Κραυγή απόγνωσης κατοίκων για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου-Καρδίτσας

28 Ιουν. 2018 / 11:47 28 Ιουν. 2018 / 12:05 (upd)

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης 42 συλλόγων της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας-Ζητούν την χορήγηση πιστώσεων για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου- Καρδίτσας

 Με αφορμή το νέο Υπόμνημα της 25.6.18… που υπογράφουν 42 πρόεδροι Συλλόγων και Κοινοτήτων, οι Σύλλογοι των χωριών Νεράϊδας Καρδίτσας και Μαυρομμάτας Ευρυτανίας, θέλουν να πούν δυο λόγια για το δρόμο αυτό που όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει.

Η Επαρχιακή Οδός Καρδίτσας – Αγρινίου γνωστή ως «Παραμεγδόβιος» από την εποχή του Τρικούπη

 Ο Παραμεγδόβιος είναι ένας δρόμος αφάνταστα τεράστιας σημασίας. Όχι μόνο για τα χωριά, τους δήμους των Νομών Καρδίτσας & Ευρυτανίας και των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς αλλά γενικότερα του Ελληνικού Κράτους και της Εθνικής Οικονομίας μας. 

Ενώνει στην κυριολεξία την νοτιοδυτική με την βορειοανατολική Ελλάδα. Είναι η πιο σύντομη διαδρομή από Αγρίνιο - Πάτρα - Μεσολόγγι - Ναύπακτο - Αστακό να πάει κάποιος στην Καρδίτσα - Τρίκαλα - Βόλο - Λάρισα - Θεσσαλονίκη. Με όλες τις γύρω πρωτεύουσες νομών έχει καλή οδική πρόσβαση η Καρδίτσα εκτός από αυτή προς Αγρίνιο. Αυτό και μόνο δεν πρέπει να κάνει το αίτημα πιο επιτακτικό; 

Ονομάστηκε (από τον αείμνηστο Χαρίλαο Τρικούπη) Παραμεγδόβιος γιατί η φυσική του χάραξη είναι κατά μήκος του ποταμού Μέγδοβα (Ταυρωπού). 

Η συνολική απόσταση μεταξύ Καρδίτσας και Αγρινίου είναι 160 χλμ. (ακριβώς 159,90 χλμ.) εκ των οποίων όλα είναι ασφαλτοστρωμένα εκτός από ένα μικροσκοπικό (συγκριτικά με το σύνολο) κομμάτι μόλις 18 χλμ. μεταξύ Νεράϊδας - Μαυρομμάτας και φυσικά η Γέφυρα Μέγδοβα που έπρεπε ήδη να είχε γίνει εδώ και χρόνια!

Από την Καρδίτσα μέχρι το Αγρίνιο θα συναντήσουμε σήμερα έναν και μόνο έναν αυχένα υψομέτρου μόλις 1.000 μ. που με την κατασκευή στο μέλλον ενός μικρού τούνελ μπορεί να πέσει στα 700 μ. υψόμετρο. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι του είναι κατά μήκους του ποταμού όπως κυλάνε τα νερά του.

Τι έγινε ως τώρα: 

Από μικρά παιδιά, όχι μόνο εμείς αλλά και οι πατεράδες και οι παππούδες μας, θυμόμαστε να έρχονται κατά διαστήματα μηχανικοί και να μετράνε, καρφώνοντας κι από ένα καρφί στους βράχους. Όλες οι πέτρες από τη Νεράϊδα ως το ποτάμι είναι γεμάτες με τέτοια καρφιά – σημάδια χαράξεων του Παραμεγδόβιου. Όλοι οι παραμεγδόβιοι, ιδιαίτερα μετά το 1960 που οι αμαξιτοί δρόμοι έφτασαν μέχρι τα χωριά μας, ζητούσαμε και ζητάμε την ολοκλήρωση του Παραμεγδόβιου. Κατ’ αρχήν, σε πρώτη φάση ως απλή επαρχιακή οδό και στη συνέχεια αφού η κίνηση θα είναι μεγάλη είμαστε βέβαιοι πως η πολιτεία θα αναγκαστεί να τον αναβαθμίσει σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η κατασκευή των 18 εναπομεινάντων χλμ. και η κατασκευή της γέφυρας ώστε να υπάρξει πρόσβαση. Να αρθεί ο αποκλεισμός που μας έχει επιβληθεί από τον Ιούνιο του 1949 όταν ο Στρατός ανατίναξε το θρυλικό Μέγα Γεφύρι της Σπινάσας.

paramegdovios4

Το υπόμνημα- «Ολοκλήρωση Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας»

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να προωθούνται εντατικά οδικές συνδέσεις δευτερεύουσας σημασίας και να αγνοείται παντελώς η πρωτεύουσας σημασίας, σχεδιασμένη από τον Τρικούπη, Παραμεγδόβια οδική σύνδεση Αγρινίου – Καρδίτσας. 

