Χθες στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την υλοποίηση δυο σημαντικών έργων του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Ε. Ευρυτανίας συνολικού προϋπολογισμού 1.640.000,00 €.

Η πρώτη αφορά το έργο με τίτλο «ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΓΑΥΡΟΣ (Γ φάση)» προϋπολογισμού 1.400.000,00 €.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαπλάτυνσης, τεχνικών και ασφαλτόστρωσης στο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου Καρπενήσι - Γαύρος με στόχο το τελικό πλάτος οδοστρώματος να φτάνει τα 8,5μ σε όλο το μήκος των επεμβάσεων που είναι περίπου 4.700μ. Δεδομένης της απαλλοτρίωσης του δρόμου τα σημεία επέμβασης είναι συγκεκριμένα και βρίσκονται τόσο ανάντη όσο και κατάντη της οδού. Στις ανάντη θέσεις θα γίνουν οι απαραίτητες καθαιρέσεις και εκριζώσεις δέντρων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διάβαση για όλους τους τύπους οχημάτων. Επίσης θα καθαριστούν τα πρανή της οδού με εργασίες εκσκαφών ανάλογα με τον τύπο εδάφους και θα γίνουν επενδύσεις αυτών με ελεύθερο πλέγμα στα πλέον επικίνδυνα για καταπτώσεις τμήματα. Ενώ στα κατάντη σημεία της οδού θα κατασκευαστούν τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος και επιχώματα από κοκκώδες υλικό.

Επίσης θα γίνει βελτίωση της μηκοτομής της οδού σε τμήμα 200μ περίπου μετά την στροφή στο Κλαυσί προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κλίση της. Οι εργασίες αυτές θα περιλαμβάνουν τομή οδοστρώματος με ασφαλτοκόπτη, εργασίες εκσκαφών, επίχωση με κοκκώδες υλικό και οδοστρωσία. Σε όλο το μήκος του έργου και ανάντη της οδού θα κατασκευαστούν κρασπεδόρειθρα πλάτους 0,80μ. Επιπλέον σε όλο το μήκος της επέμβασης προβλέπονται ασφαλτικές εργασίες. Τέλος θα εκτελεσθούν οι απαιτούμενες εργασίες κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, η διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος επέμβασης, η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις καθώς και οι απαραίτητες εργασίες υποδομής για κατασκευή δικτύων ηλεκτροφωτισμού στα σημεία των διασταυρώσεων.

Το πέρας της εργολαβίας φτάνει περίπου έως τη θέση "Κόκκινά". Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για την περιοχή της Ποταμιάς το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. Σε συνδυασμό δε με το έργο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΠΡΟΥΣΟΣ», προϋπολογισμού 2.250.000,00 €, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καρπενήσι – Προυσός το οποίο αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά το έργο με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΙΚΕΛΛΟ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ – ΣΤΑΥΛΟΙ – ΑΜΠΛΙΑΝΗ - ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» προϋπολογισμού 240.000,00 €.

Το έργο αφορά στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στην αποκατάσταση των βλαβών και των κατολισθαίνοντων τμημάτων του συγκεκριμένου οδικού δικτύου από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καθιζήσεις που προέκυψαν από την θεομηνία του περασμένου χειμώνα. Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες εξυγίανσης οδοστρώματος, κατασκευών τοίχων αντιστήριξης, κρασπεδόρυθρων και κιβωτοειδών οχετών όπου απαιτείται, οδοστρωσία, ασφαλτική στρώση και εργασίες σήμανσης για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Και για τα δύο έργα έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να εκτελεστούν σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες παρά το δύσκολο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομικό περιβάλλον στέκεται δίπλα στα προβλήματα κάθε πολίτη και πραγματοποιεί σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας βελτιώνοντας βασικές οδικές υποδομές

 Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Ανεπιθύμητος ο πραξικοπηματίας Τσίπρας και οι μνημονιακοί υπουργοί του στη Λαμία-Όλοι στην αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 6:00μμ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία

 Πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας, ο δωσίλογος πραξικοπηματίας πρωθυπουργός Τσίπρας και η μνημονιακή του κυβέρνηση, διοργανώνουν αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία, για τις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα Μνημόνια που έχει ψηφίσει και εφαρμόζει με ζήλο ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του αλλά και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κλπ, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν καταστρέψει την κοινωνία, έχουν γονατίσει, έχουν καταστρέψει το λαό, και την ίδια στιγμή έχουν το θράσος να μιλάνε για ανάπτυξη.

 Αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα της μνημονιακής καπιταλιστικής τους "ανάπτυξης" στη χώρα είναι:

- Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, δηλαδή 1.300.000 συνάνθρωποί μας είναι χωρίς δουλειά. - Η επίσημη ανεργία των νέων ανθρώπων μέχρι 35 ετών βρίσκεται στο 60%.

- Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι ή σε μερική και εποχιακή  απασχόληση σε συνθήκες γαλέρας.

- 500.000 νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας για να βρουν απελπισμένοι μια δουλειά στα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού.

- Οι συντάξεις έχουν περικοπεί μέχρι και 30% στους περισσότερους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καλούνται να ζήσουν με 300-400 ευρώ το μήνα.

- 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια.

- Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες - επιτηδευματίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία λόγω έλλειψης δουλειάς.

- Η βαριά φορολογία έχει γονατίσει το λαό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

- Το 35% του λαού, δηλαδή περίπου 4.000.000 συνάνθρωποί μας ζούνε στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχιας σε μια χώρα 11.000.000 κατοίκων όπως η Ελλάδα.

- Η βαριά φορολογία των μικρομεσαίων αγροτών τους οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα.

- Δεκάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων ή άλλων οφειλών πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

- Η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας έχει διαλύσει την κοινωνία.

- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει σχεδόν μηδενιστεί.

- Η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο 25% της προ-μνημονίων χρημοτοδότησης.

 Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης, είναι τα αποτελέσματα της συνέχισης της αποπληρωμής του παράνομου και επονείδιστου δημόσιου χρέους από την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι τα αποτελέσματα της συνέχισης της συμμετοχής της Ελλάδας στο σφαγείο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Μόνο η ρήξη και η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση των μνημονίων, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μόνο η μονομερής διαγραφή του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους μπορεί να ανοίξει δρόμους για μια άλλη πολιτική που θα βάζει στο προσκήνιο της ανάγκες του λαού.Η Περιφερειακή μας Παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, αγωνίζεται για μια κοινωνία όπου το καπιταλιστικό κέρδος, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν και η κοινωνία θα παράγει τόσα όσα χρειάζεται για να καλύψει τις πραγματικές της ανάγκες.

 Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 6:00μμ στην Πλατεία  Ελευθερίας στη Λαμία, ενάντια στην μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, ενάντια στον πραξικοπηματία πρωθυπουργό Τσίπρα και τους υπουργούς του, που πριν από 2 χρόνια μετέτρεψαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού ενάντια στα Μνημόνια, σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

 Για να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, έξω από Ευρώ και ΕΕ, για να φωνάξουμε ότι ο πραξικοπηματίας πρωθυπουργός Τσίπρας και οι δωσίλογοι μνημονιακοί υπουργοί του είναι ανεπιθύμητοι στη Λαμία.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του είναι ανεπιθύμητοι στη Λαμία-Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Ιουλίου, 6.00 μμ, Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία

 Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 2 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μια κορυφαία στιγμή της ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα, που σφραγίστηκε με τη σαρωτική νίκη του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ ενάντια στα Μνημόνια, τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

 Το συγκλονιστικό ΟΧΙ της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού άνοιξε ένα βαθύ ταξικό ρήγμα, έβαλε στο κέντρο της πολιτικής διαπάλης την ευρεία λαϊκή απαίτηση για μια άλλη πολιτική με κέντρο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα.  

 Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες και 2 χρόνια από τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και μετέτρεψε το λαϊκό ΟΧΙ σε ένα ντροπιαστικό ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, με μια ιστορικών διαστάσεων εξευτελιστική πολιτική κωλοτούμπα. Κόντρα στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού υπέγραψε και ψήφισε τον Ιούλιο του 2015 μαζί με όλο το μνημονιακό μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κτλ) ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο απ’ τα δύο προηγούμενα, μνημόνιο και στη συνέχεια, υπέγραψε και 4ο μνημόνιο και εφάρμοσε τη διάλυση του ασφαλιστικού, την ένταση της φορολεηλασίας, το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τον «κόφτη», και τη ρατσιστική αντι-προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί σήμερα την βασική επιλογή των δανειστών και του κεφαλαίου για την προώθηση αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

 Δύο χρόνια μετά το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και 7 χρόνια μετά το 1ο μνημόνιο, η καπιταλιστική τους κρίση συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη παράλληλα με την οργή των άνεργων, των εργατών και της νεολαίας για τη λιτότητα, τη φτώχια, την ανεργία, τη βαριά φορολογία του λαού, τις χυδαίες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, την εξαθλίωση και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων από την Ελλάδα για τα κάτεργα του εξωτερικού.

 Δύο χρόνια μετά το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ του 2015, ο 4ος μνημονιακός πρωθυπουργός Τσίπρας μαζί με όλους του δωσίλογους υπουργούς του, διοργανώνει αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία, ενώ έχει διαλύσει, έχει εξαθλιώσει, έχει καταστρέψει την κοινωνία με τα 2 Μνημόνια που έχει ψηφίσει και εφαρμόζει.

 Ο μνημονιακός δωσίλογος πραξικοπηματίας πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι ανεπιθύμητοι!Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Ιουλίου, 6.00 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

 Δενυπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ δυνατότητες «διαπραγμάτευσης» και «μεταρρύθμισης» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο η μονομερής διαγραφή του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους, μόνο η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ των μνημονίων, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μπορεί να ανοίξει δρόμους για μια άλλη πολιτική που θα βάζει στο προσκήνιο της ανάγκες του λαού.

 Δεν αρκούν τα ρηχά αντιμνημονιακά μέτωπα, χρειάζεται σύνδεση της πάλης για την κατάργηση των μνημονίων με το συνολικό στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της αντι-λαϊκής επίθεσης. Αυτή τη στιγμή απαιτείται ένα κίνημα που δεν θα διστάζει να οδηγήσει τη σύγκρουση με την κυρίαρχη τάξη μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή της, μέχρι την εξουσία και την κυβέρνηση των εργαζόμενων,  στηριγμένη στη δύναμη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

 Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του συντάσσεται με το κεφάλαιο, εμείς με τα αδέρφια μας, τους άνεργους, τους απεργούς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που αγωνίζονται για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση! Όλες και όλοι στους δρόμους! Στην πρώτη γραμμή για ένα δυνατό κίνημα αντίστασης και ανατροπής! Για να πάρει ο λαός στα χέρια του τον κόσμο που του ανήκει!

Την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, στην Λαμία, θα γίνει το 2ο από τα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια στη χώρα με τη συνεργασία της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Πολλοί Υπουργοί  θα πλαισιώνουν τις  θεματικές συζητήσεις του διημέρου, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας, στις οποίες θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς, εργατικά κέντρα, επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις  της Στερεάς Ελλάδας και απλοί πολίτες, που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ οι εργασίες του θα κλείσουν με την πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού σ. Αλέξη Τσίπρα.

Η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διαβούλευσης στη βάση της κοινωνίας, αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, όχι μόνο γιατί τα 13 αναπτυξιακά συνέδρια, διασυνδεμένα μεταξύ τους θα αποτελέσουν το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά γιατί αλλάζουν το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα διερευνηθεί  η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την Περιφέρειά μας θα  σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής.

Το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο θα κινηθεί στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον επενδύσεων και εξωστρέφειας, με την τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση των δραματικών ποσοστών της ανεργίας, των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Συντονιστής

Δημήτρης Μαντέκας

 

Περισσότεροι από 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει το αργότερο μέχρι αύριο Πέμπτη να έχουν προμηθευτεί και εγκαταστήσει POS μηχανήματα καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι σπεύσουν να το εξοφλήσουν εντός 30 ημερών θα καταβάλουν το 50% του προστίμου.Οι μόνοι που θα γλιτώσουν το πρόστιμο και θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφύγουν έως και τις 27 Αυγούστου είναι όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητας από 27 Ιουνίου ως 27 Ιουλίου.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS θα πρέπει να αναρτήσουν και σε εμφανή σημεία των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων πινακίδες που θα πρέπει να αναγράφουν την εξής φράση: "Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ 'Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ", "CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD". Το πρόστιμο για τη μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης ανέρχεται 1.000 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται ακόμη και στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της γνωστοποίησης αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή δεν έχει αναρτηθεί σε ευκρινές σημείο.

