Αιτωλ/νία:Eνεργοποιούνται φορείς και κάτοικοι για την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών-Τα έργα και οι λύσεις που προτάθηκαν

26 Απρ. 2022 / 06:34 26 Απρ. 2022 / 06:44 (upd)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου το πρωί στον Αγ. Βλάση Αγρινίου στο Δημοτικό κατάστημα Παρακαμπυλίων ενημερωτική συνάντηση συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από την Λ. Κρεμαστών, σε μιά απ´ τα κάτω προς τα πάνω προσέγγιση των αναπτυξιακών αναγκών της περιοχής, από ανθρώπους και φορείς που γνωρίζουν καλύτερα απ όλους τις ανάγκες του τόπου τους. Δηλ. η τοπική κοινωνία, αναγνωρίζει ανάγκες και προκλήσεις, προτείνει λύσεις και επιλέγει έργα που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα.

Θέμα της συνάντησης ήταν οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, διαδικασία προτάσεων ιδεών ανάπτυξης (για έργα υποδομής από Δήμο/Επαρχεία και από ιδιώτες επενδυτές) και χρηματοδοτικά εργαλεία της επομένης προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027, προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.) καθώς και πρώτες προτάσεις των παραπάνω φορέων. Τα έργα που προτάθηκαν, έχουν και μια συγκεκριμένη χωρική προσέγγιση (περιοχή Λίμνης Κρεμαστών), ώστε να διασφαλίζεται η συγκέντρωση πόρων, σε μια σαφώς οριοθετημένη περιοχή με συγκεκριμένα αναπτυξιακά προβλήματα.

Η προσέγγιση που έγινε, ήταν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση καθώς στην συνάντηση πήραν μέρος διάφοροι παράγοντες και τομείς με σκοπό να εφαρμόσουν από κοινού μια τοπική στρατηγική. Δημιουργήθηκε έτσι μια άτυπη εταιρική σχέση , καθώς ενεπλάκησαν κρίσιμοι παράγοντες του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να δουλέψουν μαζί για να αναδειχθούν έργα και δράσεις.

Την συζήτηση συντόνισε η κ. Αννέτα Κούρτη , με εισηγητή τον κ. Ιπποκράτη Μπιρπίλη.

Στην συζήτηση παρενέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ.Αρης Τασιός, ο οποίος παρουσίασε τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Λίμνη Κρεμαστών, καθώς και αυτά που πρόκειται να γίνουν. Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Δ.Σκορδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ των 2 Περιφερειών και των 4 Δήμων της Λίμνης με θέμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 2022».

Ist möglicherweise ein Bild von 6 Personen, Personen, die stehen, Karte, außen und Text

Ακολούθησε εκτενής διάλογος για προτάσεις φορέων, όπως και καταγραφή προτάσεων των φορέων, οι οποίες εν συντομία είναι:

Ιδέα/Πρόταση - Άτομο ιδέας/πρότασης

Αξιοποίηση πηγής νερού στην θέση << Παρμακούλα >> της κοινότητας Χαράστης. ( πάνω στο μονοπάτι Χούνης-Αγαλιανού)

(Άγγελος Κούτσικος)

____________

· Διάνοιξη πεζοπορικών μονοπατιών στην περιοχή Χούνης Αιτ/νιας και σύνδεση τους με τα μονοπάτια γειτονικών χωριών.

· Επισκευή του σχολείου Χούνης στη θέση Πατέλης Χούνης Αιτ/νιας για χρήση ως λαογραφικού μουσείου.

Μελέτη από μηχανικό του Δήμου Αγρινίου για το κόστος της επισκευής υπάρχει. Το κόστος πλήρης επισκευής είχαν βγάλει νομίζω 70.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της Χούνης γνωρίζει.

(Κούρτης Σπυρίδων)

_____________

· Ανακατασκευή παλαιού νερόμυλου με αντίστοιχη διαμόρφωση της γέφυρας και του περιβάλλοντα χώρου του καταρράκτη

· Ανακατασκευή μονοπατιών από τις βρύσες και πλατεία του χωριού προς τον παλαιό νερόμυλου και καταρράκτες ( απόσταση 200m.)

(Δημάκης Απόστολος)

____________

•Δημιουργία Ξενώνων

•Αξιοποίηση λίμνης και νησίδων Κρεμαστών

•Δημιουργία κέντρου πολιτισμού

•Δημιουργία κέντρου Δασοπροστασίας Εθελοντών

•Διαμόρφωση σχολείου Πατέλης

(Παπαζαχαριας Μιχάλης)

____________

· Λουτρά Βάλτου ( έχουν κατατεθεί χρήματα στο παρατατικός αντιδάνειων στο παρελθόν. αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από μεριά Αιτ/νίας)

(Δίπλας Αθανάσιος)

____________

Ανακαίνιση του σχολείου της Χούνης με σκοπό την δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων καθώς και υποδομών τέτοιων ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος επισκέπτης.

