Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, 44 χρόνια μετά, τιμούμε το όραμα για μια κοινωνία όπου οι πολίτες της ζουν ελεύθεροι, με ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων εκείνων που έμειναν πιστοί σε αξίες και αρχές, έδωσαν τη ζωή τους και άνοιξαν το δρόμο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να συγκινεί, να εμπνέει, να θυμίζει πως τα μηνύματα  του τότε είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Κυρίως όμως, να υπογραμμίζει,  ότι οι μεγάλες εθνικές στιγμές δημιουργούνται όταν οι Έλληνες δίνουν τις μάχες τους ενωμένοι».

 

Σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εναντίον της Απριλιανής δικτατορίας. Ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε της πτώση της Χούντας, που επιβλήθηκε στη χώρα στις 21 Απριλίου 1967.

Ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό, που περιλαμβάνει τα σημαντικά γεγονότα πριν από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, την τριήμερη εξέγερση και την επέμβαση του στρατού, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Γεγονότα που προηγήθηκαν της εξέγερσης

14 Φεβρουαρίου 1973

Οι φοιτητές της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο, με το σύνθημα «ΚΑΤΩ Ο 1347». Συγκεκριμένα, απαιτούσαν την κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη στράτευση (στην ουσία τη διακοπή των σπουδών) όσων φοιτητών ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δραστηριότητα. Παραβιάζοντας το άσυλο, η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, διέλυσε βίαια τη φοιτητική συγκέντρωση και συνέλαβε 11 φοιτητές, τους οποίους παρέπεμψε σε δίκη για «περιύβρισης αρχής».

 21-22 Φεβρουαρίου 1973

Στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές συνελεύσεις, με κύριο αίτημα την κατάργηση του μέτρου υποχρεωτικής της στράτευσης και την επιστροφή όσων είχαν ήδη στρατευθεί.

Αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου. Από την ταράτσα του κτιρίου οι φοιτητές έδωσαν τον εξής όρκο, τον οποίο επανέλαβαν και όσοι βρίσκονταν στις σκάλες και στους κάτω ορόφους: «Εμείς οι φοιτητές των ΑΕΙ ορκιζόμεθα εις το όνομα της Ελευθερίας να αγωνισθώμεν μέχρι τέλους διά την κατοχύρωσιν: Των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων. Ορκιζόμεθα συμπαράστασιν εις όλον τον φοιτητικόν κόσμον της Ελλάδος, ο οποίος βασανίζεται. Η βία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Ζήτω ο φοιτητικός κόσμος της Ελλάδος».

 Επίσης φώναζαν συνθήματα, όπως «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ», «ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ», «ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ», τραγουδούσαν το «ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ» και έριχναν στους διερχόμενους χειρόγραφες προκηρύξεις και αυτοσχέδια τρικ.

 Το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από το κτίριο πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Η αστυνομία τους διέλυσε βίαια, αλλά στη συνέχεια αυτοί συγκεντρώθηκαν στην οδό Ακαδημίας, όπου άναψαν κεριά και έμειναν όλη τη νύχτα.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, μέλη της Επιτροπής Κατάληψης συναντήθηκαν με τον πρύτανη και συμφώνησαν δεκαήμερη ανακωχή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας οι φοιτητές αποχώρησαν με ασφάλεια από το κτίριο και, μαζί με τις χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί, συγκρότησαν μια πρωτοφανή σε μαζικότητα διαδήλωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1973

Στο Α΄Νεκροταφείο τελέστηκε μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου. Τρεις ημέρες πριν, ο τότε Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τις προϋποθέσεις για αδιάβλητες φοιτητικές εκλογών και ότι θα επαναχορηγούσε αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών στους φοιτητές που είχαν στρατευτεί.

Μετά το μνημόσυνο, περίπου 5.000 άτομα θέλησαν να κατευθυνθούν προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών προσπάθησαν να τα συγκρατήσουν. Ακολούθησαν σφοδροί λιθοβολισμοί και οδοφράγματα από τη μεριά των πολιτών και πυροβολισμοί στον αέρα από τους αστυνομικούς.

 Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «ΕΑΤ-ΕΣΑ-ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ». Τα επεισόδια τελείωσαν με τη διάλυση μικροομάδων στην οδό Πατησίων, κοντά στο Πολυτεχνείο. Ο απολογισμός, δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις πολιτών.

Το ίδιο βράδυ το ΒΒC μετέδιδε: «Οι ελπίδες του ελληνικού καθεστώτος περί ειρηνικής μεταβάσεως προς την κοινοβουλευτικήν Δημοκρατίαν υπέστησαν σήμερα σοβαρό πλήγμα, όταν ξέσπασαν άγριες μάχες μεταξύ της αστυνομίας και ορισμένων διαδηλωτών. Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση του κ. Μαρκεζίνη έδειξε στην πραγματικότητα ότι είναι μικρότερες από ποτέ άλλοτε οι πιθανότητες συμβιβασμού μεταξύ αυτού και των αντιπάλων του". Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών μιλούσε τις επόμενες ημέρες για "αναρχικές εκδηλώσεις».

