Ομιλία Κ.Κοντογεώργου στην υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών

30 Μαρ. 2018 / 11:51

 Για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των ορεινών περιοχών και δει της Ευρυτανίας μίλησε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ.Κώστας Κοντογεώργος κατα την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών στην Βουλή.

Ολόκληρη η ομιλία Κοντογεώργου έχει ως εξής..

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σε όλους.

Κύριε Πρόεδρε, ξεκινάω με την επισήμανση σας και την παραδοχή σας ότι αδικήσατε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα τους ορεινούς όγκους της χώρας στη συζήτηση της Επιτροπής και ως εκ τούτου, πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μας απασχολήσουν περισσότερο χρόνο σε ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, αν και κατά τη γνώμη μου, τα βασικά χαρακτηριστικά των απομονωμένων ορεινών περιοχών είναι κατά κύριο λόγο, κατά την πλειονότητά τους, ίδια με τα χαρακτηριστικά των μικρών νησιών. Για παράδειγμα, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν, όσον αφορά την πληθυσμιακή συρρίκνωση ή την πληθυσμιακή γήρανση, είναι χαρακτηριστικά που παρατηρούνται και στις δύο περιοχές και στα μικρά νησιά της χώρας και στις ορεινές περιοχές, όπως και η απομόνωση, γενικά η απομόνωση. Είναι χαρακτηριστικά που είναι κοινά. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει σε αυτά να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και βεβαίως να εξειδικεύσουμε και προτάσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες πλέον, γιατί, κύριε Πρόεδρε, δεν θα πάψω να λέω ότι το χάσμα το αναπτυξιακό που υπάρχει μεταξύ των ίδιων των περιφερειών, είναι τεράστιο και εγώ εδώ παράδειγμα από τη δική μας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως γνωρίζετε, στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης είναι στο στόχο 2. Φανταστείτε η Ευρυτανία, η οποία είναι τελευταία με κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα στους οικονομικούς δείκτες της χώρας, να είναι στο στόχο 2 και να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί πόρους από το στόχο 1 που είναι η σύγκλιση, η κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.. Φανταστείτε πόσο άδικο είναι οι οικονομικοί δείκτες που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων και Σχηματαρίου, να επηρεάζουν μια ολόκληρη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της.

Αυτό στο παρελθόν, κύριε Πρόεδρε, από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε μετριαστεί με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με τα οποία είχαν στηριχθεί περιοχές, όπως είναι η Ευρυτανία και η Περιφέρεια, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών, που κατά κύριο λόγο στο στόχο 2 δεν αντιμετωπίζονται στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. 

Άρα, λοιπόν, ένα από τα πρώτα μελήματά μας θα πρέπει να είναι η εξειδίκευση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων σε περιοχές, ορεινές και νησιωτικές, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό υπάρχει παντού στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το δούμε και σε εθνικό δικό μας επίπεδο και αυτό δεν μας το αποκλείει η Ε.Ε.. Θα πρέπει να βρούμε εμείς τη δομή και τον τρόπο συγκρότησης των επιχειρησιακών μας προγραμμάτων, ούτως ώστε να αποτελούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα μέσα στα προγράμματα και του Ταμείου Συνοχής και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε..

Η απομόνωση, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνον όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, που επισήμανε ο κύριος συνάδελφος. Για το μεταφορικό ισοδύναμο που έχετε κάνει και γίνεται μια μεγάλη αναφορά μόνο στις νησιωτικές περιοχές, πρέπει να ισχύει και για τις ορεινές περιοχές. Γιατί όπως ξέρετε στις ορεινές περιοχές ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το αυτοκίνητο, η συγκοινωνία, δηλαδή. Άρα, λοιπόν, το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να ισχύει για τις ορεινές περιοχές με την επιδότηση των κατά τόπους ΚΤΕΛ για τη δημόσια συγκοινωνία, γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζετε ότι στις περισσότερες περιοχές -και θα αναφέρω ξανά για παράδειγμα την Ευρυτανία- η συγκοινωνία που γίνεται με μικρά λεωφορεία ή οτιδήποτε άλλο, ενισχύεται από την τοπική αυτοδιοίκηση με πόρους που δεν υπάρχουν στην ουσία, αφού ξέρετε τι έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα στην οικονομική κρίση που βρίσκεται η χώρα. Άρα, λοιπόν, το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι μόνον προνόμιο των μικρών νησιών ή αν θέλετε, υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα μικρά νησιά, στη νησιωτική χώρα, αλλά είναι και στις ορεινές περιοχές.