Η σημαντικότατη αυτή οδική σύνδεση, η τεράστια σημασία της οποίας τονίζεται συνεχώς εδώ και 130 χρόνια, ολοκληρώνεται, ως γνωστόν, με την κατασκευή του ενός και μοναδικού εναπομείναντος οδικού τμήματος, από Μαυρομμάτα Ευρυτανίας έως Νεράϊδα Καρδίτσας, και με την κατασκευή της Γέφυρας Μέγδοβα, οι μελέτες της οποίας έχουν όλες ολοκληρωθεί και είναι εφικτή η δημοπράτησή της. (Όπως τονίστηκε στο προηγούμενο υπόμνημά μας της 21.2.2017). Κατόπιν αυτών: 

Ζητάμε

Την χορήγηση πιστώσεων για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας. Οι κάτοικοι όλων των χωριών μας ανυπομονούν για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας, θέλουν να βλέπουν περισσότερο ενδιαφέρον για το θέμα και από τις Αντιπεριφέρειες και από τους Δήμους, ιδίως από τον Δήμο Αγράφων και τον Δήμο Καρδίτσας, και με την πίεση αυτών σας στέλνουμε το αίτημα αυτό. 

Σας παρακαλούμε θερμά απαντήστε μας προς ενημέρωσή τους.

Μετά Τιμής 

Εκ μέρους των Φορέων των χωριών μας

1) Η Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Μαυρομμάτας Ευρυτανίας, Ρέκκα – Τζανάκου Νίκη. 

2) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Μαυρομμάτας Ευρυτανίας, Ζανιάς Παναγιώτης. 

3) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Εξωρ. & Μορ. Συλλόγου Νεράϊδας Καρδίτσας, Θάνος Βασίλειος. 

4) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Νεράϊδας Καρδίτσας, Γάκης Λάμπρος.

5) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Αποδήμων Νεράϊδας Καρδίτσας, Σπανός Γιάννης.

6) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Βίνιανης Ευρυτανίας, Ράπτης Απόστολος. 

7) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Βίνιανης Ευρυτανίας, Μαντής Παντελής. 

8) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Χρύσου Ευρυτανίας, Καρανίκας Αντώνιος 

9) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Χρύσου Ευρυτανίας, Καρανίκας Ηλίας. 

10) Η Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Κερασοχωρίου Ευρυτανίας, Μαρούλη Μαρία 

11) Η Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Βράχας Ευρυτανίας, Ντζιώρα Νάνσυ 

12) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Βράχας Ευρυτανίας, Ακρίβος Σωτήριος. 

13) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Αγ. Δημητρίου Ευρυτανίας, Τάκης Κων/νος

14) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Μολόχας Καρδίτσας, Γκαβαρδίνας Κων/νος 

15) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Μολόχας Καρδίτσας, Ζυγούρης Ηλίας 

16) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Κλειτσού Ευρυτανίας «Άγ. Κυπριανός», Πάνου Χρήστος 

17) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Κλειτσού Ευρυτανίας, Σαμαράς Κων/νος 

18) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Σαρανταπόρου Καρδίτσας , Τσιτσιμπής Κων/νος

19) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαράντου Καρδίτσας, Παπαδάκος Αντώνιος 

20) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Αμαράντου Καρδίτσας, Αλεξάκος Ιωάννης. 

21) Η Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Καροπλεσίου Καρδίτσας, Κουμπαρέλου Βάσω.

22) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Καροπλεσίου Καρδίτσας, Σούφλας Κων/νος

23) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Ραχούλας Καρδίτσας, Κατσιούλας Γεώργιος 

24) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Ραχούλας Καρδίτσας, Φέτσιος Απόστολος. 

25) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Φουρνάς Ευρυτανίας, Κουτάς Δημήτριος

26) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Φουρνάς Ευρυτανίας, Οικονόμου Νικόλαος. 

27) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Καστανιάς Καρδίτσας, Γεροντόπουλος Γιάννης

28) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Καλλιθήρου Καρδίτσας, Βαγγελάκος Γεώργιος

29) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Δομιανών Ευρυτανίας, Κοκοτίνης Σεραφείμ 

30) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Δομιανών Ευρυτανίας, Κουτρής Νικόλαος

31) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Δάφνης Ευρυτανίας, Γκαλιμάνης Κων/νος

32) Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Αγράφων Ευρυτανίας, Λόζος Θεοφάνης & Γατής Λάμπρος 

33) Ο πρόεδρος Δ. Σ. Επινιανών Ευρυτανίας, Χρύσανθος Γεώργιος 

34) Για το Δ. Σ. του Συλλόγου Παλαιοκατούνας Ευρυτανίας, Κόπανος Στέφανος

35) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Αγίας Τριάδας Ευρυτανίας, Καρβέλης Κων/νος 

36) Ο Πρόεδρος Τ. Σ. Τ. Κ. Αγίας Τριάδας Ευρυτανίας, Ντάσιος Επαμεινώνδας 

37) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Χόχλιας Ευρυτανίας, Μπαρμπαρούσης Γεώργιος

38) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Αγ. Χαραλάμπου Ευρυτανίας, Ζαρονικόλας Ευάγγελος

39) Ο Εκπρόσωπος Τ. Κ. Πετραλώνων Ευρυτανίας, Χουλιάρας Κων/νος

40) Ο πρόεδρος Δ. Σ. του Ιστορικού & Λαογραφικού Κέντρου «Ο Εύρυτος», Ντζιώρας Ηλίας 

41) Ο Πρόεδρος Δ. Σ. Συλλόγου Ευρυτάνων Αιτωλοακαρνανίας, Πριόβολος Χρήστος 

42) Σύσσωμη η Ένωση των απανταχού Ευρυτανισών για την αειφόρο ανάπτυξη (Πρόεδρος Σταθοπούλου Ελένη & Γ. Γ. Σκοτίδα Αγγελική)

 

Ολες οι ενέργειες που έχουν γίνει

Τα υπομνήματα και οι ενέργειες από τους Συλλόγους των παραμεγδόβιων χωριών είναι αμέτρητα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά από όσα έγιναν από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα.

● Το 1998 (9.8.98) έγινε Ημερίδα στην πλατεία Νεράϊδας με τη συμμετοχή Βουλευτών, Νομαρχών, Δημάρχων, Προέδρων, Συλλόγων και πλήθους κόσμου. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή απ’ τους 3 νομούς, η οποία να πάει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να ενταχθεί το έργο στο Β’ ΚΠΣ. Η είδηση για την επιτυχημένη αυτή ημερίδα ήταν τότε πρωτοσέλιδη στις εφημερίδες της Καρδίτσας. 

● Στις 23.11.1998 σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του τότε βουλευτή Ευρυτανίας Α. Παναγιωτόπουλου το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντάει με το υπ. αρ. πρωτ. 366/18.12.98 έγγραφο που λέει πως για γέφυρα & δρόμο θα εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής τους από το Γ’ ΚΠΣ και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση των σχετικών μελετών. 

● Φθινόπωρο 2000 το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (Περ/χης Γ. Καρατζιώτης) αποφασίζει να δοθούν 450 εκατ. δρχ. για τη χρηματοδότηση των μελετών. 

paramegdovios7

● Άνοιξη 2001 ο τότε Περ/χης Στερεάς Β. Έξαρχος ανακοινώνει ότι δημοπρατήθηκε ήδη η μελέτη του τμήματος Μαυρομμάτα – όρια νομού, με πίστωση 100 εκατ. δρχ. και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει 200 εκατ. δρχ για τη σύνταξη των μελετών Νεράϊδα – Γέφυρα Μέγδοβα (και για τη γέφυρα).

● Στις 8.3.2001 το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποφασίζει, μεταξύ άλλων, την ένταξη στο Γ’ ΠΕΠ των μελετών του Παραμεγδόβιου με πίστωση 200 εκατ. δρχ. 