Το τριήμερο της εξέγερσης και η αιματηρή καταστολή της

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

Γύρω στις 12 το μεσημέρι: Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου άρχισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών. Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και στη Νομική, στη Φυσικομαθηματική και στη Βιομηχανική Σχολή.

Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη ημέρα, η απόφαση δικαστηρίου που αθώωνε τους 12 από τους συλληφθέντες στα γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου και επέβαλλε ποινές με αναστολή στους υπολοίπους.

Οι φοιτητές αξίωναν να γίνουν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους τον επόμενο μήνα και όχι τον Νοέμβριο του 1974, όπως ήθελε η χούντα. Ακόμα απαιτούσαν οι εκλογές να διεξαχθούν ενώπιον εφορευτικών επιτροπών και να έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο οι άριστοι.

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά της χούντας και πετούσαν νεράντζια στις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν και περικύκλωσαν το κτίριο.

Περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι: Φοιτητές της Νομικής Σχολής, αφού διατύπωσαν σε ψήφισμα το σύνολο των αιτημάτων τους, πορεύτηκαν διαδηλώνοντας προς το Πολυτεχνείο. Όμως, στην οδό Σόλωνος συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Έτσι, άλλοι από αυτούς έφτασαν στο Πολυτεχνείο και άλλοι διαλύθηκαν στους γύρω δρόμους. Στο Πολυτεχνείο άρχισαν να συρρέουν και φοιτητές από άλλες Σχολές.

 Τα πρώτα συνθήματα που ακούγονταν ήταν: «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΤΑΤΙΑ», «20% ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», «12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ», , «ΛΑΕ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ», «ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ».

Στις 6 το απόγευμα: Οι Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Έξω είχαν αρχίσει ήδη να συγκεντρώνονται εργάτες, μαθητές, απλοί πολίτες. Μια καθαρά φοιτητική διαδικασία είχε μετατραπεί γρήγορα σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη χούντα.

Στις 7 το απόγευμα: Αποφασίστηκε η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια εκλέχτηκε η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή (22 φοιτητές και 2 εργάτες) και άρχισε η οργάνωση του αγώνα (κατασκευή ραδιοφωνικού πομπού, φροντίδα για εξασφάλιση προμηθειών με συνεισφορά φοιτητών και πολιτών, περιφρούρηση του χώρου από προβοκάτορες, έλεγχος των πυλών, στήσιμο νοσοκομείου, λειτουργία εστιατορίου κ.ά). Στους επιβάτες των διερχόμενων αυτοκινήτων φοιτητές μοίραζαν τις πρώτες χειρόγραφες προκηρύξεις.

Γύρω στα μεσάνυχτα: Έκλεισαν οι πόρτες. Εντός του κτιρίου παρέμειναν φοιτητές αλλά και αρκετοί εργάτες. Συγκροτήθηκαν παντού και για κάθε ζήτημα επιτροπές. Ετοιμάστηκαν και κολλήθηκαν αφίσες, τυπώθηκαν και μοιράστηκαν προκηρύξεις στο συγκεντρωμένο πλήθος, σημαντικό μέρος του οποίου έμεινε εκεί όλη τη νύχτα για συμπαράσταση.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Η φοιτητική κινητοποίηση εξελίσσεται σε πρωτόγνωρο για το στρατιωτικό καθεστώς λαϊκό ξεσηκωμό. Ιδίως μετά το μεσημέρι χιλιάδες απλοί πολίτες, υπάλληλοι, εργάτες και μαθητές συγκεντρώνονταν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και συγκρούονταν άφοβα με την αστυνομία.

Στις 5 το πρωί: Άνοιξαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου και άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα συνθήματα της ημέρας. Στους γύρω δρόμους βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Γύρω στις 9 το πρωί: Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Κυκλοφόρησαν διάφορες πολυγραφημένες προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής και χιλιάδες χειρόγραφες. Η είδηση ότι φοιτητές από την Πάτρα ήταν καθ’ οδόν προς το Πολυτεχνείο ενίσχυσε την αγωνιστική διάθεση των συγκεντρωμένων.

Στις 2 το μεσημέρι: Η κυβέρνηση απάντησε στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου ότι θα σεβαστεί το άσυλο. Είχε προηγηθεί, στα κτίρια του Ζωγράφου, στις 8 το πρωί, έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που αποφάσισε να στείλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα: Έφτασαν 300 φοιτητές από την Πάτρα, που έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Μπήκαν επίσης πολλοί μαθητές Γυμνασίων, που είχαν σχολάσει από τα σχολεία τους. Μαθητές από τεχνικές σχολές έφτασαν κρατώντας ένα μεγάλο πανό.

