Cupcakes τριπλής σοκολάτας
Συστατικά
Για το frosting
400 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση
125 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τα cupcakes
75 γρ. κουβερτούρα
40 γρ. κακάο
120 γρ. βραστό νερό
120 γρ. ηλιέλαιο
120 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. σόδα
60 γρ. λευκή κουβερτούρα
60 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το frosting
Σπάμε με τα χέρια μας την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη.
Βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε για 2 ½ λεπτά στα 800 Watt.
Αφαιρούμε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Κόβουμε με τα χέρια μας την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και καλύπτουμε με μία μεμβράνη.
Βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε για 1 ½ λεπτό στα 800 Watt.
Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η γέμιση θέλουμε να είναι πιο αραιή από το frosting.
Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα cupcakes
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Κόβουμε με τα χέρια μας την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το κακάο, το καυτό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βάζουμε το ηλιέλαιο, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη σόδα. Κόβουμε με τα χέρια μας την κουβερτούρα γάλακτος και τη λευκή σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα με το αλεύρι στο ρευστό μείγμα, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το μεταφέρουμε σε μία κανάτα.
Βάζουμε μέσα σε μία φόρμα για cupcakes τα ειδικά χαρτάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα.
Ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν.
Για τη συναρμολόγηση
Βάζουμε το frosting και τη γέμιση σε δύο διαφορετικά κορνέ.
Παίρνουμε τα cupcakes και με ένα μικρό μαχαίρι ανοίγουμε στη μέση, από την πάνω πλευρά, μία τρύπα. (Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε το κομμάτι του κέικ που αφαιρέσαμε για το στόλισμα).
Παίρνουμε το κορνέ με τη γέμιση και γεμίζουμε το κενό που κάναμε στο cupcake.
Παίρνουμε το κορνέ με το frosting και επικαλύπτουμε το cupcake.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα cupcakes μας.
Σερβίρουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα και με κομμάτια σοκολάτας.
Survivor 2:Αυτοί είναι οι 24 παίκτες που θα βρεθούν στον Άγιο Δομίνικο(Bίντεο)
Ο δεύτερος κύκλος του Survivor είναι προ των πυλών, με την πρεμιέρα του να έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου.
Με δυο διαφορετικά βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του παιχνιδιού επιβίωσης στο Facebook, ο ΣΚΑΙ ανακοίνωσε τους 24 διαγωνιζόμενους.
Αυτοί είναι:
Διάσημοι:
Κατερίνα Δαλάκα
Νάσος Παπαργυρόπουλος
Όλγα Φαρμάκη
Γιάννης Τσίλης
Στέλιος Κρητικός
Ελένη Χατζίδου
Γιάννης Δρυμωνάκος
Ξένια – REC
Μιχάλης Μουρούτσος
Μαρία Σαμαρίνου
Αλέξανδρος Παρθένης
Κατερίνα Χαλικιά
Μαχιμοι:
Θοδωρής Θεοδωρόπουλος
Βιργινία Δικαιούλια
Νίκος Θωμάς
Αγγελική Κοκαλίτσα
Ηλίας Γκότσης
Μαρίνα Πήχου
Χάρης Γιακουμάτος
Ροδάνθη Καπαρού
Νικόλας Αγορού
Ντάρια Τουρόβνικ
Μελίνα Μεταξά
Κωνσταντίνος Τσεπάνης
Αποχαιρετώντας το 2017 στην Κοιλάδα του Αχελώου(Φώτο)
Αποχαιρετώντας το 2017 στην Κοιλάδα του Αχελώου... στα Ψηλά Βουνά, μεταξύ ουρανού & Αχελώου! Η Ευρωπαϊκή σημαία στη "σκεπή" της Κοιλάδας.
Εξόρμηση στη "σκεπή" της Κοιλάδας του Αχελώου πραγματοποίησε η Ομάδα πεζοπορίας & ορειβασίας Ορεινού Βάλτου και Κοιλάδας Αχελώου στο τέλος της χρονιάς.
Οι εξορμήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς για το ενδιαφέρον εναλλακτικού ποιοτικού τουρισμού που παρουσιάζει η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου - απ’ τη γέφυρα Κοράκου ως και τη γέφυρα Τατάρνας- και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι αισθάνονται νέοι κι αγαπούν τις αθλητικές δραστηριότητες κοντά στην καθαρή φύση.
Τα πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά του Αχελώου- οι καταρράκτες του, τα αλπικά δάση, τα ψηλά βουνά, το ποτάμι και τα λιμνάζοντα νερά του Ασπροποτάμου προκαλούν και προσκαλούν για κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες με θέμα τον εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό όπως κολύμπι στα ορεινά, πεζοπορίες, ορειβασίες, αναρρίχηση, βαρκάδα, κανόε καγιάκ, παρατήρηση της άγριας ζωής, πολιτιστικό τουρισμό σε παραποτάμια θρησκευτικά & αρχαιολογικά μνημεία του του μυθικού Αχελώου
Στόχος Ομάδας όπως επισημαίνουν τα μέλη είναι: "να ξαναφτιάξουμε τα παλιά μονοπάτια των προγόνων μας, σημείο-πέρασμα με τουριστικό ενδιαφέρον, αξιοποιώντας τις ομορφιές της περιοχής μας και συνοδεύουμε αποστολές με θέμα τον πολιτισμό και το περιβάλλον."Πρωτο Θέμα
Αλήθεια ή ψέματα: Ερχεται το τέλος των Diesel κινητήρων
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο καιρό για το μέλλον των diesel κινητήρων, τους οποίους… τιμάμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μετά και την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει πρώτο το newsauto.gr από το 2015, πριν οι σημερινές… κραυγές ήταν ακόμα ψίθυροι.
Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και όλα συζητιούνται. Και τα ίδια τα κράτη παίρνουν μέτρα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, “κυνηγώντας” ουσιαστικά τα παλιά αυτοκίνητα και κυρίως τα παλιά diesel.
Αλήθεια, πεθαίνουν οι diesel κινητήρες; Εμείς θα το θέταμε διαφορετικά αυτό το ερώτημα: Πεθαίνουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης;
Ακόμα κανείς, δεν αποδεικνύει τίποτα με ουσιαστικά επιχειρήματα.
Το ιστορικό μοναστήρι της Βράχας απο ψηλά(Βίντεο)
Βρίσκεται φωλιασμένο μέσα στην αγκαλιά της άγριας ευρυτανικής φύσης, περιτριγυρισμένο από γάργαρες πηγές, βελανιδιές και καστανιές εκατοντάδων ετών και με τον θηριώδη ψηλόβραχο της Τσούκας να στέκει ακοίμητος φρουρός από πάνω του. Πιθανολογείται μάλιστα ότι το όνομα Βράχα έλκει την καταγωγή του από αυτόν ακριβώς τον επιβλητικό βράχο. Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι ο ναός κατασκευάστηκε το 1745, ενώ η τοιχογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1753. Το μοναστήρι όμως χρονολογείται πολλούς αιώνες πριν, αλλά είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης του.
Έχει, όμως, επιβεβαιωθεί η “εκ βάθρου και θεμελίου” ανακαίνιση της μονής στα 1745 - 1753. Το προγενέστερο της ανακαίνισης κτίσμα, που υπήρχε εκεί, καταστράφηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από επιδρομές, ενώ γίνεται λόγος και για μία θανατηφόρα επιδημία που έπληξε, στις αρχές του 18ου αιώνα τον τόπο και ερήμωσε και τη μονή για παραπάνω από δυόμιση δεκαετίες. Τοιχογραφίες, μια μικρή καμπάνα της μονής (1585), μια παλιά δεσποτική εικόνα “Ο Σωτήρ” (1664), τμήματα τέμπλου, καθώς και χειρόγραφα κι άλλα αξιολογημένα κειμήλια που χρονολογήθηκαν από το 16ο αιώνα, μαρτυρούν ως πιθανότερη χρονολογία ίδρυσης της μονής της Βράχας περίπου το 1600.
Πρόκειται για αγιορείτικο τρίκογχο ναό, με στοιχεία παρόμοια με αυτά των παλιών μοναστηριών της Στάνας Επινιανών και της Σωτήρας στην Α. Φραγκίστα.Εντυπωσιάζει το μικρό καθολικό με το επίχρυσο τέμπλο, την εξαιρετική διακόσμηση, τις σπάνιες τοιχογραφίες και τις περίτεχνες εικονογραφήσεις με πλήθος θεμάτων από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Εικονογραφικά αναπτύσσονται και οι τρεις κύκλοι, ο Λειτουργικός, ο Χριστολογικός και ο Αγιολογικός, με εμβόλιμα παράλληλα θέματα, που αποδίδονται στην επίδραση του Διονυσίου και στη βορειοδυτική γωνία ιστορούνται οι δύο δωρητές κρατώντας το ομοίωμα της εκκλησίας, ο ηγούμενος της μονής Δαμασκηνός και ο Δημήτριος ο προσκυνητής.
Ως ζωγράφοι πιθανολογούνται οι αγιογράφοι Γεώργιος Γεωργίου και Γεώργιος Αναγνώστου, μαθητές του Διονυσίου εκ Φουρνάς. Επίσης λέγεται ότι σε κάποιους τοίχους του ναού υπήρχαν και υπογραφές σημαντικών αγωνιστών της επανάστασης, μαζί και αυτή του Καραϊσκάκη, οι οποίες όμως σκεπάστηκαν με χρώμα κατά τη δεκαετία του 1930, όπως δυστυχώς χαράχτηκε με τα ονόματα κάποιων άμυαλων επισκεπτών και ο διακοσμημένος εξωνάρθηκας του ιστορικού μοναστηριού.Η Μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
Δείτε το Βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση.
Το Καρπενήσι στην κορυφή του κόσμου.Πρωτιά για το βίντεο-drone του Τάκη Γιαννέτου
Επάξια στην πρώτη θέση για το 2017 το βίντεο-drone με εικόνες απο την Ευρυτανική πρωτεύουσα
Πρώτο ανάμεσα σε 21 video drone που επιλέχτηκαν ως φιναλίστ του διαγωνισμού Best Aerial Video στο travelwithdrone.com είναι τελικά μετά και την ψηφοφορία το εκπληκτικό βίντεο με εικόνες απο το Καρπενήσι που το δημιούργησε ο σχεδιαστής χειροποίητων κουστουμιών Τάκης Γιαννέτος
Η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να φτάσει στην κορυφή ξεπερνώντας συμμετοχές από το Κατάρ, την Μαλαισία, την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, την Νορβηγία, την Κίνα και την Ισλανδία.
