Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένταση και διαμαρτυρίες στην ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές στον ορεινό Βάλτο

23 Ιουν. 2018 / 09:13 23 Ιουν. 2018 / 10:23 (upd)

Με πανό οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος 

Περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου πραγματοπoίησε χθες Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης,.

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το RescEU, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον» που έλαβε χώρα στο Περδικάκι του ορεινού Βάλτου.Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Διαμαρτυρίες πολιτών έξω απο το κτίριο στο Περδικάκι

Στιγμές έντασης υπήρξαν τόσο έξω απο την αίθουσα που διεξαγόταν η ημερίδα όσο και μέσα σε αυτήν ,απο μερίδα πολιτών ,μέλη του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κοιλάδας Αχελώου.

Οι πολίτες , κρατώντας πανό και πλακάτ,θέλησαν να μπουν στην αίθουσα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν αφου  εμποδίστηκαν απο τις δυνάμεις της αστυνομίας.Λίγο μετά ο εκπρόσωπός τους κ.Στάθης Κουτέρης πήρε τον λόγο και ζήτησε την είσοδο των διαμαρτυρόμενων στην αίθουσα ενώ στην σύντομη παρέμβασή του έκανε λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή απο τη εγκατάσταση των υδροηλεκτρικών και των ανεμογεννητριών.

Τελικά τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων πολιτών κατατέθηκαν στον επίτροπο κ. Στυλιανίδη λίγο μετά το τέλος της ημερίδας όπου υπήρξε και σύντομη συνάντηση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ-Ανοικτή επιστολή προς τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Αξιότιμε κ. Χρ. Στυλιανίδη, Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε  και να σας δηλώσουμε ότι νιώθουμε την παρουσία σας τιμητική για τη περιοχή μας και τον κόσμο της. 

Θα θέλαμε όμως με την ευκαιρία της παρουσία σας που μας δίνεται να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα καθώς και να διαμαρτυρηθούμε για κάποια, από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε ότι θέμα της σημερινής ημερίδας είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ότι θα παρουσιαστεί σε αυτή εδώ την περιοχή. 

Δε σας κρύβουμε ότι μας έκανε εντύπωση για τον εξής λόγο. Η περιοχή μας στα χιλιάδες χρόνια έχει διαμορφώσει  το φυσικό της περιβάλλον  και μάλιστα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαθμολογείται με άριστα και  κατατάσσεται με το χαρακτηρισμό natura.  Και πραγματικά για μας που τη  γνωρίζουμε σε όλη της την έκταση, αποτελείται  από αλπικά τοπία στα  βουνά, φαράγγια, ποτάμια, κοιλάδα, μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και άγριας πανίδας. 

Να σας ενημερώσουμε κύριε Επίτροπε ότι στην περιοχή αυτή εδώ  που ζήσαμε ή ζούμε εμείς αλλά και οι γονείς και οι παππούδες μας, δεν είχαμε ποτέ φυσικές καταστροφές. Καταστροφές έχουμε τα τελευταία χρόνια από ανθρώπινη παρέμβαση και γίνεται προσπάθεια μεθοδευμένη να παρουσιάζονται ως φυσικές καταστροφές.

Εάν ανεβείτε  πάνω στο βουνό, θα δείτε την καταστροφή που συντελείται, το μέγεθος της εκτεταμένης παρέμβασης στο περιβάλλον, σε αλπικό τοπίο  χαρακτηρισμένο Ζ.Ε.Π. Είναι βουνά που πολέμησαν οι προγονοί μας και κάνανε αντίσταση κρατώντας τη χώρα όρθια. Είναι βουνά που στήριξαν και στηρίζουν τη χώρα και τα χωριά μας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, έχοντας τεράστια πλεονεκτήματα και για ήπια ανάπτυξη στο δευτερογενή τομέα τυποποίησης και αναψυχής. 

Αντ’ αυτού παραδίδονται στην καταστροφή και στο επιδοτούμενο κέρδος των 2 - 3 εταιριών και των εργοστασίων της κεντρικής Ευρώπης που μας πουλάνε τόσο πολύ σίδερο, που σε 20 περίπου χρόνια θα καταλήξει να είναι τοξικό απόβλητο εδώ σε κάθε κατεστραμμένο βουνό μας. Μιλάμε για τα γνωστά σιδερένια φτερωτά τέρατα που αποκαλούνται ανεμογεννήτριες. Έχουμε την εντύπωση ότι στη Χώρα σας την Κύπρο, τα αιολικά θεωρούνται ασύμφορα και έτσι αντιμετωπίζονται.  

    Διαβάζοντας κύριε Επίτροπε το πρόγραμμά σας στην περιοχή, είδαμε ότι θα επισκεφθείτε και κάποια έργα επιδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Νομίζουμε ότι είναι ένα μόνο τέτοιο έργο στην περιοχή και αυτό είναι το φράγμα Δαφνοζωνάρας του οποίου οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχουν εφαρμοστεί. Το έργο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με την κάλυψη των αρμόδιων αρχών, προκαλώντας κατά διαστήματα νέες καταστροφές. Είναι ένα έργο που επιδοτήθηκε από το τρίτο Κοινοτικό  Πλαίσιο Στήριξης  και συγχρηματοδοτήθηκε  από το ελληνικό δημόσιο, από τον έλληνα φορολογούμενο. Ας δούμε κάποια ζητήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

1.    Ο δρόμος πρόσβασης είχε άλλη χάραξη στη μελέτη και από άλλο μέρος  κατασκευάστηκε. Το παραποτάμιο τμήμα του δρόμου πρόσβασης στο έργο, για να μη καταστραφεί το φαράγγι η μελέτη προέβλεπε, κατασκευή σήραγγας. Αντ’ αυτού η εταιρία κατασκεύασε επιφανειακό δρόμο, ενώ τα μπάζα ρίχτηκαν στα πρανή, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες για το φαράγγι.

2.Πάνω από 200 ή και 300 χιλιάδες κ.μ. μπάζα αποθετήθηκαν παράνομα, σε διαφορετικά σημεία από αυτά της αδειοδότησης.

3.Η άδεια προέβλεπε ότι η λεκάνη κατάκλισης (η λίμνη) του φράγματος έπρεπε να τελειώνει (να σβήνει)  στα 2,9 χιλιόμετρα περίπου ανάντη του φράγματος και 800 μέτρα κατάντη του ιστορικού μνημείου Πετρογέφυρα Αυλακίου - Καταφυλλίου. Όμως με την κατασκευή του φράγματος η λεκάνη κατάκλισης τελειώνει περίπου στα 4,5 χιλιόμετρα. Αποτέλεσμα είναι το μπάζωμα του ποταμού από τη μια και η υπερκάλυψη του γεφυριού και οι συνεχείς καταστροφές του. Σημειώνουμε ότι στα πάνω από 100 χρόνια ζωής του συγκεκριμένου γεφυριού,δεν αντμετωπισε ποτε προβλημα, ΜΟΝΟ μετά την έναρξη λειτουργίας του φράγματος, αυτό υπερκαλύφθηκε από τα νερά του ποταμού και καταστρεφεται.

4.Η προβλεπόμενη ιχθυόσκαλα είναι σε άλλο ύψος κατασκευασμένη και τους περισσότερους μήνες καταλήγει σε …ξέρα.  

5.Σκάφος αναψυχής καγιάκ δεν ξαναπέρασε μετά την κατασκευή του φράγματος,  επειδή δεν κατασκευάστηκε η δίοδός τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη. Έτσι τα σκάφη για να περάσουν το φράγμα πρέπει να κάνουν … βουτιά κάποιων μέτρων. 

6.Το ύψος του φράγματος από 12 μέτρα που προέβλεπε η μελετη του, κατασκευάστηκε στα 16 μέτρα.

7.Η αρχική άδεια του φράγματος ήταν για 5 mw και κατασκευάστηκε για 11,2 mw. 

8.Το φράγμα Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε σε άλλο μέρος από αυτό που προέβλεπε η Άδειά του. Ακόμη, ενώ στην Άδεια προβλεπόταν φάρδος του φράγματος 65 μέτρα, λόγω και της διαφορετικής θέσης, κατασκευάστηκε με φάρδος περίπου 120 μέτρα.  

9.Περιφράξανε παράνομα  περισσότερο από 2 - 3 χιλιόμετρα παραποτάμια δασική έκταση και οδοποιία από τη μια πλευρά του ποταμού με αποτέλεσμα να  υπάρχει  απαγορευση  πρόσβασης στο ποτάμι.