Το βράδυ: Εκλέχτηκε νέα 32μελής Συντονιστική Επιτροπή. Πλήθος κόσμου πρόσφερε τσιγάρα, χρήματα, τρόφιμα και κάθε λογής είδη για την ενίσχυση της κατάληψης. Τέθηκε σε λειτουργία ισχυρότερος ραδιοφωνικός πομπός, ώστε η φωνή «των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων φοιτητών, των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων» να ακούγεται πιο καθαρά και σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία της Αττικής. «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»

Γύρω στα μεσάνυχτα: Στο κτίριο του Πολυτεχνείου παρέμεναν 4.000 περίπου άτομα που, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού, καλούσαν τον λαό σε "ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" και "ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ". Απ' έξω διαδήλωναν διάφορες ομάδες πολιτών.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

Η λαϊκή συμπαράσταση διογκώνεται και εκδηλώνεται έμπρακτα στο Πολυτεχνείο, στους γύρω δρόμους, στο κέντρο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι εξεγερμένοι και ο ραδιοφωνικός τους σταθμός δονούσαν τις καρδιές των Ελλήνων με τα συνθήματα: “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, “ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ”, “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ”, “ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ”, “ΈΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ”.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα: Αποφασίστηκε να συνταχθεί διακήρυξη που θα μοιραζόταν το πρωί σε εργοστάσια και σε άλλους χώρους εργασίας. Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν, ενώ έξω εξακολουθούσε να υπάρχει κόσμος.

Στις 5 το πρωί: Ακούστηκαν τα πρώτα συνθήματα της ημέρας. Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης βρισκόταν στην περιοχή, έχοντας κυκλώσει τον χώρο της εξέγερσης, Στις ταράτσες των γειτονικών πολυκατοικιών είχαν τοποθετηθεί ακροβολιστές, ενώ πράκτορες της ΚΥΠ και των άλλων ειδικών υπηρεσιών είχαν εισχωρήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Γύρω στις 9 το πρωί: Άνοιξαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς γύρω από το Πολυτεχνείο. Πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν και οι μαθητές κατέβηκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος ολοένα πλήθαινε.

Στις 10 το πρωί: Έγινε οργανωμένη και με πανό είσοδος οικοδόμων στο κτίριο. Μαζί με αυτούς μπήκαν και πολλοί μαθητές.

Στις 12 το μεσημέρι: Επιτροπή αγροτών από τα Μέγαρα, που αγωνίζονταν ενάντια στην απαλλοτρίωση της γης τους, έφτασε στο Πολυτεχνείο, ενώθηκε με τους φοιτητές και συναντήθηκε με τη Συντονιστική τους.

Στις 2 το μεσημέρι: Η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα σεβαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Είχε προηγηθεί, στις 8 το πρωί, έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, η οποία αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας «να μην καταλυθεί με κανέναν τρόπο το άσυλο».

Στις 3:30 το απόγευμα: Σε συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, παρουσία 25 δημοσιογράφων ελληνικών εφημερίδων και ανταποκριτών ξένων πρακτορείων, διαβάστηκε η εξής διακήρυξη: «Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως. Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και ν’ αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη.1. Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της Χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας. 2. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας. Η πλατιά κινητοποίηση του Ελληνικού λαού κι η εκδήλωση συμπαράστασης απ’ όλες τις γωνίες της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησαν να μας δυσφημήσουν.

Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά σου προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορίας. Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα. Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.»

Στις 4:30 το απόγευμα: Σε αίθουσα του Πολυτεχνείου έγινε η πρώτη μαθητική συνέλευση, η οποία αποφάσισε αποχή σε όλα τα σχολεία για την επόμενη μέρα. Η κυκλοφορία από τα βόρεια προάστια προς το κέντρο γινόταν με δυσκολία, ενώ από το ύψος των Αμπελοκήπων ήταν σχεδόν αδύνατη.

Στις 6:30 το βράδυ: Η Αστυνομία χτυπά διαδηλωτές στα Χαυτεία, ρίχνει δακρυγόνα, αλλά και πραγματικά πυρά.

Στις 9 το βράδυ: Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία κοντά στο Πολυτεχνείο, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα, τρόλεϊ, λεωφορεία και διάφορα αντικείμενα. Επίσης κατέλαβαν τη Νομαρχία Αττικής, στην οδό Αιόλου, ενώ πολιόρκησαν τα Υπουργεία Παιδείας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δημοσίων Έργων.

Στις 9:30 το βράδυ: Με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι νεωτέρας διαταγής. Οι διαδηλωτές υποχώρησαν προσωρινά, λόγω της χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία

Στις 10:15 το βράδυ: Τεθωρακισμένα της Αστυνομίας, με ορμητήριο το χώρο έξω από το Πολυτεχνείο, επιτέθηκαν ρίχνοντας δακρυγόνα σε διαδηλωτές που είχαν ανασυντάξει τις δυνάμεις τους και από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο.

Στις 10:30 το βράδυ: Νοσοκομειακά αυτοκίνητα γεμάτα αστυνομικούς περνούσαν τα οδοφράγματα και έριχναν δακρυγόνα μέσα στο Πολυτεχνείο και στους γύρω χώρους. Ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού έμπαιναν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να παραλάβουν τραυματίες και νεκρούς που είχαν μεταφερθεί εκεί. Ο Ραδιοσταθμός καλούσε συνεχώς το λαό σε συμπαράσταση.

Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα: Οι πυροβολισμοί γύρω από το Πολυτεχνείο συνεχίζονταν. Ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν το Πολυτεχνείο τραυματίες και φαρμακευτικό υλικό. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κάψουν στα κτίρια των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ξεκίνησε διαδήλωση χιλιάδων ατόμων, που συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Οι δικτάτορες είχαν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία ήταν αδύνατο να κερδίσει τη μάχη του Πολυτεχνείου. Πανικόβλητοι λοιπόν αποφάσισαν ρίξουν στη μάχη και τον στρατό. Στον σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν δυνάμεις των ΛΟΚ, καθώς και μια μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί πήγαν στο Πολυτεχνείο και πήραν θέσεις γύρω από αυτό. Λίγο αργότερα, από το στρατώνα στου Γουδή ξεκίνησαν τα πρώτα άρματα μάχης και μέσω του κόμβου των Αμπελοκήπων κατευθύνθηκαν προς τον χώρο των γεγονότων, τα τρία μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα άλλα μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Στις 2 μετά τα μεσάνυκτα: Τρία άρματα μάχης έφτασαν στο Πολυτεχνείο. Τα δύο από αυτά στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος, και το τρίτο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη.

Από τα μεγάφωνα και τον ραδιοφωνικό σταθμό οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» δήλωναν: «Εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές, που για τρίτη σήμερα μέρα εξακολουθούμε τον αγώνα μας, δηλώνουμε ότι είμαστε άοπλοι. Βρισκόμαστε άοπλοι απέναντι στα τανκς», "Αδέλφια μας στρατιώτες, είμαστε άοπλοι. Θα σας υποδεχτούμε με χειροκροτήματα".

Στις 3 τα ξημερώματα: Οι επικεφαλής αξιωματικοί απέρριψαν όλες τις διαπραγματευτικές προτάσεις των φοιτητών. «Ο στρατός δεν δέχεται προθεσμίες», είπαν. Έτσι, μετά από 10 λεπτά αναμονής. το τανκ που είχε πάρει θέση απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλει στο κτίριο. Έπεσε πάνω στην πύλη και τη γκρέμισε, μαζί με τους φοιτητές που ήταν επάνω της, και μπήκε στον περίβολο του κτιρίου πολτοποιώντας ένα αυτοκίνητο και ό τι άλλο βρήκε στη διαδρομή του. Ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού άρχισε να απαγγέλλει τον Εθνικό Ύμνο...

Αμέσως μετά, ομάδες από άνδρες της ΕΣΑ, των ΛΟΚ και των αστυνομικών όρμησαν από τη γκρεμισμένη πύλη και κυνηγούσαν χωρίς έλεος τους εξεγερμένους σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Ακολούθησε μακελειό. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Πολυτεχνείου δεν είχαν άλλη επιλογή από την έξοδο.

Στις 3:35 περίπου το ξημέρωμα: Το Πολυτεχνείο είχε εκκενωθεί και τα ασθενοφόρα άρχισαν να απομακρύνουν από το κτίριο τραυματίες και νεκρούς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός έπαψε να εκπέμπει. Όμως, στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους οι πυροβολισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν.

Στις 5:00 το πρωί: Η Αθήνα έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη. Στα Χαυτεία, στην Ομόνοια, στην Πανεπιστημίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε δεκάδες δρόμους υπήρχαν ίχνη από οδοφράγματα, φωτιές, κατεστραμμένα αντικείμενα και αίματα. Όλα τα δημόσια κτίρια ήταν κυκλωμένα από ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών. Τα τανκς αποχώρησαν από τον χώρο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Άρεως.

Στις 7 το πρωί: Ο κόσμος εκδιώχθηκε από τα πεζοδρόμια απέναντι από το Πολυτεχνείο. Λίγο αργότερα, όμως, άρχισαν και πάλι οι διαδηλώσεις στους δρόμους, ενώ επιχειρήθηκε η κατάληψη του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην οδό Αριστοτέλους. Αφού συγκρούστηκαν με δυνάμεις αστυνομικών και άρματα μάχης, οι διαδηλωτές υποχώρησαν.

Στις 11 το πρωί: Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος επέβαλε στρατιωτικό νόμο. Όμως, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2.400 άτομα.

Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού.Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.enikos.gr

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:25 τα ξημερώματα στην περιοχή  των Αγράφων Ευρυτανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 33 χλμ Βόρεια - Βορειοδυτικά του Καρπενησίου ,ανάμεσα απο τις κοινότητες των Βραγγιανών και Βαλάρι και το εστιακό βάθος είναι 10 χλμ.

 

Επιστολή του Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Αργιθέας Γ.Χασιώτη

Σε πρόσφατο άρθρο του σε τοπική εφημερίδα και ηλεκτρονικά μέσα με τίτλο: "Τι απέγινε με την μελέτη στεγάστρου Μ. Σκάλας Ανθηρού;"  ο  πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου δήμου Αργιθέας  Δημήτρης Παπακώστας κοινοποιεί  επιστολή του  που απέστειλε, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Β. Τσιάκο, τον Δ/ντή της Δ.Τ.Ε. Δημ. Κουτρομάνο, τον μελετητή Β. Βαρελά, τον Δήμαρχο Αργιθέας Λ. Τσιβόλα με κοινοποίηση στον Γ. Χασιώτη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφορικά με την μελέτη στεγάστρου Μ. Σκάλας Ανθηρού Αργιθέας.