Δήμος Καρπενησίου:Με την ανατολή του 2018 το Καρπενήσι μας στην κορυφή του κόσμου
Για ακόμα μια φορά, το Καρπενήσι πρωταγωνίστησε και βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου. Ο Τάκης Γιαννέτος με ένα εντυπωσιακό εναέριο βίντεο από τον πανέμορφο τόπο μας, συμμετείχε και κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό “ The Best Drone Videos 2017”. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 21 video drone καταξιωμένων επαγγελματιών του Hollywood και όχι μόνο. Στην τελικό όμως πέρασαν οι συμμετοχές από το Κατάρ, Μαλαισία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βιετνάμ, Νορβηγία, Κίνα, Ισλανδία και Ελλάδα.
Είμαστε όλοι υπερήφανοι που το μαγευτικό Καρπενήσι μας βρέθηκε για άλλη μια φορά στην κορυφή του κόσμου. Το καλύτερο δώρο για όλους μας και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το 2018.
Πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στον Τάκη Γιαννέτο για το καταπληκτικό βίντεο.
Δείτε ΕΔΩ τους φιναλιστ
Στα εφτά καλύτερα βίντεο του κόσμου ,εικόνες απ΄το Καρπενήσι .Ψηφίστε και εσείς
Ο σχεδιαστής Τάκης Γιαννέτος είναι ο δημιουργός ενός video drone για το Καρπενήσι που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των φιναλιστ του διεθνούς διαγωνισμού Best Aerial Video
Αναμεσά σε 21 video drone που επιλεχτήκαν το Καρπενήσι φιγουράρει στους φιναλίστ του διαγωνισμού Best Aerial Video στο travelwithdrone.com.
Η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να περάσει στην 7δα - μαζί με συμμετοχές από το Κατάρ, την Μαλαισία, την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, την Νορβηγία, την Κίνα και την Ισλανδία- και διεκδικεί επάξια διάκριση. Ο δημιουργός του συγκεκριμένου video drone για το Καρπενήσι είναι ο σχεδιαστής χειροποίητων κουστουμιών Τάκης Γιαννέτος.
Αν σας αρέσει , πατήστε "vote" μόλις ανοίξετε τη σελίδα!Μπορείτε να ξαναψηφίσετε όσοι έχουν ήδη ψηφίσει.
Δείτε το εκπληκτικό Video :
Ο Ευρυτάνας που ξεσηκώνει τους Αυστραλούς με το μπουζούκι του
Θεωρείται ένας απο τους καλύτερους παίκτες μπουζουκιού της Αυστραλίας και ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι στο Σίδνεϊ.
Ο λόγος για τον Θωμά Τσώνη που έχει κάνει τους Αυστραλούς να λατρέψουν το μπουζούκι.Δεν υπάρχει γάμος και χαρά που να μην έχει παίξει μουσική. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ο Ελληνοαυστραλός έρχεται και στη χώρα μας αφού παίζει σε γαμήλια γλέντια στην Κρήτη και στη Σαντορίνη.
Ο ίδιος κατάγεται απο το Καρπενήσι ενώ έχει και οικογενειακές ρίζες απο το Αγρίνιο και την Ναύπακτο.
Στο παρελθόν είχε δουλέψει με γνωστούς καλλιτέχνες σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας
Έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων
Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, ετοιμάζονται όλες οι περιοχές της Ελλάδας να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού.
Πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα "στολίστηκαν", φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την άφιξη της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης "ντύνονται" με μελωδίες και παίρνουν άρωμα από τις κουζίνες των νοικοκυριών.
"Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου.
Για βγήτε, δέτε, μάθετε, που ο Χριστός γεννάται.
Γεννιέται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα.
Το γάλα τρών’ οι άρχοντες, το μέλι οι αφεντάδες.
Ανοιξ’ αφέντημ’ άνοιξε την αργυρή σακούλα, κι αν έχει γρόσια, δώσ’ μου τα, φλουριά μη τα λυπάσαι."
"Τσιγαρίθρες", λουκάνικα, "μπουμπάρια", "χριστόψωμα" "βασιλόψωμα" "βασιλοκουλούρες", μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ευρυτανία. Τα έθιμα ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται μετά την Πρωτοχρονιά. Ξεκινούν με την "χοιροσφαγή" αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σφάζουν τα γουρούνια και φτάνει μέχρι το "πάντρεμα της φωτιάς". Συνοδεύονται με γλέντι, με κάλαντα και αρκετά μεγάλο τελετουργικό.
Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού της Παρνασσίδας και της Δωρίδας η "σφαγή των χοίρων" η λεγόμενη "χοιροσφαγή" παίρνει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει γουρούνι. Οι κάτοικοι και οι προσκεκλημένοι σε ομάδες ξεκινούν το σφάξιμο από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα προσδίδουν ένα τελετουργικό στην "χοιροσφαγή". Όταν τελειώσουν όλους του χοίρους της γειτονιάς αρχίζει το γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν λουκάνικα "τσιγαρίθρες" και "μπουμπάρια". Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνουν τμήματα από το λίπος του χοίρου που έχει και κομμάτια κρέας πάνω του, το βάζουν στη φωτιά και αυτό αρχίζει να λιώνει. Συλλέγουν το ρευστό λίπος σε δοχεία και ότι απομένει στο τέλος είναι "τσιγαρίθρες". Το "σβήνουν" με καλό κρασί και είναι από τους πρώτους μεζέδες στο γλέντι.
