Νίκος Δένδιας - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η on air αντιπαράθεση (Βίντεο)

16 Απρ. 2021 / 08:45 16 Απρ. 2021 / 09:03 (upd)

Γιατί… απασφάλισε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου;

Ήταν μια «έκρηξη οργής» για την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή μήπως μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεδομένης της αμετανόητης τουρκικής ρητορικής για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, επέκταση της «γαλάζιας πατρίδας» μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και έναρξη σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης που δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Άγκυρας βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου; Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί εντατικά για τη σημερινή συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

Ο υπουργός των Εξωτερικών δεν αιφνιδιάστηκε ούτε από την ξαφνική πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση. Η κίνηση που πολλοί διέγνωσαν σαν κίνηση… αβροφροσύνης και χειρονομία καλής θέλησης του Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να στείλει μήνυμα φιλίας στο εξωτερικό και διάθεσης συνεννόησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυπτε την επιθυμία του προέδρου της Τουρκίας να… σπουδάσει τον αντίπαλο και να διαγνώσει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Ο διάλογος και η δημόσια αντιπαράθεση των δύο ΥΠΕΞ

Με τρόπον που δύσκολα μπορεί κάποιος να ανακαλέσει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των θεμάτων στα οποία η Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν. Διεθνώς, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ότι η Αθήνα και η Άγκυρα πολύ δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν την διαδικασία του διαλόγου που ξεκίνησε στις διερευνητικές -ή πολιτικές διαβουλεύσεις, όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι- με νέους γύρους άτυπων διαβουλεύσεων. 

Η ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν παραπάνω από εμφανής για τα όσα υπογράμμισε δημοσίως ο Νίκος Δένδιας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και πήρε τον λόγο μετά την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Δένδια «σπάζοντας» την συμφωνία να γίνει μόνο μία τοποθέτηση από κάθε υπουργό και να μην δοθεί ο λόγος στους δημοσιογράφους για να υποβάλλουν ερωτήματα.

Αποκαλύπτοντας την δυσφορία του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν ένταση, ότι δεν σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας, ότι δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -UNCLOS- και ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα στην Ελλάδα δεν είναι τουρκική, όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά μουσουλμανική. 

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη είναι Τούρκοι, αυτό είναι καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε φανερά ενοχλημένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα για επαναπροώθηση 80.000 προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο.

Ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο, παρά τις απόψεις όσων Τούρκων διπλωματών θα ήθελαν να εμφανιστούν «βασιλικότεροι του βασιλέως» όπως παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε αναδεικνύοντας όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. 

Δείτε βίντεο της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπουργών: 

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message