Ορεινή Ναυπακτία: Ο χρόνος κυλάει αλλιώς
Κάνουμε πεζοπορία μέσα σε έλατα και καστανιές, πίνουμε τσάι του βουνού δίπλα στο τζάκι και χορταίνουμε την πείνα μας σε ένα χάνι του παλιού καιρού.
«Εδώ, άμα μείνεις τον χειμώνα, γίνεσαι είτε ζωγράφος είτε ποιητής», μας λέει ο Πολύκαρπος ενώ κουβεντιάζουμε μπροστά στο αναμμένο τζάκι στον ξενώνα του, στην Άνω Χώρα.
Στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ξυπνάς, περπατάς ακούγοντας μόνο τρεχούμενα νερά, τρως με όρεξη κυνήγι και χόρτα απ’ το μποστάνι, πίνεις τσάι του βουνού και κοιμάσαι καλύτερα. Ο χρόνος κυλάει πολύ διαφορετικά. Απ’ το ένα χτύπημα της καμπάνας μέχρι το άλλο νιώθεις σαν να έχουν περάσει τρεις αθηναϊκές ώρες. Με λίγα λόγια, φεύγεις για ένα τριήμερο και έχεις ξεκουραστεί σαν να έλειπες ολόκληρη εβδομάδα.
Καθώς οδηγούμε στους φιδωτούς δρόμους, το παρμπρίζ μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που άνετα θα κοσμούσε το σαλόνι του σπιτιού της γιαγιάς μας: έλατα φυτρώνουν μέχρι και στην πιο ψηλή κορυφή, ενώ σε πολλά σημεία οικισμοί ολόκληροι «χάνονται» μέσα στα σύννεφα. Το πιθανότερο επίσης είναι να συναντήσετε ομίχλη στον δρόμο ή να πετύχετε καταμεσής του οδοστρώματος ένα κοπάδι από μοσχάρια με τις κουδούνες τους, να προχωρούν νωχελικά, χωρίς καμιά βιασύνη.
Για τη βενζίνη και τα χρήματα που θα χρειαστείτε στην εκδρομή σας καλό είναι να έχετε φροντίσει από τη Ναύπακτο. Στο σύμπλεγμα των 55 χωριών που προσδιορίζεται ως Ορεινή Ναυπακτία –ενώ μια μικρότερη ομάδα αυτών λέγονται Κράβαρα– δεν υπάρχουν βενζινάδικα, ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ, μόνο παντοπωλεία. Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι μένουν στον Πλάτανο, που επί Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι μαζί με την Άνω Χώρα, και φτάνουν τους 80, ενώ στα υπόλοιπα χωριά μετριούνται στα δάχτυλα. «Οι ντόπιοι είμαστε μια οικογένεια. Μαζευόμαστε μια παρέα στο καφενείο και μια άλλη στην ταβέρνα», λέει ο Δημήτρης Ραμπαούνης, κάτοικος Πλατάνου, ούτε 40 χρόνων στην ηλικία. Αυτό νιώθεις κι εσύ φτάνοντας στην Ορεινή Ναυπακτία, για να περάσεις με καλή παρέα ένα Σαββατοκύριακο του χειμώνα. Ότι όταν έρχονται επισκέπτες, αυτή η «οικογένεια» μεγαλώνει.
Το παροπλισμένο λεωφορείο «Καρνάβαλος» καλωσορίζει σήμερα τους επισκέπτες στην Άνω Χώρα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
ΓΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΡΕΡΕΣΗΣ
Το Χάνι της Ρέρεσης, η πρώτη στάση μετά από τρεις ώρες στο αυτοκίνητο, είναι και το «ψυχολογικό όριο» μεταξύ πόλης και χωριού. Έξω απ’ την ταβέρνα, που θα τη βρείτε εύκολα πάνω στον δρόμο, υπάρχει μια κλούβα με παγόνια που έχει κρεμασμένη πάνω της μια αρμαθιά σκόρδα. Ο χώρος είναι «διακοσμημένος» περιμετρικά με βαλσαμωμένα ζώα και πτηνά της περιοχής –μια συλλογή 35 ετών, όπως θα μάθουμε αργότερα– και μπορείς να διαλέξεις να καθίσεις σε καρέκλα ή σε καναπέ με φλοκάτη.
Από το ξύλινο ταβάνι κρέμονται χειροποίητα λουκάνικα και η τηλεόραση παίζει Ήπειρος TV1. Η Τζένη, εγγονή του ιδρυτή της ταβέρνας –που πρωτολειτούργησε το 1940 και ήταν το μέρος όπου οι άνθρωποι που έκαναν πολυήμερα ταξίδια με ζώα σταματούσαν για ξεκούραση και ανεφοδιασμό–, με το που μας βλέπει, βάζει μερικές χοντρές φέτες ψωμί στη θράκα στο τζάκι.
Η μητέρα της, Νίτσα Τετόρου, με τα μικρά μπλε μάτια και τα αφράτα μάγουλα, είναι η μαγείρισσα αλλά και κάτι σαν η «γιαγιά όλων». Ζει και εργάζεται εδώ από 7 ετών και, αν δεν έχει πολλή κίνηση η ταβέρνα, θα καθίσει μαζί σας και θα σας διηγηθεί ιστορίες από το χάνι, που ήταν ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο και πουλούσε από φαγητό μέχρι παπούτσια. «Μέχρι το 1970 δεν υπήρχε κλειδί στην πόρτα, μέναμε ανοιχτοί όλη νύχτα. Δίπλα στη σόμπα είχε ο μπαμπάς το κρεβάτι του, παραδίπλα κοιμόμασταν εμείς με τη μαμά. Όταν άκουγε φωνή, σηκωνόταν μες στη νύχτα με τη μάλλινη φανέλα και ετοίμαζε μια φασολάδα ή μια ομελέτα», μας λέει. Απ’ τον Σεπτέμβρη έως τον Γενάρη είναι περίοδος κυνηγιού κι έτσι εδώ θα φάτε πεντανόστιμο αγριογούρουνο, ζαρκάδι, λαγό, αλλά και καταπληκτικά γλυκά, όπως καρυδόπιτα και ραβανί.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ
Φτάνοντας στα 1.060 μ. υψόμετρο, στο πρώτο και πιο τουριστικό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω Χώρα, μυρίζει τζάκι. Εδώ λειτουργούν οκτώ ξενώνες –οι περισσότεροι που θα βρείτε συγκεντρωμένους σε ένα μέρος– μαζί με τέσσερις ταβέρνες, τρεις καφετέριες, ένα παντοπωλείο και το Στέκι Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, δημιούργημα ενός Ελληνοαμερικανού που τον είχε γνωρίσει κάποτε από κοντά.
