Περιφέρεια Στερεάς:Τραγέλαφος στην επιτροπή περιβάλλοντος-Ψήφισαν ΜΠΕ που είχαν αποσυρθεί

02 Απρ. 2021 / 10:39 02 Απρ. 2021 / 10:57 (upd)

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς υπήρχαν 3 συναφή θέματα για έγκριση Μ.Π.Ε. μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΜΥΗΣ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι στο Δήμο Αγράφων.

Γνωρίζαμε ήδη από την προηγούμενη ημέρα, ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία για τους 2 ΜΥΗΣ (στις θέσεις Αγ. Ιωάννης και Παλαιοχώρι) είχε αποσύρει τις ΜΠΕ για να τις επανυποβάλλει διορθωμένες μετά από αρνητική γνώμη του Δασαρχείου.Όπως ήταν φυσικό θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα δύο θέματα δεν θα συζητηθούν, καθώς δεν έχει νόημα να γίνει γνωμοδότηση για Μελέτη που έχει αποσυρθεί από την ίδια την εταιρεία. Το λογικό θα ήταν να γίνει γνωμοδότηση στις καινούριες ΜΠΕ, όταν επανυποβληθούν.

Κι όμως, παρότι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν την Επιτροπή για την απόσυρση των Μελετών,η Επιτροπή με επιμονή του Προέδρου κ. Κυρμανίδη γνωμοδότησε θετικά (!!!) με ψήφους 7-1, μοναδική που μειοψήφησε  η κ. Καραβασίλη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υπερψήφισαν δηλαδή μελέτες ουσιαστικά μη-υφιστάμενες.

Ελευθερη Στερεά:“Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Στερεάς δεν ξέρουν τι ψηφίζουν”

..."Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει τεράστιες ευθύνες καθώς είναι νομικός και όφειλε να γνωρίζει ότι η γνωμοδότηση- επαναλαμβάνουμε επί αποσυρμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- είναι απολύτως άκυρη και εκθέτει το σύνολο της Επιτροπής.

Τεράστια είναι και η ευθύνη του Διευθυντή Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζή ο οποίος θεώρησε ότι η απόσυρση των ΜΠΕ δεν επηρεάζει τη διαδικασία έγκρισης τους. Ως αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας γνώριζε ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση δεν έχει κανένα επιστημονικό, νομικό ή διαδικαστικό νόημα.

Οι δύο τους, παρέσυραν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής σε μια παράλογη και άκυρη διαδικασία. Ήθελαν βέβαια να υπερψηφιστεί η ΜΠΕ για το τρίτο ΜΥΗΣ στην ίδια περιοχή και οποιαδήποτε επεξήγηση των λόγων άρνησης του Δασαρχείου και της απόσυρσης των 2 άλλων ΜΠΕ, απειλούσε την υπερψήφιση αυτή.

Το κυριότερο όμως είναι ότι θέλουν να αποπροσανατολίζουν συστηματικά τα μέλη της Επιτροπής ώστε να νομίζουν ότι ψηφίζουν επί τις σκοπιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ (που για αυτούς είναι πάντα και με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος απαραίτητες ενάντια στον «ρυπογόνο» λιγνίτη) και όχι επί της επάρκειας και ορθότητας των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι η πραγματική της αρμοδιότητα.

Αυτό δεν μειώνει φυσικά τις ευθύνες κάθε μέλους της Επιτροπής και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση των συμβούλων που εκλέχτηκαν στην Ευρυτανία. Δεν απαιτούμε από τα μέλη της Επιτροπής να έχουν την απόλυτη επιστημονική περιβαλλοντική εξειδίκευση, θα όφειλαν όμως να είναι επιμελείς στα καθήκοντα τους.

Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνείται να στέλνει όλα τα σχετικά αρχεία στα μέλη με τη δικαιολογία του μεγάλου όγκου τους, όφειλαν να έχουν διαμορφώσει προσωπική άποψη για κάθε ΜΠΕ έχοντας επισκεφθεί το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, να έχουν δει όλα τα αρχεία, τις γνωμοδοτήσεις και τις γνώμες κοινού ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν ιδία γνώμη και να μην χειραγωγούνται από τις σκοπιμότητες των υπηρεσιακών εισηγήσεων.