Φυσικά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που απευθύνεται στο δήμαρχο! Εκτός κι αν η επικοινωνία τους γίνεται με επιστολές!Προσωπικά ακόμα δεν έχω παραλάβει την επιστολή  αν και πέρασε εύλογο διάστημα αλλά το μείζον δεν είναι εκεί……Ο κύριος Παπακώστας φέρεται να έστειλε την επιστολή ύστερα από ερώτημα του επικεφαλή της αντιπολίτευσης Γιώργου Χασιώτη !

Προς αποκατάσταση της αλήθειας την οποία υπηρετήσαμε  και υπηρετούμε ανέκαθεν στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Ουδέποτε θέσαμε τέτοιο ερώτημα στο δημοτικό μας συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 27-10-2017 αλλά και σε κανένα άλλο συμβούλιο το προηγούμενο χρονικό διάστημα της παρούσας δημοτικής Αρχής. Ο λόγος είναι προφανής.Παρακολουθούμε κατ΄ ιδίαν το θέμα και προσωπικά,  από το χρονικό σημείο ένταξης της μελέτης στο πρόγραμμα «Πίνδος» -με ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής-  έως  σήμερα, με τακτικές μας επισκέψεις στους αρμόδιους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Καρδίτσας .

Το θέμα τέθηκε όταν ο κύριος Παπακώστας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «ότι περιμένει πολλά από μας ο κόσμος και δεν είναι δυνατόν στον Αχελώο να μας βρίζουν όλοι για μια λάμπα».

Του υπενθύμισα ότι: «προεκλογικά τάξατε τα πάντα και σε όλους» και ότι «κάποιοι Ανθηριώτες περιμένουν εκτός των άλλων και την κατασκευή Στεγάστρου στη θέση Σκάλα Ανθηρού μέσα σε 6 μήνες όπως λέγατε χαρακτηριστικά φυσικά για να υφαρπάξετε τις ψήφους των»Η απάντησή του βέβαια ήταν ότι έγινε ανάχωμα και  το έργο είναι Περιφερειακό.Αλήθεια κύριε Παπακώστα? Ανάχωμα είχε κάνει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή!Τώρα θμηθήκατε ότι το έργο είναι Περιφερειακό?

Όταν προεκλογικά τάζατε και δεσμευόσασταν μάλιστα και προσωπικά, ότι θα το κατασκευάζατε μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας αν η παράταξή σας κέρδιζε τις εκλογές και γράφατε μονόστηλα και δίστηλα στον τύπο?

Βέβαια κάνατε τα δημοτικά έργα ως τώρα και σας έμειναν τα περιφερειακά!!!

Δυστυχώς κλείνετε ως παράταξη τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης στο δήμο και έχετε πρωτοτυπήσει! Μηδέν έργα! Δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ έστω αυτής της πενιχρής ΣΑΤΑ.Και πώς να γίνουν έργα όταν ρωτάτε με επιστολές μετά από 3,5 χρόνια σε ποιο στάδιο βρίσκεται μια ενταγμένη μελέτη όταν θα έπρεπε να είστε καταπάνω στις υπηρεσίες!!! Καλά για τη χρηματοδότηση ούτε λόγος μιας και είναι και Περιφερειακό έργο όπως λέτε!

Προς ενημέρωσή όλων λοιπόν αλλά και προσωπικά εσάς σχετικά με την πορεία υλοποίησης της μελέτης «Κατασκευή Στεγάστρου στη θέση Σκάλα Ανθηρού» σας γνωρίζουμε ότι:

Από τη  Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν παραληφθεί και εγκριθεί η Τοπογραφική μελέτη, η μελέτη Οδοποιίας, η Γεωλογική μελέτη, η Γεωτεχνική Έρευνα και οι φάκελοι ΦΑΥ(Φάκελος Ασφάλειας Υγείας) και ΣΑΥ (Σχέδιο Ασφάλειας Υγείας).

Από τις 11-5-2017 έχει σταλεί στην Δ/νση Περιβάλλοντος  και Χωρικού Σχεδιασμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας  η ΜΠΕ για έγκριση.Απομένει να εγκριθεί ακόμα η Στατική Μελέτη του έργου η οποία στάλθηκε προς έγκριση στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕΝα υπενθυμίσουμε ότι το κόστος της μελέτης ήταν 100.011,30€Έχουν πληρωθεί 90.200,78 € από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απομένουν προς αποπληρωμή 9.810,52 € Ο προΰπολογισμός κατασκευής του έργου είναι 2.651.000€ για 80 μ. δρόμου.

Ύστερα από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο προεκλογικό παραμύθιασμα έφαγαν ορισμένοι συνδημότες μας οι οποίοι πίστεψαν σε «καλύτερες μέρες» και πόσοι  κατάλαβαν ότι με SMS δεν διοικείται η Αργιθέα !

 

Σε εθνικό πένθος έχει βυθιστεί η χώρα από τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής. Η τραγωδία έχει στοιχίσει τη ζωή έως τώρα σε 16 άτομα, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης κακοκαιρίας που έπληξε τις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας.