(Γανίτας Κυριάκος)

(Γανίτας Μιχάλης)

____________

· Μονοπάτι στον Άγιο Βλάση ( Διαδρομή: Προφήτης Ηλίας- Μεγάλη Βρύση-Πλατεία και Παλαιό Γέφυρα- Παλαιό Δημοτικό και Γυμνάσιο-Κλίμα -Σοβολακίτικα- Προφήτης Ηλίας)

· Αγροτική οδοποιία στον Άγιο Βλάση (Ασφαλτόστρωση Ναού Αγίου Βλασίου και Αγίου Γεωργίου)

· Εστιατόριο που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να στηριχθεί καμία τουριστική υποδομή όπως ξενώνες.

(Ηλίας Υφαντής)

____________

· Μονοπάτι πεζοπορικό Χούνη- Διάσελο - Τσοκα- Οροπέδιο-Παλούκι- Διάσελο Σταυροχωρίου- Αγία Παρασκευή Αλέστια ( μήκος 20 χλμ.)

· Ανάδειξη- συντήρηση- διαμόρφωση- προβολή χώρων της Βρύσης και του παλαιού νερόμυλου

· Χαρακτηρισμός παραδοσιακου οικισμού -Αναπλαση- συντήρηση κτιρίων- ανάδειξη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

· Οργάνωση ποδηλατικών αγώνων σε χωματικη διαδρομή γύρω της λίμνης ( μήκος 24χλμ.)

· Ανάδειξη Αλεστιωτικου Φαραγγιού

(Γιάννης Καρακάσης)

Λίμνη Κρεμαστών: Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας (Photos) -  AgrinioTimes.gr

______________

· Μονάδα παραγωγή ρεύματος στο ρέμα στην Χούνη ( το νερό θα μεταφερθεί από την παλιά Χούνη προς Ριο και μετά θα κατεβει προς γεφυρα όπου και θα είναι η μονάδα παραγωγής ρεύματος)

· Κλαμπ αυτοκινήτων 4×4. ( Διαδρομή που θα σχεδιαστούν από Άγιος Βασίλειος, Χαράστη, Ψιλόβραχο, Αγία Τριάδα, Φτελιά, Αλέστια, Σκιαδέικα, Λάκος, Άγιος Βασίλειος

(Γερογιάννης Δημήτριος)

______________

· Το ζήτημα της κατολίσθησης πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε να αναπαλαιωθει κάθε σπιτι/κτίσμα καθώς και να οικοδομήθηκε νέα σπίτια, μαγαζιά, εστιατόρια.

· Έτσι λύνεται και η παρεμπόδιση των πολιτών με σπουδαίο ενδιαφέρον για επένδυση στον τόπο μας. << Δεν μπορούμε να μείνουμε, δεν μπορούμε να χτίσουμε, δεν μπορούμε να εργαστούμε>>

· Πρωταρχικός σημασίας και εκ μέρους όλων των συγχωριανων μας εφιστουμε την προσοχή στην ασφαλτόστρωση των δρόμων μας στον Ψιλόβραχο. Ο κόσμος υποφέρει αλλα και κινδυνεύει καθώς πολλά βράχια πέφτουν δίπλα από τον δρόμο και πορει να προκαλέσουν και ατυχήματα.

· Επίσης εγώ και η αδερφή μου με μεγάλο ρομαντισμό και μεράκι αιτούμαστε την ίδρυση ενός φεστιβάλ έκθεσης που θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί ως ετήσιο και να πραγματοποιηθεί σε κάποιον χώρο όπως το σχολείο. Το φεστιβάλ θα περιέχει σεμινάρια μαγειρικής, τοπικών προϊόντων, κεράσματα, γεύσεων.

· Τρανή μας επιθυμία είναι και ένα εναέριο μονοπάτι πάνω από την περιοχή της κατολίσθησης στον Ψιλόβραχο, πάνω από τους τεράστιους βράχους. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν την σκληροτράχυλη θέα του βουνού συνάμα με το άγριο δάσος. Αλλά ακόμα πιο φανταστική υπόσταση αποκτά το τοπίο την νύχτα που η αγριάδα του Παρθένου βουνού λούζεται από το φεγγαρόφωτο και τη μένουν τα αστέρια. Να σημειωθεί ότι ο χώρος στερείται φωτομόλυνσης.

