Στη Μάνδρα μετέβη πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου για να κάνει αυτοψία στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία.

 Αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Περιφέρεια Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, όπου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους υπουργούς, τους τοπικούς φορείς, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πώς θα γίνει η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, με τον πρωθυπουργό να ζητά ταχύτητα στις ενέργειες όλων των φορέων. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα και συσσωρευμένες παθογένειες.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός περπάτησε στην παλιά Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλη Καπέλιο να του εξηγήσει το πώς έγινε η βιβλική αυτή καταστροφή.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Θα επωφεληθούν 4 εκατ. πολίτες - Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους

Στα 1.4 δισ. ευρώ θα φτάσει για φέτος το υπερπλεόνασμα, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας με διάγγελμά του χθες το βράδυ, θα διανεμηθεί με γνώμονα «τη στήριξη του λαϊκού κόσμου, του κόσμου που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και προκοπή», με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, αλλά για αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι διανεμήθηκαν 617 εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους.

«Όταν οι υπόλοιποι καταστροφολογούν και υπονομεύουν, η δική μας σκέψη είναι στον λαϊκό κόσμο», επισήμανε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως «αυτό είναι το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της. Αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό για τις προθέσεις, τη βούληση και τη στρατηγική μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του μερίσματος συζητήθηκε το Σάββατο στο Μαξίμου παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπουργών. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε οι τελικές αποφάσεις να παρθούν χθες, Δευτέρα. Έτσι, χθες, έπειτα από δίωρη τηλεδιάσκεψη του Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις 18.00 το απόγευμα δόθηκε το πράσινο φως για τις ανακοινώσεις.

720 εκατομμύρια σε 3,4 εκατ. πολίτες

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το μέρισμα από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, θα διανεμηθεί ως εξής: 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Μέσα στη βδομάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, «έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ και θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία, με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό πρακτικά σημαίνει πως για οικογένειες με δύο παιδιά για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9.000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ.

315 εκατ. επιστροφή στους συνταξιούχους

Πέραν της ενίσχυσης των 720 εκατομμύριων, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα σημαντικές δράσεις. Συγκεκριμένα, 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. "Η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Εμείς αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Αυτό το σχέδιο θα υλοποιήσουμε

«Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά. Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας», υπογράμμισε.

«Σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα, αλλά και στηριζόμενοι στο πείσμα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, αυτό είναι το σχέδιό μας και αυτό θα υλοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Off shore έφτιαχνε η κακομαθημένη ελίτ

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε όσους κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση κατηγορώντας την κυβέρνηση. «Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο όμως και η μεσαία τάξη, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα χρόνια της κρίσης ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα βάρη.

Όπως όμως επισήμανε, η πίεση ήταν μεγάλη, «όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

«Ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στον τόπο μας έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους «ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

«Off shore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Off shore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Off shore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της», είπε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.

Πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα θετικά στοιχεία της οικονομίας και στην ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Τόνισε πως το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως «αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά, μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%» «Στο δημοσιονομικό σκέλος, η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε την αποκλιμάκωση της ανεργίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας». 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, σημείωσε, τονίζοντας ότι «300.000 άνθρωποι βγήκαν από το περιθώριο της ανεργίας και πέρασαν στην κανονικότητα της εργασίας».

Αναφερόμενος στις αιτίες της καταγραφής, για δεύτερη χρονιά, του πλεονάσματος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος καθώς και στον «περιορισμό της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής».

Εκτός από τα υψηλά πλεονάσματα και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης -«τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καγκελόπορτες των Μνημονίων»-, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις «σημαντικές νίκες, προς όφελος των πολλών», ακόμη και εντός προγράμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε την προστασία της λαϊκής κατοικίας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με προστασία των υπόλοιπων κοινωνικών επιδομάτων, τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, την ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

«Δρομολογήσαμε την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας», πρόσθεσε, «ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και καταπολεμώντας για πρώτη φορά, με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες, την αδήλωτη εργασία», ενώ υπογράμμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικότερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα.avgi.gr

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2017, στην Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης, έγιναν από την πλευρά μας οι εξής παρεμβάσεις :