 

Υπήρχε νόμος στο παρελθόν για αυτό και πρέπει να ξαναενεργοποιηθεί με το κοινό ταμείο των εύρωστων ΚΤΕΛ για την ενίσχυση των μικρών ΚΤΕΛ των ορεινών περιοχών για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στους πολίτες για δημόσια συγκοινωνία. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και να συμπεριληφθεί και για τα νησιά αλλά και για την ορεινή Ελλάδα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το ενεργειακό ισοδύναμο. Αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς μας κάθε πολίτης ή για την μόλυνση  από την καύση των στερεών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πληρώνουμε όλοι μας αυτά πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ξέρετε αυτό. Δεν πρέπει να δούμε και την έννοια όταν υπερεκμεταλλεύεται ένας φυσικός πόρος σε μία περιοχή όπως είναι π.χ. τα νερά της Ευρυτανίας της Δυτικής Ελλάδας με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα. Δεν πρέπει να πληρώνουν και οι παραγωγοί το ισοδύναμο αυτό στις τοπικές κοινωνίες;

 Το φράγμα Κρεμαστών  δεν πρέπει η ΔΕΗ να πληρώσει αυτό που πληρώνουν όλες οι ΑΠΕ από τη στιγμή κατά την οποία μπήκε στον ανταγωνισμό το 3% στις τοπικές κοινωνίες; Θα πρέπει να το δούμε και αυτό για να εξασφαλίσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο εξασφαλίζει ισονομία και ισοπολιτεία σε όλη τη χώρα. Ενώ οποιαδήποτε άλλη μορφή εκμετάλλευσης ΑΠΕ αυτή τη στιγμή πληρώνουν με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στις τοπικές κοινωνίες παρακρατείται  από την ίδια την ΔΕΗ από το ΔΕΣΜΗΕ και αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες το 3% από την εκμετάλλευση ενός φυσικού πόρου ή του αιολικού δυναμικού είτε του ηλιακού δυναμικού μιας περιοχής είτε του μικροηλεκτρικού δυναμικού.

Η ΔΕΗ γιατί να εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία τη στιγμή που υπερεκμεταλλεύεται ένα τόσο σπουδαίο υδάτινο πόρο. Για παράδειγμα θα σας πω μόνο το φράγμα Κρεμαστών στον Αχελώο για να μη βάλω τα … φράγματα μέχρι τις εκβολές του Αχελώου στη θάλασσα. Είναι τρία φράγματα μόνο το φράγμα των Κρεμαστών είναι 450 MW και η υπερεκμετάλλευση αυτή τη στιγμή κατά την οποία έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρυτανικής γης το πιο παραγωγικό θα μου πεις αποζημίωσε την εποχή που το κυρίευσε σημασία έχει όμως ότι σταμάτησε να υπάρχει και να παράγει για τον τόπο. Δεν έχει καμία κοινωνική υποχρέωση η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες; Δεν είναι ώριμο το αίτημα, δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να το επανεξετάσουμε το θέμα και κατά την γνώμη μου όχι μόνο ώριμες είναι αλλά επιβάλλεται αυτό να εξεταστεί σε επίπεδο και δεν ισχύει μόνο για την Ευρυτανία ισχύει και για τις άλλες περιοχές της χώρας.