· Στην περιοχή της Αγίας Δευτέρας στον χώρο της εκκλησίας στον Ψιλόβραχο υπάρχει μηδαμινή φωτορύπανση. Επίσης υπάρχει μια κρεμαστή γέφυρα που οδηγεί στο ιστορικό εκκλησάκι που χτίστηκε αιώνες πριν αλλά και στην διαδρομή προς το εκκλησάκι υπάρχουν αιτωλικά τείχη. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη επιθυμούμε να χτιστεί ένα deck στον χώρο της εκκλησίας που θα χωράει 30- 40 άτομα γιατί ο χώρος τώρα είναι περιορισμένος. Έτσι θα έχουμε πανοραμική θέα του χωριού του Αγίου Γεωργίου τα Άγραφα, την λίμνη Κρεμαστών. Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να διεξαχθεί αρχαιολογική έρευνα για τα τείχη ώστε να αναδειχθεί η ιστορία από τα μέρη μας και να διαδοθεί μέσω τουρισμού και επισκεψιμοτητας.

· Αιτούμαστε δωρεάν wifi στους δημόσιους χώρους του χωριού και ιδιαίτερα στην Χούνη που λείπει η κεραία

· Συνοπτικά: • 100 m πλακόστρωτα

· Δημιουργία θέσεων parking

· φωτοβολταϊκό φωτισμό

· συντήρηση κρεμαστή γέφυρας

· αναπαλαίωση Ναού

· ηλεκτροδότηση με ΔΕΗ ή Netmetering

· συμπληρωματικό κατάστρωμα θέσεων θεάς deck

(Μαργαρίτα Παπανικολάου)

(Ελένη Παπανικολάου)

______________

• Συνεργασία με ελαιοπαραγωγούς για πρόσκληση τουριστών στην διαδικασία παραγωγής λαδιού ( μάζεμα ελιών και ελαιοτριβείου)

• Συνεργασία με αγρότες για πρόσκληση τουριστών στην παραγωγή λαχανικών αλλα και προϊόντων όπως τυρί.

•Συνεργασία με ντόπιους οδηγούς και Δήμο Αγρινίου για τον καθαρισμό- την διάνοιξη- σήμανση πεζοπορικών διαδρομών.

• Έκθεση πάγκων με τοπικά προϊόντα

• Σεμινάρια τοπικής μαγειρικής

• Έκθεση παραδοσιακών στολών νομού.

(Ραυτοπούλου Έλενα)

____________

Ιδέες πεζοπορίες, ράφτινγκ, κανό, καγιάκ, πλατφόρμα στη λίμνη - βλέπε eMail στον Ιπποκράτη Μπιρμπίλη

(Ιωάννης Κούρτης)

(Λάμπος Φαρμάκης)

_____________

· Δημιουργία μονοπατιού γύρω από τη λίμνη για πεζοπορία, ποδηλασία (και αγώνες ποδηλασίας) με σταθμούς ξεκούρασης και αναψυχής (π.χ. παγκάκια, καντίνες, βρύσες, κιόσκι ή δέντρα για σκιά και πικνίκ...) με ανάλογες ταμπέλες και υλικό φωτογραφίας και ενημμέρωσης σχετικά με τα βυθισμένα χωριά και την ιστορία του συγκεκριμένου σημείου

· Δημιουργία κτηρίου information point στην επισκοπή με πυθανότητηα προβολής του υπάρχων βίντεο-υλικού της ΔΕΗ σχετικά με τη δημιουργία του φράγματος και λίμνης (στα ελληνικά, αγγλικά και εάν γίνεται και γερμανικά)

· Δημιουργία ενός ελληνογερμανικού ιστορικού μονοπατιού από Αγρίνιο μέχρι Καρπενήσι το οποίο περνάει από την Επισκοπή Ψιλοβράχου και τη γέφυρα Επισκοπής. Μετά την απαιτούμενη ιστορική μελέτη το μονοπάτι θα περιέχει μνημεία μνήμης & ειρήνης για τους πεσόντες του 2ου Π.Π., τα οποία θα δημιουργηθούν από έλληνες και γερμανούς καλλιτέχνες σε κάθε χωριό ή πόλη που καταστράφηκε το 1943/44 από τα γερμανικά στρατεύματα, οι σταθμοί με τα μνημεία θα έχουν ταμπέλες ενημέρωσης (σε ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα) και θα υπάρξει ανάδειξη του μονοπατιού στο internet.

· εκδρομές σε σπήλαια της περιοχής (ρώτα Κωνσταντίνος Μπακωλίτσας - Konstantinos Bakolitsas)

(Αννέτα Κούρτη)

(Annette Courtis)

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message