"Αν δεν συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον, θα συνεχίσουμε να τρώμε τα σωθικά μας"

Την επόμενη Τρίτη, συμπληρώνονται 28 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και, με αφορμή και την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ.Κώστας Μπακογιάννης, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα μακροσκελές κείμενο.

 Αναλυτικά το κείμενο του Μπακογιάννη:

"Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μας. Ξέρω τι σημαίνει θυμός, οργή, μίσος. Τα έχω ζήσει βαθιά μέσα μου για εκείνους που στέρησαν τον άντρα της μάνας μου, τον πατέρα της αδερφής μου, τον παππού των παιδιών μας. Για τα κλάματα του παππού μου του παπά και της γιαγιάς μου της παπαδιάς, όταν θάβανε, ενάντια στη φύση, το παιδί τους και για την θεία μου που ακόμα του μιλάει κάθε βράδυ. Δυστυχώς, στη δίκη μας φυλακή, αυτή του βιώματος της παιδικής μας ηλικίας, αισθανόμαστε πάντοτε την βία στο πετσί μας. Ακόμη και όταν ασκείται σε άλλους. Μετράμε τις ζωές μας με κάθε δολοφονία: «Αλεξία, ο Περατικός είχε δυο παιδιά, σαν και εμάς...», «Κώστα, Παναγία μου, κάηκε η Μαρφίν, ήταν έγκυος...», «Μαμά, σκοτώσανε τον Φύσσα...». Και....και... και... Δραπετεύουμε βέβαια και προχωράμε μπροστά. Ανασαίνουμε βαθιά και χαμογελάμε. Η ζωή άλλωστε πάντα κερδίζει. Όμως κάθε επέτειος ρίχνει αλάτι στην πληγή. Και ο φόβος για το αύριο δεν ξεριζώνεται. Και άλλη κηδεία;

Αφορμή για αυτό το σημείωμα, είναι μια άλλη επέτειος. Η χθεσινή. Τα τέσσερα χρόνια από την δολοφονία ενός άλλου Παύλου. Του Παύλου Φύσσα. Σχεδόν με αυτοματισμό, αλλά όχι από συνήθεια, έκανα μια ανάρτηση. Το προφανές. Το αυτονόητο. «Ξεχάστε τις ιδεολογίες και την πολιτική. Ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι γιος, αδελφός, σύντροφος, φίλος του καθενός και της καθεμιάς μας. Ο φασισμός δεν πεθαίνει με ευχές, αλλά με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, η δημοκρατία μας αποδυναμώνεται. Όχι μόνο για τη μνήμη του, αλλά για το μέλλον όλων μας».

Η αντίδραση κάποιων, ευτυχώς των ολίγων; Με τα λόγια τους τον δολοφόνησαν ξανά. Με λέξεις - κραυγές που σκίζουν το κεφάλι. Το έχω ξαναζήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά. «Σ.... στον τάφο του Μπακογιάννη» ούρλιαζαν κάποιοι. Και εμείς σπαράζαμε σιωπηρά. Δημόσια πρόσωπα γαρ. Θα περάσει, λέγαμε ψιθυριστά. Κι όμως. Το τέρας έχει φωλιάσει μέσα μας. Χθες μια ομιλία ή ένα άρθρο του πατέρα μας, σήμερα οι στίχοι του Φύσσα, αύριο ποιος ή ποια έχει σειρά;

Η πικρή αλήθεια είναι πως στον έβδομο πλέον χρόνο της κρίσης είμαστε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη. Σπασμένη σε πολλά κομμάτια. Περισσότερο ίσως από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Έτοιμοι από ουρλιαχτό, παραδινόμαστε αβίαστα στους χειρότερους μας εαυτούς. Το φως συγκρούεται με το σκοτάδι, η μέρα με την νύχτα. Διαρκώς και αδιάκοπα. Και δεν είναι μόνο η αριστερά με την δεξιά. Αυτά είναι περισσότερο επίπλαστα και λιγότερο αντιπροσωπευτικά. Είναι όλοι με όλους: οι φτωχοί με τους μεσαίους και τους πλούσιους, οι άνεργοι με τους εργαζόμενους, ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι με τους ηλικιωμένους, η Αθήνα με την περιφέρεια, και ούτω καθεξής. Παγιδευόμαστε στους ετεροπροσδιορισμούς. Φτιάχνουμε αρένες και στήνουμε παλαίστρες. Οι ακραίοι εκατέρωθεν κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Με φωνές, με κραυγές, με ύβρεις. Βοηθάνε και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τα μεγάφωνα των πάντων.

