Αργιθέα:Διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο για το αιολικό στο "Χονδροσπάνι"

29 Ιουν. 2018 / 12:07 29 Ιουν. 2018 / 01:13 (upd)

Αρνητικός ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας-Υπερ Παπακώστας και Χασιώτης

Με αρνητικές και θετικές τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αργιθέας η λειτουργία Αιολικού Πάρκου στο «Χονδροσπάνι».

Υπέρ του έργου τάχτηκε ο  εισηγητής του θέματος και πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Παπακώστας με τον όρο το έργο να κατασκευαστεί υπό τις αυστηρές προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας και ολοκλήρωσης ανταποδοτικών έργων/αντισταθμιστικά οφέλη/υπέρ της τοπικής κοινωνίας.Ο κ. Παπακώστας εξήγησε ότι οι ΑΠΕ είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελούν την απάντηση στην εξάρτηση από το λιγνίτη και πετρέλαιο και φέρνουν έσοδα στους Δήμους, θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αειφορική ανάπτυξη, ιδίως σε τόπους με χαμηλό εισόδημα, δυσπρόσιτους και αραιοκατοικημένους.

Την πάγια θέση του που ειναι κατά των αιολικών στα βουνά της Αργιθέας υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος κ. Δ.Τσιβόλας μιλώντας για σοβαρή προσβολή του περιβάλλοντος.Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ.Γ. Χασιώτης τάχθηκε υπέρ του αιοιλικού και την παροχή σύμφωνης γνώμης στο αίτημα της RENEX με όρους και με αντισταθμιστικά ωφελήματα,κάτι που υποστήριξε ,οριακά μεν ,και η πλειοψηφία των συμβούλων στο ΔΣ.

Τελικά το θέμα αναβλήθηκε για το επόμενο Δ. Σ., όπου θα κληθούν οι εκπρόσωποι της εταιρείας για ενημέρωση και τελική απόφαση.

Θυμίζουμε πως αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά µε τις αναµενόµενες επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση «Χονδροσπάνι» είχε αποφασίσει το 2015 και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δείτε παρακάτω την επιστολή του προέδρου του ΔΣ Δημήτρη Παπακώστα για το τι ειπώθηκε στην συζήτηση για τα αιολικά αλλά και στα άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης.

"Δυναμικός διάλογος - Ισχυρός αντίλογος στο Δ.Σ" 

 "Το θέμα της παροχής σύμφωνης γνώμης εκ μέρους του Δ.Σ. στην Επενδύτρια Εταιρεία RENEX, για εγκατάσταση Αιολικών (ανεμογεννητριών) στη θέση Χονδροσπάνι, σε υψόμετρο 1.700 μ., της κοινότητας Βλασίου της Ανατολικής Αργιθέας, ανέδειξε τη διαφορετικότητα των απόψεων, που εκφράστηκαν από τους Δημοτικούς συμβούλους και το Δήμαρχο, με ζωντανό και έντονο τρόπο, με γνώμονα πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της περιοχής.

 Ο εισηγητής Δημήτρης Παπακώστας, πρόεδρος Δ.Σ., πρότεινε στο Δ.Σ. να πει Ναι στην επένδυση υπό τις αυστηρές προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας και υπό τον όρο ολοκλήρωσης ανταποδοτικών έργων/αντισταθμιστικά οφέλη/υπέρ της τοπικής κοινωνίας, της κοινότητας Βλασίου και ευρύτερα της Ανατολικής Αργιθέας, που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως έγινε με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου και του έργου γραμμής των πυλώνων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στα χωριά Αχελώου Αργιθέας.

 Η Πολιτεία, τόνισε, έχει χαράξει προ ετών το Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα Αιολικά και οι επενδύσεις πρέπει να στηριχθούν με κοινό όφελος!

 Εξήγησε ότι οι ΑΠΕ είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελούν την απάντηση στην εξάρτηση από το λιγνίτη και πετρέλαιο και φέρνουν έσοδα στους Δήμους, θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αειφορική ανάπτυξη, ιδίως σε τόπους με χαμηλό εισόδημα, δυσπρόσιτους και αραιοκατοικημένους.

 Ο Δήμαρχος Λ. Γ. Τσιβόλας, εξέφρασε αντίθετη εντελώς άποψη, τάχθηκε κατά των Αιολικών και μίλησε για σοβαρή προσβολή του περιβάλλοντος. Τη θέση του Δημάρχου, υποστήριξε με παράθεση επιχειρημάτων και ο Δ.Σ. Θαν. Καραγεώργος (τ. Αντιδήμαρχος).

 Υπέρ των Αιολικών και των ΑΠΕ τοποθετήθηκαν:

 Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γ. Χασιώτης και ο Δ.Σ. Γ. Σακελλάρης. Επίσης υπέρ των πλεονεκτημάτων των αειφορικών επενδύσεων τάχθηκαν ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Γ. Κατσιάνης που μίλησε για ανάγκη ο ορεινός μας Δήμος να βρει πηγές εσόδων, ο Δ.Σ. Παναγιώτης Ζιώγας, που μένει στο Βλάσι και ζήτησε ανταποδοτικά έργα, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσιάκαλος, που ζήτησε να πιέσουμε να έρθουν έργα ΑΠΕ στην περιοχή, όπως το Υδροηλεκτρικό στο Καταφύλλι που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης (Ιδιοκτησίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ), γιατί θα φέρει έσοδα στα χωριά και ωφελήματα υπέρ των κοινοτήτων και του Δήμου.