Το τελευταίο γεγονός καταρράκωσε κάθε έννοια κύρους των αποφάσεων της επιτροπής που στην πραγματικότητα  αυτοακυρώθηκε ως οντότητα

 Απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια, η Ελεύθερη Στερεά θα προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με γνωμοδοτήσεις ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε στο άμεσα εκλεγμένο αυτό σώμα, να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις" τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Ελευθερη Στερεά" για την συνεδρίαση της Επιτροπής

Σύλλογοι Ευρυτανίας:Αυτό το ΑΝΑΘΕΜΑ ΠΟΙΟΣ θα τα πάρει πάνω του;

Με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 17 Μαρτίου 2021

Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς (εκτός της κας Καραβασίλη), ψήφισαν την έγκριση 3 Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) (Παλαιοχώρι, Αγ. Ιωάννης, Λογγιές, στον ποταμό Γραβενίτη, στο νοητό τρίγωνο Δάφνη-Χρύσω-Μαυρομάτα) παρόλο που δυο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) (Αγ. Ιωάννη και Παλαιοχώρι) αποσύρθηκαν από τους ενδιαφερόμενους. Ήταν φανερό, από την παρακολούθηση της συνεδρίασης ότι δεν έλαβαν υπόψη τις τεκμηριωμένες αποδείξεις των συλλόγων και πολιτών, για την απόρριψη των 3 Μ.Π.Ε, για τις ολέθριες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον τόπο και στην κοινωνία.  

Εδώ ΕΠΙΣΗΜΑΊΝΟΥΜΕ, ότι οι άνθρωποι των συλλόγων που απέστειλαν τα κείμενά τους, υπέγραψαν επώνυμα και έβαλαν την σφραγίδα του συλλόγου τους. Είναι απαράδεκτο, θα μπορούσαμε να πούμε, το γεγονός, ότι ο εκλεγμένος στην Ευρυτανία σύμβουλος απαξίωσε αντιδημοκρατικά και πανεύκολα τις κατατεθειμένες απόψεις των ευρυτανικών συλλόγων!!! Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε, σαν αντεπιχείρημα, ότι ρώτησε 5 πολίτες, χωρίς ονοματεπώνυμο, οι οποίοι κατά δήλωσή του, συμφωνούν με τα έργα αυτά. Είναι απορίας άξιο (αν υπάρχουν αυτοί οι 5 άνθρωποι!) και όποιοι είναι, γιατί καταθέτουν την άποψή τους μέσω αντιπροσώπου και όχι δημόσια και επώνυμα. Γιατί ο Πρόεδρος αλλά και κανείς άλλος δεν σταμάτησε αυτή την διαδικασία;

Οφείλει ο συγκεκριμένος σύμβουλος να τους κατονομάσει ώστε να είναι πειστικός. Ειδάλλως, αν δεν το κάνει, οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους συλλόγους που υπέβαλαν ενστάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Τι γνώση και τι σχέση έχουν αυτοί οι 5 ανώνυμοι που επικαλέστηκε, με τα ΜΥΗΕ; 

Τι σχέση έχει ο ίδιος με αυτούς τους πέντε, καθώς και με την κατασκευή των έργων;

Από αυτά που είδαμε και ακούσαμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αμφισβητούμε τον ρόλο, την υπευθυνότητα και την δημοκρατικότητα αυτής της επιτροπής. 

Η Επιτροπή οφείλει να εισηγείται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό συμβαίνει στον πολιτισμένο, νομικά και δημοκρατικά, κόσμο!!! Κάθε άλλη λειτουργία αγγίζει τα όρια «μη νομιμότητας» των αποφάσεων.

Πέρα από τα παραπάνω που είναι θέματα λειτουργικά, τακτικής και τακτικισμών, ενδεχομένως και σκοπιμοτήτων, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα.Οι αποφάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής για εγκαταστάσεις ΜΥΗΕ, Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών θα επηρεάζουν ανεπανόρθωτα το παρόν και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας. Με λίγα λόγια, είναι αποφάσεις που καθορίζουν ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ,  ΠΟΙΟΣ θα είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ της γης, του νερού και των αγαθών αυτών.

Τα μέλη της επιτροπής δεν μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν τα κεφαλαιώδη αυτά ζητήματα και τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ για Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα. 