● Στις 16.1.2004 ο βουλευτής Καρδίτσας Β. Τσιλίκας μας κοινοποιεί ένα έγγραφο (αρ. πρωτ. 2782/ΔΕ-144/16.1.2004) το οποίο λέει πως με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Χρ. Πάχτα, (ύστερα από αίτημα του προαναφερόμενου βουλευτή), εγκρίνεται πίστωση 235.000 ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας. Συγκεκριμένα ονομάζει το έργο: «Κατασκευή γέφυρας οδού Νεράϊδας – Μαυρομμάτας», προϋπολογισμός 235.000 ευρώ και η ένταξη είναι στο ΣΑΕΠ 017, με Κωδικό 2004ΕΠ01700000. (αρ. πρωτ. 2782/ΔΕ-144/16.1.2004).

● Το φθινόπωρο 2004, αφού πέρασε και το καλοκαίρι και δεν βλέπαμε να προχωράει τίποτα, ο βουλευτής Καρδίτσας Ν. Σαλαγιάννης έκανε μια σχετική ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας το γιατί δεν έγινε ακόμα η γέφυρα. Στην ερώτηση απαντάει ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, με το υπ. αρ. πρωτ. 43857/ΔΕ/25.11.2004 έγγραφο λέγοντας πως τα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν ζητήθηκαν γιατί η Νομαρχία Καρδίτσας δεν ετοίμασε τις μελέτες. Φορέας υλοποίησης της γέφυρας είναι λέει η Νομαρχία Καρδίτσας. 

● Στις αρχές του 2006 (20.1.2006) βλέποντας να μην προχωράει τίποτα στέλνουμε ένα Υπόμνημα Διαμαρτυρίας με πλήθος υπογραφών προς Υπουργούς, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους όπου αναφέροντας όλα τα προαναφερόμενα ζητούσαμε να γίνει επειγόντως η γέφυρα. 

● Στις 30.1.2006 ο βουλευτής Καρδίτσας Ντ. Ρόβλιας κάνει ερώτηση στη Βουλή αναφέροντας όσα λέγαμε εμείς στο Υπόμνημα Διαμαρτυρίας. Στην ερώτηση απαντάει ο αρμόδιος Υφυπ. Εσωτερικών Α. Νάκος με το υπ. αρ. πρωτ. 10001/21.2.2006 έγγραφο που λέει πως θα ανατεθεί νέα μελέτη εντός του 2006 και η σύνταξή της θα περατωθεί έως το τέλος του 2007.

● Το Φεβρουάριο του 2006 η Περιφέρεια Θεσσαλίας απαντώντας στο Υπόμνημά μας λέει πως στις 22.12.2005 διατέθηκαν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου άλλες 200.000 ευρώ γιατί το προηγούμενο ποσό δεν ήταν αρκετό.

● Στις 19.5.2006 η Περιφέρεια Θεσσαλίας απαντώντας σε άλλο Υπόμνημα λέει πως έχει ανατεθεί και εκπονείται πλήρης τεχνική μελέτη των 8 χλμ. τμήματος και της Γέφυρας προϋπ/μού 586.940 ευρώ χρηματοδοτούμενη από την ΣΑΜΠ 006 /3. 

● Το καλοκαίρι του 2006 επισκεπτόμενος προεκλογικά την Νεράϊδα ο υποψήφιος (τότε) Νομάρχης Φ. Αλεξάκος και (τότε) Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας είπε σε σχετική ερώτηση πως η μελέτη της γέφυρας υπάρχει στη Νομαρχία Καρδίτσας, είναι έτοιμη.

● Στις 8.6.2007 έγινε η σημαντικότατη συνάντηση στη θέση που θα γίνει η Γέφυρα των 2 Νομαρχών (Καρδίτσας & Ευρυτανίας), 5 Δημάρχων, μηχανικών, φορέων και πλήθους κόσμου, όπου αποφασίστηκε ο δρόμος να γίνει στην υπάρχουσα χάραξη, ως Επαρχιακή Οδός, και οι μελέτες (δρόμου & γέφυρας) να τελειώσουν σύντομα μέχρι το τέλος του έτους 2007 ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Μέχρι τότε τα μελετητικά γραφεία έκαναν ατέλειωτες μελέτες για αυτοκινητόδρομο τύπου «Εγνατίας».