Λένε κάποιοι ό,τι είναι αυτή η κατάρα των Ελλήνων. Παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, στον Θουκυδίδη, στους τόσους εμφύλιους και στους διχασμούς 200 ετών σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τα Ευαγγελικά μέχρι το πρόσφατο δημοψήφισμα, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Είναι το εύκολο άλλοθι μιας πολιτικής τάξης ή και μιας πνευματικής ελίτ ή και μιας επιχειρηματικής ηγεσίας που έχουν αποτύχει, γιατί δεν εννοούν να αντιληφθούν τις ευθύνες τους. «Το ήθος της πολιτικής γίνεται προοπτικά ήθος της κοινωνίας» είχε γράψει ο πατέρας μας πριν από τριάντα χρόνια, σαν να ήξερε πως θα πλήρωνε την πόλωση και την τοξικότητα με το αίμα του. Γιατί κανείς μας δεν γεννιέται όμηρος του φόβου, του κυνισμού ή του μίσους. Και αν παραδοθήκαμε σε αυτά, είναι επειδή, όχι μόνο δεν χτίσαμε ένα κράτος αλληλέγγυο και αποδοτικό, αλλά επειδή γενιές πάσης φύσεως και κάθε κατευθύνσεως δημοσιολόγων εξαγοράσανε την επιρροή, την ισχύ και την εξουσία, σπέρνοντας τη διχόνοια, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Το να γκρεμίζεις άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο από το να χτίζεις όπως και το «όχι» είναι πολύ πιο εύκολο από το «ναι».

Ήδη από το πρώτο μνημόνιο, ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου. Πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω στα αποκαΐδια της κοινωνίας. Επιβραβεύσαμε τους πυρομανείς. Αρκετοί έγιναν και υπουργοί. Κάποιοι και πρωθυπουργοί. Το πολιτικό σύστημα απεδείχθη ανίκανο να ξεχάσει και αδιάφορο να μάθει υποτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών, το βάρος των προκλήσεων και το μέγεθος των ευθυνών. Διακομματική συναίνεση επετεύχθη μόνο γύρω από την άρνηση μας να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Κύπρου. Χωρών που μπήκαν μετά από εμάς στα δικά τους μνημόνια, αλλά βγήκαν νωρίτερα, επειδή κατάφεραν να συνεννοηθούν στα βασικά. Για να μην ξεχνιόμαστε, το αντιμνημονιακό τέρας εξετράφη βαθιά στην μήτρα του πολιτικού συστήματος και όχι στις παρυφές του. Ακόμα και όταν κατέρρευσε το τεχνητό δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο, παρά τον εκκωφαντικό κρότο, το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Η πολιτική όμως δεν είναι παιχνίδι. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να είναι αδίστακτος και ανελέητος. Όχι τόσο για τον ίδιο τον πολιτευόμενο, άλλωστε και η σπουδαιότερη πολιτική σταδιοδρομία τελειώνει με δάκρυα, όπως είχε διαπιστώσει ο Μπίσμαρκ, αλλά για την κοινωνία ευρύτερα. Διότι αυτή η αντίληψη και πρακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προοπτική στέρηση της ελευθερίας της σκέψης. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλα, να απομακρυνόμαστε από τα κοινά που μας πληγώνουν, αφήνοντας τελικά το χώρο σε αυτούς ακριβώς που μας προδίδουν. Με ουρλιαχτά και κορώνες αποχαυνώνεται συνειδητά η κοινωνία προκειμένου να γίνει μια «άνευρη μάζα» που θα μπορεί να ελέγχεται καλύτερα. Τι νόημα έχουν 1.000 ή 5.000 παραπάνω σταυροί για κάποιον υποψήφιο, όταν συνειδητά τους ανταλλάσσει με το δηλητήριο που ποτίζει έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε «ταλιμπάν»; Είναι θέμα χρόνου να πιει και εκείνος το ίδιο φαρμάκι. Πόσο μάλλον, όταν τα λόγια έχουν πραγματικές συνέπειες. Από εκείνες που μπορεί κυριολεκτικά να βουτηχτούν στο αίμα.

Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μου. Έχω ζήσει πάνω από τα διπλάσια χρόνια μακριά του από ότι κοντά του. Ξέρω πλέον ότι ο θυμός, η οργή και το μίσος δεν οδηγούνε πουθενά. Δεν μπορώ να παραιτηθώ από τα συναισθήματα μου, θα ήταν υπεράνθρωπο. Μπορώ όμως να αναγνωρίσω την ευθύνη όλων μας, όσων μετέχουμε, από οποιαδήποτε θέση στον πολιτικό διάλογο, να υπερασπιστούμε έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό. Χώρος για αντιπαράθεση άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει. Και πρέπει να είναι σκληρή. Αρκεί να θυμόμαστε όμως πως υπάρχει πάντοτε ο επόμενος γύρος. Και πως αν δεν συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον, θα συνεχίσουμε να τρώμε τα σωθικά μας.

Στις 14/09/2017 συνεδρίασε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) για την εκλογή επικεφαλής νέου πολιτικού φορέα και μεταξύ των άλλων όρισε τους εκπροσώπους της επιτροπής στις Νομαρχίες.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος ΑΕΕΔ περιφέρειας Στερεάς Δημήτρης Κατσούλης, για την περιφέρεια ορίστηκαν οι εξής:

Π.Ε. Βοιωτίας: Γιώργος Μουλκιώτης, Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.Κώστας Γκιζίμης, Εκπαιδευτικός, πρώην Δήμαρχος Ορχομενού. Αναπληρωτής,Υπεύθυνος για τον Εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των Εκλογικών Κέντρων

Π.Ε. Εύβοιας:Γιώργος Μπαντούνας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας,

Π.Ε. Ευρυτανίας:Βασίλης Καραμπάς, Οικονομολόγος, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου

Π.Ε. Φθιώτιδας: Θωμάς Στάϊκος, Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,

Π.Ε. Φωκίδας:Απόστολος Καραχάλιος, Δικηγόρος, Πρώην Νομάρχης Φωκίδας.

Επίσης ορίζονται:

Π.Ε. Εύβοιας Υπεύθυνη υποστήριξης των Εφορευτικών ΕπιτροπώνΒάσω Νταντάκου, Δικηγόρος

Π..Ε Φθιώτιδας Υπεύθυνος για τον Εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των Εκλογικών ΚέντρωνΦώτης Παπαευσταθίου, Υπάλληλος Περιφέρειας.

 

Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες εκλογής (Εκλογικά κέντρα, Εφορευτικές επιτροπές, Ενημέρωση κλπ) για τον κάθε νομό.

 3.529 θέσεις για μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους στο Δημόσιο

Με 3.529 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα διάφοροι φορείς, όπως δήμαρχοι, υπουργεία, ΔΕΚΟ, ωδεία, παιδικοί σταθμοί, κ.ά.

Αναλυτικά μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν 1.630 εποχικές προσλήψεις και 1.899 προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό.

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: διοικητικοί, διανομείς, μηχανικοί, σύμβουλοι σταδιοδρομίας, γιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές μουσικής, βρεφονηπιοκόμοι, μάγειρες, προσωπικό καθαριότητας.