Τα πνευμόνια, και την σπλήνα και άλλα εντόσθια μαζί με πράσο, ρύζι και μυρωδικά οι νοικοκυρές στη Φθιώτιδα τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν "μπουμπάρια". Όλη αυτή την μάζα την περνούν μέσα σε ένα έντερο και στη συνέχεια τα βράζουν για αρκετή ώρα. Από κει και μετά μεταφέρονται στο φούρνο για να ροδοκοκκινίσουν και αποτελούν έναν πρώτης τάξεως μεζέ για τις επόμενες μέρες.
Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε ορισμένες περιοχές όπως σε αυτές της Ευρυτανίας το "τσικνίζουν". Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ανάβουν τις φωτιές και πριν ακόμα βγει ο ήλιος έχουν ήδη στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χοιρινά και μεζέδες.Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων συνηθίζουν να "αρραβωνιάζουν τη φωτιά". Οι νοικοκυρές τοποθετούν στο τζάκι ένα πολύ μεγάλο ξύλο και εκείνη την ώρα σύμφωνα με την παράδοση ό,τι ζητήσεις μπορεί να γίνει. Βεβαίως αυτό που θα ζητήσεις πρέπει να αφορά στα παιδιά και όχι στους παντρεμένους.
Είτε με καρύδια που είναι επικρατέστερο είτε με αμύγδαλα κάθε σπίτι στην Ρούμελη έχει το μπακλαβά του. Υπάρχει μάλιστα ανταγωνισμός στις νοικοκυρές για το ύψος που θα έχει το γλυκό τους, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουν ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ξενύχτι είναι δεδομένο για να ανοίξουν τα χειροποίητα "φύλλα".
Μέσα σε όλα τα άλλα ξεχωρίζουν το "βασιλόψωμο" και οι "βασιλοκουλούρες" που τρώγονται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, αφού από τον Αϊ Βασίλη πήρε το όνομά του. Σε ορισμένες περιοχές εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο, ή ακόμη και ντόπιο καλαμπόκι. Βάζουν μέσα βασιλικό και μυρωδικά και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις οι οποίες έχουν σχέση με την καθημερινότητα. Αφορούν είτε στην παραγωγή και τα χωράφια, είτε στην υγεία και τα ακίνητα είτε στην οικογένεια. Μετά το ψήσιμο του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.
Mεγάλη νικήτρια του Nomads η Αποστολία Ζώη
Τρίτος ο Μαυρίδης που συγκίνησε με την αποκάλυψη του γιατί μπήκε στο παιχνίδι
Με έναν απίστευτο ρυθμό η γνωστή τραγουδίστρια άφησε στη δεύτερη θέση τον Κωνσταντίνο Οροκλό και πήρε μαζί με τη νίκη και την επιταγή των 100.000 ευρώ.Ο Οροκλός την χαρακτήρισε «νίντζα». Ο Αρναούτογλου «μετρ των ατομικών ασυλιών». Φραντζή, Μαυρίδης, Αλεξάνδρου την είχαν εδώ και καιρό χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες του παιχνιδιού. Κι εκείνη απέδειξε ότι είναι όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα! Η Αποστολία Ζώη είναι η μεγάλη νικήτρια του Nomads για την φετινή χρονιά!
Η γνωστή τραγουδίστρια με περίσσια δύναμη, με απίστευτες αντοχές, με απαράμιλλο σημάδι, κατάφερε να τερματίσει πρώτη σε έναν στίβο μάχης 180 μέτρων, με μια σειρά δύσκολων και απαιτητικών εμποδίων, αφήνοντας δεύτερο και καταϊδρωμένο τον Κωνσταντίνο Οροκλό, που δεν δίστασε να παραδεχθεί την ήττα του και την ανωτερότητα της Αποστολίας. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν θα ήθελε να έχει αντίπαλο στον τελικό την συγκεκριμένη παίκτρια.
Σε γυναίκα λοιπόν πήγε ο πρώτος τίτλος του Nomads και η Αποστολία εκτός από την ηθική ικανοποίηση και το βραβείο, παρέλαβε και την επιταγή των 100.000 ευρώ. Το μεγάλο φαβορί, κυρίως λόγω δημοφιλίας, Γιώργος Μαυρίδης έμεινε στην τρίτη θέση και αποκλείστηκε από το δεύτερο σκέλος του τελικού, καθώς συγκέντρωσε μόλις 6 βαθμούς στο πένταθλο, έναντι 9 των δύο αντιπάλων του.
Ο Μαυρίδης πάντως κέρδισε τις εντυπώσεις και την συμπάθεια των τηλεθεατών με την συγκινητική αποκάλυψή του για τον λόγο που μπήκε στο Nomads.