Δηλαδή:

Όταν μιλάμε για κατασκευή ΜΥΗΕ ο νους μας δεν πρέπει να πηγαίνει μόνο στην ελάχιστη παραγωγή ενέργειας, αλλά ΠΟΙΟΣ θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής της δημόσιας γης και του νερού;;;

 Η όποια «παραγόμενη» από ΜΥΗΕ ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί «δωρεάν» για τους καταναλωτές, αφού πληρώνουν μέσω  ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) για τις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και εγγυημένες τιμές όπως στις αιολικές εγκαταστάσεις. Αλλά και περιβαλλοντικά, αφού πιθανότατα θα εξαφανιστεί κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, ολόκληρο το ποτάμι και το παραποτάμιο οικοσύστημα. .

 Με τα ΜΥΗΕ και τις άδειες χρήσης δεσμεύονται τα νερά του τόπου μας, αλλάζοντας ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό!! 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γη και το νερό χωρίς  άδεια από τους επιχειρηματίες. Θα πίνουμε, θα ποτίζουμε τα χωράφια και τα ζώα μας με νερό κοστολογημένο από τον εκάστοτε επιχειρηματία. Επίσης και για άλλες  μορφές ανάπτυξης, όπως βιοτεχνία, γεωργία και νέες καλλιέργειες, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ. 

Συνέπεια όλων αυτών είναι η μετατροπή του ΝΕΡΟΥ από ΔΗΜΟΣΙΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ σε εμπόρευμα, που θα το εκμεταλλεύονται τα κρατικο-επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα γεγονός που θα έχει άμεσες και ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή μας και στον τόπο.

Για τα έργα ΑΠΕ (ΜΥΗΕ, Α/Γ, Φωτοβολταϊκά) υφίσταται έλλειψη ορθού και σύννομου στη χώρα μας σχεδιασμού και άναρχης ανάπτυξής τους, τόσο κατά την εθνική όσο και κατά την ενωσιακή νομοθεσία. Επομένως προκύπτει άμεση ανάγκη, εκ μέρους της πολιτείας, να συντάξει Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες του τόπου!!!

 Τα ΜΥΗΕ δεν αποτελούν τόσο «ήπιες» παρεμβάσεις στο περιβάλλον, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Τα υδρολογικά δεδομένα στις θιγόμενες περιοχές ανατρέπονται, αφού το νερό εκτρέπεται από τις κοίτες των ποταμών, αλλάζοντας πορεία, με κίνδυνο στα φυσικά τοπία (κατολισθήσιμα). Ποτάμια και ιχθυοπανίδα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν δραματικά ή και να εξαφανιστούν.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σωρευτικές και αθροιστικές επιπτώσεις από την ύπαρξη και άλλων ΜΥΗΕ σε συνδυασμό με άλλα έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, τα υλικά εκσκαφών και τα συνοδά έργα για την κατασκευή του ΜΥΗΕ, στην περιοχή αυτή με τις τεράστιες κλίσεις και την κατολισθησιμότητά της, θα επιφέρουν ΜΗ αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (ποτάμιες, παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές). 

Επισημαίνουμε, τον κίνδυνο ρύπανσης του νερού από την εγκατάσταση και την λειτουργία τους.

 Τα ΜΥΗΕ στη χώρα μας, προωθούνται χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, δεδομένης της δυσκολίας σύγκλισης γενικών συνελεύσεων των συλλόγων και λαϊκών συνελεύσεων των κοινοτήτων, που έχουν κάθε λόγο ν’ ανησυχούν και ν’ αντιδρούν, ειδικά ενόψει του ορατού κινδύνου δέσμευσης ή και ιδιωτικοποίησης του νερού. 

Τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, πιθανότατα στο μέλλον, ως αποθήκη της ενέργειας που εκχέουν οι ανεμογεννήτριες. 

 Δεν μπορεί κανένας μας σε αυτές τις περιστάσεις να παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» που «ένιψε τα χείρας του» και πήρε το ανάθεμα της ιστορίας για την πράξη του αυτή!!

Εδώ, για την καταστροφή του τόπου και της κοινωνίας ποιος θα το πάρει ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ;;; 

 ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!

Για όλους τους ανωτέρω λόγους είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση Μικρών Υδροηλεκτρικών, εκατοντάδων Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ και την ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, όπως οι δημόσιες εκτάσεις, το νερό, οι πηγές, τα ποτάμια.

 Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αρκεί να μην καταστρέφονται το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η υγεία των οργανισμών!!

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΑΣΣΙΩΤΩΝ «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΑΣΟΒΙΤΩΝ «ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ»

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Προσθήκη σχολίου

H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί.
Το "VimaPoliti.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του portal

Επικοινωνήστε μαζί μας στο vimapoliti@gmail.com ή απευθείας στην φόρμα επικοινωνίας

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message