Κάποιοι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τον ορμητικό χείμαρρο, άλλοι εντοπίστηκαν νεκροί στο δρόμο, ενώ δύο σοροί βρέθηκαν στη θάλασσα, έχοντας παρασυρθεί από τα μανιασμένα νερά.Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο διακομίστηκαν 23 τραυματίες, αλλά μόνο για τους 12, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, κρίθηκε ότι έπρεπε να παραμείνουν για νοσηλεία.Πιο σοβαρά είναι μία γυναίκα 83 ετών, η οποία διασωληνώθηκε και βρίσκεται στη ΜΕΘ.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός παραμένει επί ποδός, με δεδομένο και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αναγνωρίστηκε ο νεκρός που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας-Θα μετέφερε καύσιμα στο Καρπενήσι

Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του, η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στην παραλία της Ελευσίνας στη θέση "Αμερικανική προβλήτα".

Πρόκειται για έναν 47χρονο οδηγό φορτηγού που είχε φορτώσει με το βυτιοφόρο του καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι.Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Η σορός του εντοπίστηκε στην παραλία της Ελευσίνας από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα.Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου 

Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου σας ενημερώνουμε ότι η καταβολή στους δικαιούχους των Προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 θα αρχίσει την ΔΕΥΤΕΡΑ 20/11/2017.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Eμφανή τα αποτελέσματα της ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου-Ανταποκρίθηκε η δημοτική αρχή στο καθολικό αίτημα των δημοτών

Βεβαίως, η πρόθεση της δημοτικής αρχής για μείωση των τελών δεν θα ήταν εφικτή, εάν δεν είχε καταφέρει να επιτύχει πλεόνασμα στα τέλη για τον δήμο της τάξης των 150.000 ευρώ περίπου, το οποίο οφείλεται τόσο στην σωστή διαχείριση των εσόδων του όσο και την μεγάλη εισπραξιμότητα.Στο πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνεται και τα έσοδα που αναμένονται το 2018 ,περίπου 300.000 ευρώ,απο του βεβαιωμένους καταλόγους για το έτος 2014(καθαριότητα - φωτισμός, ΤΑΠ).

Η απόφαση έγινε γνωστή μετά την συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής που εισηγήθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο τέλη καθαριότητας και φωτισμού μειωμένα κατα 13%.Έτσι  τα τέλη για το 2018 για τις κατοικίες διαμορφώνονται στο 1,30 ευρώ /τ.μ.(απο 1,50) και για επαγγελματικούς χώρους στο  1,65ευρώ /τ.μ.(απο 1,85).Ο ενιαίος συντελεστής δημοτικού φόρου για το έτος 2018 για όλες τις Τοπικές Κοινότητες διαμορφώνεται στο 0,077 (απο 0,085 € ανά τ.μ.).

 Με την μείωση βεβαίως των δημοτικών τελών, ο δήμος προσπαθεί να επιτύχει και σταθερή εισροή χρημάτων στα ταμεία του, αφού ένα πιο χαμηλό τέλος είναι πιο εύκολο να εξοφληθεί.

Δείτε αναλυτικά όλα τα δημοτικά τέλη για το 2018

Καθαριότητας-φωτισμού :

 1. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία σε 1,30 ευρώ /τ.μ.ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας.

2. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση σε 1,65ευρώ /τ.μ. ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας.

Επίσης το τέλος της παρούσας απόφασης επιβάλλεται και στα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές ο Δήμος παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας.

Σε περιοχές που παρέχεται μόνο καθαριότητα ποσοστό 70% του τέλους ανά τ.μ.ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας.

Σε περιοχές που παρέχεται μόνο ηλεκτροφωτισμός (επέκταση δικτύου ΔΕΗ) ποσοστό 30%του τέλους ανά τ.μ. ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας.

Καθορίζει ενιαίο συντελεστή δημοτικού φόρου για το έτος 2018 για όλες τις Τοπικές Κοινότητες στο ποσό των 0,077 € ανά τ.μ. ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας ετησίως.

 ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

✓ Οικίες : 35,40€, ετησίως

✓ Καφενεία, Σούπερ Μάρκετ : 50,00€, ετησίως

✓ Ψησταριές, Εστιατόρια : 65,00€, ετησίως

✓ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια : 110,00€, ετησίως

✓ Ξενοδοχεία : 265,48€, ετησίως

✓ Βιοτεχνίες – Εργοστάσια : 265,48€, ετησίως

✓ Λοιπά καταστήματα : 50,00€, ετησίως

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΦΑΠΑΞ)

✓ Δικαίωμα σύνδεσης στο δίκτυο ύδρευσης 150,00€/ανά παροχή για απόσταση έως 10m από το

δίκτυο. Άνω των 10m η χρέωση θα γίνεται απολογιστικά.

ΛΟΙΠΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

✓ Τέλος επανασύνδεσης μετά από προσωρινή διακοπή (μέχρι 2 έτη) : 30,00€.

✓ Τέλος επανασύνδεσης μετά από διακοπή (μετά τα 2 έτη) : 60,00€.

ΤΕΛΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

✓ Τα τέλη αποχέτευσης θα ανέρχονται στο 30% του παγίου κατανάλωσης νερού.

