Αγρίνιο: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών- Υπερθέαμα απο τους χαλκουνάδες(Φώτο&Βίντεο)

04 Μαϊ. 2024 / 09:43 04 Μαϊ. 2024 / 12:18 (upd)

H Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο είναι συνυφασμένη με το έθιμο των χαλκουνιών.

 Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες μαζεύτηκαν και φέτος στην "καρδιά" της πόλης για να παρακολουθήσουν το υπερθέαμα που προσφέρουν οι χαλκουνάδες.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε έπειτα από την συνάντηση των Eπιταφίων στην κεντρική πλατεία και χάζεψε το μοναδικό υπερθέαμα.

Αγρίνιο: Επιστρέφουν φέτος τα Χαλκούνια

Τα χαλκούνια του Αγρινίου - Το φαντασμαγορικό έθιμο του Πάσχα!

Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο με τα χαλκούνια να κρατούν από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί προσπαθούσαν να τρομάξουν τους κατακτητές για να κάνουν απερίσπαστοι την περιφορά του Επιταφίου.

Το έθιμο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Τα χαλκούνια τώρα, είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στην άκρη.

 

Τα Χαλκούνια του Αγρινίου αποτελούν ένα εντυπωσιακό δρώμενο που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην Πλατεία Δημοκρατίας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα.

Οι χαλκουνάδες του Αγρινίου ετοιμάζονται και φέτος για την αναβίωση του εθίμου στην «καρδιά» του Αγρινίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έπειτα από την συνάντηση των Eπιταφίων στην κεντρική πλατεία.

Χαλκούνια

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, φωτιά και πλήθος

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message