Στην Άνω Χώρα θα ξυπνήσετε νωρίς, θα φάτε για πρωινό τηγανίτες με τυρί και μέλι ελάτης στον ξενώνα «Τα Πέτρινα», με θέα όλο το βουνό, και θα ρωτήσετε τον συνιδιοκτήτη του, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τις σηματοδοτημένες διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο βουνού που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνει πεζοπορίες. Ακόμα κι αν δεν έχετε περπατήσει ποτέ σε δάσος, ακολουθήστε τα «πέντε μονοπάτια»: θα διασχίσετε κυκλικά το βουνό με αφετηρία και τερματισμό την Άνω Χώρα, περνώντας από χωμάτινους δρόμους γεμάτους καστανιές, βελανιδιές και έλατα, από γεφύρια, εκκλησίες και πηγές, ενώ το ψηλότερο σημείο βρίσκεται στα 1.450 μ. Η διάρκεια της διαδρομής, που προσφέρεται και για αρχάριους, είναι πέντε ώρες. Εναλλακτικά, μια πανέμορφη αλλά και εύκολη διαδρομή μισής ώρας είναι αυτή μέχρι τους Καταρράκτες Τσούρνα, ενώ η πιο συναρπαστική, που απευθύνεται σε πιο έμπειρους, είναι το παλιό μονοπάτι που ένωνε την Άνω Χώρα με το χωριό Αμπελακιώτισσα και φτάνει μέχρι το Φαράγγι Κάκκαβου (δύο ώρες).
ΤΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ
Ο ηγούμενος πατήρ Πολύκαρπος είναι ένας ωραίος συζητητής, με χιούμορ και ανοιχτό μυαλό. Θα σας ξεναγήσει στο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1455, όταν η εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, χάθηκε στο ποτάμι κατά τη λεηλασία του χωριού από τους Τούρκους, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Κάποια χρόνια αργότερα βρέθηκε στα κλαδιά μιας βελανιδιάς, στο σημείο όπου σήμερα δεσπόζει ο ναός.
Όλες οι αποχρώσεις της χειμωνιάτικης παλέτας, με θέα τη Μονή της Αμπελακιώτισσας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
Την εκκλησία κοσμεί ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1870 και ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος, έργο της περίφημης κεντήστρας της Πόλης, Μαριόρας. Για την ιστορία, η βελανιδιά υπάρχει ακόμα. Ο πατήρ Πολύκαρπος μας είπε ότι από τότε που βρέθηκε η εικόνα, δύο εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν με το δέντρο: σταμάτησε να μεγαλώνει και τα κλαδιά του δεν καίγονται. Του αρέσει μάλιστα να κάνει το «πείραμα» στους επισκέπτες του μοναστηριού με ένα κλαράκι και έναν αναπτήρα.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Μια ηλικιωμένη κυρία περπατάει γρήγορα προς την πλατεία, ακολουθώντας τη μουσική απ’ το κλαρίνο. Με αυτόν τον... μελωδικό τρόπο ο κ. Γιώργος, ο μανάβης που φέρνει φρέσκα ζαρζαβατικά απ’ το Αγρίνιο, ειδοποιεί τους κατοίκους για την άφιξή του. Το ίδιο κάνουν ο ψαράς και ο φούρναρης. Ο Πλάτανος, πρώην σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, είναι κι ένα απ’ τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, λιθόστρωτο, με πέτρινα σπίτια, σαν παραμύθι. Το γέρικο αλλά ακμαίο δέντρο από το οποίο πήρε την ονομασία του στέκει στη μέση της πλατείας, με μια μικρή επιγραφή στον κορμό του: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Στο καφενείο το βράδυ στρώνεται τσόχα και σερβίρεται ζεστό τσίπουρο με μέλι.
Εδώ, όπως και στα περισσότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, όλοι έχουν έναν συγγενή που έχει φύγει για την Αμερική. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι μεταναστευτικές ροές – τις τοποθετούν γύρω στον 19ο αιώνα. Η φήμη που συνόδευε τους ντόπιους ήταν αυτή των δεινών εμπόρων. «Δεν θα βρεις μέρος στην Ελλάδα που να μην έχει Αιτωλοακαρνάνα με χρυσοχοείο ή μαγαζί με ρούχα», μου λέει κάποιος. Αρκετοί, πάλι, επέστρεψαν για να συνταξιοδοτηθούν στον τόπο καταγωγής τους. Σήμερα, μπορεί να φοράνε μπλουτζίν που αγόρασαν στη Νέα Υόρκη και να κρατάνε γκλίτσα. Οι ομογενείς Πλατανιώτες εκδίδουν και εφημερίδα, με τίτλο «Ο Απόδημος Πλατανιώτης». Το νοσοκομείο είναι δωρεά της Ναυπακτιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης.
Στο λαογραφικό μουσείο του χωριού, δίπλα στον αργαλειό και στη γιδοκουρεύτρα θα δείτε μια αμερικανική μπαρμπέρικη καρέκλα του 1900, αλλά και μια συλλογή από τρανζίστορ και γραφομηχανές – απόδειξη των δεσμών με τις ΗΠΑ. Μην παραλείψετε να μπείτε στο πολύχρωμο σπιτάκι με την πινακίδα «Αρχειακό Κέντρο» στην είσοδο του χωριού, για να δείτε σπάνια βίντεο από πανηγύρια της δεκαετίας του 1950. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1846), επίσης αξίζει μια επίσκεψη· είναι πανέμορφη, με λευκό ταβάνι και λιτή διακόσμηση. Στη μέση του ναού, δε, βρίσκεται η εικόνα του αγίου, τα μάτια του οποίου σε «ακολουθούν» όπου κι αν σταθείς στον χώρο.
ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ
Θέα στην εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου, που δημιουργήθηκε το 2002 για την υδροδότηση της Αττικής, μπορείτε να έχετε από τα χωριά Περδικόβρυση, Αράχωβα και Κρυονέρια. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και στις άδειες πλατείες τα πεσμένα πλατανόφυλλα στρώνουν ένα παχύ χαλί σε κοκκινοκίτρινες αποχρώσεις. Στην Περδικόβρυση θα φάτε κατσικάκι στην ταβέρνα της Μαρίας (τηλ. 26340-48311), στην Αράχωβα θα πιείτε τσάι του βουνού στο καφενείο της πλατείας και στα Κρυονέρια θα περπατήσετε μέχρι το Περγάρι: το χωμάτινο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ τον οικισμό (εκεί όπου βρίσκεται η προτομή του ηγούμενου Δαμιανού) συνεχίζεται μέσα στο ελατοδάσος και καταλήγει σε ένα πέτρινο παρατηρητήριο μέσα στα σύννεφα.
Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή (αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή), βλέπεις τον Εύηνο να περνάει μέσα από τα βουνά και τις πυρόξανθες «ανταύγειες» που σχηματίζουν με το φύλλωμά τους τα πλατάνια στις καταπράσινες κορφές.
ΡΑΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΕΥΗΝΟ
Η εμπειρία δεν είναι προαπαιτούμενο για να μπείτε σε ένα βαρκάκι και να διασχίσετε τον Εύηνο βλέποντας αγριόπαπιες, κορμοράνους και βίδρες – ο βιότοπος ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Εξοπλισμό θα νοικιάσετε από το Rafting House στη Γέφυρα του Μπανιά, όπου οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα. Η διαδρομή είναι χορταστική (9 χλμ.), δηλαδή το ράφτινγκ διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε καγιάκ ή τοξοβολία. Οι αθλητικές δραστηριότητες θα σας ανοίξουν την όρεξη. Καθίστε λοιπόν στο Χάνι Μπανιά για κόκορα με χυλοπίτες, τραχανά, ρεβιθάδες κ.ά.
ΜΙΑ «ΑΛΛΗ» ΦΑΡΜΑ
Ο Φώντας Μίχος ζει σε μια αετοφωλιά στο χωριό Λάλικα, με θέα τα Βαρδούσια όρη. Έχει φτιάξει μια φάρμα και δεν αγοράζει τίποτα απ’ το σούπερ μάρκετ. Οι ντόπιοι τον φωνάζουν Ινδιάνο, γιατί μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων που έκαναν νομαδική ζωή και ντύνονταν με τις μπότες και τα γιλέκα που τους έστελνε ένας θείος τους απ’ το Τέξας. Ποτέ δεν ξεπέρασε την αγάπη του για τις άλλες κουλτούρες. Το σπίτι του, που διαθέτει και δωμάτια-ξενώνες, είναι ένας μικρός ναός πολυπολιτισμικότητας με διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που του έχουν φέρει άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει τρομερές γνώσεις για τη φύση, τις οποίες μοιράζεται με χαρά. Θα τον ακολουθήσετε σε μάζεμα μανιταριών (υπάρχουν πάνω από 300 είδη στην περιοχή), θα ανεβείτε στα άλογά του, θα δείτε ελαφάκια από κοντά και θα κάνετε συζητήσεις που μπορεί να σας αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή. Φυσικά δεν θα φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την κουζίνα του. Ακόμα και η ντομάτα εδώ είναι σαν να τρως λουλούδι. Αν σας συμπαθήσει, μπορεί να σας κάνει και ένα απρόσμενο δώρο: βαλσαμόλαδο παραγωγής του.kathimerini.gr
Παραδοσιακά μελωμένα μελομακάρονα
Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι τόσο αγαπητό που άνετα θα μπορούσε να μάς γλυκαίνει όλο το χρόνο. Τα γνήσια προϊόντα και το σωστό σιρόπιασμα είναι οι μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Υλικά
2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
1 κουτ. σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού μπράντι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Για το μέλωμα
2 φλιτζάνια μέλι
1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
1½ φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Για το πασπάλισμα
καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την Καστανή Ζάχαρη FYTRO για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνετε λίγο - λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι σε 3 μεριές.
Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί και τέλος τα τοποθετείτε σε στρώσεις σε πιατέλα πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.
Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γιαούρτι
Υλικά
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου Νιτσιάκος, σε μακρόστενα κομμάτια
6 πίτες για σουβλάκι
6 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
10 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
μερικές καρδιές μαρουλιού
λίγα φυλλαράκια δυόσμου
αλάτι
Για τη μαρινάδα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¼ κουτ. σούπας κύμινο
¼ κούτ, σούπας κάρδαμο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι γιαούρτι σακούλας
Διαδικασία
Σε βαθύ μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε μέσα τα φιλέτα του κοτόπουλου. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζετε από το μπολ τα φιλέτα και τα περνάτε σε ξυλάκια για σουβλάκια που έχετε προηγουμένως μουλιάσει σε νερό.
Ανάβετε το γκριλ του φούρνου. Ψήνετε τα σουβλάκια στο γκριλ ή στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα όμως κάθε 2 λεπτά για να μην καίγονται. Ύστερα ψήνετε ελαφρά τις πίτες για 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά.
Σερβίρετε τα σουβλάκι βάζοντας πάνω σε κάθε πίτα ψιλοκομμένες καρδιές μαρουλιού, ντομάτα, ραπανάκια και από ένα σουβλάκι κοτόπουλου. Γαρνίρετε τα σουβλάκια με λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.
H Irina Shayk μετά από καιρό ξαναχτυπά με σέξι selfie
To μοντέλο, ποζάρει στο μπάνιο της φορώντας ένα κόκκινο μπικίνι που αναδεικνύει τους γλουτούς της
Η Irina Shayk, μπορεί να είναι πλέον μητέρα ενός παιδιού, όμως δεν έχει παραμελήσει ούτε στο ελάχιστο τον εαυτό της και την καλλίγραμμη σιλουέτα της.
Πρόσφατα, θέλησε να δείξει την πρωινή της ρουτίνα στους 9,3 εκατομμύρια διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram και τους άφησε με το στόμα ανοιχτό!
To πανέμορφο μοντέλο, ποζάρει στο μπάνιο της φορώντας ένα κόκκινο μπικίνι και την παράσταση από το πρόσωπο της κλέβει η απίθανη πίσω όψη της!
Η "Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων".Εντυπωσιακό βίντεο που καθηλώνει
Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.
Στο βίντεό του ο Θωμάς Βασιλείου αφηγείται με εικόνες τη μαγευτική εξερεύνηση της «Ωραίας Κοιμωμένης» και παρακάτω περιγράφει τις εμπειρίες από την περιπλάνησή του στις απάτητες κορυφές:
«Με την πρώτη ματιά βλέπει κανείς μία κορυφογραμμή. Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως βλέπει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Οι τραχιές και δαιδαλώδεις κορυφές των Αγράφων σχηματίζουν τη φιγούρα μιας γυναίκας. Είναι η “ Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων” όπως την ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκριζα μικρός κάθε πρωί ξεκινώντας για το σχολείο. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε, όμως το ραντεβού με τον άγνωστο για μένα τόπο έμελλε να ευοδωθεί μόλις λίγες μέρες πριν.
»Από το Μουζάκι Καρδίτσας αρχίζει μία διαδρομή σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Αρχικά βατό, φιλικό και ήρεμο που σταδιακά όμως εξελίσσεται σε άγριο, τραχύ και δυσπρόσιτο. Η επιβλητικότητα και το μέγεθος των ορεινών όγκων σου δίνουν τη βεβαιότητα πως έχεις να κάνεις με έναν τόπο μοναδικό. Όσο περισσότερο προχωρώ προς την καρδιά της δύσβατης αυτής οροσειράς τα συναισθήματα γίνονται εντονότερα. Η εναλλαγή των τοπίων καταιγιστική. Τα σύννεφα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε απειλητικά λίγα μόνο μέτρα πάνω από το κεφάλι μου με αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσω το μέγεθός μου απέναντι στη φύση.
»Όσο προχωρώ ο δρόμος γίνεται όλο και πιο δύσβατος και από κάποιο σημείο και έπειτα σχεδόν απροσπέλαστος όντας σημαδεμένος από τον άγριο χειμώνα που μόλις πέρασε. Τα τοπία όμως μοναδικά.