Υπουργείο Πολιτισμού

Την πρόσληψη 70 μόνιμων υπαλλήλων έχει αιτηθεί το υπουργείο Πολιτισμού για το επείγον ζήτημα της ανάδειξης και της φύλαξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αίτημα αφορά, μεταξύ άλλων, σε θέσεις για αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, φύλακες καθώς και συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε μουσεία.

Σωφρονιστικά Ιδρύματα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 633 υπαλλήλους για τις φυλακές της χώρας.

ΕΥΔΑΠ

Στα τέλη φθινοπώρου αναμένεται να «τρέξει» η νέα μεγάλη προκήρυξη της ΕΥΔΑΠ για 300 νέους υπαλλήλους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

ΕΛΤΑ

«Ξεπαγώνει» όπως όλα δείχνουν ο διαγωνισμός για 510 μόνιμους υπαλλήλους στα ΕΛΤΑ.

Κεντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Προσλήψεις για 180 άτομα τα οποία θα απασχοληθούν ως επικουρικό προσωπικό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας έως 12 μήνες σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας διαφόρων περιφερειών της χώρας.

ΟΑΕΔ

Στην πρόσληψη 360 νέων υπαλλήλων θα προχωρήσει ο ΟΑΕΔ μέσα στο επόμενο διάστημα και το νέο προσωπικό θα απασχοληθεί ως εργασιακοί σύμβουλοι στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Παιδικοί Σταθμοί

Έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν ως το τέλος του φθινοπώρου οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπολογίζεται ότι θα γίνουν άλλες 600 προσλήψεις που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Δήμοι και Ωδεία

Σε 850 ανέρχονται οι εποχικές θέσεις που θα καλυφθούν σε Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και ωδεία μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΕΗ

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το ΑΣΕΠ την προκήρυξη 12Κ/2017 που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 26 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ. Ελεύθερος Τύπος

"Είναι η ώρα για την μεγάλη Κεντροαριστερά" τονίζει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχολιάζοντας τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΔΕΘ.

"Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΔΕΘ, εξαφάνισε ως δια μαγείας τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Φαίνεται ότι δεν τον αφορούν.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε συντηρητικά. Εξήγγειλε Ανάπτυξη για λίγους, ανάπτυξη που δεν αφορά όλους τους πολίτες, που από το όφελος της δεν μειώνονται δραστικά οι ανισότητες.

Είναι η ώρα για την μεγάλη Κεντροαριστερά. Για την ανάπτυξη για όλους.Για πραγματικά Προοδευτικές λύσεις" επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

 Άρθρο του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ.Κώστα Καραγκούνη στην Βραδυνή

Σε λίγους μήνες θα κλείσουμε τρία χρόνια διακυβέρνησης της «Πρώτης Φορά Αριστεράς». Οι πολίτες βίωσαν με πολύ επώδυνο τρόπο την πολιτική του κυρίου Τσίπρα, και γνωρίζουν τα ακόμη χειρότερα που έπονται στο επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Οικονομία που είχε πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη του ΑΕΠ ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης, ένα πλήρως ανακεφαλοποιημένο τραπεζικό σύστημα, «κόκκινα» δάνεια που είχαν σταματήσει να αυξάνονται, νόμους που προστάτευαν ουσιαστικά τους μικροϊδιοκτήτες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις, και χαμηλά spreads στα ελληνικά ομόλογα. Υπήρχε μόνο μια εκκρεμότητα. Να συμφωνηθεί μια διορθωτική επιβάρυνση, κόστους περίπου ενός δισ. ευρώ (email Χαρδούβελη), και βεβαίως να ενεργοποιηθεί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα μας οδηγούσε οριστικά εκτός Μνημονίων.

Σήμερα, η κυβέρνηση, ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια, αγωνίζεται να πιάσει τις παραπάνω επιδόσεις έχοντας εν τω μεταξύ προκαλέσει φυγή καταθέσεων άνω των 50 δισ. ευρώ από το τραπεζικό μας σύστημα, capital controls και αναγκαστική ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με τεράστια ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού εν μια νυχτί ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες στα ξένα funds.

