Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Βορίδη

03 Ιουν. 2021 / 10:22

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών με στόχο να παρατείνει τον χρόνο ζωής της ● ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση υπέρ της τροπολογίας που εμποδίζει στα καταδικασμένα μέλη της Χ.Α. να κατέβουν στις επόμενες εκλογές με δικά τους κόμματα ● Επιφυλακτικό το ΚΚΕ, για «επικίνδυνες κερκόπορτες στο δημοκρατικό πολίτευμα» κάνει λόγο και το ΜέΡΑ25.

Την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση ψηφίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναμένονται και παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών. Το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, πλην μίας τροπολογίας ευρύτερης αποδοχής που εμποδίζει στα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις επόμενες εκλογές με δικά τους κόμματα (π.χ. περίπτωση Ηλία Κασιδιάρη).

Οσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβερνητική πλευρά υπερασπίζεται την «κυβερνησιμότητα» της εκλογής με 43% έναντι της «αντιπροσωπευτικότητας», με βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης (Ν.Δ.) να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε την απλή αναλογική για να μην μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι ώστε η Κουμουνδούρου να διεκδικήσει ένα μερίδιο εξουσίας.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών με στόχο να παρατείνει τον χρόνο ζωής της. «Φτιάχνετε πλασματικές πλειοψηφίες και καταργείτε την αντιπολίτευση», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν πρόκειται περί κυβερνησιμότητας, πρόκειται περί χειραγώγησης της κυβέρνησης πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Με το σημερινό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει ο δήμαρχος της πλειοψηφίας, ενώ με το αυριανό σύστημα της κυβέρνησης καθίσταται παντοδύναμος ο δήμαρχος της μειοψηφίας», σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), επιμένοντας στο 50% συν ένα για εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Κομματικοποίηση και διχασμό των τοπικών κοινωνιών κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οσον αφορά την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα χωρίς αμετάκλητη καταδίκη, αλλά μπορούν να παρθούν διοικητικά μέτρα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι νέος σχηματισμός με επικεφαλής έγκλειστο στις φυλακές υπέβαλε αίτημα να του εγκριθεί η έκδοση κουπονιών για τη χρηματοδότησή του. «Η ανάδειξη σε κομματικά αξιώματα ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από τη Δικαιοσύνη και υποδύονται τους αρχηγούς κομμάτων, δεν είναι ανεκτή», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση τάσσονται υπέρ, με τον Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) να υπογραμμίζει ότι «εμείς όχι μόνο είμαστε θετικοί αλλά και επισπεύδοντες στο να αποστερήσουμε από τους εγκληματίες τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή». Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ζητώντας απόσυρση της ρύθμισης και αναλυτική συζήτηση, προειδοποιώντας για «εκτρωματικές διατάξεις που θα οδηγήσουν σε περιστολή δικαιωμάτων».

Για «επικίνδυνες κερκόπορτες στο δημοκρατικό πολίτευμα» κάνει λόγο και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο σε φωτογραφική τροπολογία που αφορά τον Ηλ. Κασιδιάρη με στόχο όχι «να καταπολεμηθεί η Ακροδεξιά, αλλά να την καρπωθεί η Ν.Δ.».

Σχετικά Άρθρα