Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεντανόστιμες σουπιές κρασάτες

15 Μαρ. 2020 / 01:02

Οι σουπιές κρασάτες κοκκινιστές είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Θα τη βρείτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, άλλες φορές με το μελάνι τους που δίνει πολύ νοστιμιά και άλλες φορές χωρίς μελάνι. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι

Υλικά Συνταγής

4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)

3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)

2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)

1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ πελτέ ντομάτας

2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)

2 δαφνόφυλλα

4-5 κόκκους μπαχάρι

αλάτι

 

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό.

 

Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.

Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιουν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.

Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.

Σχετικά Άρθρα