Οι κωδικοί ΚΑΔ ανά επαγγελματική δραστηριότητα οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν τερματικά POS έως 27 Ιουλίου 2017 είναι οι παρακάτω:

33.12 Επισκευή μηχανημάτων,

33.13 Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού,

33.14 Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού,

35.11 Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος,

35.12 Μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος,

35.13 Διανομή ηλεκτρικού ρεύματος,

35.14 Εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος,

35.21 Παραγωγή φυσικού αερίου,

35.22 Διανομή αέριων καυσίμων μέσω αγωγών,

35.23 Εμπόριο αέριων καυσίμων μέσω αγωγών,

36.00 Συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού,

43.21 Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις,

43.22 Υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης,

45.11 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων,

45.19 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων,

45.20 Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων,

45.32 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα,

45.40 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους,

47.21 Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε εξειδικευμένα καταστήματα, 47.22 Λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.24 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.25 Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.26 Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.30 Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.73 Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία),

47.74 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,

47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, 55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα,

55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής,

55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα,

55.90 Άλλα καταλύματα,

56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών,

59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών,

61.10 Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,

61.20 Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,

61.30 Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,

69.10 Νομικές δραστηριότητες,

69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου· παροχή φορολογικών συμβουλών,

71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων,

71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών,

75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες,

77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων,

77.12 Ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών,

77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών,

77.22 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων,

77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,

79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών,

85.20 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση,

85.31 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

85.32 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

85.41 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση,

85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση,

85.53 Δραστηριότητες σχολών οδηγών,

85.59 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.,

86.10 Νοσοκομειακές δραστηριότητες,

86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων,

86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων,

86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων,

8.90 Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας,

87.10 Δραστηριότητες νοσοκομειακής φροντίδας με παροχή καταλύματος,

87.20 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,

87.30 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία,

87.90 Άλλες δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος,

88.91 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών,

92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα,

93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής,

93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων,

93.29 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας,

95.11 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού,

96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής. enikonomia.gr

Αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 11.00 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία (Λ. Καλυβίων 2),ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου,ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία,στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η Στερεά στο Επίκεντρο.

 Επιστολή Μπακογιάννη σε Τσίπρα: Στατιστικό λάθος καταδικάζει την περιοχή

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, λόγω στατιστικού λάθους, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, εν όψει της επίσκεψής του στην περιοχή κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου. Η επιστολή του κ. Μπακογιάννη προς τον κ. Τσίπρα, περιλαμβάνει τα στοιχεία που δείχνουν τη στρέβλωση στην οποία αποδίδεται η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με κοινοτικούς πόρους, τις κινήσεις που έχουν γίνει από την περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπισή της αλλά και την πρόταση έγκρισης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα που βασίζεται σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό και έχει ως δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης καλεί τον Πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα σε όλους τους φορείς που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για το λάθος που εντοπίζεται στην παρουσίαση της Στερεάς Ελλάδας ως «πλούσιας» περιφέρειας λόγω της συγκέντρωσης βιομηχανικής δραστηριότητας στα Οινόφυτα.  

 «Δεν πρόκειται για ένα τοπικό θέμα. Μιλάμε για μία κατάφορη αδικία που αφορά σε περίπου 650.000 χιλιάδες πολίτες της χώρας. Χάνουν αυτά που δικαιούνται λόγω ενός στατιστικού λάθους. Το γεγονός ότι έως σήμερα έχουμε καταφέρει να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο για έργα υποδομών και ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Σε αυτή την διεκδίκηση καλώ τον Πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα μας και να δει ουσιαστικά την πρότασή μας για την δημιουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρειά μας. Δεν ζούμε αλλού, γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά πρέπει επιτέλους η Στερεά Ελλάδα να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι περιφέρειες. Με τα σωστά κριτήρια και τους ίδιους όρους» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης με αφορμή την επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.

 

 

Τι δήλωσε ο Σκουρλέτης

Η  μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κανονικά προγραμματίζονται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, γνωστοποιεί ότι  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. 

«Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το όλο θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ η  «ΠΡΩΤΗ» στις 6 Ιουνίου. Τότε είχαμε αναφέρει τα σενάρια που θέλουν τις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές να διεξάγοται ένα χρόνο νωρίτερα,  και τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό στις τάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών.Επισημαίναμε δε την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία  Ηλεία η οποία έχει να κάνει με συμμαχίες στο παρασκήνιο αλλά και ανοιχτές κόντρες –αντιπαραθέσεις σε κάποιους Δήμους.

Το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης που παρεχώρησε ο Υπουργός στην εφημερίδα real news (δημοσιέυτηκε στο χθεσινό φύλλο) έχει ως εξής:

ΕΡ: «Είχατε δηλώσει πρόσφατα στις «Ειδήσεις» πως ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μπορεί να μετατεθεί από τον Μάιο του 2019 για το φθινόπωρο. Πρώτον, τι πιθανότητες δίνετε και, δεύτερον, γιατί θα προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση κ. υπουργέ;»

Απ.: «Πρόθεσή μας είναι να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο.»

Ερ.: «Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα επιμείνετε οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής; Και πότε θα φέρετε το νέο εκλογικό νόμο προς ψήφιση;»

Απ.: «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί μια μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη. Δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε αποσπασματικά. Μελετούμε ταυτόχρονα το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, του ρόλου τους στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των οικονομικών τους, των σχέσεών τους με τη κεντρική εξουσία. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες και εντός του έτους να παρουσιάσουμε το σύνολο των αλλαγών που επιδιώκουμε.»

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό η «ΠΡΩΤΗ» σας έχει ενημερώσει και για το παρασκήνιο που έχει να κάνει τόσο με την εφαρμογή της απλής αναλογικής για την οποία η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, όσο και για το ενδεχόμενο της εφαρμογής ορίου θητειών στους Δημάρχους.

 Με ερώτησή της  προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας , Μαρία Τριανταφύλλου, ρωτά, με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, να προχωρήσει στο δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Τυροκομικής σχολής στο Δήμο της Αμφιλοχίας.  Επισημαίνεται με επιπλέον, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,  εάν προτίθενται να δημιουργήσουν ή να αξιοποιήσουν υποδομές στη γύρω περιοχή (για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών), ώστε, να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της σχολής κάνοντας πιο ελκυστική τη φοίτηση στη συγκεκριμένη σχολή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Από το Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μάχη διεκδίκησης της ονομασίας προέλευσης της φέτας, καταγγέλλοντας σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων τις συμφωνίες, που είχαν επιτευχθεί παλιότερα με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Ως αποτέλεσμα των επίμονων ενεργειών των αντίστοιχων Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήρθε η κατοχύρωση της Ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας από την Ιαπωνία. Έτσι, η Χώρα μας, έχει πλέον ένα παραπάνω πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν, για τις επόμενες συμφωνίες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας. Μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων γνωρίζουμε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων αποφέροντας έσοδα πάνω από 200.000.000 ευρώ. Η παραγωγή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών με την ενίσχυση και εδραίωση του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου τον Απρίλιο του 2013,  στον τότε  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόταν για τις τελικές υπογραφές, το σχέδιο για την ίδρυση σχολής τυροκομίας στην Αμφιλοχία. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν, ότι η ανακοίνωση της ίδρυσης της Γαλακτοκομικής Σχολής (120 Σπουδαστών)  στην Αμφιλοχία, βρισκόταν στην  τελική ευθεία  .

Επίσης, υπάρχει το ΦΕΚ 945/2014 με ημερομηνία 7 Απριλίου 2014 με τις αντίστοιχες κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναφέρεται στην Ίδρυση δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ), περιλαμβάνοντας και το ΔΙΕΚ της Αμφιλοχίας. 

Είναι επομένως ένα ώριμο και δίκαιο αίτημα. Όλη αυτή την περίοδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται στο Δήμο Αμφιλοχίας, όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, κατέχουν περίοπτη θέση. Επίσης, η κτηνοτροφία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας ,με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά . Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ως αγροτικός και κτηνοτροφικός νομός, διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή.