Κύριε Πρόεδρε, η αίσθηση της απομόνωσης της ανασφάλειας που υπάρχει στις ορεινές περιοχές είναι γνωστή σε όλους και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και από τις ερωτήσεις όλων των συναδέλφων που υπηρετούν τις ορεινές περιοχές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές ότι ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή κοινωνία για την απαλλαγή από αυτή την αίσθηση απομόνωσης είναι η επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε εν έτη 2018 και να συζητάμε ακόμα εάν θα επεκτείνουμε τα ευρωζωνικά δίκτυα σε όλη την ορεινή Ελλάδα και στην μικρή νησιωτική Ελλάδα τη στιγμή κατά την οποία ένα παράδειγμα θα σας φέρω, απέναντι από την Τουρκία που βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα από πλευράς κοινωνικής εξέλιξης να έχει πετύχει αυτό το στόχο ή η Αλβανία. Είναι αδιανόητο και κατά την γνώμη μου και εδώ θα κάνω πρόταση ελεύθερο internet στις ορεινές περιοχές και στα μικρά νησιά της χώρας. Το internet είναι μέσο εκπαίδευσης, μέσο επικοινωνίας είναι σπάσιμο του φράγματος της απομόνωσης.     

 

Ένα άλλο σημείο σημαντικό και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε, όσο και αν φαίνεται απλό για πολλούς από εμάς εδώ μέσα. Η επιδότηση της θέρμανσης. Ξέρετε, ότι στην Ευρυτανία ακόμη και σήμερα το πρωί είχε -3 βαθμούς και χιονίζει κάθε μέρα; Και εδώ η Αθήνα έχει 20; Δεν μπορεί να εξισώνονται η Ευρυτανία, ούτε με τη Φθιώτιδα, ούτε με την Αττική, ούτε με την Πελοπόννησο, ούτε με την Κρήτη. Στις ορεινές πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και πρέπει να δοθεί επιδότηση θέρμανσης. Όχι πετρελαίου. Το ξεκαθαρίζω αυτό, επιδότηση στις ορεινές περιοχές θέρμανσης, γιατί άλλος χρησιμοποιεί πετρέλαιο, άλλος χρησιμοποιεί ξύλα, τα νοικοκυριά όλα υποφέρουν, όλα αυτά πληρώνονται: Ή είναι πετρέλαιο, ή είναι ξύλα, ή είναι φυσικό αέριο, ή οτιδήποτε άλλο, πληρώνεται. Επιδότηση θέρμανσης, λοιπόν, και μάλιστα, γενναία επιδότηση θέρμανσης, για να εξασφαλιστεί ισονομία σε όλη τη χώρα. Και πρέπει να ασχοληθούμε επ’ αυτού του θέματος και πρέπει κάποια στιγμή να θεσμοθετηθεί με κριτήρια πλήρως αντικειμενικά και όχι ψηφοθηρικά και πόσοι ψηφίζουν σε κάθε περιοχή.

Εγώ, θα τα έλεγα όλα αυτά που αναφέρω κύριε Πρόεδρε, με μια λέξη: Αναπτυξιακό Ισοδύναμο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ορεινή περιοχή, όπως και σε νησιωτική περιοχή. Η υπανάπτυξη αυτή που παρατηρείται για την εξίσωση, για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλη την Περιφέρεια, θα πρέπει αυτό να αποτελέσει το Αναπτυξιακό Ισοδύναμο, να αποτιμηθεί με αντικειμενικά κριτήρια και να αποδοθεί στους τοπικούς φορείς και στις τοπικές κοινωνίες. Είναι πάρα πολύ αναγκαίο.

Δεν θέλω να εξειδικεύσω θέματα τα ποια αφορούν π.χ. θέματα παιδείας. Θέματα Παιδείας. Ανέφερα προχθές και στην Επιτροπή Περιφερειών θέματα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Κάποιος συνάδελφος, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Θηβαίος ήταν, ο οποίος ανέφερε την ελλειμματικότητα στην Κεντρική Ελλάδα,  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και με ένα ή δύο Τ.Ε.Ι. συνενωμένα τα οποία λέει ότι παραπαίουν ή οτιδήποτε άλλο.

Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να μας απασχολήσει για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Κάθε εξειδικευμένη γνώση πρέπει να χωροθετείται στο χώρο που μπορεί να αποτελέσει και το φυσικό εργαστήριο. Ο νομός Ευρυτανίας, είναι ο μοναδικός νόμος στη χώρα με την μεγαλύτερη δασοκάλυψη. Βάσει της UNESCO είναι ο πρώτος νόμος σε καθαρότητα περιβάλλοντος και σε αρχέγονα βάση στην χώρα αλλά και σε μεγαλύτερη δασοκάλυψη και τρίτος στον κόσμο. Πρώτος νόμος στην Ευρώπη και τρήτος στον κόσμο με τα κριτήρια της UNESCO. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και να φύγει το Τ.Ε.Ι. του Δασικού και Φυσικού Περιβάλλοντος, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε Δασολογική Σχολή, μια και ο νομός Ευρυτανίας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό εργαστήριο. Όλα εκεί υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι στην Ιερά Οδό η Δασολογική Σχολή! Δεν γίνεται!