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Σωματείο “Διάζωμα” στα πλαίσια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα του προγράμματος Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, “Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού”, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες του κου Μπένου και του Σωματείου “Διάζωμα”, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων διαδρομών, όπου ο προορισμός δεν θα είναι μόνο ένας, αλλά θα δίνεται το κίνητρο στον επισκέπτη να γνωρίσει όλους τους ιστορικούς μας τόπους και να μπορεί να τους επισκεφθεί, να τους γνωρίσει και να διασχίσει τα ιστορικά μονοπάτια και τις διαδρομές της φύσης και του πολιτισμού της Περιφέρειας μας. Ιδιαίτερα σημειώσαμε ότι μαζί με τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες και τους άλλους σημαντικούς ιστορικούς τόπους της περιφέρειας που έχουμε, ιδιαίτερη θέση έχει ο τόπος της αρχαίας Αυλίδας και ιδιαίτερα ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας, ο οποίος θα πρέπει να διασυνδεθεί με τους υπόλοιπους ιστορικούς τόπους της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρξει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Δήμο Χαλκίδας, για την προστασία του ναού και των υπολοίπων αρχαιολογικών ευρημάτων και την δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, την χάραξη των ιστορικών μονοπατιών και την ενοποίηση όλων των ιστορικών σημείων της αρχαίας Αυλίδας.  Η ανάδειξη της αρχαίας Αυλίδας και η ένταξή της στο δίκτυο των ιστορικών διαδρομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως ένα κίνητρο αφύπνισης και γνωριμίας με την ιστορία μας, αλλά και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία μας και τον τουρισμό μας.

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το υγροβιότοπο «Λιβάδι» ή «Κολοβρέχτης»

Με την ευκαιρία μιας σύσκεψης ενημέρωσης που έγινε Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, με τους Δημάρχους  Χαλκιδέων, Μεσσαπίων – Διρφύων και της Ομάδας Πολιτών για τον υγροβιότοπο, στην οποία συμμετείχαμε, επανακαταθέτουμε τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει και σε προηγούμενο ΠΣ. 

α. Εκτιμούμε ότι η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να έχει παρουσία και συμμετοχή στο πρόβλημα της προστασίας και διαχείρισης του υγραβιότοπου, όχι μόνο επειδή είναι να υπερτοπικό πρόβλημα, αλλά και γιατί αποτελεί έναν μοναδικό τόπο βιοποικιλότητας που πρέπει να προστατεύσουμε.  Μπορούμε σε συνεργασία με τους δύο Δήμους να συντελέσουμε, όχι μόνο στην σωτηρία του, αλλά και για την αξιοποίησή του και την ανάδειξή του. Σε πρώτη φάση προτείνουμε άμεσα να δημιουργηθεί μια κοινή Επιτροπή Εργασίας με τους δύο Δήμους και την Ομάδα Πολιτών για τον συντονισμό όλων των εργασιών και των κινήσεων που από κοινού θα αποφασισθούν. Παράλληλα να οργανωθεί  μια συνάντηση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Κράτους (Δασαρχείο κ.ά.), ώστε να βάλουμε φρένο σε κάθε επίδοξο καταπατητή του υγροβιότοπου και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί. Άμεσα χρειάζονται μέτρα σήμανσης του χώρου, κάποια μορφή οριοθέτησης του χώρου, αποκατάσταση επιχωματώσεων και μπαζωμάτων κ.λ.π. Ταυτόχρονα θα πρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να προωθήσουμε το θέμα της θεσμοθέτησης συγκεκριμένου φορέα διαχείρισης του υγροβιότοπου. 

Για το έργο «Έργα αναβάθμισης υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Με βάση την πρόσκληση 40/31-10-2017 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και στο άξονα προτεραιότητας 11 «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση» και με τίτλο «Έργα αναβάθμισης υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», προτείνουμε, να αναλάβουν οι αναπτυξιακές εταιρίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους πέντε δήμους, πρωτεύουσες των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων να καταρτίσουν από κοινού προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πέντε επιλεγμένων σχολικών μονάδων και πέντε σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπα αναβάθμισης των υποδομών τους. Σε διευκρίνιση του Περιφερειάρχη ότι, η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά την ίδρυση νέων μονάδων, σημειώσαμε ότι ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη προκήρυξη, επιμένουμε στην πρότασή μας για μελέτη και αποδοχή της στο άμεσο μέλλον και όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των προτεινόμενων δράσεων να ενεργοποιηθεί.