H ίδρυση της σχολής Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, το νομό της Αιτωλοακαρνανίας και κατ΄ επέκταση για τον εξαγωγικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας.

Επειδή , ο τομέας της μεταποίησης του γάλακτος αποτελεί μια βασική συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νομού Αιτωλοακαρνανίας και θα πρέπει να ενισχυθεί

Επειδή ,  η τοπογεωγραφία της ευρύτερης περιοχής και η μεγάλη βιοποικιλότητα προσδίδει στα κτηνοτροφικά προϊόντα ποιοτικά στοιχεία και επομένως προστιθέμενη αξία

Επειδή , η ανάγκη ίδρυσης σχολής τυροκομίας είναι υπαρκτή για την  ανάπτυξη και αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής του νομού, 

Επειδή  η σχολή τυροκομίας θα παρέχει αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη γνώση στους νέους,

Επειδή , θα υπάρξει αύξηση εξαγωγής της Ελληνικής φέτας, αφού οι αγορές της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, που θα επακολουθήσουν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ποσότητα και σε ποιότητα

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.       Mε ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να προχωρήσουν στο δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Τυροκομικής σχολής στο Δήμο της Αμφιλοχίας;

2.       Προτίθενται να δημιουργήσουν ή να αξιοποιήσουν υποδομές στη γύρω περιοχή (για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών), ώστε, να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της σχολής;

Η ερωτώσα Βουλευτής Τριανταφύλλου Μαρία

Το γραφείο τύπου.

 

Ανακοίνωση του Ανταρσία Φθιώτιδας

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων

Όχι στην αύξηση των δημοτικών τελών

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων καθαριότητας στους Δήμους

Όλη η κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα τους

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας καταδικάζει και καταγγέλλει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων από τη Δημοτική Αρχή Λαμίας. Ο Δήμαρχος Λαμίας και η Δημοτική του Αρχή επιλέγουν να ιδιωτικοποιήσουν την αποκομιδή απορριμμάτων ενώ μπορούν να την κρατήσουν υπό δημόσιο έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζουν τις αγριο-καπιταλιστικές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που συρρικνώνουν τον δημόσιο τομέα και ξεπουλούν τη χώρα στο κεφάλαιο, για να πλουτίζουν οι ιδιώτες μεγαλοεργολάβοι.

 Αυτές οι πολιτικές ιδιωτικοποίησαν τα τελευταία 20 χρόνια, πριν και από τα μνημόνια, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, που συνεισέφεραν τεράστια ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό όταν ήταν δημόσιες. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων αυτών των υπηρεσιών, που πληρώνει καθημερινά ο λαός από το υστέρημά του, αλλά και την υποβάθμιση σε κάποιες περιπτώσεις της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, εάν πραγματοποιηθεί, θα κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πιο ακριβά κάθε χρόνο στον Δήμο Λαμίας, από ότι κοστίζει τώρα που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή η αύξηση του κόστους θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοτικών τελών προς τους δημότες της Λαμίας, ως τον μόνο τρόπο κάλυψης της διαφοράς, αλλά και στη μεταφορά (και κατ' επέκταση τη στέρηση) πόρων από άλλα έργα που τόσο ανάγκη έχει η πόλη της Λαμίας, για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους της αποκομιδής.

 Οι δημότες της Λαμίας πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των 47 συμβασιούχων εργαζόμενων της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Λαμίας, γιατί ο αγώνας τους προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και είναι αγώνας όλης της λαμιώτικης κοινωνίας.

 Τώρα είναι η ώρα  για μαζικό μαχητικό  και ανυποχώρητο αγώνα των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και σε όλο το δημόσιο. Για να μπει τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων και όλων των επισφαλώς εργαζόμενων ανθρώπων, για να μπει ένα τέλος στην ανασφάλεια, για να καταργηθεί κάθε μορφή  προσωρινής και ελαστικής εργασίας, για να βάλουμε μπροστά το μεγάλο αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, σε  σύγκρουση με τις απάνθρωπες πολιτικές που υπαγορεύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές.

 Στη μάχη που δίνεται, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  βρίσκεται ολόπλευρα συμπαραστάτης και αγωνίζεται για:  

 Να επαναπροσληφθούν και οι 47 συμβασιούχοι.

Τη μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

Την κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των ΟΤΑ και της κοινωνίας.

Να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, για δήμους στην υπηρεσία του λαού. Όχι στην εκχώρηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους εργολάβους.

Τη χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών για την αναγκαία κοινωνικά λειτουργία τους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο αγώνας των συμβασιούχων των Δήμων συνδέεται άμεσα με την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, με την πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά των παλιών και νέων μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και την απελευθέρωση από την σκλαβιά του κεφαλαίου που θέλει να φορτώσει στην πλάτη των εργατών την κρίση του!

 Την λύση δεν θα την δώσει κανένας άλλος παρά εμείς, με μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες. 

 

Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην Athens Voice και στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων, και για την τρομοκρατία. Όπως είπε, θα ήθελε κάποια στιγμή ο γιος του να μπορέσει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Ειδικά το πρώτο 6μηνο η κυβέρνηση είχε χάσει την μπάλα στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση Ξηρού, αν δεν ήταν για κλάματα, θα ήταν για γέλια. Θέλω να πιστεύω ότι με τον καιρό έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους. Μακάρι να αφήσουν ελεύθερη την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά τρομοκρατία, υπάρχει τρομοκρατία. Και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί. Για να νικήσεις την τρομοκρατία πρέπει να ενώσεις, όχι να διχάσεις».

Στην ερώτηση εάν του έχει φύγει η οργή, απάντησε: «Όχι. Και δεν έχω καμία διάθεση ούτε να ξεχάσω ούτε να συγχωρέσω. Δεν είμαι παπάς. Αυτό που θέλω, και για αυτό αγωνίζομαι, είναι να μην πάω σε άλλη κηδεία θύματος τρομοκρατίας. Οφείλω να κάνω ό,τι μπορώ για να κλείσει ο κύκλος του αίματος. Χωρίς αστερίσκους και ιδεοληπτικά συγχωροχάρτια. Χωρίς ναι μεν αλλά. Να μη μεταφερθεί στην επόμενη γενιά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά νεκροταφεία. Η δεξιά μάνα δεν πονάει περισσότερο από την αριστερή, ούτε η αριστερή μάνα περισσότερο από τη δεξιά. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε όλοι μαζί. Εμείς και τα παιδιά μας. Και γιατί όχι; Κάποια μέρα ο γιος μου να μπορέσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν το αντέχω. Έχω ακόμα μέσα μου οργή και μίσος. Μακάρι όμως να το κάνει ο Παύλος. Ελπίζω να του μεταδώσω την αγάπη, όχι το μίσος».

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι ως κοινωνία δείχνουμε ανοχή στο θέμα της τρομοκρατίας είπε: «Πολύ φοβάμαι πως είμαστε μία βαθιά διχασμένη χώρα. Τα τελευταία χρόνια παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι: «ή εμείς ή οι άλλοι», ή ακόμη χειρότερα «ή εμείς ή κανείς». Μας κάλυψε ένα τοξικό νέφος. Μας έχει δηλητηριάσει όλους η διχόνοια, η πόλωση, το μίσος. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να συγχωρέσουμε ο ένας τον άλλον. Να μάθουμε πως ακόμα και αν διαφωνούμε πρέπει να συνυπάρχουμε και να συμβιώσουμε όλοι μαζί. Και ασφαλώς οφείλει το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα. Το ήθος της πολιτικής γίνεται προοπτικά ήθος της κοινωνίας. Ας αφήσουμε λοιπόν όλοι τις φωνές, τις κραυγές και τις τζάμπα μαγκιές, και ας αρχίσουμε να μετράμε τα λόγια μας μια, δύο και τρεις φορές. Ειδικά από εμάς τους νεότερους η κοινωνία απαιτεί να κομίσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό».

Τέλος, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης των μανιφέστων των τρομοκρατών. «Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι πρέπει να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση. Θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί από αυτούς. Ότι υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατία, διασφαλίζοντάς την ακόμα και για αυτούς που την υπονομεύουν».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε και στον παππού του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας ποια συμβουλή του έδινε. «Να κάνεις μόνο αυτό που αγαπάς». Ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρος σε αυτό που σου έλεγε».