Αποφασίζω να συνεχίσω με τα πόδια. Οι κλίση του εδάφους μεγάλη. Κουβαλάω τον φωτογραφικό μου εξοπλισμό και αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την ανάβαση. Όσο ανεβαίνω η πυκνή βλάστηση σταδιακά αραιώνει
μιας και στα ύψη αυτά οι συνθήκες καθιστούν αδύνατη την ευδοκίμηση δέντρων. Γύρω μου αρκετά ζώα βόσκουν ελεύθερα στα αλπικά λιβάδια. Ο ιδιαίτερα ευμετάβλητος καιρός στέκεται σύμμαχος σ αυτή τη δύσκολή ανάβαση. Φτάνω στην κορυφή. Μπροστά μου απλώνεται η Λίμνη Πλαστήρα. Στο βάθος ο Θεσσαλικός κάμπος. Πίσω μου τα μεγαλοπρεπή Άγραφα. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο»!
Τα Άγραφα καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του Νομού Ευρυτανίας και το δυτικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Συνολικά έχουν 7 κορυφές πάνω από τα 2.000 μέτρα. Ψηλότερη όλων είναι η κορυφή Καράβα με υψόμετρο 2.184 μ. στη βάση της οποίας σχηματίζεται μια δρακολίμνη με την ονομασία Λούτσα. Στην αγκαλιά των Αγράφων υπάρχουν δεκάδες μικρές κοινότητες οι οποίες επιβιώνουν κυρίως χάρη στην κτηνοτροφία.
Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα,τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Η οροσειρά των Αγράφων είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις η χρήση 4Χ4 κρίνεται επιβεβλημένη. Κρύβει όμως αμέτρητους θησαυρούς με έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς τη λίμνη Στεφανιάδα που βρίσκεται στην Αργιθέα του Νομού Καρδίτσας η οποία δημιουργήθηκε μόλις το 1964 μετά από μία κατολίσθηση. Πρώτο Θέμα
Η πιο νόστιμη μανιταρόπιτα
Η πλούσια και πολύ γευστική γέμιση αυτής της μανιταρόπιτας θα σας ενθουσιάσει. Μπορείτε να την απολαύσετε ως ορεκτικό στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και ως γεύμα τις καθημερινές, μαζί με μια σαλάτα.
Υλικά
1 πακέτο φύλλα σφολιάτας έτοιμης
500γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε μικρά κομμάτια
250γρ. μανιτάρια λευκά μικρά
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
250γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
250ml κρέμα γάλακτος
3 αβγά-αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμυδάκια μαζί με τα μανιτάρια και το σκόρδο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι. Στρώνετε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το τριμμένο κασέρι. Ρίχνετε και το μίγμα των μανιταριών και ανακατεύετε. Αδειάζετε το τελικό μίγμα πάνω από τη ζύμη της σφολιάτας και σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Κόβετε τη ζύμη που περισσεύει λίγο πιο έξω από την περιφέρεια του ταψιού και, αφού βρέξετε τριγύρω τη ζύμη, την πιάνετε με τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζετε με τα δάχτυλα να ενωθούν.
Ψήνετε την πίτα στονφούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η σφολιάτα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κόβοντας σε κομμάτια.
Υποψήφιος για το Επιμελητήριο Αθηνών ο Αγρινιώτης επιχειρηματίας Βασίλης Μπόκας
Υποψήφιος για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι ο επιτυχημένος Αγρινιώτης επιχειρηματίας Βασίλης Μπόκας με τον συνδυασμό "Το Επιμελητήριο μας" με επικεφαλής τον Γ.Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ.Μπόκας σε σύντομο μήνυμά του για την υποψηφιότητα αναφέρει:
"Όλη µου η πορεία ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στάθηκε σε αξίες κ' ιδανικά τα οποία εξακολουθώ να υπηρετώ µέχρι και σήµερα. Έχοντας γνώση και εµπειρία, επιθυµία µου είναι να στηρίξω το µικροµεσαίο επιχειρηµατία, µαζί µε τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου µε τον οποίο µας συνδέουν πολλά κοινά πράγµατα και κυρίως διότι και αυτός είναι µαχητής και αυτοδηµιούργητος. "
Βιογραφικό
Επιχειρηματίας, (μεσίτης ασφαλίσεων, συντονιστής ασφαλιστικών συµβούλων, Διεύθ/νση Ευρωπαϊκή Πίστη, ασφαλιστικός πράκτορας Αltius, μεσίτης ακινήτων Bokas Real Estate, ιδιοκτήτης εταιρείας courier BCS & διαφημιστικού γραφείου Οδηγός Επιχειρήσεων, εισαγωγές/εξαγωγές Terra Paravola, Διαχείριση taxi 3ΤΑΧΙ), απασχολεί 52 υπαλλήλους γραφείου, οδηγούς, 220 πωλητές. Ξεκινώντας το 1997 τη καριέρα µου στη Commercial Union μετά από l0ετή εμπειρία σε διάφορα επαγγέλματα αυτά που λέμε βιοποριστικά, πολύ γρήγορα περνώντας από όλες τις βαθμίδες κατέκτησα το 2002 του θέση του Διευθυντή Υποκ/στήµατος και κατόπιν του Περιφερειακού Διευθυντή, και κερδίζοντας επί σειρά ετών την 1 η θέση σε εταιρικό επίπεδο, παράλληλα, έχτιζα και το δικό µου Όμιλο.
Καταγωγή: Παραβόλα Αγρινίου, Έφεδρος Αξιωµατικός Πεζικού, Οικογενειακή κατάσταση, 3 παιδιά
Σπουδές: ΜΒΑ Middlesex Uniνersity, ΕIΑΣ{ετήσιο πρόγραµµα),ISΤ Studies {Μέθοδοι Εκτίµησης Ακινήτων ,6 µήνες), ΕΚΠΑ{Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/µιο Αθηνών, Διοίκηση Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων ,8 µήνες), Institute of Financial Studies {Χρηµατοοικονοµικά ,3 έτη), Πανεπιστήµιο Πειραιώς {Advanced Program ίη Management Insurance Executives,6 µήνες), ΑτΕΙ {τµήµα Δηµόσιας & Κοινοτικής Υγείας, ΕΑΠ {Ελληνικός Πολιτισµός), cοοrdinatοrs (Ετήσιο Πρόγραµµα Πραγµατογνώµων), Πλήθος σεµιναρίων σε θέµατα επικοινωνίας, ψυχολογίας, πληροφορικής δημοσιογραφίας κ.λπ.
ΕΚΕ(Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη):15 χρόνια ανάδοχος Action Αid, 14χρόνια χορηγός στα παιδιά µε ειδικές ανάγκες Καισαριανής ,10 χρόνια εθελοντής δασοπυροσβέστης ,20 χρόνια αιµοδότης, εθελοντική διδασκαλία Ελληνικών & Ιστορίας σε παιδιά µεταναστών, χρηµατική βράβευση σε όλους τους επιτυχόντες φοιτητές µε καταγωγή από Παραβόλα, χορηγός στο Μοναστήρι Βλοχός ,στο ίδρυµα Μητέρα για 18 χρόνια και πολλές άλλες χορηγίες.