Όπως εξομολογήθηκε ο γνωστός tattoo artist και παρουσιαστής, για να δεχθεί να μπει στο παιχνίδι, ζήτησε η αμοιβή του, να πάει για την ανακαίνιση του παιδοογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ακόμα και τα χρήματα που κέρδισε από τα επιμέρους έπαθλα θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό. Η συμφωνία ήταν είτε έμενε 1 εβδομάδα είτε 3 μήνες, η ανακαίνιση θα γινόταν.Ο Μαυρίδης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Κάποια στιγμή με κάλεσαν στα γραφεία του ΑΝΤ1 να μιλήσω για το Nomads και γενικότερα για το αν θα ήθελα να έχω μια συνεργασία με το κανάλι. Πέρασα την πόρτα του γραφείου του κυρίου Λάτσιου, συζητήσαμε, μου είπε για μια υπερπαραγωγή, το Nomads, και μου έκανε την πρόταση να συμμετάσχω. Για να είμαι ειλικρινής του είπα κατευθείαν όχι.
Εκείνος μου είπε να ηρεμήσω, να είμαι πιο διαλλακτικός, να το συζητήσουμε. Μου έγινε μια πολύ καλή οικονομική πρόταση. Μετά από δύο μέρες πήγα στο γραφείο του κυρίου Λάτσιου και του είπα ότι δεν θέλω να με ανταμείψετε με πληρωμή ανά εβδομάδα ή ανά επεισόδιο και τους ζήτησα τα χρήματα αυτά να πάνε στο παιδογκολογικό, στην κλινική, και να ανακαινίσουν την πτέρυγα. Τους είπα να κάνουν αυτό και θα μπω. Χαίρομαι που ο ΑΝΤ1 με βοήθησε σε αυτό».Πρώτο Θέμα
Περισσότερα...
Περιβαλλοντική ζημιά απειλεί την Κοιλάδα του Αχελώου
Να παρθούν μέτρα για να προληφθεί η ζημιά αυτή καλεί την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης
Το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων υλικών που έχουν αφήσει πίσω οι κατασκευάστριες εταιρίες του έργου της εκτροπής του Αχελώου θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γραμματικάκης επισημαίνει στην ερώτησή του ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για περιβαλλοντικές ζημιές και καταστροφές πολιτιστικών μνημείων και εξακολουθεί να συνιστά απειλή για το περιβάλλον.
Διότι ακόμη και σήμερα, το γεγονός ότι δεν έχουν αποκατασταθεί με ορθό τρόπο οι εγκαταλειφθείσες εγκαταστάσεις συνιστά μέγιστη περιβαλλοντική απειλή.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις εγκαταστάσεις του έργου δεξιά της κοίτης του Αχελώου, παραπλεύρως της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, έχουν εναποτεθεί:
Πάνω από δέκα τόνοι άχρηστες μπαταρίες οχημάτων έργων
Ένας τόνος περλίτη (ορυκτό μονωτικό) με αποσαθρωμένες συσκευασίες, εκτεθειμένος στη φύση,
Μεγάλος όγκος άχρηστων πλαστικών, μεταλλικών και άλλων δομικών υλικών συμπεριλαμβανομένων και φύλλων αμίαντου
Ετοιμόρροπα επικίνδυνα κτίσματα από τσιμεντόλιθο με άχρηστα υλικά διασκορπισμένα
Μεγάλος αριθμός συσκευασμένων φυτοφαρμάκων και δολωμάτων τρωκτικών
Υπολείμματα ορυκτελαίων οχημάτων.
Δεδομένου ότι η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου είναι ευαίσθητη περιβαλλοντικά και αποτελεί ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, ο κ. Γραμματικάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η εναπόθεση και εγκατάλειψη των προαναφερόμενων επικίνδυνων υλικών είναι σύμφωνη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία κι αν όχι, πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιοι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της περιοχής.
Μας στέλνουν τις ευχές τους
Μας έστειλαν τις ευχές τους-Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαμόγελο..
Οι κάρτες θα ανανεώνονται αυτόματα όπως έρχονται στο VP
Αγγελική Σκοτίδα
Ατενίζοντας την ανατολή της νέας χρονιάς θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία, αγάπη και δημιουργικότητα.
Το 2017 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά που δοκίμασε τις αντοχές μας, ως άτομα και ως κοινωνία αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη η ομόνοια η βοήθεια στον συνάνθρωπο μας η συντροφικότητα η φιλοξενία και το φιλότιμο σήμα κατατεθέν του Ελληνικού στοιχείου.
Με ορόσημο αυτές τις αξίες, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας για τον τόπο μας, μια χρονιά ελπίδας, δημιουργίας και ανοδικής πορείας.
Πάνος Νταβαρίνος-Τοπόλιανα
Ορεινή Ναυπακτία: Ο χρόνος κυλάει αλλιώς
Κάνουμε πεζοπορία μέσα σε έλατα και καστανιές, πίνουμε τσάι του βουνού δίπλα στο τζάκι και χορταίνουμε την πείνα μας σε ένα χάνι του παλιού καιρού.
«Εδώ, άμα μείνεις τον χειμώνα, γίνεσαι είτε ζωγράφος είτε ποιητής», μας λέει ο Πολύκαρπος ενώ κουβεντιάζουμε μπροστά στο αναμμένο τζάκι στον ξενώνα του, στην Άνω Χώρα.
Στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ξυπνάς, περπατάς ακούγοντας μόνο τρεχούμενα νερά, τρως με όρεξη κυνήγι και χόρτα απ’ το μποστάνι, πίνεις τσάι του βουνού και κοιμάσαι καλύτερα. Ο χρόνος κυλάει πολύ διαφορετικά. Απ’ το ένα χτύπημα της καμπάνας μέχρι το άλλο νιώθεις σαν να έχουν περάσει τρεις αθηναϊκές ώρες. Με λίγα λόγια, φεύγεις για ένα τριήμερο και έχεις ξεκουραστεί σαν να έλειπες ολόκληρη εβδομάδα.
Καθώς οδηγούμε στους φιδωτούς δρόμους, το παρμπρίζ μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που άνετα θα κοσμούσε το σαλόνι του σπιτιού της γιαγιάς μας: έλατα φυτρώνουν μέχρι και στην πιο ψηλή κορυφή, ενώ σε πολλά σημεία οικισμοί ολόκληροι «χάνονται» μέσα στα σύννεφα. Το πιθανότερο επίσης είναι να συναντήσετε ομίχλη στον δρόμο ή να πετύχετε καταμεσής του οδοστρώματος ένα κοπάδι από μοσχάρια με τις κουδούνες τους, να προχωρούν νωχελικά, χωρίς καμιά βιασύνη.
Για τη βενζίνη και τα χρήματα που θα χρειαστείτε στην εκδρομή σας καλό είναι να έχετε φροντίσει από τη Ναύπακτο. Στο σύμπλεγμα των 55 χωριών που προσδιορίζεται ως Ορεινή Ναυπακτία –ενώ μια μικρότερη ομάδα αυτών λέγονται Κράβαρα– δεν υπάρχουν βενζινάδικα, ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ, μόνο παντοπωλεία. Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι μένουν στον Πλάτανο, που επί Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι μαζί με την Άνω Χώρα, και φτάνουν τους 80, ενώ στα υπόλοιπα χωριά μετριούνται στα δάχτυλα. «Οι ντόπιοι είμαστε μια οικογένεια. Μαζευόμαστε μια παρέα στο καφενείο και μια άλλη στην ταβέρνα», λέει ο Δημήτρης Ραμπαούνης, κάτοικος Πλατάνου, ούτε 40 χρόνων στην ηλικία. Αυτό νιώθεις κι εσύ φτάνοντας στην Ορεινή Ναυπακτία, για να περάσεις με καλή παρέα ένα Σαββατοκύριακο του χειμώνα. Ότι όταν έρχονται επισκέπτες, αυτή η «οικογένεια» μεγαλώνει.
Το παροπλισμένο λεωφορείο «Καρνάβαλος» καλωσορίζει σήμερα τους επισκέπτες στην Άνω Χώρα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
ΓΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΡΕΡΕΣΗΣ
Το Χάνι της Ρέρεσης, η πρώτη στάση μετά από τρεις ώρες στο αυτοκίνητο, είναι και το «ψυχολογικό όριο» μεταξύ πόλης και χωριού. Έξω απ’ την ταβέρνα, που θα τη βρείτε εύκολα πάνω στον δρόμο, υπάρχει μια κλούβα με παγόνια που έχει κρεμασμένη πάνω της μια αρμαθιά σκόρδα. Ο χώρος είναι «διακοσμημένος» περιμετρικά με βαλσαμωμένα ζώα και πτηνά της περιοχής –μια συλλογή 35 ετών, όπως θα μάθουμε αργότερα– και μπορείς να διαλέξεις να καθίσεις σε καρέκλα ή σε καναπέ με φλοκάτη.
Από το ξύλινο ταβάνι κρέμονται χειροποίητα λουκάνικα και η τηλεόραση παίζει Ήπειρος TV1. Η Τζένη, εγγονή του ιδρυτή της ταβέρνας –που πρωτολειτούργησε το 1940 και ήταν το μέρος όπου οι άνθρωποι που έκαναν πολυήμερα ταξίδια με ζώα σταματούσαν για ξεκούραση και ανεφοδιασμό–, με το που μας βλέπει, βάζει μερικές χοντρές φέτες ψωμί στη θράκα στο τζάκι.
Η μητέρα της, Νίτσα Τετόρου, με τα μικρά μπλε μάτια και τα αφράτα μάγουλα, είναι η μαγείρισσα αλλά και κάτι σαν η «γιαγιά όλων». Ζει και εργάζεται εδώ από 7 ετών και, αν δεν έχει πολλή κίνηση η ταβέρνα, θα καθίσει μαζί σας και θα σας διηγηθεί ιστορίες από το χάνι, που ήταν ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο και πουλούσε από φαγητό μέχρι παπούτσια. «Μέχρι το 1970 δεν υπήρχε κλειδί στην πόρτα, μέναμε ανοιχτοί όλη νύχτα. Δίπλα στη σόμπα είχε ο μπαμπάς το κρεβάτι του, παραδίπλα κοιμόμασταν εμείς με τη μαμά. Όταν άκουγε φωνή, σηκωνόταν μες στη νύχτα με τη μάλλινη φανέλα και ετοίμαζε μια φασολάδα ή μια ομελέτα», μας λέει. Απ’ τον Σεπτέμβρη έως τον Γενάρη είναι περίοδος κυνηγιού κι έτσι εδώ θα φάτε πεντανόστιμο αγριογούρουνο, ζαρκάδι, λαγό, αλλά και καταπληκτικά γλυκά, όπως καρυδόπιτα και ραβανί.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ
Φτάνοντας στα 1.060 μ. υψόμετρο, στο πρώτο και πιο τουριστικό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω Χώρα, μυρίζει τζάκι. Εδώ λειτουργούν οκτώ ξενώνες –οι περισσότεροι που θα βρείτε συγκεντρωμένους σε ένα μέρος– μαζί με τέσσερις ταβέρνες, τρεις καφετέριες, ένα παντοπωλείο και το Στέκι Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, δημιούργημα ενός Ελληνοαμερικανού που τον είχε γνωρίσει κάποτε από κοντά.