 Ο Απ. Σέμπρος, τ. πρόεδρος Δ. Σ., επίσης υπέρ, για έσοδα και έργα στο Δήμο . Γενικά η πλειοψηφούσα τάση στο Δ. Σ. υποστήριξε την με όρους και με αντισταθμιστικά ωφελήματα παροχή σύμφωνης γνώμης στο αίτημα της RENEX .

 Έγινε αναφορά και σε παλιότερες συναφείς αποφάσεις του Δ. Σ. της ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ και τελικά με πρόταση του Γ. Χασιώτη, που επέμεινε υπέρ των Αιολικών για έσοδα και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει συνέχεια, το θέμα αναβλήθηκε σε επόμενο Δ. Σ., όπου θα κληθούν οι εκπρόσωποι της εταιρείας για ενημέρωση και τελική απόφαση.

 * Στα άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης υπήρξε, στα περισσότερα, συναινετικό κλίμα.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το πόσιμο νερό είναι ποιοτικό και χωρίς κανένα πρόβλημα στα είκοσι χωριά μας. Ζήτημα υπάρχει με τη σπατάλη το καλοκαίρι, με πότισμα κήπων κ.λπ. Επίσης απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης είπε ότι στηρίζει, κατά το δυνατόν, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους με τον καθαρισμό των δρόμων, βοσκοτόπων κ.λπ. Ο Δ.Σ. Κώστας Μπαλατσούκας ζήτησε καθαρισμό δεξαμενών . Οι Αντιδήμαρχοι Ν. Τουραλιάς - Γ. Κατσιάνης - Γ. Τσιάκαλος έδωσαν απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας, ύδρευσης, δρόμων, σκουπιδιών όπου η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά αντικειμενική κρίση.

 Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Γ. Κατσιάνης, εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ του Δήμου - πέρασε ομόφωνα και ο Δ.Σ. Θ. Καραγεώργος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού του Δήμου (συνολική δαπάνη περί τα 10.000 €). * Η πρόεδρος Πετρίλου Χρύσα Ντζιαχρήστα, είπε ότι έγινε ο δρόμος στα Βιλέϊκα Πετρίλου και ζήτησε άμεση δημοπράτηση έργου στο Ρέμα Λεύκας .

 Ο πρόεδρος Κουμπουριανών Δημ. Γραβάνης ευχήθηκε, επιτέλους και η κοινότητα του να αποκτήσει σύντομα ασφαλτοστρωμένο δρόμο! ** Στην αρχή της Συνεδρίασης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα βατότητας στους κεντρικούς δρόμους (άξονα Ανατολικής και Μουζάκι-Αργιθέα-Άρτα). Οι λακκούβες, οι νεροφαγιές λίαν επικίνδυνες, οι βράχοι στις "σήραγγες Συκιάς" από γιδοπρόβατα προκαλούν ανησυχία στους οδηγούς...

 Η εργολαβία, όπως προβλέψαμε προ καιρού, έφθασε μόνο μέχρι πριν τον αυχένα Τυμπάνου. Έγινε επίστρωση με νέο ασφαλτοτάπητα σε μήκος περίπου 1.500 μέτρων. Δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρώθηκε η εργολαβία με πίστωση 400 χιλ. ευρώ. Οι δημότες του Νομού πρέπει να ενημερωθούν από αρμόδιους.

 # Πάντως ο Διαπεριφερειακής σημασίας Δρόμος που συνδέει την Καρδίτσα με την Άρτα, εξακολουθεί να θυμίζει..... ολλανδικό τυρί..... άπειρες ... τρύπες!!! με πολλά επικίνδυνα σημεία που ταλαιπωρούν επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγούς και προκαλούν μεγάλη φθορά στα οχήματα....

 Στην κάθοδο Τυμπάνου, στη θέση Ελληνικών (αρχαία),στα Χασιωτέϊκα, στις Σκάλες, στη Συκιά, στην ιρλανδική διάβαση στα Βραγκιανά (κοντά στο πρατήριο καυσίμων), στο Μελάνυδρο και αλλού. # Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να αντιμετωπίσει το αίτημα για ασφαλή κεντρικό δρόμο και να κοιτάξει και προς τη .... νοτιοδυτική δυσπρόσιτη Θεσσαλία! Ακόμα και από το υστέρημα της και με πίεση προς την κυβέρνηση για ειδικές πιστώσεις στο δρόμο Καρδίτσα - Αργιθέα Τύμπανος - Άρτα.

 Είμαστε στο καλοκαίρι, ο κόσμος ανεβαίνει και...... παραπονείται δικαίως!!!"..

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message