Κοινά: Πρώην µέλος Δ.Σ. Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου, πρώην µέλος Δ.Σ Π.Σ.ΣΑ.Σ, ιδρυτής κ’ Πρόεδρος Εταιρικής Συµµαχίας Επαγγελµατιών κ’ Επιχειρηµατιών, µέλος του Οικουµενικού Ελληνισµού, π. πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Παραβόλας, µέλος Δ.Σ της Feel Good Sports Club, Γραµµατέας Πολιτικού Κόµµατος Παπάγου-Χολαργού-Αγίας Παρασκευής.
Δραστηριότητες: Αθλητής στίβου 100µ., ποδόσφαιρο, τένις, πτυχιούχος ιστιοπλοΐας, ταξίδια (πάνω από 50 χώρες)
Η «τρελή» συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στον Τσολιά (Βίντεο)
Τι λέει για το μωρό, και αν «έχει κάνει μπάφο»και για το αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Μια συνεντευξη πέρα από τα συνηθισμένα έδωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης στον... τρελό τσολιά της γνωστής Ελληνοφρένειας.
Και εφόσον οι ερωτήσεις από τον τσολιά τέθηκαν με χιούμορ και ο ίδιος ο περιφερειάρχης απάντησε με χιούμορ. Και απάντησε σε όλα ακόμη και στο αν έχει δοκιμάσει «μπάφο».
Πώς είναι η ζωή με το μωρό το καινούριο;
«Με λιγότερο ύπνο από ότι θα ήθελα».
Η γυναίκα σου η Σία Κοσιώνη τι νανουρίσματα του λέει για να κοιμηθεί; Δελτία ειδήσεων και τέτοια ή αυτά που ξέρουμε όλοι;
«Μην ξεχνάς ότι έχουμε μια ανησυχία για αυτό το παιδί. Επειδή τον είχε η Σία στην κοιλιά για όλους αυτούς τους μήνες που έλεγε δελτίο, σκέψου τι έχει ακούσει αυτό το παιδί»!
Θα γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος;
Εννοείται και πιστεύω ότι θα γίνει και πολύ καλός πρωθυπουργός.
Σου έχει γνωρίσει τον εξωγήινο που του μιλάει στον Υμηττό;
Τον εξωγήινο στον Υμηττό; Όχι δεν τον έχω γνωρίσει (γέλια)
Είσαι ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
Τι σχέση έχω εγώ με αυτό; Το επώνυμο είναι και δεν είναι εισιτήριο. Υπάρχουν άνθρωποι που σε βλέπουν θετικά και πολλοί που σε βλέπουν με δυσπιστία και λένε “Καλώς το σίχαμα”. Από μικρός προτιμώ να κάνω τη ζωή μου σαν να είμαι ο μπαμπάς του Παύλου παρά ο γιος του Παύλου. Είμαι τρελά υπερήφανος για την οικογένειά μου.
Μπάφο έχεις κάνει;
Ναι, Ναι λοιπόν είναι αλήθεια.
Κάνεις ακόμα;
Όχι.
Στα οικογενειακά τραπέζια;
Έχω αισθανθεί μερικές φορές την ανάγκη! (γελώντας)
Αν συναντούσες τον Έκτορα Κουφοντίνα τι θα του έλεγες;
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το διαχειριστώ αυτό, αυτή τη στιγμή.
Για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα;
Με εξοργίζει σε όλα τα επίπεδα. Με εξοργίζει που ένας κατά συρροή δολοφόνος, που έχει εν ψυχρώ δολοφονήσει 11 ανθρώπους, που αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει χωρίς ίχνος μεταμέλειας με ξεπερνά.
Αν εξαιρέσεις το προσωπικό θέμα για κάποιον άλλο που έχει κάνει αντίστοιχα εγκλήματα, έχεις την ίδια γνώμη;
Απολύτως. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Με ξεπερνά πως ο δολοφόνος του Τεμπονέρα βγήκε από τη φυλακή 7 χρόνια μετά. Και μόνο η σκέψη με κάνει να αρρωσταίνω.efimerida.gr
Eνθουσίασε με τις γνώσεις του στο Still Standing ο Αγρινιώτης Λευτέρης Καπέλης
Στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων του ΑΝΤ1 "Still Standing" που παρουσιάζει η Μαρία Μπεκατώρου συμμετείχε ο Αγρινιώτης Λευτέρης Καπέλης.
Ο Λευτέρης γεννήθηκε στην Σπολάιτα ,είναι Νοσηλευτής και πατέρας διδύμων παιδιών.
Στο παιχνίδι απαντώντας σε δύσκολες ερωτήσεις,κατάφερε να ρίξει 7 παίκτες συγκεντρώνοντας το ποσό των 5.300 ευρώ.Στο τέλος ο Λευτέρης δέχθηκε την προσφορά των 2650 ευρώ .
Δείτε ΕΔΩ το επεισόδιο
Δήλωση κυψελών διαχείμασης για τους μελισσοκόμους της Στερεάς
Η Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνει τα ακόλουθα που αφορούν τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
1. Όλοι οι μελισσοκόμοι κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων πρέπει να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων το αργότερο μέχρι την 20/01/2018.
Η αίτηση – δήλωση κυψελών διαχείμασης είναι υποχρεωτική για όλους τους μελισσοκόμους ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στα επιδοτούμενα μελισσοκομικά προγράμματα. Εξαιρούνται οι μελισσοκόμοι οι οποίοι διαθέτουν θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο από 1/9/2017 μέχρι 31/12/2017.
2. Έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση μετακινήσεων» και 3.2 Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας για το έτος 2018.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας (Πήλικα 28 - Τ.Κ. 34100 - Χαλκίδα) το αργότερο μέχρι την 20/01/2018.
Απαραίτητο δικαιολογητικό για τη συμμετοχή στα προγράμματα, είναι η αίτηση -δήλωση κυψελών διαχείμασης
Δράση 3.1: Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (αντικατάσταση κυψελών)
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 δηλωμένων μελισσοσμηνών
Δικαιολογητικά
Φωτ/φο θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου
Φωτ/φο αίτησης δήλωσης διαχείμασης.
Φωτ/φο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
Τα παραστατικά αγοράς κυψελών γίνονται δεκτά με ημερομηνία έκδοσης από 1/8/2017 έως 20/05/2018.
Δράση 3.2. Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (Δαπάνη μετακίνησης)
Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων ΟΓΑ, οι οποίοι είναι κάτοχοι τουλάχιστον 110 δηλωμένων παραγωγικών μελισσοσμηνών και με ελάχιστη ακαθάριστη αξία συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ.