Κώστας Χαϊνάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

 

"Ένωσε την δύναμη σου με τους συμπολίτες σου, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τις ίδιες αγωνίες με εσένα"

Ανακοίνωση-Κάλεσμα της Λαικής Επιτροπής Αγράφων

Συμπολίτες - συμπολίτισσες,

           Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «έξοδο από τα μνημόνια το 2018», την «απαλλαγή από την επιτροπεία», την «επιστροφή στην κανονικότητα». Καθημερινά προβάλει τα περί «δίκαιης» ανάπτυξης. Ενημερωνόμαστε ότι διανύουμε τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης μετά την βαθιά κρίση που περάσαμε, πως ακόμα και τα οικονομικά επιτελεία ΕΕ & ΔΝΤ προβλέπουν για το 2017 ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ.

          Η αλήθεια είναι ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη με 1,8% το 2017 και η αναμενόμενη αύξηση της σε 2,4% το 2018 δεν καταργεί κανένα από τα μέτρα που πάρθηκαν εις βάρος μας την περίοδο της κρίσης. Αντίθετα δρομολογείται η εφαρμογή όλων των ψηφισμένων μέτρων, υλοποιώντας την δέσμευση τους για την εφαρμογή των 95 προαπαιτούμενων της Γ’ αξιολόγησης (περικοπές συντάξεων, κατασχέσεις, αύξηση ΕΝΦΙΑ, κλπ) και δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν όσα χρειαστούν προκειμένου να μην βάλουν την οικονομία σε κίνδυνο, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που μέχρι τώρα κάναμε.

          Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018  που κατατέθηκε στην βουλή (πρώτος προϋπολογισμός με ανάπτυξη) προβλέπει 2,7 δις επιπλέον φόρους και περικοπές κοινωνικών δαπανών που εμείς θα πληρώσουμε (πλεόνασμα 3,98δις 2017 και 6,67δις 2018).

Πληρώσαμε την κρίση τους!!!Μας καλούν να πληρώσουμε την ανάπτυξη τους!!!

          Στην ίδια ρότα με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ώρα που αφαιμάζει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα, παρέχει 6,75δις από τον προϋπολογισμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (αυξημένο κατά 250 εκατομμύρια) που κατευθύνεται στην χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων. Κονδύλι που εξαιρείται από τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη με την χρήση του οποίου κόβουν συντάξεις, μισθούς, παροχές κάθε φορά που εντοπίζεται  «δημοσιονομικός εκτροχιασμός». 

          Αποδεικνύεται πως η ανάπτυξη που εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε και αναμένεται να σημειώσει αύξηση το 2018 δεν είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη τους μετρά την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων την ώρα που αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι βλέπουμε καθημερινά το εισόδημα μας να μειώνεται, καλούμαστε να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υγεία, μόρφωση, άθληση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος δεν καλύπτει. Βλέπουμε τα χρέη μας συνεχώς να αυξάνονται και ζούμε με τον φόβο των κατασχέσεων, του πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης κατοικίας που στεγάζει την οικογένεια μας.  

Η «Δίκαιη Ανάπτυξη» τους σημαίνει κέρδη για τα μονοπώλια Φόρους - Χρέη – Κατασχέσεις για την Λαϊκή Οικογένεια

          Πλήρη συμφωνία με τις βασικές πολιτικές επιλογές ΕΕ και κυβέρνησης καταγράφουν τράπεζες, σύλλογοι βιομηχάνων (ΣΕΒ), μεγαλοξενοδόχοι (ΣΕΤΕ), ακόμα και η αντιπολίτευση, συνδικαλιστικά όργανα όπως η ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Όλοι μαζί υπερασπίζονται την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλoεπιχειρήσεων, που προκειμένου να διευρύνουν την κερδοφορία τους δεν λογαριάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

           Η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες και άλλα λαϊκά στρώματα είναι σκληρή και οι προοπτική για το μέλλον δυσοίωνη. Έρευνα της Eurostat αναφέρει πως 1 στους 3 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας (35,6% -3,8 εκατ.). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μας ενημερώνει πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία συνεχώς αυξάνονται και σχεδόν 1 εκατ. οφειλέτες (971.508) κινδυνεύουν άμεσα με κατάσχεση. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει 12.500-13.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους με 1 στις 4 επιχειρήσεις να θεωρείται υπερχρεωμένη και να κινδυνεύει άμεσα με κατάσχεση. Το 38,1% των επαγγελματιών θεωρεί πιθανό να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα.