✓ Δικαίωμα σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης 80,00 €/ανά σύνδεση.

ΤΕΛΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Δικαίωμα τάφου 50,00€

Δικαίωμα τάφου έως 5 ετών 00,00€(ετησίως)

Διατήρηση τάφου άνω των 5 ετών(για τις Τοπικές Κοινότητες που διαθέτουν οστεοφυλάκιο)50,00€(ετησίως)

Διατήρηση τάφου άνω των 5 ετών(για τις Τοπικές Κοινότητες που δεν διαθέτουν οστεοφυλάκιο)20,0

 

Πλεόνασμα για πρώτη φορά

Επιτυχία του οικονομικού επιτελείου του δήμου, θεωρείται η εξόφληση μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων από παρελθόντα έτη αλλά και η κάλυψη απαιτήσεων .Έτσι δημιουργήθηκε ένα πλεόνασμα που έδωσε την δυνατότητα για μείωση των τελών.

Αναλυτικά τα έξοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας-Ηλεκτροφωτισμού για το 2018, θα ανέλθουν σε 824.100 ευρώ ήτοι:

 1Προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων βεβαιωμένων κατά τα ΠΟΕ εντός του Οικονομικού έτους 130.000,00€

2 ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 270.000,00€

3 Προμήθεια ΔΕΗ (2% επί των εισπράξεων) 9.000,00€

4 Συντήρηση & επισκευή δικτύων ηλεκτροφωτισμού ΔΕ Αγράφων 24.800,00€

5 Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών, πλατειών κλπ 240.000,00€

6 Ασφάλιστρα μεταφορικών μέσων 1.000,00€

7 Συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων 15.000,00€

8 ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ 1.500,00€

9 Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για κίνηση μεταφορικών μέσων 30.000,00€

10 Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τη ΔΕ Αγράφων 30.000,00€

11 Προμήθεια ελαστικών μεταφορικών μέσων 5.000,00€

12 Προμήθεια ανταλλακτικών κάδων απορριμμάτων 5.000,00€

13 Προμήθεια κάδων απορριμμάτων 24.800,00€

14 Προμήθεια ειδών καθαριότητας 3.000,00€

15 ΦΟΔΣΑ 35.000,00€

Τα έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού θα είναι  952.000 ευρώ:

Τέλος καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν 1828/89) 500.000,00€

Λοιπά έσοδα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2.000,00€

Τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 300.000,00€

Τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών 0,00€

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 150.000,00€

 Επίσης με τα στοιχεία που παραχώρησε η ΔΕΔΔΗΕ, τα τετραγωνικά μέτρα με τιμολόγιο οικιακής χρήσης ανέρχονται σε 245.917, και τα τετραγωνικά μέτρα με τιμολόγιο γενικής χρήσης 52.626 οπότε τα έσοδα σύμφωνα με τα τετραγωνικά αυτά και τις τιμές  των τελών καθαριότητας του έτους 2017 θα ανέλθουν σε 500.000,00€.

 Ικανοποιήθηκε το αίτημα των κατοίκων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκπτωση του 13% στα δημοτικά τέλη έρχεται να ικανοποιήσει του δημότες των Αγράφων οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανταποκρίνονται με δυσκολία στις υποχρεώσεις τους και απέναντι στον δήμο.

Την ικανοποίησή του για την μείωση δηλώνει στo “VimaPoliti.gr” ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Αγράφων κ.Δημήτρης Κουκουράβας , μιλώντας για.."θετική εξέλιξη αφού εισακούστηκαν οι ..κραυγές των Αγραφιωτών προς την δημοτική αρχή για μείωση-ανάσα των δημοτικών τελών,τονίζοντας πως "..Χαιρετίζουμε την κοινωνική ευαισθησία της δημοτικής αρχής που δείχνει να αφουγκράζεται την οικονομική στενότητα των δημοτών"..

 

Ο Σκουρλέτης αναγνωρίζει την υποστελέχωση στο Δήμο Αγράφων αλλά εγκρίνει μόλις 9 προσλήψεις!

Μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί τα όσα ειπώθηκαν απο το Υπουργό Εσωτερικών προς τους δημάρχους της Στερεάς όπου φαρδιά-κοφτά ο κ.Σκουρλέτης ναι μεν αναγνωρίζει την υποστελέχωση πολλών δήμων και δει των Αγράφων αλλα πρόσφατα απο τον ίδιο εγκρίθηκαν απο μέρους του μόλις 9 θέσεις.Κοροιδία σε τελική ανάλυση προς τους εργαζόμενους του Δήμου, προς το λαό του Δήμου που προσδοκά καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες από το Δήμο Αγράφων.

Παρουσία Μπαμπαλή στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας-Τα όσα τόνισε ο Δήμαρχος Αγράφων 

Στην ανακοίνωση του ο δήμος Αγράφων αναφέρει..