Δικαιολογητικά:
Φωτ/φο θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου
Φωτ/φο δήλωσης κυψελών διαχείμασης
Φωτ/φο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Φωτ/φο άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου
Φωτ/φο της πιο πρόσφατης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου
Φωτ/φο της πρώτης σελίδας και της θεώρησης θεώρησης βιβλιαρίου ΟΓΑ(συνταξιούχοι ΟΓΑ)
Οι μετακινήσεις είναι επιλέξιμες και ενισχύονται όταν πραγματοποιούνται κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση έως και την 30η Ιουνίου 2018 .
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας – Διεύθυνση : Πήλικα 28 - Τ.Κ. 34100 - Χαλκίδα. Τηλέφωνα: 22210-20507, 6937041616, 6936638493 & e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα...
Αφράτη παραδοσιακή Καρυδόπιτα
Πόσες φορές έχετε φάει ένα λαχταριστό κομμάτι καρυδόπιτα και στάζουν σαν ζουμί τα σιρόπια ή μένουν σαν λίμνη μέσα στο ταψί;Κάποιες άλλες φορές κάτι σας χαλάει στην επίγευση, γιατί αυτό που μένει στο στόμα σας είναι η γεύση του αυγού…
Εδώ θα μάθετε πως θα φτιάξετε την ωραιότερη καρυδόπιτα,όποια συνταγή κι αν χρησιμοποιήσετε.Αφράτη, σωστά σιροπιασμένη, χωρίς την παραμικρή οσμή αυγού.
Τα 9 μυστικά
1. Τα αυγά πρέπει να είναι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να κάνουμε πολύ καλό και δυνατό χτύπημα του αβγού με τη ζάχαρη, για να δώσουμε όγκο που θα διατηρηθεί και να εξαλείψουμε την έντονη μυρωδιά του αβγού.
2. Το καρύδι δε θα πρέπει να είναι πούδρα, αλλά σε κομμάτι για να δαγκώνεται.
3. Με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε τα στερεά υλικά μέσα στα αυγά για να μην χάσουμε τον όγκο.
4. Την προσθήκη του λαδιού την κάνουμε στο τέλος για να μη χάσουμε τον όγκο των αβγών.
5. Το ψήσιμο πρέπει να γίνεται χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο, για να μη χάσουμε τον όγκο και «καθίσει» το γλυκό. Η αλλαγή της θερμοκρασίας με το άνοιγμα του φούρνου έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει ο όγκος του γλυκού.
6. Είναι έτοιμη όταν δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
7. Πρέπει πάντα να είναι κρύα η καρυδόπιτα και χλιαρό το σιρόπι, το οποίο το ρίχνουμε λίγο λίγο, ώστε το γλυκό να το απορροφήσει όλο σωστά.
8. Αφού σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Τότε τυλίγουμε καλά το ταψί με μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο. Αυτή η… τούμπα θα βοηθήσει, ώστε να σιροπιαστεί ομοιόμορφα πάνω και κάτω.
9. Μην κόψετε το γλυκό όσο είναι ζεστό. Καλύτερα αφήστε την καρυδόπιτα, όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού, να σταθούν μια νύχτα. Γίνονται δυο φορές πιο ωραία.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μου και φτιάξτε την τέλεια καρυδόπιτα για να υποκλίνονται όλοι στο ταλέντο σας.Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γρ Βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
6 αβγά
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
400 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
200 γρ τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την φυλάτε στο ψυγείο.
Στο κάδο του μίξερ σας ρίχνετε το Βούτυρο ΧΩΡΙΟ τ. Κερκύρας και τη ζάχαρη. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά.
Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μείγμα.
Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Δουλεύετε ακόμα για 2 λεπτά .
Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180ο για περίπου 45 λεπτά.
Δοκιμάζετε εάν έχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Εάν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
Όσο ψήνετε την καρυδόπιτα φτιάχνετε το σιρόπι.
Δείτε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές ΕΔΩ
Αγάθη & Γιώργος Δημητρόπουλος: Παράδοση είναι αυτό που μας ταξιδεύει στον τόπο μας
Ο Γιώργος Δημητρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό της Ευρυτανίας, τα Κέδρα.
Βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της ακραιφνούς αυτής περιοχής, γαλουχήθηκε με μουσικά δημοτικά ακούσματα από την τρυφερή του ακόμα ηλικία.Το 1985 κάνει τη δική του επανάσταση στο κλαρίνο, παρουσιάζοντας ένα τελείως πρωτόγνωρο άκουσμα με ιδιαίτερη χροιά και ύφος, με μεγάλη έκταση συχνοτήτων και κυρίως ρυθμικό παίξιμο, ανατρέποντας το ήδη υπάρχον κατεστημένο με τους αργούς ρυθμούς και τους οξείς ήχους.
Το χαρακτηριστικό αυτό παίξιμο με τις συνεχόμενες αλλαγές οκτάδων, τα ποτ πουρί των τραγουδιών, τα ηχομόρια της βυζαντινής μουσικής, τις αξίες των ρυθμών και ιδιαίτερα τον όγκο με τη διαφορετική μελωδία του κλαρίνου, φέρνουν τον Γιώργο Δημητρόπουλο στην κορυφή.
Το 2003 συνεργάζεται με την Αγάθη. Μια νέα, γλυκιά παρουσία με μεγάλη ευγένεια φωνής και θαυμάσια ερμηνεία ακολουθεί το διακριτικό ρυθμό του Γιώργου Δημητρόπουλου, αντικαθιστώντας την παλιά παρτενέρ του και δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο χορευτικό δίδυμο.Αυτός είναι ο Γιώργος Δημητρόπουλος, ένας δυναμικός και δημιουργικός άνθρωπος με σπάνιο ταλέντο, που δύσκολα χαρίζει η φύση. Ένας μουσικός που ξεκίνησε από το μηδέν, χωρίς να στηριχτεί σε καμία μουσική κληρονομιά, χωρίς να παρακολουθήσει μαθήματα σε Ωδείο, χωρίς να εξασκηθεί στο πλευρό κάποιου πρακτικού, αλλά ένας αυτοδίδακτος κλαρινίστας, που άλλαξε το ηχόχρωμα, το ρυθμό, τη μελωδία και που έφτασε στην κορυφή, κατορθώνοντας να ξεχωρίσει, εκμεταλλευόμενος στο μέγιστο τις δυνατότητες του οργάνου του.
Η Αγάθη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στο Μαρούσι και έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και πήρε το πτυχίο της ως νηπιαγωγός. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά, είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Ασχολήθηκε με το πιάνο για 6 χρόνια, έκανε σολφέζ, θεωρία της μουσικής, φωνητική και ορθοφωνία για τουλάχιστον 3 χρόνια. Παίζει κιθάρα και ακούει όλα τα είδη μουσικής.
