Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάμπρος Τσιβόλας:Επιδοτούν..τον αφανισμό της ορεινής κτηνοτροφίας

23 Μαϊ. 2018 / 11:34 23 Μαϊ. 2018 / 11:47 (upd)

Κραυγή αγωνίας του Δημάρχου Αργιθέας σχετικά με τις αλλαγές στις μετακινήσεις κτηνοτρόφων στα θερινά βοσκοτόπια

Μίσθωση βοσκήσιμων γαιών

Σύμφωνα με τις περιπτ. γ και ε της παρ.5 του άρθρου 19 του Ν.4351/15:

«5. Για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης του άρθρου 3:

γ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται, οι αρμοδιότητες, ο αριθμός των μελών, η θητεία, οι ιδιότητές τους και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με το έργο και τη λειτουργία των επιτροπών.Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα μέλη των επιτροπών.

ε) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται θέματα που αφορούν το μίσθωμα και τους υπόχρεους καταβολής μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής, το χρονικό διάστημα παραχώρησης που δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τη διαδικασία και τους όρους μίσθωσης, τον τρόπο καταβολής και διάθεσης του μισθώματος στις οικείες περιφέρειες με σκοπό την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τις κυρώσεις και τα αρμόδια όργανα επιβολής τους, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.»

Κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω είχε εκδοθεί η απόφαση YΠ.ΑΓΡ.ΑΝ.& ΤΡΟΦ. 1332/93570/23.08.2016 (ΦΕΚ 2848/07.09.2016 τεύχος Β'): Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Η ανωτέρω απόφαση καταργείται (πλην της παρ. 2 του άρθ. 7, η οποία ισχύει για την είσπραξη των μισθωμάτων 2016 και 2017) από τη νεότερη απόφαση YΠ.ΑΓΡ.ΑΝ.& ΤΡΟΦ. 915/69142/15.05.2018 (ΦΕΚ 1812/21.05.2018 τεύχος Β’).

Με την ανωτέρω νεότερη απόφαση καταργείται η συμμετοχή στην Επιτροπή ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, ενός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του ως μέλος και αντικαθίσταται από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ΠΕ ή TE Γεωπονικού, με τον αναπληρωτή του.

Επιπλέον, καταργείται η συμμετοχή του Δήμου τόσο στις διαδικασίες ελέγχου χωροταξικής κατανομής βοσκήσιμων γαιών, η οποία συνίστατο στη διαβίβαση στην ανωτέρω επιτροπή, τυχόν αιτημάτων κτηνοτρόφων ή φορέων για χωροταξική ανακατανομή του βοσκότοπου, όσο και στη διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, η οποία διενεργείται πλέον από την αρμόδια ΔΑΟΚ.

Και το φωτογραφικό…

…Ειδικά σε περιφέρειες που δραστηριοποιούνται ομάδες κτηνοτρόφων εκτροφής αυτοχθόνων φυλών του άρθρου 6 του ν. 4351/2015 χορηγούνται σε αυτούς βοσκότοποι σε άμεση γειτνίαση προς αποτροπή επιμιξιών με άλλες φυλές… (σ.σ. μη τυχόν μαρκαλιστούν τα «λαγκόν» με τα «τσιπουρίσια» ΕΛΕΟΣ!!!)

Ταυτόχρονα …

«Μετακινήσεις ζώων σε θερινούς βοσκότοπους…

Επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων, των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των Περιφερειακών    ενοτήτων της Χώρας, σε θερινούς βοσκότοπους στις κάτωθι περιπτώσεις:

α. Σε επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, τις οποίες κατέχει νομίμως ο υπεύθυνος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα και με την εκάστοτε κατανομή.

β. Σε μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, για τις οποίες ο υπεύθυνος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης θα προσκομίσει στο Τμήμα Κτηνιατρικής των ΛΑΟΚ, σχετική μίσθωση με ιδιώτη ιδιοκτήτη βοσκότοπου ή με τον Δήμο, ή με την Περιφέρεια, στα όρια των οποίων βρίσκεται η ανωτέρω μη επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπου, ή σχετική βεβαίωση από την αρμόδια ΔΑΟΚ, ότι διαθέτει στη περιοχή του θερινού βοσκότοπου σταβλικές εγκαταστάσεις».

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι, επιτρέπεται η μετακίνηση των Ζώων, των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των Π.Ε. της Χώρας σε θερινούς βοσκότοπους και στην περίπτωση προσκόμισης, στο Τμήμα Κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ, αντιγράφου της δήλωσης ΟΣΔΕ από τον υπεύθυνο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, στην οποία φαίνονται οι θερινές σταβλικές εγκαταστάσεις αυτού».

Όλα τα παραπάνω την γιορτή των Αγίων των κτηνοτρόφων (Κωνσταντίνου και Ελένης) που αρχαιόθεν οι τζοπάνηδες ανέβαζαν τα κοπάδια τους στα ορεινά και τώρα τους ζητούνται να … διαθέτουν σταβλικές εγκαταστάσεις στη περιοχή του θερινού βοσκότοπου…

Το ίδιο Κράτος δεν ήταν που διέθεσε πόρους για την διάνοιξη δρόμων στα αλπικά τοπία για την ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφία και την κατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (στέγαστρα, ποτίστρες, καταλύματα κ.α)? που τα παρέδωσε στις Κοινότητες/δήμους για χρήση των δημοτών/κτηνοτρόφων, έναντι συμβολικού «τέλους βοσκής» για την συντήρηση των δρόμων???

Με τη «νεότερη απόφαση» καταργείται και η συμμετοχή στην Επιτροπή ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, ενός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του ως μέλος και αντικαθίσταται από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ)… και όλα αυτά για να επιδοτηθεί επιλεκτικά ή και μαζικά ο αφανισμός των ορεινών κτηνοτρόφων που στήριξαν και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Στον δήμο Αργιθέας επιδοτούνται πάνω από 700 κτηνοτρόφους (επιλέξιμα) από τους οποίους μόλις 50 ενασχολούμενους, με την κτηνοτροφία, Αργιθεάτες…

Αυτά επί του παρόντος και για τους προτιθέμενους δημότες του δήμου Αργιθέας να μετακινηθούν στα θερινά βοσκοτόπια και τους ζητούνται αντίστοιχες δηλώσεις να επικοινωνούν με τον Δήμαρχο Αργιθέας στα τηλ. 24453 50401/ 6970 000284 /

 

 

 

Σχετικά Άρθρα