● Από το καλοκαίρι του 2007 άρχισαν να ανεβαίνουν τακτικά οι μηχανικοί και να μετράνε για τις νέες μελέτες του επαρχιακού πλέον δρόμου. Χωρίς όμως δυστυχώς κι αυτές να έχουν τελειωμό. 

● Στις 5.11.2008 βλέποντας όλοι να μην τελειώνουν οι μελέτες, οι τότε Δήμαρχοι Ιτάμου, Βίνιανης, Φραγκίστας και Φουρνάς στέλνουν κοινό Υπόμνημα (αρ. πρωτ. 4156/5.11.2008), καλώντας τους αρμοδίους να παρέμβουν ώστε να παραδοθούν οι μελέτες το συντομότερο δυνατόν για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. 

● Στις 21.1.2009 οι Σύλλογοι Νεράϊδας και Μαυρομμάτας στέλνουν νέο Υπόμνημα προς τους αρμοδίους για να τελειώσουν οι μελέτες οι οποίες (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) έπρεπε να είχαν τελειώσει από το Δεκέμβριο του 2007!!! 

paramegdovios3

● Στις 15.3.2009 ο τότε Υφυπ. Οικονομίας & Οικονομικών Α. Μπούρας εγκρίνει πίστωση 500.000 € για να τελειώσουν οι μελέτες του τμήματος. 

● Τον Μάρτιο του 2010 η Νομαρχία Ευρυτανίας πρότεινε για το ΕΣΠΑ μεταξύ των άλλων έργων και το τμήμα Μαυρομμάτα – Νεράϊδα με προϋπολογισμό 12.000.000 €. 

● Στις 13.3.2010 οι βουλευτές Παφίλης, Σκυλλάκος και Μωραΐτης κάνουν ερώτηση στη Βουλή για την επείγουσα κατασκευή της Γέφυρας Μέγδοβα του Παραμεγδόβιου.

● Στις 27.3.2010 η τότε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Γερακούδη σε περιοδεία της στην περιοχή μας επισκέπτεται τη Νεράϊδα και βλέπει η ίδια από κοντά το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του Παραμεγδόβιου αναγνωρίζοντας την σημαντικότητά του. 

● Στις 27.5.2010 μας κοινοποιείται έγγραφο (με αρ. πρωτ. 2678/73465/27.5.2010), με το οποίο οι 2 Περιφέρειες (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) εγκρίνουν την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. 

● Στις 20.6.2010 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Ιτάμου Βασίλη Τσαντήλα (και τη συμμετοχή Νομαρχών, Δημάρχων, Μηχανικών, φορέων και πλήθους κόσμου) πραγματοποιείται σημαντικότατη Ημερίδα στην Νεράϊδα, όπου η μηχανικός της Περιφέρειας Θεσσαλίας Β. Πετσιά είπε στην εισήγησή της (αφήνοντάς μας εμβρόντητους) πως για να τελειώσουν οι μελέτες θέλουν κι άλλα χρήματα και αν αυτά δοθούν αυτές θα είναι έτοιμες τον Δεκέμβριο του 2011. Ο τότε Νομάρχης Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος στην εισήγησή του είπε πως για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ οι μελέτες πρέπει να τελειώσουν το αργότερο μέχρι το Πάσχα του 2011. Έτσι συμφωνήθηκε εκεί και ζητήθηκε να είναι τουλάχιστον έτοιμες μέχρι το Πάσχα του 2011 οι μελέτες της Γέφυρας Μέγδοβα ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή ξεχωριστά. 

Στην Ημερίδα αυτή η μηχανικός Β. Πετσιά είπε επίσης πως ο προϋπολογισμός κατασκευής του μελετώμενου έργου από Νεράϊδα έως Γέφυρα Μέγδοβα μήκους 8 χλμ. είναι ύψους 15.000.000 € (14.300.000 € για το δρόμο και 700.000 € για τη Γέφυρα). Η γέφυρα είπε πως μελετάται για 40 μ. μήκος και 7 μ. πλάτος. Αναφερόμενη δε στην πορεία των μελετών είπε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2010, είχαν τελειώσει: οι Προμελέτες και τα Περιβαλλοντικά, οι Αναγνωριστική Μελέτη Οδοποιΐας, η Αναγνωριστική Γεωλογική Μελέτη, η Προκαταρκτική Μελέτη της Γέφυρας Μέγδοβα, η Μελέτη της Επαρχιακής Οδού μέχρι το στάδιο της Προμελέτης και τέλος είπε πως πρόσφατα (27.5.2010) εγκρίθηκε από τις 2 Περιφέρειες η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

