Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσία Γ.Λάγαρη στην ενδιαφέρουσα ημερίδα του ΔΠΘ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

09 Ιουν. 2017 / 12:16 09 Ιουν. 2017 / 12:24 (upd)

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ιδιαίτερη επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας».

Το θέμα της Ημερίδας ήταν: «Ο τομέας της ενέργειας σε κίνηση: Πτυχές της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα» και συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και νομικοί με γνώση της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των ιδιαιτεροτήτων της, όπως ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρ. Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Μεταξάς, ο Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας ΗΡΩΝ κ. Αλεξανδράκης, ο Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας ELPEDISON κ. Μ. Ανδρικόπουλος, ο Δικηγόρος και πρώην μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ κ. Γ. Λάγαρης και άλλοι εξέχοντες ομιλητές.

Κάτοχος της έδρας Jean Monnet και συντονιστής του προγράμματος -αλλά και της ημερίδας- είναι ο αναπληρωτής καθηγητής νομικής ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης. Ο ίδιος "άνοιξε" την ημερίδα και μίλησε για την αξία της εκδήλωσης, που εντάσσεται στην πλούσια δράση του μεταπτυχιακού προγράμματος. "Είμαστε εξαιρετικά λίγοι, αλλά κάνουμε πολλά πράγματα, ίσως αφήνουμε και κάποια πίσω", είπε αναφορικά με την υποστελέχωση, η οποία όμως δεν έχει συμπαρασύρει το παραγόμενο έργο.  Απευθυνόμενος προς τους μεταπτυχιακούς του φοιτητές, είπε με χιούμορ: "όποια εισήγηση ακουστεί σήμερα, είναι στην ύλη για τις εξετάσεις σας".

Το λόγο πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, που ανέδειξε τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης και χαρακτήρισε την Κομοτηνή ως "ένα αξιόλογο ερευνητικό κέντρο, μέσω της συνεργασίας Νομικής σχολής και ΠΕ Ροδόπης". Τόνισε πως το θέμα της ενέργειας μας απασχολεί καθημερινά, κι εξήγησε πως η απελευθέρωση της ενέργειες δεν συνεπάγεται και αδιαφορία από την πολιτεία, καθώς ρυθμιστής είναι το κράτος.

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι διεργασίες της ημερίδας, με την πρώτη συνεδρία, στην οποία πρόεδρος ήταν ο ομότιμος καθηγητής και δικαστής στο γενικό δικαστήριο της ΕΕ, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Συγκινημένος, μίλησε για την πρόοδο της Νομική ΔΠΘ: "Διαχρονικά η νομική της Θράκης έχει δείξει ευαισθησία στον τομέα της ΕΕ, με εξαίρετες ιδέες, προγράμματα και αξιόλογους καθηγητές. Ας μην ξεχνάμε, πως στη Θράκη διδάχθηκε για πρώτη φορά δίκαιο της ενέργειας. Μετά το μάθημα ανεξαρτητοποιήθηκε κι έγινε η βάση για τη ίδρυση του τομέα ευρωπαϊκών σπουδών", είπε, ενώ στάθηκε και στο ρόλο της Θράκης ως κομμάτι της Ευρώπης, καθώς από εδώ διέρχονται αρκετοί αγωγοί.

Μαζί του στην πρώτη συνεδρία, και οι τρεις ομιλητές, που ανέλυσαν την εξής θεματολογία:

-Η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – προοπτικές και προκλήσεις υπό το ισχύον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, Μάριος Ανδρικόπουλος, νομικός σύμβουλος ELPEDISON A.E.

-Επιπτώσεις στη νομική και οικονομική θέση ηλεκτροπαραγωγού από φυσικό αέριο λόγω αναδρομικής αύξησης στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, Παναγιώτης Αλεξανδράκης, διευθυντής νομικών ΗΡΩΝ.

-Το επιτρεπτό ή μη του συμψηφισμού απαιτήσεων κατά του διαχειριστή του συστήματος εκ μέρους συμμετέχοντος στο σύστημα συναλλαγών διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, Γιώργος Πανόπουλος, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής, Λαμπαδάριος & Συνεργάτες δικηγορική εταιρία.

Μετά από ένα απαραίτητο διάλειμμα, ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλος, αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς δικαίου στη νομική ΔΠΘ. Η θεματολογία που αναλύθηκε:

-Νεότερες εξελίξεις στην ενεργειακή απόδοση και το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, Παναγιώτης Αργαλιάς, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής

-Πληροφορίες κατά την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ναταλία Χαραλαμπίδου, δικηγόρος, LLM (Χαϊδελβέργη)

Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τρίτη συνεδρία, προεδρεύοντος του ομότιμου καθηγητή νομικής ΔΠΘ, Ευάγγελου Καλαβρού. Η θεματολογία που αναλύθηκε:

-Η εξέλιξη του θεσμού των ρυθμιστικών αρχών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - αναδρομή και σύγχρονοι προβληματισμοί, Γεώργιος Κ. Λάγαρης, δικηγόρος MSc

-Φάσεις και αντιφάσεις της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Αργύρης Οικονόμου, νομικός σύμβουλος ΔΕΗ

-Μηχανισμοί διασφάλισης επαρκούς ισχύος και ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων, Αντώνης Μεταξάς, επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ελληνικού ινστιτούτου ενεργειακής ρύθμισης.

 

 

 

  

 

Σχετικά Άρθρα