Ορεινή Ναυπακτία-Η φύση και ο άνθρωπος

28 Μαρ. 2020 / 01:45 28 Μαρ. 2020 / 01:51 (upd)

Εκπληκτικής ομορφιάς τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία

Το ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, βορείως της Ναυπάκτου και ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και τη Φωκίδα, καταλαμβάνουν τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, που είναι διεσπαρμένα σε κατάφυτους ορεινούς όγκους.

Δάση από βελανιδιές, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, ο ποταμός Εύηνος και η μαγευτική Ευηνολίμνη, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (καγιάκ και ράφτινγκ στον Εύηνο, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία κ.ά.).

Ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν στο χάρτη της περιοχής τα χωριά Άνω – Κάτω Χώρα, Πλάτανος και Σίμος θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας και να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές της.

Η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα

Την πρώτη κορυφή του εν λόγω τριγώνου σχηματίζουν η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα, χωριά με παραδοσιακό χρώμα και τουριστική κίνηση, απλωμένα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, έλατα, πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, προπάντων, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα, και το φαράγγι του Κάκαβου, ιδεώδες για περιπατητικές διαδρομές.

Με ορμητήριο τα προαναφερθέντα γειτονικά χωριά οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν γραφικούς οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Αμπελακιώτισσα

Κατ’ αρχάς, βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα βρίσκεται η Αμπελακιώτισσα, χωριό με πετρόχτιστα σπίτια.

Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν εδώ την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και, λίγο μακρύτερα, τη μονή Αμπελακιώτισσας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε το 1455, προέρχεται από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.

Το καθολικό της μονής ιδρύθηκε το 1456, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του χρονολογείται από το 1871.

Τα Κρυονέρια

Εκκινώντας από την Κάτω Χώρα και ακολουθώντας διαδρομή μέσα σε ελατοσκέπαστη περιοχή, οι ταξιδιώτες μπορούν να γνωρίσουν τα Κρυονέρια, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.

Η Ελατού, η Τερψιθέα και η Λιμνίτσα

Εξάλλου, ανατολικά – νοτιοανατολικά από την Άνω Χώρα βρίσκονται η Ελατού, χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, και η Τερψιθέα, όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά.

Ακόμη νοτιότερα, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα, βρίσκεται η Λιμνίτσα, «μπαλκόνι» με θέα στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ο Πλάτανος

Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα παλαιά κτίρια (δημοτικό – γυμνάσιο, νοσοκομείο), ο μουσειακός χώρος που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση, η λαογραφική συλλογή, τα ξωκλήσια με την ωραία θέα (Άγιος Ταξιάρχης, Άγιος Γεώργιος), το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και το υγιεινό κλίμα κάνουν τον Πλάτανο ξεχωριστό.

Ο Εύηνος και η ευρύτερη περιοχή

Ο Πλάτανος μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το σημείο αφετηρίας των ταξιδιωτών που επιθυμούν να γνωρίσουν το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη), με τη γέφυρα στο ανατολικό άκρο της.

Μαγευτική θέα στην τεχνητή λίμνη προσφέρουν τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα και Κλεπά, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Περδικόβρυση, οικισμός χτισμένος σε επιβλητική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση

Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι διαδρομές αφενός μεν προς την Περίστα και τον Πέρκο, αφετέρου δε προς την Καστανιά.

Ένα από τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περίτεχνο τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας, στις όχθες του Εύηνου, νοτιοδυτικά από τον Πλάτανο.

Ο Σίμος

Τέλος, ο Σίμος αποτελεί την τρίτη κορυφή του νοητού τριγώνου στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Οι επισκέπτες του χωριού αντικρίζουν πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στην περιοχή.in.gr

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message