε μισθώσεις μηχανημάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες (όχι μηχανήματα του δήμου) δώσαμε 95.000 ευρώ και αναρωτιέμαι που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, πρόκειται για περισσότερο ποσό από ποτέ. Μας είπατε στο πρώτο συμβούλιο του 2019 ότι θα βάλετε GPS, ακόμα δεν έχετε κάνει τίποτα. Πώς τους ελέγχετε, πώς διασφαλίζεται που πάνε και για πόσο;

Έργα - ΣΑΤΑ Τα χρήματα της ΣΑΤΑ είναι περιορισμένα, κοντά στις 700.000 ευρώ αλλά ακόμα και σε αυτά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχουν ΣΑΤΑ του 2020-2021-2022 που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα, επικαλείστε την έλλειψη προσωπικού και οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν παράλληλα καθήκοντα. Δεν μπορεί όμως να πληρώνουμε μισθοδοσίες 6.000.000 ευρώ περίπου (4.500.000 ευρώ το μόνιμο προσωπικό και 1.250.000 ευρώ η μισθοδοσία των αιρετών), ταυτόχρονα τρέχουν διάφορα προγράμματα πρόσληψης προσωπικού και να μην έχουμε ανάλογο αποτέλεσμα. Μαζί με τη ΣΑΤΑ είναι και όλα τα έργα σε 50 χωριά συν τους οικισμούς. Επίσης στα έργα ακολουθείτε κατά κόρον τις απευθείας αναθέσεις, όλη σχεδόν η ΣΑΤΑ δουλεύεται με απευθείας αναθέσεις. Δεν αξιοποιείται κατάλληλα το προσωπικό και δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. • Ληξιπρόθεσμα Οι παλιές οφειλές ανέρχονται σε 1.650.000 ευρώ περίπου και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καλύτερη διαχείριση και είσπραξή τους, έχετε πολύ μεγάλα περιθώρια σε αυτήν την κατεύθυνση, το ποσοστό εισπραξιμότητάς τους είναι πολύ χαμηλό.

• Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Καμία ανταπόκριση στις οχλήσεις μας για καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου, όπως πηγάζει και από τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής. Όπως επίσης και καμία παρακολούθηση της υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου. Τα 34 εκ του προϋπολογισμού πρέπει να αντικατοπτρίζουν την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, δεν βλέπω όμως κάτι τέτοιο. Τα χωριά είναι παραμελημένα, τα νεκροταφεία σε άθλια κατάσταση, με μία ξαφνική νεροποντή το νερό στην πόλη και τα χωριά θολώνει και άλλα πολλά. Κλείνοντας, θα ήθελα με λύπη να αναφέρω ότι έχουμε καταντήσει ένα μικρό χωριό, υπήρχε ζωή στον τόπο, οι νέοι μας φεύγουν, δουλείες δεν υπάρχουν. Διάβασα την προηγούμενη βδομάδα δύο άρθρα, το πρώτο έλεγε ότι είμαστε ο πιο γερασμένος νομός στην Ελλάδα, και το δεύτερο ότι με βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα είμαστε από τους πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας. Είστε, κύριε δήμαρχε, από το 2010 στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να δούμε επιτέλους όλοι μαζί τι μπορούμε να κάνουμε. Ενδεχομένως να είναι αργά ή να μην μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο, αλλά τουλάχιστον να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε εδώ αυτούς που δεν έχουν φύγει ακόμα, πώς να σταματήσουμε την πληθυσμιακή αιμορραγία.

Ο προϋπολογισμός είναι νούμερα, η υλοποίησή του όμως είναι σημαντική. Για αυτούς τους λόγους ψηφίζουμε την μισθοδοσία του προσωπικού και καταψηφίζουμε τα υπόλοιπα». Συνεχίζοντας ο κ.Κακαβάς είπε ότι θα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις όπως δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου,αστεροσκοπείου, αξιοποίηση δασικού πλούτου.

 Γκορόγιας:Eνσυνείδητο όχι απέναντι και στο φετινό προϋπολογισμό, για πολιτικούς λόγους

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ.Γκορόγιας Δημήτριος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Βλέπω έκτακτα έσοδα αθροιστικά 2022 πρόβλεψη 11.160.120 για τα οποία έγιναν βεβαιωμένα έως 31/8 1.838.000, ένα ποσοστό 16,47% μέχρι τις 31/08 του έτους εκείνου. Γιατί τα έσοδα μας σπρώχνονται, σε όλες τις περιπτώσεις προς το τελευταίο τρίμηνο; Δηλαδή τι δεν έχουμε κάνει ή τι δεν γίνεται πιο κεντρικά και σπρώχνονται εκεί η εκτέλεση των έργων και η χρηματοδότηση υπηρεσιών, να γίνεται με έναν τρόπο βίας, μετά το τέλος του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, όπως είπε και ο Χρήστος, να σχεδιάσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την πυροπροστασία για παράδειγμα τον Οκτώβριο μήνα στο νομό Ευρυτανίας. Ένας άλλος κωδικός 31 των εσόδων, για είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προηγούμενων οικονομικών ετών, είχε μία πρόβλεψη για το 2022, ότι θα μαζεύαμε 1.686.102. Και μέχρι 31/08 είχαμε εισπράξει 157.374. Ένα ποσοστό 9,33. Ένας κωδικός εσόδων με ανταποδοτικά τέλη, είναι το άλλο παράδειγμα, όπου η πρόβλεψη του '22 ήταν 1.849.264 και ως 31/08 είχαμε εισπράξει το 1.188.230 δηλαδή το 64,25%. Όπως επίσης έσοδα από λοιπά τέλη και δικαιώματα, όπου είχαμε πρόβλεψη 309.000 και ως 31/08 εισπράξαμε τα 205.000.

Το μόνο βέβαιο που εισπράττουμε τελικά, είναι τα ανταποδοτικά τέλη. Στις αμοιβές προσωπικού, βλέπουμε μια αύξηση δαπανών κατά 1,81%. Καθόμαστε και κουβεντιάζουμε και επαναλαμβάνουμε, ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε τους κατάλληλους τεχνοκράτες ή τους κατάλληλους διοικητικούς υπαλλήλους, με την επιστημοσύνη που πρέπει. Αυτούς που έχουμε είναι μία χαρά λέω εγώ και το πιστεύω, αλλά είναι πολύ λίγοι. Και ενώ λοιπόν διαμαρτυρόμαστε ότι δεν έχουμε το προσωπικό, εδώ βλέπεις πεντακάθαρα ότι είχαμε, θα έχουμε. Και μάλιστα αν υπολογίσω, ότι θα υπάρξουν και κάποιες αυξήσεις, όπως η αύξηση των 81 είναι λίγη για να το καλύψει. Πολύ αισιοδοξία εννοώ, ότι με αυτά τα χρήματα θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη. Τελειώνοντας θέλω να πω ότι, εγώ ποτέ στα τέσσερα χρόνια και αυτός είναι ο τελευταίος που ψηφίζω, δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό με κριτήριο αν είναι καλογραμμένος, αν οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν για να τον συντάξουν είχαν το μυαλό τους συγκεντρωμένο στο τι πρέπει να κάνουν και λοιπά. Ίσα ίσα και τις τρεις προηγούμενες φορές και σήμερα, θα πω μπράβο στα παιδιά που αγωνίζονται να βγάλουν από την μύγα ξίγκι. Και θα τοποθετηθώ με ένα ενσυνείδητο όχι απέναντι και στο φετινό προϋπολογισμό, για πολιτικούς λόγους».

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message