Κάνοντας αρκετές εμφανίσεις στην τηλεόραση και πολλές επιτυχημένες συναυλίες, κατορθώνουν να είναι περιζήτητοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με το χορευτικό τους πρόγραμμα, παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία δημοτικών, λαϊκών και νησιώτικων τραγουδιών, ξεσηκώνουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία. Το δίδυμο Γιώργου Δημητρόπουλου – Αγάθης αποτελεί εγγύηση για διάφορες εκδηλώσεις δήμων και συλλόγων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ – ΓΚΙΩΝΗ-palmosnews.gr
«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε τί περιβάλλον γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;
ΑΓΑΘΗ: Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, ήμουν το πρώτο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας ,με τέσσερα παιδιά. Μεγάλωσα σε μια αστική οικογένεια όπου εργαζόταν μόνο ο πατέρας μου, αλλά και οι δύο οι γονείς μου κάνανε ό,τι καλύτερο για μας προκειμένου να μας μορφώσουν. Ο Γιώργος αντίθετα μεγάλωσε σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό της Ευρυτανίας με πολύ περιορισμένες ανέσεις από όλες τις απόψεις.
«Π»: Ο τόπος σας πιστεύετε ότι συνέβαλε στο να γίνετε μουσικός;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς και συνέβαλε ο τόπος μου στο να γίνω μουσικός, αφού γίνονταν πολύ συχνά στο χωριό μου πανηγύρια, γλέντια και τραγουδάγαμε καθημερινά όχι μόνο σε γάμους και χαρές, αλλά και όταν μαζευόμασταν όλοι παρέα.
«Π»: Τί είναι για εσάς παράδοση;
ΑΓ.: Η παράδοση για μένα είναι συνδεδεμένη με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία του τόπου μας, αυτό που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και σαφέστατα η δημοτική μουσική μας.
Γ.Δ.: Παράδοση είναι αυτό που με «ταξιδεύει» στο βουνό, στο χωριό και στον τόπο μου. Μου έρχεται στο νου μου η μουσική που παίζω και το κλαρίνο μου!
«Π»: Ποιός σας μύησε στο κλαρίνο;
Γ.Δ.: Δεν είμαι από μουσική οικογένεια,μόνος μου ξεκίνησα να παίζω κλαρίνο. Γεννήθηκα γι’ αυτή τη δουλειά και το γεγονός ότι είμαι αυτοδίδακτος δηλώνει ότι δεν είχα κάποια μουσική κληρονομιά πίσω μου, κάποιον δηλαδή που να με οδηγήσει σε αυτόν το δρόμο.
«Π»: Ως αυτοδίδακτος μουσικός, ζήσατε την εμπειρία των πανηγυριών; Πώς ήταν το ξεκίνημά σας;
Γ.Δ.: Όπως σας είπα, δεν προέρχομαι από κάποια μουσική οικογένεια. Γι’ αυτό και το ξεκίνημα μου είχε πολλές δυσκολίες, αφού δεν είχα γνωριμίες για να με βοηθήσουν και όλα άρχισαν από το μηδέν.
«Π»: Πώς βιώσατε ή και ακόμα βιώνετε την κρίση;
ΑΓ.: Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν βλέπω ανθρώπους γύρω μου να μην έχουν τα αναγκαία και τα απαραίτητα για να ζήσουν. Δυστυχώς οι εικόνες αυτές δεν μπορούν να με αφήσουν αδιάφορη και όσον αφορά τον δικό μας χώρο, τον καλλιτεχνικό, σίγουρα η κρίση τον έχει επηρεάσει.
«Π»: Καταφέρατε να δώσετε το δικό σας ύφος και ρυθμό. Πώς προέκυψε αυτό;
ΑΓ.: Ο Γιώργος πιστεύω ότι έχει μέσα του το ρυθμό – εξάλλου είναι ένας πολύ καλος χορευτής. Εδωσε λοιπόν από την αρχή πολύ μεγάλη σημασία στο ρυθμικό μέρος ενός κομματιού. Έτσι πέρασε και αγαπήθηκε από τον κόσμο αυτό το ξεχωριστό ύφος κι αυτό το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που είναι πολύ διαφορετικό σαν άκουσμα από όλα τα υπόλοιπα γιατί είναι αυθεντικό και πηγαίο! Εγώ, με τη σειρά μου, ακολουθώ τραγουδώντας αυτό το μοναδικό ρυθμό του κλαρίνου κι έτσι κάπως προέκυψε αυτό το ντουέτο.
“Έχουμε ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία. Αυτό που μας συγκινεί μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, είναι η μεγάλη αγάπη και η νοσταλγία των Ελλήνων της ομογένειας για την πατρίδα μας και την παράδοση μας.”
«Π»: Ποιές συνεργασίες έχετε κάνει στο χώρο του δημοτικού και νησιώτικου τραγουδιού;
ΑΓ.: Έχουμε συνεργαστεί περιστασιακά με πολλούς καλλιτέχνες και του δημοτικού και του νησιώτικου τραγουδιού. Όταν πρωτοξεκίνησα σ’αυτό τον χώρο, μια συνεργασία μου που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτή με τον αείμνηστο Λεονάρδο Μπουρνέλη και τον Χρήστο Φωτίου.
«Π»: Οι σημερινοί νέοι ενδιαφέρονται για το δημοτικό μας τραγούδι;
ΑΓ.: Είναι πολύ παρήγορο και ενθαρρυντικό να έρχονται νέοι κοντά μας όπου και αν εμφανιζόμαστε, γιατί έτσι στηρίζουν τη δημοτική και παραδοσιακή μουσική μας που είναι ουσιαστικά η ιστορία και οι ρίζες μας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να ομογενοποιηθούν.
«Π»: Υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο σας;
Γ.Δ.: Πάντα και παντού υπήρχε και θα υπάρχει ανταγωνισμός. Εγώ πάντως προσπαθώ να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου, που δεν είναι άλλη από το να διασκεδάζω τον κόσμο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ο ανταγωνισμός είναι ένα κίνητρο που μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι.
«Π»: Είστε ευχαριστημένοι με τις αμοιβές;
ΑΓ.: Υπάρχει ένας γενικότερος «μύθος» γύρω από τις αμοιβές των καλλιτεχνών, ότι δηλαδή μπορεί να αμοίβονται υπερβολικά. Αυτό βέβαια δεν ισχύει πάντα. Προσωπικά τα χρήματα τα βάζω σε δεύτερη μοίρα και αυτό που έχει αξία για μένα είναι αυτό που μένει μέσα μου μετά από κάθε μου εμφάνιση δηλαδή η δική μου ικανοποίηση και χαρά.
«Π»: Ποιούς θεωρείτε καλύτερους κλαρινίστες;
Γ.Δ.: Μερικοί από αυτούς που ξεχωρίζω είναι ο μπάρμπα-Τάσος Χαλκιάς, ο Νίκος Καρακώστας που ήταν αυθεντία στο είδος του, ο Βαγγέλης Σούκας και ο Κώστας Γιαούζος.