Περαιτέρω, προκάλεσε το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, την αύξηση της άμεσης φορολογίας, τη δραματική αύξηση του ΦΠΑ, τη μετατροπή των εργαζομένων σε γενιά των 360 ευρώ, τη δημιουργία συνταξιούχων ακόμη και των 185 ευρώ, τη φτωχοποίηση των πολιτών με μέτρα λιτότητας άνω των 11 δισ. ευρώ, και ουσιαστικά την επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του ΑΕΠ, στερώντας παραγόμενο πλούτο και έσοδα για το κράτος.

Και ακόμη χειρότερα, τραυμάτισε σοβαρά την εικόνα της χώρας απέναντι στην επενδυτική κοινότητα. Η μόνιμη διγλωσσία και η διαρκής πολεμική των υπουργών απέναντι στους επενδυτές καθιστούν την Ελλάδα έναν τόπο άκρως εχθρικό για την επιχειρηματικότητα.

Με λίγα λόγια, παραλάβανε την Ελλάδα σε διαδικασία εξόδου από την κρίση και την καταντήσανε μια χώρα στην οποία ο κόσμος δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από τετρακόσια ευρώ από τον κόπο του. Μια χώρα στην οποία θεωρούνται ταξικοί εχθροί οι νοικοκυραίοι. Μια χώρα στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι παράγουν είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το 80% του εισοδήματός τους. Μια χώρα της οποίας πεντακόσιες χιλιάδες ταλαντούχα παιδιά ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό για ένα κομμάτι ψωμί. Μια χώρα στην οποία ο δημόσιος διάλογος, παρ’ όλες τις αντεγκλήσεις που υπήρχαν πάντοτε ανάμεσα στα κόμματα, διεξαγόταν σε ένα επίπεδο ευπρέπειας και σοβαρότητας, και κατάντησε να είναι το πεζοδρόμιο του κυρίου Πολάκη και του κυρίου Καρανίκα. Με άλλα λόγια, μια Ελλάδα στην οποία οι ψευδο-αριστεροί εφαρμόζουν κατά γράμμα τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, και η μόνη αντίσταση για την οποία είναι ικανοί είναι να αρνούνται ότι ο σταλινισμός και τα αλλά παρόμοια καθεστώτα δεν διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από αυτήν την παρακμιακή Ελλάδα της «Πρώτης Φορά Αριστεράς», σίγουρα ο ελληνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. Και αυτό το καλύτερο δεν έχει απλά την επιθυμία αλλά το πολιτικό και ηθικό καθήκον να το προσφέρει η Νέα Δημοκρατία.

"Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τους, αμφισβητώ την ικανότητά τους! Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι ουραγός και απλός παρατηρητής των εξελίξεων, με την Περιφερειακή αρχή να κρύβεται πίσω από το διαχρονικό ψευτοδίλημμα περί ευθύνης ή μη! Χρειάζεται γνώση για την άμεση διαχείριση ειδικών καταστάσεων και κυρίως αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τους".

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ.Νίκος Χαρδαλιάς κατά την παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συζήτηση σχετικά με το ναυαγιο του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" στο Σαρωνικό

Δείτε το παρακάτω βίντεο  

"Μικρός Νομός .. μεγάλες πιστώσεις" -"Αυτό συμβαίνει για ένα και μόνο λόγο που είναι ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα, την Ευρυτανία"  -"Αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της θητείας"

-"Ευχαριστημένος από τη συμβολή μου για όσα έγιναν, δεν είμαι ευχαριστημένος για όσα ήθελα να γίνουν "...

Ευχαριστημένος τόσο για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής αρχής αυτά τα τρία χρόνια στο νομό όσο και για την δικιά του συμβολή στα όσα έγιναν ,δηλώνει ο Περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας Λάμπρος Τσιτσάνης στο "VP" απαντώντας στις ερωτήσεις μας σε σχέση με τα πεπραγμένα της Περιφερειακής αρχής αυτά τα 3 χρόνια στην Ευρυτανία καθώς και για την στάση του στις επόμενες εκλογές.

Ο κ.Τσιτσάνης στο σύντομο σχόλιό του,εύχεται σε μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικούς για την νέα σχολική χρονιά, αναφέρεται στο έργο της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για "προκλητική" στάση σε σχέση με άλλες Περιφερειακές ενότητες αφού ένας τόσο μικρός νομός έχει μεγάλες πιστώσεις,τονίζει ότι όλα αυτά οφείλονται στον Κώστα Μπακογιάννη,ενώ σε ερώτησή μας για τον αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αναφέρει ότι .."είναι πολύ νωρίς".

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος παρακάτω..

"Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να ευχηθώ στους μαθητές όλων των βαθμίδων καλή και δημιουργική χρονιά στους εκπαιδευτικούς δύναμη και ''γερό στομάχι'' και στους Γονείς υπομονή. Ασφαλώς το τρίπτυχο μαθητής-εκπαιδευτικός-Γονιός έγκειται στο σεβασμό στη συνεργασία και στην εμπιστοσύνη.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με το προεκλογικό της πρόγραμμα, τόσο στο σύνολό της όσο και για την Ευρυτανία έκανε περισσότερα από ότι είχε δεσμευτεί. Έχουμε μπροστά μας ακόμη μια διετία η οποία θα είναι για την Ευρυτανία πολύ περισσότερο δημιουργική και αξιοποιήσιμη στο μέγιστο βαθμό. Τολμώ να πω ότι σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες είμαστε κατά κάποιο τρόπο προκλητικοί καθώς είμαστε ένας μικρός Νομός που έχει μεγάλες πιστώσεις.Αυτό συμβαίνει ασφαλώς για ένα και μόνο λόγο που είναι ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα, την Ευρυτανία. Είναι όμως αρκετά που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της θητείας. Άλλα έχουν προγραμματιστεί και άλλα θα προγραμματιστούν, για να είμαστε καθαροί απέναντι στον κόσμο και τη συνείδησή μας.Προσωπικά αν με ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος για τη μέχρι τώρα θητεία μου σας απαντώ ευθέως ότι είμαι ευχαριστημένος από τη συμβολή μου για όσα έγιναν, δεν είμαι ευχαριστημένος για όσα ήθελα να γίνουν και τούτο διότι δεν εξαρτάται μόνο από την Περιφέρεια αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, η Κεντρική Εξουσία,η γραφειοκρατεία κ.λ.π. που δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Όμως οπλισμένοι όλοι μας με υπομονή, αισιοδοξία, ελπίδα και εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και αντίστροφα και προπαντός συνεργασία όλων των δυνάμεων, που έκανε πράξη ο Περιφερειάρχης θα πετύχουμε τα πάντα.

Για την υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές κατ' αρχάς είναι πολύ νωρίς και δεν εξαρτάται μόνο από εμένα.Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ασχοληθούμε με τα καθημερινά προβλήματα και με την επίλυσή τους στο μέγιστο βαθμό και όλα τα υπόλοιπα στον καιρό τους".

Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Παράλληλα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκήρυξε 4.000 θέσεις κατάρτισης για άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, στον τοά του λιανικού εμπορίου.Τέλος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υλοποιεί δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics και του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων.

Δικαιούχοι ΟΑΕΔ

Δικαιούχοι του προγράμματος για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και οι επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και περιφερειών) του ν. 3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

1.400 θέσεις στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ως συνδικαιούχοι, αναλαμβάνουν την υλοποίηση των ακόλουθων πράξεων:

Α. Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων.

Β. Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων.

4.000 θέσεις για άνεργους στο λιανικό εμπόριο

Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του λιανικού εμπορίου η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκήρυξε 4.000 θέσεις κατάρτισης για άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους (24 έτη και 364 ημέρες), να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι, να είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής – Δευτεροβάθμιας – Μεταδευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Ελεύθερος Τύπος

Στο  Γυμνάσιο και το Λύκειο Εμπεσού  παραβρέθηκε την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς  η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διευθυντές του Λυκείου και του Γυμνασίου καθώς και με τους καθηγητές για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν δύο από τις  πλέον απομακρυσμένες  και δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες του νομού μας.