Φτάνει πια μην αφήνεις άλλο χρόνο να κυλίσει σε βάρος σου Δεν θα σταματήσουν αν εσύ δεν τους σταματήσεις

Συμπολίτη - συμπολίτισσα

Ο δρόμος της συναίνεσης και της υπομονής, στον οποίο μας καλούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, για να βγει η χώρα από το τούνελ και να επιστρέψει στην κανονικότητα, δοκιμάστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο μοναχικός δρόμος της ατομικής λύσης, της καθημερινής εξαντλητικής προσπάθειας για το μεροκάματο, μακριά από τους αγώνες γιατί “τίποτε δεν αλλάζει” όχι μόνο δεν αποδείχθηκε αρκετός, αντίθετα μας άφησε κατακερματισμένους και ανοργάνωτους ανήμπορους να αντιδράσουμε στην επίθεση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η ανάθεση σε «σωτήρες» και η αναμονή για κυβερνητική εναλλαγή είναι πρακτικές που για χρόνια δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Έσπειραν την αναμονή και τον εφησυχασμό βοηθώντας κάθε φορά την εκάστοτε κυβέρνηση να μας φορτώνει νέα μέτρα.

Οι λύσεις  αυτές δοκιμάστηκαν επανειλημμένα και χρεοκόπησαν-Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμη της συλλογικής δράσης

          Η οργανωμένη δράση μέσα από την Λαϊκή Επιτροπή είναι η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα και διέξοδο. Ένωσε την δύναμη σου με τους συμπολίτες σου, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τις ίδιες αγωνίες με εσένα. Που είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν και να δεχτούν την βοήθεια σου. Όλοι μαζί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, βιοπαλαιστές αγρότες, μικροί επαγγελματίες, συνταξιούχοι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Μπορούμε να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες. 

          Η δική σου συμμετοχή είναι καθοριστική για την μαζικοποίηση της Λαϊκή Επιτροπή. Δυναμώνοντας την Λαϊκή Επιτροπή, μπορούμε να ορθώσουμε σοβαρά εμπόδια στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση τα χρέη, τα λουκέτα.  

Έλα να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη μας να βάλουμε φραγμό στις πολιτικές εξαθλίωσης μας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας Λαϊκής Επιτροπής 6980063235

 

Πως ψήφισε η Ευρυτανία στις εκλογές της κεντροαριστεράς

Συνολικά, 620 Ευρυτάνες προσήλθαν στις κάλπες, με την Φώφη Γεννηματά να λαμβάνει 301 ψήφους, τον Νίκο Ανδρουλάκη 153 ψήφους, τρίτος «έρχεται» ο Γιώργος Καμίνης με 90 ψήφους, ακολουθεί ο Γιάννης Ραγκούσης με 20,ενώ 18 ο Σταύρος Θεοδωράκης .

Δείτε τα τελικά αποτελέσματα της Ευρυτανίας στα 5 εκλογικά τμήματα 

Ευρυτανία τελικά: Ψήφισαν 620 έγκυρα 614

 Νίκος Ανδρουλάκης 153

Κωνσταντίνος Γάτσιος 17

Φώφη Γεννηματά 301

Σταύρος Θεοδωράκης 18

Γιώργος Καμίνης 90

Γιάννης Μανιάτης 11

Απόστολος Πόντας 1

Γιάννης Ραγκούσης 20

Δημήτρης Τζιώτης 2

Λευκά-Άκυρα      6

 

ΕΤ Καρπενησίου

Νίκος Ανδρουλάκης 76

Κωνσταντίνος Γάτσιος 13

Φώφη Γεννηματά 144

Σταύρος Θεοδωράκης 17

Γιώργος Καμίνης 24

Γιάννης Μανιάτης 8

Απόστολος Πόντας 1

Γιάννης Ραγκούσης 6

Δημήτρης Τζιώτης 1

Λευκά-Άκυρα     5

 

ΕΤ Μ.Χωριό

Νίκος Ανδρουλάκης 46

Κωνσταντίνος Γάτσιος 

Φώφη Γεννηματά 28

Σταύρος Θεοδωράκης 

Γιώργος Καμίνης 1

Γιάννης Μανιάτης 2

Απόστολος Πόντας 

Γιάννης Ραγκούσης 6

Δημήτρης Τζιώτης 

 

ΕΤ Φουρνάς

Νίκος Ανδρουλάκης 6

Κωνσταντίνος Γάτσιος 

Φώφη Γεννηματά 26

Σταύρος Θεοδωράκης 

Γιώργος Καμίνης 1

Γιάννης Μανιάτης 1

Απόστολος Πόντας 

Γιάννης Ραγκούσης 

Δημήτρης Τζιώτης 1

 