«Π»: Πώς βοήθησαν οι μουσικές σπουδές της Αγάθης στη συνεργασία σας
Γ.Δ.: Η Αγάθη έχει μία πολύπλευρη μόρφωση και μια μουσική παιδεία, αφού έχει ασχοληθεί και με το κλασικό πιάνο και με την κιθάρα, έχει κάνει σολφέζ και αρμονία μουσικής. Έτσι, λοιπόν, η αγάπη της αυτή για τη μουσική σε συνδυασμό με τις μουσικές της γνώσεις και το ταλέντο της, μας βοήθησαν στη δουλειά μας και έτσι δημιούργηθηκε αυτό το δίδυμο.
«Π»: Πού έχετε εμφανιστεί στην Αθήνα;
Γ.Δ.: Έχουμε εμφανιστεί σε αρκετά νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε αποφασίσει να απέχουμε από αυτά και κάνουμε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
«Π»: Με τη δισκογραφία σας;
ΑΓ.: Έχουν κυκλοφορήσει και υπάρχουν στην αγορά αρκετά δικά μας cd με παραδοσιακά, δημοτικά και χορευτικά κομμάτια.
«Π»: Έχετε ταξιδέψει και στο εξωτερικό για επαγγελματικές εμφανίσεις;
Γ.Δ.: Βεβαίως! Έχουμε ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία. Αυτό που μας συγκινεί μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, είναι η μεγάλη αγάπη και η νοσταλγία των Ελλήνων της ομογένειας για την πατρίδα μας και την παράδοση μας.
«Π»: Οι δυσκολίες στη δουλειά σας, ποιές είναι;
ΑΓ.: Όπως κάθε επάγγελμα έτσι και το δικό μας έχει και αυτό τις δυσκολίες του. Είναι ένα ελεύθερο επάγγελμα και υπάρχει πάντα μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια για το μέλλον και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις και να αναδειχθείς εύκολα.Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η νύχτα δεν είναι εύκολη, τα ωράρια μας δεν είναι συγκεκριμένα, ταξιδεύουμε συχνά, ειδικά το καλοκαίρι, σε διαφορετικά μέρη επί πολλές συνεχόμενες μέρες. Παρόλ’ αυτά η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε νομίζω ότι τα ισοσταθμίζει όλα.
“Είναι πολύ παρήγορο και ενθαρρυντικό να έρχονται νέοι κοντά μας όπου και αν εμφανιζόμαστε, γιατί έτσι στηρίζουν τη δημοτική και παραδοσιακή μουσική μας που είναι ουσιαστικά η ιστορία και οι ρίζες μας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να ομογενοποιηθούν.”
«Π»: Ποιό είναι το όραμά σας;
ΑΓ.: Οραματίζομαι ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες, ιδανικά έναν κόσμο που να μην σταματάει να αγωνίζεται για τα «θέλω» του. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, αν και η εποχή μας δεν το επιτρέπει, και για την οικογένεια μου να είμαστε όλοι αγαπημένοι και να δούμε ως γονείς τα παιδιά μας να προοδεύουν.
“Είναι πολύ παρήγορο και ενθαρρυντικό να έρχονται νέοι κοντά μας όπου και αν εμφανιζόμαστε, γιατί έτσι στηρίζουν τη δημοτική και παραδοσιακή μουσική μας που είναι ουσιαστικά η ιστορία και οι ρίζες μας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να ομογενοποιηθούν.”
«Π»: Ένα σας παράπονο;
ΑΓ.: Δεν έχουμε κανένα παράπονο, η ζωή έχει δυσκολίες,τις ξεπερνάμε με υπομονή και ευχαριστούμε τον Θεό για όλα όσα μας έχει χαρίσει.
«Π»: Τα μελλοντικά σας σχέδια;
ΑΓ.: Όσον αφορά τα επαγγελματικά μας, σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε ένα καινούργιο cd με παραδοσιακά τραγούδια το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2018. Άμα έχουμε την υγεία μας, πίστη και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, όλα γίνονται πιο εύκολα.
Δείτε το βίντεο με το τραγούδι τους:
Λευκάδα:Όλο το σχέδιο της Κάτιας Ριμπολόβλεβα για την αξιοποίηση του Σκορπιού
Σε θέρετρο υψηλών προδιαγραφών για τους εκλεκτούς επισκέπτες της φιλοδοξεί να μετατρέψει τον θρυλικό Σκορπιό η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Τέσσερα χρόνια μετά την αγορά του νησιού, ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Κάτια είναι έτοιμοι να βάλουν τη δική τους «σφραγίδα» στον μικρό παράδεισο των Ωνάσηδων, ο οποίος αλλάζει όψη και σε τίποτα δεν θα θυμίζει πλέον το δωρικό καταφύγιο της διάσημης ελληνικής οικογένειας, αφού στόχος τους είναι να κατασκευάσουν το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα σε ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα.
Η Realnews αποκαλύπτει ολόκληρη την τεχνική μελέτη της επένδυσης, που κατέθεσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 η εταιρεία Mykinai S.A. στο τμήμα Πολεοδομίας του δήμου Λευκάδας, η οποία αναμένεται να πάρει σύντομα «σάρκα και οστά», αφού πριν από λίγες ημέρες ο σχετικός φάκελος πήρε την τελική έγκριση από την αρμόδια Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Μέσα από την έκθεση που συνέταξαν οι αρχιτέκτονες του Ρώσου κροίσου έρχονται στο «φως» μία προς μία όλες οι λεπτομέρειες για τις δομικές παρεμβάσεις σε έκταση 9.000 τ.μ. που συνθέτουν το νέο, υπερπολυτελές «πρόσωπο» του Σκορπιού, με πολυτελή μπάνγκαλοους, spa, προπονητικό κέντρο ιππασίας, γήπεδο βόλεϊ και πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων που λίγοι θα απολαύσουν.
Πρασοτηγανιά
Υλικά
½ κιλό ψαχνό χοιρινό, από παντσέτα
2 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, καθαρισμένα καλά
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
1 νεροπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
60γρ. μυζήθρα ώριμη, χοντροτριμμένη
αλάτι
Διαδικασία
Κόβετε το χοιρινό σε μπουκίτσες. Ψιλικόβετε τα πράσα σε ροδέλες. Σε ένα γουδί κοπανίζετε τους σπόρους κόλιανδρου.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και τις ροδέλες του πράσου. Τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να εξατμιστεί όλο το νερό.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο και, μόλις τα πράσα αρχίζουν να τσιτσιρίζουν, προσθέτετε τις μπουκίτσες του κρέατος, το κοπανισμένο κόλιανδρο και το μπούκοβο, πάντα σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρετε ώσπου να ροδίσουν καλά τα υλικά. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και αλατίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζετε το τηγάνι, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε ώσπου να πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε σε μεγάλο πιάτο ή μικρή πιατέλα και πασπαλίζετε με την τριμμένη μυζήθρα.