● Στις 12.10.2010 σε συνάντηση που είχαν την Λάρισα ο Υφυπ. Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, η Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Γερακούδη και ο Νομάρχης Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος ανακοινώθηκε ότι: «ο Υφυπουργός αναγνώρισε την μεγάλη σημασία του Παραμεγδόβιου και υποσχέθηκε την ένταξή του για χρηματοδότηση στα Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που συντάσσουν οι 2 Περιφέρειες. Την είδηση είχαν τότε πρωτοσέλιδο οι εφημερίδες Καρδίτσας και Ευρυτανίας με τίτλους όπως: «Ελπίδες για Παραμεγδόβιο», «Φώς στο τούνελ για Παραμεγδόβιο», κ.λ.π. 

● Στις 27.10.2010 σε επίσκεψή του στο Καρπενήσι ο Υφυπ. Υποδομών Γ. Μαγκριώτης είπε: «το τμήμα Μαυρομμάτα – όρια νομών του Παραμεγδόβιου, μελετάται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες (δηλ. έως Οκτώβριο 2011) και ο χρόνος κατασκευής του έργου θα είναι 3 χρόνια. Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου.

● Στις 27.1.2011 Υπόμνημα για τη Γέφυρα έστειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας Βασίλης Τσαντήλας με δύο ερωτήματα: «Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για την κατασκευή Γέφυρας στο Μέγδοβα ποταμό» και «Το μελετητικό γραφείο να παραδώσει τη μελέτη άμεσα».

● Απρίλιος 2011 (16.4 έως 20.4) οι εφημερίδες Καρδίτσας και Ευρυτανίας δημοσίευσαν το χρονικό από το 1998 και μετά που τους στείλαμε.

● Στις 20.4.2011 επισκέφθηκε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημοτικός Σύμβουλος Β. Τσαντήλας ζητώντας ενημέρωση για την γέφυρα και το τμήμα Νεράϊδα – Μαυρομμάτα. 

● Στις 23.5.2011 ο βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Ταλιαδούρος κάνει ερώτηση στη Βουλή ρωτώντας τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το τελευταίο εναπομείναν τμήμα Νεράϊδα – Μαυρομμάτα και τη Γέφυρα του Παραμεγδόβιου. 

paramegdovios5

● Στις 2.6.2011 το ΥΠΟΜΕΔΙ δια του Υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη απαντάει στην ερώτηση λέγοντας πως μέχρι τις 30.6.2011 θα παραδοθεί η μελέτη της Γέφυρας Μέγδοβα και θα επιδιωχθεί η ένταξη κατασκευής τόσο της Γέφυρας όσο και του τμήματος Νεράϊδα – Μαυρομμάτα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των μελετών.

● Στις 29.7.2011 ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας Βασίλης Τσαντήλας επισκέφθηκε πάλι την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητώντας ενημέρωση για τα προαναφερόμενα Γέφυρα και δρόμο. 

● Στις 4.8.2011 ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας Φώτης Αλεξάκος σε επίσκεψή του στη Νεράϊδα και σε συζήτηση που ανοίξαμε για το αν τελείωσε πράγματι (σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου) η μελέτη της Γέφυρας, πήρε μπροστά μας τηλέφωνο την αρμόδια μηχανικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία είπε πως όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά θα τελειώσει το Πάσχα του 2012, αφήνοντάς μας και πάλι ενεούς.

● Στις 15.11.2011 ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας Βασίλης Τσαντήλας δίνοντας μια συνέντευξη τύπου στην ΤΕΔΚ για τα έργα του Νομού Καρδίτσας μεταξύ άλλων είπε και για τον Παραμεγδόβιο και σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση (3.11.2011) που είχε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πως για να τελειώσουν οι μελέτες απαιτούνται άλλες 200.000 €. Κάνοντας ταυτοχρόνως δημόσια πρόταση να γίνει μια σύσκεψη – ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για την Γέφυρα Μέγδοβα και τον Παραμεγδόβιο. 

