Αιφνίδια παραίτηση του εκκαθαριστή της αμαρτωλής "Ευρυτανία ΑΕ"

25 Φεβ. 2021 / 12:58 25 Φεβ. 2021 / 02:24 (upd)

Εγκρίθηκε απο το Περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς η αντικατάσταση του εκκαθαριστή και η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης, της αμαρτωλής κατά πολλούς, "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε" και ο καθορισμός της αμοιβής του .

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός  ο οποίος μίλησε για αναγκαία αντικατάσταση λόγω της παραίτησης του εκκαθαριστή για προσωπικούς λόγους,ώστε  να  ολοκληρωθούν τα αναγκαία μητρώα της εταιρείας και να διασφαλιστεί η περιουσία της .Καχυποψία και ενημέρωση ζήτησαν πολλοί σύμβουλοι  των παρατάξεων αναφορικά με τον αναπτυξιακό οργανισμό της περιφέρειας. 

Θυμίζουμε πως το ΠΣ Στερεάς είχε ορίσει πέρυσι με απόφασή του ,εκκαθαριστή τον Ορκωτό Ελεγκτή κ.Κώστα Νιφορόπουλος (ΩΡΙΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΕ) ως κατάλληλο πρόσωπο που είχε την γνώση των στοιχείων και των δεδομένων της εταιρείας,με ποσό αμοιβής του 9.600€  και ως εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης το ένα έτος.

Το ιστορικό της εκκαθάρισης

Απο το 2018 είχαν ανατεθεί από την Π.Ε. Ευρυτανίας στο συγκεκριμένο ορκωτό ελεγκτή οι κατωτέρω εργασίες και η υποβολή σχετικής έκθεσης: αυτών

α) Εκτίμηση της αξίας της Εταιρείας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ», με διακριτικό τίτλο «Ευρυτανία Α.Ε » και με ημερομηνία εκτίμησης 30/9/2018.

β) Επισκόπηση των οικονομικών δεδομένων της Εταιρείας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε» με ημερομηνία λογιστικής κατάστασης την 30/9/2018.

γ) Εκτίμηση της αξίας της Εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου Α.Ε», θυγατρική της Εταιρείας «Ευρυτανία Α.Ε », με ημερομηνία εκτίμησης 30/9/2018.

δ) Επισκόπηση των οικονομικών δεδομένων της Εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου Α.Ε», με ημερομηνία λογιστικής κατάστασης την 30/9/2018.

ε) εκτίμηση της αξίας των παρακάτω ακινήτων της Εταιρείας «Ευρυτανία Α.Ε : - κτήριο εμβαδού 1.995,72 τ.μ. στην είσοδο του Καρπενησίου, αναπτυγμένο σε οικόπεδο εκτός σχεδίου 10.667,35 τ.μ., - συμμετοχή στην εταιρεία με την επωνυμία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Α.Ε.» - ιδιόκτητο οικόπεδο εμβαδού 7.706 τ.μ. (παραχώρηση από το Δημόσιο) και κτήριο εμβαδού περίπου 2.314,17 τ.μ. στο Χιονοδρομικό Κέντρο, - δύο ποτιστικούς αγρούς στη θέση Ρογγάκια στο Κρυονέρι (5.087,77 τ.μ. και 3.617,31 τ.μ.) και - αγροτεμάχιο στη θέση Πηγαδούλα Τριποτάμου Ευρυτανίας (14.529 τ.μ.) στο οποίο υφίσταται αγροτική αποθήκη. -λοιπές Συμμετοχές

Το εν λόγω γραφείο υπέβαλε την με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2019 έκθεσή του η οποία μαζί με την με τις με ημερομηνίες 20.02.2019 τέσσερις (4) εκθέσεις εκτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ», μέρος της οποίας έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην εταιρεία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΕ».

Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι : Κυρίως η υποχρέωση προς το « Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», καθώς και οφειλή προς εγγυητή δάνειου Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας , συνολικού ποσού 7.072.094,84 ευρώ, δημιουργεί την αρνητική Καθαρή Θέση της Εταιρείας ( ποσού ευρώ -6.854.565,40 στην οποία περιλαμβάνεται και η τελική αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας Χ.Κ.Κ. ΑΕ ). Σημειώνεται ότι η έως τώρα απαίτηση της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, αλλά και αυτή που θα δημιουργεί στο μέλλον, λόγω του γεγονότος ότι είναι εγγυητής του Δανείου, δύσκολα κατά την εκτίμησή μας, θα ανακτηθεί, έστω και σε ένα σημαντικό ποσό.

Χωρίς την υποχρέωση αυτή η Καθαρή Θέση της Εταιρείας διαμορφώνεται στο ποσό των 217.529,44 ευρώ ( θετικό ), δηλαδή οι υπόλοιπες υποχρεώσεις υπερκαλύπτονται από την αξία των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, όπως αυτά αποτιμήθηκαν από ειδική πραγματογνώμονα/πιστοποιημένη εκτιμήτρια . 

 Μωυσής Μπερμπερής:H "Eυρυτανία ΑΕ αποτέλεσε ακραίο δείγμα κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων.

 Κατά την εισήγησή του για το θέμα ο Περιφερειακός σύμβουλος της "Στερεά Υπεροχής" κ. Μωυσής Μπερμπερής έκανε ένα σύντομο ιστορικό της Ευρυτανίας Α.Ε ,ανέφερε πως .."στην όλη της πορεία αποτέλεσε ακραίο δείγμα κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων,ότι αποτέλεσε  φυτώριο Δημάρχων, Νομαρχών, Βουλευτών και άλλων κομματικών παραγόντων χωρίς όπως τόνισε για όλα αυτά ουδέποτε και  από κανέναν δεν ζητήθηκε ένας απολογισμός και ο καταλογισμός μιας κάποιας ευθύνης η έστω μια διατύπωση μιας δημόσιας αυτοκριτικής.

Τελειώνοντας ο κ.Μπερμπερής έθεσε διάφορα ερωτήματα για τα οποία ζήτησε τις αντίστοιχες απαντήσεις.

1. Πότε επιτέλους αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης της επιχείρησης?

2. Υπάρχει μια κατ' αρχήν εκτίμηση κόστους για το οριστικό της κλείσιμο?

3. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους της εταιρείας, που θεωρητικά εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί; Θα πάρουν τις αντιστοιχούσες αποζημιώσεις τους ως απολυόμενοι? 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message