Μωραίτης:Η κυβέρνηση είναι πλέον «ζωντανός-νεκρός»

19 Ιουν. 2017 / 12:06

"Καταστροφική για τη χώρα η εξάντληση της τετραετίας"

Για τυχοδιωκτισμό κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και γραμματέας του Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως «η μόνη γραβάτα που δέθηκε είναι αυτή ως θηλιά στο λαιμό της χώρας».

 

Θεωρεί ότι η εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι καταστροφική για τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση. Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Μωραΐτης σημειώνει ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κινηθεί και πάλι με όρους εθνικού καθήκοντος, όπως έκανε πάντα».

Χαρακτηρίζει το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου, ως ειλικρινές και διαρκές, ενώ τονίζει ότι για τον νέο φορέα θα αποφασίσει η βάση και όχι μια κομματική η άλλη ελίτ.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την υπερψήφιση μιας νέας δέσμης μέτρων. Την ίδια στιγμή οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος παραπέμπονται για το μέλλον. Πώς κρίνεται τη συνολική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαρχής δεν είχε ποτέ σχέδιο. Το μοναδικό τους σχέδιο ήταν ο τυχοδιωκτισμός τον οποίο η χώρα και η κοινωνία πληρώνει και θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά. Φόρτωσαν τη χώρα με ένα τρίτο και τώρα με ένα τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση πλέον είναι «ζωντανός-νεκρός» σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Δέχεται τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει τις καρέκλες της εξουσίας και βλάπτει τη χώρα ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς η χώρα ηττάται παντού με ευθύνη της κυβέρνησης. Η μόνη γραβάτα που δέθηκε είναι αυτή ως θηλιά στο μέλλον της χώρας.

Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Εν όψει ιδρυτικού συνεδρίου, ορισμένες συνιστώσες της ΔΗΣΥ τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου φορέα, με διάλυση των σημερινών κομμάτων, ενώ κάποιες άλλες όχι. Ποια είναι η δική σας θέση;

Πρόκειται για προσχηματική συζήτηση η οποία αποπροσανατολίζει. Η Φώφη Γεννηματά, με γενναιότητα, έθεσε πρώτη το πλαίσιο ενός νέου φορέα, της μετεξέλιξης των κομματικών σχηματισμών αλλά και της εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Πρόκειται για μια κορυφαία, ιστορική στιγμή για τον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα με ελαφρότητα να παίζει παιγνίδια με το μέλλον της παράταξης. Κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει και να μη σέβεται την ιστορία της. Τα μέλη των κομμάτων θα έχουν το λόγο για το θεμα της κατεύθυνσης της μετεξέλιξής τους. Δεν είναι θέμα καμιάς κομματικής ή άλλης ελίτ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι να διαμορφώσουμε τον μεγάλο προοδευτικό πόλο, τη δημοκρατική παράταξη, που μπορεί να γίνει κυρίαρχος στη χώρα. Μια παράταξη που θα πιάσει το νήμα της ιστορίας και της αλλαγής και θα αντιπαρατεθεί στη συντήρηση της δεξιάς των δήθεν μεταρρυθμιστών και θα αντιπαρατεθεί στη χρεοκοπημένη εθνολαϊκιστική συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το κάλεσμά σας προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου είναι ειλικρινές; Εκτιμάτε ότι το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων έχει θέση στο εγχείρημά σας; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν έχουν υπάρξει σημεία σύγκλισης;

Το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά είναι διαρκές, απόλυτα ειλικρινές και στηρίζεται στο σεβασμό όλων των σχημάτων, των κινήσεων και των προσώπων που θα μπορούσαμε να βρούμε κοινή ρότα. Όμως ο αλληλοσεβασμός είναι ένα κομβικό σημείο για να πορευτούμε. Υπήρξαν ενέργειες, δηλώσεις, αλαζονικές συμπεριφορές που πυροδότησαν το κλίμα. Το κάλεσμα ισχύει γιατί παραμένει ισχυρή η πίστη του προοδευτικού κόσμου στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Αυτό υπηρετεί με κάθε της ενέργεια η Φώφη Γεννηματά. Το προαπαιτούμενο για όλους είναι ο σεβασμός γιατί αυτό αποδεικνύει στην πράξη την ειλικρίνεια των προθέσεων και ότι δεν υπηρετούνται άλλες επιδιώξεις. Δεν υπάρχει συζήτηση χωρίς αυτό.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Προσωπικά θεωρείτε ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μια λύση ή τάσσεστε υπέρ εξάντλησης της τετραετίας;

Η εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση. Με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δραματική αλλαγή πολιτικών συσχετισμών που πρέπει να αποτυπωθεί εκλογικά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη το έχει θέσει ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα εκλογές δεν μπορεί να επιβληθούν από εμάς και δεν μπορεί να είναι το μοναδικό αφήγημα να ζητάς εκλογές απλά για τις εντυπώσεις όπως ο κ. Μητσοτάκης ή κάποιοι άλλοι οι οποίοι στο μυαλό τους έχουν άλλες επιδιώξεις και όχι τη χώρα.

Αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα συνεργαζόσασταν με το πρώτο κόμμα; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Αν όχι, θα οδηγήσετε τη χώρα ξανά σε εκλογές;

Είναι μια συζήτηση εκ του πονηρού που απλά θέλει να θέσει σε τροχιά δορυφόρου της ΝΔ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ίδια συζήτηση υπήρχε και το 2015 απλά τότε είχε ως πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν στην εξουσία. Αυτή η κουβέντα γίνεται με όρους πολιτικού δεκανικιού και κυβερνητισμού επειδή ορισμένοι είτε βιάζονται να ράψουν υπουργικά κοστούμια είτε θέλουν να αποκτήσουν σύνδεση με την εξουσία. Δεν περιμένει από εμάς αυτό η χώρα και η κοινωνία! Ξεκάθαρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να είναι ισχυρή για να επιβάλει τους όρους της εθνικής συνεννόησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Μετά το άδοξο τέλος των δεξιών και αριστερών αντιμνημονιακών παραμυθιών, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα έχει ανάγκη ενός εθνικού αφηγήματος και μιας νέας προσπάθειας με όρους εθνικής επανεκκίνησης από την οποία κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κινηθεί και πάλι με όρους εθνικού καθήκοντος, όπως έκανε πάντα. Εμείς δεν βάλαμε ποτέ σε περιπέτεια τη χώρα για να εξυπηρετήσουμε το κομματικό συμφέρον. Δεν θα βάλουμε ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Ποτέ δεν το κάναμε. Αλήθεια, μπορεί να το ισχυριστεί αυτό η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; tokarfi.gr

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message