Στην Άνω Χώρα θα ξυπνήσετε νωρίς, θα φάτε για πρωινό τηγανίτες με τυρί και μέλι ελάτης στον ξενώνα «Τα Πέτρινα», με θέα όλο το βουνό, και θα ρωτήσετε τον συνιδιοκτήτη του, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τις σηματοδοτημένες διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο βουνού που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνει πεζοπορίες. Ακόμα κι αν δεν έχετε περπατήσει ποτέ σε δάσος, ακολουθήστε τα «πέντε μονοπάτια»: θα διασχίσετε κυκλικά το βουνό με αφετηρία και τερματισμό την Άνω Χώρα, περνώντας από χωμάτινους δρόμους γεμάτους καστανιές, βελανιδιές και έλατα, από γεφύρια, εκκλησίες και πηγές, ενώ το ψηλότερο σημείο βρίσκεται στα 1.450 μ. Η διάρκεια της διαδρομής, που προσφέρεται και για αρχάριους, είναι πέντε ώρες. Εναλλακτικά, μια πανέμορφη αλλά και εύκολη διαδρομή μισής ώρας είναι αυτή μέχρι τους Καταρράκτες Τσούρνα, ενώ η πιο συναρπαστική, που απευθύνεται σε πιο έμπειρους, είναι το παλιό μονοπάτι που ένωνε την Άνω Χώρα με το χωριό Αμπελακιώτισσα και φτάνει μέχρι το Φαράγγι Κάκκαβου (δύο ώρες).
ΤΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ
Ο ηγούμενος πατήρ Πολύκαρπος είναι ένας ωραίος συζητητής, με χιούμορ και ανοιχτό μυαλό. Θα σας ξεναγήσει στο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1455, όταν η εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, χάθηκε στο ποτάμι κατά τη λεηλασία του χωριού από τους Τούρκους, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Κάποια χρόνια αργότερα βρέθηκε στα κλαδιά μιας βελανιδιάς, στο σημείο όπου σήμερα δεσπόζει ο ναός.
Όλες οι αποχρώσεις της χειμωνιάτικης παλέτας, με θέα τη Μονή της Αμπελακιώτισσας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
Την εκκλησία κοσμεί ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1870 και ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος, έργο της περίφημης κεντήστρας της Πόλης, Μαριόρας. Για την ιστορία, η βελανιδιά υπάρχει ακόμα. Ο πατήρ Πολύκαρπος μας είπε ότι από τότε που βρέθηκε η εικόνα, δύο εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν με το δέντρο: σταμάτησε να μεγαλώνει και τα κλαδιά του δεν καίγονται. Του αρέσει μάλιστα να κάνει το «πείραμα» στους επισκέπτες του μοναστηριού με ένα κλαράκι και έναν αναπτήρα.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Μια ηλικιωμένη κυρία περπατάει γρήγορα προς την πλατεία, ακολουθώντας τη μουσική απ’ το κλαρίνο. Με αυτόν τον... μελωδικό τρόπο ο κ. Γιώργος, ο μανάβης που φέρνει φρέσκα ζαρζαβατικά απ’ το Αγρίνιο, ειδοποιεί τους κατοίκους για την άφιξή του. Το ίδιο κάνουν ο ψαράς και ο φούρναρης. Ο Πλάτανος, πρώην σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, είναι κι ένα απ’ τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, λιθόστρωτο, με πέτρινα σπίτια, σαν παραμύθι. Το γέρικο αλλά ακμαίο δέντρο από το οποίο πήρε την ονομασία του στέκει στη μέση της πλατείας, με μια μικρή επιγραφή στον κορμό του: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Στο καφενείο το βράδυ στρώνεται τσόχα και σερβίρεται ζεστό τσίπουρο με μέλι.
Εδώ, όπως και στα περισσότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, όλοι έχουν έναν συγγενή που έχει φύγει για την Αμερική. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι μεταναστευτικές ροές – τις τοποθετούν γύρω στον 19ο αιώνα. Η φήμη που συνόδευε τους ντόπιους ήταν αυτή των δεινών εμπόρων. «Δεν θα βρεις μέρος στην Ελλάδα που να μην έχει Αιτωλοακαρνάνα με χρυσοχοείο ή μαγαζί με ρούχα», μου λέει κάποιος. Αρκετοί, πάλι, επέστρεψαν για να συνταξιοδοτηθούν στον τόπο καταγωγής τους. Σήμερα, μπορεί να φοράνε μπλουτζίν που αγόρασαν στη Νέα Υόρκη και να κρατάνε γκλίτσα. Οι ομογενείς Πλατανιώτες εκδίδουν και εφημερίδα, με τίτλο «Ο Απόδημος Πλατανιώτης». Το νοσοκομείο είναι δωρεά της Ναυπακτιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης.
