Ψευδής είδηση περί εγκατάστασης μεταναστών προκαλεί αντιδράσεις στα χωριά της Ευρυτανίας

10 Μαϊ. 2019 / 08:54 10 Μαϊ. 2019 / 11:03 (upd)

Φαίνεται πως η "είδηση" που κάνει το γύρω το διαδικτύου και μάλιστα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς της Ευρυτανίας,για πιθανό σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ευρυτανίας αποδεικνύεται ψευδής .

Είχαν προηγηθεί αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τον ορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο. 

Κατερίνα Καλαντζή:"Διαφωνώ με την εγκατάσταση προσφύγων στη ήρεμη και ασφαλή κλειστή μας κοινωνία"

Tον χορό των αντιδράσεων για τις ..φήμες άνοιξε η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυτανίας κ.Κατερινά Καλαντζή που σε σχόλιό της στα κοινωνικά δίκτυα δηλώνει αντίθετη σε κάθε εγκατάσταση μεταναστών στην Ευρυτανία 

"Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι πολύ σύντομα θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες πρόσφυγες στη μικρή μας κοινωνία. Ως Περιφερ. Σύμβουλος αλλά και ως πολίτης έχω να πώ τα εξής: Δεν υπάρχει καμία ανημέρωση και καμία απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου περί αυτού. Επίσης ούτε κανενός Δημ. Συμβουλίου. Άλλωστε το 2016 δημόσια τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές για φιλοξενία προσφύγων. Το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίζει χωρίς να ρωτά κανέναν. Αναρωτιέμαι όμως δεν γνωρίζει κανείς ? Σε τόσο σοβαρά θέματα δεν έπρεπε να υπάρχει γνωμοδότηση φορέων και τοπικών κοινωνιών? Και εδώ οφείλω ως πολιτικό πρόσωπο να πάρω θέση. Διαφωνώ με την εγκατάσταση προσφύγων στη μικρή , ήρεμη και ασφαλή κλειστή μας κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία, επενδύοντας στο δυνατό μας πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός. Την ελληλεγγύη μου και την ανθρωπιά μου την έχω κάνει πράξη με διάφορους τρόπους αλλά δεν θα γίνουμε και χαλί σε κάθε σχέδιο αλλοτρίωσης . Ας είμαστε σε εγρήγορση"...τονίζει η κ.Καλαντζή.

 Μωυσής Μπερμπερής:"Aρκετά φτηνό προεκλογικό πυροτέχνημα"

Απαντώντας στην κ.Καλαντζή ο πολιτευτής Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μωυσής Μπερμπερής  μιλά για πιασάρικο και αρκετά φτηνό προεκλογικό πυροτέχνημα

Δείτε τι αναφέρει στο σχόλιό του στο facebook:

"Σε εγρηγορση μας καλει μεσω ΦΒ , η περιφερειακη συμβουλος της παραταξης του κ Κ Μπακογιαννη και εκ νεου υποψηφια με τον κ Φ Σπανο, Κατερινα Καλαντζη.Καπου ακουσε λεει ότι θα φερουν για φιλοξενια στο Καρπενησι εκατονταδες προσφυγες και οτι εμεις επ ουδενι δεν θα γινουμε χαλί σε κάθε σχεδιο αλλοτριωσης.Δε γνωριζω αν αληθευει το γεγονος και αν τα παραπανω λεχθεντα είναι θεσεις της παραταξης της η μονο προσωπικη της αποψη Αποτελει όμως πιασαρικο και αρκετα φτηνο προεκλογικο πυροτεχνημα

Γνωριζω όμως σιγουρα οτι

1 Υπαρχει σοβαρο προβλημα όταν οι θεσμικοι παραγοντες ασκουν πολιτικη μεσα από φημες καφενειακου τυπου. Ευθυνη τους είναι η υπευθυνη και ολοκληρωμενη πληροφορηση κοντρα στη διασπορα στρεβλων ειδησεων η και την παραπληροφορηση.

2 Τι ακριβως σημαινει οτι θα μας κανουν χαλί , ποιοι και για ποιο σκοπο ?Τα σεναρια συνωμοσιολογιας και εκφοβισμου των κοινωνιων ουδολως βοηθανε και κανεναν.Τι εννοουν αραγε όταν μιλανε για αλλοτριωση Αν δεν προκειται για φραστικη αστοχια , μηπως προκειται για διαφορες γκριζες αντιληψεις περι πολιτισμικης αλλοιωσης κτλ

3 Κατά ποσο οι παραπανω θεσεις συνιστουν υπευθυνη θεσμικη συμπεριφορα , όταν σαφως γαργαλιζουν ξενοφοβικες και διχαστικες συμπεριφορες , παντα βεβαια με προκαλυμμα το στερεοτυπο Εμεις τον ανθρωπισμο μας και την αλληλεγγυη μας εχουμε χιλιους τροπους να την επιδειξουμε , δεν είναι αναγκη να τους εχουμε και στη πορτα μας

Ας μεινουν και στη Μορια, θα συμπληρωνα εγω……Η χωρα μας μεσουσης της οικονομικης κρισης ,επεδειξε αξιοπρεπη συμπεριφορα και εγνοια απεναντι στη διαχειρηση του τεραστιου προσφυγικου κυματος.Υπαρχει αλλωστε και η σχετικη θετικη εμπειρια στην περιφερεια μας όπως πχ στις Θερμοπυλες η και στη Λειβαδια που πιστοποιει τουτο.Και η δικια μας συνδρομη στη διαχειρηση του δραματος αυτων των ανθρωπων θεωρω πως λογιζεται ως αυτονοητη

