Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «κάγκελα» οι έμποροι με το αλαλούμ του click away

05 Ιαν. 2021 / 01:18

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι έμποροι - Ποιοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την αιφνιδιαστική απαγόρευση του click away για μια εβδομάδα και τι γίνεται με τις παραδόσεις - Σταμπουλίδης: Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το click-away

Με χαμένη ουσιαστικά τη φετινή εορταστική σεζόν και καμία ελπίδα για άμεση επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα, το λιανεμπόριο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, με το διακύβευμα για πλήθος επιχειρήσεων να είναι η επιβίωση τους.

Αν και το υπ. Ανάπτυξης σκιαγραφούσε το σχέδιο για τη σταδιακή – εν ευθέτω χρόνω – επαναλειτουργία της αγοράς μέσω της μεθόδου του click inside, η ξαφνική απόφαση για επιβολή γενικού lockdown έχει προκαλέσει νέα προβλήματα και επιπλοκές σε μία ήδη προβληματική αγορά.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, η έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, όπου συνήθως γίνεται ένας τζίρος 5 – 6 δισ ευρώ ως το τέλος Φλεβάρη, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω των ψηφιακών καναλιών πώλησης. Ήδη μάλιστα οι μεγάλες εταιρείες κυρίως του χώρου ένδυσης φρόντισαν από χθες να ξεκινήσουν καμπάνιες με εκπτώσεις ως 60% και 70% μέσω των e-shop τους σε μία προσπάθεια να ξεστοκάρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σταμπουλίδης: Click away ξανά από την Δευτέρα

«Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα που λειτούργησαν και μέσα στις γιορτές και θα επανέλθει το click away, για το οποίο επιβραβεύτηκε η επιλογή της κυβέρνησης, καθώς βοηθήθηκαν πολλοί κλάδοι να επιπβιώσουν» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης «τα βιβλιοπωλεία έγραψαν ρεκόρ τζίρου, τα παιχνίδια σχεδόν κάλυψαν τη ζημία του έτους, οι μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού κατέγραψαν 35-40% του όγκου τους, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς πραγματοποίησαν ικανοποιητικό τζίρο». Σύμφωνα με τον Γ.Γ.  Καταναλωτή είναι τρεις οι λόγοι που επιλέχθηκε το click away: «Να αποσυμφορηθεί ο τομέας των ταχυμεταφορών, να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες και να διασωθούν εποχικοί κλάδοι». 

Ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ώρα να πάμε στο click in shop, το οποίο όμως θα είναι το αμέσως επόμενο μέτρο. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, είμαστε όμως έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς να είναι το επόμενο βήμα, που θα έχει πάλι κανόνες, όπως η αναλογία του κόσμου ανά τετραγωνικό μέτρο, η εποπτεία της μετακίνησης» κατέληξε.

Στα «κάγκελα»

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικροεμπόρων πάλι που δεν έχουν τις υποδομές να ανταπεξέλθουν στην «ψηφιακή μάχη» που δίδεται για έναν σαφώς μικρότερο τζίρο, βρίσκονται στα «κάγκελα» ζητώντας ακόμα πιο γενναία μέτρα στήριξης δεδομένου ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι λουκέτων κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερος. Ήδη πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι πλέον υπάρχει μία αυξανόμενη πίεση στους συνδικαλιστικούς φορείς του εμπορίου για κινητοποιήσεις προκειμένου να υπογραμμιστεί με όσο το δυνατόν πιο εμφατικό τρόπο η διαμαρτυρία των εμπόρων για την αναστολή δραστηριότητας εδώ και τρεις μήνες. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, κυρίως για κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί και παράλληλα να αντεπεξέλθουν στα χρέη που συσσωρεύονται.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις

Μάλιστα χθες οι επαγγελματικοί φορείς της ΠΕ Κοζάνης κατέβασαν τα μέλη τους σε μεγάλη αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με πολλούς απ’ τους συμμετέχοντες να παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους καθώς και τα σημειώματα απ’ τις υποχρεώσεις που εξακολουθούν να «τρέχουν». Πιο δυναμική κινητοποίηση ετοιμάζουν οι μικροέμποροι των λαϊκών αγορών της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν την Εγνατία Οδό ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Και παράλληλα μέρα τη μέρα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις – επιστολές διαμαρτυρίας εμπορικών συλλόγων με πάγιο αίτημα περισσότερα μέτρα στήριξης.

«Θα πρέπει να ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης, αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής κάτι που συστηματικά υποτιμάται ως προς τις επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία» σημείωνε σε ανακοίνωση της χθες η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) φροντίζοντας να ρίξει τα βέλη της κατά των κυβερνητικών χειρισμών.

«Οι φτωχές επιδόσεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ,  τον αποτελεσματικό έλεγχο  των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση και τα συστηματικά τεστ για τον Covid-19,  έχουν οδηγήσει στην επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων (πχ click away), στην άρση και εκ νέου επιβολή οριζόντιων περιορισμών (lockdown ακορντεόν) που έχουν κουράσει και κλονίσει την πίστη των πολιτών» σημείωνε η ανακοίνωση. «Επιπλέον, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι διάχυτη η αίσθηση πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στοχεύουν περισσότερο στην εξασφάλιση των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και παράλληλα τον μεγαλύτερο εργοδότη», τόνιζε μεταξύ άλλων.

Πάντως τόσο απ’ το υπ. Ανάπτυξης όσο και απ’ το υπ. Οικονομικών διαμηνύουν πως θα υπάρξει νέος γύρος με επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των εμπόρων τα οποία και θα ανακοινωθούν αργότερα.

«Πονοκέφαλος» οι παραδόσεις του click away

Εν τω μεταξύ παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν στο newmoney.gr ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα προβλήματα στις παραδόσεις προϊόντων που προκλήθηκαν απ’ την αιφνιδιαστική απαγόρευση του click away. Πιο αποτελεσματική λύση είναι η παράδοση κατ’ οίκον με ίδια μέσα, η οποία και δρομολογείται κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη. Σε περίπτωση ακύρωσης της παραγγελίας τότε επιστρέφονται τα χρήματα στον πελάτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις παραγγελίες που βάσει της εμπορικής πολιτικής κάθε καταστήματος επιβαρύνονται με έξοδα αποστολής, κυρίως σε ογκώδη αντικείμενα.

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα