Από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 του ίδιου μήνα, θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις προς την Περιφέρεια για την ίδρυση νέων φαρμακείων στην Ευρυτανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ∆/νσης ∆ηµόσιας Υγείας.Οι αιτήσεις για την ίδρυση φαρμακείου µπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά από τον αιτούντα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιας Υγείας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) .
Ο αιτών οφείλει εντός µηνός από την υποβολή της αίτησης να υποβάλει στην ∆/νση ∆ηµόσιας Υγείας , ηλεκτρονικά ή σε περίπτωση αδυναµίας του ιδιοχείρως, ή µε εκπρόσωπο δυνάµει εξουσιοδότησης θεωρηµένης σύµφωνα µε το νόµο για το γνήσιο της υπογραφής, τα προβλεπόμενα από το νόµο δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση παύει να έχει ισχύ. Μεταξύ των δικαιολογητικών, συμπεριλαμβάνεται και υπεύθυνη δήλωση του αιτουµένου, όπου αναγράφει, εάν έχει λάβει ο ίδιος ή ο δηλωθείς από αυτόν φαρµακοποιός, άδεια ίδρυσης φαρµακείου οποτεδήποτε και οπουδήποτε, καθώς και εάν έχει υποβάλει αίτηση που εκκρεμεί για την χορήγηση άλλης άδειας ίδρυσης σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα. Σε περίπτωση που υφίσταται άδεια ίδρυσης ή στην περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση για την χορήγηση άλλης άδειας ίδρυσης, στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφονται και επισυνάπτονται οι σχετικές άδειες και αιτήσεις.
Δεκάδες οι κενές θέσεις ίδρυσης φαρμακείων στην Ευρυτανία
Στην Ευρυτανία αυτή την στιγμή υπάρχουν επτά φαρμακεία (5 στο Καρπενήσι-1 Δυτ.Φραγκίστα-1 Γρανίτσα).Σύμφωνα με τα κενά που ανακοινώθηκαν υπάρχουν 52 θέσεις για ίδρυση νέων φαρμακείων στον δήμο Καρπενησίου εκ των οποίων δύο μέσα στην πόλη και 30 κενά στον δήμο Αγράφων
Αυτές είναι οι νέες προϋποθέσεις για την ίδρυση φαρμακείου
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με τις νέες ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και τις νέες προϋποθέσεις για την ίδρυση φαρμακείου.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οι άδειες των φαρμακείων μπορούν να δίδονται εφεξής και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%. Καταργούνται ΚΥΑ του 2015 και του 2016.
Άρθρο 2
Ρυθμίσεις για τις άδειες φαρμακείων
1. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς (άνδρες ή γυναίκες) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον/ την κάτοχο της άδειας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός εξήντα (60) ημερών από την λήψη της. Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.
5.
α) Τα φαρμακεία, για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, άνδρα ή γυναίκα, τα λειτουργεί υποχρεωτικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση της παραπάνω Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας, και ο/η φαρμακοποιός, ο/η οποίος/α έχει δηλωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της παρούσας, υπεύθυνος/η για την λειτουργία του φαρμακείου. Η προϋπόθεση αυτή πρέπει υποχρεωτικά να συντρέχει καθ' όλο το χρόνο της λειτουργίας του φαρμακείου από την ΕΠΕ καθώς και σε κάθε οποιαδήποτε περίπτωση μεταβίβασης των εταιρικών ποσοστών.