Ας ειμαστε λοιπον ολοι λιγο πιο προσεκτικοι και ιδιαιτερα αυτοι που πραττουν από θεση ευθυνης Με ευκολια και ιδιαιτερα αυτους τους καιρους δημιουργουνται καταστασεις και συμπεριφορες, που στη συνεχεια δυσκολα ελεγχονται.Αφυπνιζονται δε ενιοτε και ενστικτα που δεν τιμουν και ιδιαιτερα τον πολιτισμο μας .Και εν τελει δεν θυσιαζονται τα παντα στο βωμο του προεκλογικου ωφελιμισμου.

Επ αφορμης θα ηθελα να συμπληρωσω, ότι μπορει ο κ Μπακογιαννης κατά την δεκαχρονη παραμονη του στο τοπο μας να εκλεισε διαφορες ασφαλτινες λακουβες , όμως τιθεται εν αμφιβολω ,για το ποσο βελτιωσε πολιτικες συμπεριφορες και μικροκομματικες τακτικες που ελκουν την καταγωγη τους απ το πολύ μακρινο και καμμια φορα γκριζο παρελθον.Οι λακουβες στο μυαλο καποιων εξακολουθουν να παραμενουν, τουτο φαινεται αλλωστε και από διαφορα σχολια και λαικ του ΦΒ

Οι ευαισθητοποιημενοι και προοδευτικοι πολιτες του Καρπενησιου χρειαζεται να δωσουν σθεναρη απαντηση απεναντι σε τυχουσες μισαλοδοξες και ξενοφοβικες φωνες απ οπου αυτές και αν εκπορευονται και με αρχη γενομενη τις επερχομενες αυτοδιοικητικες εκλογες.Οσον αφορα προς τους δεκαδες αυτοδιοικητικους υποψηφιους εχω να πω τουτο.Συντροφια ουδεις εδοξασθει κρυπτομενος ,αλλα ουτε και ωριομενος……..

Διαφωνεί και καλεί σε εγρήγορση ο Kώστας Κοντογεώργος

Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας μετα τις φήμες για εγκατάσταση μεταναστών  σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ευρυτανίας εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες, διαδίδονται φήμες, για την φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ευρυτανίας, δηλώνω ότι:

1.Κανένα Υπουργείο ή Δημόσιος φορέας δεν μπορεί να επιβάλει τέτοια λύση ερήμην των θεσμοθετημένων φορέων του τόπου (Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους και κυρίως των επαγγελματικών οργανώσεων και των πολιτών).

2.Προσωπικά εκφράζω την πλήρη διαφωνία μου, για τέτοια λύση, αφού είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της Ευρυτανίας.

3.Καλώ σε εγρήγορση όλους τους φορείς και τους πολίτες, προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε από οποιοδήποτε φορέα, δημόσιο ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

4.Οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε δημόσια (Αυτοδιοίκηση και επαγγελματικές οργανώσεις) για το θέμα με ξεκάθαρο τρόπο.»

Νίκος Σουλιώτης:Kαμιά ενημέρωση για το εν λόγω θέμα

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου μετά τις φήμες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για φιλοξενία και εγκατάσταση μεταναστών στο Καρπενήσι, δηλώνει ότι καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το εν λόγω θέμα. Επίσης, ύστερα από διερεύνηση που έκανε, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε προς την Π.Ε. Ευρυτανίας ούτε προς την Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαράδεκτη την όποια μεθόδευση και απόφαση ληφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Διαψεύδει τις φήμες ο Τασιός

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός με αναρτησή του αναφέρει ότι ..."διαψεύδει τις φήμες περί άφιξης μεταναστών ή προσφύγων στο Καρπενήσι και δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι και καθ’ ύλην αρμόδιο. Ως εκ τούτου δεν γεννάται τέτοιο θέμα".

Διχασμένη η κοινωνία

Με αφορμή το θέμα μιας πιθανής εγκατάστασης μεταναστών στα χωριά της Ευρυτανίας έχει ανοίξει ένας διάλογος στα κοινωνικά δίκτυα όπου πολλοι πολίτες είναι αυτοί που διαφωνούν κάνοντας λόγο για ζημιά στο τουριστικό προιον του νομού που είναι ο τουρισμός ενώ πολλοί είναι  αυτοί που δηλώνουν υπέρμαχοι κάνοντας λόγο για ξενοφοβία και ρατσισμό,αφού με τους μετανάστες θα ξαναζωντανέψουν τα ερημωμένα χωριά της Ευρυτανίας με την προϋπόθεση να υπάρξει σχεδιασμός,οργάνωση και υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή τους εγκατάσταση και η αφομοίωση από τον τοπικό πληθυσμό

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΑΓΑΡΜΠΟΣ Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 11:48 δημοσιεύθηκε από ΑΓΑΡΜΠΟΣ

    Αυτό το κόλπο των νεοδημοκρατών Ελληναράδων του κ@ου είναι πολύ παλιό και πιάνει Τι έγινε Καλατζή Σουλιώτη Κοντογιώργο λόγο μηδενικού έργου είστε σε πανικό; ότι και κάνετε το μαύρισμα δεν το αποφεύγετε

    Aναφορά

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message