ΕΤ Ραπτόπουλο

Νίκος Ανδρουλάκης 21

Κωνσταντίνος Γάτσιος 1

Φώφη Γεννηματά 67

Σταύρος Θεοδωράκης 1

Γιώργος Καμίνης 25

Γιάννης Μανιάτης 

Απόστολος Πόντας 

Γιάννης Ραγκούσης 5

Δημήτρης Τζιώτης 

Λευκά-Άκυρα

 

ΕΤ Κερασοχώρι

Νίκος Ανδρουλάκης 4

Κωνσταντίνος Γάτσιος 3

Φώφη Γεννηματά 36

Σταύρος Θεοδωράκης 

Γιώργος Καμίνης 39

Γιάννης Μανιάτης 

Απόστολος Πόντας 

Γιάννης Ραγκούσης 3

Δημήτρης Τζιώτης 

Λευκά-Άκυρα1

 

 

 

    

 

 

 

Σύμφωνα τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων συνολικά στην Ευρυτανία για τις εκλογές τις Κεντροαριστεράς συνολικά ψήφισαν 619 άτομα.

Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα Φουρνάς και Κερασοχώρι είναι..

ΕΤ Φουρνάς

Ψήφισαν 35

Φώφη Γεννηματά          26

Σταύρος Θεοδωράκης

Νίκος Ανδρουλάκης         6

Γιώργος Καμίνης              1

Γιάννης Μανιάτης            1

Γιάννης Ραγκούσης

Απόστολος Πόντας

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Δημήτρης Τζιώτης         1

ΕΤ Κερασοχωρίου

Ψήφισαν 86

Φώφη Γεννηματά         36

Σταύρος Θεοδωράκης

Νίκος Ανδρουλάκης       4

Γιώργος Καμίνης          39

Γιάννης Μανιάτης  

Γιάννης Ραγκούσης

Απόστολος Πόντας

Κωνσταντίνος Γάτσιος  3

Δημήτρης Τζιώτης       3

Λευκό                       1

Στα ΕΤ Ραπτοπούλου και Καρπενησίου η εκλογική διαδικασία πήρε παράταση και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε λίγο 

Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, προανήγγειλε ο  Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στις συναντήσεις του με τους αιρετούς της Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της  επίσκεψής του στην Βοιωτία χθες, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017. Ταυτόχρονα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα θέματα που τους απασχολούν και να ακούσει τις απόψεις τους για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε αρχικά τον Ορχομενό και συναντήθηκε στο Δημαρχείο με αυτοδιοικητικά στελέχη και με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης (ΠΕΔ) Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Λουκά Υπερήφανο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στην Λειβαδιά, όπου μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι:

–      Το Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, με εθνικούς πόρους και με συγκεκριμένη στόχευση στους τομείς:

Ύδρευσης – Αποχέτευσης

Αγροτικής οδοποιίας

Προμήθειας μηχανημάτων έργων

Κατασκευής Παιδικών Χαρών

–      Μελετάται, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη πολλών αιρετών ότι άλλες ανάγκες έχει ένας αστικός δήμος, άλλες ένας ορεινός, άλλες ένας αγροτικός και  είναι διαφορετικό το κόστος για τον καθ’ ένα, τελικά, ώστε να παρέχει κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες του», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο χρηματοδότησης.

–      Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ) που δόθηκε το 2017 σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους θα επαναληφθεί και το 2018.

–      Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), που θα αντικαταστήσει τον ν.4071.

Διαχωρισμός αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε τον διαχωρισμό τους από τις Ευρωεκλογές  με μια εύλογη παράταση της υφιστάμενης θητείας των αιρετών της ΤΑ κατά μερικούς μήνες, το 2019, και την καθιέρωση ανάληψης καθηκόντων από Ιανουάριο.  Μιλώντας για την απλή αναλογική, εκτίμησε θετικά τα γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο αποδεκτή η νέα πραγματικότητα που προωθείται και επεσήμανε ότι κάθε νέα μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που πρέπει να προσεχθούν, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλισης της ομαλής διοίκησης των δήμων «οι οποίες θα αποτυπωθούν με σαφήνεια στο νέο πλαίσιο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι «το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης δεν θα αγγιχτεί», όχι επειδή κρίνεται άριστος ο σημερινός αριθμός των ΟΤΑ, αλλά επειδή δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις ενός αναπροσδιορισμού, ο οποίος θα εξεταστεί όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Θήβα, η ΝΕ Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, o υπουργός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για αυτοδιοικητικά ζητήματα και ανέλυσε το σκεπτικό των επερχόμενων αλλαγών, που αποτελούν  συστατικό μέρος της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο δημοκρατίας και πρέπει να υποστηριχθεί ως τέτοιο, με ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες και τις λειτουργίες και στη διαμόρφωση της λύσης των προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο δεν βοηθά στο να καταθέτουν οι πολίτες τη γνώμη τους, όχι για τα δικά τους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα του τόπου τους, για να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά:  «η απλή αναλογική είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση και όχι ένα τρικ της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο – όπως ανοήτως μας λέει η Αξιωματική αντιπολίτευση- θέλει να το χρησιμοποιήσει για να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δήμους. Δεν το ήξερα, ότι όταν έχεις την απλή αναλογική ώστε ό,τι ψηφίζεις να βγαίνει από την κάλπη, είναι τρόπος άλωσης και δεν είναι άλωση και καλπονοθεία το να έχεις διάφορα παραμορφωτικά εκλογικά συστήματα τα οποία αλλοιώνουν την λαϊκή βούληση. Προφανώς ξεβολεύονται διαφόρων ειδών κατεστημένα».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της να επαναφέρει τη σχέση 1-5 για τις αποχωρήσεις – προσλήψεις,  οδηγώντας σε μια μόνιμη υποστελέχωση τους ΟΤΑ, θέλοντας να απαξιώσει και να συρρικνώσει την Αυτοδιοίκηση και το έργο της.

Σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε: «Είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε απέναντί σας για ό,τι έχουμε κάνει από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε για το 65% των πόρων που, με βάση το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, στερήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δικό μας έργο.  Εμείς πάμε να διαχειριστούμε την κρίση και την χρεοκοπία των προηγούμενων, σύμφωνα με την εντολή του λαού. Κι ας είναι αυστηρός ο κόσμος, να είναι αυστηρός, διότι έχει κουραστεί, διότι οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών είναι σωρευτικές. Έχει σηκώσει στην πλάτη του πολλά, αλλά όταν ψυχρά αναλύουμε την κατάσταση, πρέπει να επιμερίζουμε και τις ευθύνες και κυρίως να βάζουμε κάτω τα σχέδια».

Στη συνέχεια ο υπουργός κάλεσε να αξιολογηθεί το σχέδιο που, αν και εμπεριέχει αντιφάσεις, καθώς και την άσκηση μιας πολιτικής που δεν εκφράζει τον πολιτικό φορέα που το διαχειρίζεται, επιδιώκει τη δημιουργία όρων απεμπλοκής από την λιτότητα, έναντι του σχεδίου εκείνων που ορκίζονται, που πιστεύουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα.  «Αυτή είναι σήμερα μια τεράστια πολιτική διαφορά ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα σας έλεγα και με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αλλά δεν έχω καταλάβει τι λένε. Και δεν το έχω καταλάβει, παρότι πάνε σε συνέδριο, πάνε να ψηφίσουν αρχηγό, αλλά δεν μας λένε ποιανού πολιτικού κόμματος θα είναι αρχηγός και τι θέσεις θα υπηρετεί», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος κατέληξε στο ότι σε όλη την Ευρώπη, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας αισθάνεται την ανάγκη να χειραφετηθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία θέτει ερωτήματα, εάν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει στον δρόμο της ακραίας λιτότητας, η οποία ενισχύει τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, την ακροδεξιά, τον ρατσισμό. «Μπορεί να συνεχίσει; Μπορεί να παραμείνει η Ευρώπη των μεγάλων ανισοτήτων; Του λιγότερου κοινωνικού κράτους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα και τα οποία αποφεύγει η εγχώρια έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας.»aftodioikisi.gr

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την διήμερη άδεια που έλαβε, σήμερα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας.  

O Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζει την απογοήτευσή του και κατηγορεί κράτος και κυβέρνηση που αδιαφορούν και ανέχονται τέτοιες καταστάσεις.

