Ημερίδα για τα αιολικά έργα και τις ΑΠΕ στο Αγρίνιο(Φώτο+Βίντεο)

02 Οκτ. 2018 / 12:34 02 Οκτ. 2018 / 12:47 (upd)

 

Στη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και οι Ενεργειακές Κοινότητες «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμόεσσα Ακαρνανία», με θέμα την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου των 34 έργων στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 168Mw, που έχουν δρομολογηθεί.

Όπως με έμφαση επισημάνθηκε από τους ομιλητές, το όλο εγχείρημα έχει διττό χαρακτήρα: Την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα («να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του αέρα, για να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας περισσότερο καθαρό αέρα») και ταυτόχρονα τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, ώστε να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε τη φτώχεια μας και να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας. Όπως, μάλιστα, εξήγησε και ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Δημήτρης Τσέκερης στην τοποθέτησή του (ο υπουργός Γ. Σταθάκης δεν παρέστη λόγω σοβαρής ανειλημμένης υποχρέωσης), οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί και έχουν ως βασική τους αρχή τη διάχυση του οφέλους στα µέλη της ενεργειακής κοινότητας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Το στοιχείο της τοπικότητας είναι κεντρικό στο σχεδιασμό τους, καθώς βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα. Και αυτό ακριβώς ξεκίνησε με την ημερίδα που μόλις ολοκληρώθηκε… Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτά τα οφέλη αναφέρθηκαν τόσο ο βουλευτής Αιτ/νιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος, δηλώνοντας ότι είναι και θα είναι παρών σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Βασίλης Φωτάκης κατά το χαιρετισμό που απηυθύναν στην εκδήλωση, εστιάζοντας αμφότεροι στη δυνατότητα μετάβασης πλέον σε αποκεντρωμένες, αποδοτικότερες και καινοτόμες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά, η οποία σχολίασε την εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών ως ένα απολύτως αισιόδοξο για τον τόπο μήνυμα Ο σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Τσέκερης, παρουσίασε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο και εξήγησε ότι με τον Ν. 4513/2018 υιοθετείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. από τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας έτσι τις ίδιες ενεργό μέρος στην προώθηση των Α.Π.Ε στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 18% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας µε βάση την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, µε υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και µε το βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, επικεντρώθηκε στα βασικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του επενδυτικού σχεδίου για την Αιτωλοακαρνανία, κάνοντας λόγο για ένα νέο, σημαντικό και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τον τόπο. Εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο προηγήθηκε η συστηματική δουλειά ετών και δεν παρέλειψε, φυσικά, να επισημάνει ότι αυτή η επένδυση δεν θα ήταν ποτέ εφικτή αν δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο-εργαλείο ενεργειακής ανάπτυξης, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να μπορούν όλοι όσοι το επιθυμούν να συμμετέχουν και το όφελος να μην αφορά κάποιον μεγαλοεπενδυτή ενδεχομένως, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας: «Με αυτή την επένδυση πάμε μπροστά. Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Διασφαλίζουμε εισόδημα για τον τόπο, για όλους εσάς που θα μπείτε ως μέλη στις Ενεργειακές Κοινότητες. Καταθέσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα το μεγαλύτερο ενεργειακό σχέδιο στη χώρα. Δεν είναι ένα σχέδιο που αφορά την Ένωση, δεν είναι μια “κλειστή” επένδυση. Μας αφορά όλους. Αφορά την Αιτωλοακαρνανία συνολικά. Το έχουμε ξανακάνει με τα φωτοβολταϊκά, επενδύοντας τότε, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, περισσότερα από εκατό εκατομμύρια. Τότε, κάποιοι δεν μας πίστεψαν, δεν ακολούθησαν. Οι περισσότεροι από πεντακόσιοι που το έκαναν όμως, έχουν σήμερα ένα σταθερό εισόδημα. Σήμερα, είναι οι ίδιες οι εξελίξεις που μας δείχνουν το δρόμο. Και αν δεν είμαστε όλοι εμείς που θα επενδύσουμε στις ΑΠΕ, θα το κάνουν άλλοι για εμάς. Και το όφελος δεν θα είναι της κοινωνίας».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επενδυτικού σχεδίου παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο Μηχανοργάνωσης και Επιδοτήσεων της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννη Κάτρη, με χάρτες και επεξηγηματικά διαγράμματα, που αποτύπωναν όλη την εξέλιξη, μέχρι την ολοκλήρωσή του, αλλά και την οικονομική απόδοση για όσους μετέχουν. Συμπληρωματικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kiefer TEK και τεχνικός σύμβουλος υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου κ. Χρήστος Πετρόχειλος εξήγησε τα στάδια υλοποίησης, καλώντας κάθε αρμόδιο να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα, αίροντας τα όποια πιθανά εμπόδια. Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να κάνουν δικό τους το έργο.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ανεμογεννήτριες

Με μεγάλη προσέλευση ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του γραφείου για την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών-μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμόεσσα Ακαρνανία», για την υλοποίηση των 34 συνολικά αιολικών έργων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, μετουσιώνοντας σε πράξη την ίδια την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι και επιχειρείν», στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που χαρακτηρίζει το συνεταιρισμό, έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στη μεγάλη επένδυση, ώστε το οικονομικό αποτύπωμα να γίνει πράγματι υπόθεση της τοπικής κοινωνίας.

Η αιολική ενέργεια περνά στα χέρια των πολιτών και το «επενδύουμε εμείς για εμάς» γίνεται πράξη. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν αναλυτικότερα να ενημερώνονται για το διαδικαστικό σκέλος και να υποβάλουν την αίτηση εγγραφής τους στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23, καθημερινά από 8:00 το πρωί έως 15.30 το μεσημέρι  και από 17:30 το απόγευμα έως 21:00 το βράδυ.Τηλέφωνο για ραντεβού: 2641.0.69046 και 2641.0.69047. 

 

ΔΤ

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message