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη που πραγματοποιήθηκε την 8-11-2017 και ώρα 16:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Λιβαδειά, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής. Συζητήθηκαν θέματα για τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας κυρίως σε ότι αφορά τον θεσμικό ρόλο, τις αρμοδιότητες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον υπό διαβούλευση νέο εκλογικό νόμο.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής στην τοποθέτησή του επεσήμανε τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων και τις ελλείψεις σε όλες τις βασικές υποδομές με ιδιαίτερη αναφορά στην οδοποιία (επαρχιακό – δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου), ενώ στάθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Δήμου Αγράφων, ιδιαίτερα σε εξειδικευμένο προσωπικό, τονίζοντας  χαρακτηριστικά: 

«Θα σταθώ σε μία ιδιαίτερη παράμετρο σημαντικότατη και ζωτικής σημασίας για εμάς : Το προσωπικό του Δήμου μας. Όπως ειπώθηκε οι βασικές δομές της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι : Το θεσμικό πλαίσιο-Οι πόρο-Οι αρμοδιότητες

Και πράγματι έτσι είναι. Όμως όλα αυτά δεν έχουν σημασία εάν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να τα υποστηρίξει. Έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη (αλλά και παλαιότερα με τον Καποδίστρια) Δήμοι πολλών διαφορετικών ταχυτήτων και δυνατοτήτων.Το ζήτημα της υποστελέχωσης των μικρών Δήμων είναι αυτό που καίει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Αυτό που θέλω να προτείνω και που τονίζω σε κάθε ευκαιρία και σε εσάς κύριε υπουργέ τόσο στην συνάντησή μας στο γραφείο σας στο ΥΠΕΣ όσο και στην επίσκεψή σας στο Δήμο Αγράφων πριν από 6 μήνες (σας ευχαριστούμε για το γεγονός αυτό), διότι ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εσωτερικών στο Δήμο μας στα 19 χρόνια της εφαρμογής του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, αλλά και σε όλους τους προκατόχους σας είναι τα εξής : 

Ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό στελέχωσης των βασικών υπηρεσιών των μικρών Δήμων:

-Με ποιοτικά χαρακτηριστικά (εξειδίκευση ανά υπηρεσία)

-Με ποσοτικά χαρακτηριστικά (ελάχιστος αριθμός εξειδικευμένων υπαλλήλων ανά υπηρεσία )

Θεσμοθετημένο με νόμο του κράτους και με υποχρεωτική αμετάθετη θητεία στους δήμους που προσλαμβάνονται.

Επιτρέψτε μου κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι της ΠΕΔ να αναφέρω ότι το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στις βασικές υπηρεσίες του Δήμου Αγράφων ανά υπηρεσία είναι : 

3 υπάλληλοι στην διοικητική μας υπηρεσία

3 υπάλληλοι στη τεχνική μας υπηρεσία

4 υπάλληλοι στην οικονομική υπηρεσία  μαζί με το γραφείο εσόδων και τμήμα προσωπικού

Εάν συνεκτιμήθει ότι από αυτούς μόνο οι 4 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αλλά και το γεγονός ότι οι μισοί λείπουν με γονικές άδειες, αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι πολύ απλά δεν γίνεται να ανταπεξέλθουμε και να λειτουργήσουμε ως Δήμος. Απαιτείται άμεση παρέμβαση. Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου και Σχεδιασμός για την Αντιμετώπιση Κινδύνων ενόψει της χειμερινής περιόδου

Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές κυριάρχησαν κατά τη σημερινή (14.11.2017) συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο).                                                                               Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018. 

«Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017  είχε  εξαιρετικά αποτελέσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες και αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους είτε αφορά στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  Χριστίνα Σταρακά, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που επανειλημμένα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και ιδιαίτερα τις εθελοντικές ομάδες για τη συνεισφορά τους. Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε, παρά την έλλειψη πόρων η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει εργαστεί με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε υδατορέματα και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. 

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΔΕ μετά και τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και  για πρώτη φορά εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Όσον αφορά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια δημοπράτησης έργα ύψους 3.200.000 € στα μεγάλα ποτάμια και έργα ύψους 3.400.000 € σε  ρέματα και χείμαρρους. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα μεγαλύτερους πόρους ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις υποδομές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις φυσικές καταστροφές», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.                                    

Τέλος μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και γενικώς έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.                                                                         Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν:  οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, η ΔΕΔΔΗΕ  Μεσολογγίου η  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο  Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ,  ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Δασάρχες  Αγρινίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας, εκπρόσωποι από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού και την 131 Σμηναρχία Μάχης, καθώς και  εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων. 

Συνέχιση των Ενημερωτικών  Εκδηλώσεων  για τις Δυνατότητες που παρέχει στους Αγρότες της Περιφέρειας Στερεάς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει  για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των αγροτών της Περιφέρειας για τις δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, συνεχίζει  την διοργάνωση των ενημερωτικών  εκδηλώσεων  που παρουσιάζονται οι σημαντικότερες  από πλευράς ενδιαφέροντος δράσεις του Π.Α.Α. 2014 - 2020, με εκδήλωση στην  Κάτω Βαλαώρα  του Δήμου Αγράφων

Η  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16  Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 πμ σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, Κάτω Βαλαώρας.

 

Σελίδα 1 από 63

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message