Πώς να παραμείνεις σε φόρμα στην περίοδο της καραντίνας

03 Δεκ. 2020 / 11:28 03 Δεκ. 2020 / 11:45 (upd)

Καραντίνα σημαίνει εγκλεισμός και περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων. Σημαίνει όμως και περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι και κατά συνέπεια… κοντά σε πειρασμούς του ψυγείου ή της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο μένουμε σπίτι είναι πολύ πιθανό να μας ανοίξει η όρεξη ή να επιδοθούμε σε διατροφικές ατασθαλίες θέλοντας να μας ανεβάσουμε λίγο τη διάθεση και να μας φτιάξουμε το κέφι. Ποιος μπορεί άλλωστε να πει όχι σε μια λαχταριστή πίτσα ενόσω παρακολουθεί μια ταινία στην τηλεόραση ή πόσο εύκολο είναι να σταματήσουμε να “τσιμπολογάμε”, ανοίγοντας κάθε τόσο το ψυγείο. 

Για όσο διάστημα και εάν διαρκεί μια καραντίνα και αναγκάζεσαι να μένεις σπίτι υπάρχει μερικά χρήσιμα tips και μυστικά τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις με κλειστά μάτια για να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος, να μην “τσιμπήσεις” 5-6 κιλάκια και φυσικά να μην καταλήξεις κάνοντας υπερβολές. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι την περίοδο της καραντίνας είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μας δώσει ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι και παραγωγικοί. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο ΕΟΔΥ που διευκρινίζει πως μένουμε σπίτι αλλά μένουμε σωματικά δραστήριοι και τρεφόμαστε σωστά για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στη μάχη απέναντι στον Covid-19. 

Ας δούμε όμως 4 μυστικά που θα μας διατηρήσουν στα κιλά μας: 

1. Υγιεινά σνακ

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη διατροφική κραιπάλη είναι το να αποφύγουμε τα “τσιμπολογήματα”. Δεν είναι εύκολο! Ειδικά όσο είσαι μέσα στο σπίτι οι πειρασμοί τριγύρω είναι πολλοί, ωστόσο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να στραφούμε στα υγιεινά σνακ. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει αρχικά να αλλάξουμε τον τρόπο που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ: αντί για σοκολάτες, ανθυγιεινά σνακ, συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούμε να επιλέξουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να γεμίσουμε το καρότσι μας με αυτά καθώς και με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. 

Ένας πρακτικός τρόπος για να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε έναν τέτοιο στόχο και να αποφύγουμε τους πειρασμούς στα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι το να προετοιμάσουμε λίστα με τα ψώνια μας. Μπορείτε να εντοπίσετε στο φυλλάδιο ΑΒ, στον κατάλογο προσφορών των Lidl ή στην ιστοσελίδα του Μασούτη, τα υγιεινά σνακ που σας ενδιαφέρουν, να κάνετε μια λίστα με αυτά και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ της αρεσκείας σας και να προμηθευτείτε μόνο ότι γράφει η λίστα σας. Έτσι, όταν σας πιάσει η… λιγούρα στο σπίτι και θα θέλετε κάποιο γλυκό, αντί για σοκολάτες θα έχετε γιαούρτι με μέλι, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς που αποτελεί ένα άκρως υγιεινό σνακ. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πηγή: I E - Unsplash 

2. Μην ξεχνάτε τη γυμναστική

Το ότι μένουμε σπίτι περισσότερες ώρες της ημέρας δεν σημαίνει ότι χάνουμε τη φόρμα μας ή ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Εάν μπορείτε να βγείτε σε κάποιο ανοιχτό σημείο δίπλα στη φύση για ένα σύντομο περπάτημα ή λίγο τρέξιμο τότε κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα στο να παραμείνετε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. 

Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο app ή να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube με συμβουλές για γυμναστική στο σπίτι και να αθληθείτε μέσα στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο σας. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής και αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να άθληση. Ο μεταβολισμός σας θα παραμείνει “ξύπνιος” και ο οργανισμός σας υγιής και ισορροπημένος. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

3. Πιείτε νερό!

Πηγή: Johnny McClung - Unsplash 

αντάζει απλό ωστόσο οι περισσότεροι το ξεχνάμε. Το νερό είναι ένα πολύτιμο συστατικό για κάθε οργανισμό και δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας. Μπορεί να μην μας βοηθάει να αδυνατίσουμε, ωστόσο το νερό μας προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού και εκτός του ότι συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, μας επιτρέπει να τρώμε λιγότερο ή πιο απλά να… ξεγελάμε την πείνα μας. Γεμίστε δύο μικρά μπουκαλάκια νερό και καταναλώστε τα σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταναλώστε έξτρα νερό όταν γυμνάζεστε, καθώς ο οργανισμός μας χάνει υγρά και βοηθήστε με αυτό τον τρόπο το σώμα σας να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση. 

4. Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό

Περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι πολλές φορές σημαίνει και περισσότερο… fast food. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απολαμβάνοντας μια ταινία ή παρακολουθώντας μια σειρά, στρέφονται στην εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Καταναλώνοντας όμως fast food αυξάνεται ο κίνδυνος να πάρουμε έξτρα βάρος, ειδικά την περίοδο της καραντίνας που κινούμαστε λιγότερο. Συνεπώς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και να στραφείτε στα σπιτικά γεύματα και στα υγιεινά σνακ. Μπορείτε να προετοιμάσετε το φαγητό σας για μερικές ημέρες και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο, εάν δεν θέλετε να μαγειρεύετε σε καθημερινή βάση ή διαφορετικά μπορείτε να δείτε το μαγείρεμα σαν μια παραγωγική, ευχάριστη και δημιουργική ασχολία για να περάσετε την καραντίνα σας! 

Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή αγοράς λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών αλλά και το “άκυρο” στο delivery σε συνδυασμό με την καθημερινή γυμναστική μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος κατά την περίοδο της καραντίνας. Για όσο διάστημα μένουμε σπίτι πρέπει να φροντίσουμε τον οργανισμό μας και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της καραντίνας δεν απομακρύνει απλά το ενδεχόμενο να παχύνουμε, αλλά αποτελεί και την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στην πανδημία

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message