Στο λαογραφικό μουσείο του χωριού, δίπλα στον αργαλειό και στη γιδοκουρεύτρα θα δείτε μια αμερικανική μπαρμπέρικη καρέκλα του 1900, αλλά και μια συλλογή από τρανζίστορ και γραφομηχανές – απόδειξη των δεσμών με τις ΗΠΑ. Μην παραλείψετε να μπείτε στο πολύχρωμο σπιτάκι με την πινακίδα «Αρχειακό Κέντρο» στην είσοδο του χωριού, για να δείτε σπάνια βίντεο από πανηγύρια της δεκαετίας του 1950. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1846), επίσης αξίζει μια επίσκεψη· είναι πανέμορφη, με λευκό ταβάνι και λιτή διακόσμηση. Στη μέση του ναού, δε, βρίσκεται η εικόνα του αγίου, τα μάτια του οποίου σε «ακολουθούν» όπου κι αν σταθείς στον χώρο.
ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ
Θέα στην εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου, που δημιουργήθηκε το 2002 για την υδροδότηση της Αττικής, μπορείτε να έχετε από τα χωριά Περδικόβρυση, Αράχωβα και Κρυονέρια. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και στις άδειες πλατείες τα πεσμένα πλατανόφυλλα στρώνουν ένα παχύ χαλί σε κοκκινοκίτρινες αποχρώσεις. Στην Περδικόβρυση θα φάτε κατσικάκι στην ταβέρνα της Μαρίας (τηλ. 26340-48311), στην Αράχωβα θα πιείτε τσάι του βουνού στο καφενείο της πλατείας και στα Κρυονέρια θα περπατήσετε μέχρι το Περγάρι: το χωμάτινο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ τον οικισμό (εκεί όπου βρίσκεται η προτομή του ηγούμενου Δαμιανού) συνεχίζεται μέσα στο ελατοδάσος και καταλήγει σε ένα πέτρινο παρατηρητήριο μέσα στα σύννεφα.
Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή (αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή), βλέπεις τον Εύηνο να περνάει μέσα από τα βουνά και τις πυρόξανθες «ανταύγειες» που σχηματίζουν με το φύλλωμά τους τα πλατάνια στις καταπράσινες κορφές.
ΡΑΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΕΥΗΝΟ
Η εμπειρία δεν είναι προαπαιτούμενο για να μπείτε σε ένα βαρκάκι και να διασχίσετε τον Εύηνο βλέποντας αγριόπαπιες, κορμοράνους και βίδρες – ο βιότοπος ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Εξοπλισμό θα νοικιάσετε από το Rafting House στη Γέφυρα του Μπανιά, όπου οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα. Η διαδρομή είναι χορταστική (9 χλμ.), δηλαδή το ράφτινγκ διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε καγιάκ ή τοξοβολία. Οι αθλητικές δραστηριότητες θα σας ανοίξουν την όρεξη. Καθίστε λοιπόν στο Χάνι Μπανιά για κόκορα με χυλοπίτες, τραχανά, ρεβιθάδες κ.ά.
ΜΙΑ «ΑΛΛΗ» ΦΑΡΜΑ
Ο Φώντας Μίχος ζει σε μια αετοφωλιά στο χωριό Λάλικα, με θέα τα Βαρδούσια όρη. Έχει φτιάξει μια φάρμα και δεν αγοράζει τίποτα απ’ το σούπερ μάρκετ. Οι ντόπιοι τον φωνάζουν Ινδιάνο, γιατί μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων που έκαναν νομαδική ζωή και ντύνονταν με τις μπότες και τα γιλέκα που τους έστελνε ένας θείος τους απ’ το Τέξας. Ποτέ δεν ξεπέρασε την αγάπη του για τις άλλες κουλτούρες. Το σπίτι του, που διαθέτει και δωμάτια-ξενώνες, είναι ένας μικρός ναός πολυπολιτισμικότητας με διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που του έχουν φέρει άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει τρομερές γνώσεις για τη φύση, τις οποίες μοιράζεται με χαρά. Θα τον ακολουθήσετε σε μάζεμα μανιταριών (υπάρχουν πάνω από 300 είδη στην περιοχή), θα ανεβείτε στα άλογά του, θα δείτε ελαφάκια από κοντά και θα κάνετε συζητήσεις που μπορεί να σας αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή. Φυσικά δεν θα φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την κουζίνα του. Ακόμα και η ντομάτα εδώ είναι σαν να τρως λουλούδι. Αν σας συμπαθήσει, μπορεί να σας κάνει και ένα απρόσμενο δώρο: βαλσαμόλαδο παραγωγής του.kathimerini.gr
Παραδοσιακά μελωμένα μελομακάρονα
Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι τόσο αγαπητό που άνετα θα μπορούσε να μάς γλυκαίνει όλο το χρόνο. Τα γνήσια προϊόντα και το σωστό σιρόπιασμα είναι οι μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Υλικά
2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
1 κουτ. σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού μπράντι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Για το μέλωμα
2 φλιτζάνια μέλι
1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
1½ φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Για το πασπάλισμα
καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την Καστανή Ζάχαρη FYTRO για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνετε λίγο - λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι σε 3 μεριές.
Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί και τέλος τα τοποθετείτε σε στρώσεις σε πιατέλα πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.