Όπως επίσης, το είπαμε και προηγουμένως και στα θέματα Υγείας. Η εξασφάλιση του συστήματος ασφαλείας του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα. Το είχαμε πει και όταν είχαμε κάνει και την συζήτηση με το ΕΚΑΒ. Ενώ, ο κ. Κρεμαστινός έλεγε για μονάδες κινητές με απεμπανειδωτή, συνοδεία γιατρών, και εμείς λέγαμε η εξασφάλιση ενός 4X4 ασθενοφόρου στην δυτική Ευρυτανία, ώστε να μπορούν να γίνονται κάπως ανθρώπινες οι διαδικασίες μεταφοράς ενός ασθενή στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Για να δείτε πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει. Αυτό λέγαμε και αυτό εννοούμε. Ή στην αίθουσα ενός κέντρου υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Που επιτέλους, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, η θεσμική πρόβλεψη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού πραγματικά αξιοποιήθηκε από την παρούσα διοίκηση των Υπουργείων Υγείας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά υπηρετούν οπλίτες γιατροί σε περιφερειακά ιατρεία και είναι ένα θετικό μέτρο. Για πρώτη φορά! Που υπήρχαν κενά περιφερειακά ιατρεία για αρκετά χρόνια.

Έρχομαι και στον παραγωγικό τομέα, κύριε Πρόεδρε. Ξέρετε, και είναι γνωστό σε όλους ότι στις ορεινές περιοχές, κυρίως «ευδοκιμεί» η μικρή γεωργία η πολυδραστηριότητα στον αγροτικό χώρο, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομεία, δραστηριότητες οι οποίες δίνουν εισόδημα. Όμως, και εδώ θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει για καθεστώς προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, η οποία θα έλεγα ότι αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα. 

 

Πάμε σε Πάσχα την επόμενη εβδομάδα, και θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζεται, πόσο πωλείται από έναν παραγωγό το αρνί γάλακτος για το Πάσχα; Γνωρίζετε πόσο πωλείται στην χονδρική, δηλαδή, να πάει να το πάρει από το μαντρί του; Πωλείται 3,5 με 4 € το κιλό. Ποιος μπορεί να παράγει με αυτές τις συνθήκες σε ορεινή περιοχή ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδος κτηνοτροφικά προϊόντα; 

Γι' αυτό και έρχονται τα ρουμάνικα, τα βουλγαρικά και βαφτίζονται όλα ελληνικά και παίρνουν τη σφραγίδα ποιότητας.Άρα, θα πρέπει να εξασφαλίσεις τη σφραγίδα ποιότητας ανά περιοχή.Οι ορεινές περιοχές κατά κύριο λόγο ή κατά τεκμήριο δίνουν προϊόντα ποιότητάς, είτε το θέλουμε, είτε όχι, για να μπορέσεις να εξασφάλισης ένα μίνιμουμ τιμολογίων από το οποίο να μπορεί να επιβιώσει η οποιαδήποτε δραστηριότητα στον κτηνοτροφικό τομέα. Όμως, έχει εγκαταλειφθεί τελείως η κτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ισοζύγιο. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, το ισοζύγιο εισαγωγών κρέατος στη χώρα, αυτό δεν απασχολεί κανέναν;

Αυτό συμβαίνει, σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και έχει την δυνατότητα να παράγει όλων των ειδών τις ζωοτροφές που είναι απαραίτητες για να στηρίξει την κτηνοτροφική της παραγωγή. Επίσης, έχει αυτή τη δυνατότητα με τα ορεινά της βοσκοτόπια, όπου μπορεί να στηρίξει την κτηνοτροφική παραγωγή ποιότητας, αλλά θα πρέπει να εξειδικεύσει πολιτικές και να ενισχύσει αυτές τις πολιτικές, να εξειδικεύσει προϊόντα ποιότητας, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες. Αυτά είναι θέματα, τα οποία άπτονται της παραγωγής, της πολύ-δραστηριότητας.

Ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής που θα πρέπει να εισηγηθεί η Επιτροπή μας, κύριε Πρόεδρε και θα πρέπει να γίνει αμέσως αυτό, είναι το εξής: Σε κάθε ορεινή περιοχή ή σε μικρή νησιωτική περιοχή, δεν λειτουργεί ούτε καφενείο. Νομίζω, ότι το γνωρίζετε αυτό. Και αυτό, γιατί συμβαίνει; Γιατί τα μέτρα της φορολογίας και η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα, τα οποία είναι απαγορευτικά σε οποιονδήποτε για να ανοίξει ένα καφενείο και να μπορεί να υπάρχει η προσωπική επαφή μεταξύ των εναπομεινάντων κατοίκων. 

Εδώ, θα πρέπει άμεσα και πιστεύω ότι  αυτό ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση, να υπάρξει απαλλαγή από το καθεστώς Φ.Π.Α. μέχρι έναν τζίρο 25.000 € σε όλη την ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα, για να λειτουργήσει το καφενείο στο χωριό. Το καφενείο σε ένα χωριό είναι τα πάντα, δηλαδή, είναι το θέατρο και ο κινηματογράφος. Το καφενείο και η εκκλησία σε ένα χωριό, είναι ο χώρος συνάντησης των ανθρώπων και εάν αυτό δεν υπάρχει, δεν υπάρχει κοινωνική ζωή και δεν υπάρχει καμία κοινωνική επαφή.

Άμεσο μέτρο, λοιπόν, είναι, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει απαλλαγή από το καθεστώς Φ.Π.Α. των μικρών αυτών επιχειρήσεων με πολύ-δραστηριότητες, γιατί είναι και παντοπωλείο και πουλάει και διάφορα ψιλικά στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι και καφενείο. Άρχισαν να κλείνουν σωρηδόν όλες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που υπήρχαν, μετά την τελευταία εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που «ξετίναξαν» τους πάντες.

Θα ήθελα να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι και ο προσδιορισμός των κριτηρίων επίπεδου ανεργίας και φτώχειας σε κάθε περιοχή, ειδικά για την ανεργία, όπου για να χαρακτηριστεί κάποιος άνεργος σε μία περιοχή, όπως είναι η Ευρυτανία, θα πρέπει να πάρει χαρτί απαλλαγής ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στον Ο.Γ.Α.. Δηλαδή, εάν έχει πέντε κότες, 3 κουνέλια και μία γίδα, είναι παραγωγός και δεν του δίνει την δυνατότητα να καταγραφεί ως άνεργος ο Ο.Α.Ε.Δ.. 

Το ξέρετε αυτό; Το γνωρίζετε; Πιστεύω ότι το γνωρίζετε.Επίσης, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της φτώχειας. Ένας άνθρωπος που είναι στην ύπαιθρο, δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα πάει επαιτεία στην εκκλησία την Κυριακή το πρωί για να του δώσει ο συντοπίτης του το 1 € . Αυτός ο άνθρωπος, θα έχει την κότα του και το κουνέλι του, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο που να μην του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να καταγραφεί ότι αυτός έχει δικαιώματα, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες;

Κλείνω, με το θέμα του ειδικού χωροταξικού που μας αναφέρατε. Το είπαμε και προχθές, δεν λείπουν τα χωροταξικά στη χώρα και το ξαναλέω και τώρα. Μελέτες χωροταξικών κατά τομέα υπάρχουν, επικαιροποίηση θέλουν και θεσμοθέτηση, αλλά κανένας δεν τολμάει να το κάνει αυτό, για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνον.

Με την ευχή ό,τι θα έχουμε αποτελέσματα ως Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε, κλείνω. Πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν θα μείνουμε μόνο στο να λέμε το παράπονό μας, αλλά τουλάχιστον αυτό να πιάνει τόπο και η οποιαδήποτε στοχοθεσία που βάζει η Επιτροπή να επιτυγχάνετε. Πιστεύω ότι θα τα πάμε καλύτερα, εάν εξειδικεύσουμε, τουλάχιστον τρία από αυτά τα θέματα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message