10. Αποτέλεσμα  αυτής της αυθαιρεσίας είναι, ότι καταστρέφετε κάθε χρόνο περισσότερο το  ιστορικό μνημείο  - η γέφυρα - που είναι  μια πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Μετά τις καταστροφές της γέφυρας, με αστυνομική διάταξη (η οποία συνήθως δεν εφαρμόζεται), λόγω επικινδυνότητας απαγορεύεται η διάβαση του γεφυριού Αυλακίου. Όταν υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες νεροποντές συνήθως τον Χειμώνα, το νερό περνάει πάνω από το γεφύρι, οι κάτοικοι των παραποτάμιων Χωριών και Οικισμών αποκόπτονται και στερούνται βασικών αναγκών υγείας, τροφοδοσίας κ.α. και τα αγροκτήματα φτωχών ανθρώπων πλημμυρίζουν και καταστρέφονται. Και αν τολμήσει κανένας να διαμαρτυρηθεί η εταιρία τον περιμένει καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές για … συκοφαντική δυσφήμιση.

11.Στην περιοχή υπήρχαν και κάποια αντλιοστάσια, κοινοτικά και ιδιωτικά. Μετά την κατασκευή του φράγματος όλα αυτά έχουν καταστραφεί.

Αν αυτά δεν είναι προσβολή του τόπου μας και της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κατοίκων του, τότε τι είναι; 

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είδαμε ότι θα επισκεφτείτε και την πλατεία στο Αυλάκι. Είναι μια πέτρινη πλατεία με πολλά κυβικά πέτρα που κατασκευάστηκε από την εταιρεια του φράγματος. Όπως πέτρινη είναι και η διακόσμηση σε όλο το μήκος του δρόμου πρόσβασης στο φράγμα. Η οποία πέτρα κατά χιλιάδες κυβικά εξορύχτηκε παράνομα από την ίδια εταιρία από διπλανό χωριό της Αρτας. Ο λόγος τέτοιων «χορηγιών» είναι προφανής και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποιο σχολιασμό.   

Αν όλα αυτά θεωρούνται  ανάπτυξη, εμείς  αρνούμαστε να τη δεχτούμε. Μας είναι  αποκρουστική και θα παραμείνουμε πολέμιοί της.

Αξιότιμε κ. Χρ. Στυλιανίδη, 

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καταστροφής του περιβάλλοντος και περιουσιών κατοίκων της περιοχή μας. Η καταστροφή αυτή δεν γίνεται από φυσικά φαινόμενα, αλλά από έργα ανθρώπων. 

Το ορεινό δασικό και αλπικό τοπίο προσδιορίζει από μόνο του το μοντέλο ανάπτυξης που αφορά τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό, έτσι όπως έθρεψε και κράτησε στον τόπο μας φτωχό αλλά όρθιο για χιλιάδες χρόνια. 

Όπως προαναφέραμε, τα ιστορικά πολιτισμικά μνημεία του τόπου μας, τα γεφύρια Αυλακίου και Τέμπλας καταστρέφονται, τα αγροκτήματα γεμίζουν πέτρες και ξύλα από τις πλημμύρες του Αχελώου, τα πανέμορφα βουνά μας (Όρη Βάλτου, Άγραφα κ.α.) μετατρέπονται σε «κρανίου τόπο», η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή μας - με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της - γίνεται βορά για τα κέρδη κάποιων εταιριών.

Και όλα αυτά, από τη μια με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη ροκανίζοντας ευρωπαϊκές και ντόπιες επιδοτήσεις.

Τέλος κ. Επίτροπε, από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πεισθεί ότι τίποτε καλό δεν μπορούμε να προσδοκούμε από όλους αυτούς, αφού προτεραιότητα έχουν τα κέρδη κάποιων επιχειρηματικών ομίλων και όχι το περιβάλλον, οι κάτοικοι και οι ανάγκες τους.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων της περιοχής μας, για να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα πανέμορφα βουνά μας, να μην γίνουν νέα φράγματα στην περιοχή με τα οποία θα μας φέρουν νέες καταστροφές. 

Με δυο λόγια είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τον τόπο και τους κατοίκους του από όσους τον επιβουλεύονται.  Κλείνοντας, σας ευχόμαστε καλή διαμονή στο φιλόξενο τόπο μας. 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο απο την ημερίδα(η παρέμβαση των διαμαρτυρομένων μετά το 1.22.00)

 Φώτο-agriniopress

Σχετικά Άρθρα