● Στις 29.2.2012 συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και αποφασίστηκε το μήκος της να είναι 50 μ.

● Στις 7.4.2012 έγινε Ημερίδα για την Γέφυρα Μέγδοβα και τον Παραμεγδόβιο σε αίθουσα της Π. Ε. Καρδίτσας.

● Στις 10.5.2012 στην Περιφέρεια Στερεάς συζητήθηκε το θέμα του παραμεγδόβιου και η Επιτροπή Περιβάλλοντος ψήφισε θετικά για το έργο: «Μ.Π.Ε. Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Αγρινίου».

● Στις 20.6.2012 ανέβηκαν στη θέση της γέφυρας μηχανικοί για τις τελικές μετρήσεις. Ήταν δύο μηχανικοί (των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων) και ένας γεωτρυπανιστής, στον οποίον έδειξαν τις δύο θέσεις όπου θα στηθούν τα βάθρα της γέφυρας για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις ώστε να τελειώσει η μελέτη.

● Στις 31.6.2012 ήρθε το γεωτρύπανο και δουλεύοντας για μια εβδομάδα έκανε 4 γεωτρήσεις – τρύπες, βάθους 20 μέτρων έκαστη, στις προαναφερόμενες θέσεις.

● Στις 2.9.2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας… Αποφασίζει Θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μελέτη επαρχιακής οδού Καρδίτσας - Αγρινίου» σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και τη λειτουργία του.

● Στις 9.1.2014 ο βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Ταλιαδούρος έκανε ερώτηση στη Βουλή για τον Παραμεγδόβιο και την Γέφυρα Μέγδοβα.

● Στις 3.2.2014 ήρθε η απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης στην ερώτηση Ταλιαδούρου που λέει… Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης με αρ. πρωτ. 5271/9.1.2014, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σας ενημερώνουμε ότι το αίτημα χρηματοδότησης του έργου της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Αγρινίου, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί για ένταξη στην αντίστοιχη πρόσκληση της ΕΔΑ Θεσσαλίας. Σημειώνουμε ωστόσο ότι, έργα υποδομών αυτής της κλίμακας είναι πλέον ορθό να αποτελούν αντικείμενο προτεραιότητας και χρηματοδότησης των Περιφερειακών Αρχών.

● Στις Σεπτέμβριος 2014 η εφημερίδα μας «Τα Χρονικά της Νεράϊδας Δολόπων» έστειλε έγγραφο με ερωτήματα στην Π. Ε. Καρδίτσας ρωτώντας πού βρίσκονται οι Μελέτες της Γέφυρας.

● Στις 3.10.2014 ήρθε η απάντηση από την Π. Ε. Καρδίτσας που λέει σχετικά πως… «Η μελέτη «Ε. Ο. Καρδίτσας - Καρπενησίου (Αγρίνιο)» εκπονείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η σύμβαση υπογράφθηκε στις 24-11-2004 με οικονομικό αντικείμενο 586.940,57 € με ΦΠΑ και περιλαμβάνει το οδικό τμήμα από το τέλος του οικισμού Νεράϊδας μέχρι τη γέφυρα στον ποταμό Μέγδοβα μήκους 8 χλμ. και τη γέφυρα στον ποταμό Μέγδοβα μήκους 52 μ. Αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μετά την έγκρισή τους θα ακολουθήσει η έγκριση της προμελέτης της γέφυρας και η οριστική μελέτη οδοποιΐας και στη συνέχεια θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη της γέφυρας και των προσβάσεων αυτής μήκους 1 χλμ. Σημειώνουμε δε, ότι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπονείται η μελέτη οδοποιΐας μέχρι τη γέφυρα στον ποταμό Μέγδοβα.

● Στις 17.10.2014 στη συνάντηση των φορέων μας στη Νομαρχία ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πρακτικό του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (αρ. πρωτ. 1428/14/30.08.2013) με το οποίο εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μελέτη επαρχιακής οδού Καρδίτσας - Καρπενησίου». Πάνω σε αυτό η Διευθύντρια τεχνικών έργων κ. Τσέλιου είπε πως ναί, ισχύει το πρακτικό αυτό, το ξέρουμε αλλά εκκρεμούν ακόμα πολλές εγκρίσεις κι άλλων μελετών οι οποίες αναφέρονται στην προαναφερόμενη απάντηση.

● Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε η είδηση πως έγινε η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την Επαρχιακή Οδό Νεράϊδα – Μαυρομμάτα. Η επόμενη μελέτη που είναι έτοιμη να εγκριθεί (αλλά ακόμα δεν εγκρίθηκε) είναι η Προμελέτη της Γέφυρας Μέγδοβα. 

● Στις 3.12.2014 στις εφημερίδες της Καρδίτσας δημοσιεύτηκε η εξής είδηση: «Υπογράφηκε από τη Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Καλλιόπη Γερακούδη, η έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Επαρχιακή οδός Καρδίτσας – Καρπενησίου (Αγρινίου)» στην Π. Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στην Π. Ε. Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

● Στις 6.5.2015 είχαμε επίσκεψη μηχανικών στη θέση της σχεδιαζόμενης Γέφυρας Μέγδοβα.

● Τον Οκτώβριο 2015 η εφημερίδα μας «Τα Χρονικά της Νεράϊδας Δολόπων» έστειλε (πάλι) έγγραφο με ερωτήματα στην Π. Ε. Καρδίτσας ρωτώντας πού βρίσκονται οι Μελέτες της Γέφυρας.

● Στις 2.12.2015 ήρθε η απάντηση από την Π. Ε. Καρδίτσας όπου σε συνημμένο έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (έγγραφο Δ.Τ.Ε. με αρ. πρωτ. 6113/2.12.2015) αναφέρεται πως τελείωσαν επιτέλους οι μελέτες της Γέφυρας. Καταλήγοντας πως «…καθίσταται πλέον εφικτή η δημοπράτησή της…».

● Στις 21.12.2016 συνάντηση φορέων με περιφερειάρχη Στερεάς, με πρωτοβουλία της Ε.Α.Χ. για την κατασκευή της Γέφυρας Μέγδοβα και την ολοκλήρωση του Παραμεγδόβιου.

● Στις 21.2.2017 εστάλη Υπόμνημα όλων των Συλλόγων του τόπου μας, από τη Ραχούλα μέχρι τη Βίνιανη και απ’ τη Φουρνά μέχρι το Καροπλέσι, προς τους αρμοδίους, με αίτημα επιτακτικό να μπεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης η σημαντικότατη Γέφυρα Μέγδοβα του δρόμου Καρδίτσας – Αγρινίου, της οποίας οι μελέτες είναι έτοιμες και το έργο είναι ώριμο για δημοπράτηση.

● Στις 26.4.2017 η εφημερίδα της Καρδίτσας «Νέος Αγών» δημοσίευσε άρθρο, τονίζοντάς το στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Μια γέφυρα 60 μέτρων στερεί τη σύνδεση της Καρδίτσας με το Αγρίνιο»… Το άρθρο έγραψε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος.

● Στις 4.5.2017 η εφημερίδα της Καρδίτσας «Νέος Αγών» δημοσίευσε πάλι άρθρο για την Γέφυρα, τονίζοντάς το στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Πρέπει να θυσιαστεί νάρκισσος για να στεριώσει το γεφύρι Καρδίτσα – Αγρίνιο»… Το άρθρο έγραψε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος.

● Στις 16.10.2017 έγινε έγγραφη ερώτηση προς την Π. Ε. Καρδίτσας (αφού δεν λάβαμε ακόμα απάντηση στο από 21.2.17 υπόμνημά μας) με το ερώτημα… «…παρακαλούμε θερμά δώστε μας μια απάντηση στο υπόμνημα το οποίο σας επισυνάπτουμε και πάλι…». Δυστυχώς και πάλι δεν ήρθε απάντηση.

● Στις 25.6.2018 εστάλη νέο Υπόμνημα με θέμα «Ολοκλήρωση Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας»… που το υπογράφουν αυτή τη φορά 42 Πρόεδροι Συλλόγων και Κοινοτήτων… και αποφασίστηκε αυτή τη φορά να δημοσιευτεί και στις εφημερίδες…

● Σύλλογος Μαυρομμάτας Ευρυτανίας και εφημερίδα «Η Φωνή της Μαυρομμάτας»και 

● Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Νεράϊδας Καρδίτσας και εφημερίδα «Τα Χρονικά της Νεράϊδας - Δολόπων»

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message