Ως θετικό οιωνό χαρακτήρισε η βουλευτής το γεγονός πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει    χωρίς εκπαιδευτικά κενά και πως ο στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου για  αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτος και για την περιφέρεια.

Ειδικότερα για τη  βελτίωση των  κτιριακών  χαρακτηριστικών του  σχολικού συγκροτήματος, αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, τόνισε, πως  περιοχές ημιορεινές όπως ο Εμπεσός, πρέπει, να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας από την πλευρά των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας και δεσμεύτηκε, πως θα στηρίξει τις προσπάθειες, που έχει ξεκινήσει η διεύθυνση των σχολείων κατά το παρελθόν .

Αμέσως μετά τον αγιασμό, απευθυνόμενη στους μαθητές των σχολείων, τους ευχήθηκε καλή χρονιά με ενεργό  συμμετοχή στη σχολική ζωή, κριτική σκέψη σε σχολικά αλλά και κοινωνικά  ζητήματα. Υπογράμμισε,  πως  πρέπει  να εργαζόμαστε,  ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην Δημόσιας εκπαίδευση  είτε βρίσκονται στα αστικά κέντρα είτε στην περιφέρεια.

Τέλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και συζήτησαν για τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την κοινότητα.

Το γραφείο τύπου. 

Περιφερειάρχης Στερεάς:"Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε" 

Το δικό του μήνυμα για τη σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα, έστειλε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, από το νέο σχολικό συγκρότημα του 5ου Γενικού Λυκείου Λαμίας όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του και παραδίδεται σήμερα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

 Κατά την τελετή του αγιασμού, ο κ. Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά και αποτελεσματικά ώστε το νέο σχολικό συγκρότημα να είναι έτοιμο σήμερα και να μπορέσει να υποδεχθεί μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 Πρόκειται για σχολικό συγκρότημα που αποτελείται από 12 ανεξάρτητα κτίρια, δυναμικότητας 27 αιθουσών, 2 εργαστήρια φυσικής-χημείας, 2 αιθουσών τεχνολογίας, 1 αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρους που ανταποκρίνονται στους αυστηρούς κανονισμούς προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και ασφάλειας κάθε μαθητή και επισκέπτη με προϋπολογισμό 6.878.000ευρώ.

 «Ο λόγος ύπαρξης μίας υπηρεσίας ή μίας αρχής στην τοπική κοινωνία, επιβεβαιώνεται μόνο όταν ξεκινάς από την εξαγγελία ενός έργου και το φτάνεις μέχρι την παράδοσή του στους ιδιοκτήτες του, στους πολίτες. Θα μπορούσα να πω ό,τι παλέψαμε πολύ για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου, ό,τι κουραστήκαμε και πολλά άλλα, αλλά δε στέκομαι σε αυτά. Σημασία έχει ό,τι οι πολίτες κουράζονται περισσότερο μέσα σε τέτοια κρίση, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις γι αυτούς είναι να κάνεις καλύτερη την καθημερινότητά τους, να την κάνεις αξιοπρεπή, κανονική. Και κυρίως να το κάνεις αυτό για τα παιδιά τους. Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να κόψουμε κορδέλες. Ήρθαμε να δώσουμε ένα μήνυμα: Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Γι αυτό πέρα από αυτό, το ολοκαίνουργιο κτίριο, αφήνουμε πίσω κόμματα και πολιτική και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα προστασίας για όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Με το έκτακτο οικονομικό βοήθημα, με τα σχολικά γεύματα και με όλες τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει για να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί που δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα. Το μήνυμά μας είναι ότι όταν καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα, όπως η Παιδεία, μπορούμε να κάνουμε και μεγάλα πράγματα. Καλή σχολική χρονιά σε όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Σελίδα 1 από 17

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message