Συνταγματική Αναθεώρηση:Τέρμα στην ασυλία των υπουργών

26 Νοε. 2019 / 01:15 26 Νοε. 2019 / 01:39 (upd)

Με εννιά σημαντικές διατάξεις η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Με εννιά σημαντικές διατάξεις από τις συνολικά 49 που πρότειναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Οι εννέα συνταγματικές αλλαγές αφορούν:

Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους.  Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.

Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών».  Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»

Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών

Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα  άρθρο  101).  Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Tα πολιτικά συμπεράσματα

Τα πολιτικά συμπεράσματα σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από τη διαδικασία είναι ότι η ΝΔ όχι μόνο κατάφερε και πέρασε τις προτάσεις της, αλλά στην πλειοψηφία τους ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Από τα εννέα άρθρα που τροποποιήθηκαν μόνο δύο (Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και Επιλογή Μελών Ανεξάρτητων Αρχών) ψηφίστηκαν μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Τα υπόλοιπα επτά ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία που σε ορισμένες διατάξεις (Ποινική Ευθύνη Υπουργών,  Ψήφος Ομογενών, Θέσπιση Λαικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας) ξεπέρασαν τις 200 ψήφους. Αντίθετα καμία από τις προτάσεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Το σημαντικότερο κέρδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ψήφος των ομογενών. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι η διάταξη υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να βρεθεί απομονωμένη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά με σοβαρές αξιώσεις και για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ως γνωστόν για να εφαρμοστεί απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το συγκεκριμένο συνταγματικό άρθρο έλαβε σήμερα 212 ψήφους. Ακόμα όμως και αν δεν ψηφιστεί από το ΜεΡΑ 25 δεν πρόκειται να προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια διότι και χωρίς τους εννέα του Γιάνη Βαρουφάκη σχηματίζεται πλειοψηφία 205 βουλευτών.

 Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά μόνο στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή: ΝΑΙ 179, ΟΧΙ 117, «ΠΑΡΩΝ» 1

 Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυση της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα».

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message