 "Η άδεια στον κατά συρροή δολοφόνο δίνεται για να απολαύσει την ελευθερία και τη ζωή που στέρησε από όλους αυτούς που σκότωσε και από αυτούς που μείναμε πίσω. Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματα του. Και γι αυτό, σήμερα το κράτος τον επιβραβεύει, με την κυβέρνηση στην καλύτερη να αδιαφορεί και να ανέχεται και στη χειρότερη να παρέχει τις ευλογίες της. Έτσι όμως, αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε. Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι" αναφέρει στο σχόλιο του.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που έχει προτείνει για την Αιτωλοακαρνανία και το πώς προχωρεί η υλοποίηση της σχετικής πρότασης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να πείσω την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενόψει της αναθεώρησης των προγραμμάτων που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, να προβλεφθεί η χρηματοδότηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα ενώνει τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι αρκετά, είναι σημαντικά και δυστυχώς υποτιμημένα μέχρι σήμερα, με τις περιοχές φυσικού κάλλους όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η Τριχωνίδα. 

Χθες είχα και πάλι επικοινωνία για το θέμα με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, όπως επίσης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη προκειμένου να ενημερωθώ αν, πράγματι, μια αντίστοιχη πρόταση έχει ενταχθεί στα προγράμματα της Περιφέρειάς του. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Μπακογιάννης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη ενταχθεί στα προγράμματα αυτά και μάλιστα με ένα συνδυασμό χρηματοδότησης από περιφερειακά και άλλα προγράμματα, και σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στην Ήπειρο, και αναρωτιέμαι, και το έχω κάνει επανειλημμένα, και θα συνεχίσω να το κάνω έστω και αν γίνομαι κουραστικός, γιατί να μην γίνει και στην Αιτωλοακαρνανία. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, οι ευεργετικές συνέπειες όμως που θα υπάρξουν για την περιφέρειά μας είναι μεγάλες. 

Ήδη, το πρώην Ξενία της Ναυπάκτου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας. Μπορούμε λοιπόν να διαμορφώσουμε αυτή την πολιτιστική διαδρομή με πύλη εισόδου τη Ναύπακτο, με σύνδεση των αρχαίων θεάτρων και των τοποθεσιών φυσικού κάλλους, με τη δημιουργία ακόμη ενός μουσείου, του Μουσείου Αλατιού στη Λιμνοθάλασσα, και με άλλες δράσεις, ως μια συνολική πολιτιστική και φυσιολατρική διαδρομή που θα εντάξει την Αιτωλοακαρνανία για τα καλά στον πολιτιστικό - τουριστικό χάρτη. Επιμένω στις αναπτυξιακές δυνατότητες που εμπεριέχει το σχέδιο αυτό. Έχω έρθει σε επαφή και με διάφορους άλλους φορείς που εμπλέκονται, με τη στενή ή την ευρεία έννοια, με τον τουρισμό, τους έχω ενημερώσει και τους έχω θέσει το αίτημα να βοηθήσουν και, γιατί όχι, να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Αναφερόμενος, γενικότερα, στην επικοινωνία του με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Βαρεμένος είπε ότι εξαιτίας μιας παράλειψης που υπήρξε, κινδυνεύει να χαθεί κονδύλιο 1,1 εκατομμυρίου ευρώ που προοριζόταν για το οδικό δίκτυο του ορεινού Θέρμου. «Ζήτησα», είπε, «μια γραπτή απάντηση από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, καθώς έχω πληροφορηθεί ότι παρόμοιες παραλείψεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορεί να θεραπευτεί, αν μπορούμε δηλαδή πλέον να άρουμε τις αρνητικές συνέπειες της παράλειψης, που δημιουργεί προϋποθέσεις να χαθεί το πολύτιμο αυτό κονδύλι».

 

«Έσβησε» ο αγαπημένος του πατέρας

Δύσκολες ώρες περνά ο πρώην πολιτευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών συλλόγων Χρήστος Αρβανίτης , ο οποίος χθες έχασε τον πολυαγαπημένο του πατέρα Παναγιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ύστερα από πολύμηνη μάχη με την ασθένειά του.

Ο ίδιος κοινοποίησε στον προσωπικό λογαριασμό του τη δυσάρεστη είδηση γράφοντας χαρακτηριστικά: 

"ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ ΠΑΤΕΡΑ

Μετά από δέκα μήνες άνισης μάχης, ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή..Ο Παναγιώτης Δ, Αρβανίτη, απεδήμησεν εις Κύριον...

Ηρθε ο καιρός να λυτρωθεί... Να αναπαυθεί....

"VP"..Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια 

Σελίδα 1 από 20

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message