Όσο για το ποια εικόνα του έχει μείνει πιο δυνατή στο μυαλό, είπε:

«Το χέρι του στον ώμο μου. Ξέρετε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει περάσει πια στην ιστορία. Κρίνεται σήμερα και θα κριθεί από γενεές ιστορικών. Για εμάς, όμως, ήταν ο παππούς μας. Άρα κρατάς τις ανθρώπινες στιγμές».

Ο δημοτική αρχή του δήμου Λαμίας και δήμαρχος Ν. Σταυρογιάννης, αποδεικνύονται οι καλύτεροι υπηρέτες της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής, των απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη λήξη της πολυήμερης απεργίας στην καθαριότητα, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, όταν τότε υποκριτικά εμφανίζονταν στο πλευρό τους και στη συνέχεια τους εκθείαζαν για το έργο τους στην συλλογή των απορριμμάτων κατά της ημέρες του καύσωνα, προχώρησαν στην άμεση απόλυσή των 46 συμβασιούχων εργαζομένων.

Σε μια κίνηση απύθμενης υποκρισίας προς τους συμβασιούχους, που δούλευαν επί μήνες απλήρωτοι και κοροϊδίας προς το Λαμιώτικο λαό, έχοντας πλέον στείλει στην ανεργία αυτούς τους εργαζόμενους, η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόφαση για εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη εργολάβο, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα, που δημιούργησε βέβαια το κενό των απολυμένων συμβασιούχων!

Η δημοτική αρχή, που ειρήσθω εν παρόδω, είχε εκλεγεί με το μανδύα του αντιμνημονιακού στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αποτελεί πλέον βασικό εκφραστή των μνημονιακών επιταγών και προπομπό των αντικοινωνικών - αντεργατικών επιλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι ενώ θα μπορούσε να διατηρήσει τους 46 εργαζόμενους στην εργασία τους, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που παρέχει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Σουρλέτη, η οποία έγινε κάτω από την απεργιακή πίεση των εργαζομένων και που επιτρέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων με τους υφιστάμενους συμβασιούχους, έως 31/3/2018, κάτι που εφαρμόζουν οι υπόλοιποι δήμοι, δεν το έπραξε, κρίνοντάς την εκ των προτέρων νομικά έωλη, για να δικαιολογήσει αυτή της την αντεργατική επιλογή.

Την ώρα δε που, σύμφωνα με την ίδια, έχει προχωρήσει σε αίτηση για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για την αύξηση των κενών θέσεων τακτικού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου (στις οποίες συγκαταλέγεται κυρίως η καθαριότητα) προχωράει με τις πλέον ταχύτατες διαδικασίες, επικαλούμενη έκτακτες συνθήκες, στην εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών στους μεγαλοεργαλάβους και μάλιστα σε πρώτη φάση με τη διαδικασία ουσιαστικά της απευθείας ανάθεσης (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση), ύψους 930.000€.

Ανοίγει η δημοτική αρχή έτσι, ένα νέο πεδίο ληστρικής κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, μεταφέροντας το κόστος στους Λαμιώτες, που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά (με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών) χειρότερες υπηρεσίες, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Για αυτή την εξέλιξη τη κύρια ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει όλο το μνημονιακό πλαίσιο των απαγορεύσεων των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και των ιδιωτικοποιήσεων βασικών κοινωνικών αγαθών, οπλίζοντας τους πρόθυμους δημάρχους με τα αναγκαία άλλοθι για να προχωρήσουν σε αυτές τις επιλογές.

Είναι στο χέρι του Λαμιώτικου λαού να αποτρέψει αυτές τις αντεργατικές – αντικοινωνικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής και του δημάρχου.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας να σταθούν δίπλα στους συμβασιούχους που απολύθηκαν. Να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους.

Μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να παλέψουμε για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, αλλά και όλων των άλλων βασικών κοινωνικών αγαθών (νερό, αποχέτευση, ελεύθεροι χώροι κλπ). Για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να συνδέσουμε τον αγώνα αυτό συνολικά με την πάλη ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.Με τον αγώνα για να σπάσουν τα αντιλαϊκά μνημονιακά δεσμά που χάλκευσαν οι κυβερνήσεις, το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Μ-Λ ΚΚΕ

Κ.Ο. Φθιώτιδας

Σελίδα 1 από 15

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message